Islamic Movement of Uzbekistan (IMU)

Naam organisatie Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) (Islamitische Beweging van Oezbekistan)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Uzbekistan
Operationele gebieden Uzbekistan, Afghanistan, Tajikistan, Iran, Kazakhstan, Pakistan, Kyrgyzstan
Toelichting Operationele Gebieden

Leden van de IMU zijn gevestigd in Zuid-Azië, Centraal-Azië en Iran. Zij zijn actief in Afghanistan, Iran, Kirgizië, Pakistan, Tadzjikistan, Kazachstan en Oezbekistan. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)

Classificatie en ideologie

Een combinatie van jihadistisch en nationalistisch terrorisme.

Doelen
 • Het omverwerpen van de seculiere regering in Oezbekistan en het stichten van een islamitische staat, waar de sharia leidend zal zijn.
 • Het vestigen van een islamitisch bewind in de andere Centraal-Aziatische landen en het bestrijden van diegenen die door de IMU als vijanden van de islam worden gezien.
  (‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004)
Omvang (in personen) 100-1000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Ongeveer 500-600 leden. Onder de IMU aanhangers en strijders bevinden zich personen met uiteenlopende nationaliteiten; oa. Oezbeken, Kyrgyziers, Tajieken, Tsjetsjenen, en Oeiguren. IMU’s rekrutering richt zich echter ook op Duitsers, zo kwam er in 2010 een videoboodschap uit waarin Duitse families werden uitgenodigd om deel te nemen aan IMU’s strijd in Pakistan (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, 08/2010; 'Islamic Movement of Uzbekistan', Australian National Security, 15/03/2012)

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

 • Financiële ondersteuning door de Taliban en al Qa’ida.
 • Donaties van Turkse liefdadigheidsinstellingen en van leden van de Oezbeekse diaspora. In mei 2008 zijn tien individuen opgepakt door de Franse, Duitse en Nederlandse autoriteiten op verdenking van het runnen van een financieringsnetwerk voor de IMU. ('Islamic Movement of Uzbekistan', Australian National Security, 15/03/2012). 
 • De IMU is naar verluidt betrokken bij de Centraal-Aziatische opiumhandel. (Mark Burgess, ‘In the Spotlight: Islamic Movement of Uzbekistan (IMU)’, Center for Defense Information, 25/03/2002)

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Kleine en automatische vuurwapens.
 • Explosieven, zoals landmijnen en TNT.
 • Autobom- en zelfmoordaanslagen op militaire doelen en politiedoelen.

In beslag genomen wapens van de IMU. Bron: www.ajnorge.0catch.com/Verdenrundt/Usbekistan.htm

Recente en/of opvallende activiteiten

juli 2015

150 zwaarbewapende IMU en Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) militanten hebben een aanval op de Bannu gevangenis in de Khyber Pakhtunkhwa provincie in Pakistan uitgevoerd. Ze bevrijdden 384 gevangenen. Volgens de woordvoerder van de TTP was de actie vooral bedoeld om Adnan Rasheed te bevrijden. Rasheed was veroordeeld voor zijn deelname aan de poging in 2003 om Pakistaans president Pervez Musharraf te vermoorden.

Type activiteit

Aanslagen

Tien zwaarbewapende militanten van IMU vielen op 9 juni de Jinnah International Airport in Karachi, Pakistan, aan. Hierbij kwamen 36 mensen om, waaronder de tien militanten en 11 beveiligers. Er raakten 18 mensen verwond. Usman Ghazi, de emir van IMU, eiste de aanval op via de website van IMU. De aanval was een wraakactie in reactie op de bombardementen van het Pakistaanse leger in Waziristan.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

Leden van de IMU lieten zes autobommen ontploffen in Tasjkent, in een mislukte poging om de Oezbeekse president Karimov te vermoorden. 13 mensen kwamen om het leven, 128 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Bij aanslagen op de Amerikaanse en Israëlische ambassade en het gebouw van het Openbaar Ministerie in Tasjkent vielen twee doden en zeven gewonden. De IMU eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Type activiteit

Aanslagen

Een groep gewapende overvallers viel een grenspost tussen Tadzjikistan en Kirgizië aan. Daarbij werden negen mensen doodgeschoten. Volgens een Tadzjiekse woordvoerder waren de overvallers lid van de IMU.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Tadzjiekse stad Choejand kwamen twee mensen om het leven. 25 anderen raakten gewond. Volgens lokale autoriteiten zit de IMU achter de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een hinderlaag in de Rasht Vallei komen 25 Tadzjiekse soldaten om het leven. Deze aanval is opgeëist door IMU, dat de actie verantwoordde met een verwijzing naar het sluiten van “duizend moskeeën” door de Tadzjiekse overheid en andere anti-moslimmaatregelen in Tadzjikistan.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Reuel R. Hanks, ‘Dynamics of Islam, identity and institutional rule in Uzbekistan: Constructing a paradigm for conflict resolution’, Communist and post-communist studies, 40(2), 2007, pp. 209-222.
 • Ahmed Rashid, Jihad: The rise of militant islam in Central Asia, New Haven 2002
 • Regine A. Spector, ‘Central Asia: More than Islamic Extremists’, The Washington Quarterly, 25(1), 2002, pp. 193-206

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee