Jemaah Islamiyah (JI)

Naam organisatie Jemaah Islamiyah (JI) (Islamitische Organisatie)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Indonesia
Operationele gebieden Indonesia, Malaysia
Toelichting Operationele Gebieden

JI is gevestigd in Indonesië. Daarnaast bevinden enkele leden zich in de Filippijnen en Maleisië.

Operationele gebieden van JI.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme.

Doelen
 • De oprichting van een islamitische staat in Indonesië.
 • Het stichten van een pan-islamitische staat in Zuidoost Azië, waartoe de landen Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en het zuiden van Thailand dienen te behoren.
Omvang (in personen) 1000-5000
Kleur Rood en wit
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Jemaah Islamiyah werd in 1993 in Maleisië opgericht door de Indonesiërs Abu Bakar Bashir en Abdullah Sungkar (1937-1999). De organisatie kwam voort uit de beweging van de Darul Islam (Huis van de Islam), een radicaal islamitische beweging die vanaf de jaren veertig in Indonesië een aanzienlijke aanhang verwierf, in eerste instantie als onafhankelijkheidsbeweging. Doel was de oprichting van een islamitische staat in Indonesië om vervolgens een kalifaat in Zuidoost Azië te stichten. Vele islamitische extremisten verbleven tijdens het bewind van president Suharto (1967-1998) gedwongen in het buitenland. De oprichters van JI en andere leidinggevenden binnen JI streden in de jaren tachtig gedurende de oorlog in Afghanistan (1979-1989) aan de zijde van de mujahideen tegen het Sovjet-leger. Aanvankelijk was de organisatie vreedzaam van aard. In 1996 begon JI met het opzetten van terroristische trainingsbases in Mindanao (de Filippijnen), waar rekruten werden onderwezen in het toepassen van explosieven en vuurwapens. Jonge rekruten werden geronseld op islamitische scholen in Indonesië, de pesantrens. Dit gebeurde vooral in het dorp Ngruki op Centraal Java, waar Abu Bakar Bashir leraar was. JI wordt om deze reden wel eens het Ngruki-netwerk genoemd. Sinds de gewelddadige bomaanslagen op Bali van 2002 zijn er meer dan 300 JI-leden gearresteerd, al is een groot deel daarvan later weer vrijgelaten. Ook zou er sinds 2002 binnen JI interne verdeeldheid zijn ontstaan over de gewelddadige koers van de organisatie. Volgens diverse analisten zou de organisatie zodanig zijn verzwakt dat zij niet meer in staat is om grote en kostbare aanslagen te plannen, maar voorlopig lijkt JI nog steeds in staat nieuwe strijders te werven en op te leiden. De bomaanslag op het Marriot Hotel in Jakarta van juli 2009 zou de vitaliteit van de terroristische organisatie bewijzen. Indonesië heeft nu ook te maken met voormalige JI-leiders die zich hebben afgesplitst. In maart 2012 stelt Indonesische generaal Tito Karnavian dat hoewel JI sinds 2002 inactief is, het netwerk van de groepering nog intact wordt geacht

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Precieze aantal is onbekend. Schattingen lopen uiteen van 500 tot enkele duizenden.

Leiders

 • Abu Bakar Bashir (1938) wordt beschouwd als de spirituele leider van de JI. Tijdens het bewind van de voormalige president Suharto (1967-1998) vluchtte hij naar Maleisië. Hij streed in Afghanistan tijdens de oorlog van 1979-1989 aan de zijde van de mujahedeen tegen de Sovjet-troepen. Na de aanslagen op Bali in 2002 werd Bashir gearresteerd en tot 30 maanden cel veroordeeld, om vervolgens te worden vrijgelaten in 2006. In augustus 2010 werd hij opnieuw opgepakt door de Indonesische politie, die hem verdacht betrokken te zijn bij de training van militanten op het eiland Sumatra. De rechter veroordeelde hem in juni 2011 tot 15 jaar cel.
 • Muhammad Noordin Top werd gezien als de belangrijkste explosievenexpert van JI. Hij werd op 17 september 2009 door de Indonesische autoriteiten gedood. De Maleisiër gold ook als officier, werver en trainer van JI. . Een netwerk rond Top zou verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op 17 juli 2009
 • Abu Dujana (1970), alias Yusron, was de opvolger van Isamuddin. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag op Bali. Dujana werd in juni 2007 op Java gearresteerd.
 • Zarkasih (1962), alias Abu Irsyad, was leider van JI. Zarkasih werd in juni 2007 gearresteerd. Hij was een voormalige leraar en was eveneens actief tijdens de oorlog in de jaren 1980 in Afghanistan.
 • Riduan Isamuddin, alias Hambali, was tot zijn arrestatie in 2003 militaire leider (de ‘emir’) van JI.


Abu Bakar Bashir.


Abu Dujana.


Zarkasih.

Bevelstructuur

Militaire bevelstructuur. De leden zijn onderverdeeld in regionale divisies, de zogenoemde mantiqis en de wakalahs.

Financiële inkomstenbronnen

 • Netwerken van al Qa’ida zouden JI financieel steunen.
 • Met het overvallen van niet-moslims, de fa’i, wordt de jihad bekostigd.
 • Donaties van liefdadigheidsinstellingen uit de islamitische wereld, waaronder Kompak.

(Internationale) relaties

 • Al Qa’ida. Internationale waarnemers zijn het onderling oneens over de kwestie of de JI structureel samenwerkt met al Qa’ida. Het staat vast dat individuen van de JI contact hebben gezocht met al Qa’ida-leden en zijn opgeleid door al Qa’ida.
 • Moro Islamic Liberation Front (MILF), een jihadistische terroristische organisatie die een islamitische staat beoogt in de zuidelijke Filippijnen.

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Bomaanslagen zelfmoordaanslagen, bombrieven en liquidaties.
 • Oorspronkelijk richtte JI zich vooral op westerse (discotheken, ambassades, hotels en nachtclubs) en christelijke doelen (kerken) in Zuidoost Azië. Vanaf 2009 zijn steeds vaker Indonesische overheidsinstellingen het doelwit.

Recente en/of opvallende activiteiten

maart 2012

Aanslag op nachtclub in Bali (Indonesië). Hierbij kwamen 202 mensen om het leven, voornamelijk Australische toeristen.

Aanslag op de nachtclub op Bali, 2002.
 

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag met behulp van een voertuig op de Australische ambassade in Jakarta (9 doden).

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslagen op twee restaurants op Bali, vermoedelijk door JI-leden, waarbij 25 doden en meer dan 100 gewonden vielen.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op het Marriot hotel in Jakarta waarbij zeven doden en ruim veertig gewonden vielen, waaronder ook drie Nederlanders.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

mei 2016

Zulkifli bin Hir, een terrorist op de FBI's 'most wanted' lijst, tevens bekend als Marwan, is in het Filipijnse dorp Tukanalipao in de gemeente Mamasapano bij een politieactie gedood. Marwan was een Maleisische bommaker die volgens de FBI in het centrale gezag van Jemaah Islamiyah zat. Bij de actie zijn tevens 44 politiemensen om het leven gekomen. In 2012 beweerde Filipijnse veiligheidstroepen al Marwan te hebben gedood. Dit bleek echter niet te kloppen.

Type activiteit

Interventies

In de stad Marawi in de Filipijnen is Ustadz Sanusi, een vooraandstaand lid van JI, ook bekend als Ishak, door een Filipijns arrestatieteam gedood. Sanusi was naar de Filipijnen gevlucht nadat hij verdacht werd betrokken te zijn geweest bij de onthoofding van drie Christelijke schoolmeisjes in Indonesië in 2005.

Type activiteit

Interventies

mei 2012

In Singapore worden drie leden van JI opgepakt: Sahrudin Mohamed Sapian, Mohamed Rafee Abdul Rahman en Abd Rahim Abdul Rahman. 

Type activiteit

Interventies

maart 2012

2002 – 2009. Meer dan driehonderd JI-leden en sympathisanten in Indonesië en daarbuiten werden gearresteerd. Een deel daarvan werd echter ook weer vrijgelaten.

Poster met gezochte JI-leden.
 

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Een Indonesisch Hof veroordeelde twee JI-leiders, Abu Dujana en Zarkasih, tot 15 jaar cel en wees JI aan als een terroristische groep.
 

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Amrozi, Mukhlas en Imam Samudra werden geëxecuteerd vanwege hun aandeel in de aanslagen op Bali in 2002.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Muhammad Noordin Top werd gedood door de Indonesische autoriteiten.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Dulmatin (onder meer gezocht vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag op Bali in 2002) werd doodgeschoten in een internetcafé aan de rand van Jakarta. Enkele handlangers werden niet ver daarvandaan van hun bromfiets geschoten.

Type activiteit

Interventies

De Indonesische politie arresteerde de radicale moslimprediker Abu Bakar Bashir vanwege de verdenking dat hij betrokken zou zijn bij het trainen van militanten op het eiland Sumatra.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Indonesische politie arresteert 5 mensen die verdacht worden van terroristische activiteiten. Een van hen is Abu Tholet, een voormalig leider van JI.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

In Pakistan wordt Umar Patek opgepakt. Hij is lid van JI en wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag in Bali in 2002.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

De geestelijk leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir wordt door de rechtbank van Jakarta veroordeeld tot 15 jaar cel voor het opzetten en financieren van een trainingskamp voor terroristen van de organisatie ‘al-Qaida van Atjeh’.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Greg Barton, Indonesia's Struggle: Jemaah Islamiyah and the Soul of Islam, Sydney 2004
 • Kumar Ramakrishna, After Bali: The threat of terrorism in South East Asia, Singapore 2003
 • Zachary Abuza, Militant Islam in Southeast Asia: Crucible of terror, Londen 2001

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee