Activiteiten

Naar kaartweergave
Activiteiten
juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo’n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

Bron(nen)
Type activiteit

AanslagenOverig nieuws interventies

Organisatie
juni 2022

Islamitische Staat heeft een aanslag gepleegd op een Sikh tempel in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij 2 doden zijn gevallen. Volgens de Taliban gaat het om een burger en een Taliban -strijder. IS heeft laten weten dat het zou gaan om een wraak-actie voor beledigingen tegen de profeet Mohammed. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juni 2022

Islamitische Staat heeft een bus aangevallen in de Syrische provincie Raqqa. Bij de aanslag zijn tenminste 13 doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers waren 11 Syrische soldaten. IS heeft later de aanslag opgeëist via haar Telegram-kanaal. Volgens sommigen zou de aanslag zijn gepleegd door een zogenoemde “sleeper-cell” van IS.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Bij een aanslag in de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn negen mensen om het leven gekomen. Een tweede explosie in een moskee in de hoofdstad Kabul heeft het leven heeft gekost aan minstens twee gelovigen. Minstens tien anderen zouden gewond zijn geraakt. Beide aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, via haar mediakanaal Aamaq. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Minstens elf Egyptische militairen, waaronder één officier, zijn omgekomen bij een gewapende aanval op het Sinaï-schiereiland. Bij de aanval raakten ook vijf veiligheidsmensen gewond. De aanval vond plaats in de stad Qantara in de provincie Ismailia. De aanslagplegers vielen troepen aan bij een controlepost die de pompinstallatie bewaakte en vluchtten vervolgens weg. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Minstens 16 mensen zijn omgekomen bij bomaanslagen in twee Afghaanse steden, waaronder 12 mensen in een sjiitische moskee in Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond – van wie 32 ernstig – door de ontploffing in de Seh Dokan-moskee in Mazar-i-Sharif. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Twee explosies, die enkele minuten na elkaar plaatsvonden in het noorden van Afghanistan, hebben tenminste negen mensen het leven gekost. Dertien anderen raakten gewond. De explosies op donderdag waren gericht op twee afzonderlijke voertuigen in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh. De inzittenden waren vermoedelijk sjiitische moslims. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeeist via haar Telegramkanaal. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Drie politieagenten zijn omgekomen bij een aanslag waarbij gewapende mannen een politiebureau bestormdenin Kogi, Nigeria. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een explosie waarbij 30 mensen om het leven kwamen of gewond raakten. De aanslag werd gepleegd op een markt in de staat Taraba in Nigeria. De explosie vond plaats in het stadje Iware en de lokale politie zei aanvankelijk dat drie mensen werden gedood en 19 gewond. Inmiddels wordt ervanuit gegaan dat er minstens 30 mensen gewond zijn geraakt - het aantal doden is onbekend. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Minstens 16 mensen zijn om het leven gekomen bij een serie aanslagen in Afghnaistan. Enkele tientallen anderen raakten gewond. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijheid opgeëist voor de aanslag op een sjiitische moskee in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif, waarbij ten minste 11 mensen omkwamen. Bij een aanval in de stad Kunduz zijn volgens lokale autoriteiten vier mensen om het leven gekomen en 18 anderen gewond geraakt. De explosies vonden plaats tijdens de Ramadan - twee dagen na een aanslag op een sjiitische middelbare school in Kabul, waarbij minstens zes doden vielen.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Aanhangers van de ELN hebben een brug opgeblazen, voertuigen in brand gestoken en wegen geblokkeerd in Pailitas, een gemeente in de Colombiaanse provincie Cesar. De groepering houdt een driedaags protest  tegen het economische en sociale beleid van de regering, minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen. Acht mensen zijn hierbij gewond geraakt, aldus de Colombiaanse autoriteiten. 

Bron(nen)
 • Reuters
  23-februari-2022 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Drie mensen, waaronder een kind, zijn omgekomen bij gevechten tussen de Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) en lokale IS-cellen. De gevechten vonden plaats in het Al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. Een ISIL-lid werd naar verluidt ook gedood bij de confrontaties. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2022

Minstens vijf mensen, onder wie twee van de aanslagplegers, zijn omgekomen bij een aanslag op een legerbasis in de buurt van de internationale luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een getuige zei dat gewapende mannen naar binnen waren gedrongen en begonnen te schieten. Veiligheidstroepen hebben twee gewapende terroristen vervolgens doodgeschoten, aldus de Somalische Nationale Televisie. Bij de aanslag zouden twee bewakers, vermoedelijk Keniaanse staatsburgers, en een Somalische politieagent zijn gedood. Vier anderen raakten gewond. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2022

Twee gewapende mannen hebben twee Israëlische politieagenten gedood in Hadera, een stad ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv. De aanslagplegers zijn vervolgens uitgeschakeld door lokale terrorismebestrijdingsofficiers. De aanslag vond plaats toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en drie Arabische ministers van Buitenlandse Zaken het land bezochten voor een top. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een verklaring op haar Telegram-account. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2022

Bij een aanval op een sjiitische moskee in de noordwestelijke stad Peshawar in Pakistan zijn ten minste 62 mensen om het leven. Tientallen anderen zijn gewond geraakt, van wie velen ernstig. De explosie vond plaats toen gelovigen zich hadden verzameld in de Kucha Risaldar-moskee in het oude stadsgedeelte van Peshawar voor het vrijdaggebed. Meer dan 190 mensen raakten gewond door de ontploffing. IS eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Peshawar politiechef Muhammed Ejaz Khan zei dat het geweld begon toen twee gewapende aanvallers het vuur openden op de politie buiten de moskee. Eén aanvaller ging vervolgens de moskee binnen en bracht een bom tot ontploffing.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2022

Ongeveer 20 mensen zijn omgekomen bij een aanslag in het oosten van de Democratische Republiek Congo, vermoedelijk door de Allied Democratic Forces (ADF). De aanslag werd gepleegd door militanten die huizen in brand staken en de lokale bevolking met machetes bedreigden. Onder de doden zouden ook twee vrouwen en een meisje van ongeveer 9 jaar zijn.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Al-Shabaab heeft verschillende politiebureaus en veiligheidscontroleposten in de Somalische hoofdstad Mogadishu aangevallen. De Somalische staatstelevisie meldde dat vijf mensen, onder wie twee kinderen, zijn omgekomen bij twee aanslagen: een op een politiebureau in het Kahda-district en een ander op een doelwit in het Darusalam-district. Volgens analisten gelden de aanslagen als machtsvertoon door Al-Shabaab, aangezien het land zich momenteel voorbereidt op lang uitgestelde presidentsverkiezingen.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2022

Een zelfmoordaanslag in Mogadishu heeft zeker zes mensen gedood. De aanval was gericht op een minibus vol afgevaardigden die betrokken waren bij de parlementsverkiezingen in Somalië. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De ontploffing vond 's ochtends plaats, toen de minibus een druk kruispunt passeerde op een weg die naar het kantoor van de president in de hoofdstad van Somalië leidde.

Al-Shabaab pleegt de laatste tijd vaker terroristische aanslagen in Somalië - vermoedelijk vanwege de verkiezingen die binnenkort in Somalië worden gehouden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2022

In Centraal-Somalië zijn zaterdag zeker 13 mensen om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist explosieven tot ontploffing bracht in een restaurant vol met lokale functionarissen en politici. De doden waren voornamelijk burgers - twintig andere mensen raakten gewond. De aanslag, die plaatsvomd in de stad Beledweyne, veroorzaakte een enorme schade, zo melden ooggetuigen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2022

Een gewapende groepering heeft een konvooi van de Verenigde Naties in het zuidoosten van Colombia aangevallen. Bij de aanal zijn twee voertuigen verbrand, maar er zjin geen gewonden gevallen. Volgens de VN was het konvooi met leden van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) en de Noorse Vluchtelingenraad onderweg naar het platteland van Guayabero om lokale gemeenschappen te ontmoeten, toen ze werden overvallen door gewapende mannen die hen uit hun voertuig dwongen. De mannen identificeerden zich als voormalig leden van de FARC, maar dit kon niet bevestigd worden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Minstens vier mensen zijn gewond geraakt toen zaterdag 5 februari een bom ontplofte op een drukke markt in de oostelijke stad Beni in de Democratische Republiek Congo. De aanslag vond plaats enkele dagen nadat de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Kinshasa al een waarschuwing had afgekondigd voor een mogelijke aanval. De aanslag is nog niet opgeëist, maar wordt door de lokale autoriteiten toegeschreven aan de ADF.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2022

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn meer dan 100 voormalige leden van de Afghaanse regering en het Afghaanse leger gedood sinds de Taliban het land in augustus 2021 overnamen. Ook ambtenaren die samenwerkten met internationale relaties zouden zijn omgebracht. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bood het rapport op 30 januari aan de VN-Veiligheidsraad aan, en benadrukte hierbij dat “meer dan tweederde” van de slachtoffers naar verluidt buitengerechtelijk is vermoord door de Taliban of haar zusterorganisaties. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2022

Ondanks eerdere meldingen dat de IS-aanval was beëindigd, zijn er aanhoudende gevechten tussen Koerdische troepen en IS-strijders. De gevechten ontstonden nadat IS op 20 januari een gevangeniscomplex in het noordoosten van Syrië aanviel. Daarbij kwamen in totaal 270 mensen om. Eind januari braken in de buurt van de gevangenis opnieuw gevechten uit tussen de Syrische Democratische Krachten (SDF) en IS-leden die zich in het gebied verstopten. Volgens verschillende bronnen hebben vier IS-strijders een lokale Syrische ambtenaar en drie burgers urenlang gegijzeld en vastgehouden in een woongebouw in de buurt van de gevangenis. Koerdische troepen bevrijdden later de gijzelaars en doodden drie IS-schutters.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Islamitische Staat heeft via Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanslag in West-Afghaanse stad Herat. Bij een explosie in een minibusje kwamen zeker zes mensen om het leven. Sinds de Taliban in Afghanistan aan de macht is, wordt het land geteisterd door aanslagen, waarvan sommige opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Volgens de Somalische pers zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker vier doden gevallen bij een zelfmoordaanslag in een theewinkel in de buurt van een militaire basis. Tien anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd met een geïmproviseerde bomgordel. De terroristische groepering Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2022

Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de op twee na grootste stad van het land, Cali, waarbij meerdere politieagenten gewond raakten. ELN-agenten richtten zich tijdens de aanslag op leden van ESMAD, de speciale eenheid van de Colombiaanse nationale politie. De ELN en de nationale politie hebben beide bevestigd dat 13 agenten gewond zijn geraakt bij de aanval, waarvan enkele ernstig. Er werden geen doden gemeld.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Een woordvoerder van de Somalische regering, Mohamed Ibrahim Moalimuu, is gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag. De explosie vond plaats op een kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu, aldus de lokale politie. Al-Shabaab heeft via haar kanaal Radio Andalus de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op Moalimuu. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeert naar verluidt in stabiele toestand. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2022

Bij een raketaanval op een militaire transportbus in het oosten van Syrië zijn vijf Syrische soldaten gedood. Twintig anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Gewapende leden van Al-Shabaab hebben op 30 december 2021 een stad 30 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, genaamd Balad, aangevallen. Hierbij kwamen ten minste zeven mensen om het leven. De aanslag vond plaats te midden van een politiek geschil tussen de president en de premier van Somalië. Vermoed wordt dat dit geschil de regering heeft afgeleid van de strijd tegen terroristische groepen, waardoor Al-Shabaab kon toeslaan.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2022

In de Colombiaanse provincie Arauca zijn tot nu toe drieëntwintig mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties tussen de ELN en de FARC. In het weekend van 2 januari 2022 braken gevechten uit in Arauca, dat aan Venezuela grenst. De groepen vochten om de controle over illegale handelsroutes, die onder meer worden gebruikt voor drugshandel. Door het geweld zijn ook meerdere gewonden gevallen. Verschillende gezinnen in de regio zijn op de vlucht geslagen. 

Bron(nen)
 • Reuters
  3-januari-2022 | Reuters
 • CNN
  3-januari-2022 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Bij een explosie in het centrum van de zuidelijke stad Basra in Irak zijn zeker vier doden gevallen. Vier anderen zijn gewond geraakt. De aanslag zou zijn gepleegd met een motorfiets die was opgetuigd met explosieven. Er zijn aanwijzingen dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Een zelfmoordterrorist heeft op Eerste Kerstdag minstens vijf mensen gedood. Nog eens 13 mensen zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De aanslag vond plaats in een drukke uitgaansgelegenheid in de stad Beni, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De aanslag zou zijn gepleegd door een lid van de Allied Democratic Forces (ADF). De zelfmoordterrorist probeerde toegang te krijgen tot de bar die vol zat met klanten. Toen hem de toegang werd geweigerd, liet hij zijn explosieven afgaan bij de ingang. 

Bron(nen)
 • CNN
  26-december-2021 | CNN
 • France24
  26-december-2021 | France24
Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Bij een aanslag van Al-Shabaab zijn op dinsdag 7 december twee Somalische burgers om het leven gekomen. Eén ander persoon raakte zwaar gewond. De aanslag vond plaats in het dorp Kamloma in het westen van Kenia. De aanslagpleger, die lid was van de organisatie Al-Shabaab, liet zijn bomgordel afgaan tijdens een bezoek aan zijn buren. De buurman en zijn vrouw werden door de ontploffing gedood. Hun dochter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2021

Militanten van de Pakistaanse Taliban hebben op 11 december in Pakistan een team van gezondheidswerkers aangevallen die poliovaccins aan het zetten waren. Een politieman die hen bewaakte kwam daarbij om het leven. De aanval gebeurde enkele uren nadat de militanten een tijdelijk staakt-het-vuren met de regering hadden beëindigd. Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), een afgesplitste groep van Pakistaanse talibanstrijders, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2021

Een aanval door strijders van Islamitische Staat op een dorp in Noord-Irak heeft volgens verschillende bronnen meerdere dodelijke slachtoffers gemaakt. Tijdens de aanval zou IS verschillende huizen in het dorp Khidir Jija in de Iraakse regio Makhmour hebben aangevallen. Er zouden in totaal 13 mensen om zijn gekomen, waaronder 10 leden van de Koerdische veiligheidstroepen die bekend staan ​​als de Peshmerga. Ook drie burgers zouden bij de aanval zijn gedood. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Op 1 december 2021 vond een kortdurend gewapend conflict plaats tussen de Iraanse grensmacht en Taliban-strijders, aan de grens tussen Afghanistan en Iran. Tijdens het conflict veroverden Taliban-strijders verschillende Iraanse grenscontroleposten. De confrontatie kwam later die dag ten einde, toen de twee partijen een akkoord bereikten, en de Taliban zich terugtrokken uit de veroverde gebieden. Beide partijen noemden het incident een “misverstand”, waarbij geen dodelijke slachtoffers zouden zijn gemaakt. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
november 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee afzonderlijke zelfmoordaanslagen waarbij drie mensen omkwamen en 36 gewonden.vielen. De aanslagen vonden plaats in de Oegandese hoofdstad Kampala, nabij het centrale politiebureau en het parlementsgebouw van Kampala. Bij de explosies kwamen twee burgers en een politieagent om het leven. IS heeft de aanslagen via haar Telegram-kanaal opgeëist.

Bron(nen)
 • BBC
  17-november-2021 | BBC
 • CNN
  17-november-2021 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Vijf Peshmerga-strijders zijn omgekomen bij een aanval door IS in Noord-Irak. Vier anderen raakten gewond. Enkele Peshmerga-strijders zouden zijn geraakt door IS-sluipschutters. Het konvooi dat de gewonden kwam verzorgen, werd vervolgens door een bermbom geraakt die door IS was geplaatst. Dergelijke dubbele hinderlagen zijn een veelgebruikte techniek van IS.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadisu zijn zeker acht doden en zeventien gewonden gevallen, onder wie schoolkinderen. De bomaanslag werd in de vroege ochtend van donderdag 25 november opgeëist door de terroristische groepering Al-Shabaab. Deze verklaarde dat de aanslag gemunt was op een veiligheidskonvooi van de Verenigde Naties, die langs de basisschool zou rijden.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
november 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op politiebarakken in de Pakistaanse provincie Banjaur. Bij de aanslag kwamen twee politieagenten om het leven. 

Bron(nen)
 • Reuters
  14-november-2021 | Reuters
 • US News
  14-november-2021 | US News
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Islamitische staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een Nigeriaanse legerofficier, genaamd Dzarma Zirkusu. Naast Zirkusu kwamen ook drie militairen om het leven. De aanval vond plaats in de provincie Borno, waar de vier slachtoffers in een hinderlaag liepen. 

Bron(nen)
 • Reuters
  14-november-2021 | Reuters
 • BBC
  13-november-2021 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoorlijkheid opgeëist voor een aanslag op een dorp in Oost-Irak. Bij de aanslag kwamen 11 mensen om het leven en raakten 13 anderen gewond. De aanslag zou zijn gepleegd met vuurwapens. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij een aanslag op een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Er wordt uitgegaan van tientallen gewonden. De aanslag werd gepleegd door meerdere schutters en minstens één zelfmoordterrorist. Ook werd een auto vol explosieven tot ontploffing gebracht nabij de ingang van het ziekenhuis. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Eén dode en meerdere gewonden na een bomaanslag op een bus in Oeganda, die op weg was van de hoofdstad Kampala naar West-Oeganda. Over de aanslag zijn geen verdere details bekend gemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Bij een aanslag door Islamitische Staat in de Oegandese hoofdstad Kampala is één dode gevallen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt. De aanslag vond plaats in een restaurant waar op dat moment meerdere mensen aan het eten waren. Een bom van spijkers en granaatschreven werd tot ontploffing gebracht, waardoor een 20-jarige serveerster om het leven kwam. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2021

Vijf Malinese politieagenten zijn omgekomen bij een aanslag op een goudmijn in Zuid-Mali. De agenten escorteerden een convooi dat onderweg was naar de mijn, toen zij aangevallen werden door een aantal gewapende mannen. De aanslag is opgeëist door het aan Al-Qaeda gelieerde JNIM. 

Bron(nen)
 • Reuters
  29-september-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2021

De Afghaanse tak van Islamitische Staat, ISK-P, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar. Daarbij vielen tussen de 40 en 50 doden, en tientallen gewonden. Voorafgaand aan de aanslag zouden twee terroristen de bewakers van de moskee hebben doodgeschoten. Vervolgens zijn zij de moskee binnendrongen, waar zij zichzelf opbliezen. Op het moment van de aanslag zouden zo'n 300 sjiitische moslims in de moskee zijn geweest.

Bron(nen)
 • NOS
  16-oktober-2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16-oktober-2021 | Al Jazeera
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2021

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in Kunduz, Afghanistan, zijn zeker 46 doden gevallen. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt. Monstens 143 personen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn vooral sjiitische moslims. Op het moment van de ontploffing was het vanwege het vrijdaggebed erg druk in de moskee. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
 • NOS
  8-oktober-2021 | NOS
 • Reuters
  8-oktober-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

september 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de belangrijke Deir Ali gasleiding in Syrië. De aanslag werd uitgevoerd met explosieven, en zorgde ervoor dat grote delen van Damascus zonder stroom kwamen te zitten.  

Bron(nen)
 • VOA News
  18-september-2021 | VOA News
 • Reuters
  19-september-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

september 2021

Een zelfmoordaanslag nabij het presidentiële paleis in Mogadishu heeft aan minstens acht personen het leven gekost. Acht anderen raakten gewond. Een auto werd tot ontploffing gebracht toen deze door politieagenten stilgehouden werd voor een veiligheidscontrole. Onder de doden is Hibaq Abukar, de vrouwelijke mensenrechtenadviseur van de Somalische president. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2021

Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Onder de slachtoffers waren zowel burgers als militairen. De aanslag vond plaats in een theezaak nabij een Somalische legerbasis. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2021

Leden van Islamitische Staat hebben zeker 12 Iraakse politieagenten gedood tijdens een aanval op een wachtpost in de buurt van de Iraakse stad Kirkuk. De confrontatie tussen de politie en de aanvallers zou ruim twee uur geduurd hebben. Om te voorkomen dat politieversterkingen de post bereikten, gebruikten de IS-militanten bermbommen, waardoor drie politievoertuigen werden geraakt.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

september 2021

De Taliban beweren de Panjshirvallei in Afghanistan volledig te hebben veroverd. Dat betekent dat ze nu over heel Afghanistan de macht hebben. Sinds de machtsovername door de Taliban, half augustus, was dit gebied als enige nog niet in handen van de Taliban.

In de strijd om de Panjshirvallei zou onder meer de woordvoerder en strateeg van een lokale verzetsgroep door de Taliban zijn vermoord. Ook werd een generaal gedood.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  6-september-2021 | Al Jazeera
 • NOS
  6-september-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
augustus 2021

Het Amerikaanse leger heeft 29 augustus een drone-aanval uitgevoerd op een voertuig in Kabul. Het zou gaan om een auto met zelfmoordterroristen van ISKP, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), die op weg was naar de luchthaven van Kabul. Met het uitschakelen van de terroristen in de auto zou de dreiging van een ophanden zijnde aanslag op het vliegveld zijn afgewend.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  29-augustus-2021 | Al Jazeera
 • NRC
  29-augustus-2021 | NRC
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Bij twee zelfmoordaanslagen in de buurt van het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn tientallen mensen omgekomen. Onder de slachtoffers zijn zeker dertien Amerikaanse militairen die het vliegveld bewaakten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van IS.

Al eerder waarschuwde president Biden voor mogelijke aanslagen in aanloop naar de evacuaties van Amerikaanse burgers uit Afghanistan. Die vrees bleek gegrond. De dreiging van nieuwe aanslagen is voor verschillende landen, waaronder ook Nederland, reden om per direct te stoppen met evacuatievluchten. 

Bron(nen)
 • CBS News
  29-augustus-2021 | CBS News
 • Al Jazeera
  27-augustus-2021 | Al Jazeera
 • NOS
  26-augustus-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Een Afghaanse luchtmachtpiloot is omgekomen bij een bomaanslag in Kabul. De piloot, Hamidullah Azimi, kwam om het leven toen een explosief dat aan zijn voertuig was bevestigd, tot ontploffing kwam. Vijf burgers raakten gewond bij de explosie. De aanslag werd opgeëist door de Taliban.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
augustus 2021

Minstens twee mensen zijn omgekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij een zelfmoord aanslag in een café in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag, die werd gepleegd met een explosief, vond plaats in een theewinkel in de buurt van een druk kruispunt in het noorden van Mogadishu. Het cafe werd naar verluidt bezocht door leden van de Somalische veiligheidstroepen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
augustus 2021

Bij een aanslag op het Egyptische Sinaï-schiereiland zijn acht leden van Egyptische veiligheidstroepen omgekomen, waaronder een officier. Zes anderen raakten gewond. De troepen reden in een gepantserd voertuig toen zij op een bermbom stuitten in New Rafah, een stad aan de grens met de Gazastrook,. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Een zelfmoordterrorist heeft maandag 19 juli 2021 minstens 35 mensen gedood op een drukke markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tientallen burgers raakten gewond. De aanslag, welke werd gepleegd met een geïmproviseerd explosief, is opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in een diplomatenbuurt in Kabul gisteren. Bij de aanslag, die gepleegd werd met een autobom, zouden ten minste acht burgers zijn omgekomen en twintig gewonden zijn gevallen. De Afghaanse minister van Defensie Bismillah Khan en andere politici waren het doelwit van de aanval. De minister was op het moment van de aanval echter niet thuis en is inmiddels in veiligheid gebracht. 

Bron(nen)
 • NOS
  4-augustus-2021 | NOS
 • Reuters
  4-augustus-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
augustus 2021

De Taliban heeft vanuit het presidentieel paleis in Kabul de overwinning uitgeroepen, nadat zij 15 augustus 2021 het paleis waren binnengedrongen. De president van Afghanistan, Ghani, is inmiddels het land ontvlucht. Hij heeft op Facebook erkend dat de Taliban de strijd om de macht gewonnen hebben.

Bron(nen)
 • NOS
  15-augustus-2021 | NOS
 • NRC
  16-augustus-2021 | NRC
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2021

Een Somalische politiecommissaris heeft een autobomaanslag in Mogadishu overleefd. De aanslagpleger, die een voertuig beladen met explosieven gebruikte, raakte de colonne van de regionale politiecommissaris Farhan Mohamud op een druk kruispunt in de hoofdstad. Vijf mensen kwamen om het leven, negen anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2021

De Taliban krijgen in Afghanistan steeds meer grondgebied in handen. In een week tijd veroverden de Taliban gebieden aan de grens met Tadzjikistan, Turkmenistan, China en Pakistan, en een belangrijk district aan de grens met Iran. Een woordvoerder van de Taliban beweert dat de organisatie nu 85 procent van het Afghaanse grondgebied onder controle heeft. Of die bewering klopt is niet helemaal duidelijk, aangezien onafhankelijke bevestiging van deze claim ontbreekt. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juli 2021

Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 10 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing in de buurt van een café in de buurt van het bekende Juba Hotel, gelegen in een wijk waar ook verschillende Somalische ministeries en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst is gevestigd. Vermoedelijk hangt de aanslag samen met de aanstaande verkiezingen.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een elektriciteitscentrale in Irak. De Salah al-Din centrale in de stad Samarra werd 27 juni het doelwit van een raketaanval die zware schade teweegbracht. Er vielen zover bekend geen gewonden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juli 2021

Zeker 15 mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag zou zijn gericht op Somalische rekruten die buiten een legerbasis stonden opgesteld. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist via haar radiokanaal Al Andalus. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2021

Minstens dertig mensen zijn omgekomen bij een aanslag door Al-Shabaab in Somalië. Al-Shabaab-militanten gebruikten autobommen bij de aanval op een militaire basis in de stad Wisil in Galmudug, in het centrum van Somalië, wat leidde tot een gevecht met regeringstroepen en gewapende lokale bevolking. Zeker 17 soldaten en 13 burgers kwamen bij de aanslag om het leven. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2021

In Afghanistan zijn tien medewerkers van de Brits-Amerikaanse ontmijningsdienst HALO omgekomen bij een aanslag. Zeker zestien anderen raakten gewond. Dinsdagavond bestormde een “onbekende gewapende groep” een kamp van HALO Trust en opende het vuur. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juni 2021

Minstens zeven mensen zijn omgekomen en zes zijn gewond geraakt toen twee afzonderlijke autobommen afgingen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De explosies op zaterdag vonden op dezelfde weg plaats, ongeveer 2 kilometer uit elkaar, in een westelijke wijk van Kabul, grotendeels bevolkt door leden van de etnische Hazara-minderheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Bij een aanslag op een doopfeest in het noorden van Burkina Faso zijn tenminste 15 mensen om het leven gekomen. Volgens een intern veiligheidsrapport in handen van persbureau AP zou de aanslag zijn gepleegd door militanten van Islamitische Staat. De aanval vond plaats nabij de stad Tin-Akoff - een regio die de afgelopen tijd vaker wordt getroffen door extremistisch geweld. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

De maoïstische organisatie Lichtend Pad heeft in een afgelegen regio in Peru tenminste 14 mensen omgebracht, aldus de Peruaanse autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn ook twee kinderen. Bij de lichamen zouden ook pamfletten zijn gevonden waarin wordt opgeroepen om niet te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen over twee weken. De Peruaanse politie vreest voor meer doden in aanloop naar de verkiezingen van 6 juni 2021.

Bron(nen)
 • NOS
  25-mei-2021 | NOS
 • NRC
  24-mei-2021 | NRC
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2021

Zeker zes personen zijn zondagavond 9 mei om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Zes anderen raakten gewond.  Doelwit was een politiebureau in Waberi, een wijk in het zuiden van de stad. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de aanslag opgeëist op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Bij de ontploffing tijdens het vrijdaggebed kwamen zeker twaalf mensen om, waaronder de imam. Vijftien mensen raakten gewond.

Bron(nen)
 • Reuters
  15-mei-2021 | Reuters
 • NOS
  16-mei-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Het einde van het geweld tussen Israël en Gaza, dat inmiddels een week duurt, lijkt nog niet in zicht. In Gaza zijn inmiddels zeker 192 mensen, waaronder 58 kinderen, omgekomen. In Israël zijn 10 doden gevallen, waaronder 2 kinderen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam op 16 mei bijeen om het geweld te bespreken, maar dit leidde niet tot een gezamenlijke resolutie.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2021

Onder president Donald Trump zouden de Verenigde Staten troepen per 1 mei 2021 uit Afghanistan terugtrekken, maar die deadline is niet gehaald. AIs reactie daarop heeft de Taliban aanvallen in heel Afghanistan gelanceerd. In de zuidelijke provincie Helmand zou de Taliban controleposten hebben aangevallen rond de rand van de provinciehoofdstad, Lashkar Gah. Lokale autoriteiten hebben dat bevestigd. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2021

Sinds maandag 10 mei 2021 is het conflict tussen Israël en Hamas opnieuw opgelaaid. Het is de derde keer dat Israël oorlog voert met Hamas, de groepering die sinds 2007 aan de macht is in Gaza. De luchtaanvallen begonnen afgelopen maandag. Hamas besloot vanuit Gaza raketten af te vuren richting Israël nadat Israëlische agenten waren binnengevallen in de Al-Aqsamoskee, een van de heiligste plekken voor moslims. Het Israëlische leger reageerde op de raketaanvallen met veel preciezere luchtbombardementen. Aan beide zijden zijn burgerslachtoffersgevallen: tientallen doden aan Palestijnse zijde en enkele aan de Israëlische kant, onder wie vrouwen en kinderen.

Bron(nen)
 • NOS
  12-mei-2021 | NOS
 • Trouw
  12-mei-2021 | Trouw
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2021

Twee Spaanse journalisten en de Ierse directeur van een natuurorganisatie zijn het slachtoffer geworden van een hinderlaag in het oosten van Burkina Faso, aldus de Spaanse en Burkinese autoriteiten. De drie mannen hebben de aanslag niet overleefd. De aanslag is opgeëist door Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM), welke wordt beschouwd als een zijtak van Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM). 

Bron(nen)
 • AP News
  27-april-2021 | AP News
 • CNN
  28-april-2021 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Er zijn vier mensen om het leven gekomen en elf anderen gewond geraakt bij een bomaanslag op een luxe hotel in de Pakistaanse stad Quetta. Vermoedelijk was de Chinese ambassadeur in Pakistan het doelwit van de aanslag. Hij zou in Quetta verblijven, maar was tijdens de aanslag niet in het hotel aanwezig. De aanslag is opgeëist door de Pakistaanse tak van de Taliban. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2021

Militanten vielen zaterdag 17 april twee oliebronnen ten noordwesten van Kirkuk in Noord-Irak aan met explosieven. Er ontstond geen significante schade en de olieproductie werd niet beïnvloed, verklaarde de Irakese overheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een autobomaanslag een dag eerder in de sjiitische wijk Sadr City in Baghdad, Irak. In een officiële verklaring liet de groep weten dat bij de aanval twintig mensen om het leven zouden zijn gekomen. Iraakse politie en medische bronnen vermoeden dat vier mensen zijn omgekomen, en dat 17 anderen gewond zijn geraakt. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Een aan Islamitische Staat gelieerde groep heeft de executie opgeëist van één Koptische christen en twee lokale stamleden in de onrustige Sinaï-regio in Egypte. De aanslag is opgeëist via een video die op het Telegram-kanaal van de groep is gepost. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Twaalf mensen, mogelijk buitenlanders, zijn onthoofd teruggevonden na de recente aanval van Islamitische Staat op de stad Palma in het noorden van Mozambique. Het is onduidelijk wat de nationaliteit van de slachtoffers is - mogelijk zou het gaan om buitenlandse journalisten die zich voor een aardgasproject in het gebied bevonden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Een lokale gouverneur van de Bay-regio in Somalië is ontkomen aan een zelfmoordaanslag waarbij ten minste drie mensen zijn omgekomen, waaronder ook twee van zijn beveiligers. Nog vijf anderen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies buiten een hotel in de stad Baidoa. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2021

Bij een autobomaanslag in de buurt van Kabul zijn minstens drie Afghaanse veiligheidsbeambten gedood. Zeker twaalf anderen zijn gewond geraakt. De aanslag is door de Taliban werd opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2021

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op een plek in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar verschillende vrouwen eet- en drinkwaren verkochten. Zeker tien personen zijn omgekomen bij de aanslag, en onbekend aantal is gewond geraakt. De aanslag vond slechts enkele uren plaats na de Al-Shabaab-aanslag op twee Somailische legerbases.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2021

Militanten van Al-Shabaab hebben twee militaire bases van het Somalische Nationale Leger aangevallen. Hierbij zijn naar verluidt tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens getuigen werden de bases honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu getroffen door twee explosies. Een derde explosie was gericht op een konvooi troepen dat na de aanval vanuit de hoofdstad naar de bases snelde. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2021

Minstens vier burgers zijn omgekomen, en zeker negen zijn gewond geraakt, nadat een spervuur ​​van mortieren op het hoofdkwartier van de VN en de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd gericht. Een vader en zijn kind zouden onder de burgerslachtoffers zijn. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2021

IS heeft de verantwoordelijkheid op voor de inname van de stad Palma in Mozambique opgeeist middels een geschreven verklaring. IS-militanten hebben de controle over de kuststad overgenomen en meer dan 55 Mozambikaanse militairen gedood, zo meldt de groepering. IS is al langere tijd bezig met een opmars in Mozambique, sinds het bloederige conflict in 2017 losbarstte in de deelstaat Cabo Delgado.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de dood van 33 Malinese soldaten. De militatiren kwamen om het leven toen zij op een hinderlaag stuitten in de provincie Gao. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

IS-militanten hebben ongeveer 30 regeringssoldaten gedood tijdens een reeks confrontaties in het noordoosten van Nigeria. De veiligheid in het noordoosten van Nigeria is de afgelopen maanden verslechterd.

Bron(nen)
 • Reuters
  15-maart-2021 | Reuters
 • SITE
  15-maart-2021 | SITE
Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

Ten minste 20 mensen zijn omgekomen en 30 zijn gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag met een autobom net buiten het Luul Yemeni restaurant in de hoofdstad van Somalië. De aanslag is opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2021

Ten minste zeven soldaten zijn om het leven gekomen, toen leden van Al-Shabaab een gevangenis bestormden in de semi-autonome staat Puntland. Al-Shabaab zei dat het minstens 400 gevangenen had vrijgelaten, waaronder Al-Shabaab-leden, bij de aanval op de hoofdgevangenis in Bosaso, de grootste stad van Puntland. De autoriteiten hebben dat cijfer niet bevestigd.

Bron(nen)
 • Reuters
  5-maart-2021 | Reuters
 • SITE
  5-maart-2021 | SITE
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2021

Boko Haram heeft de aanslag in Maiduguri, Nigeria, van eind febrari 2021 opgeeist. Tijdens de aanslag vuurden aanslagplegers raket-gestuurde granaten op inwoners van de stad af. Tien mensen kwamen om het leven.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  2-maart-2021 | Al Jazeera
 • BBC
  24-februari-2021 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2021

In Somalië zijn twaalf leden van de veiligheidstroepen omgekomen nadat het voertuig waarin ze zaten werd getroffen door een bermbom. De bom lag net buiten een stad in de regio Galgadud, waar politici samenkwamen om te praten over de verkiezingen. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  7-februari-2021 | Al Jazeera
 • NOS
  7-februari-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2021

Een vrouwelijke Afgaanse dokter is om het leven gekomen toen het voertuig waarin zij zat op een bermbom stuitte. De aanslag, welke is opgeëist door IS, vond plaats in Jalalabad, waar één dag eerder reeds drie vrouwelijke mediawerkers door IS werden omgebracht.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

Islamitische Staat heeft de aanslag op drie Afghaanse media-medewerkers opgeeist. De vrouwen werkten in Jalalabad voor de omroepzender Enikas TV, en waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Ze werden onderweg naar hun werk neergeschoten. Een vierde vrouw heeft de aanslag overleefd en ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2021

Een Afghaanse rechter, Hafizullah, is om het leven gekomen bij een hinderlaag in Jalalabad. De rechter zou onderweg zijn naar zijn werk, toen hij werd neergeschoten. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hafizullah is de derde rechter in een paar weken tijd die in Afghanistan door IS is omgebracht, na de aanslag op twee vrouwelijke rechters op 17 januari 2021. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2021

Bij een terroristische aaslag op een legerbasis in de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar zijn meerdere militairen om het leven gekomen. Een voertuig volgeladen met explosieven reed op de legerbasis in en kwam tot ontploffing. Het precieze dodental is nog onduidelijk, en ligt vermoedelijk tussen de acht en veertien. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door de Taliban. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2021

Bij een aanslag op een hotel in Mogadishu zijn zeker 17 doden gevallen, onder wie een Somalisch oud-minister van Defensie. De aanslag begon toen een zelfmoordterrorist een autobom tot ontbloffing liet komen vlak voor hotel Afrik. Vervolgens openden de militanten het vuur op het personeel en de gasten van het hotel. Een urenlang vuurgevecht met Somalische veiligheidstroepen volgde, waarbij drie terroristen zijn gedood. De aanslag is niet veel later opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee dodelijke zelfmoordaanslagen op een grote markt in Bagdad, Irak, op 21 januari 2021. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om het leven, en meer dan honderd mensen raakten gewond. De aanslag is door IS opgeëist via het communicatiekanaal Telegram. Het is de eerste zelfmoordaanslag in Bagdad sinds drie jaar. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

Al-Qa'ida heeft de aanslag op twee Franse militairen in Mali opgeëist via haar propagandaplatform Al-Zallaqa. De twee soldaten kwamen om het leven toen hun voertuig door een bermbom werd geraakt, in de oostelijke regio Menaka. Beiden waren in Mali in het kader van de Franse militaire interventie-operatie in de Sahel, genaamd Opération Barkhane.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2021

Een groep gewapende militanten heeft een legerbasis in het noordoosten van Nigeria overgenomen. De honderden inwoners van het dorp Marte, waar de basis gevestigd is, zijn op de vlucht geslagen. Vermoedelijk zijn zeven mensen om het leven gebracht. De aanslag is door Islamitische Staat opgeëist via haar nieuwskanaal Amaq. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

In Afghanistan heeft zaterdag 16 januari 2021 een reeks dodelijke aanslagen plaatsgevonden. Vooral Afghaanse politieagenten en militairen zijn bij de aanslagen om het leven gekomen. De aanslag met de meeste slachtoffers vond plaats in de westelijke provincie Herat. Hier kwamen zeker twaalf militairen om het leven toen twee Talibanstrijders een legerbasis binnendrongen. Andere aanslagen vonden plaats in Kabul, waarbij twee politieagenten omkwamen door een bermbom, en in Jalalabad, waar twee agenten bij een schietpartij zijn gedood. Ook in de noordelijke provincie Baghlan en in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar zijn Afghaanse veiligheidsbeambten om het leven gebracht.

De aanslagen vonden plaats tegen de achtergrond van aanhoudende vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de Afghaanse overheid, in een poging het jarenlange conflict tot een einde te brengen. 

Bron(nen)
 • NOS
  16-januari-2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16-januari-2021 | Al Jazeera
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2021

Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zelfmoordaanslag in Mogadishu, Somalië. Tijdens de aanslag, waarbij zeker vijf mensen om het leven kwamen, blies een zelfmoordterrorist op een motorfiets zichzelf op in een Turkse bouw- en constructieonderneming. De aanslag is opgeëist via het Al-Shabaab-nieuwskanaal Shahada. 

Turkije ondersteunt Somalië op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en onderwijs, en Al-Shabaab heeft zich in het verleden reeds vaker op Turks personeel en haar activiteiten gericht.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2021

Twee aanslagplegers hebben maandag 28 december in Grozny, Tsjetsjenië, een politieagent gedood in een mesaanval. Een andere ragent raakte gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in een verkalring in haar dagblad Al-Naba. Tsjetsjenië, een achtergestelde en voornamelijk islamitische autnonome regio in Rusland, heeft eerder aanvallen op veiligheidsfunctionarissen meegemaakt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Bron(nen)
 • SITE
  31-december-2020 | SITE
 • Reuters
  1-januari-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

De Al Qa'ida-gelieerde groep Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op twee Franse militairen in Mali. De twee soldaten kwamen om het leven toen hun gepantserd voertuig geraakt werd door een geïmproviseerd explosief. Een derde militair raakte zwaar gewond. JNIM eiste de aanslag op via haar propagandaplatform Al-Zallaqa.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2020

Islamitische Staat heeft de aanslag in Wenen, Oostenrijk, van 2 november 2020 officieel opgeeist in een verklaring, gepubliceerd via haar mediakanaal genaamd Amaq. Tijdens deze aanval opende een twintigjarige man, die bekendstond als een IS-sympathisant. het vuur in de binnenstad van Wenen. Vier burgers kwamen om het leven, twintig anderen raakten gewond. De dader is doodgeschoten door de Weense politie. D

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2020

Op dinsdag 17 november zijn vijf mensen omgekomen en vele anderen gewond geraakt bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een restaurant nabij een politieacademie. Onder de slachtoffers waren twee politieagenten. Al-Shabaab heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeeist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2020

Bij een zelfmoordaanslag in een gelaterie in Mogadishu, Somalië, zijn vrijdag 27 november zeker zeven mensen om het leven gekomen. Tien anderen raakten zwaar gewond. De aanslag is opgeeist door de terroristische organisatie Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2020

Bij een aanslag op het dorp Toumour in de regio Diffa in Niger zijn 27 mensen om het leven gekomen. Honderd anderen zijn gewond geraakt - en een klein aantal inwoners als vermist opgegeven. De aanslag vond plaats op zaterdag 11 december, enkele uren voor de regionale verkiezingen in het gebied. Volgens lokale autoriteiten zouden de tientallen aanslagplegers een brand hebben gesticht, welke een groot deel van het dorp - tussen de 800 en 1000 woningen - zou hebben verwoest. De aanslag werd niet veel later opgeeist door Boko Haram, in een video ontvangen door de nieuwsorganisatie AFP. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2020

Islamitische Staat heeft de aanslag op de Afghaanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Malalai Maiwand opgeeist. Maiwand werd op donderdag 10 december neergeschoten in haar auto, in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar. Ook haar chauffeur kwam daarbij om het leven. De aanslag werd kort daarna opgeëist door Islamitische Staat. In Afghanistan zijn dit jaar in totaal tien journalisten door aanslagen omgebracht. 

Bron(nen)
 • Reuters
  11-december-2020 | Reuters
 • BBC
  11-december-2020 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

december 2020

In de noordwestelijke provincie van Katsina zijn op vrijdagavond 11 december honderden schoolkinderen vermist geraakt, na een gewapende aanval op hun kostschool. De aanval werd in eerste instantie toegeschreven aan criminele bendes, maar deze is dinsdag middels een spraakbericht door Boko Haram opgeëist. Boko Haram is berucht om haar grootschalige ontvoeringen van kinderen. De organisatie zat achter de ontvoering van 276 schoolmeisjes in 2014. Sommige van hen zaten jarenlang gevangen, anderen zijn nogsteeds niet teruggevonden. 

Update: Op 18 december 2020, een week na de ontvoering, zijn alle schoolkinderen vrijgelaten. De details van de vrijlating, waaronder eventuele onderhandelingen met Boko Haram of de betaling van losgeld, blijven echter onbekend. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
december 2020

Op zondag 29 november is de Siniya olieraffinaderij in Irak het doelwit geworden van een raketaanval. De raketten, twee in totaal, veroorzaakten een grote brand, welke binnen een paar uur kon worden geblust. De Iraakse overheid meldt geen gewonden of slachtoffers. De aanslag is niet veel later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2020

Minstens 110 mensen zijn omgekomen bij een aanval op het dorp Koshobe, in het noordoosten van Nigeria. De aanslag is toegeschreven aan de jihadistische groepering Boko Haram. Gewapende mannen reden het dorp binnen, waarna zij de aanval inzetten tegen de landarbeiders en boeren die op dat moment aan het werk waren. De aanvallers hielden hun slachtoffers gevangen, bonden hen vast, en sneden hun keel door. Tientallen zouden geheel zijn onthooofd. Boko Haram en ISWAP (Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie) zijn beide actief in het noordoosten van Nigeria. De groeperingen richten zich in hun aanslagen veelal op houthakkers, boeren en vissers - zij worden beschuldigd van spionage en het doorsluizen van informatie aan militairen die tegen deze groepen strijden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
november 2020

Raketaanvallen op verschillende wijken in Kabul hebben aan 8 mensen het leven gekost. Daarnaast raakten 31 personen gewond. Minstens een dozijn raketten zou tijdens het ochtendspitsuur zijn afgevuurd door twee voertuigen in de binnenstad van Kabul. De raketten sloegen vervolgens in in kleine bedrijfspanden, een school, woonhuizen en een ambassadegebouw. De raketaanval is een van de grootsten die Kabul in recente jaren heeft meegemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2020

Op maandag 2 november zijn zeker 22 mensen omgekomen bij een aanslag op de Universiteit van Kabul; 22 anderen raakten gewond. Een tweetal gewapende aanslagplegers zouden ‘s ochtends het gebouw hebben bestormd, terwijl er binnen in het complex een boekenbeurs gaande was. Aan deze beurs zou de ambassadeur van Iran, evenals een tiental uitgevers van Iraanse afkomst hebben deelgenomen. Duizenden studenten en docenten wisten te ontkomen; maar enkelen zaten vast in het gebouw en werden urenlang gegijzeld. De aanslagplegers zijn uiteindelijk in een vuurgevecht met de politie gedood. Maandagavond liet Islamitische Staat via haar mediakanalen weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2020

Op 24 oktober 2020 zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een onderwijscentrum in Kabul. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, waaronder waarschijnlijk ook schoolkinderen. De aanslagpleger blies zichzelf op in de buurt van het gebouw, tijdens een bijeenkomst van shi’itische moslims. Islamitische Staat eiste de aanslag op via Telegram, zonder verder bewijs te leveren. De shi’itische gemeenschap in Afghanistan is vaker het doelwit van aanslagen door sunnitische extremisten. 

Bron(nen)
 • NOS
  24-oktober-2020 | NOS
 • BBC
  24-oktober-2020 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2020

Zeker 13 Somalische militairen zijn omgekomen tijdens een confrontatie tussen het Somalische leger en de terroristische groepering Al-Shabaab. De confrontatie vond plaats in de jungle ter noordwesten van de hoofdstad Mogadishu. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de dood van de militairen opgeëist, maar beweert dat het dodental hoger ligt - namelijk rond de 24 slachtoffers.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2020

Op 6 september reed een auto in op een politiecheckpoint nabij de haven van Sousse, Tunesië, waarna drie met messen bewapende mannen enkele politieagenten neerstaken. Eén agent kwam om het leven, een ander raakte zwaargewond. Alle drie de daders zijn doodgeschoten, na een vuurgevecht met de Tunesische politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
 • BBC
  6-september-2020 | BBC
 • Al Jazeera
  7-september-2020 | Al Jazeera
Type activiteit

Aanslagen

september 2020

Op 9 augustus hebben gewapende mannen op motoren zes Franse hulpverleners, hun gids en hun chauffeur in Niger omgebracht. De groep werkte voor een internationale hulporganisatie en bevond zich op het moment van de aanslag in een natuurreservaat ten zuidwesten van Niamey. De aanslag is enkele weken later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)
 • BBC
  9-augustus-2020 | BBC
 • NOS
  17-september-2020 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2020

Op 2 augustus 2020 zijn drie explosies, één autobom en twee kleinere bommen, afgegaan bij een gevangenis in Jalalabad, Afganistan. Ook openden enkele schutters het vuur op de gevangenis. Zeker 39 mensen, waaronder 10 terroristen, kwamen om het leven. In de gevangenis zaten ongeveer 1.800 gedetineerden, waaronder leden van Islamitische Staat, de Taliban en veroordeelde moordenaars. In de chaos die na de aanslagen ontstond, wisten ongeveer 300 gedetineerden te ontsnappen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)
 • Reuters
  2-augustus-2020 | Reuters
 • NOS
  3-augustus-2020 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2020

In de avond van 16 augustus 2020 zijn 17 mensen, onder wie enkele Somalische regeringsleiders, omgekomen na een belegering van een hotel in Mogadishu. Hierbij kwamen ook vijf aanslagplegers om. De aanval begon toen een auto met explosieven voor het bekende Elite Hotel tot ontploffen werd gebracht. Vervolgens bestormden gewapende mannen het gebouw, en werd het vuur op het personeel en de gasten van het hotel geopend. Het Elite Hotel is eigendom van de Somalische parlementariër en zakenman Abdullahi Mohamed Nur en is populair bij politici en journalisten. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via het radiostation van de organisatie, Radio Andalus. 

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  16-augustus-2020 | Al Jazeera
 • Trouw
  16-augustus-2020 | Trouw
 • CNN
  16-augustus-2020 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
augustus 2020

In Mogadishu is op 8 augustus 2020 een autobom tot ontploffing gebracht, nabij een Somalische legerbasis. Acht militairen kwamen om het leven, veertien raakten gewond. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via Radio Andalus, de radiozender van de organisatie. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2020

Op 12 mei zijn bij een dubbele aanslag door Islamitische Staat (IS) in Afghanistan enkele tientallen slachtoffers gevallen. ‘s Ochtends vroeg is een kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Hier vielen zeker zestien doden, waaronder twee pasgeboren baby’s. Later op de ochtend vond een zelfmoordaanslag plaats bij een begrafenis in Nangahar, in het oosten van Afghanistan. Bij deze aanval waren 24 doden te betreuren. Meer dan zestig mensen raakten gewond, waarvan enkele dusdanig ernstig dat ook voor hun leven wordt gevreesd.

Bron(nen)
 • NOS
  12-mei-2020 | NOS
 • Reuters
  12-mei-2020 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

juni 2020

Op 9 juni heeft Boko Haram een aanval uitgevoerd in het dorp Faduma Koloram, in het noordoosten van Nigeria, waarbij tientallen mensen op brute wijze zijn gedood. Rond het middaguur kwamen strijders van Boko Haram het dorp binnen, doodden meer dan 80 dorpsbewoners, ontvoerden het dorpshoofd en namen 1.200 stuks vee mee. De aanval is mogelijk een vergelding voor eerdere mislukte aanvallen, waarbij enkele Boko Haram-strijders omkwamen. Na de aanval is het dorp in brand gezet.

Bron(nen)
 • NOS
  10-juni-2020 | NOS
 • Reuters
  9-juni-2020 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2020

Het Tsjadische leger heeft 100 manschappen verloren tijdens een aanval van Boko Haram in een dorp vlakbij het Tsjaadmeer. Boko Haram had een hinderlaag opgezet. Tsjaad is een belangrijke partner in Operatie Barkhane, de militaire operatie geïnitieerd door Frankrijk, gericht op het terugdringen van terroristische groeperingen in de Sahelregio.

Bron(nen)
 • Reuters
  25-maart-2020 | Reuters
 • BBC
  25-maart-2020 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2020

Op 2 februari heeft al Qa'ida de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een legerbasis in Pensacola, Florida, die op 6 december 2019 plaatsvond. Tijdens de aanslag schoot een Saoedische man, die voor militaire training in Florida was, om zich heen in één van de lesgebouwen. Drie Amerikaanse soldaten vonden hierbij de dood. Acht anderen raakten gewond. Al Qa'ida claimde de verantwoordelijkheid voor deze aanslag in een video, waarin Qassim al-Rimi te zien is. Al-Rimi is de leider van de Al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAP). Sommige experts twijfelen echter aan de echtheid van de video. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2020

Op 7 februari bracht Amerikaanse president Donald Trump naar buiten dat zijn troepen Qassim al-Raimi hebben gedood. Al-Raimi was de leider van de Al Qa'ida afdeling die zich richt op het Arabische schiereiland (AQAS) en kwam in 2009 op deze positie terecht nadat de vorige leider, al-Wuhayshi, door een drone was gedood. Al-Raimi zou in Jemen zijn gedood. Het is onduidelijk op welke manier de Amerikanen al-Raimi hebben uitgeschakeld. Sommige getuigen claimen dat er een droneaanval plaats had gevonden. Dit werd niet bevestigd door president Trump. 

Bron(nen)
 • NOS
  7-februari-2020 | NOS
 • Reuters
  7-februari-2020 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

januari 2020

Op woensdag 8 januari zijn drie doden gevallen bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab en vond plaats vlakbij het presidentiële paleis in de hoofdstad. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2020

Al-Shabaab heeft op 28 december 2019 een aanslag gepleegd in Mogadishu, Somalië. Tijdens de ochtendspits ontplofte een vrachtautobom bij een controlepost, waar op dat moment ook veel studenten en scholieren aanwezig waren die met de bus naar school reisden. De aanslag is op 30 december opgeëist door Al-Shabaab. Al-Shabaab meende dat de aanslag was gericht op twee Turkse wegwerkers en hun bodyguards, om een statement te maken tegen Turkse inmening in Somalië. De twee Turken zijn overleden door de aanslag.

Bron(nen)
 • Reuters
  29-december-2019 |
 • NOS
  30-december-2019 |
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
januari 2020

Terreurorganisatie Al-Shabaab heeft in een week tijd drie aanslagen gepleegd in Kenia. Op zondag 5 januari doodden Al-Shabaabstrijders drie Amerikaanse militairen op de Amerikaanse legerbasis in Lamu county, dichtbij de Somalische grens. Op dezelfde dag probeerden Al-Shabaab strijders een Britse legerbasis in Laikipia binnen te dringen. Dit mislukte en de daders zijn gearresteerd. Op dinsdag 7 januari vonden vier kinderen de dood in een vuurgevecht dat volgde op een aanslag op een telecommast in Garissa county, tevens dichtbij de Somalische grens. De drie aanslagen worden gezien als intensivering van de gewelddadige campagne van Al-Shabaab in Kenia, die sinds 2008 aan de gang is. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2019

Al-Shabaab heeft op twee plaatsen in Somalië aanslagen gepleegd, waaronder een aanslag bij een Amerikaanse basis bij het vliegveld van Baledogle. Tevens pleegde al-Shabaab een aanslag in Mogadishu gericht op een konvooi met Italiaanse VN-militairen. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2019

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Afghanistan (Charikar en Kabul, respectievelijk) zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Afghaanse president Ghani in de Afghaanse stad Charikar blies een zelfmoordterrorist op een motor zich op. Enkele uren voor de aanslag in Charikar vond een tweede zelfmoordaanslag plaats in de buurt van de ‘groene zone’. Beide aanslagen zijn opgeëist door de Taliban.  

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2019

Bij een aanslag op een controlepost in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, nabij het kantoor van de NAVO en de Amerikaanse ambassade, zijn twaalf mensen om het leven gekomen en 42 gewonden gevallen. Bij deze aanslag kwamen een Amerikaanse en Roemeense soldaat om het leven. De Taliban heeft de aanslag opgeeïst. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
september 2019

Bij een aanslag op een burgemeesterskandidaat in het zuidwesten van Colombia zijn zes doden gevallen, onder wie de burgemeesterskandidaat voor de Colombiaanse stad Suárez. Volgens de regering van Colombia zitten FARC-dissidenten achter de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2019

Een zelfmoordaanslag van de Taliban in een woonwijk in Kaboel heeft 16 mensen het leven gekost en geleid tot meer dan honderd gewonden. De aanslag vond plaats in een woonwijk waar veel internationale organisaties gevestigd zijn. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2019

Bij een aanslag van de Taliban op het kantoor van het voormalig hoofd van de inlichtingendienst, Amrullah Saleh, zijn 24 mensen gedood en vijftig mensen gewond geraakt. De mogelijke vicepresident raakte lichtgewond. De aanslag is onderdeel van een reeks aanslagen in aanloop naar de verkiezingen. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2019

Op 27 juli 2019 viel Boko Haram een Nigeriaans dorp aan in de deelstaat Borno. Boko Haram strijders arriveerden per motor en schoten op een groep dorpelingen die terugkeerde van een begrafenis. Hierbij vielen 21 doden. 44 anderen kwamen om het leven bij de achtervolging op de aanslagplegers. Naar verluid was de aanslag een vergelding voor het doden van elf Boko Haram strijders twee weken geleden.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juli 2019

In de Somalische havenstad Kismayo zijn 26 mensen gedood bij een aanslag van al-Shabaab op een hotel waar op dat moment een bijeenkomst van politici aan de gang was in het kader van de komende regionale verkiezingen. Voor het hotel ging een autobom af alvorens terroristen het hotel binnengingen. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2019

Op 17 juni 2019 bliezen drie Boko-Haram terroristen zich op in Konduga waar een menigte zich had verzameld om een wedstrijd in de Africa Cup te kijken. Bij deze aanslagen vielen zeker 30 doden en minstens 40 gewonden.  

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
april 2019

Op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven toen acht terroristen zich in drie verschillende steden, op verschillende plekken opbliezen. Islamitische Staat heeft drie dagen na de aanslagen in Sri Lanka de verantwoordelijkheid opgeëist. Via haar propagandakanaal Amaq liet ISIS weten dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders. In de dagen na de aanslagen lieten experts weten dat zij het vermoeden hadden dat de aanval georganiseerd was vanuit het buitenland omdat dit incident vanwege de coördinatie, complexiteit en het aantal slachtoffers niet overeenkomt met eerdere incidenten in Sri Lanka. De aanslagen in Sri Lanka behoren tot de dodelijkste aanslagen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2019

Op 18 april 2019 is de Noord-Ierse journalist Lyra McKee doodgeschoten. McKee was aanwezig bij een protest in Londonderry. De New IRA (NIRA) heeft de moord opgeëist en heeft daarbij aangegeven dat het om een vergismoord gaat. Het was de bedoeling van de gemaskerde schutter om op de aanwezige politieagenten te schieten. Lyra McKee stond echter vlak naast een politiebusje en werd dodelijk geraakt. De journaliste was bezig met een boek over een groep ‘vergeten slachtoffers’ van het conflict uit met name de jaren ‘70, genaamd The Troubles. Dit boek was met name gericht op de jonge mannen, soms nog kinderen, die zijn ontvoerd en vermoord tijdens het conflict. Het boek ging daarna over de generaties jonge paramilitairen die teleurgesteld raakten in het vredesproces en het Goedevrijdagakkoord uit 1998. Reacties uit zowel Noord Ierland als de republiek Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben vol afschuw en verdriet gereageerd op de moord. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2019

Op de Filipijnen zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen toen twee explosieven afgingen bij een kathedraal. De aanslag vond plaatst op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Lokale veiligheidsfunctionarissen rapporteren dat de eerste bom ontplofte tijdens de zondagsmis, niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk. Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf aanwezig, een groep die enkele jaren geleden trouw aan Islamitische Staat hebben gezworen.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2019

Bij een zelfmoordaanslag in Caïro zijn twee politieagenten om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door een man die gezocht werd in verband met een aanslag op een politiepatrouille gepleegd op vrijdag 15 februari. De man werd in een oude islamitische wijk, vlakbij de Al Azhar moskee, door agenten aangehouden. Een van de explosieven die de man bij zich had explodeerde. Hierbij kwamen de man en de politieagenten om het leven. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2019

Op 17 januari 2019 pleegde het Nationaal Bevrijdingsleger een aanslag op een politieschool in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Een autobom van de guerrillabeweging werd tot ontploffing gebracht op het terrein van de politieschool waarbij 21 doden vielen en 68 mensen gewond raakten. 

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

In de voorstad van Parijs heeft een man zijn moeder en zus doodgestoken. De aanvaller is door de politie gedood. De man was bekend bij de autoriteiten en had ernstige psychische problemen. Islamitsche Staat heeft via een verklaring de aanval opgeëist, maar er is geen bewezen link tussen de dader en IS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Afghanistan zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. De twee mannen hadden zich verkleed als vrouw en waren zo via de vrouweningang de moskee binnengekomen. Het gebedshuis zat vol met mensen voor het vrijdagmiddaggebed. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist is de Afgaanse tak van Islamitische Staat eerder aanslagen gepleegd op sjiitische moskeeën. De Taliban is ook actief in het gebied maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

Vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56 jaar oud. De andere twee doden waren een Amerikaan en een Zwitser. Onder de gewonden is een Nederlandse vrouw van 56. Hoewel de lokale overheid wijst naar de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, zou ISIS de aanslag hebben opgeëist. Kort daarna werd er door ISIS een video geplaatst waar te zien is hoe vijf mannen de fietsers aanvallen. Voor zover bekend zijn er geen verdere recente aanslagen in Tadzjikistan opgeëist door Islamitische Staat. 

Type activiteit

Aanslagen

juni 2018

Militanten van Islamitische Staat schoten acht ongewapende burgers dood. Islamitische Staat claimt dat het dodental is opgelopen tot 22 en verklaard dat de slachtoffers allemaal lid waren van een door de overheid gesteunde Soennitische strijdgroep. Hoewel het Iraakse leger claimt dat het Islamitische Staat in december 2017 heeft verslagen, blijft de organisatie aanslagen plegen in Baghdad en andere delen van het land. 

Type activiteit

Aanslagen

juni 2018

Zeker acht mensen komen om het leven toen er een autobom afging. De autobom ging af vlak bij een provinciaal overheidsgebouw. Na een explosie, bestormde vier mensen het gebouw waarna een heftige strijd met de beveiligers losbarste. Alle aanvallers werden gedood na een vijf uur durend vuurgevecht.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Parijs heeft een man op straat mensen aangevallen met een mes. Een persoon kwam hierbij om het leven, vier andere zijn zwaargewond geraakt. De man is door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Indonesië zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen. De aanslagplegers behoren tot dezelfde familie. Het gaat om een vader, moeder en kinderen van 9, 12,16 en 18 jaar oud. De vader reed met een auto volgeladen met explosieven de Surabaya Centre Pentecostal Church binnen, terwijl de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) binnendrong in de Diponegoro Indonesian Christian Church. Tegelijkertijd pleegden de zonen van 16 en 18 jaar oud de derde aanslag op de Santa Maria Catholic Church door hun motoren met explosieven te laten ontploffen. Eerder op de dag hadden agenten in West Java vier vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Later kwamen drie mensen om - een moeder, vader en een van de drie kinderen - bij een explosie in hun appartement in Sidoarjo niet ver gelegen van de kerken. 

Een dag later kwamen tijdens een andere zelfmoordaanslag op een politie hoofdkwartier vier mensen om het leven. Deze aanval werd uitgevoerd door een familie bestaande uit vijf personen, inclusief een kind van acht jaar oud. Volgens de politie waren de drie families bevriend. Alle aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat via hun mediakanaal Amaq.  

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

Een zelfmoordaanslag nabij de Afghaanse geheime dienst vlakbij een NAVO-hoofdkwartier, heeft aan zeker twee militairen het leven gekost. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

27 sjiitische strijders zijn om het leven gekomen door een aanslag van ISIS ten zuidwesten van de stad Kirkuk. De strijders waren onderdeel van de Hashd al-Shaabi, ofwel de Popular Mobilization Forces (PMF). De PMF strijders waren bezig met een nachtoefening toen ze werden overvallen door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

januari 2018

In Afghanistan zijn elf militairen gedood bij een aaslag op een eenheid die de Marshal Fahim militare academie in Kabul bewaakt. Daarnaast zijn er zeker zestien militairen gewond geraakt. Via hun eigen persbureau Amaq heeft ISIS de aanslag opgeeïst. Een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Defensie benadruk dat de eenheid het doelwit was en niet de academie. De aanslag werd uitgevoerd door vijf militanten bewapend met automatische wapens. Twee van hen bliezen zichzelf op, twee anderen zijn omgekomen bij het vuurgevecht en de laatste militant is gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2017

Bij een zelfmoordaanslag in de Jeminitische stad Aden zijn zeven soldaten om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist ramde zijn met explosief geladen wagen tegen een hek van de veiligheidsdienst. Na de explosie volgden een vuurgevecht tussen de veiligheidstroepen en de vermeende terroristen. ISIS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

november 2017

Zeker 100 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom van ISIS. De bom ontploften op een weg die gebruikt wordt om voedsel te transporteren naar gebieden die nog bezet worden door ISIS. De weg was waarschijnlijk erg druk omdat mensen de recente gevechten in Deir al-Zor probeerde te ontvluchten. De stad is een van de laatste steden die nog in de handen van ISIS is. Deir al-Zor was sinds 2014 onder controle van ISIS maar is nu bevrijd door het Syrische leger. ISIS bezet echter nog zeker 40% van de provincie Deir al-Zor. 

Type activiteit

Aanslagen

november 2017

Bij een aanslag in New York zijn acht mensen om het leven gekomen. Een man reed in een pick-uptruck ongeveer anderhalve kilometer lang over een fiets- en voetgangerspad vlakbij de World Trade Centres. De dader, Sayfullo Saipov, is van Oezbeekse afkomst, 29 jaar oud, en woonde sinds 2010 in de Verenigde Staten. Autoriteiten hebben in zijn auto een briefje gevonden waarin hij claimt dat hij de aanslag pleegde uit naam van ISIS. Ook werden er op zijn twee telefoons ISIS gerelateerde propaganda gevonden, het materiaal bestond uit in totaal 90 video's en bijna 3.800 foto's. Saipov is door politieagenten in zijn buik geschoten en zal terecht gesteld gaan worden voor 'federal terrorism charges'.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

Tijdens een festival in Las Vegas opende de 64-jarige Stephen Paddock het vuur op het publiek. Vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort schoot hij 59 mensen dood en verwonde hij meer dan 500 personen. Paddock had onder andere meerdere semi-automatische wapens en messen op zijn kamer liggen. Ook had hij buiten zijn kamer camara's geïnstalleerd zodat hij de gang van het hotel in de gaten kon houden. De politie heeft ook volautomatische wapens gevonden waarvan het onduidelijk is hoe Paddock daaraan gekomen is. Over het motief van Paddock is niets bekend. Hoewel Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist, zijn er geen directe aanleidingen gevonden dat de organisatie ook maar iets te maken had met de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

Militairen hebben een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes bij station St. Charles. Hierbij vielen twee slachtoffers. De twee vrouwelijke slachtoffers waren 17 en 20 jaar oud. Militairen die het station bewaken, opende meteen het vuur op de aanvaller. De man was eerder in september aangehouden voor winkeldiefstal, maar was verder niet bekend bij de politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een explosie op metrostation Parson Green zijn 29 mensen gewond geraakt nadat een emmer gevuld met explosieven gedeeltelijk ontplofte. Islamitische Staat heeft verklaard dat de aanslag is gepleegd door een aan 'ISIS verwante organisatie'.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met explosieven zijn in Irak minstens zesitg doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen, bij een controlepost en een restaurant langs de snelweg. Een van hen blies zich op in het drukbezochte restaurant. De andere aanvallers openede het vuur op de gasten. Buiten blies een aanvaller zich op in een auto vol met explosieven. Onder de doden zijn politieagenten en sjiitische pelgrims uit Iran en Iraq. De pelgrims maken weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

In het centrum van Brussel hebben militairen een man neergeschoten die twee militairen had aangevallen met een mes. Eén militair raakte daarbij gewond. De dader, een 30-jarige Belg van Somalische afkomst, werd in kritieke naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Brusselse burgemeester spreekt van een daad van een “geïsoleerd individu.” ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een aanslag in Barcelona zijn 15 mensen gedood en zeker 130 mensen gewond geraakt toen een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. De aanslag is opgeëist door ISIS. In de daaropvolgende nacht van donderdag (17 augustus) op vrijdag (18 augustus) raakten nog zeven mensen gewond (één agent en zes burgers) toen een auto inreed op voetgangers in Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De Catalaanse politie verklaart dat een groep van twaalf mannen uit Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, verantwoordelijk is voor beide aanslagen, en dat deze volledig is opgerold: Vier van hen zijn opgepakt, de anderen zijn gedood door de politie of omgekomen bij een explosie in de nacht van woensdag (16 augustus) op donderdag (17 augustus) in de vermoedelijke uitvalsbasis van de groep in Alcanar. De politie gaat er vanuit dat de groep in Alcanar al enige tijd bezig was met het maken van explosieven. Omdat door de plotseling ontploffing een bomaanslag niet meer mogelijk was, zou de groep volgens de politie gekozen hebben voor andere middelen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Kabul, Afghanistan. Daarbij werd de Iraakse ambassade aangevallen door vier gewapende mannen. Eén van hen blies zichzelf op bij de poort van de ambassade, waarna de drie anderen de ambassade betraden. Alle drie werden ze gedood tijdens een vier uur durende confrontatie met Afghaanse veiligheidsdiensten. Zeker twee medewerkers van de Afghaanse ambassade werden bij de aanslag gedood. Ook raakten drie politieagenten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

Het aan ISIS geleerde persbureau Amaq heeft de dood van twee Chinese gijzelaars bekendgemaakt. Op 24 mei 2017 werd het tweetal ontvoerd door gewapende mannen verkleed als politieagenten in Quetta, in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van de twee Chinese bevestigd. In eerste instantie werd aangenomen dat het om twee taaldocenten ging. Later kwam de Pakistaanse overheid met de verklaring dat het twee Chinese predikers betrof.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 18 doden en 50 gewonden gevallen. Rond 11.00 uur betraden vier gewapende mannen verkleed als vrouw het parlementsgebouw. Eenmaal binnen opende zij het vuur. Eén van de daders blies zichzelf rond 13.00 uur op. De andere drie werden later gedood door de Iraanse Revolutionaire Garde. Min of meer gelijktijdig vond een tweede aanslag plaats bij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, waarbij ook een bomgordel tot ontploffing werd gebracht. De Iraanse overheid verklaarde later een mogelijke derde aanslag te hebben voorkomen. Teheran verklaarde tevens het brein van de aanslagen te hebben gedood. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS. Het is de eerste keer dat ISIS een aanslag in Iran opeist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

Bij een gewapende overval op het Resort World Hotel in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. De dader, Jessie Javier Carlos (42), betrad rond middernacht het casino van het toeristenresort. Daar loste hij eerst schoten tegen het plafond met een M4 machinegeweer, waarna hij enkele speeltafels in brand stak. De dodelijke slachtoffers kwamen door verstikking om het leven door de dikke rook die daardoor ontstond. In de ontstane chaos vulde Carlos een tas met fiches ter waarde van zo'n twee miljoen euro. Bewakingspersoneel opende daarna het vuur op de dader, die daarbij een schotwond opliep. De dader vluchtte daarop naar een hotelkamer, waar hij later zelfmoord pleegde. De aanval is opgeëist door ISIS. Volgens de Filipijnse politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het terroristische aanslag betrof. Volgens de politie was de dader een gokker en had hij een ander motief: hij stond ruim vier miljoen Filipijnse peso (70.000 euro) in het rood.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2017

Bij een aanslag in Londen zijn 8 mensen gedood en 48 mensen gewond geraakt. Rond 22.00 uur (lokale tijd) reed een bestelbusje in op voetgangers op de London Bridge. De bestelwagen crashte kort daarop bij de Borough High Street, ter hoogte van het Barrowbow & Banker café. De drie inzittenden – Khuram Shazad Butt (27), Rachid Redouane (30) en Youssef Zeghba (22) – vervolgden daarop hun weg te voet richting de Borough Market. Onderweg vielen zij omstanders aan met keramische messen. Ook droegen de daders vesten die eruit zagen als bomvesten, maar deze bleken nep te zijn. Het drietal werd bij het Wheatsheaf café gedood door de politie. Daarbij werden door de politie 46 kogels afgevuurd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 20 doden en 80 gewonden gevallen. Rond middernacht werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een populaire ijswinkel in het Karrada district. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven en raakten 40 mensen gewond. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom bij een overheidsgebouw in het Karkh district. Daarbij vielen zeker 7 doden en 40 gewonden. ISIS heeft beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Manchester zijn 22 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De dader, de 22-jarige Brit Salman Abedi, blies zichzelf rond 22.30 uur op in de hal die de Manchester Arena verbindt met het Victoria Station. In de Manchester Arena was net een concert van Ariana Grande afgelopen en waren de bezoekers aan het vertrekken. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een aanslag in Tikrit, Irak, zijn zeker 31 doden en 40 gewonden gevallen. De daders, gekleed in politie-uniform, reden de stad binnen in een voertuig van de politie. De aanslag was gericht op een politie checkpoint en de woning van een politie officier. Twee daders bliezen zichzelf op. Drie anderen werden gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij twee bomaanslagen in Egypte zijn zeker 40 doden en 100 gewonden gevallen. De eerste bom ontplofte 's ochtends bij de koptische Sint George kerk in Tanta, ten noorden van Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De tweede bomaanslag vond enkele uren later plaats bij de koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië. De dader probeerde de kathedraal binnen te stormen, maar werd bij de ingang tegengehouden door de bewaking. Vervolgens blies de dader zichzelf op. Hierbij vielen 17 doden en bijna 50 gewonden. Wegens de viering van Palmzondag was het in beide kerken druk. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij explosies in Sylhet, Bangladesh, zijn zeker 6 doden en 40 gewonden gevallen. De explosieven werden tot ontploffing gebracht toen speciale politie- en militaire eenheden een schuilplaats van een aan ISIS-gelieerde groepering probeerden te overmeesteren. Onder de doden zijn zeker twee politie agenten en twee burgers. ISIS heeft via persbureau Amaq verklaart “een aanslag op Bangladeshische veiligheidsdiensten in Sylhet” gepleegd te hebben. De Bangladeshische overheid ontkent aanwezigheid van ISIS in Bangladesh, en legt de verantwoorlijkheid bij een nieuwe tak van Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Dhaka, Bangladesh, zijn twee agenten gewond geraakt. De aanslag vond rond 13:00 uur plaats bij een barak van speciale politie-eenheden (Rapid Action Battalion). De dader gebruikte een zelfgemaakt explosief. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een zelfmoordaanslag op het Hazrat Shahjalal International Airport (Dhaka, Bangladesh) liepen enkele omstanders lichte verwondingen op. De aanslag is opgeëist door ISIS. ISIS verklaarde dat de aanslag is uitgevoerd door Abu Muhammad al-Bangali.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een aanslag in Londen zijn vier dodelijke slachtoffers en zeker 50 gewonden gevallen. De dader, de 52-jarige Khalid Masood, reed rond 14:40 in op publiek op de  Westminister Bridge. De auto botste vervolgens tegen het hek van het Palace of Westminister en kwam tot stilstand. De dader vervolgde te voet zijn weg naar het parlementsterrein. Daar stak hij een agent neer. Masood werd daarna door de politie neergeschoten. Kort daarop overleed hij. Naast de  agent en de dader overleefden ook drie omstanders de aanslag niet. De aanslag is opgeëist door ISIS. De Britse politie verklaart echter dat de dader geen banden had met ISIS noch al-Qa'ida.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Eerdere berichten van de Iraakse en Syrische overheden stelden het aantal dodelijke slachtoffers vast op zeker 40. Later sprak het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van 74 doden en 120 gewonden. Onder de slachtoffers zijn voornamelijk Iraakse pelgrims. De aanslag is opgeëist door Hay'at Tahrir al-Sham, die verklaart dat de aanslag was gericht tegen door Iran gesteunde milities die aan de zijde van het Syrische regime strijden. De aanslag was daarmee een boodschap naar Iran.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een aanslag op het Sardar Mohammad Daud Khan ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen. 50 anderen raakten gewond. De daders waren vermomd als artsen en in het bezit van handgranaten en automatische wapens. Zij werden na een urenlang vuurgevecht gedood door Afghaanse commando's. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

In de Syrische stad Homs zijn zeker 30 doden en 20 gewonden gevallen bij een reeks zelfmoordaanslagen op twee gebouwen van de Syrische veiligheidsdienst. Onder de dodelijke slachtoffers is het hoofd militaire inlichtingen, Hassan Daabul. Volgens verschillende nieuwsmedia zijn de aanslagen gepleegd door zes daders. De aanslag is in een videoboodschap opgeëist door het nieuw opgerichtte Hay'at Tahrir al-Sham, dat voor een groot deel bestaat uit (het formeel opgeheven) Jabhat Fatah al-Sham. In deze videoboodschap verklaart Abu Muhammad al-Julani dat de aanslagen zijn gepleegd zijn door een vijftal leden van de Hay'at Tahrir al-Sham alliantie.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een dubbele bomaanslag in Sousian, Syrië, zijn zeker 60 doden gevallen. De eerste explosie vond plaats bij een checkpoint onder controle van het Vrije Syrische Leger (FSA). Hierbij zouden meer dan 50 doden zijn gevallen waaronder zeker 30 burgers. De tweede explosie, twee kilometer ten zuiden van Sousian, volgde enkele uren later. Hierbij vielen 8 doden . Volgens nieuwsmedium Al Jazeera zijn beide explosies veroorzaakt door een zelfmoordaanslag met een autobom. De aanslag is opgeëist door ISIS, en volgt een dag nadat ISIS werd verdreven uit het nabijgelegen al-Bab. Al-Bab was het laatste belangrijke ISIS bolwerk in noordwest-Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een aanslag in de zuidelijk gelegen Turkse stad Viranşehir zijn 2 doden en 17 gewonden gevallen. Een autobom werd vanaf afstand tot ontploffing gebracht, waarbij een kind van 11 en een beveiliger werden gedood. De PKK heeft de aanslag opgeëist. De organisatie verklaart dat de aanslag een vergeldingsactie is voor drie Koerdische strijders, die eerder door de Turkse overheid zijn gedood.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Sehwan Sharif, Pakistian, zijn zeker 75 doden en 150 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom, circa 180 kilometer ten noordoosten van Pakistan’s grootste stad Karachi. De dader zou een  granaat hebben gegooid naar een menigte die bijeen was gekomen voor een ritueel. Daarna heeft hij zichzelf opgeblazen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Gao, Mali, zijn zeker 60 doden en 100 gewonden gevallen. Een auto met explosieven reed het terrein op van een militair kamp en werd daar tot ontploffing gebracht. De aanslag is opgeëist door Al Mourabitoun, de Malinese tak van al Qai'da in de Islamitische Maghreb (AQIM). In een verklaring van AQIM benoemt de organisatie de dader; Abdul Hadi al-Fulani. Malinese media spraken eerder van vijf daders. De aanslag zou vergelding zijn voor samenwerking met Frankrijk.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 28 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats op een drukke markt. Eén van de explosieven zou vanuit afstand op straat tot ontploffing gebracht zijn, en werd gevolgd door een zelfmoordaanslag. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 13 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De dader reed met een auto naar een groentemarkt in het voornamelijk sjiitische Jamilia district (Sadr-stad), en bracht de auto tot ontploffing. Enkele uren later bracht een tweede dader zijn bomvest tot ontploffing op een markt in het Baladiyat district. Daarbij kwamen 7 personen om en raakten 50 personen gewond. Via Twitter heeft ISIS persbureau Amaq beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

In de regio Bagdad, Irak, zijn zeker vijf aanslagen gepleegd. In ieder geval een aantal daarvan is opgeëist door ISIS.

ISIS eistte een zelfmoordaanslag in het oosten van Bagdad op. Hierbij kwamen tientallen mensen om het leven en vielen er meer dan 60 gewonden. De aanslag vond plaats op een druk plein in Sadr-stad. 100 kilometer ten noorden van Bagdad, in Samarra, werden twee politiestations aangevallen en tijdelijk overgenomen. Daarbij zouden ten minste zeven politieagenten gedood zijn. ISIS persbureau Amaq verklaarde dat ISIS politieagenten had gedood.

ISIS verklaart dat de aanslagen vergeldingsacties zijn.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanval op een politie checkpoint in Najaf, Irak, zijn zeven Iraakse politieagenten gedood. Bij de aanval waren meerdere schutters betrokken. Ten minste één van de daders pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanslag in Istanbul, Turkije, zijn 39 mensen gedood. 70 anderen raakten gewond. De dader betrad tijdens de oudjaarsnacht de nachtclub Reina, en zou daar 180 kogels hebben afgevuurd. De aanslag is opgeëist door ISIS, en zou een wraakactie zijn voor Turkse betrokkenheid in Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 49 militairen gedood. Ten minste 60 anderen raakten gewond. De dader, vermomd als militair en zichzelf voordoend als mindervalide, blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Een week eerder werd een soorgelijke zelfmoordaanslag gegepleegd bij dezelfde legerbasis. Ook die werd opgeeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zijn twaalf doden en tientallen gewonden gevallen. De dader reed rond 20.00 uur met een vrachtwagen in op kerstkramen op het plein bij de Gedächtniskirche. De vrachtwagen had hij eerder weten te bemachtingen door de oorspronkelijke Poolse chauffeur te doden. Een etmaal na de aanslag eistte ISIS de aanslag op via ISIS persbureau Amaq. De vermoeddelijke dader, een Tunesiër, is enkele dagen later doodgeschoten bij een routinecontrole in Sesto San Giovann, Italië.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

In Karak, Jordanië, zijn 10 mensen neergeschoten. Onder de doden zijn zeven politieagenten, twee Jordaanse burgers en een Canadese toerist. Tientallen anderen zouden gewond geraakt zijn. De schietpartij begon in Qatrana, nadat de politie afging op een melding van een buskruitgeur. De daders vertrokken vervolgens naar Karak en bestormden daar het het Karak kruisvaarderskasteel, een belangrijke toeristische trekplijster in Jordanië. Het duurde tot diep in de nacht totdat het Jordaanse leger het kasteel weer onder controle had. De vier daders werden daarbij gedood. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

In Kayseri, Turkije, zijn ten minste 13 doden en 50 gewonden gevallen bij een aanslag met een autobom. De aanslag was gericht op een passerende bus met 25 militairen die op weekendverlof gingen. Alle doden zijn militairen. De aanslag is opgeist door de Teyrebazen Azadiya Kurdistan.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de St. Mark kathedraal in Caïro, Egypte, zijn zeker 25 doden gevallen. Zeker 49 anderen raakten gewond. De dader liep met een bomgordel de kathedraal binnen en bracht deze tot ontploffing in een kapel. Volgens de Egyptische autoriteiten was de dader aanhanger van de Moslimbroederschap en zou hij zich hebben aangesloten bij een een aan ISIS gelieerde cel. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een dubbele bomaanslag bij het Besiktas-stadion in Istanbul, Turkije, zijn 44 doden en zeker 150 gewonden gevallen. De eerste explosie betrof een zelfmoordaanslag met een auto buiten het stadion. Minder dan een minuut later blies een zelfmoordterrorist te voet zichzelf op in een aangrenzend park. Onder de doden zijn vooral oproerpolitie. De aanslag is opgeist door de Koerdische Vrijheidsvalken (Teyrebazen Azadiya Kurdistan, TAK).

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 45 militairen gedood. Ten minste 50 anderen raakten gewond. De dader blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris bij de ingang van de legerbasis. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een bomaanslag bij het al-Nakheel winkelcentrum in het oosten van Bagdad zijn ongeveer 40 doden en 60 gewonden gevallen. Twee autobommen werden tot ontploffing gebracht. Eén daarvan zou een geparkeerde auto zijn. De tweede explosie was vermoedelijk een zelfmoordaanslag. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

november 2016

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Hilla, ten zuiden van Bagdad, zijn naar schatting tientallen doden en gewonden gevallen. Schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van ongeveer 50 tot ongeveer 100. De autobom werd tot ontploffing gebracht bij een benzinestation. Onder de slachtoffers zijn veel Iraanse pelgrims. Zij waren op de terugweg van de jaarlijkse bedevaart naar de stad Karbala. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

november 2016

Bij een bomexplosie in de buurt van Hub, in het zuidwesten van Pakistan, zijn zeker 52 doden en 105 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Shah Noorani heiligdom, waar honderden mensen aanwezig waren in verband met een rituele dans. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee aanslagen in de zuidoostelijke Turkse steden Diyarbakir en Kiziltepe zijn ten minste acht doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens de Turkse autoriteiten zit de PKK achter beide aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee bomaanslagen in Qamishli, een Noord-Syrische stad aan de Turkse grens, zijn minstens veertig mensen gedood en ongeveer 140 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een regeringsgebouw en politiebureau. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In een trein in het Duitse Würzburg heeft Muhammad Riyad passagiers aangevallen met een mes en een bijl. Vijf passagiers raakten gewond. Riyad, een 17 jarige Afghaan die twee jaar geleden naar Duitsland kwam, vluchtte toen iemand aan de noodrem trok. Hij is door agenten gedood. ISIS’s persbureau, Amaq News Agency, heeft een video van Riyad online geplaatst waarop hij beweert een ISIS-strijder te zijn en een aanslag in Duitsland te gaan plegen. Riyad zou regelmatig contact met leden van ISIS in onder meer Saudi-Arabië hebben gehad. In zijn huis werden een zelfgemaakte ISIS-vlag en een brief gevonden waaruit zijn radicalisering blijkt.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Op de boulevard van Nice heeft de Tunesische Mohamed Lahouaiej-Bouhlel met een vrachtwagen honderden meters door een grote mensenmassa gereden. De mensen waren samengekomen om op Frankrijks nationale feestdag naar een vuurwerkspektakel te kijken. Bij de aanslag zijn zeker 85 mensen gedood en minstens 256 anderen gewond geraakt. Bouhlel was volgens de openbaar aanklager al maanden bezig met het voorbereiden van de aanslag. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Een zelfmoordterrorist heeft zeker twintig mensen gedood bij een controlepost in Bagdad. De aanslag werd gepleegd in de overwegende sjiitische wijk Kadhimiya. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 80 mensen gedood en 230 gewond geraakt. De aanslagen werden gepleegd tijdens een demonstratie van Hazaren, een etnische minderheidsgroep in Afghanistan, die eiste dat er hoogspanningsmasten zouden komen in hun provincies. De aanslagen werden opgeëist door de Pakistaans-Afghaanse tak van ISIS. Dit is de eerste aanslag die ISIS in de hoofdstad van Afghanistan opeist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Op een festival in het Beierse Ansbach heeft Mohammad Daleel, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij vijftien mensen gewond zijn geraakt. Daleel was een afgewezen asielzoeker en stond op het punt uitgezet te worden. Hij zou contact hebben gehad met ISIS-leden. Uit chatberichten op zijn telefoon zou blijken dat Daleel van plan was de explosieven op afstand te laten exploderen en het te filmen. Daleel zou vanwege zijn labiele psychische toestand in een inrichting hebben gezeten. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In Saint-Etienne-du-Rouvray is tijdens een gijzelingsactie een priester vermoord door twee mannen, Abdel-Malik Nabil Petitjean en Abdel Kermiche. Kermiche was kort geleden ontslagen uit de gevangenis waar hij tien maanden vast zat voor zijn pogingen zich aan te sluiten bij ISIS in Syrië. Ook Petitjean was bekend bij de veiligheidsdiensten vanwege zijn radicalisering. De twee mannen zijn door de politie doodgeschoten. Ze hadden pistolen en messen en droegen nepexplosieven. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In Buyir in het noorden van Syrië hebben strijders van ISIS 24 mensen geëxecuteerd. De stad ligt in de buurt van Manbij, een strategische stad waar al twee maanden wordt gevochten tegen ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn ten minste 292 doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. ’s Nachts blies een zelfmoordterrorist een busje met explosieven op in de buurt van een druk winkelcentrum. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Door een bomaanslag op een bar in Puchong, een stadje in de buurt van Kuala Lumpur in Maleisië, zijn acht mensen verwond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee Maleisische ISIS-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

ISIS heeft een reeks aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië. In Jeddah, een kuststad in het westen van Saudi-Arabië, was het VS consulaat het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen beveiligers een verdachte man in de gaten kregen zou hij in een parkeergarage zijn explosieven tot ontploffing hebben gebracht. Elders zijn bij een zelfmoordaanslag op een moskee vier beveiligers gedood en vijf anderen gewond geraakt. In Qatif, een stad in het oosten van Saudi-Arabië waren kort na elkaar twee explosies.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een zelfmoordaanslag op een bakkerij in Hasaka, in het noordoosten van Syrië, zijn minstens zestien mensen gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS. De terreurorganisatie zou de Koerdische YPG militie, die vrijwel de hele Hasaka provincie in handen hebben, hebben willen aanvallen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een aanslag op een sjiitisch heiligdom in Balad, een stad ten noordwesten van Bagdad, zijn minstens 35 mensen omgekomen en meer dan vijftig mensen verwond. Het heiligdom werd bestook met mortiervuur en een zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen bij de ingang van het gebouw. Vervolgens zouden gewapende strijders mensen hebben doodgeschoten in en rondom het heiligdom. Een andere zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen in de vluchtende menigte terwijl een derde zelfmoordterrorist werd gedood voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Op het moment van de aanslag werd het Suikerfeest gevierd.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een gijzelingsactie in een restaurant in een de diplomatenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn 20 mensen omgekomen. Het gaat om negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan. Overlevenden vertelden dat de gijzelaars een vers uit de Koran moesten opzeggen. Lukte ze dit niet, dan werden ze vermoord. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Bij de bestorming door de politie zijn ook tientallen agenten gewond geraakt. Alle terroristen die bij de gijzeling betrokken waren, woonden in Bangladesh. Vijf van de zes mannen stonden op een opsporingslijst.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Volgens de Turkse veiligheidsdienst zouden militanten van de PKK een bermbom hebben laten ontploffen op het moment dat er een militair voertuig langs reed. Bij de aanslag zijn twee soldaten gedood en twee andere verwond. Een dag eerder zouden volgens het Turkse leger ook twee soldaten gedood zijn en drie anderen verwond bij aanvallen van de PKK in de Diyarbakir provincie. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In de Egyptische Sinaï provincie is een koptische priester doodgeschoten door militanten van ISIS. In Arish pleegde ISIS ook een aanslag waarbij een politieagent om het leven kwam toen zijn konvooi geraakt werd door een bomaanslag.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een autobomaanslag in Istanbul zijn zeven agenten en vier burgers om het leven gekomen. De aanslag was gericht op een politievoertuig en is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In Jordanië zijn aan de grens met Syrië zes Jordaanse militairen gedood bij een autobomaanslag. Een zevende soldaat overleed een aantal dagen later aan zijn verwondingen. De auto stond geparkeerd bij een vluchtelingenkamp en ontplofte toen een Jordaans konvooi langsreed. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

In de havenstad Mukalla in het zuidoosten van Jemen, zijn bij drie gecoördineerde bomaanslagen minstens 38 mensen om het leven gekomen en meer dan 20 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een militaire controlepost, een militair hoofdkwartier en een groep militairen. ISIS heeft de aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Magnanville, een dorp ten westen van Parijs, zijn een politiecommandant en zijn vrouw gedood. Hun zoon (3) is ongedeerd gebleven. De dader, Larossi Abballa, stak de man voor diens woning dood en gijzelde zijn vrouw en zoon. Vervolgens vermoorde hij ook de vrouw van de politiecommandant. Bij de bestorming van het huis is Abballa doodgeschoten. Hij had een lijst bij zich met andere mogelijke doelwitten. Abballa zette na de moorden een dreigvideo van 12 minuten op Facebook. De video verscheen later ook op de website van Amaq, ISIS's persbureau. Abballa zou herhaaldelijk gezegd hebben namens ISIS te handelen. In 2013 werd hij al veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de jihad in Pakistan.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In het centrum van Istanbul is een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Bij de aanslag zouden 11 mensen zijn gedood en zeker 36 mensen gewond zijn geraakt. Een geparkeerde auto werd tot ontploffing gebracht toen de bus met agenten langsreed. TAK heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Bagdad zijn twee aanslagen gepleegd, waarbij minstens 25 doden zijn gevallen en meer dan 70 mensen gewond zijn geraakt. In Bagdad al-Jadeeda, een oostelijke wijk van de Iraakse hoofdstad, ontplofte een autobom. In Taji, ten noorden van Bagdad, liet een zelfmoorterrorist zijn auto ontploffen bij een militair checkpoint.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

Drie mannen die waren veroordeeld voor moord zijn door Hamas in Gaza geëxecuteerd. Een van de mannen is opgehangen, de andere twee zijn door een vuurpeleton gedood. Hamas heeft voor de executies niet de noodzakelijke toestemming gevraagd van president Abbas. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2016

In de Syrische steden Latakia, Jablah en Tartus, aan de Mediteraanse kust, zijn bij minstens zeven bomaanslagen bijna 150 mensen om het leven gekomen en minstens 200 gewond geraakt. De zelfmoord- en autobommenaanslagen vonden plaats onder andere plaats bij een ziekenhuis, busstation en electriciteitsbedrijf. ISIS heeft de aanslagen opgeëist en stelt dat de aanslagen gericht waren op Alawitische minderheid waartoe ook Bashar al-Assad behoort.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In juli 2015 heeft JaN de Japanse journalist Jumpei Yasuda in Syrië gegijzeld. Nadat er in maart van 2016 een video op het internet verscheen waarin Yasuda een statement voorleest, is er eind mei een foto van de gijzelaar op internet geplaatst. Op de foto laat Yasuda een vel papier zien waarop hij in het Japans om hulp vraagt.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Aden zijn bij een dubbele zelfmoordaanslag tientallen mensen om het leven gekomen. Een bom werd tot ontploffing gebracht bij een rij wachtende mensen die zich wilden inschrijven voor het Jemenitische leger. Een andere bom werd temidden van een groep nieuwe rekruten tot ontploffin gebracht. Hierbij zijn minstens 40 doden en 60 gewonden gevallen. ISIS heeft op sociale media de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

Bij drie bomaanslagen in Bagdad zijn meer dan 100 mensen gedood en zeker 175 mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de sjiitische wijk Sadr City waar een autobom ontplofte op een drukke markt. Een zelfmoordterrorist liet vervolgens zijn bomvest ontploffen bij een checkpoint bij de wijk Kadhimiya. Een derde bom ontplofte bij een checkpoint in een overwegend soennitisch district van West-Bagdad. Alle aanslagen zijn geclaimd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

ISIS-strijders hebben tijdens een offensief tegen regeringstroepen in Deir al-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige Syrische provincie bij de grens met Irak, verschillende openbare gebouwen ingenomen. Een van de gebouwen is een ziekenhuis dat in gebruik is. Er is niets bekend over het lot van de staf en de patiënten. In 2012 zou ongeveer 90% van de provincie en 50% van de hoofdstad in handen van rebellen zijn gekomen. Hoewel vervolgens ISIS in 2014 vrijwel de hele provincie innam, heeft het Syrische leger tot op heden een deel van de hoofdstad in handen weten te houden.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

In al-Mukalla, in het zuiden van Jemen, zijn bij een zelfmoordaanslag 25 doden gevallen en enkele tientallen mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd voor een politiebureau waar een groep rekruten zich had verzameld. Hoewel aanslagen in deze regio meestal worden gepleegd door al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS), is deze aanslag opgeëist door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

Bij een aanslag op een Iraakse gasfabriek ten noorden van Bagdad zijn ten minste 11 mensen om het leven gekomen. Een auto met explosieven werd bij de ingang van de fabriek tot ontploffing gebracht waardoor zes mannen het terrein op konden lopen en hun bomgordels lieten ontploffen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

Op markten in sjiitische wijken in Bagdad zijn binnen enkele uren drie bomaanslagen gepleegd. Hierbij zijn minstens 69 mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de noordelijke wijk Sha'ab waar eerst een autobom afging. Vervolgens liet een zelfmoordterrorist zijn bomvest temidden van de toegenselde omstanders ontploffen. In de zuidelijke wijk Dora en de noordelijke wijk Sadr City werden kort daarna de twee andere aanslagen gepleegd. Dora is een gemixte sunni-shia wijk en Sadr City is overwegend sjiitisch.  Twee van de aanslagen, waaronder de bloedigste in Sha'ab, zijn opgeëist door ISIS. De andere aanslag is nog niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

In het noorden van Irak hebben strijders van ISIS een Amerikaanse Navy SEAL gedood. In een stad in de buurt van Mosul bestromden strijders van ISIS de Koerdische Peshmerga-strijders. Door gebruik te maken van zelfmoordacties en bomauto's kwamen ze door de frontlinie waarachter de Navy SEALs zich bevonden. De ISIS-strijders werden snel verdreven uit de stad, wel kwam hierbij een Navy SEAL om het leven. Navy SEALs zijn de elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Dit is de derde Amerikaan die omkomt in de regio.

Type activiteit

Aanslagen

april 2016

Vrijdag avond hebben naar verluid acht personen in drie gecoördineerde aanvallen in Parijs 130 mensen gedood. Tijdens een voetbalwedstrijd in het Stade de France blazen drie mannen zichzelf in de buurt van het stadium op. Vijf minuten na de eerste explosie openen twee andere mannen het vuur in een uitgaansgebied in het centrum van Parijs. Ze beschieten mensen op straat en in restaurants, bars en cafés, waarna een van de terroristen zichzelf opblaast. Vervolgens dringt een derde groep terroristen het theater Bataclan binnen, waar ze tientallen concertgangers doodschieten. De drie mannen dragen bomgordels. Twee van hen brengen deze in het theater tot ontploffing, de derde wordt doodgeschoten door de politie. ISIS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist. President François Hollande noemt de aanvallen een oorlogsdaad georganiseerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

In de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem hebben twee terroristen kort na elkaar zelfmoordaanslagen gepleegd. Een uur later was er ook een explosie bij metrostation Maalbeek. Het station ligt in het centrum van Brussel, dichtbij het centraal station en het EU parlement. Op het vliegveld en het metrostation zijn in totaal 32 doden gevallen en minstens 136 mensen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij een bomaanslag in het centrum van Ankara zijn 37 mensen gedood en minsten 125 verwond. De aanslag werd gepleegd op een druk verkeersknooppunt in een wijk met veel winkels en restaurants. De meeste slachtoffers zijn burgers. De aanslag is opgeëist door de Koerdische TAK. De TAK schrijft dat de aanval gericht was tegen veiligheidstroepen en dat burgerslachtoffers onvermijdelijk waren. Er zouden nog meer aanslagen volgen. Ondanks het bericht van de TAK stelt de Turkse regering dat de PKK achter de aanslag zit.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Strijders van ISIS hebben met een mortiergranaat op een controlepost in de buurt van de stad Arish zeker dertien Egyptische agenten gedood. Tevens zijn ambulances die te hulp kwamen onder vuur genomen. Na de aanslag zijn bij een vuurgevecht vijf IS-strijders gedood. Arish is een stad in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn dicht bij de Israëlische grens. Sinds 2011 zitten in de Sinaï-woestijd Islamistische militanten van verschillende groeperingen. In 2014 heeft de Islamistische groep Ansar Bayt al-Maqdis trouw gezworen aan ISIS. Nog dezelfde maand heeft ISIS de organisatie erkend. Sindsdien gebruikt de organisatie de naam ISIS Sinaï Provincie.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Op 3 maart 2016 is opnieuw een aanslag gepleegd nabij een politiebureau in Istanboel, Turkije. Twee vrouwen schoten op een arriverende bus met politieagenten, later gooiden zij ook handgranaten. Een vuurgevecht volgde, waarbij uiteindelijk allebei de daders om het leven kwamen. Enkele politieagenten raakten lichtgewond bij de aanslag. Kort na de gebeurtenis is op een website die in verband wordt gebracht met DHKP/C de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Volgens Tunesische premier Habib Essid zijn tientallen militanten van ISIS de Tunisische stad Ben Guerdan aan de Libische grens binnengevallen en hebben ze daar 55 mensen gedood. Ze zouden hiermee hebben geprobeerd het territorium van ISIS uit te breiden naar Tunesië. Tunesische troepen hebben de militanten uiteindelijk kunnen tegenhouden.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

In Nusaybin, een Turkse stad bij de Syrische grens, zijn twee agenten gedood en 35 mensen gewond geraakt door een aanslag van de PKK. De daders zouden een autobom hebben laten ontploffen. De aanslag is voor zover bekend niet opgeëist maar volgens Turkije zit de PKK er achter.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij een controlepost in Hillah, 100 kilometer ten zuiden van Baghdad, zijn zeker zestig doden gevalen. Een zelfmoordterrorist van ISIS reed met een met explosieven volgeladen tankwagen op de controlepost in. Ruim twintig burgers en ongeveer veertig militairen werden hierbij gedood. Ongeveer zestig mensen raakten verwond en minstens twintig voertuigen zijn beschadigd. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Militanten van ISIS hebben in Sabratha, in het westen van Libië, elf leden van lokale veiligheidstroepen onthoofd en zes anderen gedood in gevechten. De gevechten in Sabratha zouden zijn uitgebroken nadat Libische militanten ISIS-schuilplaatsen in de buurt van de stad hadden aangevallen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

In het noorden van Syrië dichtbij de Turkse grens hebben militanten van ISIS Koerdische steden aangevallen. Zo werden Tel-Abyad, een stad die gecontroleerd wordt door de Syrisch-Koerdische YPG, en Suluk belaagd door ISIS. In reactie hierop heeft de coalitie luchtaanvallen uitgevoerd om de  ISIS-militanten terug te drijven.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij de begrafenis van een familielid van een regionale bevelhebber van een sjiitische militie is een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij veertig aanwezigen om het leven zijn gekomen. 58 anderen zijn gewond geraakt. De aanslag was in Diyala provincie in het oosten van Irak. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij een aanval van vier ISIS-leden op een militair hoofdkwartier in de buurt van Haditha, een stad in de Anbar provincie in het westen van Irak, zijn acht Iraakse officieren gedood. Haditha is een van de weinige plekken in de overwegend soennitiesche Anbar provincie die nog onder controle staat van de Iraakse overheid. 

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij een dubbele zelfmoordbomaanslag in Bagdad zijn tientallen mensen gedood en meer dan honderd mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd in een sjiitisch deel van een van de armste wijken van Bagdad. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij een mortieraanval op een vliegveld in Istanbul is een persoon omgekomen en een andere verwond. Hierbij zijn ook vijf vliegtuigen beschadigd. De aanslag is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij aanslagen in het centrum van Homs en op een groentemarkt in een sjiitische wijk van Damascus zijn minstens honderd doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

In Ankara zijn bij een aanslag 28 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Het Koerdische TAK heeft de aanslag opgeëist. De aanslag is volgens TAK een vergeldingsactie voor de politiek van de Turkse president. De organisatie heeft meer aanslagen aangekondigd. De TAK pleegt veelal aanslagen in toeristische gebieden. Ze geloven dat het geld uit de toeristische sector voornamelijk door de Turkse regering wordt gebruikt om hen en andere Koerdische organisaties te bestrijden.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij een zelfmoordaanslag op een politiegebouw in Damascus zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten acht officieren gedood en minstens twintig anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

In Aden, in het zuiden van Jemen, zijn bij een autobomaanslag twee mensen gedood en vijf verwond. Het doel van de aanslag was een politiecheckpoint. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Bij een bomaanslag in het centrum van Homs in Syrië zijn minstens 24 doden gevallen en meer dan honderd mensen verwond. Een autobom ontplofte naast een controlepost waarna een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde. De stad Homs staat onder controle van het al-Assad-regime. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is een aanslag gepleegd waarbij 27 mensen om het leven zijn gekomen. Vier gewapende daders vielen een hotel en een nabijgelegen café aan. Ze schoten op gasten en staken auto's in brand. Vervolgens hielden ze urenlang 150 mensen van ongeveer 18 verschillende nationaliteiten gegijzeld in het hotel. Veiligheidstroepen hebben uiteindelijk het hotel bestormd en de vier daders gedood. AQIM heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Volgens het Syrische Obseratorium voor de Mensenrechten heeft ISIS zeker 135 mensen geëxecuteerd in Deir al-Zor, een stad in het oosten van Syrië. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA gaat het zelfs om 300 doden. De Verenigde Naties melden dat voor 200.000 inwoners van Deir al-Zor hongersnood dreigt. Inwonders lijden er al maanden aan honger. Het Westen van de stad wordt sinds maart 2015 belegerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Vijf terroristen hebben in de buurt van een gebouw van de Verenigde Naties in Jakarta een aanslag gepleegd. Twee terroristen pleegden zelfmoordaanslagen bij een politiepost waarna drie anderen het vuur openden op omstanders. De drie zijn door de politie gedood toen ze een Starbucks inrenden. Bij de aanslag stierven de vijf terroristen. Daarnaast kwamen twee anderen om het leven en raakten 19 mensen, waaronder een Nederlandse VN mederwerker, gewond. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Bij een aanval van ELN op veiligheidstroepen zijn twaalf soldaten en agenten gedood. ELN overviel het konvooi, dat stemmen van de regionale verkiezingen vervoerde, in de Guican gemeente in het noordoosten van Colombia. Zes mensen worden nog vermist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Volgens het Iraakse leger is Abu Mohammed al-Adnani verwond tijdens een luchtaanval in Anbar, een provincie in het westen van Irak. Al-Adnani is een woordvoerder van ISIS. Volgens de coalitie, zijn tijdens de luchtaanvallen deze week meer dan 100 ISIS militanten gedood.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In de kuststad Zliten in het noordwesten van Lybië is een zelfmoordaanslag gepleegd op een trainingscentrum van de politie. Een autobom explodeerde op het moment dat honderden recruten zich hadden verzameld voor een bijeenkomst. 47 mensen stierven en meer dan honderd anderen raakten gewond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In Jalalabad, een stad in het oosten van Afghanistan, hebben drie mannen met bomgordels een aanslag gepleegd op het Pakistaanse consulaat. Een van de mannen liet zijn bomgordel afgaan waarna de twee anderen in een vuurgevecht met Afghaanse veiligheidstroepen stierven. ISIS heeft de aanslag opgeëist via zijn officiele kanaal van de berichtenservice 'Telegram'.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In Muqdadiya, 80 kilometer ten noordoosten van Baghdad, zijn 42 mensen gedood en ongeveer 50 anderen verwond door een aanslag. Nadat een een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde in een casino werd een autobom voor het casino tot ontploffing gebracht nadat medisch personeel te hulp was gekomen en burgers waren toegestroomd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In een winkelcentrum in Bagdad hebben een aantal gewapende mannen een aanslag gepleegd. 32 mensen kwamen daarbij om het leven en 58 anderen raakten verwond. De mannen lieten een autobom ontploffen en vielen een winkelcentrum binnen waar ze 50 to 75 mensen gijzelden. Iraakse veiligheidstroepen hebben de gijzelaars bevrijd. Twee terroristen werden daarbij gedood en vier andere gearresteerd. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

In het centrum van Istanbul heeft een 28-jarig Syrisch lid van ISIS een zelfmoordaanslag gepleegd. Bij de aanslag in de buurt van de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee zijn elf doden gevallen, onder wie tien Duitsers.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Ruqia Hassan (30), een Syrische journaliste die schreef over het dagelijks leven in Raqqa, is door militanten van ISIS geëxecuteerd. Ze werd beschuldigd van spionage en samenwerking met het Vrije Syrische Leger. ISIS zou haar familie kort geleden van haar dood op de hoogte hebben gebracht.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Militanten van ISIS vechten in het noorden van Libië tegen bewakers van de belangrijke oliehaven Es Sider. Om veiligheidsredenen ligt de haven, die in oktober ook al werd aangevallen door ISIS, al een jaar stil. ISIS probeert haar macht in het noorden van Libië uit te breiden om de olievelden in handen te krijgen en zo hun opbrengsten op te schroeven.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Het Iraakse leger meldde op 28 december dat het de stad Ramadi van ISIS heeft bevrijd. Achtergebleven ISIS-strijders hebben in Ramadi tweehonderd gezinnen gegijzeld. Ze dreigen de gijzelaars te doden als het Iraakse leger niet stopt met de jacht op ISIS-strijders en de luchtaanvallen niet stoppen. Ramadi is sinds 28 december grotendeels in handen van het Iraakse leger, maar volgens een Amerikaanse inlichteningenofficier zouden er nog 700 ISIS-strijders in de stad zijn.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

Het Iraakse leger waarschuwt de burgers van Ramadi de stad te verlaten voordat het leger binnenvalt. ISIS verhindert echter dat burgers van de stad Ramadi kunnen vluchten en dreigt degenen die het toch proberen te doden. Iraakse soldaten en soennitische militieleden hebben de stad omsingeld. De aanvoerlijnen naar Ramadi zijn afgesneden in voorbereiding op een belegering die gesteund wordt door Amerikaanse luchtaanvallen. De Amerikaanse inlichtingendienst schat dat er 600 tot 1000 ISIS militanten in Ramadi zijn. Verder zouden er volgens een Irakees raadslid 1200 burgers wonen. Ramadi is sinds mei 2015 in handen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Beirut zijn 43 mensen gedood en 239 verwond. De aanslagen vonden in het grotendeels sjiitische Burj al-Barajneh district plaats. De eerste terrorist blies zichzelf op in een drukke straat. Nadat omstanders zich hadden verzameld blies een tweede terrorist zichzelf ook op in de menigte. De aanslagen zijn via social media opgeëist door ISIS. Volgens ISIS was het doel van de aanslagen sjiitische moslims te doden.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

In Tunis zijn bij een bomaanslag op een bus twaalf mensen gestorven. In de bus zaten leden van de Tunesische presidentiële garde. Volgens een ISIS statement is de aanslag uitgevoerd door een zelfmoordterrorist van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

Een aan ISIS verwante organisatie zou de verantwoordelijkheid voor een aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte’s Sinai woestijn hebben opgeëist. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Het vliegtuig was op weg van de Egyptische luchthaven Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg.  Volgens ISIS is de bom in het vliegtuig geplaatst voordat het van de luchthaven in Sharm el-Sheikh opsteeg. Hoewel de claim van de organisatie in eerste instantie werd afgewezen door de internationale gemeenschap, heeft Russisch onderzoek uitgewezen dat de oorzaak van de neerstorting waarschijnlijk een bom is.

Type activiteit

Aanslagen

november 2015

Samen met enkele andere rebellenorganisaties heeft Jabhat al-Nusra onder de naam het Fatah leger de stad Ariha en de luchtmachtbasis Abu al-Duhur veroverd. Ariha ligt in het noordwesten van de provincie Idlib en is de laatste stad die nog niet door de rebellen was overmeesterd. De provincie is sinds mei al bijna compleet in handen van de rebellen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2015

Jabhat al-Nusra heeft een dag na de ontvoering van een aantal leden van rebellengroep D30 een grote aanval uitgevoerd op een kamp van de organisatie in de provincie Aleppo. In het rebellenkamp waren Amerikaanse soldaten aanwezig. De aanval was onverwacht. D30 had namelijk eerder duidelijk gemaakt dat het tegen ISIS vecht en niet tegen het al-Nusra front.

Type activiteit

Aanslagen

november 2015

Jabhat al-Nusra heeft enkele leden van Division 30 (D30) gekidnapt. D30 is een rebellenorganisatie gesteund en getraind door de Verenigde Staten en opgericht uit een aantal kleinere groeperingen. Twee leiders en zes strijders van D30 zijn gevangengenomen. Jabhat al-Nusra claimt dat D30 de V.S. helpt met het bombarderen van mujahideen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2015

Militanten van PKK hebben drie Turkse politieagenten gedood. De agenten reden in een gewapend voertuig over de snelweg toen militanten van de PKK de explosieven lieten ontploffen. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

In een moskee in Sanaa, Jemen, heeft ISIS een zelfmoordaanslag uitgevoerd. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven. De moskee zou zowel door Soennieten als Sjiieten worden bezocht.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

ISIS heeft foto’s getoond van de vernietiging van een 2000 jaar oude Romeinse tempel in de Syrische stad Palmyra. Volgens de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) vernietigt ISIS systematisch symbolen die de Syrische culturele diversiteit aantonen. ISIS beheerst sinds eind mei 2015 de stad Palmyra.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

De DHKP/C heeft de aanval op het V.S. consulaat in Istanbul opgeëist. De organisatie noemde de VS de “voornaamste vijand voor mensen in het Midden Oosten en in de wereld”. De twee daders waren vrouwen. Een van de twee vrouwen is gevangen genomen. Ze had onder andere een geweer bij zich.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

Volgens de Colombiaanse overheid zit ELN achter twee bomaanslagen in Bogotá. Tien mensen raakten gewond bij de aanslagen. Een van de bommen ging af in het financiële centrum van de stad, een andere ontplofte op een industriegebied. Beide aanslagen waren gericht op gebouwen van Luis Carlos Sarmiento, een Colombiaanse ondernemer en miljardair.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

FARC guerilla’s hebben een deel van de Tansandino pijpleiding in de Putumayo provincie in het zuiden van Colombia opgeblazen. Volgens de autoriteiten is er weinig olie gelekt omdat de pijpleiding niet werd gebruikt.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

In de provincie Sirnak hebben leden van PKK een controlepost van de politie opgeblazen met een wagen vol explosieven. De politie reageerde door het vuur te openen. Bij de gevechten zijn twee Turkse agenten omgekomen en zes PKK-strijders. Op dezelfe dag is in de stad Silvan een politieman gedood door PKK-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

Een Turks konvooi van militaire voertuigen is in een hinderlaag van de PKK gereden. De Koerdische strijders hebben hierbij 16 Turkse militairen gedood en veel wapens buitgemaakt. Het bericht is door president Erdogan op tv bevestigd. De aanval gebeurde in de regio Hakkari, dicht bij de grens met Iran en Irak. Sinds juli is het geweld tussen Turkse troepen en de PKK opgelaaid. Ondertussen zijn minstens 70 Turkse agenten en militairen en honderden PKK-strijders om het leven gekomen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2015

PKK militanten hebben geprobeerd de gastoevoer naar Turkije te hinderen door een pijpleiding bij de grens met Georgië op te blazen. Omdat de gastoevoer al was stilgelegd voor werkzaamheden had de aanval geen grote impact.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2015

In het oosten van Turkije hebben leden van de PKK een zelfmoordaanslag op een politiestation gepleegd. Volgens de lokale autoriteiten zijn bij de aanslag twee Turkse soldaten om het leven gekomen en zijn 31 anderen verwond. Sinds 20 juli zijn er minstens 21 Turkse militairen gedood door de PKK.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

In het centrum van de Syrische stad Hasaka zijn twee gecoördineerde zelfmoordaanslagen gepleegd door ISIS. De aanslagen hebben zeker tien mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond. Één ISIS militant blies zichzelf op bij een politiebureau in het Koerdische gedeelte van de stad. De andere aanslag werd gepleegd op een belangrijk veiligheidsdoel van het Syrische leger.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

In de Jemenitische hoofdstad Sana'a is een autobom vlakbij een militair ziekenhuis ontploft. Er zijn 28 doden gevallen en twintig mensen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist en beweert dat het een wraakactie tegen de sjiitische Houthi's is.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

Twee vrouwen die beschuldigd waren van hekserij zijn door ISIS onthoofd in de Syrische provincie Deir Ez-Zor in het oosten van Syrië. Het is de eerste keer dat een onthoofding van vrouwen door ISIS in het nieuws komt. ISIS heeft al eerder beelden naar buiten gebracht van de steniging van vrouwen.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

Vijf gelijktijdige bomaanslagen in de hoofdstad van Jemen Sana’a kostten 31 mensen het leven. De doelen waren 4 sjiitische moskeeën en het politbureau van de houthi rebellen. De bommen gingen tegelijkertijd af vlak voor gebedstijd. Volgens ISIS was het een wraakactie gericht op sjiitische houthis.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

150 zwaarbewapende IMU en Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) militanten hebben een aanval op de Bannu gevangenis in de Khyber Pakhtunkhwa provincie in Pakistan uitgevoerd. Ze bevrijdden 384 gevangenen. Volgens de woordvoerder van de TTP was de actie vooral bedoeld om Adnan Rasheed te bevrijden. Rasheed was veroordeeld voor zijn deelname aan de poging in 2003 om Pakistaans president Pervez Musharraf te vermoorden.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

Tien zwaarbewapende militanten van IMU vielen op 9 juni de Jinnah International Airport in Karachi, Pakistan, aan. Hierbij kwamen 36 mensen om, waaronder de tien militanten en 11 beveiligers. Er raakten 18 mensen verwond. Usman Ghazi, de emir van IMU, eiste de aanval op via de website van IMU. De aanval was een wraakactie in reactie op de bombardementen van het Pakistaanse leger in Waziristan.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

Tijdens het vrijdaggebed in de Al-Sadiq moskee in Koeweit stad zijn door een bomaanslag 27 mensen om het leven gekomen en 227 anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist via Twitter. Het betrof een Sjiitische moskee. De aanval gebeurde op dezelfde dag als een aanslag in Tunesië.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

In Port El Kantaoui in het noordoosten van Tunesië heeft een terrorist op het strand en in het hotel Rui Imperial Marhaba 38 toeristen doodgeschoten en 36 anderen verwond. De Tunesische student Seifeddine Rezgui gebruikte een kalashnikov en granaten. Hij kwam met een speedboot of jetski vanuit zee het strand op en verborg zijn wapen in een parasol. Bij zijn vlucht is Rezgui doodgeschoten. Kort na de aanval werd de aanslag via twitter opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

36 werknemers van een gas bedrijf zijn korte tijd gekidnapped door rebellen van SL. De gijzelaars werkten aan de Camisea gas pipeline voor het Zweedse bedrijf Skanska en een Peruaanse aannemer. De guerillas werden geleid door de aanvoerders ‘Gabriel’ en ‘Alipio’. De rebellen eisten $10 miljoen losgeld, explosieven en een jaarlijkse betaling van $1,2 miljoen. Nadat de overheid 1500 agenten en militairen inzette, zijn alle werkers vrijgelaten. Er zouden geen betalingen plaats hebben gevonden volgens de overheid.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2015

Rebellen van SL verbranden drie helikopters van het particulier gasbedrijf, Transportadora de Gas del Peru. De aanval gebeurde in de centrale regio van Cusco. Er zijn geen gewonden of doden gevallen volgens de autoriteiten. Hoewel SL na de gevangenname van Guzmán ernstig verzwakt is, zijn er restantbewegingen die nog steeds actief zijn in delen van het land en samenwerken met drugshandelaren.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2015

Rebellen van SL hebben 20 bouwvoertuigen van het Peruaans bouwbedrijf Consorcio Vial Quinua verbrand. Het bedrijf zou hebben geweigerd om een bedrag ter waarde van $35.000 te betalen aan SL. Bij het aanleggen van een asfaltweg werden de werknemeers door ongeveer vijftig guerrilla’s gedwongen uit hun voertuigen te stappen. Volgens getuigen stelden de rebellen dat de actie niet specifiek gericht was op de werknemers, maar op het bedrijf waarvoor zij werkten. Er is niemand verwond geraakt bij de aanval.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2015

Minstens 36 mensen zijn gedood en 110 verwond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in Jalalabad in Afghanistan dicht bij de grens met Pakistan. De terrorist reed op een motor en bracht explosieven tot ontploffing in een menigte burgers en militair personeel. De slachtoffers stonden in de rij om hun salaris op te halen. ISIS heeft de aanslag opgeëist. De Taliban veroordeelde de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

Gevangengenomen peshmerga (Koerdische strijders) worden in de Iraakse stad Hawija getoond aan het publiek in zeventien kooien op pick-up trucks. De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh werd in een dergelijke kooi verbrand. Hawija is momenteel een bolwerk van ISIS in de regio Kirkuk in het noorden van Irak.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

In de Iraakse stad al-Baghdadi zijn 45 Irakezen verbrand door ISIS.  Dit gebeurde nadat de stad door ISIS strijders was veroverd. De stad ligt in de buurt van de Ain al-Asad luchtbasis in het midden van Irak. Op deze luchtbasis leiden Amerikaanse mariniers Iraakse militairen op. Al-Baghdadi lag al maanden onder vuur van ISIS. Het was een van de weinige steden onder controle van de Iraakse overheid in de Anbar provincie die het westen van Irak beslaat.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

In Qubbah in het oosten van Libië zijn autobommen ontploft bij een tankstation, het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten en het gemeentehuis. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij de aanslagen zijn zeker 45 mensen om het leven gekomen en zijn 70 mensen gewond geraakt. De aanslagen zouden een vergelding zijn in reactie op de Egyptische luchtaanvallen in Derna. Qubbah ligt in het oosten van Libië, niet ver van Derna.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

IS-strijders hebben dertig dorpen veroverd en ongeveer driehonderd Assyriërs (Syrische christenen) ontvoerd. Onder de slachtoffers zijn dertig kinderen en tientallen vrouwen. Er is niets meer van ze vernomen. IS heeft ook eeuwenoude Assyrische beelden in het museum van Mosul in Noord Irak vernietigd. Leden van de Assyrische diaspora hebben opgeroepen tot een internationale interventie. Naast Assyriërs worden ook Iraakse christenen, Shabak, Turkmenen en Yazidi’s vervolgd. De sjiitische minderheden in Irak en Syrië worden gezien als apostaten (ongelovigen).

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

ISIS militanten hebben negen buitenlanders gekidnapt en elf bewakers vermoord bij een aanval op een olieveld in Libië waar de slachtoffers werkten. De slachtoffers kwamen uit de Filipijnen, Oostenrijk, Bangladesh, Tsjechië en Ghana. Ze werkten voor het bedrijf Value Added Oilfield Services. De bewakers van het terrein werden vermoord tijdens de invasie van het olieveld. Acht van de bewakers zijn onthoofd.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

Nadat PKK militanten het vuur openden op Turkse soldaten in de Ağrı provincie, dicht bij de Iraanse grens, zijn vijf van de militanten gedood. Een zesde militant is verwond en gevangen genomen. De Turkse overheid zegt dat de PKK probeert het land te destabiliseren voor de parlementaire verkiezingen in juni.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

In drie berichten op Twitter op 19 april eiste al-Qa’ida op het Arabische Schiereiland aanvallen op Houthi’s in Jemen op. Bij een zelfmoordbomaanslag in het Abyan gouvernement in het zuiden van Jemen, zijn ongeveer zestig Houthi’s omgekomen. Bij de twee andere aanslagen in Lahij en de stad Dhi Na’im in de provincie Al Bayda’, vlak boven Abyan, zijn acht Houthi’s omgekomen.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

Bij een jihadistische aanval op de stad Nampala in Mali, dicht bij de grens met Mauritanië, zijn zeven Malinese soldaten om het leven gekomen. Na een gevecht dat bijna zeven uur duurde, hebben de leden van al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb (AQIM) zich terug getrokken.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
juni 2015

In de stad Erbil in het noorden van Irak is bij de ingang van het VS consulaat een auto tot ontploffing gebracht. Het is onduidelijk tot hoeveel doden en gewonden de aanslag leidde. De aanslag is via twitter door IS opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

ISIS heeft naar eigen zeggen een bom af laten gaan voor de Spaanse ambassade in Tripoli, Libië. Niemand zou verwond zijn geraakt. De aanslag komt een week nadat er ook op de Marokkaanse ambassade in Tripoli een bomaanslag was gepleegd. Ook hier raakte niemand verwond.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

ISIS heeft vijf journalisten gedood. Ze werkten voor een Libisch televisiestation en waren sinds augustus vermist. In Bayda een stad in het noordoosten van Libië zijn de journalisten met doorgesneden kelen aangetroffen. De journalisten waren op weg van de oostelijke stad Tobruk naar Benghazi.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

Na de verovering van de stad Idlib op het Syrische leger begin april, heeft al-Qa’ida nu in minder dan twee dagen ook de militaire vestingstad Jisr al-Shugour op het Syrische leger veroverd.  Al-Qa’ida en ander jihadistische groeperingen vechten sinds kort onder de vlag van het “Leger van Verovering”. Samen met het Vrije Syrische Leger dat door het Westen wordt gesteund, heeft al-Qa’ida de steden Idlib en Jisr al-Shugour veroverd. Het Syrische leger kiest voor strategische terugtrekking om de havenstad Latakia te verdedigen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
mei 2015

In de stad Yarim in Jemen zijn vijf Houthi-rebellen met een autobom gedood door een ‘groene brigade’ van IS, zo liet de organisatie op Twitter weten. Yarim is een stad in het Zuidwesten van Jemen in de provincie Ibb. Jemen was tot voorkort het domein van al-Qaeda dat regelmatig aanvallen uitvoert op Houthi’s. IS zou sinds maart actief zijn in Jemen.

Type activiteit

Aanslagen

april 2015

De FARC heeft tien soldaten Colombiaanse soldaren gedood. Tijdens gevechten met het leger waarbij ook verschillende soorten explosieven zijn gebruikt raakten tevens 17 soldaten gewond. De beschietingen vonden enkele tientallen kilometers van de grote stad Cali plaats.

Deze gebeurtenis compliceert de onderhandelingen tussen beide partijen. Een maand eerder kondigde de regering nog aan de luchtaanvallen op de FARC te staken ten behoeve van de vredesonderhandelingen met de organisatie. Een dag na de aanval werden, zoals direct na de gevechten aangekondigd door president Santos, de bombardementen op kampen van de FARC weer hervat.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2015

In Libië heeft ISIS 21 koptische christenen geexecuteerd. De organisatie heeft een video gepubliceerd waarin de slachtoffers - Egyptenaren die als gastarbeiders werkzaam waren in Lybië - door gemaskerde mannen worden onthoofd. In de video vertelt een gemaskerde beul dat hij zich bevindt nabij de Libische hoofdstad Tripoli.  


Type activiteit

Aanslagen

februari 2015

In een door ISIS gepubliceerde video is te zien hoe een man in een kooi wordt verbrand. De Jordaanse overheid bevestigt dat het de piloot Moaz al-Kasasbeh betreft. ISIS nam de piloot medio december gevangen toen zijn vliegtuig neerstortte nabij Raqqa.

 

 

Type activiteit

Aanslagen

februari 2015

De Japanse journalist Kenji Goto is door ISIS onthoofd. Een video van de onthoofding is door de terroristische organisatie online gezet. In de video richt de moordenaar van de journalist zich ook direct tot de Japanse premier. De beul stelt onder andere van een 'roekeloze beslissing om deel te nemen aan een oorlog die niet te winnen is'. Goto is de tweede gijzelaar die is onthoofd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2015

Ten minste zeventien mannen zijn in Syrië geëxecuteerd door ISIS. Zij werden doodgeschoten of onthoofd. Tegelijkertijd worden er vaker ISIS strijders gedood door onbekende groepen, zoals nabij Deir al-Zor. 

 

Type activiteit

Aanslagen

november 2014

Op internet verschijnt een tweede video waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. Dit keer gaat het om Steven Joel Sotloff. Aan het accent te merken lijkt dit dezelfde jihadist als welke te zien is in de video waarin James Foley wordt onthoofd. De onthoofding van Sotloff wordt gezegd een gevolg te zijn van de aanhoudende bombardementen van de V.S. Tevens wordt gedreigd met de executie van de Brit David Cawthorne Haines

Type activiteit

Aanslagen

november 2014

De derde onthoofding van een westerse gevangene van de Islamitische Staat verschijnt op internet. Het gaat om de Britse hulpverlener David Cawthorne Haines. De executie wordt uitgevoerd door dezelfde jihadist als in de vorige twee videos. Deze heeft ondertussen de bijnaam “Jihad John” gekregen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2014

Een video waarop de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning te zien is verschijnt op internet. Henning verscheen eerder al in de onthoofdingsvideo van Haines, waarin ook zijn leven werd bedreigd als de VS militaire acties tegen IS zou doorzetten. Ook na de onthoofding van Henning werd gedreigd met een nieuwe executie, ditmaal wederom een Amerikaan.

Type activiteit

Aanslagen

november 2014

Een nieuwe executievideo laat “Jihadi John” zien met het hoofd van Peter Kassig en de onthoofding van 18 Syrische soldaten door IS militanten. Kassig is een Amerikaan die in 2013 in Syrië gevangen genomen is tijdens zijn werkzaamheden om humanitaire hulp te leveren aan vluchtelingen in het land. De IS militanten welke de onthoofdingen van de Syrische soldaten uitvoerden zijn herkenbaar in beeld gebracht. Onder hen zijn uitreizigers uit o.a. Frankrijk, Tsjetsjenië en de Filipijnen.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

Hamas dreigt om de belangrijkste luchthaven van Israël, Ben Gurion, aan te vallen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
oktober 2014

De badplaats Eilat in Israël wordt bestookt met raketten. Bij de ontploffing van twee raketten in de stad raken een aantal mensen gewond. Het is voor het eerst dat de stad getroffen is door raketten sinds het conflict tussen Israël en Hamas weer oplaaide. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
oktober 2014

Twee Spaanse journalisten zijn in september in Raqqa gekidnapped door IS en worden nog steeds vastgehouden. 

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

IS strijders hebben na zware gevechten gebieden in Noord-Syrië herovert van een gematigde rebellengroep. Steeds vaker treedt IS in conflict met andere tegenstanders van het Syrische regime. 

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

Ten minste 25 mensen worden gedood in een reeks zelfmoordaanslagen in Bagdad. De aanslagen vinden plaats tijdens het drukke spitsuur in en rondom de stad. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

Een Australisch lid van IS pleegt een zelfmoordaanslag in Baghdad waarbij tientallen mensen gewond raken en drie mensen om het leven komen. De Islamtische Staat heeft de aanslag via Twitter opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2014

Bij gevechten rond een gasveld in Syrië zijn honderden mensen om het leven gekomen. De meesten werden gedood door strijders van ISIS. In totaal zouden 270 mensen zijn omgekomen waarvan 40 strijders van ISIS. De afgelopen weken heeft ISIS terrein gewonnen in zowel Syrië als Irak en heeft de organisatie inmiddels grote delen van de oostelijke provincies Deir al-Zor en Raqqa in handen. In Raqqa heeft ISIS strenge wetten opgelegd aan de bevolking. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2014

19 gedetineerde terroristen zijn uit de gevangenis in Sanaa ontsnapt nadat deze is aangevallen door AQAS. Met een bomauto is het gebouw geramd waarna bewarkers zijn geschoten. in totaal ontsnapten er 29 gevangenen.  De aanval past in een bredere strategie van AQAS waarbij de organisatie actief gevangen sympathisanten uit gevangenissen probeert te bevrijden.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2014

Op internet verschijnt een video waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. De jihadist spreekt met een Brits accent en stelt dat de dood van de journalist de schuld is van de Amerikaanse overheid. In de video wordt aangekondigd dat wanneer de V.S. niet zullen stoppen met luchtaanvallen in Irak zij ook een andere gegijzelde journalist, Steven Joel, zullen doden.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2014

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft meerdere steden in het Noorden van Irak in handen. Eerder verspreidde ISIS foto's en video's waarop standrechtelijke executies in Irak te zien zijn.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2014

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft meerdere steden in het Noorden van Irak in handen. Eerder verspreidde ISIS foto's en video's waarop standrechtelijke executies in Irak te zien zijn. 

 

Type activiteit

Aanslagen

januari 2014

Vier mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval van de FARC. Zij reden in een hinderlaag van de guerrillastrijders in het noorden van Colombia en werden ter plekke gedood. De aanslag vindt plaats tijdens de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse overheid.  

Type activiteit

Aanslagen

januari 2014

De FARC valt een gevangenentransport aan in Colombia waarbij vijf mensen om het leven komen. Deze aanslag vindt plaats tijdens de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2014

Bij aanvallen van de FARC zijn vijftien militairen om het leven gekomen in de Collombiaanse deelstaat Arauca. Nog eens vier millitairen sneuvelden in de stad Doncello, in de zuidelijke deelstaat Caqueta. Dit zijn de grootste aanslagen sinds de vredesonderhandelingen die in november zijn gestart.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2014

De ELN laat twee Duitse mannen vrij die zij sinds november gegijzeld hielden. In februari hadden zij de mannen bij de grens van Venezuela gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2013

De FARC heeft tijdens gevechten met het Colombiaanse leger zeven militairen gedood en vijf verwond. De gevechten ontstonden toen het leger een operatie lanceerde om een mogelijke aanval van de FARC op een dorp in het midden van Colombia te voorkomen. Ondanks de gevechten wordt een paar maanden later gesteld dat er progressie is geboekt bij de vredesgesprekken tussen de FARC en de Colombiaanse overheid. Met name op het controversiële gebied van agrarische hervormingen lijken beide partijen steeds dichter bij een overeenkomst te komen.  

Type activiteit

Aanslagen

juni 2013

De aan AQIM gerelateerde organisatie van Mokthar Belmokhtar houdt op een fabrieksterrein een groep van bijna 800 personen gegijzeld waaronder een honderdtal buitenlanders. Na vier dagen intervenieert het Algerijnse leger en vallen er ten minste 38 doden onder de gijzelaars. Tevens sneuvelen 29 militanten en worden er drie gearresteerd.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2013

In Ankara werd een zelfmoordaanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door de DHKP-C en werd gepleegd door Ecevit Sanli, een lid van de DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

november 2012

AQAS heeft zich terruggetrokken uit gebieden in Zuid-Jemen. Voordat zij zijn vertrokken hebben zij landmijnen geplaatst in het gebied. Hierdoor kwamen al 73 burgers om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

november 2012

In Istanbul vindt een aanslag plaats op een politiebureau waarbij 7 mensen gewond raken. Een agent kwam hierbij om het leven. De dader gooide een handgranaat naar binnen en blies zichzelf vervolgens op bij de ingang van het politiebureau. Deze aanslag werd doormiddel van een bericht op internet opgeëist door DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2012

Drie mensen komen om en meer dan dertig raken gewond bij een bomaanslag in Ankara. TAK eist de aanslag op. 

Type activiteit

Aanslagen

mei 2012

Aanhangers van AQIM ontvoeren drie toeristen in Timboektoe. Het betreft een Nederlander (Sjaak Rijke), een Zweed en een Zuid-Afrikaan. Een vierde toerist, een Duitser, verzette zich tegen de ontvoering en werd doodgeschoten.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2012

Sympathisanten van AQIM hebben de tombe van de moslimheilige Sidi Mahmoud Ben Amar in Timboektoe verwoest. Zij werden hierbij geholpen door leden van de radicale moslimorganisatie Ansar Dine. Zij wijzen de verering van heiligen af. Timboektoe, dat wegens historische bouwwerken op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zou sinds kort in handen van AQIM en Ansar Dine zijn.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij vijf gelijktijdige bomaanslagen in Casablanca komen 45 mensen om het leven. De GICM wordt verondersteld betrokken te zijn geweest, hoewel de groep de aanslagen nooit heeft opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Tien bommen ontploften in verschillende forensentreinen richting Madrid. 191 mensen kwamen om het leven, ruim 1800 raakten gewond. De GICM wordt ervan verdacht banden te hebben met de daders van deze aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Twee zelfmoordterroristen waren van plan zich ergens in Casablanca op te blazen. Één van hen, Abdelfatah Raidi, bezocht vlak daarvoor een internetcafé waar hij op een jihad-website op zoek was naar de locatie waarop hij zijn bomgordel tot ontploffing zou brengen. Toen hij die niet kon vinden, blies hij zich terplekke op. Drie mensen raakten gewond. Zijn compagnon sloeg vervolgens op de vlucht, maar werd enkele uren later aangehouden.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

De GIA kaapte een Airbus van Air France met als doel het toestel op te blazen boven Parijs. Dit werd door Franse politie-eenheden verhinderd tijdens een tussenstop in Marseille.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Reeks aanslagen in Frankrijk. Op 25 juli ontplofte een bom in het Parijse metrostation Saint-Michel, waarbij zeven doden vielen. Op 17 augustus ontplofte een bom in een afvalbak bij de Arc de Triomphe, gevolgd op 26 augustus door de vondst van een bom langs de spoorbaan van Lyon. 3 september ontplofte een bom maar gedeeltelijk op een markt bij de place de la Bastille, een dag later werd een onontplofte bom gevonden vlakbij het metrostation Convention. 7 september werd er een aanslag gepleegd met een autobom pal voor een joodse school in een voorstad van Lyon. In vijf gevallen ging het om een gasfles, gevuld met springstof, in het zesde geval werd een snelkookpan gebruikt. De politie vermoedde daarom dat alle aanslagen door dezelfde groep werden uitgevoerd: de GIA.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Dertig boeren in het Algerijnse dorp Safsaf werden doodgeschoten en doodgehakt in een moskee die werd geleid door een imam van de Algerijnse regering. De GIA eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

In de regio rond de provinciestad Relizane, in het westen van Algerije, werden ruim 1200 mensen vermoord door de GIA.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Massaslachting in het dorp Sidi Hamed (dertig kilometer ten zuidoosten van Algiers), waarbij meer dan vierhonderd mensen om het leven kwamen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De GIA doodde dertien burgers, leden van twee families, in de stad Blida, ten zuiden van Algiers.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Liquidatie van Rehavam Ze’evi (1926 – 2001), de Israëlische minister van Toerisme.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Zelfmoordaanslag op een winkelcentrum in Karnei Shomron, Israël (twee doden en dertig gewonden). PFLP eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Zelfmoordaanslag in een bus tijdens spitsuur in het Israëlische Tel Aviv (vier doden en dertien gewonden).

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een Palestijnse zelfmoordterrorist sloeg toe in een winkelcentrum in Dimona. Één persoon kwam om het leven, negen anderen raakten gewond. De PFLP en de Al Aqsa Martyrs’ Brigades eisten gezamenlijk de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De Abu Ali Mustafa Brigades vuurden een raket af op de stad Ashkelon en twee raketten op Sderot en de westelijke Negev. Op 7 december werden nogmaals 2 raketten afgevuurd op Ashkelon.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De PFLP riep op tot het beëindigen van de vredesonderhandelingen met Israël. Een dag later werden meer raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israëlische steden en militaire basissen. (‘PFLP: Our position on the “ceasefire,” “calm” and the weapons of the resistance’, Popular Front for the Liberation of Palestine, 18/01/2009)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag op de haven van de Israëlische kuststad Ashdod kwamen zeker elf mensen om het leven. Hamas en de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk op.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Drie Palestijnen voerden een zelfmoordaanslag uit bij de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Zes Israëliërs kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

De spanning tussen Hamas en Fatah ontaarde in het heftigste geweld tussen de twee partijen sinds de zomer van 2007. Bij twee schietpartijen in Qalqilya (op de Westelijke Jordaanoever) vielen in totaal 9 doden.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Zelfmoordaanslag op een militair checkpoint bij Sayed Sadiq (Irak). Er vielen 4 doden, waaronder een Australische journalist.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Tijdens het islamitische festival Eid al-Adha drongen zelfmoordterroristen van Ansar Al Islam het hoofdkantoor binnen van de Patriotic Union of Kurdistan (PUK) en de Kurdistan Democratic Party (KDP). 109 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder de KDP vice-premier Sami Abdul Rahman.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Bij een serie zelfmoordaanslagen in Kirkuk (Irak) kwamen 20 burgers om het leven en meer dan 50 mensen raakten gewond. De volgende dag claimde Ansar Al Islam verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Vier Israëliërs werden doodgeschoten op een snelweg nabij Hebron. De Ezzedeen al-Qassam Brigades eisten de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Aanslag op de Amerikaanse ambassade in Sana’a (Jemen), waarbij achttien mensen om het leven komen. De aanslag werd opgeëist door AQJ, de voorganger van AQAS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

PKK-strijders doodden vijftien Turkse soldaten bij de Aktutun grenspost, tussen Turkije en Irak.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De Jemenitische kuststad Zinjibar viel korte tijd in handen van ongeveer tweehonderd AQAS-strijders. De oppositie beweert dat de president met opzet de stad heeft laten overnemen, om zijn eigen positie veilig te stellen.
Er zijn aanhoudende berichten dat AQAS profiteert van de onrust in Jemen. AQAS en andere jihadisen slagen er ook in controle te krijgen over delen van het grondgebied in het zuiden. Of de jihadisten erin slagen hun successen te consolideren, zal afhangen van het militaire offensief van het Jemenitische leger (in samenwerking met lokale stammen).

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een ontplofte autobom, geplaatst door leden van de ELN bij een politiebureau in Marinilla (Colombia), koste één persoon het leven en twintig andere mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Drie aannemers van de China National Petroleum Corporation werden ontvoerd in the Colombiaanse provincie Choco, in de buurt van de grens met Panama. De ELN wordt verantwoordelijk gehouden voor deze ontvoering.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Twee zware zelfmoordaanslagen voor het hoofdkwartier van de Algerijnse premier Belkhadem in Algiers en op een politiebureau in Bab Ezzouar ten oosten van de Algerijnse hoofdstad. Er vielen 33 doden en 222 gewonden. De Algerijnse premier bleef ongedeerd

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Zelfmoordaanslag in de Oost-Algerijnse stad Batna kort voordat president Abdelaziz Bouteflika er arriveerde. Een man liet de explosieven die hij in een plastic tas bij zich had ontploffen in de menigte die zich had verzameld om de president te begroeten. (‘Al-Qaeda eist aanslagen in Algerije op’, NRC Handelsblad, 10/09/2007

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een bestelauto met explosieven ontplofte bij een kazerne van de kustwacht in de noordelijke kustplaats Dellys (Algerije). Er vielen dertig doden en tientallen gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij de ontploffing van een autobom in de Colombiaanse stad Popayan raken 17 mensen gewond. De bestuurder van de auto verklaart lid te zijn van de ELN. De bom zou een vergelding zijn voor enkele anti-drugs acties van het leger.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Twee ongeveer gelijktijdige bomaanslagen op de Algerijnse Constitutionele Raad en twee VN-gebouwen. Er vielen zeker 67 doden.

Aanslag in Algiers (11 december 2007).

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Vier Franse toeristen werden vermoord in Mauritanië. De Mauritaanse autoriteiten hielden AQIM verantwoordelijk. Als gevolg werd de Parijs-Dakar rally in januari 2008 geannuleerd.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Zelfmoordaanslag op politiepost in badplaats Zemmouri (Algerije), waarbij ten minste zes mensen om het leven kwamen. De autoriteiten namen aan dat AQIM verantwoordelijk was.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De PKK voerde een raketaanval uit op een Turkse marinebasis, waarbij zes Turkse militairen om het leven kwamen. De aanval volgde op de mededeling van Abdullah Öcalan dat hij niet langer een dialoog met Turkije nastreefde.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een zelfmoordterrorist reed met een auto vol explosieven in op een rij rekruten bij een politieacademie in Issers (Algerije). 43 mensen kwamen om het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Twee aanslagen met autobommen gericht tegen een militaire commandant en tegen werknemers van een damproject in de buurt van Bouira (Algerije). Elf mensen kwamen om het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

De PKK vuurde raketaanvallen af op een legereenheid in de provincie Siirt, in het zuidoosten van Turkije. Daarbij kwamen vijf militairen om het leven. Het leger reageerde een dag later met een aanval met onbemande vliegtuigen, waarbij twaalf PKK-strijders werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Leden van AQIM pleegden een zelfmoordaanslag op de Franse ambassade in Nouakchott (Mauritanië). Drie mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul raakten 32 mensen gewond. Doelwit zou een politiepatrouille zijn geweest. De PKK liet nog diezelfde dag weten dat zij niet verantwoordelijk waren voor de aanslag. De volgende dag bleek echter dat man die zichzelf had opgeblazen, wel degelijk lid was van de PKK. Leiders van de organisatie wisten niet dat hij de aanslag zou plegen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een aanval op een Turkse politiepost kost twee agenten het leven. De gevangen PKK-leider Öcalan dreigt met meer geweld als Turkije niet met de organisatie wilt onderhandelen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Ahmed Shah Massoud, leider van de anti-Taliban opstand in Afghanistan, werd gedood door twee zelfmoordaanslagen. De aanval werd uitgevoerd door Abdesattar Dahmane en Baraoui El Ouaer, twee Tunesiërs die illegaal in België woonden. De organisatoren van de aanval waren Omar Sliti en Tarek Maaroufi. Alle vier de mannen waren lid van de GICT.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Leden van AQIM hebben een legerbasis in Mauritanië aangevallen. Het leger claimt 9 strijders gevangengenomen te hebben en enkelen te hebben gedood. Aan de kant van het leger zijn geen doden gevallen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Aan het einde van de Ramadan komen bij een aanslag op een militaire academie minstens 18 soldaten om het leven. De aanslag wordt opgeeist door AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij twee gelijktijdige bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es Salaam (Tanzania) kwamen 301 mensen om het leven en 5000 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Zelfmoord aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole, dat zich op dat moment in de haven van Aden (Jemen) bevond. Zeventien Amerikaanse mariniers kwamen om het leven, 39 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Al Qaida kaapte een viertal passagiersvliegtuigen waarmee terroristische aanslagen werden uitgevoerd. Twee van de vliegtuigen boorden zich in het World Trade Centre, de derde in het Pentagon en het vierde stortte neer in Shanksville, Pennsylvania. In totaal kwamen bijna 3000 mensen om het leven.

9/11, de aanslagen op de Twin Towers in New York.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Aanslag op forenzentrein in Madrid, Spanje, waarbij 191 doden en 1400 gewonden vielen.

Madrid, maart 2004.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Zelfmoordaanslag in winkelcentrum in Netanya waarbij zes doden vielen en bijna zestig mensen gewond raakten.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij zes explosies verspreid over de metro en één stadsbus in Londen kwamen 56 mensen om het leven. Al Qa’ida leider Ayman Al-Zawahiri eiste de aanslagen op.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Aanslag op de Deense ambassade in Islamabad, Pakistan waarbij zes doden en tientallen gewonden vallen. De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door al Qa’ida.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Zelfmoordaanslag op een restaurant in Tel Aviv. Negen burgers kwamen om het leven en meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Aanslag op het Rode Fort in Delhi (3 doden).

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Gewapende aanval op het Indiase parlement waarvoor de Indiase regering LeT en Jaish-e-Mohammed verantwoordelijk hield. Er vielen 9 doden.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

In twee taxi’s werden explosieven tot ontploffing gebracht bij een toeristische attractie aan het water en bij een druk winkelcentrum in Mumbai. 54 mensen kwamen om het leven en meer dan 240 anderen raakten gewond. Volgens de Indiase politie zou dit het werk zijn van LeT.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bomaanslagen op forensentreinen in Mumbai, India, waarbij 187 doden vielen en meer dan 800 gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bomaanslag op een bus in de Turkse badplaats Kusadasi. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Meervoudige aanslag in Mumbai, India (125 doden). In een gecoördineerde terroristische aanval voerden groepen gewapende mannen in de Indiase stad Mumbai aanvallen uit op vijfsterrenhotels, ziekenhuizen, een station, een restaurant, een bioscoop en een joodse instelling. Schietend met machinegeweren en gooiend met granaten zaaiden zij paniek in India's financiële hoofdstad en gijzelden ze mensen. Meer dan 125 mensen kwamen om en zeker 327 mensen raakten gewond. De aanslagplegers hadden het vooral gemunt op westerlingen. Een onbekende groepering met de naam Deccan Mujahideen had de aanvallen opgeëist maar India houdt LeT verantwoordelijk. LeT ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen, maar werd op grond van bewijsmateriaal wereldwijd wel als verantwoordelijke (betrokkene) gezien.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

LeT pleegde in Lahore een aanslag op het cricket team van Sri Lanka, waarbij acht mensen werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een serie van verschillende bomaanslagen in badplaatsen aan de Turkse Riviera. In Antalya kwamen drie mensen om, in Marmaris vallen meer dan twintig gewonden, in Istanbul raakten zes mensen gewond en in Adana waren er vier gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

In Mersin, een stad in het zuiden van Turkije aan de Middellandse Zee, ontplofte een autobom. Hierbij raakten twaalf politieagenten gewond. Twee dagen later werd er een tweede autobom tot ontploffing gebracht in Izmir, gericht tegen een politiebus en een militair voertuig. Bij de tweede aanslag raakten zestien mensen gewond. Op de website van de TAK worden beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bij een aanslag met een bermbom op een bus in Istanbul kwamen vier militairen en de 17-jarige dochter van een militair om het leven. TAK eiste de verantwoordelijkheid op en liet in een verklaring weten dat de militairen het doelwit waren geweest.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Aanslagen op twee hotels in Kabul, die gericht leken tegen Indiase ontwikkelingswerkers. De Afghaanse inlichtingendienst verdacht LeT van de aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Na een zelfmoordaanslag in Istanbul waarbij 32 gewonden vielen claimt de TAK de verantwoordelijkheid. Het doelwit bestond uit agenten die toezicht hielden bij een monument voor de oprichting van de Turkse staat.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Aanslag op nachtclub in Bali (Indonesië). Hierbij kwamen 202 mensen om het leven, voornamelijk Australische toeristen.

Aanslag op de nachtclub op Bali, 2002.
 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Zelfmoordaanslag met behulp van een voertuig op de Australische ambassade in Jakarta (9 doden).

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Bomaanslagen op twee restaurants op Bali, vermoedelijk door JI-leden, waarbij 25 doden en meer dan 100 gewonden vielen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
maart 2012

Bomaanslag op het Marriot hotel in Jakarta waarbij zeven doden en ruim veertig gewonden vielen, waaronder ook drie Nederlanders.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag op de haven van de Israëlische kuststad Ashdod kwamen zeker elf mensen om het leven. Hamas en de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Drie Palestijnen voerden een zelfmoordaanslag uit bij de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Zes Israeli’s kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Palestijnse schutters doodden bij een schietpartij op een bus op een druk kruispunt op de Westelijke Jordaanoever drie Israëlische mensen en verwondden drie anderen. De daders vluchtten in een auto. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Zelfmoordaanslag in een bakkerij in Eilat waarbij vier mensen (inclusief de dader) om het leven kwamen. De aanslag werd gezamenlijk opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades en de Palestinian Islamic Jihad.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Samen met Hamas en Palestinian Islamic Jihad werden vanuit de Gazastrook raketbeschietingen uitgevoerd op Israël.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een Palestijnse man pleegde een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in Dimona. Één persoon kwam om het leven, negen andere raakten gewond. De Israëlische politie doodde een tweede zelfmoordterrorist voordat hij zijn bom kon laten ontploffen. De Al Aqsa Martelarenbrigades en de Popular Front for the Liberation of Palestine eisten gezamenlijk de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een Palestijnse man viel inwoners van de joodse nederzetting Bat Ayin met een bijl aan. Hij doodde een jongen van zestien en verwondde een kind van zeven. De dader ontsnapte, maar de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een Joodse kolonist werd doodgeschoten. Volgens het Palestijnse persbureau Ma’an werd de schietpartij opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een Israëlisch gezin werd vermoord in hun huis in een nederzetting op de westelijke Jordaanoever. In eerste instantie eiste een cel van de Al Aqsa Martelarenbrigades de aanslag op, maar deze cel zou eerder valse claims hebben gemaakt. De Israëlische regering maakt een dag later bekend dat een andere nederzetting wordt uitgebreid onder het motto ‘They shoot, we build’.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Zelfmoordaanslag vlakbij het Jammu & Kashmir State Assembly Building in Srinagar, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Gewapend met explosieven en vuurwapens bestormden vijf aanvallers het Indiase Parlement, waarbij zij negen bewakers en één omstander doodden. De Indiase regering hield JeM samen met Lashkar-e-Tayyiba verantwoordelijk voor de aanval.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bomaanslag op de Gouden Moskee in Samarra, een van de heiligste symbolen van de sji’itische islam. Aanwijzingen suggereren dat AQ-I verantwoordelijk was. Het sektarische geweld tussen de soennieten en sjiieten in Irak nam na deze aanslag sterk toe.


De Gouden Moskee.         Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Pakistaanse autoriteiten vermoeden dat JeM-leden betrokken waren bij aanslagen in Islamabad, Murree en Taxila, waarbij twee Amerikanen om het leven kwamen.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij een zelfmoordaanslag in Srinagar kwamen vijf mensen om het leven. Elf anderen raakten gewond. De explosie kwam enkele uren voordat een nieuwe leider van het kabinet in Indiaas Kasjmir werd geïnstalleerd. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij een vuurgevecht in Srinagar, India, kwamen zeker vijf mensen om het leven, waarvan twee politieagenten. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De Tamil Tijgers voerden met twee vliegtuigjes een aanval uit op de hoofdstad Colombo. Eén vliegtuig werd neergeschoten voor het een doel kon raken, het andere zou ook neergehaald zijn, maar een gebouw van de belastingdienst hebben geraakt. Zeker 31 mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Leden van de IMU lieten zes autobommen ontploffen in Tasjkent, in een mislukte poging om de Oezbeekse president Karimov te vermoorden. 13 mensen kwamen om het leven, 128 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De DHKP/C vermoorde drie vooraanstaande zakenmensen, als wraakactie voor de drie doden die een week daarvoor vielen bij het neerslaan van een oproer in een gevangenis in een buitenwijk van Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij aanslagen op de Amerikaanse en Israëlische ambassade en het gebouw van het Openbaar Ministerie in Tasjkent vielen twee doden en zeven gewonden. De IMU eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een zelfmoordenaar van de DHKP/C pleegde een aanslag op een politiebureau in Istanbul. Drie mensen kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een groep gewapende overvallers viel een grenspost tussen Tadzjikistan en Kirgizië aan. Daarbij werden negen mensen doodgeschoten. Volgens een Tadzjiekse woordvoerder waren de overvallers lid van de IMU.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bomaanslag op een McDonald’s restaurant in Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij een bom die ontplofte in een stadsbus in Istanbul kwamen vier mensen om het leven, waaronder de vrouw die de bom bij zich droeg. De DHKP/C meldde dat de bom te vroeg was afgegaan en dat het echte doelwit de “Turkse staat” was.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Tadzjiekse stad Choejand kwamen twee mensen om het leven. 25 anderen raakten gewond. Volgens lokale autoriteiten zit de IMU achter de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De DHKP/C doodde een politieman in Istanbul

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij een hinderlaag in de Rasht Vallei komen 25 Tadzjiekse soldaten om het leven. Deze aanval is opgeëist door IMU, dat de actie verantwoordde met een verwijzing naar het sluiten van “duizend moskeeën” door de Tadzjiekse overheid en andere anti-moslimmaatregelen in Tadzjikistan.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De PFLP-GC claimde de verantwoordelijkheid voor de dood van twee Israëlische soldaten.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Drie Katyusha raketten werden afgeschoten vanuit Zuid-Libanon naar Nahariya in Noord-Israël. Volgens Israël zou de beschieting uitgevoerd zijn door de PFLP-GC. Twee personen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bomaanslag op de prominente Turkse schrijver Onat Kutlar, waarbij de hij ernstig gewond raakte. Kutlar overleed op 11 januari 1995 aan zijn verwondingen. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Gewapende mannen schoten twee leden van de alawitische minderheid in een taxi dood. De taxichauffeur kwam eveneens om het leven. Daarna openden de mannen het vuur op vier koffiehuizen en een bakkerij, waarbij vijftien alawieten gewond raakten. De IBDA-C liet aan een lokale Turkse krant weten achter de aanslagen te zitten.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een bomexplosie beschadigde het kantoor van de Partij van Democratisch Links in de wijk Beykoz in Istanbul. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Ahmet Taner Kislali, columnist voor de krant Cumhuriyet en hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Ankara, kwam door een bomaanslag om het leven. De Turkse politie ging ervan uit dat de aanslag het werk was van de IBDA-C.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De AUC vermoordden meer dan honderd burgers bij een reeks moordpartijen in vijf noordelijke provincies van Colombia. Volgens AUC-leider Carlos Castaño zou het gaan om een wraakactie. De FARC had het kerstbestand namelijk geschonden door een aanval te ondernemen op het hoofdkwartier van de AUC. Hierbij zouden dertig doden zijn gevallen. (‘Doodseskaders vermoorden ruim honderd Colombianen

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Uit vergelding voor de moord op een plaatselijke Lichtend Pad-commandant, roeiden leden van Lichtend Pad op gruwelijke wijze 69 mensen uit het dorp Lucanamarca uit, waaronder kinderen en zwangere vrouwen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Leden van de AUC vermoordden 25 boeren in het dorp Ovejas in het noorden van Colombia.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Autobomaanslag in Lima op de Amerikaanse ambassade, twee dagen voor het bezoek van de toenmalige Amerikaanse president Bush. Negen mensen kwamen om het leven, dertig anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

SL-leden, in samenwerking met drugshandelaren, vermoordden één politieagent. Elf antidrugs patrouilles raakten gewond. De unit werd geleid door Comrade Artemio.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Een zelfmoordaanslag in Istanbul met een autobom op twee grote synagogen. Hierbij kwamen vijftien mensen om het leven en meer dan honderd anderen raakten gewond. Zowel de IBDA-C als al Qa’ida eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Bij de strijd tussen de AUC en FARC om controle over cocaïneplantages in de noordelijke bergen van Colombia kwamen 44 mensen om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Tijdens een SL-aanval die door de Peruaanse regering werd omschreven als de bloedigste in tien jaar, kwamen ongeveer veertien militairen en zeven burgers om in een hinderlaag in de provincie Huancavelica. SL gaf aan dat de aanval was bedoeld om de 80e verjaardag van de oprichting van de Peruaanse Communistische Partij te vieren.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Vier of vijf politieagenten kwamen om en vier anderen raakten gewond bij een aanval van SL-leden in de Huallagavallei. Twee weken daarvoor raakten twee militairen gewond toen hun helikopter werd aangevallen.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

In het zuidoosten van Peru vond een aanval plaats op patrouillerende militairen, waar volgens de Peruaanse autoriteiten het Lichtend Pad verantwoordelijk voor moet worden gehouden. Zeker dertien militairen werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Drie politieagenten en twee burgers kwamen om het leven tijdens een nachtelijke aanval op een basis van Peruaanse Special Forces in het zuiden van Peru. De regering houdt SL verantwoordelijk.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie
februari 2012

Bij het ontploffen van een autobom bij een school in Pulwama (India), kwamen vier mensen om het leven. Zeker achttien anderen raakten gewond.


 

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Aanslag met IED op een busstation in Baramulla, India, waarbij zeker 28 mensen gewond raakten.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

In een legerbusje in Srinagar kwam een bom tot ontploffing, waarbij zestien soldaten gewond raakten. HM eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Een voertuig van het Indiase leger raakte een landmijn vlakbij Srinagar. Er kwamen negen soldaten om het leven, zestien anderen raakten gewond. HM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden