Ejército de Liberacion Nacional (ELN)
Naam organisatie | Ejercito de Liberacion Nacional (Nationaal Bevrijdingsleger) |
Aliassen | National Liberation Army |
Land / regio (oorsprong) | Colombia |
Operationele gebieden | Colombia |
Toelichting Operationele Gebieden | Vooral in de landelijke en bergachtige gebieden van noord-, noordoost- en zuidwest-Colombia, evenals de grensgebieden met Venezuela. In recente jaren heeft de ELN haar aanwezigheid weten uit te breiden, met name doordat de FARC zich heeft teruggetrokken. (Phelan, A. (2021). 'ELN’s Territorial Expansion: Is “Strategic Limbo” A Window of Opportunity?'. Small Wars Journal; WOLA Colombia Peace. (2020). 'The ELN'. Via: https://colombiapeace.org/the-eln/) |
Classificatie en ideologie | Revolutionair terrorisme, gebaseerd op het gedachtegoed van de Cubaanse leider Fidel Castro en Che Guevara, en op de bevrijdingstheologie van de Peruaanse katholieke priester Gustavo Gutiérrez Merino. |
Doelen |
(Toll, Z. (2017). Terrorism in Colombia: The Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) and the National Liberation Army (ELN). Journal of Mason Graduate Research, 4(1), p. 16-30). |
Omvang (in personen) | 1000-5000 |
Kleur | Rood/zwart. |
Laatste activiteit | Geen informatie beschikbaar |
Laatst gewijzigd |
Operationele gebieden
Huidige bekende operationele gebieden
Verschijningsvormen
Logo('s)
Beeldmateriaal
Geen beeldmateriaal beschikbaar.
Propaganda
De ELN heeft een eigen website: www.eln-voces.com
Achtergrond
Korte geschiedenis
Geen informatie beschikbaar
Relevantie voor Nederland
Geen informatie beschikbaar
Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)
Geen informatie beschikbaar
Organisatiestructuur
Omvang organisatie/groepering
1000-5000
Omvang organisatie/groepering - toelichting
De omvang van de ELN fluctueert tussen de 5000 en de 1000 leden. Haar huidige omvang wordt anno 2019 geschat op 2,500 strijders.
(Stanford Centre for International Security and Cooperation. (2019). National Liberation Army (ELN).)
Leiders
Geen informatie beschikbaar
Bevelstructuur
Geen informatie beschikbaar
Financiële inkomstenbronnen
- Het grootste deel van de inkomsten van de ELN is afkomstig van ontvoering en afpersing van rijke Colombianen, ambtenaren en medewerkers van multinationals, met name oliemaatschappijen.
- Vrijwillige bijdrages van individuen buiten de ELN.
- Verschillende 'belastingen' die de ELN aan de lokale bevolking oplegt.
- Internationale handel in drugs, specifiek cocaïne.
(WOLA Colombia Peace. (2020). 'The ELN'; Fisher, D. G., & Meitus, A. A. (2017). Uprooting or sowing violence?: Coca eradication and guerrilla violence in Colombia. Studies in Conflict & Terrorism, 40(9), p. 790-807).
(Internationale) relaties
Geen informatie beschikbaar
Activiteiten
Wapens en werkwijze
- Het ontvoeren en gijzelen van burgers ten behoeve van losgeld.
- Het opzetten van wegversperringen en het kapen van (school-)bussen om gijzelaars te nemen.
- Oliemaatschappijen zijn vaak het doelwit van acties van ELN. De olie-infrastructuur in het noorden van Colombia is regelmatig het doelwit van aanvallen met explosieven en landmijnen.
- Voor ontvoeringen wordt meestal gebruik gemaakt van AK-47’s en andere handvuurwapens.
Bron: Gewapende ELN-strijders
Recente en/of opvallende activiteiten
Aanhangers van de ELN hebben een brug opgeblazen, voertuigen in brand gestoken en wegen geblokkeerd in Pailitas, een gemeente in de Colombiaanse provincie Cesar. De groepering houdt een driedaags protest tegen het economische en sociale beleid van de regering, minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen. Acht mensen zijn hierbij gewond geraakt, aldus de Colombiaanse autoriteiten.
Aanslagen
Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de op twee na grootste stad van het land, Cali, waarbij meerdere politieagenten gewond raakten. ELN-agenten richtten zich tijdens de aanslag op leden van ESMAD, de speciale eenheid van de Colombiaanse nationale politie. De ELN en de nationale politie hebben beide bevestigd dat 13 agenten gewond zijn geraakt bij de aanval, waarvan enkele ernstig. Er werden geen doden gemeld.
Aanslagen
In de Colombiaanse provincie Arauca zijn tot nu toe drieëntwintig mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties tussen de ELN en de FARC. In het weekend van 2 januari 2022 braken gevechten uit in Arauca, dat aan Venezuela grenst. De groepen vochten om de controle over illegale handelsroutes, die onder meer worden gebruikt voor drugshandel. Door het geweld zijn ook meerdere gewonden gevallen. Verschillende gezinnen in de regio zijn op de vlucht geslagen.
Aanslagen
Op 17 januari 2019 pleegde het Nationaal Bevrijdingsleger een aanslag op een politieschool in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Een autobom van de guerrillabeweging werd tot ontploffing gebracht op het terrein van de politieschool waarbij 21 doden vielen en 68 mensen gewond raakten.
Aanslagen
Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.
Aanslagen
Bij een aanval van ELN op veiligheidstroepen zijn twaalf soldaten en agenten gedood. ELN overviel het konvooi, dat stemmen van de regionale verkiezingen vervoerde, in de Guican gemeente in het noordoosten van Colombia. Zes mensen worden nog vermist.
Aanslagen
Volgens de Colombiaanse overheid zit ELN achter twee bomaanslagen in Bogotá. Tien mensen raakten gewond bij de aanslagen. Een van de bommen ging af in het financiële centrum van de stad, een andere ontplofte op een industriegebied. Beide aanslagen waren gericht op gebouwen van Luis Carlos Sarmiento, een Colombiaanse ondernemer en miljardair.
Aanslagen
De ELN laat twee Duitse mannen vrij die zij sinds november gegijzeld hielden. In februari hadden zij de mannen bij de grens van Venezuela gevangen genomen.
Aanslagen
Een ontplofte autobom, geplaatst door leden van de ELN bij een politiebureau in Marinilla (Colombia), koste één persoon het leven en twintig andere mensen raakten gewond.
Aanslagen
Drie aannemers van de China National Petroleum Corporation werden ontvoerd in the Colombiaanse provincie Choco, in de buurt van de grens met Panama. De ELN wordt verantwoordelijk gehouden voor deze ontvoering.
Aanslagen
In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.
Aanslagen
Bij de ontploffing van een autobom in de Colombiaanse stad Popayan raken 17 mensen gewond. De bestuurder van de auto verklaart lid te zijn van de ELN. De bom zou een vergelding zijn voor enkele anti-drugs acties van het leger.
Aanslagen
Contraterroristische maatregelen
Verwijzingen
Links
- Phelan, A. (2021). 'ELN’s Territorial Expansion: Is “Strategic Limbo” A Window of Opportunity?'. Small Wars Journal.
- WOLA Colombia Peace. (2020). 'The ELN'.
- Toll, Z. (2017). Terrorism in Colombia: The Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) and the National Liberation Army (ELN). Journal of Mason Graduate Research, 4(1), p. 16-30.
- Fisher, D. G., & Meitus, A. A. (2017). Uprooting or sowing violence?: Coca eradication and guerrilla violence in Colombia. Studies in Conflict & Terrorism, 40(9), p. 790-807.
- Stanford Centre for International Security and Cooperation. (2019). National Liberation Army (ELN)
- Sekaggya, M. (2010). ‘Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights defenders, Mission to Colombia’, United Nations Human Rights Council.
- Hanson, S. (2010). ‘FARC, ELN: Colombia’s left-Wing guerrillas’, Council on Foreign Relations.
- ‘International Crisis Group. (2005) 'War and Drugs in Colombia’.
- Choy, S. (2002) ‘In the Spotlight: The National Liberation Army (ELN)’, Center for Defense Information.
- BBC News. (2005). ‘Colombia’s rebel kidnappers’.
- De website van de ELN: www.eln-voces.com
Literatuur
- Angel M. Rabasa (ed.), Beyond al-Qaeda. Part 2: The outer rings of the terrorist universe, Santa Monica 2006
- Nazih Richani, ‘Colombia at the crossroads: The future of the peace accords’, NACLA Report on the Americas, 35(4), 2002, pp. 17-20