Taliban

Naam organisatie Taliban
Aliassen Taleban, Islamitisch Emiraat Afghanistan
Land / regio (oorsprong) Pakistan
Operationele gebieden Pakistan, Afghanistan
Toelichting Operationele Gebieden

Sinds 2021, na de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Aghanistan, hebben de Taliban opnieuw de macht over Afghanistan in handen. Voor die tijd was het hoogste beslissingsorgaan van de Taliban (de Rahbari Shura) gevestigd in Quetta, de hoofdstad van de zuidwestelijke Pakistaanse provincie Baloechistan. Onder dit bestuursorgaan bevonden zich vier regionale militaire shuras (raden) – gelegen aan de grens van Pakistan (Quetta, Peshawar, Miramshah en Gerdi Jangal) –  die verantwoordelijk waren voor vier grote operationele gebieden in Afghanistan. De Quetta regionale militaire raad was verantwoordelijk voor operaties in het zuiden en westen van Afghanistan. De Peshawar shura had de regie over activiteiten van de Taliban in het oosten en noordoosten van Afghanistan. De Miramshah raad stuurdeoperaties aan in zuidoost-Afghanistan en de Gerdi Jangal militaire shura richtte zich vooral op de zuidelijke provincies Helmand en Nimroz.

(‘Q+A: Afghanistan's Taliban a patchwork of alliances’, Reuters, 18/02/2010; ‘Currently Listed Entities’, Public Safety Canada, 21/11/2018; Mark Silinsky, ‘The Taliban: Afghanistan’s Most Lethal Insurgents’, 2014; Peter Dahl Thruelsen, ‘The Taliban in southern Afghanistan: a localised insurgency with a local objective’, 2010).

Classificatie en ideologie

De ideologische basis van de Taliban is een combinatie van religieus pro-Pasthun nationalisme met een sterke invloed van het salafisme.

Doelen

Stichten van een islamitische staat in Afghanistan en het tegengaan van westerse invloeden.

Omvang (in personen) 5000+
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

5000+

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Schattingen over de huidige omvang van de Taliban lopen uiteen van enkele tienduizenden tot 85.000 strijders.  

(NOS. (9 augustus 2021). 'Terug van nooit weggeweest: wie zijn de Taliban en wat willen ze?'. Geraadpleegd via: https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2393273-terug-van-nooit-weggeweest-wie-zijn-de-taliban-en-wat-willen-ze)

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

Tot de overname van Afghanistan in 2021, verdienden de Taliban voornamelijk geld met criminele activiteiten, waaronder de papaverteelt, drugshandel, afpersing van lokale bedrijven en ontvoeringen. Schattingen van hun jaarinkomen variëren van $300 miljoen tot $1,6 miljard. Volgens een schatting verdienden de Taliban in 2020 ongeveer $ 460 miljoen aan de papaverteelt. De afgelopen jaren hebben ze hun inkomsten aangevuld met illegale mijnbouw en donaties uit het buitenland, ondanks strikte VN-sancties. Het blijft onduidelijk hoe de inkomstenbronnen van de Taliban zullen veranderen nu zij opnieuw bewind voeren. 

(Maizland, L. (2021). The Taliban in Afghanistan. Council on Foreign Relations). 

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

De groep maakt gebruik van vormen van geweld, zoals individuele zelfmoordaanslagen, guerrilla oorlog en gerichte moorden.

Recente en/of opvallende activiteiten

september 2022

De Taliban zegt dat het veertig leden van een rebellengroep heeft gedood, waaronder vier commandanten, in de noordelijke provincie Panjshir in Afghanistan. Honderd anderen zouden zijn gearresteerd. De Taliban riepen in september 2021 de overwinning op de provincie uit. Sindsdien hebben verschillende rebellenbewegingen zich tegen de Taliban-aanweigheid in het gebied verzet. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn meer dan 100 voormalige leden van de Afghaanse regering en het Afghaanse leger gedood sinds de Taliban het land in augustus 2021 overnamen. Ook ambtenaren die samenwerkten met internationale relaties zouden zijn omgebracht. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bood het rapport op 30 januari aan de VN-Veiligheidsraad aan, en benadrukte hierbij dat "meer dan tweederde" van de slachtoffers naar verluidt buitengerechtelijk is vermoord door de Taliban of haar zusterorganisaties. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2021
Militanten van de Pakistaanse Taliban hebben op 11 december in Pakistan een team van gezondheidswerkers aangevallen die poliovaccins aan het zetten waren. Een politieman die hen bewaakte kwam daarbij om het leven. De aanval gebeurde enkele uren nadat de militanten een tijdelijk staakt-het-vuren met de regering hadden beëindigd. Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), een afgesplitste groep van Pakistaanse talibanstrijders, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.
Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Op 1 december 2021 vond een kortdurend gewapend conflict plaats tussen de Iraanse grensmacht en Taliban-strijders, aan de grens tussen Afghanistan en Iran. Tijdens het conflict veroverden Taliban-strijders verschillende Iraanse grenscontroleposten. De confrontatie kwam later die dag ten einde, toen de twee partijen een akkoord bereikten, en de Taliban zich terugtrokken uit de veroverde gebieden. Beide partijen noemden het incident een "misverstand", waarbij geen dodelijke slachtoffers zouden zijn gemaakt. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

september 2021

De Taliban beweren de Panjshirvallei in Afghanistan volledig te hebben veroverd. Dat betekent dat ze nu over heel Afghanistan de macht hebben. Sinds de machtsovername door de Taliban, half augustus, was dit gebied als enige nog niet in handen van de Taliban.

In de strijd om de Panjshirvallei zou onder meer de woordvoerder en strateeg van een lokale verzetsgroep door de Taliban zijn vermoord. Ook werd een generaal gedood.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  6-september-2021 | Al Jazeera
 • NOS
  6-september-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Een Afghaanse luchtmachtpiloot is omgekomen bij een bomaanslag in Kabul. De piloot, Hamidullah Azimi, kwam om het leven toen een explosief dat aan zijn voertuig was bevestigd, tot ontploffing kwam. Vijf burgers raakten gewond bij de explosie. De aanslag werd opgeëist door de Taliban.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in een diplomatenbuurt in Kabul gisteren. Bij de aanslag, die gepleegd werd met een autobom, zouden ten minste acht burgers zijn omgekomen en twintig gewonden zijn gevallen. De Afghaanse minister van Defensie Bismillah Khan en andere politici waren het doelwit van de aanval. De minister was op het moment van de aanval echter niet thuis en is inmiddels in veiligheid gebracht. 

Bron(nen)
 • NOS
  4-augustus-2021 | NOS
 • Reuters
  4-augustus-2021 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

De Taliban heeft vanuit het presidentieel paleis in Kabul de overwinning uitgeroepen, nadat zij 15 augustus 2021 het paleis waren binnengedrongen. De president van Afghanistan, Ghani, is inmiddels het land ontvlucht. Hij heeft op Facebook erkend dat de Taliban de strijd om de macht gewonnen hebben.

Bron(nen)
 • NOS
  15-augustus-2021 | NOS
 • NRC
  16-augustus-2021 | NRC
Type activiteit

Aanslagen

juli 2021

De Taliban krijgen in Afghanistan steeds meer grondgebied in handen. In een week tijd veroverden de Taliban gebieden aan de grens met Tadzjikistan, Turkmenistan, China en Pakistan, en een belangrijk district aan de grens met Iran. Een woordvoerder van de Taliban beweert dat de organisatie nu 85 procent van het Afghaanse grondgebied onder controle heeft. Of die bewering klopt is niet helemaal duidelijk, aangezien onafhankelijke bevestiging van deze claim ontbreekt. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Onder president Donald Trump zouden de Verenigde Staten troepen per 1 mei 2021 uit Afghanistan terugtrekken, maar die deadline is niet gehaald. AIs reactie daarop heeft de Taliban aanvallen in heel Afghanistan gelanceerd. In de zuidelijke provincie Helmand zou de Taliban controleposten hebben aangevallen rond de rand van de provinciehoofdstad, Lashkar Gah. Lokale autoriteiten hebben dat bevestigd. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021
Er zijn vier mensen om het leven gekomen en elf anderen gewond geraakt bij een bomaanslag op een luxe hotel in de Pakistaanse stad Quetta. Vermoedelijk was de Chinese ambassadeur in Pakistan het doelwit van de aanslag. Hij zou in Quetta verblijven, maar was tijdens de aanslag niet in het hotel aanwezig. De aanslag is opgeëist door de Pakistaanse tak van de Taliban. 
Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Bij een autobomaanslag in de buurt van Kabul zijn minstens drie Afghaanse veiligheidsbeambten gedood. Zeker twaalf anderen zijn gewond geraakt. De aanslag is door de Taliban werd opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2021
Bij een terroristische aaslag op een legerbasis in de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar zijn meerdere militairen om het leven gekomen. Een voertuig volgeladen met explosieven reed op de legerbasis in en kwam tot ontploffing. Het precieze dodental is nog onduidelijk, en ligt vermoedelijk tussen de acht en veertien. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door de Taliban. 
Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

In Afghanistan heeft zaterdag 16 januari 2021 een reeks dodelijke aanslagen plaatsgevonden. Vooral Afghaanse politieagenten en militairen zijn bij de aanslagen om het leven gekomen. De aanslag met de meeste slachtoffers vond plaats in de westelijke provincie Herat. Hier kwamen zeker twaalf militairen om het leven toen twee Talibanstrijders een legerbasis binnendrongen. Andere aanslagen vonden plaats in Kabul, waarbij twee politieagenten omkwamen door een bermbom, en in Jalalabad, waar twee agenten bij een schietpartij zijn gedood. Ook in de noordelijke provincie Baghlan en in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar zijn Afghaanse veiligheidsbeambten om het leven gebracht.

De aanslagen vonden plaats tegen de achtergrond van aanhoudende vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de Afghaanse overheid, in een poging het jarenlange conflict tot een einde te brengen. 

Bron(nen)
 • NOS
  16-januari-2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16-januari-2021 | Al Jazeera
Type activiteit

Aanslagen

september 2019

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Afghanistan (Charikar en Kabul, respectievelijk) zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Afghaanse president Ghani in de Afghaanse stad Charikar blies een zelfmoordterrorist op een motor zich op. Enkele uren voor de aanslag in Charikar vond een tweede zelfmoordaanslag plaats in de buurt van de 'groene zone'. Beide aanslagen zijn opgeëist door de Taliban.  

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een controlepost in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, nabij het kantoor van de NAVO en de Amerikaanse ambassade, zijn twaalf mensen om het leven gekomen en 42 gewonden gevallen. Bij deze aanslag kwamen een Amerikaanse en Roemeense soldaat om het leven. De Taliban heeft de aanslag opgeeïst. 

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag van de Taliban in een woonwijk in Kaboel heeft 16 mensen het leven gekost en geleid tot meer dan honderd gewonden. De aanslag vond plaats in een woonwijk waar veel internationale organisaties gevestigd zijn. 

Type activiteit

Aanslagen

juli 2019

Bij een aanslag van de Taliban op het kantoor van het voormalig hoofd van de inlichtingendienst, Amrullah Saleh, zijn 24 mensen gedood en vijftig mensen gewond geraakt. De mogelijke vicepresident raakte lichtgewond. De aanslag is onderdeel van een reeks aanslagen in aanloop naar de verkiezingen. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Al Jazeera. (8 juli 2021). 'Afghans say recent Taliban advances forced them to take up arms'. 
 • De Standaard. (16 augustus 2021). 'Van internationale aanwezigheid tot de val van Kaboel'. 
 • Giustozzi, A. (2019). The Taliban at War: 2001-2018. Oxford University Press.
 • International Crisis Group. (2021). Who Will Run the Taliban Government?. Geraadpleegd via: https://www.crisisgroup.org/asia/south-asia/afghanistan/who-will-run-taliban-government
 • Kapitiein der infanterie Coenen, R.E.H. (2009). De Taliban in Uruzgan Het karakter van de vijand en een aantal heroverwegingen om hem effectiever te bestrijden. Militaire Spectator, 178(3).
 • Maizland, L. (2021). The Taliban in Afghanistan. Council on Foreign Relations
 • Michael Rubin (2002), Who is responsible for the Taliban?, Middle East Review of International Affairs, 6, 1.
 • Nojumi, N. (2016). The rise of the Taliban: Mass Mobilization, Civil War, and the Future of the Region. Palgrave: New York
 • NOS. (9 juli 2021). 'Taliban zeggen groot deel van Afghanistan in handen te hebben'.
 • NOS. (16 augustus 2021). 'Taliban eisen overinning op'.
 • Thomas H. Johnson and M. Chris Mason (2006), Understanding the Taliban and Insurgency in Afghanistan, Foreign Policy Research Institute.
 • Reese, J.Y. (2012). Financing the Taliban, in Freeman, M. (Ed), Financing Terrorism Case Studies. London: Routledge.
 • United Nations Security Council. (2021). Report S/2021/486. Geraadpleegd via: https://www.undocs.org/S/2021/486
 • Van Houwelingen, K. (12 april 2021). 'Einde aan 'eeuwige oorlog'in Afghanistan:VS en NAVO trekken zich terug'. Algemeen Dagblad. 

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee