Ansar Al Islam

Naam organisatie (Jamaat) Ansar Al Islam (Supporters van de Islam)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Iraq
Operationele gebieden Iraq, Syria
Classificatie en ideologie

Jihadistische Koerdische organisatie.

Doelen
 • Het verdrijven van de coalitietroepen uit Irak en het oprichten van een onafhankelijke islamitische Irakese staat, waar de sharia leidend zal zijn.

Literatuur:

Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009.

Omvang (in personen) Onduidelijk
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

De wortels van Ansar Al Islam zijn terug te leiden tot de jaren negentig, toen een aantal radicale groeperingen in het noorden van Irak afstand nam van de Islamitische Beweging van Koerdistan. Op 1 september 2001 kondigde een aantal van deze splintergroeperingen de oprichting van een nieuwe groep aan: Jund Al Islam. Na enkele maanden ging de groep verder onder de naam Ansar Al Islam. Mullah Krekar wordt beschouwd als de oprichter van de groep, ook al woonde hij al sinds de jaren negentig als vluchteling in Noorwegen. Hij zou daarbij financiële en logistieke steun hebben gekregen van al Qa’ida en Osama bin Laden. Ansar Al Islam haalde de krantenkoppen in september 2001 toen het 42 strijders van de Patriotic Union of Kurdistan (PUK) in een hinderlaag lokte en vermoordde. De inval van coalitietroepen in Irak en de daarop volgende bestrijding van Ansar Al Islam heeft diepe sporen in de organisatie achter gelaten. Eind 2003 nam Abu Abdallah al-Shafi’i naar verluidt de leiding over van Krekar en veranderde de naam van de groep naar Ansar Al Sunna in een poging om in Irak gebaseerde extremisten te verenigen. Op 1 februari 2004 voerde Ansar Al Sunna haar grootste terroristische aanslag uit. Tijdens het islamitische festival Eid al-Adha drongen zelfmoordterroristen van Ansar Al Sunna het hoofdkantoor binnen van de PUK en de Kurdistan Democratic Party (KDP). 109 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder de KDP vice-premier Sami Abdul Rahman. In december 2007 veranderde de groep haar naam weer terug naar Ansar Al Islam.

Na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 werd de groep ook actief in Syrië. In eerste instantie onder de naam Ansar al-Sham, later onder de naam Ansar al Islam. De groep stelde zich kritisch op ten opzichte van het opkomende ISIS en meermaals vonden er confrontaties en vijandigheden plaats tussen beide organisaties. Signalen uit april 2014 duiden op pogingen tot een staakt-het-vuren. Ansar Al Islam verklaarde echter nadien formeel de oorlog aan ISIS. Tot verassing van velen verklaarden 50 kopstukken van Ansar Al Islam eind augustus 2014 dat de organisatie trouw was aan ISIS en ook was opgegaan in ISIS. Vermoeddelijk trad het overgrote deel van de Iraakse tak van Ansar Al Islam toe tot de rangen van ISIS. Een deel van de Syrische tak van Ansar Al Islam verwierp echter deze toetreding en bleef actief onder de naam Ansar Al Islam.

Literatuur:

Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009; Kathryn Gregory, ‘Ansar al-Islam (Iraq, Islamists/Kurdish Seperatists), Ansar al-Sunnah’, Council on Foreign Relations, 05/11/2008; 'Ansar al-Islam', Stanford University, 03/07/2016.

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, CuraƧao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

Onduidelijk

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Precieze aantallen zijn niet bekend. Ansar Al Islam werds vóórdat het opging in ISIS als één van de grootste soennitische terroristische groeperingen in Irak gezien.

Literatuur:

Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009.

Leiders

 • Najmuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar, werd in 1956 geboren in het noorden van Irak. Verondersteld wordt dat hij in 2001 Ansar Al Islam heeft opgericht. In 1991, tijdens de eerste Golfoorlog, vluchtte Krekar naar Noorwegen, waar hem asiel werd verleend. In 2002 werd zijn vluchtelingenstatus ingetrokken, omdat hij naar Irak was gereisd en daar contact zou hebben gehad met terroristische organisaties. Toen Krekar in 2002 op Schiphol was, werd hij aangehouden vanwege een uitleveringsverzoek aan Jordanië, dat hem beschuldigde van drugshandel. Uiteindelijk werd hij echter niet uitgeleverd aan Jordanië, maar aan Noorwegen. In 2003 verordende de Noorse regering Krekar’s deportatie naar Irak. Krekar ging in beroep, maar zijn verzoek werd in 2005 afgewezen. Desondanks bevindt hij zich nog steeds in Noorwegen omdat de Noorse wet het verbiedt om vluchtelingen terug te sturen naar het land van herkomst als daar de doodstraf zal worden toegebracht. (Kathryn Gregory, ‘Ansar al-Islam (Iraq, Islamists/Kurdish Seperatists), Ansar al-Sunnah’, Council on Foreign Relations, 05/11/2008)
 • Abu Abdallah al-Shafi'i. Al-Shafi’i nam naar verluidt eind 2003 de leiding over van Mullah Krekar en veranderde de naam tijdelijk in Ansar Al Sunna. (Kathryn Gregory, ‘Ansar al-Islam (Iraq, Islamists/Kurdish Seperatists), Ansar al-Sunnah’, Council on Foreign Relations, 05/11/2008)
 • Op 5 december 2011 werd Sheik Abu Hashim Muhammad bin Adbul Rahman al Ibrahim aangekondigd als nieuwe leider van Ansar al Islam.
 • In augustus 2014 kondigde 50 leiders van Ansar Al Islam aan dat de organisatie onderdeel werd van de Islamitische Staat en daarmee officieel ophield te bestaan. Hiermee is de organisatie onder leiderschap van ISIS gekomen. Onduidelijk is wie leiding geeft aan de Syrische tak van Ansar Al Islam, die de alliantie met ISIS verwierp en die nog actief is onder de naam Ansar Al Islam.

Bevelstructuur

De bevelstructuur van Ansar Al Islam is niet duidelijk. Zo is het niet bekend wat de huidige rol van Mullah Krekar is. Toen hij nog de leiding had, was Ansar Al Islam een hiërarchische organisatie.

Financiƫle inkomstenbronnen

 • Giften uit Europa. Zo werd in Duitsland een gevluchte Irakees veroordeeld vanwege de financiering van Ansar Al Islam. (‘München: Irakees veroordeeld’, NRC Handelsblad, 26/06/2007)
 • Mogelijke financiële ondersteuning door al Qa’ida in het verleden.

(Internationale) relaties

 • In augustus 2014 kondigde 50 leiders van Ansar Al Islam aan dat de organisatie onderdeel werd van de Islamitische Staat en daarmee officieel ophield te bestaan.
 • Al Qa’ida. Bij de oprichting van Ansar Al Islam zou de groep financiële en logistieke hulp hebben gekregen van al Qa’ida. (Kathryn Gregory, ‘Ansar al-Islam (Iraq, Islamists/Kurdish Seperatists), Ansar al-Sunnah’, Council on Foreign Relations, 05/11/2008)
 • Iran. Ondanks de vermeende banden met het al Qa’ida-netwerk, staat Iran toe dat Ansar Al Islam in de grensgebieden tussen Iran en Irak opereert. Koerden betogen verder dat Iran logistieke steun verleent aan Ansar Al Islam. (Jonathan Schanzer, ‘Ansar al-Islam: Back in Iraq’, The Middle East Quarterly, 11(1), Winter 2004, pp. 41-50) 

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Ansar Al Islam maakt bij aanvallen op Irakese politieagenten, coalitietroepen en sji’itische burgers voornamelijk gebruik van autobomaanslagen en sluipschutters.
 • Ansar Al Islam bevecht ook andere Koerdische groeperingen zoals de PUK (Patriotic Union of Kurdistan) en de KDP (Kurdistan Democratic Party).

Recente en/of opvallende activiteiten

oktober 2014

50 leiders van Ansar Al Islam aan dat de organisatie onderdeel werd van de Islamitische Staat en daarmee officieel ophield te bestaan.

Type activiteit

nieuws organisatie

maart 2012

Ansar Al Islam vermoordde 42 PUK-strijders nadat deze in een hinderlaag waren gelokt.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zelfmoordaanslag op een militair checkpoint bij Sayed Sadiq (Irak). Er vielen 4 doden, waaronder een Australische journalist.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens het islamitische festival Eid al-Adha drongen zelfmoordterroristen van Ansar Al Islam het hoofdkantoor binnen van de Patriotic Union of Kurdistan (PUK) en de Kurdistan Democratic Party (KDP). 109 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder de KDP vice-premier Sami Abdul Rahman.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een serie zelfmoordaanslagen in Kirkuk (Irak) kwamen 20 burgers om het leven en meer dan 50 mensen raakten gewond. De volgende dag claimde Ansar Al Islam verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Na de steniging van een Yazidi-meisje in de stad Shaykan, ten noordoosten van Mosul, vaardigde Ansar Al Islam een fatwa uit waarin de uitroeiing van Yazidi’s werd aangezegd. Tientallen Yazidi’s werden vermoord.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar Al Islam eiste de verantwoordelijkheid op voor de dood van de journaliste Sahar al-Haideri. Haideri schreef onder andere over de snelle opkomst van soennitische extremisten in Mosul.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee ambtenaren van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken worden vermoord door Ansar al Islam.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar al Islam publiceerde een video waarin het de VS aanwees als de architect van de onrusten in Egypte en andere Arabische landen. Egyptenaren werden in de video aangemoedigd om te leren van de Iraakse ervaringen in Jihadvoering.

Type activiteit

nieuws organisatie

Mullah Krekar is in Noorwegen aangeklaagd voor het bedreigen van ambtenaren. In 2010 heeft hij tegenover diverse media gezegd dat als hij na gedwongen uitzetting naar Irak wordt vermoord, de verantwoordelijke Noorse ambtenaren hetzelfde lot staat te wachten.

Type activiteit

nieuws organisatie

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

oktober 2014

50 leiders van Ansar Al Islam aan dat de organisatie onderdeel werd van de Islamitische Staat en daarmee officieel ophield te bestaan.

Type activiteit

nieuws organisatie

maart 2012

Ansar Al Islam vermoordde 42 PUK-strijders nadat deze in een hinderlaag waren gelokt.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zelfmoordaanslag op een militair checkpoint bij Sayed Sadiq (Irak). Er vielen 4 doden, waaronder een Australische journalist.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens het islamitische festival Eid al-Adha drongen zelfmoordterroristen van Ansar Al Islam het hoofdkantoor binnen van de Patriotic Union of Kurdistan (PUK) en de Kurdistan Democratic Party (KDP). 109 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder de KDP vice-premier Sami Abdul Rahman.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een serie zelfmoordaanslagen in Kirkuk (Irak) kwamen 20 burgers om het leven en meer dan 50 mensen raakten gewond. De volgende dag claimde Ansar Al Islam verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Na de steniging van een Yazidi-meisje in de stad Shaykan, ten noordoosten van Mosul, vaardigde Ansar Al Islam een fatwa uit waarin de uitroeiing van Yazidi’s werd aangezegd. Tientallen Yazidi’s werden vermoord.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar Al Islam eiste de verantwoordelijkheid op voor de dood van de journaliste Sahar al-Haideri. Haideri schreef onder andere over de snelle opkomst van soennitische extremisten in Mosul.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee ambtenaren van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken worden vermoord door Ansar al Islam.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar al Islam publiceerde een video waarin het de VS aanwees als de architect van de onrusten in Egypte en andere Arabische landen. Egyptenaren werden in de video aangemoedigd om te leren van de Iraakse ervaringen in Jihadvoering.

Type activiteit

nieuws organisatie

Mullah Krekar is in Noorwegen aangeklaagd voor het bedreigen van ambtenaren. In 2010 heeft hij tegenover diverse media gezegd dat als hij na gedwongen uitzetting naar Irak wordt vermoord, de verantwoordelijke Noorse ambtenaren hetzelfde lot staat te wachten.

Type activiteit

nieuws organisatie

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Jonathan Schanzer, ‘Ansar al-Islam: Back in Iraq’, The Middle East Quarterly, 11(1), Winter 2004, pp. 41-50
 • Michael Rubin, ‘The Islamist Threat in Iraqi Kurdistan’, Middle East Intelligence Bulletin, 3(12), December 2001

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee