Activiteiten

Activiteiten
juni 2024

Amerikaanse troepen hebben een hooggeplaatst lid van Islamitische Staat (IS) gedood bij een luchtaanval in Syrië, meldt het Amerikaanse centrale commando CENTCOM. Bij de aanval zouden geen burgerslachtoffers zijn gevallen. De VS zeggen troepen in Syrië te hebben gestationeerd om een heropleving van IS te voorkomen

Bron(nen)

 • NRC
  20 juni 2024 | NRC
 • AD
  20 juni 2024 | AD

Type activiteit

Interventies

Israël bestookte op 22 juni 2024 meerdere doelen in Libanon en doodde een prominente wapenleverancier van Hamas. De aanval komt voort uit een militair onderzoek naar een schietpartij op een Israelische man op de Westelijke Jordaanoever, die nu als een terreuraanslag wordt beschouwd. Het doelwit van 22 juni - een man die wapens leverde aan zowel Hamas als de Egyptische groepering al-Jama’a al-Islamiyya - werd geraakt en gedood in zijn auto, nabij Khiara.

Bron(nen)

 • NY Post
  22 juni 2024 | NY Post
 • NOS
  22 juni 2024 | NOS

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Hezbollah heeft op 23 juni vanuit Libanon raketten en drones laten exploderen in Noord-Israël. Het Israëlische leger zegt dat een militair zwaargewond is geraakt. Hezbollah stelt dat de reeks aanvallen tot doden en gewonden heeft geleid, maar noemt geen aantallen. De aanhoudende aanvallen tussen Israël en Hamas leiden tot internationale zorgen over mogelijke escalaties in de regio. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Hezbollah heeft meer dan 200 raketten afgevuurd op Noord-Israël, als reactie op de dood van een senior commandant in Zuidoost-Libanon bij een Israëlische aanval. Deze escalatie wekt zorgen over een mogelijke oorlog tussen Israël en Hezbollah. Het Israëlische leger bevestigde de aanval en meldde dat veel raketten werden onderschept, maar enkele landden en veroorzaakten branden. Er werden geen slachtoffers gemeld. Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen daarna de vermeende lanceerplaats in Zuid-Libanon aan.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De Verenigde Staten hebben mogelijk de wereldwijde leider van Islamitische Staat gedood bij een luchtaanval op 31 mei in Somalië. Tijdens de aanval werden drie ISIS-terroristen gedood, maar het is nog niet bevestigd of betreffende leider daarbij was. De man in kwestie werd vorig jaar stilletjes de wereldwijde leider van ISIS nadat zijn voorganger, Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, in Syrië werd gedood. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Een Israëlische aanval in het Zuid-Libanese dorp Jouaiyya heeft drie Hezbollah-strijders gedood. Ook een senior veldcommandant zou hierbij omgekomen zijn. Hij was de hoogste Hezbollah-commandant die werd gedood tijdens acht maanden van vijandelijkheden, aldus Libanese bronnen. Het Israëlische leger bevestigde dat het hem evenals de drie andere Hezbollah-strijders heeft gedood bij een aanval op een commandocentrum.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Gewapende rebellen hebben minstens 38 mensen gedood bij een nachtelijke aanval in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Gewapende mannen vielen dorpen in Beni, Noord-Kivu, aan. De aanval wordt toegeschreven aan de Allied Democratic Forces (ADF), die deze week meer dan 50 mensen hebben gedood. Gezamenlijke operaties van de Congolese en Oegandese legers hebben de aanvallen niet kunnen stoppen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Het aan Al-Qa'ida gelieerde Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), heeft een aanval opgeëist waarbij op 11 juni meer dan 100 soldaten uit Burkina Faso zijn gedood in het Mansila-gebied. De SITE Intelligence Group meldde dat JNIM een militaire post bestormde en de controle overnam, waarbij 107 soldaten werden gedood. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2024

Hamas heeft 26 mei een grote raketaanval op Tel Aviv uitgevoerd, waarbij het luchtalarm afging in de Israëlische stad en de omgeving. Het is de eerste keer in maanden dat dit gebeurt. Het Israëlische leger (IDF) meldt dat er zeker acht raketten zijn afgevuurd vanuit Rafah, enkele honderden meters van Israëlische militairen. Er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval in de centrale provincie Bamiyan in Afghanistan, waarbij op 17 mei drie Spaanse toeristen zijn omgekomen. De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Taliban zei dat vier personen zijn gearresteerd in verband met de aanval. Ook een Afghaanse burger kwam om het leven en vier buitenlanders en drie Afghanen raakten gewond bij de aanval.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een Israëlische aanval in het noorden van Gaza heeft drie zonen van de huidige leider van Hamas gedood. In een interview met Al Jazeera Arabic bevestigde betreffende leider, die gevestigd is in Qatar, de dood van zijn kinderen Hazem, Amir en Mohammad, samen met een aantal van zijn kleinkinderen. Hij veroordeelde wat hij beschreef als de wreedheid van Israël in Gaza en benadrukte dat Palestijnse leiders niet zullen terugdeinzen als hun families en huizen worden aangevallen.


 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Het leger van Mozambique vecht sinds 10 mei 2024 opnieuw tegen gewapende groepen die een grote aanval hebben gelanceerd op de noordelijke stad Macomia. De stad ligt in de provincie Cabo Delgado, waar sinds 2017 groepen die gelinkt zijn aan Islamitische Staat (IS) een gewapende aanval zijn gestart. Ondanks een grote veiligheidsrespons zijn er sinds januari van dit jaar meer aanvallen geweest. De recente aanval op vrijdagochtend wordt beschouwd als een van de ernstigste in de regio in lange tijd. De regionale troepenmacht van de Southern African Development Community (SADC), die in 2021 in Mozambique werd ingezet, is begonnen met terugtrekken omdat hun mandaat eindigt in juli.


 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2024

Op vrijdag 22 maart drongen meerdere gewapende mannen een concertgebouw in Moskou binnen. Hier opende ze het vuur op bezoekers en staken het gebouw in brand. Er vielen meer dan honderd doden en gewonden. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • NOS
  23 maart 2024 | NOS
 • BBC
  26 maart 2024 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

De gewapende tak van Hamas beweert vrijdag dat door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zeven Israëlische gijzelaars zijn gedood. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.    

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Somalische veiligheidstroepen melden dat ze de 12 uur durende belegering van een hotel in de hoofdstad Mogadishu hebben beëindigd door alle vijf de betrokken schutters van Al-Shabaab te doden. Bij de belegering zijn drie soldaten omgekomen en 27 mensen raakten gewond, waaronder drie parlementsleden en de regeringswoordvoerder. De Somalische regering heeft nog geen commentaar gegeven op het incident. 

 

 

 

 

 


 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In de buurt van Gera heeft de Duitse politie twee Afghanen gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij het plannen van een aanslag op het parlement van Zweden. De oudste van de twee (30 jaar oud), zou aanvankelijk geld hebben ingezameld voor de Afghaanse tak van IS, bestemd voor strijders in Syrië. De tweede verdachte, van 23 jaar oud, heeft hem hierbij geholpen. In augustus ontving de oudste naar verluidt de opdracht van IS om bij het Zweedse parlement in Stockholm agenten en aanwezigen neer te schieten.

Bron(nen)

 • NOS
  19 maart 2024 | NOS
 • AP News
  19 maart 2024 | AP News

Type activiteit

Interventies

In een woning in Berlijn is een voormalige RAF-terroriste opgepakt, na een tip uit de bevolking. Dat heeft het Openbaar Ministerie van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekendgemaakt. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende linksextremistische aanslagen in de jaren '90. Ze leefde jaren lang onder een valse naam. 

Bron(nen)

 • Het Parool
  28 februari 2024 | Het Parool
 • NOS
  28 februari 2024 | NOS

Type activiteit

Interventies

februari 2024

In Somalië zijn bij een aanval vijf mensen omgekomen, waaronder vier Emiratische troepen en een Bahreinse officier. De aanval vond plaats in Mogadishu op de General Gordon militaire basis en werd opgeëist door de Al Qa'ida-gerelateerde groep Al-Shabaab.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

januari 2024

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanslag op de katholieke Italiaanse kerk Santa Maria in het district Sariyer in Istanbul. Op Telegram verklaart IS de aanval te hebben uitgevoerd in reactie op een oproep van IS-leiders om joden en christenen aan te vallen. Bij de aanslag is ten minste één kerkbezoeker omgekomen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een helikopter van de VN-missie in Somalië is door Al-Shabaab gevangen genomen nadat het een noodlanding maakte in het territorium van de terroristische groepering. Al-Shabaab heeft naar verluidt verschillende passagiers gegijzeld, waaronder militair personeel. De helikopter landde vanwege een technisch probleem in de regio Galgaduud.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat (IS) heeft op donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele bomaanslag in de Iraanse stad Kerman, waarbij volgens cijfers van Iraanse autoriteiten 84 mensen omkwamen. De aanslag vond plaats bij de begraafplaats van generaal Qassem Soleimani, waar mensen zich hadden verzameld voor een herdenking op zijn sterfdag. Soleimani werd op 3 januari 2020 gedood door een Amerikaanse droneaanval in Irak. Hoewel aanvankelijk werd gesproken van meer dan honderd doden, is dit later bijgesteld naar 84, met meer dan tweehonderd gewonden. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van de terroristische groepering Allied Democratic Forces (ADF), geassocieerd met Islamitische Staat, hebben een dorp in West-Oeganda aangevallen en drie mensen gedood, waaronder een 75-jarige vrouw en haar twee kleinkinderen. De aanvallers hebben de lichamen na de aanval, die plaatsvond in het in het Kamwenge-district, verbrand.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens vijf mensen zijn gedood, waaronder een lokale leider, bij een aanval van rebellen in West-Oeganda. De Allied Democratic Forces (ADF) viel de Kyabandara-parochie aan, doodde een plaatselijk raadslid en vier klanten in haar restaurant, stak het restaurant in brand en plunderde nabijgelegen winkels.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Turkije heeft 189 mensen gearresteerd die verdacht worden van lidmaatschap van Islamitische Staat. De aanhoudingen, verspreid over 37 provincies, kwamen voorafgaand aan nieuwjaarsfestiviteiten en worden ook gezien als een politieke zet voor de lokale verkiezingen in maart. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken meldde dat met de arrestaties diverse plannen voor aanvallen op kerken, synagogen en de Iraakse ambassade in Ankara zijn verijdeld.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

augustus 2023

Miinstens 20 Syrische soldaten zijn omgekomen bij een hinderlaag die door autoriteiten wordt toegeschreven aan Islamitische Staat. Het incident vond plaats in Syrië en wordt gezien als een zorgwekkende escalatie van het conflict in de regio. De soldaten bevonden zich in een bus die op een groep gewapende IS-strijders stuitte. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Zondag 30 juli vond een terroristische aanslag plaats tijdens een politieke bijeenkomst in het noordwesten van Pakistan. Het incident resulteerde zeker 54 doden en naar schatting 200 gewonden. De explosie vond plaats tijdens een politieke rally, waardoor de veiligheidssituatie en de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd opnieuw werden benadrukt. De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat heeft explosieven tot ontploffing gebracht tijdens een politieke bijeenkomst in het noordwesten van Pakistan, waarbij volgens functionarissen ten minste 44 mensen zijn gedood en bijna 200 anderen gewond zijn geraakt. De explosie vond plaats op zondag tijdens een bijeenkomst van de conservatieve Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) partij aan de rand van Khar in het noordwestelijke Bajaur-district van Pakistan, dat grenst aan Afghanistan. De aanslag is opgeëist door Islamitischt Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

juli 2023

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze een vooraanstaande leider van IS hebben gedood in een drone-aanval. Betreffende persoon wordt beschouwd als een belangrijke figuur binnen ISIL en zijn dood wordt gezien als een aanzienlijke klap voor de groep. De droneaanval vond plaats in Syrië, als onderdeel van een bredere actie om IS in de regio terug te dringen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd op Al-Shabaab-doelwitten in Somalië. De aanvallen vonden plaats als reactie op de voortdurende dreiging van de terreurgroep in het land. De Amerikaanse luchtaanvallen waren gericht op het verzwakken van Al-Shabaab en het beperken van hun vermogen om aanvallen uit te voeren. Bij de luchtaanvallen kwamen zeker tien Al-Shabaab-leden om het leven, zo vermelden de lokale autoriteiten. 

Bron(nen)

 • CNN
  9 juli 2023 | CNN
 • VOA News
  9 juli 2023 | VOA News

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Keniaanse speciale eenheden hebben 23 Al Shabaab-leden gedood. De operatie vond plaats in reactie op de aanhoudende dreiging van de terroristische groep in het grensgebied tussen Kenia en Somalië. De Keniaanse strijdkrachten hebben met succes een aanval uitgevoerd op een Al-Shabaab-basis, waarbij de militanten werden uitgeschakeld.

 

 


 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

juni 2023

Bij een aanslag van Al-Shabaab zijn vijf burgers zijn gedood, waarvan sommigen onthoofd. De aanval vond plaats in de regio Tana River, in het zuidoosten van Kenia, waar gewapende aanvallers een dorp zijn binnengevallen en willekeurige burgers hebben aangevallen. De precieze motieven achter de aanval zijn nog niet bekend.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een school in Oeganda, dicht bij de grens met de Democratische Republiek Congo, is aangevallen door vermeede ADF-strijders. Tientallen mensen zijn omgekomen bij het geweld, zes anderen werden ontvoerd. De precieze aanleiding voor de aanslag is vooralsnog onbekend. De Oegandese autoriteiten stellen een onderzoek in. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Op 9 juni 2023 heeft de Somalische terreurgroep Al-Shabaab een hotel in Mogadishu aangevallen, resulterend in meerdere dodelijke slachtoffers onder burgers en veiligheidspersoneel. De aanval gepaard ging gepaard met explosies en vuurgevechten. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een belangrijke regionale leider van ISIS, die actief was in de Filipijnen, is gedood tijdens een aanval in de verwoeste stad Marawi. De leider, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, werd gedood door de Filipijnse veiligheidstroepen tijdens een gevecht. Marawi, dat in 2017 werd verwoest tijdens een langdurige strijd tussen regeringstroepen en militanten, is nog steeds bezig met de wederopbouw. De aanwezigheid van ISIS in de regio is de afgelopen jaren toegenomen, en de dood van deze leider wordt beschouwd als een belangrijke overwinning in de strijd tegen terrorisme in de Filipijnen.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

De Oegandese president heeft de dood aangekondigd van 54 Oegandese soldaten bij een aanval van Al-Shabab op een militaire basis in Somalië. In eerste instantie zou geen sprake zijn van dodelijke gewonden, maar later bleek dit wel het geval. Details over de aanslag zijn niet vrijgegeven. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Leden van de groepering Al-Shabaab hebben een militaire basis aan de rand van een stad in centraal Somalië aangevallen, met minstens 17 doden tot gevolg. Autoriteiten bevestigden de aanval en zeiden dat bij de aanval ook enkele Somalische militairen er waren omgekomen. Het is onduidelijk om hoeveel doden het precies gaat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Leden van Al-Shabaab hebben een militaire basis aan de rand van een stad in centraal Somalië aangevallen, met minstens 17 doden tot gevolg. De basis behoorde toe aan de African Union (AU) die in Somalië een vredesmissie uitvoert. De aanval vond plaats in Masagawa, ongeveer 300 km ten noorden van Mogadishu.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

mei 2023

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is opnieuw een commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) gedood. Ook een tweede persoon kwam om bij de aanval. De omgekomen commandant van de Islamitische Jihad was volgens Israël Ali Hassan Muhammad Ghali. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de productie van raketten in Gaza. Eerder deze week kwamen bij nachtelijke aanvallen van Israël al drie leiders van Islamitische Jihad om.

Er vinden aanvallen over en weer plaats sinds de dood van een Palestijnse hongerstaker, vorige week dinsdag. Khader Adnan bezweek na 87 dagen zonder eten uit protest tegen zijn detentie.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Bij nachtelijke luchtaanvallen van Israël in de Gazastrook zijn drie leiders van Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) omgekomen. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werden ook negen burgers gedood, onder wie vier kinderen, en raakten ongeveer twintig mensen gewond. Israël houdt de drie gedode PIJ-leiders verantwoordelijk voor raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Taliban-strijders hebben een hoge leider van IS omgebracht die verantwoordelijk was voor de aanslag in Kaboel in augustus 2021. 
Bij de zelfmoordaanslag bij de ingang van Abbey Gate van de internationale luchthaven Hamid Karzai kwamen ongeveer 170 Afghanen en 13 Amerikaanse militairen om het leven tijdens de chaotische terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. 

De leider van IS, wiens identiteit nog niet is vrijgegeven, werd begin april gedood in het zuiden van Afghanistan toen de Taliban een reeks tegenoperaties tegen de groep uitvoerden, aldus een van de functionarissen.

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenInterventies

Organisatie

Amerikaanse troepen hebben een hoge leider van IS gedood tijdens een helikopteroperatie, zegt het Amerikaanse leger.
De US Central Command (CENTCOM) zei in een verklaring dat Abd-al-Hadi Mahmud al-Haji Ali het primaire doelwit was van een "eenzijdige helikopteraanval" die in Syrië werd uitgevoerd. Het zou gaan om een hoogeplaatst lid dat verantwoordelijk was voor het plannen van diverse aanslagem in het Midden-Oosten en Europa. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

april 2023

De Verenigde Staten verklaren dat hun leger een hoge leider van IS in Syrië hebben gedood in een "unilaterale aanval".De US Central Command (CENTCOM) identificeerde dinsdag in een verklaring de man als Khalid Aydd Ahmad al-Jabouri.CENTCOM zei dat al-Jabouri "verantwoordelijk was voor het plannen van IS-aanslagen in Europa en het ontwikkelen van de leiderschapsstructuur" voor IS.CENTCOM zei dat er geen burgers zijn gedood of gewond zijn geraakt bij de inval.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

maart 2023

Bij een explosie tijdens een prijsuitreiking voor journalisten in de noordelijke provincie Balkh in Afghanistan minstens één persoon om het leven gekomen en acht anderen gewond geraakt. Onder de gewonden bevonden zich ook kinderen. De aanslag vond plaats in het Tabian Farhang-centrum in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de provincie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een gouverneur van de Taliban is in het noorden van Afghanistan omgekomen bij een aanslag door Islamitische Staat. Volgens bronnen gaat het om de hoogste gedode functionaris van de organisatie sinds de machtsovername door de Taliban in 2021. Mohammad Dawood Muzammil was gouverneur van de noordelijke provincie Balkh. Hij overleed bij een explosie in zijn kantoor. Daarbij kwam ook iemand anders om het leven en raakten meerdere anderen gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Het Amerikaanse leger heeft bekend gemaakt dat het een IS-leider heeft gedood tijdens een operatie in het noordoosten van Syrië. Vier soldaten raakten gewond bij de inval, die werd uitgevoerd in samenwerking met de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten (SDF). De dood van de IS-leider is later bevestigd door Amerikaanse autoriteiten. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  17 februari 2023 | Al Jazeera
 • NOS
  17 februari 2023 | NOS

Type activiteit

Interventies

Bij een aanval in de Homs in Syrië zijn minstens 53 mensen om het leven gekomen. Volgens bronnen waren de slachtoffers woestijntruffels aan het verzamelen toen ze werden aangevallen door schutters. Onder de doden bevonden zich 7 soldaten. De aanslag is opgeëist door Islamtische Staat. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  18 februari 2023 | Islamitische Staat
 • AP News
  18 februari 2023 | AP News

Type activiteit

Aanslagen

februari 2023

Minstens 11 mensen zijn omgekomen bij een aanslag van Islamitische Staat in Centraal-Syrië. Enkele anderen raakten gewond. De aanslag was gericht tegen een groep paddenstoelenplukkers in de Palmyra regio. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  12 februari 2023 | BBC
 • VOA News
  12 februari 2021 | VOA News

Type activiteit

Aanslagen

Bij een Amerikaanse militaire operatie op 25 januari zijn een hoge IS-leider en tien IS-leden in Noord-Somalië omgebracht. Dat hebben Amerikaanse functionarissen bekendgemaakt. Er zijn geen burgers gewond geraakt bij de operatie. 

Bron(nen)

 • CNN
  25 januari 2023 | CNN
 • BBC
  25 januari 2023 | BBC

Type activiteit

Interventies

januari 2023

Een Amerikaanse militaire aanval heeft ongeveer 30 islamitische Al-Shabab-militanten gedood in de buurt van de centraal-Somalische stad Galcad. De operatie, die het Amerikaanse leger omschreef als een "collectieve zelfverdedigingsaanval", vond plaats ongeveer 260 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, waar het Somalische leger werd aangevallen door meer dan honderd Al-Shabaab-strijders.
Bij de aanval raakten geen burgers gewond. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Al-Shabaab-leden hebben een militaire basis in Centraal-Somalië aangevallen, welke de regering vorig jaar op hen had heroverd. Bij de aaval kwamen ten minste zeven soldaten om het leven, onder wie de commandant van de legerbasis, aldus Somalische autoriteiten. 
De aanval zou zijn begonnen met een autobom, waarna Al-Shabaab-leden het vuur openden. Al-Shabab eiste in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanval op, en verklaarde "veel afvallige soldaten en hun commandant" te hebben gedood. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Keniaanse veiligheidstroepen hebben tien leden van Al-Shabaab gedood in het noorden van Kenia. Ook zouden er diverse raketgranaten en geïmproviseerde explosieven van de groepering in beslag genomen zijn, aldus Keniaanse autoriteiten. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Al-Shabaab-strijders hebben een politievoertuig aangevallen in het oosten van Kenia, waarbij twee agenten en een burger om het leven zijn gekomen. Dat hebben lokale bronnen bevestigd. Het voertuig was op weg van het Hayley Lapsset-kamp naar de stad Garissa, ongeveer 120 km (75 mijl) van de Somalische grens, toen deze op een bermbom inreed. Al-shabaab-leden vuurden vervolgens een raketgranaat af op het voertuig en verwikkelden zich in een zwaar vuurgevecht waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. De aanslag werd door Al-Shabaab opgeëist via haar kanaal Radio Andalus. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij twee autobomaanslagen in de regio Hiraan in Centraal-Somalië zijn volgens functionarissen en getuigen minstens 15 mensen om het leven gekomen. De gewapende groep al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanslag. Volgens lokale bronnen waren twee militaire bases het doelwit van de aanslag.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft verklaard verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag die plaatsvond nabij de militaire luchthaven in Kabul. Bij de bomaanslag vielen verschillende doden en gewonden - vermoedelijk hebben ten minste acht slachtoffers de aanval niet overleefd. Dat aantal is niet officieel bevestigd. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De Taliban in Afghanistan hebben acht ISIS-strijders gedood, aldus een woordvoerder van de Taliban. Enkele anderen zijn gearresteerd bij verschillende operaties gericht op sleutelfiguren van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenInterventies

december 2022

Bij een bomaanslag in Noord-Centraal Irak zijn zeker negen agenten van de federale politie om het leven gekomen. Het explosief raakte het konvooi van de politie in de buurt van het dorp Safra, ongeveer 30 km ten zuidwesten van de olierijke stad Kirkuk. Twee andere agenten raakten zwaargewond. Islamitische Staat verklaarde op haar Telegram-kanaal de aanval te hebben uitgevoerd.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  18 december 2022 | Al Jazeera
 • VOA News
  18 december | https://www.voanews.com/a/iraqi-policemen-killed-in-suspected-is-attack/6881636.html

Type activiteit

Aanslagen

Amerikaanse troepen hebben twee leden van Islamitische Staat in Oost-Syrië gedood tijdens een helikopteraanval. Dit maakte het Amerikaanse leger in een verklaring bekend. Bij de aanval vonden geen burgerslachtoffers plaats. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

De leider van Islamitische Staat (IS)is in Syrië gedood. Zijn dood is bevestigd door een woordvoerder van IS in een audioboodschap. Abu al-Hassan al-Qurayshi werd eerder dit jaar aangesteld als de hoogste leider van IS. Volgens het Amerikaanse leger is het Vrije Syrische Leger (VSL) verantwoordelijk voor zijn dood. VSL zou de IS-leider in oktober in de Syrische provincie Daraa om het leven hebben gebracht.

Bron(nen)

 • NOS
  30 november 2022 | NOS
 • Al Jazeera
  30 november 2022 | Al Jazeera

Type activiteit

Interventies

november 2022

Ten minste 10 Tsjadische soldaten zijn gedood bij een Boko Haram aanslag in het westen van Tsjaad. Een onbekend aantal anderen raakte gewond. De aanslag vond plaats op een militaire basis in Tsjaad, en is opgeëist door Boko Haram. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Leden van Al-Shabaab hebben een hotel aangevallen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het hotel genaamd Villa Rose, dat dicht bij het presidentieel paleis ligt en dat dat door regeringsfunctionarissen wordt gebruikt, werd belegerd met explosieven en geweren. 

De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab. Vermoedelijk zijn 8 mensen bij de aanval omgekomen, het exacte aantal slachtoffers is voorslanog onbekend. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  27 november 2022 | Al Jazeera
 • BBC
  27 november 2022 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

De VS hebben sancties uitgevaardigd tegen Islamitische Staat in Somalië, waar ook het aan IS-gelieerde Al-Shabaab onder wordt geschaard. Het gaat om verschillende leden van de groep die worden verdracht van deelname aan een "wapensmokkel met terroristisch oogmerk" in Oost-Afrika. De sancties zijn een reactie op de aanslag met twee autobommen die op zaterdag 29 oktober in de Somalische hoofdstad Mogadishu ontploften, waarbij ten minste 120 mensen omkwamen. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  1 november 2022 | Al Jazeera
 • CNN
  1 november 2022 | CNN

Type activiteit

Interventies

Een zelfmoordterrorist heeft zijn heeft explosieven tot ontploffing gebracht in de buurt van een militair trainingskamp in Somalië. Minstend vijf mensen zijn omgekomen en elf anderen raakten gewond.

De aanslag werd opgeëist door de gewapende groepering Al-Shabab. De aanval komt een week na twee grootschalige aanslagen in de hoofdstad, waarbij minstens 116 doden vielen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Leden van Al-Shabab hebben een Somalische militaire basis in de centrale regio Galgaduud aangevallen, zo verklaart het Somalische het ministerie van Defensie.
De aanval begon met twee zelfmoordautobommen om ongeveer 5 uur lokale tijd, gevolgd door urenlange hevige gevechten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er bij de aanval zijn omgekomen. De aanslag is vermoedelijk een reactie op recente operaties van het Somalische leger om Al-Shabaab terug te dringen en haar gebieden te heroveren. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

oktober 2022

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn op een druk kruispunt kort na elkaar twee autobommen afgegaan. Daarbij zijn minstens 29 doden gevallen, onder wie vier aanslagplegers. Zeker zeventig mensen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door Al-Shabaab. 

De aanslag vond plaats op hetzelfde kruispunt waar vijf jaar geleden meer dan 500 mensen omkwamen als gevolg van een terroristische aanslag. Bovendien kwamen op de dag van de aanslag de belangrijkste leden van de Somalische regering samen, om te bespreken hoe ze een eind kunnen maken aan het terroristisch geweld in het land. 

Bron(nen)

 • NOS
  29 oktober 2022 | NOS
 • Reuters
  29 oktober 2022 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Volgens het Iraanse staatsmediabureau zijn bij een aanval op een sjiitisch heiligdom in de Zuid-Iraanse stad Shiraz minstens 15 mensen omgekomen en 40 anderen gewond. De aanval, die woensdagavond 26 oktober vroeg plaatsvond op het Shah Cheragh-heiligdom, werd uitgevoerd door drie gewapende mannen die het heiligdom binnengingen. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via haar Telegramkanaal. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  26 oktober 2022 | Al Jazeera
 • CNN
  26 oktober 2022 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In het centrum van Kismayo in Somalië is een auto ontploft bij de ingang van een hotel. Hierbij vielen zeker negen doden en 47 gewonden. Een auto vol explosieven ramde de poort van het hotel waarna deze tot ontploffing kwam. Vervolgens bestormden drie mannen het Tawakal hotel met geweren. Uiteindelijk werden de drie aanslagplegers door veiligheidstroepen gedood. Een vierde kwam om het leven door de explosie van de auto. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Het Amerikaanse leger heeft in Somalië een militante leider van Al-Shabaab gedood. De aanval vond plaats in overleg met de Somalische autoriteiten. De VS zeiden dat de omgebrachte leider het doelwit van de aanval was, en dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen. 

Bron(nen)

 • Reuters
  3 oktober 2022 | Reuters
 • CNN
  3 oktober 2022 | CNN

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Al-Shabaab-strijders hebben maandag het hoofdkwartier van de lokale Somalische regering in de regio Hiran aangevallen, waarbij 20 doden en 36 gewonden vielen. Al-Shabaab eiste de verantwoordelijkheid op. De aanslag vond plaats in Beledweyne, een stad meer dan 300 kilometer ten noorden van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij twee Amerikaanse aanvallen zijn in Syrië verschillende leden van Islamitische Staat (IS) gedood, onder wie twee leiders van de terroristische groep. Dat melden het Amerikaanse leger en de Syrische staatstelevisie. De aanval vond in de ochtend van 6 oktober plaats, later die dag vond een tweede luchtaanval plaats. Er zouden geen Amerikaanse of burgerslachtoffers zijn gemaakt.

Bron(nen)

 • NOS
  7 oktober 2022 | NOS
 • CNN
  7 oktober 2022 | CNN

Type activiteit

Interventies

september 2022

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gewelddadige aanslagen in de provincie Nampula in Mozambique, waarbij ten minste zes mensen werden onthoofd. Ook werd een 83-jarige Italiaanse door aanvallers doodgeschoten. Enkele anderen werden ontvoerd en tientallen huizen werden in brand gestoken. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de ingang van de Russische ambassade in Kabul zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. 
Onder de doden zijn twee medewerkers van de ambassade en enkele Afghaanse burgers. De explosieven van de aanvaller kwamen tot ontploffing toen politiebeambten de man beschoten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  5 september 2022 | Al Jazeera
 • NOS
  5 september 2022 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Het Amerikaanse leger heeft verklaard 27 Al-Shabab-strijders te hebben gedood in de centrale regio Hiran in Somalië. In deze regio hebben Amerikaanse militairen de afgelopen maand een offensief tegen de groepering gelanceerd. Bij de luchtaanval zouden geen burgerslachtoffers gevallen zijn. 

 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

De Taliban zegt dat het veertig leden van een rebellengroep heeft gedood, waaronder vier commandanten, in de noordelijke provincie Panjshir in Afghanistan. Honderd anderen zouden zijn gearresteerd. De Taliban riepen in september 2021 de overwinning op de provincie uit. Sindsdien hebben verschillende rebellenbewegingen zich tegen de Taliban-aanweigheid in het gebied verzet. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Aanslagplegers geliëerd aan Islamitische Staat (IS) hebben in Mali ongeveer 30 burgers gedood. De aanval vond plaats in Talataye, een stad in het gebied grensend aan Burkina Faso en Niger, dat al langere tijd geteisterd wordt door geweld. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Al-Qa'ida heeft bij een aanval in de Jemenitische provincie Abyan ten minste 20 strijders gedood die banden hadden met separatisten van Jemen. De aanvallers gebruikten raketgranaten, wapens en militaire voertuigen bij een hinderlaag op een veiligheidscontrolepost in het district Ahwar. Bij de aanslag zouden ook zes Al-Qa'ida-strijders zijn omgekomen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een afsplitsing van de gewapende groepering Islamitische Staat (IS) in Afghanistan neemt Hazara's – een overwegend sjiitische moslimetnische groep – en andere minderheden als doelwit  in een golf van aanslagen op moskeeën en scholen, meldt Human Rights Watch dinsdag in een rapport. De Islamitische Staat van de provincie Khorasan (ISK-P) heeft herhaaldelijk religieuze minderheden aangevallen, aldus het rapport. De Taliban zou te weinig doen om hen te beschermen, zegt Human Rights Watch. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een bomaanslag in het oosten van Afghanistan heeft een voertuig geraakt met daarin leden van de Pakistaanse Taliban. Bij de aanslag zijn een hoge leider en drie andere leden van de groep zijn omgekomen, zeiden verschillende Pakistaanse functionarissen. De omgekomen leider was een topcommandant van de Pakistaanse Taliban en zou achter enkele van de dodelijkste aanslagen van de afgelopen jaren zitten. Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de bomaanslag waarbij hij is omgekomen. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  8 augustus 2022 | Al Jazeera
 • CNN
  8 augustus 2022 | CNN

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Vermeende strijders van de terroristische geroepering ADF hebben in enkele dagen tijd minstens 40 burgers gedood bij een reeks aanvallen op verschillende dorpen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Aanvallers richtten zich op 25 augustus eerst op een groep dorpelingen uit de provincie Noord-Kivu. Ook in naburige dorpen zorgden zij vervolgens voor geweld en ontvoeringen. Minstens veertig burgers kwamen om, het precieze aantal slachtoffers is niet bekend. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval in de centrale regio van Somalië hebben Al-Shabaab-strijders minstens 19 burgers gedood en vrachtwagens met voedselhulp vernietigd. De gewapende groep lanceerde de nachtelijke aanval in het Hiran-gebied in de semi-autonome staat Hirshabelle in centraal Somalië. De vrachtwagens vervoerden voedselvoorraden van de stad Baladweyne naar de stad Mahas. Het precieze aantal gewonden is niet bekend.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

augustus 2022

Bij een aanslag en gijzeling van een hotel in Somalië zijn 21 doden gevallen. Daar naast zijn 117 gewond geraakt, volgens de authoriteiten. De aanslagplegers lieten meerdere bommen afgaan in de buurt van het hotel en hebben daarna tientallen hotelgasten 30 uur gegijzeld. Vier aanslagplegers zijn omgekomen bij de bevrijdingsactie. 

De Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Al-Shabaab is al langere tijd actief in het Afrikaanse land, waar deze groepering een eigen jihadistische staat willen stichten. Dit was de eerste aanslag na maanden van rust. 

Bron(nen)

 • Reuters
  22 augustus 2022 | Reuters
 • NOS
  22 augustus 2022 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanval op het plaatsje Tessit in Centraal-Mali zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Volgens de autoriteiten gaat het om een aanval van een subgroepering van Islamitische Staat. Volgens berichten zouden er vier burgers en tientallen militairen zijn omgekomen. Zeventien IS-strijders zouden tijdens de aanval om het leven zijn gebracht. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een hooggeplaatste leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (IJ), genaamd Khaled Mansour, is gedood tijdens een Israëlische luchtaanval. Het was al dagen onrustig in de regio, met aanvallen over en weer. Er worden meerdere gewonden en doden gemeld. 

Bron(nen)

 • CNN
  16 augustus 2022 | CNN
 • Reuters
  16 augustus 2022 | Reuters

Type activiteit

Interventies

De leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, is omgekomen bij een luchtaanval in Kabul, Afghanistan. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zocht al jaren naar Al-Zawahiri. President Biden maakte in een speech bekend dat er na een maandenlange voorbereidingsfase een luchtaanval is uitgevoerd waarbij Al-Zawahiri is omgekomen.

Samen met Osama Bin Laden wordt al-Zawahiri gezien als een van de verantwoordelijken van de aanslagen van 11 september in New York. Hij was sinds 2011 de opvolger van Bin Laden.

Bron(nen)

 • BBC
  2 augustus 2022 | BBC
 • NOS
  2 augustus 2022 | NOS

Type activiteit

Interventies

Organisatie

juli 2022

Israël heeft naar eigen zeggen twee Hamasdoelen aangevallen. Tijdens een luchtaanval werd onder andere een raketfabriek van de groepering verwoest. Ooggetuigen zeggen echter dat beide doelen trainingskampen waren van Hamas. De luchtaanval kwam als reactie op eerdere aanvallen. 

Er is, zover bekend, niemand gewond geraakt. 

Bron(nen)

 • Reuters
  23 juli 2022 | Reuters
 • CNN
  23 juli 2022 | CNN

Type activiteit

AanslagenInterventies

Organisatie

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo'n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenOverig nieuws interventies

Organisatie

De Verenigde Staten melden een hooggeplaatste leider te hebben gedood bij een luchtaanval in Syrië. Het zou gaan om Maher al-Agal, die verantwoordelijk was voor het netwerk van IS buiten Syrië en Irak. De aanval zou zijn gepleegd met een drone, en vond plaats in het Noord-Oosten van Syrië.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

juni 2022

Een Turkse luchtaanval in Irak heeft tot 7 gewonden en 2 doden geleid. De aanval was gericht op een sub-groep van de PKK, waar Turkije een lange strijdt tegen voert in Syrië en Irak. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Islamitische Staat heeft een aanslag gepleegd op een Sikh tempel in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij 2 doden zijn gevallen. Volgens de Taliban gaat het om een burger en een Taliban -strijder. IS heeft laten weten dat het zou gaan om een wraak-actie voor beledigingen tegen de profeet Mohammed. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft een bus aangevallen in de Syrische provincie Raqqa. Bij de aanslag zijn tenminste 13 doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers waren 11 Syrische soldaten. IS heeft later de aanslag opgeëist via haar Telegram-kanaal. Volgens sommigen zou de aanslag zijn gepleegd door een zogenoemde "sleeper-cell" van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Het bewind van de kersverse nieuwe leider van de terreurgroep Islamitische Staat is al na drie maanden ten einde gekomen. De Turkse website OdaTV maakte donderdag 26 mei voor het eerst melding van de arrestatie van deze leider. Vermeld werd dat de Turkse politie hem had opgepakt zonder ook maar één kogel af te vuren tijdens een inval in een huis in Istanbul vorige week. De aanhouding is nog niet door andere landen bevestigd.

IS beoemde hem in maart tot leider van de groepering. Hij nam het roer over kort na de dood van zijn voorganger tijdens een inval door Amerikaanse speciale troepen in het noordwesten van Syrië in februari 2022. 

Bron(nen)

 • NOS
  26 mei 2022 | NOS
 • VOA News
  26 mei 2022 | VOA News

Type activiteit

Interventies

Bij een aanslag in de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn negen mensen om het leven gekomen. Een tweede explosie in een moskee in de hoofdstad Kabul heeft het leven heeft gekost aan minstens twee gelovigen. Minstens tien anderen zouden gewond zijn geraakt. Beide aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, via haar mediakanaal Aamaq. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Troepen van de West-Afrikaanse gezamenlijke strijdmacht Multinational Joint Task Force (MJTF, een coalitie van Kameroen, Tsjaad, Nigeria en Niger) hebben naar schatting 20 strijders gedood in het stroomgebied van het Tsjaadmeer. Tussen 27 en 29 april 2022 zou de MJTF minstens 20 terroristen hebben geneutaliseerd. De strijders zouden deel uit hebben gemaakt van Boko Haram. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Minstens elf Egyptische militairen, waaronder één officier, zijn omgekomen bij een gewapende aanval op het Sinaï-schiereiland. Bij de aanval raakten ook vijf veiligheidsmensen gewond. De aanval vond plaats in de stad Qantara in de provincie Ismailia. De aanslagplegers vielen troepen aan bij een controlepost die de pompinstallatie bewaakte en vluchtten vervolgens weg. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 16 mensen zijn omgekomen bij bomaanslagen in twee Afghaanse steden, waaronder 12 mensen in een sjiitische moskee in Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond – van wie 32 ernstig – door de ontploffing in de Seh Dokan-moskee in Mazar-i-Sharif. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Twee explosies, die enkele minuten na elkaar plaatsvonden in het noorden van Afghanistan, hebben tenminste negen mensen het leven gekost. Dertien anderen raakten gewond. De explosies op donderdag waren gericht op twee afzonderlijke voertuigen in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh. De inzittenden waren vermoedelijk sjiitische moslims. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeeist via haar Telegramkanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Drie politieagenten zijn omgekomen bij een aanslag waarbij gewapende mannen een politiebureau bestormdenin Kogi, Nigeria. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een explosie waarbij 30 mensen om het leven kwamen of gewond raakten. De aanslag werd gepleegd op een markt in de staat Taraba in Nigeria. De explosie vond plaats in het stadje Iware en de lokale politie zei aanvankelijk dat drie mensen werden gedood en 19 gewond. Inmiddels wordt ervanuit gegaan dat er minstens 30 mensen gewond zijn geraakt - het aantal doden is onbekend. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 16 mensen zijn om het leven gekomen bij een serie aanslagen in Afghnaistan. Enkele tientallen anderen raakten gewond. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijheid opgeëist voor de aanslag op een sjiitische moskee in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif, waarbij ten minste 11 mensen omkwamen. Bij een aanval in de stad Kunduz zijn volgens lokale autoriteiten vier mensen om het leven gekomen en 18 anderen gewond geraakt. De explosies vonden plaats tijdens de Ramadan - twee dagen na een aanslag op een sjiitische middelbare school in Kabul, waarbij minstens zes doden vielen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Aanhangers van de ELN hebben een brug opgeblazen, voertuigen in brand gestoken en wegen geblokkeerd in Pailitas, een gemeente in de Colombiaanse provincie Cesar. De groepering houdt een driedaags protest  tegen het economische en sociale beleid van de regering, minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen. Acht mensen zijn hierbij gewond geraakt, aldus de Colombiaanse autoriteiten. 

Bron(nen)

 • Reuters
  23 februari 2022 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Drie mensen, waaronder een kind, zijn omgekomen bij gevechten tussen de Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) en lokale IS-cellen. De gevechten vonden plaats in het Al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. Een ISIL-lid werd naar verluidt ook gedood bij de confrontaties. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2022

Minstens vijf mensen, onder wie twee van de aanslagplegers, zijn omgekomen bij een aanslag op een legerbasis in de buurt van de internationale luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een getuige zei dat gewapende mannen naar binnen waren gedrongen en begonnen te schieten. Veiligheidstroepen hebben twee gewapende terroristen vervolgens doodgeschoten, aldus de Somalische Nationale Televisie. Bij de aanslag zouden twee bewakers, vermoedelijk Keniaanse staatsburgers, en een Somalische politieagent zijn gedood. Vier anderen raakten gewond. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Twee gewapende mannen hebben twee Israëlische politieagenten gedood in Hadera, een stad ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv. De aanslagplegers zijn vervolgens uitgeschakeld door lokale terrorismebestrijdingsofficiers. De aanslag vond plaats toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en drie Arabische ministers van Buitenlandse Zaken het land bezochten voor een top. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een verklaring op haar Telegram-account. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 23 vermeende aanhangers van de Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) zijn gedood tijdens een operatie van de Colombiaanse strijdkrachten langs de Venezolaanse grens, aldus de Colombiaanse autoriteiten. De FARC-leden zouden zijn "omgekomen tijdens militaire operaties" die werden uitgevoerd in het noordelijke grensdepartement van Arauca - een bekend knooppunt voor illegale drugshandel. In het gebied vinden al sind het begin van het jaar hevige gevechten tussen gewapende groeperingen plaats. 

Bron(nen)

 • FARC
  25 februari 2022 | Al Jazeera
 • FARC
  25 februari 2022 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Bij een aanval op een sjiitische moskee in de noordwestelijke stad Peshawar in Pakistan zijn ten minste 62 mensen om het leven. Tientallen anderen zijn gewond geraakt, van wie velen ernstig. De explosie vond plaats toen gelovigen zich hadden verzameld in de Kucha Risaldar-moskee in het oude stadsgedeelte van Peshawar voor het vrijdaggebed. Meer dan 190 mensen raakten gewond door de ontploffing. IS eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Peshawar politiechef Muhammed Ejaz Khan zei dat het geweld begon toen twee gewapende aanvallers het vuur openden op de politie buiten de moskee. Eén aanvaller ging vervolgens de moskee binnen en bracht een bom tot ontploffing.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Het Franse leger heeft bekend gemaakt dat zij in Mali de leider van Al-Qa'ida in de Islamitische Maghreb (AQIM), genaamd Yahia Djouadi, heeft gedood. Djouadi, een Algerijn, was binnen AQIM verantwoordelijk voor financiën en logistiek. Hij werd in de nacht van 25 op 26 februari gedood in een gebied 160 kilometer ten noorden van Timboektoe. Het is onbekend wie zijn opvolger zal worden.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Ongeveer 20 mensen zijn omgekomen bij een aanslag in het oosten van de Democratische Republiek Congo, vermoedelijk door de Allied Democratic Forces (ADF). De aanslag werd gepleegd door militanten die huizen in brand staken en de lokale bevolking met machetes bedreigden. Onder de doden zouden ook twee vrouwen en een meisje van ongeveer 9 jaar zijn.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Al-Shabaab heeft verschillende politiebureaus en veiligheidscontroleposten in de Somalische hoofdstad Mogadishu aangevallen. De Somalische staatstelevisie meldde dat vijf mensen, onder wie twee kinderen, zijn omgekomen bij twee aanslagen: een op een politiebureau in het Kahda-district en een ander op een doelwit in het Darusalam-district. Volgens analisten gelden de aanslagen als machtsvertoon door Al-Shabaab, aangezien het land zich momenteel voorbereidt op lang uitgestelde presidentsverkiezingen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een zelfmoordaanslag in Mogadishu heeft zeker zes mensen gedood. De aanval was gericht op een minibus vol afgevaardigden die betrokken waren bij de parlementsverkiezingen in Somalië. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De ontploffing vond 's ochtends plaats, toen de minibus een druk kruispunt passeerde op een weg die naar het kantoor van de president in de hoofdstad van Somalië leidde.

Al-Shabaab pleegt de laatste tijd vaker terroristische aanslagen in Somalië - vermoedelijk vanwege de verkiezingen die binnenkort in Somalië worden gehouden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In Centraal-Somalië zijn zaterdag zeker 13 mensen om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist explosieven tot ontploffing bracht in een restaurant vol met lokale functionarissen en politici. De doden waren voornamelijk burgers - twintig andere mensen raakten gewond. De aanslag, die plaatsvomd in de stad Beledweyne, veroorzaakte een enorme schade, zo melden ooggetuigen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabab. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een gewapende groepering heeft een konvooi van de Verenigde Naties in het zuidoosten van Colombia aangevallen. Bij de aanal zijn twee voertuigen verbrand, maar er zjin geen gewonden gevallen. Volgens de VN was het konvooi met leden van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) en de Noorse Vluchtelingenraad onderweg naar het platteland van Guayabero om lokale gemeenschappen te ontmoeten, toen ze werden overvallen door gewapende mannen die hen uit hun voertuig dwongen. De mannen identificeerden zich als voormalig leden van de FARC, maar dit kon niet bevestigd worden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens vier mensen zijn gewond geraakt toen zaterdag 5 februari een bom ontplofte op een drukke markt in de oostelijke stad Beni in de Democratische Republiek Congo. De aanslag vond plaats enkele dagen nadat de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Kinshasa al een waarschuwing had afgekondigd voor een mogelijke aanval. De aanslag is nog niet opgeëist, maar wordt door de lokale autoriteiten toegeschreven aan de ADF.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

De Amerikaanse president heeft verklaard dat de leider van Islamitische Staat omgebracht zou zijn tijdens een nachtelijke militaire operatie in Syrië. Bij de aanval zouden ook zes Syrische kinderen en vier vrouwen om zijn gekomen. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat IS-leider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi bij de operatie zou zijn omgekomen. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen. Bij de aanval vielen aan Amerikaanse zijde geen gewonden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn meer dan 100 voormalige leden van de Afghaanse regering en het Afghaanse leger gedood sinds de Taliban het land in augustus 2021 overnamen. Ook ambtenaren die samenwerkten met internationale relaties zouden zijn omgebracht.De secretaris-generaal van de VN bood het rapport op 30 januari aan de VN-Veiligheidsraad aan, en benadrukte hierbij dat "meer dan tweederde" van de slachtoffers naar verluidt buitengerechtelijk is vermoord door de Taliban of haar zusterorganisaties. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Ondanks eerdere meldingen dat de IS-aanval was beëindigd, zijn er aanhoudende gevechten tussen Koerdische troepen en IS-strijders. De gevechten ontstonden nadat IS op 20 januari een gevangeniscomplex in het noordoosten van Syrië aanviel. Daarbij kwamen in totaal 270 mensen om. Eind januari braken in de buurt van de gevangenis opnieuw gevechten uit tussen de Syrische Democratische Krachten (SDF) en IS-leden die zich in het gebied verstopten. Volgens verschillende bronnen hebben vier IS-strijders een lokale Syrische ambtenaar en drie burgers urenlang gegijzeld en vastgehouden in een woongebouw in de buurt van de gevangenis. Koerdische troepen bevrijdden later de gijzelaars en doodden drie IS-schutters.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Islamitische Staat heeft via Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanslag in West-Afghaanse stad Herat. Bij een explosie in een minibusje kwamen zeker zes mensen om het leven. Sinds de Taliban in Afghanistan aan de macht is, wordt het land geteisterd door aanslagen, waarvan sommige opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Volgens de Somalische pers zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker vier doden gevallen bij een zelfmoordaanslag in een theewinkel in de buurt van een militaire basis. Tien anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd met een geïmproviseerde bomgordel. De terroristische groepering Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de op twee na grootste stad van het land, Cali, waarbij meerdere politieagenten gewond raakten. ELN-agenten richtten zich tijdens de aanslag op leden van ESMAD, de speciale eenheid van de Colombiaanse nationale politie. De ELN en de nationale politie hebben beide bevestigd dat 13 agenten gewond zijn geraakt bij de aanval, waarvan enkele ernstig. Er werden geen doden gemeld.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een woordvoerder van de Somalische regering is gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag. De explosie vond plaats op een kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu, aldus de lokale politie. Al-Shabaab heeft via haar kanaal Radio Andalus de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op de woordvoerder. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeert naar verluidt in stabiele toestand. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een raketaanval op een militaire transportbus in het oosten van Syrië zijn vijf Syrische soldaten gedood. Twintig anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Gewapende leden van Al-Shabaab hebben op 30 december 2021 een stad 30 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, genaamd Balad, aangevallen. Hierbij kwamen ten minste zeven mensen om het leven. De aanslag vond plaats te midden van een politiek geschil tussen de president en de premier van Somalië. Vermoed wordt dat dit geschil de regering heeft afgeleid van de strijd tegen terroristische groepen, waardoor Al-Shabaab kon toeslaan.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In de Colombiaanse provincie Arauca zijn tot nu toe drieëntwintig mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties tussen de ELN en de FARC. In het weekend van 2 januari 2022 braken gevechten uit in Arauca, dat aan Venezuela grenst. De groepen vochten om de controle over illegale handelsroutes, die onder meer worden gebruikt voor drugshandel. Door het geweld zijn ook meerdere gewonden gevallen. Verschillende gezinnen in de regio zijn op de vlucht geslagen. 

Bron(nen)

 • Reuters
  3 januari 2022 | Reuters
 • CNN
  3 januari 2022 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Bij een explosie in het centrum van de zuidelijke stad Basra in Irak zijn zeker vier doden gevallen. Vier anderen zijn gewond geraakt. De aanslag zou zijn gepleegd met een motorfiets die was opgetuigd met explosieven. Er zijn aanwijzingen dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft op Eerste Kerstdag minstens vijf mensen gedood. Nog eens 13 mensen zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De aanslag vond plaats in een drukke uitgaansgelegenheid in de stad Beni, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De aanslag zou zijn gepleegd door een lid van de Allied Democratic Forces (ADF). De zelfmoordterrorist probeerde toegang te krijgen tot de bar die vol zat met klanten. Toen hem de toegang werd geweigerd, liet hij zijn explosieven afgaan bij de ingang. 

Bron(nen)

 • CNN
  26 december 2021 | CNN
 • France24
  26 december 2021 | France24

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag van Al-Shabaab zijn op dinsdag 7 december twee Somalische burgers om het leven gekomen. Eén ander persoon raakte zwaar gewond. De aanslag vond plaats in het dorp Kamloma in het westen van Kenia. De aanslagpleger, die lid was van de organisatie Al-Shabaab, liet zijn bomgordel afgaan tijdens een bezoek aan zijn buren. De buurman en zijn vrouw werden door de ontploffing gedood. Hun dochter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Het Oegandese leger heeft gecoördineerde lucht- en artillerie-aanvallen uitgevoerd op de Allied Democratic Forces (ADF) in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De operatie kwam in overeenstemming met de Congolese autoriteiten tot stand. De ADF heeft de afgelopen jaren jaren duizenden mensen in het oosten van de DRC vermoord, nadat de groep uit Oeganda was verdreven. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Militanten van de Pakistaanse Taliban hebben op 11 december in Pakistan een team van gezondheidswerkers aangevallen die poliovaccins aan het zetten waren. Een politieman die hen bewaakte kwam daarbij om het leven. De aanval gebeurde enkele uren nadat de militanten een tijdelijk staakt-het-vuren met de regering hadden beëindigd. Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), een afgesplitste groep van Pakistaanse talibanstrijders, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een aanval door strijders van Islamitische Staat op een dorp in Noord-Irak heeft volgens verschillende bronnen meerdere dodelijke slachtoffers gemaakt. Tijdens de aanval zou IS verschillende huizen in het dorp Khidir Jija in de Iraakse regio Makhmour hebben aangevallen. Er zouden in totaal 13 mensen om zijn gekomen, waaronder 10 leden van de Koerdische veiligheidstroepen die bekend staan ​​als de Peshmerga. Ook drie burgers zouden bij de aanval zijn gedood. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Op 1 december 2021 vond een kortdurend gewapend conflict plaats tussen de Iraanse grensmacht en Taliban-strijders, aan de grens tussen Afghanistan en Iran. Tijdens het conflict veroverden Taliban-strijders verschillende Iraanse grenscontroleposten. De confrontatie kwam later die dag ten einde, toen de twee partijen een akkoord bereikten, en de Taliban zich terugtrokken uit de veroverde gebieden. Beide partijen noemden het incident een "misverstand", waarbij geen dodelijke slachtoffers zouden zijn gemaakt. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

november 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee afzonderlijke zelfmoordaanslagen waarbij drie mensen omkwamen en 36 gewonden.vielen. De aanslagen vonden plaats in de Oegandese hoofdstad Kampala, nabij het centrale politiebureau en het parlementsgebouw van Kampala. Bij de explosies kwamen twee burgers en een politieagent om het leven. IS heeft de aanslagen via haar Telegram-kanaal opgeëist.

Bron(nen)

 • BBC
  17 november 2021 | BBC
 • CNN
  17 november 2021 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

Vijf Peshmerga-strijders zijn omgekomen bij een aanval door IS in Noord-Irak. Vier anderen raakten gewond. Enkele Peshmerga-strijders zouden zijn geraakt door IS-sluipschutters. Het konvooi dat de gewonden kwam verzorgen, werd vervolgens door een bermbom geraakt die door IS was geplaatst. Dergelijke dubbele hinderlagen zijn een veelgebruikte techniek van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadisu zijn zeker acht doden en zeventien gewonden gevallen, onder wie schoolkinderen. De bomaanslag werd in de vroege ochtend van donderdag 25 november opgeëist door de terroristische groepering Al-Shabaab. Deze verklaarde dat de aanslag gemunt was op een veiligheidskonvooi van de Verenigde Naties, die langs de basisschool zou rijden.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op politiebarakken in de Pakistaanse provincie Banjaur. Bij de aanslag kwamen twee politieagenten om het leven. 

Bron(nen)

 • Reuters
  14 november 2021 | Reuters
 • US News
  14 november 2021 | US News

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een Nigeriaanse legerofficier, genaamd Dzarma Zirkusu. Naast Zirkusu kwamen ook drie militairen om het leven. De aanval vond plaats in de provincie Borno, waar de vier slachtoffers in een hinderlaag liepen. 

Bron(nen)

 • Reuters
  14 november 2021 | Reuters
 • BBC
  13 november 2021 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoorlijkheid opgeëist voor een aanslag op een dorp in Oost-Irak. Bij de aanslag kwamen 11 mensen om het leven en raakten 13 anderen gewond. De aanslag zou zijn gepleegd met vuurwapens. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij een aanslag op een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Er wordt uitgegaan van tientallen gewonden. De aanslag werd gepleegd door meerdere schutters en minstens één zelfmoordterrorist. Ook werd een auto vol explosieven tot ontploffing gebracht nabij de ingang van het ziekenhuis. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Eén dode en meerdere gewonden na een bomaanslag op een bus in Oeganda, die op weg was van de hoofdstad Kampala naar West-Oeganda. Over de aanslag zijn geen verdere details bekend gemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag door Islamitische Staat in de Oegandese hoofdstad Kampala is één dode gevallen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt. De aanslag vond plaats in een restaurant waar op dat moment meerdere mensen aan het eten waren. Een bom van spijkers en granaatschreven werd tot ontploffing gebracht, waardoor een 20-jarige serveerster om het leven kwam. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2021

De Verenigde Staten hebben bekend gemaakt een hooggeplaatste leider van Al-Qa'ida te hebben uitgeschakeld. Het gaat om Abdul Hamid al-Matar, een belangrijk figuur binnen de groepering. Hij zou zijn omgebracht tijdens een drone-aanval in Syrië. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Organisatie

De Nigeriaancse veiligheidsdienst heeft de dood van een vooraanstaand IS-leider bekend gemaakt. De leider, genaamd Malam Bako, was de voorman van Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie (ISWAP), een zijtak van IS. De organisatie heeft nog niet bevestigd dat Bako inderdaad is uitgeschakeld. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Vijf Malinese politieagenten zijn omgekomen bij een aanslag op een goudmijn in Zuid-Mali. De agenten escorteerden een convooi dat onderweg was naar de mijn, toen zij aangevallen werden door een aantal gewapende mannen. De aanslag is opgeëist door het aan Al-Qaeda gelieerde JNIM. 

Bron(nen)

 • Reuters
  29 september 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Irakese autoriteiten hebben verkaard één van de hoogste leiders van Islamitische Staat te hebben gearresteerd, genaamd Sami Jasim. Jasim was hij een van de belangrijkste plaatsvervangers van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, die in 2019 werd gedood bij een Amerikaanse militaire operatie in het noordwesten van Syrië. Jasim zou verantwoordelijk zijn geweest voor de financiering van aanslagen die door IS zijn gepleegd.

Bron(nen)

 • NOS
  11 oktober 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  11 oktober 2021 | Al Jazeera

Type activiteit

Interventies

De Afghaanse tak van Islamitische Staat, ISK-P, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar. Daarbij vielen tussen de 40 en 50 doden, en tientallen gewonden. Voorafgaand aan de aanslag zouden twee terroristen de bewakers van de moskee hebben doodgeschoten. Vervolgens zijn zij de moskee binnendrongen, waar zij zichzelf opbliezen. Op het moment van de aanslag zouden zo'n 300 sjiitische moslims in de moskee zijn geweest.

Bron(nen)

 • NOS
  16 oktober 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16 oktober 2021 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Een hoge leider van de West-Afrikaanse tak van Islamitische staat is gedood door het Nigeriaanse leger. Dat hebben de autoriteit van Nigeria verklaard aan internationale media. De commandant, genaamd Abu Musab al-Barnawi, was de zoon van de oprichter van Boko Haram, een andere terroristische organisatie die in de regio actief is. De dood van Abu Musab al-Barnawi is nog niet bevestigd door de organisatie zelf. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in Kunduz, Afghanistan, zijn zeker 46 doden gevallen. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt. Monstens 143 personen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn vooral sjiitische moslims. Op het moment van de ontploffing was het vanwege het vrijdaggebed erg druk in de moskee. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • NOS
  8 oktober 2021 | NOS
 • Reuters
  8 oktober 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Vier vermeende leden van een terroristische cel van Islamitische Staat zijn omgebracht in Khartoum, Soedan. Dat hebben de Soedanese inlichtingendiensten bekend gemaakt. Bij de inval kwam ook een militair om het leven. Drie anderen raakten gewond. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

september 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de belangrijke Deir Ali gasleiding in Syrië. De aanslag werd uitgevoerd met explosieven, en zorgde ervoor dat grote delen van Damascus zonder stroom kwamen te zitten.  

Bron(nen)

 • VOA News
  18 september 2021 | VOA News
 • Reuters
  19 september 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag nabij het presidentiële paleis in Mogadishu heeft aan minstens acht personen het leven gekost. Acht anderen raakten gewond. Een auto werd tot ontploffing gebracht toen deze door politieagenten stilgehouden werd voor een veiligheidscontrole. Onder de doden is Hibaq Abukar, de vrouwelijke mensenrechtenadviseur van de Somalische president. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Franse troepen hebben de leider van Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS) gedood. Dat heeft de Franse president Macron op Twitter bekend gemaakt. ISGS is een terroristische organisatie geliëerd aan Islamitische Staat. 

Macron geeft geen details over de operatie. Het is niet duidelijk hoe en waar al-Sahraoui zou zijn uitgeschakeld. Zijn dood is bovendien niet bevestigd door ISGS. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  16 september 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  16 september 2021 | NOS

Type activiteit

Interventies

Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Onder de slachtoffers waren zowel burgers als militairen. De aanslag vond plaats in een theezaak nabij een Somalische legerbasis. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Leden van Islamitische Staat hebben zeker 12 Iraakse politieagenten gedood tijdens een aanval op een wachtpost in de buurt van de Iraakse stad Kirkuk. De confrontatie tussen de politie en de aanvallers zou ruim twee uur geduurd hebben. Om te voorkomen dat politieversterkingen de post bereikten, gebruikten de IS-militanten bermbommen, waardoor drie politievoertuigen werden geraakt.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De Taliban beweren de Panjshirvallei in Afghanistan volledig te hebben veroverd. Dat betekent dat ze nu over heel Afghanistan de macht hebben. Sinds de machtsovername door de Taliban, half augustus, was dit gebied als enige nog niet in handen van de Taliban.

In de strijd om de Panjshirvallei zou onder meer de woordvoerder en strateeg van een lokale verzetsgroep door de Taliban zijn vermoord. Ook werd een generaal gedood.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  6 september 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  6 september 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

augustus 2021

Het Amerikaanse leger heeft 29 augustus een drone-aanval uitgevoerd op een voertuig in Kabul. Het zou gaan om een auto met zelfmoordterroristen van ISKP, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), die op weg was naar de luchthaven van Kabul. Met het uitschakelen van de terroristen in de auto zou de dreiging van een ophanden zijnde aanslag op het vliegveld zijn afgewend.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  29 augustus 2021 | Al Jazeera
 • NRC
  29 augustus 2021 | NRC

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee zelfmoordaanslagen in de buurt van het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn tientallen mensen omgekomen. Onder de slachtoffers zijn zeker dertien Amerikaanse militairen die het vliegveld bewaakten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van IS.

Al eerder waarschuwde president Biden voor mogelijke aanslagen in aanloop naar de evacuaties van Amerikaanse burgers uit Afghanistan. Die vrees bleek gegrond. De dreiging van nieuwe aanslagen is voor verschillende landen, waaronder ook Nederland, reden om per direct te stoppen met evacuatievluchten. 

Bron(nen)

 • CBS News
  29 augustus 2021 | CBS News
 • Al Jazeera
  27 augustus 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  26 augustus 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Een Afghaanse luchtmachtpiloot is omgekomen bij een bomaanslag in Kabul. De piloot, Hamidullah Azimi, kwam om het leven toen een explosief dat aan zijn voertuig was bevestigd, tot ontploffing kwam. Vijf burgers raakten gewond bij de explosie. De aanslag werd opgeëist door de Taliban.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Minstens twee mensen zijn omgekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij een zelfmoord aanslag in een café in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag, die werd gepleegd met een explosief, vond plaats in een theewinkel in de buurt van een druk kruispunt in het noorden van Mogadishu. Het cafe werd naar verluidt bezocht door leden van de Somalische veiligheidstroepen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanslag op het Egyptische Sinaï-schiereiland zijn acht leden van Egyptische veiligheidstroepen omgekomen, waaronder een officier. Zes anderen raakten gewond. De troepen reden in een gepantserd voertuig toen zij op een bermbom stuitten in New Rafah, een stad aan de grens met de Gazastrook,. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft maandag 19 juli 2021 minstens 35 mensen gedood op een drukke markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tientallen burgers raakten gewond. De aanslag, welke werd gepleegd met een geïmproviseerd explosief, is opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in een diplomatenbuurt in Kabul gisteren. Bij de aanslag, die gepleegd werd met een autobom, zouden ten minste acht burgers zijn omgekomen en twintig gewonden zijn gevallen. De Afghaanse minister van Defensie en andere politici waren het doelwit van de aanval. De minister was op het moment van de aanval echter niet thuis en is inmiddels in veiligheid gebracht. 

Bron(nen)

 • NOS
  4 augustus 2021 | NOS
 • Reuters
  4 augustus 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

De Taliban heeft vanuit het presidentieel paleis in Kabul de overwinning uitgeroepen, nadat zij 15 augustus 2021 het paleis waren binnengedrongen. De president van Afghanistan is inmiddels het land ontvlucht. Hij heeft op Facebook erkend dat de Taliban de strijd om de macht gewonnen hebben.

Bron(nen)

 • NOS
  15 augustus 2021 | NOS
 • NRC
  16 augustus 2021 | NRC

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

juli 2021

Een Somalische politiecommissaris heeft een autobomaanslag in Mogadishu overleefd. De aanslagpleger, die een voertuig beladen met explosieven gebruikte, raakte de colonne van de regionale politiecommissaris op een druk kruispunt in de hoofdstad. Vijf mensen kwamen om het leven, negen anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

De Taliban krijgen in Afghanistan steeds meer grondgebied in handen. In een week tijd veroverden de Taliban gebieden aan de grens met Tadzjikistan, Turkmenistan, China en Pakistan, en een belangrijk district aan de grens met Iran. Een woordvoerder van de Taliban beweert dat de organisatie nu 85 procent van het Afghaanse grondgebied onder controle heeft. Of die bewering klopt is niet helemaal duidelijk, aangezien onafhankelijke bevestiging van deze claim ontbreekt. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 10 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing in de buurt van een café in de buurt van het bekende Juba Hotel, gelegen in een wijk waar ook verschillende Somalische ministeries en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst is gevestigd. Vermoedelijk hangt de aanslag samen met de aanstaande verkiezingen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een elektriciteitscentrale in Irak. De Salah al-Din centrale in de stad Samarra werd 27 juni het doelwit van een raketaanval die zware schade teweegbracht. Er vielen zover bekend geen gewonden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 15 mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag zou zijn gericht op Somalische rekruten die buiten een legerbasis stonden opgesteld. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist via haar radiokanaal Al Andalus. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Minstens dertig mensen zijn omgekomen bij een aanslag door Al-Shabaab in Somalië. Al-Shabaab-militanten gebruikten autobommen bij de aanval op een militaire basis in de stad Wisil in Galmudug, in het centrum van Somalië, wat leidde tot een gevecht met regeringstroepen en gewapende lokale bevolking. Zeker 17 soldaten en 13 burgers kwamen bij de aanslag om het leven. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

juni 2021

In Afghanistan zijn tien medewerkers van de Brits-Amerikaanse ontmijningsdienst HALO omgekomen bij een aanslag. Zeker zestien anderen raakten gewond. Dinsdagavond bestormde een "onbekende gewapende groep" een kamp van HALO Trust en opende het vuur. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens zeven mensen zijn omgekomen en zes zijn gewond geraakt toen twee afzonderlijke autobommen afgingen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De explosies op zaterdag vonden op dezelfde weg plaats, ongeveer 2 kilometer uit elkaar, in een westelijke wijk van Kabul, grotendeels bevolkt door leden van de etnische Hazara-minderheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Bij een aanslag op een doopfeest in het noorden van Burkina Faso zijn tenminste 15 mensen om het leven gekomen. Volgens een intern veiligheidsrapport in handen van persbureau AP zou de aanslag zijn gepleegd door militanten van Islamitische Staat. De aanval vond plaats nabij de stad Tin-Akoff - een regio die de afgelopen tijd vaker wordt getroffen door extremistisch geweld. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De maoïstische organisatie Lichtend Pad heeft in een afgelegen regio in Peru tenminste 14 mensen omgebracht, aldus de Peruaanse autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn ook twee kinderen. Bij de lichamen zouden ook pamfletten zijn gevonden waarin wordt opgeroepen om niet te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen over twee weken. De Peruaanse politie vreest voor meer doden in aanloop naar de verkiezingen van 6 juni 2021.

Bron(nen)

 • NOS
  25 mei 2021 | NOS
 • NRC
  24 mei 2021 | NRC

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Zeker zes personen zijn zondagavond 9 mei om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Zes anderen raakten gewond.  Doelwit was een politiebureau in Waberi, een wijk in het zuiden van de stad. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de aanslag opgeëist op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Bij de ontploffing tijdens het vrijdaggebed kwamen zeker twaalf mensen om, waaronder de imam. Vijftien mensen raakten gewond.

Bron(nen)

 • Reuters
  15 mei 2021 | Reuters
 • NOS
  16 mei 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Het einde van het geweld tussen Israël en Gaza, dat inmiddels een week duurt, lijkt nog niet in zicht. In Gaza zijn inmiddels zeker 192 mensen, waaronder 58 kinderen, omgekomen. In Israël zijn 10 doden gevallen, waaronder 2 kinderen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam op 16 mei bijeen om het geweld te bespreken, maar dit leidde niet tot een gezamenlijke resolutie.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Onder president Donald Trump zouden de Verenigde Staten troepen per 1 mei 2021 uit Afghanistan terugtrekken, maar die deadline is niet gehaald. AIs reactie daarop heeft de Taliban aanvallen in heel Afghanistan gelanceerd. In de zuidelijke provincie Helmand zou de Taliban controleposten hebben aangevallen rond de rand van de provinciehoofdstad, Lashkar Gah. Lokale autoriteiten hebben dat bevestigd. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Sinds maandag 10 mei 2021 is het conflict tussen Israël en Hamas opnieuw opgelaaid. Het is de derde keer dat Israël oorlog voert met Hamas, de groepering die sinds 2007 aan de macht is in Gaza. De luchtaanvallen begonnen afgelopen maandag. Hamas besloot vanuit Gaza raketten af te vuren richting Israël nadat Israëlische agenten waren binnengevallen in de Al-Aqsamoskee, een van de heiligste plekken voor moslims. Het Israëlische leger reageerde op de raketaanvallen met veel preciezere luchtbombardementen. Aan beide zijden zijn burgerslachtoffersgevallen: tientallen doden aan Palestijnse zijde en enkele aan de Israëlische kant, onder wie vrouwen en kinderen.

Bron(nen)

 • NOS
  12 mei 2021 | NOS
 • Trouw
  12 mei 2021 | Trouw

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Twee Spaanse journalisten en de Ierse directeur van een natuurorganisatie zijn het slachtoffer geworden van een hinderlaag in het oosten van Burkina Faso, aldus de Spaanse en Burkinese autoriteiten. De drie mannen hebben de aanslag niet overleefd. De aanslag is opgeëist door Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM), welke wordt beschouwd als een zijtak van Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM). 

Bron(nen)

 • AP News
  27 april 2021 | AP News
 • CNN
  28 april 2021 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Er zijn vier mensen om het leven gekomen en elf anderen gewond geraakt bij een bomaanslag op een luxe hotel in de Pakistaanse stad Quetta. Vermoedelijk was de Chinese ambassadeur in Pakistan het doelwit van de aanslag. Hij zou in Quetta verblijven, maar was tijdens de aanslag niet in het hotel aanwezig. De aanslag is opgeëist door de Pakistaanse tak van de Taliban. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Militanten vielen zaterdag 17 april twee oliebronnen ten noordwesten van Kirkuk in Noord-Irak aan met explosieven. Er ontstond geen significante schade en de olieproductie werd niet beïnvloed, verklaarde de Irakese overheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.  

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een autobomaanslag een dag eerder in de sjiitische wijk Sadr City in Baghdad, Irak. In een officiële verklaring liet de groep weten dat bij de aanval twintig mensen om het leven zouden zijn gekomen. Iraakse politie en medische bronnen vermoeden dat vier mensen zijn omgekomen, en dat 17 anderen gewond zijn geraakt. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een aan Islamitische Staat gelieerde groep heeft de executie opgeëist van één Koptische christen en twee lokale stamleden in de onrustige Sinaï-regio in Egypte. De aanslag is opgeëist via een video die op het Telegram-kanaal van de groep is gepost. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Twaalf mensen, mogelijk buitenlanders, zijn onthoofd teruggevonden na de recente aanval van Islamitische Staat op de stad Palma in het noorden van Mozambique. Het is onduidelijk wat de nationaliteit van de slachtoffers is - mogelijk zou het gaan om buitenlandse journalisten die zich voor een aardgasproject in het gebied bevonden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een lokale gouverneur van de Bay-regio in Somalië is ontkomen aan een zelfmoordaanslag waarbij ten minste drie mensen zijn omgekomen, waaronder ook twee van zijn beveiligers. Nog vijf anderen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies buiten een hotel in de stad Baidoa. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een autobomaanslag in de buurt van Kabul zijn minstens drie Afghaanse veiligheidsbeambten gedood. Zeker twaalf anderen zijn gewond geraakt. De aanslag is door de Taliban werd opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op een plek in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar verschillende vrouwen eet- en drinkwaren verkochten. Zeker tien personen zijn omgekomen bij de aanslag, en onbekend aantal is gewond geraakt. De aanslag vond slechts enkele uren plaats na de Al-Shabaab-aanslag op twee Somailische legerbases.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Militanten van Al-Shabaab hebben twee militaire bases van het Somalische Nationale Leger aangevallen. Hierbij zijn naar verluidt tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens getuigen werden de bases honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu getroffen door twee explosies. Een derde explosie was gericht op een konvooi troepen dat na de aanval vanuit de hoofdstad naar de bases snelde. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Minstens vier burgers zijn omgekomen, en zeker negen zijn gewond geraakt, nadat een spervuur ​​van mortieren op het hoofdkwartier van de VN en de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd gericht. Een vader en zijn kind zouden onder de burgerslachtoffers zijn. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

maart 2021

IS heeft de verantwoordelijkheid op voor de inname van de stad Palma in Mozambique opgeeist middels een geschreven verklaring. IS-militanten hebben de controle over de kuststad overgenomen en meer dan 55 Mozambikaanse militairen gedood, zo meldt de groepering. IS is al langere tijd bezig met een opmars in Mozambique, sinds het bloederige conflict in 2017 losbarstte in de deelstaat Cabo Delgado.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de dood van 33 Malinese soldaten. De militatiren kwamen om het leven toen zij op een hinderlaag stuitten in de provincie Gao. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

IS-militanten hebben ongeveer 30 regeringssoldaten gedood tijdens een reeks confrontaties in het noordoosten van Nigeria. De veiligheid in het noordoosten van Nigeria is de afgelopen maanden verslechterd.

Bron(nen)

 • Reuters
  15 maart 2021 | Reuters
 • SITE
  15 maart 2021 | SITE

Type activiteit

Aanslagen

Ten minste 20 mensen zijn omgekomen en 30 zijn gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag met een autobom net buiten het Luul Yemeni restaurant in de hoofdstad van Somalië. De aanslag is opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Ten minste zeven soldaten zijn om het leven gekomen, toen leden van Al-Shabaab een gevangenis bestormden in de semi-autonome staat Puntland. Al-Shabaab zei dat het minstens 400 gevangenen had vrijgelaten, waaronder Al-Shabaab-leden, bij de aanval op de hoofdgevangenis in Bosaso, de grootste stad van Puntland. De autoriteiten hebben dat cijfer niet bevestigd.

Bron(nen)

 • Reuters
  5 maart 2021 | Reuters
 • SITE
  5 maart 2021 | SITE

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Boko Haram heeft de aanslag in Maiduguri, Nigeria, van eind febrari 2021 opgeeist. Tijdens de aanslag vuurden aanslagplegers raket-gestuurde granaten op inwoners van de stad af. Tien mensen kwamen om het leven.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  2 maart 2021 | Al Jazeera
 • BBC
  24 februari 2021 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In Somalië zijn twaalf leden van de veiligheidstroepen omgekomen nadat het voertuig waarin ze zaten werd getroffen door een bermbom. De bom lag net buiten een stad in de regio Galgadud, waar politici samenkwamen om te praten over de verkiezingen. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  7 februari 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  7 februari 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een vrouwelijke Afgaanse dokter is om het leven gekomen toen het voertuig waarin zij zat op een bermbom stuitte. De aanslag, welke is opgeëist door IS, vond plaats in Jalalabad, waar één dag eerder reeds drie vrouwelijke mediawerkers door IS werden omgebracht.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de aanslag op drie Afghaanse media-medewerkers opgeeist. De vrouwen werkten in Jalalabad voor de omroepzender Enikas TV, en waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Ze werden onderweg naar hun werk neergeschoten. Een vierde vrouw heeft de aanslag overleefd en ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

februari 2021

Een Afghaanse rechter, Hafizullah, is om het leven gekomen bij een hinderlaag in Jalalabad. De rechter zou onderweg zijn naar zijn werk, toen hij werd neergeschoten. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hafizullah is de derde rechter in een paar weken tijd die in Afghanistan door IS is omgebracht, na de aanslag op twee vrouwelijke rechters op 17 januari 2021. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een vooraanstaand leider van Islamitische Staat is omgebracht bij een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Irakese troepen. De IS-voorman, de 43-jarige Jabbar Salman Ali Farhan al-Issawi, kwam samen met tien andere IS-leden om bij een luchtaanval vlakbij de Noord-Irakese stad Kirkuk. De operatie was een vergeldingsactie voor de dubbele zelfmoordaanslag die vorige week in Bagdad werd gepleegd. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Bij een terroristische aaslag op een legerbasis in de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar zijn meerdere militairen om het leven gekomen. Een voertuig volgeladen met explosieven reed op de legerbasis in en kwam tot ontploffing. Het precieze dodental is nog onduidelijk, en ligt vermoedelijk tussen de acht en veertien. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door de Taliban. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanslag op een hotel in Mogadishu zijn zeker 17 doden gevallen, onder wie een Somalisch oud-minister van Defensie. De aanslag begon toen een zelfmoordterrorist een autobom tot ontbloffing liet komen vlak voor hotel Afrik. Vervolgens openden de militanten het vuur op het personeel en de gasten van het hotel. Een urenlang vuurgevecht met Somalische veiligheidstroepen volgde, waarbij drie terroristen zijn gedood. De aanslag is niet veel later opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

januari 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee dodelijke zelfmoordaanslagen op een grote markt in Bagdad, Irak, op 21 januari 2021. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om het leven, en meer dan honderd mensen raakten gewond. De aanslag is door IS opgeëist via het communicatiekanaal Telegram. Het is de eerste zelfmoordaanslag in Bagdad sinds drie jaar. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Het Oegandese leger heeft verklaard 189 strijders van Al-Shabaab te hebben gedood in Somalië. Het leger heeft een schuilplaats van de organisatie ten zuidwesten van Mogadishu aangevallen. Twee commandanten van Al-Shabbab zijn gearresteerd en overgedragen aan de Somalische autoriteiten. Oegandese troepen bevinden zich in Somalië in het kader van de vredesoperatie van de Afrikaanse Unie (AMISOM), welke sinds 2007 actief is. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  23 januari 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  23 januari 2021 | NOS

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Het Pakistaanse gerechtshof heeft een vooraanstaand lid van Laskhar-e-Tayyiba, veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorismefinanciering. Hij wordt door de VS gezien als het vermeende brein achter de aanslagen in Mumbai van 2008. Bij deze aanslag vielen LeT-leden onder andere twee hotels, een ziekenhuis, een treinstation, en een Joods cultureel centrum aan, en kwamen in totaal 175 mensen om het leven. 

Bron(nen)

 • Reuters
  8 januari 2021 | Reuters
 • BBC
  8 januari 2021 | BBC

Type activiteit

Interventies

Al-Qa'ida heeft de aanslag op twee Franse militairen in Mali opgeëist via haar propagandaplatform Al-Zallaqa. De twee soldaten kwamen om het leven toen hun voertuig door een bermbom werd geraakt, in de oostelijke regio Menaka. Beiden waren in Mali in het kader van de Franse militaire interventie-operatie in de Sahel, genaamd Opération Barkhane.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Een groep gewapende militanten heeft een legerbasis in het noordoosten van Nigeria overgenomen. De honderden inwoners van het dorp Marte, waar de basis gevestigd is, zijn op de vlucht geslagen. Vermoedelijk zijn zeven mensen om het leven gebracht. De aanslag is door Islamitische Staat opgeëist via haar nieuwskanaal Amaq. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

In Afghanistan heeft zaterdag 16 januari 2021 een reeks dodelijke aanslagen plaatsgevonden. Vooral Afghaanse politieagenten en militairen zijn bij de aanslagen om het leven gekomen. De aanslag met de meeste slachtoffers vond plaats in de westelijke provincie Herat. Hier kwamen zeker twaalf militairen om het leven toen twee Talibanstrijders een legerbasis binnendrongen. Andere aanslagen vonden plaats in Kabul, waarbij twee politieagenten omkwamen door een bermbom, en in Jalalabad, waar twee agenten bij een schietpartij zijn gedood. Ook in de noordelijke provincie Baghlan en in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar zijn Afghaanse veiligheidsbeambten om het leven gebracht.

De aanslagen vonden plaats tegen de achtergrond van aanhoudende vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de Afghaanse overheid, in een poging het jarenlange conflict tot een einde te brengen. 

Bron(nen)

 • NOS
  16 januari 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16 januari 2021 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zelfmoordaanslag in Mogadishu, Somalië. Tijdens de aanslag, waarbij zeker vijf mensen om het leven kwamen, blies een zelfmoordterrorist op een motorfiets zichzelf op in een Turkse bouw- en constructieonderneming. De aanslag is opgeëist via het Al-Shabaab-nieuwskanaal Shahada. 

Turkije ondersteunt Somalië op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en onderwijs, en Al-Shabaab heeft zich in het verleden reeds vaker op Turks personeel en haar activiteiten gericht.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Twee aanslagplegers hebben maandag 28 december in Grozny, Tsjetsjenië, een politieagent gedood in een mesaanval. Een andere ragent raakte gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in een verkalring in haar dagblad Al-Naba. Tsjetsjenië, een achtergestelde en voornamelijk islamitische autnonome regio in Rusland, heeft eerder aanvallen op veiligheidsfunctionarissen meegemaakt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Bron(nen)

 • SITE
  31 december 2020 | SITE
 • Reuters
  1 januari 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

De Al Qa'ida-gelieerde groep Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op twee Franse militairen in Mali. De twee soldaten kwamen om het leven toen hun gepantserd voertuig geraakt werd door een geïmproviseerd explosief. Een derde militair raakte zwaar gewond. JNIM eiste de aanslag op via haar propagandaplatform Al-Zallaqa.  

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

december 2020

Islamitische Staat heeft de aanslag in Wenen, Oostenrijk, van 2 november 2020 officieel opgeeist in een verklaring, gepubliceerd via haar mediakanaal genaamd Amaq. Tijdens deze aanval opende een twintigjarige man, die bekendstond als een IS-sympathisant. het vuur in de binnenstad van Wenen. Vier burgers kwamen om het leven, twintig anderen raakten gewond. De dader is doodgeschoten door de Weense politie. D

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Op dinsdag 17 november zijn vijf mensen omgekomen en vele anderen gewond geraakt bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een restaurant nabij een politieacademie. Onder de slachtoffers waren twee politieagenten. Al-Shabaab heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeeist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een zelfmoordaanslag in een gelaterie in Mogadishu, Somalië, zijn vrijdag 27 november zeker zeven mensen om het leven gekomen. Tien anderen raakten zwaar gewond. De aanslag is opgeeist door de terroristische organisatie Al-Shabaab. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanslag op het dorp Toumour in de regio Diffa in Niger zijn 27 mensen om het leven gekomen. Honderd anderen zijn gewond geraakt - en een klein aantal inwoners als vermist opgegeven. De aanslag vond plaats op zaterdag 11 december, enkele uren voor de regionale verkiezingen in het gebied. Volgens lokale autoriteiten zouden de tientallen aanslagplegers een brand hebben gesticht, welke een groot deel van het dorp - tussen de 800 en 1000 woningen - zou hebben verwoest. De aanslag werd niet veel later opgeeist door Boko Haram, in een video ontvangen door de nieuwsorganisatie AFP. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Islamitische Staat heeft de aanslag op de Afghaanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Malalai Maiwand opgeeist. Maiwand werd op donderdag 10 december neergeschoten in haar auto, in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar. Ook haar chauffeur kwam daarbij om het leven. De aanslag werd kort daarna opgeëist door Islamitische Staat. In Afghanistan zijn dit jaar in totaal tien journalisten door aanslagen omgebracht. 

Bron(nen)

 • Reuters
  11 december 2020 | Reuters
 • BBC
  11 december 2020 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

In de noordwestelijke provincie van Katsina zijn op vrijdagavond 11 december honderden schoolkinderen vermist geraakt, na een gewapende aanval op hun kostschool. De aanval werd in eerste instantie toegeschreven aan criminele bendes, maar deze is dinsdag middels een spraakbericht door Boko Haram opgeëist. Boko Haram is berucht om haar grootschalige ontvoeringen van kinderen. De organisatie zat achter de ontvoering van 276 schoolmeisjes in 2014. Sommige van hen zaten jarenlang gevangen, anderen zijn nogsteeds niet teruggevonden. 

Update: Op 18 december 2020, een week na de ontvoering, zijn alle schoolkinderen vrijgelaten. De details van de vrijlating, waaronder eventuele onderhandelingen met Boko Haram of de betaling van losgeld, blijven echter onbekend. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Op zondag 29 november is de Siniya olieraffinaderij in Irak het doelwit geworden van een raketaanval. De raketten, twee in totaal, veroorzaakten een grote brand, welke binnen een paar uur kon worden geblust. De Iraakse overheid meldt geen gewonden of slachtoffers. De aanslag is niet veel later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 110 mensen zijn omgekomen bij een aanval op het dorp Koshobe, in het noordoosten van Nigeria. De aanslag is toegeschreven aan de jihadistische groepering Boko Haram. Gewapende mannen reden het dorp binnen, waarna zij de aanval inzetten tegen de landarbeiders en boeren die op dat moment aan het werk waren. De aanvallers hielden hun slachtoffers gevangen, bonden hen vast, en sneden hun keel door. Tientallen zouden geheel zijn onthooofd. Boko Haram en ISWAP (Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie) zijn beide actief in het noordoosten van Nigeria. De groeperingen richten zich in hun aanslagen veelal op houthakkers, boeren en vissers - zij worden beschuldigd van spionage en het doorsluizen van informatie aan militairen die tegen deze groepen strijden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

november 2020

Het Pakistaans gerechtshof heeft op 19 november 2020 nogmaals tweemaal vijf jaar celstraf opgelegd aan het hoofd van LeT voor het financieren van terrorisme. Eerder dit jaar hij al een celstraf van 11 jaar opgelegd voor terrorismefinanciering. Hij is de mede-oprichter van de islamitische terroristische organisatie Lashkar-e-Tayyiba (LeT), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootschalige aanslagen in Mumbai, India in 2008, waarbij 166 mensen om het leven kwamen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

Raketaanvallen op verschillende wijken in Kabul hebben aan 8 mensen het leven gekost. Daarnaast raakten 31 personen gewond. Minstens een dozijn raketten zou tijdens het ochtendspitsuur zijn afgevuurd door twee voertuigen in de binnenstad van Kabul. De raketten sloegen vervolgens in in kleine bedrijfspanden, een school, woonhuizen en een ambassadegebouw. De raketaanval is een van de grootsten die Kabul in recente jaren heeft meegemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Op maandag 2 november zijn zeker 22 mensen omgekomen bij een aanslag op de Universiteit van Kabul; 22 anderen raakten gewond. Een tweetal gewapende aanslagplegers zouden 's ochtends het gebouw hebben bestormd, terwijl er binnen in het complex een boekenbeurs gaande was. Aan deze beurs zou de ambassadeur van Iran, evenals een tiental uitgevers van Iraanse afkomst hebben deelgenomen. Duizenden studenten en docenten wisten te ontkomen; maar enkelen zaten vast in het gebouw en werden urenlang gegijzeld. De aanslagplegers zijn uiteindelijk in een vuurgevecht met de politie gedood. Maandagavond liet Islamitische Staat via haar mediakanalen weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2020

Op 24 oktober 2020 zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een onderwijscentrum in Kabul. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, waaronder waarschijnlijk ook schoolkinderen. De aanslagpleger blies zichzelf op in de buurt van het gebouw, tijdens een bijeenkomst van shi'itische moslims. Islamitische Staat eiste de aanslag op via Telegram, zonder verder bewijs te leveren. De shi'itische gemeenschap in Afghanistan is vaker het doelwit van aanslagen door sunnitische extremisten. 

Bron(nen)

 • NOS
  24 oktober 2020 | NOS
 • BBC
  24 oktober 2020 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 13 Somalische militairen zijn omgekomen tijdens een confrontatie tussen het Somalische leger en de terroristische groepering Al-Shabaab. De confrontatie vond plaats in de jungle ter noordwesten van de hoofdstad Mogadishu. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de dood van de militairen opgeëist, maar beweert dat het dodental hoger ligt - namelijk rond de 24 slachtoffers.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben op 24 oktober 2020 bekend gemaakt één van de leiders van Al-Qa'ida, genaamd Abu Muhsin al-Masri, te hebben gedood. De dood van al-Masri is officieel bevestigd door het Nationale Counterterrorisme Centrum van de Verenigde Staten. Hij zou zijn omgebracht tijdens een speciale operatie de provincie Ghazni. 

Bron(nen)

 • Reuters
  24 oktober 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Organisatie

september 2020

Op 6 september reed een auto in op een politiecheckpoint nabij de haven van Sousse, Tunesië, waarna drie met messen bewapende mannen enkele politieagenten neerstaken. Eén agent kwam om het leven, een ander raakte zwaargewond. Alle drie de daders zijn doodgeschoten, na een vuurgevecht met de Tunesische politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  6 september 2020 | BBC
 • Al Jazeera
  7 september 2020 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Op 9 augustus hebben gewapende mannen op motoren zes Franse hulpverleners, hun gids en hun chauffeur in Niger omgebracht. De groep werkte voor een internationale hulporganisatie en bevond zich op het moment van de aanslag in een natuurreservaat ten zuidwesten van Niamey. De aanslag is enkele weken later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  9 augustus 2020 | BBC
 • NOS
  17 september 2020 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2020

Op 2 augustus 2020 zijn drie explosies, één autobom en twee kleinere bommen, afgegaan bij een gevangenis in Jalalabad, Afganistan. Ook openden enkele schutters het vuur op de gevangenis. Zeker 39 mensen, waaronder 10 terroristen, kwamen om het leven. In de gevangenis zaten ongeveer 1.800 gedetineerden, waaronder leden van Islamitische Staat, de Taliban en veroordeelde moordenaars. In de chaos die na de aanslagen ontstond, wisten ongeveer 300 gedetineerden te ontsnappen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

 • Reuters
  2 augustus 2020 | Reuters
 • NOS
  3 augustus 2020 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Het Colombiaanse leger heeft op 5 juli 2020 een belangrijke commandant van de ELN, genaamd Jhon Fredy Cortés Buritica, gedood. Burtitica, ookwel 'Dumar' en 'Culebrito' genoemd, staat bekend als de rechterhand van de militaire leider van de ELN. Buritica zou betrokken zijn geweest bij de planning en uitvoering van een grootschalige aanslag in Bogotà in januari 2019, waarbij 21 mensen om het leven kwamen. 

Bron(nen)

 • NOS
  5 juli 2020 | NOS
 • NRC
  5 juli 2020 | NRC

Type activiteit

Interventies

In de avond van 16 augustus 2020 zijn 17 mensen, onder wie enkele Somalische regeringsleiders, omgekomen na een belegering van een hotel in Mogadishu. Hierbij kwamen ook vijf aanslagplegers om. De aanval begon toen een auto met explosieven voor het bekende Elite Hotel tot ontploffen werd gebracht. Vervolgens bestormden gewapende mannen het gebouw, en werd het vuur op het personeel en de gasten van het hotel geopend. Het Elite Hotel is eigendom van de Somalische parlementariër en zakenman Abdullahi Mohamed Nur en is populair bij politici en journalisten. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via het radiostation van de organisatie, Radio Andalus. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  16 augustus 2020 | Al Jazeera
 • Trouw
  16 augustus 2020 | Trouw
 • CNN
  16 augustus 2020 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In Mogadishu is op 8 augustus 2020 een autobom tot ontploffing gebracht, nabij een Somalische legerbasis. Acht militairen kwamen om het leven, veertien raakten gewond. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via Radio Andalus, de radiozender van de organisatie. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

juli 2020

Op 5 juli 2020 meldde de Colombiaanse president dat een belangrijke leider van de ELN in Colombia is gedood tijdens een interventie van het leger. Het gaat om Jhon Fredy Cortés Buritica, die binnen de organisatie bekend stond onder de noms de guerres 'Dumar' of 'Culebrito'. Cortés Buritica zou de rechterhand zijn van de militaire leider van de ELN. Ook zou hij het brein zijn achter de aanslag op een politieacademie in Bogota in januari 2019, waarbij 21 mensen omkwamen. Deze aanslag betekende tevens het einde van vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de ELN. Acht betrokkenen bij het voorbereiden en plegen van deze aanslage op de politieacademie werden eerder deze week gearresteerd. Hen hangt waarschijnlijk veertig tot vijftig jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Bron(nen)

 • NOS
  5 juli 2020 | NOS
 • Reuters
  2 juli 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

juni 2020

Op 12 mei zijn bij een dubbele aanslag door Islamitische Staat (IS) in Afghanistan enkele tientallen slachtoffers gevallen. 's Ochtends vroeg is een kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Hier vielen zeker zestien doden, waaronder twee pasgeboren baby's. Later op de ochtend vond een zelfmoordaanslag plaats bij een begrafenis in Nangahar, in het oosten van Afghanistan. Bij deze aanval waren 24 doden te betreuren. Meer dan zestig mensen raakten gewond, waarvan enkele dusdanig ernstig dat ook voor hun leven wordt gevreesd.

Bron(nen)

 • NOS
  12 mei 2020 | NOS
 • Reuters
  12 mei 2020 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Op 3 juni is een gezamenlijke operatie tussen het Franse leger en lokale partners erin geslaagd om de leider van Al Qaeda in de Maghreb (AQIM) te doden. Deze leider, Abdelmarouk Droukdel, is volgens Frankrijk één van de meest ervaren strijders binnen AQIM, en was onder andere betrokken bij de coup die in 2013 in Mali plaatsvond. De operatie vond plaats in Noord Mali, waar sinds deze couppoging nog steeds militanten actief zijn.

Bron(nen)

 • NOS
  6 juni 2020 | NOS
 • Reuters
  5 juni 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Op 14 mei 2020 is bij een bombardement een hoge commandant van de ELN gedood. Deze commandant, alais Mocho Tierra, wordt verantwoordelijk gehouden voor drugshandel, waarmee de organisatie miljoenen heeft verdiend. De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en de ELN zijn vastgelopen en de groep bleef actief in het plegen van aanslagen, het organiseren van ontvoeringen en de drugshandel. In april 2020 kondigde de groep een eenzijdig staakt-het-vuren af maar inmiddels zijn alweer enkele aanslagen gepleegd. Dit bombardement, waarbij ook enkele andere ELN-strijders om het leven kwamen, vond plaats in de provincie Bolivar en was een gezamenlijke actie van het Colombiaanse leger en de politie.

Bron(nen)

 • NOS
  15 mei 2020 | NOS
 • Reuters
  14 mei 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Op 9 juni heeft Boko Haram een aanval uitgevoerd in het dorp Faduma Koloram, in het noordoosten van Nigeria, waarbij tientallen mensen op brute wijze zijn gedood. Rond het middaguur kwamen strijders van Boko Haram het dorp binnen, doodden meer dan 80 dorpsbewoners, ontvoerden het dorpshoofd en namen 1.200 stuks vee mee. De aanval is mogelijk een vergelding voor eerdere mislukte aanvallen, waarbij enkele Boko Haram-strijders omkwamen. Na de aanval is het dorp in brand gezet.

Bron(nen)

 • NOS
  10 juni 2020 | NOS
 • Reuters
  9 juni 2020 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

mei 2020

Op 30 april 2020 heeft Duitsland de Libanese organisatie Hezbollah toegevoegd aan de officiële lijst van terreurorganisaties. Praktisch gezien betekent dit besluit dat aanhangers van Hezbollah in Duitsland vervolgd kunnen worden, dat zij niet mogen samenkomen en dat het tonen van de vlag of andere beeldmerken verboden is. Het besluit werd gevolgd door invallen bij verschillende moskeeën en cultuurorganisaties waarvan wordt gedacht dat zij banden onderhouden met Hezbollah. Hezbollah komt oorspronkelijk uit Libanon en wordt gesteund door Iran. Het is een sjiïtische organisatie die in Libanon ook in de politiek actief is. Voorheen maakte Duitsland een onderscheid tussen deze politieke tak en de militaire tak, maar nu is overgegaan tot een totaalverbod.

Bron(nen)

 • NOS
  30 april 2020 | NOS
 • Reuters
  30 april 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

april 2020

Het Tsjadische leger heeft 100 manschappen verloren tijdens een aanval van Boko Haram in een dorp vlakbij het Tsjaadmeer. Boko Haram had een hinderlaag opgezet. Tsjaad is een belangrijke partner in Operatie Barkhane, de militaire operatie geïnitieerd door Frankrijk, gericht op het terugdringen van terroristische groeperingen in de Sahelregio.

Bron(nen)

 • Reuters
  25 maart 2020 | Reuters
 • BBC
  25 maart 2020 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

maart 2020

Op 29 februari 2020 zijn de Amerikaanse regering en de Afghaanse Taliban tot een akkoord gekomen waarmee de oorlog in Afghanistan mogelijk tot een definitief einde kan komen. Het akkoord is gericht op volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen die nog in het land aanwezig zijn. De oorlog in Afghanistan wordt ook wel 'de langste oorlog' genoemd, in oktober 2001 vielen de Amerikanen binnen in reactie op de aanslagen van 11 september in datzelfde jaar. Hoewel vanuit verschillende kanten wordt benadrukt dat dit akkoord enkel een begin is van een proces dat nog enkele jaren in beslag kan nemen. Er is echter ook hoop dat dit mogelijk het einde van 'de langste oorlog' betekent. 

Bron(nen)

 • NOS
  29 februari 2020 | NOS
 • Reuters
  29 februari 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Organisatie

februari 2020

Op 2 februari heeft al Qa'ida de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een legerbasis in Pensacola, Florida, die op 6 december 2019 plaatsvond. Tijdens de aanslag schoot een Saoedische man, die voor militaire training in Florida was, om zich heen in één van de lesgebouwen. Drie Amerikaanse soldaten vonden hierbij de dood. Acht anderen raakten gewond. Al Qa'ida claimde de verantwoordelijkheid voor deze aanslag in een video, waarin Qassim al-Rimi te zien is. Al-Rimi is de leider van de Al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAP). Sommige experts twijfelen echter aan de echtheid van de video. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Op 7 februari bracht de Amerikaanse president naar buiten dat zijn troepen Qassim al-Raimi hebben gedood. Al-Raimi was de leider van de Al Qa'ida afdeling die zich richt op het Arabische schiereiland (AQAS) en kwam in 2009 op deze positie terecht nadat de vorige leider, al-Wuhayshi, door een drone was gedood. Al-Raimi zou in Jemen zijn gedood. Het is onduidelijk op welke manier de Amerikanen al-Raimi hebben uitgeschakeld. Sommige getuigen claimen dat er een droneaanval plaats had gevonden. Dit werd niet bevestigd door de president. 

Bron(nen)

 • NOS
  7 februari 2020 | NOS
 • Reuters
  7 februari 2020 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

januari 2020

De Colombiaanse politie stelt dat er een aanslag op de politieke leider van FARC is voorkomen met het doden van twee mannen op 12 januari 2020. De oud leider van de FARC leidt de politieke partij die is voortgekomen uit de guerillabeweging. Sinds het vredesproces in 2016 bestaat deze politieke FARC-partij en al even lang klinken er protestkreten vanuit de radicalere delen binnen de achterban. 

Bron(nen)

 • NOS
  13 januari 2020 | NOS
 • Reuters
  12 januari 2020 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Op woensdag 8 januari zijn drie doden gevallen bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab en vond plaats vlakbij het presidentiële paleis in de hoofdstad. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Al-Shabaab heeft op 28 december 2019 een aanslag gepleegd in Mogadishu, Somalië. Tijdens de ochtendspits ontplofte een vrachtautobom bij een controlepost, waar op dat moment ook veel studenten en scholieren aanwezig waren die met de bus naar school reisden. De aanslag is op 30 december opgeëist door Al-Shabaab. Al-Shabaab meende dat de aanslag was gericht op twee Turkse wegwerkers en hun bodyguards, om een statement te maken tegen Turkse inmening in Somalië. De twee Turken zijn overleden door de aanslag.

Bron(nen)

 • Reuters
  29 december 2019 |
 • NOS
  30 december 2019 |

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Terreurorganisatie Al-Shabaab heeft in een week tijd drie aanslagen gepleegd in Kenia. Op zondag 5 januari doodden Al-Shabaabstrijders drie Amerikaanse militairen op de Amerikaanse legerbasis in Lamu county, dichtbij de Somalische grens. Op dezelfde dag probeerden Al-Shabaab strijders een Britse legerbasis in Laikipia binnen te dringen. Dit mislukte en de daders zijn gearresteerd. Op dinsdag 7 januari vonden vier kinderen de dood in een vuurgevecht dat volgde op een aanslag op een telecommast in Garissa county, tevens dichtbij de Somalische grens. De drie aanslagen worden gezien als intensivering van de gewelddadige campagne van Al-Shabaab in Kenia, die sinds 2008 aan de gang is. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

december 2019

Bij een aanval van al-Shabaab op een hotel in Mogadishu, Somalië, zijn vijf doden en elf gewonden gevallen. Alle vijf de terroristen zijn omgekomen. 

Type activiteit

Interventies

Organisatie

november 2019

Volgens de Franse minister van Defensie is Ali Maychou, de nummer twee bij Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin, dat deel uitmaakt van al-Qa'ida in Mali, begin oktober omgekomen. Ali Maychou zou ook de religieuze leider van de terroristische groepering zijn geweest.  

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Rasmiya Awad, de zus van de omgekomen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, is volgens bronnen binnen de Turkse autoriteiten in de Syrische provincie Aleppo opgepakt. Naast Awad zijn ook haar echtgenoot en schoondochter opgepakt. 

Type activiteit

Interventies

oktober 2019

Op 26 oktober 2019 is de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, gedood tijdens een Amerikaanse actie. Al-Baghdadi hield zich schuil in een gebouw ten noorden van Idlib, Syrië, en werd hier door Amerikaanse elitetroepen aangetroffen.Al-Baghdadi vluchtte een tunnel in, waar hij zichzelf uitieindelijk opblies.

Bron(nen)

 • NOS
  27 oktober 2019 | NOS
 • NRC
  31 oktober 2019 | NRC

Type activiteit

Interventies

De Amerikaanse president Trump heeft bevestigd dat op 27 oktober 2019 de woordvoerder van IS, Abu al-Hassan al-Muhajir, is gedood tijdens een Amerikaanse militaire operatie. Deze aanval vond plaats in hetzelfde weekend dat IS-leider Al-Baghdadi om het leven kwam. 

Type activiteit

Interventies

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van Islamitische Staat, is op 27 oktober 2019 omgekomen tijdens een Amerikaanse aanval in Syrië. Dit bevestigde de Amerikaanse Donald Trump op zondag 28 oktober 2019. Volgens de president blies al-Baghdadi zich op met een bomvest waarbij ook drie van zijn kinderen om het leven kwamen. 

Type activiteit

Interventies

Op 14 september bevestigde de Amerikaanse president Donald Trump dat al-Qa'ida leider Hamza bin Laden, zoon van Osama bin Laden, is omgekomen bij een Amerikaanse contra-terrorismeoperatie in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. 

Bron(nen)

 • Reuters
  14 september 2019 | Reuters
 • NOS
  14 september 2019 | NOS

Type activiteit

Interventies

Organisatie

september 2019

Al-Shabaab heeft op twee plaatsen in Somalië aanslagen gepleegd, waaronder een aanslag bij een Amerikaanse basis bij het vliegveld van Baledogle. Tevens pleegde al-Shabaab een aanslag in Mogadishu gericht op een konvooi met Italiaanse VN-militairen. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Afghanistan (Charikar en Kabul, respectievelijk) zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Afghaanse president Ghani in de Afghaanse stad Charikar blies een zelfmoordterrorist op een motor zich op. Enkele uren voor de aanslag in Charikar vond een tweede zelfmoordaanslag plaats in de buurt van de 'groene zone'. Beide aanslagen zijn opgeëist door de Taliban.  

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanslag op een controlepost in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, nabij het kantoor van de NAVO en de Amerikaanse ambassade, zijn twaalf mensen om het leven gekomen en 42 gewonden gevallen. Bij deze aanslag kwamen een Amerikaanse en Roemeense soldaat om het leven. De Taliban heeft de aanslag opgeeïst. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Bij een aanslag op een burgemeesterskandidaat in het zuidwesten van Colombia zijn zes doden gevallen, onder wie de burgemeesterskandidaat voor de Colombiaanse stad Suárez. Volgens de regering van Colombia zitten FARC-dissidenten achter de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag van de Taliban in een woonwijk in Kaboel heeft 16 mensen het leven gekost en geleid tot meer dan honderd gewonden. De aanslag vond plaats in een woonwijk waar veel internationale organisaties gevestigd zijn. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

augustus 2019

Het Colombiaanse leger heeft negen FARC-dissidenten gedood in het zuiden van Colombia. Deze militaire operatie volgt op een eerdere aankondiging van FARC-leiders om de wapens weer op te pakken, omdat de Colombiaanse regering zich volgens de FARC niet aan de afspraken houdt uit het vredesverdrag dat drie jaar geleden werd gesloten tussen de Colombiaanse regering en de FARC. 

Type activiteit

Interventies

juli 2019

Bij een aanslag van de Taliban op het kantoor van het voormalig hoofd van de inlichtingendienst, Amrullah Saleh, zijn 24 mensen gedood en vijftig mensen gewond geraakt. De mogelijke vicepresident raakte lichtgewond. De aanslag is onderdeel van een reeks aanslagen in aanloop naar de verkiezingen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

Op 27 juli 2019 viel Boko Haram een Nigeriaans dorp aan in de deelstaat Borno. Boko Haram strijders arriveerden per motor en schoten op een groep dorpelingen die terugkeerde van een begrafenis. Hierbij vielen 21 doden. 44 anderen kwamen om het leven bij de achtervolging op de aanslagplegers. Naar verluid was de aanslag een vergelding voor het doden van elf Boko Haram strijders twee weken geleden.

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

In de Somalische havenstad Kismayo zijn 26 mensen gedood bij een aanslag van al-Shabaab op een hotel waar op dat moment een bijeenkomst van politici aan de gang was in het kader van de komende regionale verkiezingen. Voor het hotel ging een autobom af alvorens terroristen het hotel binnengingen. 

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

juni 2019

Op 17 juni 2019 bliezen drie Boko-Haram terroristen zich op in Konduga waar een menigte zich had verzameld om een wedstrijd in de Africa Cup te kijken. Bij deze aanslagen vielen zeker 30 doden en minstens 40 gewonden.  

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

mei 2019

De voormalige politieke ETA-leider die sinds 2002 internationaal gezocht werd, is gearresteerd in Frankrijk. Dit gebeurde tijdens een Spaans-Franse operatie. Hij werd sinds november 2002 gezocht nadat hij niet kwam opdagen in de Spaanse rechtbank waar hij terechtstond voor betrokkenheid bij een aanval op politiebarakken in Zaragoza. De voormalige leider werd opgepakt in de Alpen. Ternera was in mei 2018 nog te horen in een audiofragment waarin hij zei dat de ETA ontmanteld was maar dat voormalige ETA-leden de strijd zouden voortzetten.

Type activiteit

Interventies

Organisatie

Wegens gebrek aan bewijs zijn de negen vermeende DHKP/C betrokkenen vrijgelaten in Griekenland. In het najaar van 2017 werden zij gearresteerd, vlak voor het officiële staatsbezoek van de Turkse president aan Athene.

Bron(nen)

Type activiteit

Interventies

april 2019

Op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven toen acht terroristen zich in drie verschillende steden, op verschillende plekken opbliezen. Islamitische Staat heeft drie dagen na de aanslagen in Sri Lanka de verantwoordelijkheid opgeëist. Via haar propagandakanaal Amaq liet ISIS weten dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders. In de dagen na de aanslagen lieten experts weten dat zij het vermoeden hadden dat de aanval georganiseerd was vanuit het buitenland omdat dit incident vanwege de coördinatie, complexiteit en het aantal slachtoffers niet overeenkomt met eerdere incidenten in Sri Lanka. De aanslagen in Sri Lanka behoren tot de dodelijkste aanslagen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Op 18 april 2019 is de Noord-Ierse journalist Lyra McKee doodgeschoten. McKee was aanwezig bij een protest in Londonderry. De New IRA (NIRA) heeft de moord opgeëist en heeft daarbij aangegeven dat het om een vergismoord gaat. Het was de bedoeling van de gemaskerde schutter om op de aanwezige politieagenten te schieten. Lyra McKee stond echter vlak naast een politiebusje en werd dodelijk geraakt. De journaliste was bezig met een boek over een groep 'vergeten slachtoffers' van het conflict uit met name de jaren '70, genaamd The Troubles. Dit boek was met name gericht op de jonge mannen, soms nog kinderen, die zijn ontvoerd en vermoord tijdens het conflict. Het boek ging daarna over de generaties jonge paramilitairen die teleurgesteld raakten in het vredesproces en het Goedevrijdagakkoord uit 1998. Reacties uit zowel Noord Ierland als de republiek Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben vol afschuw en verdriet gereageerd op de moord. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Organisatie

februari 2019

Op de Filipijnen zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen toen twee explosieven afgingen bij een kathedraal. De aanslag vond plaatst op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Lokale veiligheidsfunctionarissen rapporteren dat de eerste bom ontplofte tijdens de zondagsmis, niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk. Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf aanwezig, een groep die enkele jaren geleden trouw aan Islamitische Staat hebben gezworen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Caïro zijn twee politieagenten om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door een man die gezocht werd in verband met een aanslag op een politiepatrouille gepleegd op vrijdag 15 februari. De man werd in een oude islamitische wijk, vlakbij de Al Azhar moskee, door agenten aangehouden. Een van de explosieven die de man bij zich had explodeerde. Hierbij kwamen de man en de politieagenten om het leven. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Vier jaar na de aanval op het Amerikaanse consulaat in 2015 in Istanboel is een tweede verdachte opgepakt. Deze vrouw is verbonden aan DHKP/C. De andere dader is ten tijde van de aanval reeds gearresteerd.

Bron(nen)

 • Reuters
  2 februari 2019 | Reuters

Type activiteit

Interventies

januari 2019

Op 17 januari 2019 pleegde het Nationaal Bevrijdingsleger een aanslag op een politieschool in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Een autobom van de guerrillabeweging werd tot ontploffing gebracht op het terrein van de politieschool waarbij 21 doden vielen en 68 mensen gewond raakten. 

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

In de voorstad van Parijs heeft een man zijn moeder en zus doodgestoken. De aanvaller is door de politie gedood. De man was bekend bij de autoriteiten en had ernstige psychische problemen. Islamitsche Staat heeft via een verklaring de aanval opgeëist, maar er is geen bewezen link tussen de dader en IS.

Type activiteit

Aanslagen

Een hooggeplaatste jihadstrijder van de Islamitic State in the Greater Sahara is omgekomen in Mali bij een Franse luchtaanval. De aanval koste ook aan twee burgers het leven. Volgens het Franse leger was de omgekomen jihadstrijder een luitenant direct gelieerd aan de leider van ISGS. Volgens de verklaring van de Franse defensie gaat het om Mohamed Ag Almouner. De leider van ISGS is Adnan Abu Walid Sahrawi, een voormalig lid van de al-Qaeda in the Islamic Maghreb. Het Franse leger heeft ongeveer 4,000 man in de Sahel landen gestationeerd als onderdeel van een anti-terroristische operatie. 

Type activiteit

Interventies

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Afghanistan zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. De twee mannen hadden zich verkleed als vrouw en waren zo via de vrouweningang de moskee binnengekomen. Het gebedshuis zat vol met mensen voor het vrijdagmiddaggebed. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist is de Afgaanse tak van Islamitische Staat eerder aanslagen gepleegd op sjiitische moskeeën. De Taliban is ook actief in het gebied maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56 jaar oud. De andere twee doden waren een Amerikaan en een Zwitser. Onder de gewonden is een Nederlandse vrouw van 56. Hoewel de lokale overheid wijst naar de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, zou ISIS de aanslag hebben opgeëist. Kort daarna werd er door ISIS een video geplaatst waar te zien is hoe vijf mannen de fietsers aanvallen. Voor zover bekend zijn er geen verdere recente aanslagen in Tadzjikistan opgeëist door Islamitische Staat. 

Type activiteit

Aanslagen

juni 2018

De Nederlandse jihadist die vastzit in Irak op verdenking van terrorisme, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Eerder werd in Baghdad een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap bij een terroristische organisatie. De Iraakse gevangenissen zitten vol met buitenlandse mannen en vrouwen die wachten op een proces. 

Type activiteit

Interventies

Militanten van Islamitische Staat schoten acht ongewapende burgers dood. Islamitische Staat claimt dat het dodental is opgelopen tot 22 en verklaard dat de slachtoffers allemaal lid waren van een door de overheid gesteunde Soennitische strijdgroep. Hoewel het Iraakse leger claimt dat het Islamitische Staat in december 2017 heeft verslagen, blijft de organisatie aanslagen plegen in Baghdad en andere delen van het land. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker acht mensen komen om het leven toen er een autobom afging. De autobom ging af vlak bij een provinciaal overheidsgebouw. Na een explosie, bestormde vier mensen het gebouw waarna een heftige strijd met de beveiligers losbarste. Alle aanvallers werden gedood na een vijf uur durend vuurgevecht.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Parijs heeft een man op straat mensen aangevallen met een mes. Een persoon kwam hierbij om het leven, vier andere zijn zwaargewond geraakt. De man is door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

In Indonesië zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen. De aanslagplegers behoren tot dezelfde familie. Het gaat om een vader, moeder en kinderen van 9, 12,16 en 18 jaar oud. De vader reed met een auto volgeladen met explosieven de Surabaya Centre Pentecostal Church binnen, terwijl de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) binnendrong in de Diponegoro Indonesian Christian Church. Tegelijkertijd pleegden de zonen van 16 en 18 jaar oud de derde aanslag op de Santa Maria Catholic Church door hun motoren met explosieven te laten ontploffen. Eerder op de dag hadden agenten in West Java vier vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Later kwamen drie mensen om - een moeder, vader en een van de drie kinderen - bij een explosie in hun appartement in Sidoarjo niet ver gelegen van de kerken. 

Een dag later kwamen tijdens een andere zelfmoordaanslag op een politie hoofdkwartier vier mensen om het leven. Deze aanval werd uitgevoerd door een familie bestaande uit vijf personen, inclusief een kind van acht jaar oud. Volgens de politie waren de drie families bevriend. Alle aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat via hun mediakanaal Amaq.  

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

Een zelfmoordaanslag nabij de Afghaanse geheime dienst vlakbij een NAVO-hoofdkwartier, heeft aan zeker twee militairen het leven gekost. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

27 sjiitische strijders zijn om het leven gekomen door een aanslag van ISIS ten zuidwesten van de stad Kirkuk. De strijders waren onderdeel van de Hashd al-Shaabi, ofwel de Popular Mobilization Forces (PMF). De PMF strijders waren bezig met een nachtoefening toen ze werden overvallen door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

januari 2018

In Afghanistan zijn elf militairen gedood bij een aaslag op een eenheid die de Marshal Fahim militare academie in Kabul bewaakt. Daarnaast zijn er zeker zestien militairen gewond geraakt. Via hun eigen persbureau Amaq heeft ISIS de aanslag opgeeïst. Een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Defensie benadruk dat de eenheid het doelwit was en niet de academie. De aanslag werd uitgevoerd door vijf militanten bewapend met automatische wapens. Twee van hen bliezen zichzelf op, twee anderen zijn omgekomen bij het vuurgevecht en de laatste militant is gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2017

Negen Turkse burgers zijn op 29 november 2017 opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij DHKP/C. De acht mannen en één vrouw werden 's ochtends vroeg van hun bed gelicht in verschillende wijken in de stad Athene. Het is opvallend dat deze arrestatie plaatsvindt vlak voor het bezoek van de Turkse president aan Griekenland. Volgens de Griekse autoriteiten staan beide gebeurtenissen los van elkaar.

Bron(nen)

 • Reuters
  29 november 2017 | Reuters

Type activiteit

Interventies

Bij een zelfmoordaanslag in de Jeminitische stad Aden zijn zeven soldaten om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist ramde zijn met explosief geladen wagen tegen een hek van de veiligheidsdienst. Na de explosie volgden een vuurgevecht tussen de veiligheidstroepen en de vermeende terroristen. ISIS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 100 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom van ISIS. De bom ontploften op een weg die gebruikt wordt om voedsel te transporteren naar gebieden die nog bezet worden door ISIS. De weg was waarschijnlijk erg druk omdat mensen de recente gevechten in Deir al-Zor probeerde te ontvluchten. De stad is een van de laatste steden die nog in de handen van ISIS is. Deir al-Zor was sinds 2014 onder controle van ISIS maar is nu bevrijd door het Syrische leger. ISIS bezet echter nog zeker 40% van de provincie Deir al-Zor. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in New York zijn acht mensen om het leven gekomen. Een man reed in een pick-uptruck ongeveer anderhalve kilometer lang over een fiets- en voetgangerspad vlakbij de World Trade Centres. De dader, Sayfullo Saipov, is van Oezbeekse afkomst, 29 jaar oud, en woonde sinds 2010 in de Verenigde Staten. Autoriteiten hebben in zijn auto een briefje gevonden waarin hij claimt dat hij de aanslag pleegde uit naam van ISIS. Ook werden er op zijn twee telefoons ISIS gerelateerde propaganda gevonden, het materiaal bestond uit in totaal 90 video's en bijna 3.800 foto's. Saipov is door politieagenten in zijn buik geschoten en zal terecht gesteld gaan worden voor 'federal terrorism charges'.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

Tijdens een festival in Las Vegas opende de 64-jarige Stephen Paddock het vuur op het publiek. Vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort schoot hij 59 mensen dood en verwonde hij meer dan 500 personen. Paddock had onder andere meerdere semi-automatische wapens en messen op zijn kamer liggen. Ook had hij buiten zijn kamer camara's geïnstalleerd zodat hij de gang van het hotel in de gaten kon houden. De politie heeft ook volautomatische wapens gevonden waarvan het onduidelijk is hoe Paddock daaraan gekomen is. Over het motief van Paddock is niets bekend. Hoewel Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist, zijn er geen directe aanleidingen gevonden dat de organisatie ook maar iets te maken had met de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Militairen hebben een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes bij station St. Charles. Hierbij vielen twee slachtoffers. De twee vrouwelijke slachtoffers waren 17 en 20 jaar oud. Militairen die het station bewaken, opende meteen het vuur op de aanvaller. De man was eerder in september aangehouden voor winkeldiefstal, maar was verder niet bekend bij de politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een explosie op metrostation Parson Green zijn 29 mensen gewond geraakt nadat een emmer gevuld met explosieven gedeeltelijk ontplofte. Islamitische Staat heeft verklaard dat de aanslag is gepleegd door een aan 'ISIS verwante organisatie'.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met explosieven zijn in Irak minstens zesitg doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen, bij een controlepost en een restaurant langs de snelweg. Een van hen blies zich op in het drukbezochte restaurant. De andere aanvallers openede het vuur op de gasten. Buiten blies een aanvaller zich op in een auto vol met explosieven. Onder de doden zijn politieagenten en sjiitische pelgrims uit Iran en Iraq. De pelgrims maken weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

Turkse veiligheidstroepen hebben verklaard in twee weken (24 augustus -7 september) 99 PKK strijders te hebben gedood. De veiligheidstroepen voerden operaties uit in de Turkse provincies Şırnak en Hakkâri, vlakbij de grens met Irak. Daarbij werden tevens explosieven, wapens en 420 kilo ammoniumnitraat in beslag genomen.

Type activiteit

Interventies

Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Brussel hebben militairen een man neergeschoten die twee militairen had aangevallen met een mes. Eén militair raakte daarbij gewond. De dader, een 30-jarige Belg van Somalische afkomst, werd in kritieke naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Brusselse burgemeester spreekt van een daad van een “geïsoleerd individu.” ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Barcelona zijn 15 mensen gedood en zeker 130 mensen gewond geraakt toen een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. De aanslag is opgeëist door ISIS. In de daaropvolgende nacht van donderdag (17 augustus) op vrijdag (18 augustus) raakten nog zeven mensen gewond (één agent en zes burgers) toen een auto inreed op voetgangers in Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De Catalaanse politie verklaart dat een groep van twaalf mannen uit Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, verantwoordelijk is voor beide aanslagen, en dat deze volledig is opgerold: Vier van hen zijn opgepakt, de anderen zijn gedood door de politie of omgekomen bij een explosie in de nacht van woensdag (16 augustus) op donderdag (17 augustus) in de vermoedelijke uitvalsbasis van de groep in Alcanar. De politie gaat er vanuit dat de groep in Alcanar al enige tijd bezig was met het maken van explosieven. Omdat door de plotseling ontploffing een bomaanslag niet meer mogelijk was, zou de groep volgens de politie gekozen hebben voor andere middelen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Kabul, Afghanistan. Daarbij werd de Iraakse ambassade aangevallen door vier gewapende mannen. Eén van hen blies zichzelf op bij de poort van de ambassade, waarna de drie anderen de ambassade betraden. Alle drie werden ze gedood tijdens een vier uur durende confrontatie met Afghaanse veiligheidsdiensten. Zeker twee medewerkers van de Afghaanse ambassade werden bij de aanslag gedood. Ook raakten drie politieagenten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt de dood van Abu Sayed.  Sayed stond aan het hoofd van ISIS in Afghanistan. Hij werd gedood bij een bombardement op het ISIS hoofdkwartier in de Afghaanse provincie Kunar. Sayed volgde Abdul Hasib op, die in april 2017 werd gedood in de provincie Nangahar.

Type activiteit

Interventies

Het aan ISIS geleerde persbureau Amaq heeft de dood van twee Chinese gijzelaars bekendgemaakt. Op 24 mei 2017 werd het tweetal ontvoerd door gewapende mannen verkleed als politieagenten in Quetta, in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van de twee Chinese bevestigd. In eerste instantie werd aangenomen dat het om twee taaldocenten ging. Later kwam de Pakistaanse overheid met de verklaring dat het twee Chinese predikers betrof.

Type activiteit

Aanslagen

Het Amerikaanse Central Command (CENTCOM) heeft de dood van Turki al-Binali bevestigd. Al-Binali was de hoogste religieuze adviseur binnen de rangen van ISIS. Al-Binali droeg daarnaast bij aan de propaganda van ISIS door onder andere essays te schrijven, video-opnames te maken en lesmateriaal voor in trainingskampen te verzorgen. Ook rekruteerde hij nieuwe aanwas uit de Golfregio. Al-Binali is gedood bij een bombardement in Mayadin (Deir-el-Zor provincie, Syrië) door de internationale coalitie tegen ISIS.

Type activiteit

Interventies

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 18 doden en 50 gewonden gevallen. Rond 11.00 uur betraden vier gewapende mannen verkleed als vrouw het parlementsgebouw. Eenmaal binnen opende zij het vuur. Eén van de daders blies zichzelf rond 13.00 uur op. De andere drie werden later gedood door de Iraanse Revolutionaire Garde. Min of meer gelijktijdig vond een tweede aanslag plaats bij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, waarbij ook een bomgordel tot ontploffing werd gebracht. De Iraanse overheid verklaarde later een mogelijke derde aanslag te hebben voorkomen. Teheran verklaarde tevens het brein van de aanslagen te hebben gedood. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS. Het is de eerste keer dat ISIS een aanslag in Iran opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gewapende overval op het Resort World Hotel in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. De dader, Jessie Javier Carlos (42), betrad rond middernacht het casino van het toeristenresort. Daar loste hij eerst schoten tegen het plafond met een M4 machinegeweer, waarna hij enkele speeltafels in brand stak. De dodelijke slachtoffers kwamen door verstikking om het leven door de dikke rook die daardoor ontstond. In de ontstane chaos vulde Carlos een tas met fiches ter waarde van zo'n twee miljoen euro. Bewakingspersoneel opende daarna het vuur op de dader, die daarbij een schotwond opliep. De dader vluchtte daarop naar een hotelkamer, waar hij later zelfmoord pleegde. De aanval is opgeëist door ISIS. Volgens de Filipijnse politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het terroristische aanslag betrof. Volgens de politie was de dader een gokker en had hij een ander motief: hij stond ruim vier miljoen Filipijnse peso (70.000 euro) in het rood.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2017

Bij een aanslag in Londen zijn 8 mensen gedood en 48 mensen gewond geraakt. Rond 22.00 uur (lokale tijd) reed een bestelbusje in op voetgangers op de London Bridge. De bestelwagen crashte kort daarop bij de Borough High Street, ter hoogte van het Barrowbow & Banker café. De drie inzittenden – Khuram Shazad Butt (27), Rachid Redouane (30) en Youssef Zeghba (22) – vervolgden daarop hun weg te voet richting de Borough Market. Onderweg vielen zij omstanders aan met keramische messen. Ook droegen de daders vesten die eruit zagen als bomvesten, maar deze bleken nep te zijn. Het drietal werd bij het Wheatsheaf café gedood door de politie. Daarbij werden door de politie 46 kogels afgevuurd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 20 doden en 80 gewonden gevallen. Rond middernacht werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een populaire ijswinkel in het Karrada district. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven en raakten 40 mensen gewond. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom bij een overheidsgebouw in het Karkh district. Daarbij vielen zeker 7 doden en 40 gewonden. ISIS heeft beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Manchester zijn 22 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De dader, de 22-jarige Brit Salman Abedi, blies zichzelf rond 22.30 uur op in de hal die de Manchester Arena verbindt met het Victoria Station. In de Manchester Arena was net een concert van Ariana Grande afgelopen en waren de bezoekers aan het vertrekken. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een militaire operatie in de Afghaanse provincie Nangahar, uitgevoerd door Afghaanse en Amerikaanse special forces, is Abdul Hasib gedood. Hasib stond aan het hoofd van ISIS in Afghanistan. Hij zou opdracht gegeven hebben tot verschillende aanslagen, waaronder de aanslag op het militaire ziekenhuis in Kabul op 8 maart 2017. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zijn bij de militaire operatie tevens enkele andere ISIS kopstukken en ongeveer 35 ISIS strijders gedood.

Type activiteit

Interventies

De Amerikaanse legerleiding bevestigt de dood van ISIS kopstuk Abdurakhmon Uzbeki. Uzbeki werd gedood door Amerikaanse special forces in de buurt van de Syrische stad Mayadin. Uzbeki zou meermaals direct contact met al-Baghdadi gehad hebben en verantwoordelijk zijn geweest voor het faciliteren van aanslagen. Hij wordt onder andere in verband gebracht met de aanslag in Istanbul tijdens Nieuwjaarsnacht.

Type activiteit

Interventies

april 2017

Bij een aanslag in Tikrit, Irak, zijn zeker 31 doden en 40 gewonden gevallen. De daders, gekleed in politie-uniform, reden de stad binnen in een voertuig van de politie. De aanslag was gericht op een politie checkpoint en de woning van een politie officier. Twee daders bliezen zichzelf op. Drie anderen werden gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Egypte zijn zeker 40 doden en 100 gewonden gevallen. De eerste bom ontplofte 's ochtends bij de koptische Sint George kerk in Tanta, ten noorden van Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De tweede bomaanslag vond enkele uren later plaats bij de koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië. De dader probeerde de kathedraal binnen te stormen, maar werd bij de ingang tegengehouden door de bewaking. Vervolgens blies de dader zichzelf op. Hierbij vielen 17 doden en bijna 50 gewonden. Wegens de viering van Palmzondag was het in beide kerken druk. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij explosies in Sylhet, Bangladesh, zijn zeker 6 doden en 40 gewonden gevallen. De explosieven werden tot ontploffing gebracht toen speciale politie- en militaire eenheden een schuilplaats van een aan ISIS-gelieerde groepering probeerden te overmeesteren. Onder de doden zijn zeker twee politie agenten en twee burgers. ISIS heeft via persbureau Amaq verklaart "een aanslag op Bangladeshische veiligheidsdiensten in Sylhet" gepleegd te hebben. De Bangladeshische overheid ontkent aanwezigheid van ISIS in Bangladesh, en legt de verantwoorlijkheid bij een nieuwe tak van Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Dhaka, Bangladesh, zijn twee agenten gewond geraakt. De aanslag vond rond 13:00 uur plaats bij een barak van speciale politie-eenheden (Rapid Action Battalion). De dader gebruikte een zelfgemaakt explosief. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op het Hazrat Shahjalal International Airport (Dhaka, Bangladesh) liepen enkele omstanders lichte verwondingen op. De aanslag is opgeëist door ISIS. ISIS verklaarde dat de aanslag is uitgevoerd door Abu Muhammad al-Bangali.

Type activiteit

Aanslagen