Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C)

Naam organisatie Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C) (Revolutionaire Volksbevrijdingpartij / Front)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Turkey
Operationele gebieden Turkey, Belgium, Austria, United Kingdom, Germany, Netherlands
Toelichting Operationele Gebieden

De groep is ontstaan in Turkije. Volgens de AIVD is de Turkse links-extremistisch-terroristische organisatie DHKP/C is in ons land een marginaal verschijnsel (Jaarverslag AIVD 2017). Een bekende DHKP-C-militante is Fehriye Erdal die in 2006 door een Belgische rechtbank werd veroordeeld voor lidmaatschap aan de Turkse organisatie.

Classificatie en ideologie

Marxistisch-leninistisch geïnspireerd terrorisme.

Doelen
  • Het beëindigen van de westerse invloed in Turkije en het stichten van een socialistische staat door middel van een gewapende revolutionaire strijd. (‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004)
  • De DHKP/C beschouwt de oorlogen in Afghanistan en Irak als imperialistisch en is tegen het Turkse lidmaatschap van de NAVO. (‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004)
Omvang (in personen) <100
Kleur Rood
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

<100

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Waarschijnlijk enkele tientallen personen in Turkije, met een beperkt ondersteunend netwerk verspreid over Europa. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

De DHKP/C werft fondsen in Europa. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Tot de modus operandi van DHKP/C behoren zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en raketaanvallen. Sinds 2000 leggen DHKP/C-gevangenen door middel van hongerstakingen en opstanden in de gevangenis de nadruk op het in hun ogen onmenselijke gevangenisregime waaraan zij in Turkije zijn onderworpen. 

Recente en/of opvallende activiteiten

maart 2016

Op 3 maart 2016 is opnieuw een aanslag gepleegd nabij een politiebureau in Istanboel, Turkije. Twee vrouwen schoten op een arriverende bus met politieagenten, later gooiden zij ook handgranaten. Een vuurgevecht volgde, waarbij uiteindelijk allebei de daders om het leven kwamen. Enkele politieagenten raakten lichtgewond bij de aanslag. Kort na de gebeurtenis is op een website die in verband wordt gebracht met DHKP/C de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

september 2015

De DHKP/C heeft de aanval op het V.S. consulaat in Istanbul opgeëist. De organisatie noemde de VS de “voornaamste vijand voor mensen in het Midden Oosten en in de wereld”. De twee daders waren vrouwen. Een van de twee vrouwen is gevangen genomen. Ze had onder andere een geweer bij zich.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2013

In Ankara werd een zelfmoordaanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door de DHKP-C en werd gepleegd door Ecevit Sanli, een lid van de DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

november 2012

In Istanbul vindt een aanslag plaats op een politiebureau waarbij 7 mensen gewond raken. Een agent kwam hierbij om het leven. De dader gooide een handgranaat naar binnen en blies zichzelf vervolgens op bij de ingang van het politiebureau. Deze aanslag werd doormiddel van een bericht op internet opgeëist door DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2012

De DHKP/C vermoorde drie vooraanstaande zakenmensen, als wraakactie voor de drie doden die een week daarvoor vielen bij het neerslaan van een oproer in een gevangenis in een buitenwijk van Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordenaar van de DHKP/C pleegde een aanslag op een politiebureau in Istanbul. Drie mensen kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op een McDonald’s restaurant in Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bom die ontplofte in een stadsbus in Istanbul kwamen vier mensen om het leven, waaronder de vrouw die de bom bij zich droeg. De DHKP/C meldde dat de bom te vroeg was afgegaan en dat het echte doelwit de “Turkse staat” was.

Type activiteit

Aanslagen

De DHKP/C doodde een politieman in Istanbul

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

Geen informatie beschikbaar

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee