Ejército de Liberacion Nacional (ELN)

Naam organisatie Ejercito de Liberacion Nacional (Nationaal Bevrijdingsleger)
Aliassen National Liberation Army
Land / regio (oorsprong) Colombia
Operationele gebieden Colombia
Toelichting Operationele Gebieden

Vooral in de landelijke en bergachtige gebieden van noord-, noordoost- en zuidwest-Colombia, evenals de grensgebieden met Venezuela. In recente jaren heeft de ELN haar aanwezigheid weten uit te breiden, met name doordat de FARC zich heeft teruggetrokken. 

(Phelan, A. (2021). 'ELN’s Territorial Expansion: Is “Strategic Limbo” A Window of Opportunity?'. Small Wars Journal; WOLA Colombia Peace. (2020). 'The ELN'. Via: https://colombiapeace.org/the-eln/) 

Classificatie en ideologie

Revolutionair terrorisme, gebaseerd op het gedachtegoed van de Cubaanse leider Fidel Castro en Che Guevara, en op de bevrijdingstheologie van de Peruaanse katholieke priester Gustavo Gutiérrez Merino.

Doelen
 • De oprichters van de ELN wilden het Cubaanse voorbeeld volgen en een Marxistische revolutie in Colombia ontketenen.
 • Het omverwerpen van de Colombiaanse regering en het vervangen van de kapitalistische economie door een socialistisch systeem.
 • Verzet bieden tegen privatisering en Amerikaanse invloed in Colombia.

(Toll, Z. (2017). Terrorism in Colombia: The Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) and the National Liberation Army (ELN). Journal of Mason Graduate Research, 4(1), p. 16-30).

Omvang (in personen) 1000-5000
Kleur Rood/zwart.
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De omvang van de ELN fluctueert tussen de 5000 en de 1000 leden. Haar huidige omvang wordt anno 2019 geschat op 2,500 strijders. 

(Stanford Centre for International Security and Cooperation. (2019). National Liberation Army (ELN).) 

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

 • Het grootste deel van de inkomsten van de ELN is afkomstig van ontvoering en afpersing van rijke Colombianen, ambtenaren en medewerkers van multinationals, met name oliemaatschappijen. 
 • Vrijwillige bijdrages van individuen buiten de ELN. 
 • Verschillende 'belastingen' die de ELN aan de lokale bevolking oplegt. 
 • Internationale handel in drugs, specifiek cocaïne. 

(WOLA Colombia Peace. (2020). 'The ELN'; Fisher, D. G., & Meitus, A. A. (2017). Uprooting or sowing violence?: Coca eradication and guerrilla violence in Colombia. Studies in Conflict & Terrorism, 40(9), p. 790-807).

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Het ontvoeren en gijzelen van burgers ten behoeve van losgeld.
 • Het opzetten van wegversperringen en het kapen van (school-)bussen om gijzelaars te nemen.
 • Oliemaatschappijen zijn vaak het doelwit van acties van ELN. De olie-infrastructuur in het noorden van Colombia is regelmatig het doelwit van aanvallen met explosieven en landmijnen.
 • Voor ontvoeringen wordt meestal gebruik gemaakt van AK-47’s en andere handvuurwapens.

Bron: Gewapende ELN-strijders

Recente en/of opvallende activiteiten

april 2022

Aanhangers van de ELN hebben een brug opgeblazen, voertuigen in brand gestoken en wegen geblokkeerd in Pailitas, een gemeente in de Colombiaanse provincie Cesar. De groepering houdt een driedaags protest  tegen het economische en sociale beleid van de regering, minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen. Acht mensen zijn hierbij gewond geraakt, aldus de Colombiaanse autoriteiten. 

Bron(nen)
 • Reuters
  23-februari-2022 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de op twee na grootste stad van het land, Cali, waarbij meerdere politieagenten gewond raakten. ELN-agenten richtten zich tijdens de aanslag op leden van ESMAD, de speciale eenheid van de Colombiaanse nationale politie. De ELN en de nationale politie hebben beide bevestigd dat 13 agenten gewond zijn geraakt bij de aanval, waarvan enkele ernstig. Er werden geen doden gemeld.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

In de Colombiaanse provincie Arauca zijn tot nu toe drieëntwintig mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties tussen de ELN en de FARC. In het weekend van 2 januari 2022 braken gevechten uit in Arauca, dat aan Venezuela grenst. De groepen vochten om de controle over illegale handelsroutes, die onder meer worden gebruikt voor drugshandel. Door het geweld zijn ook meerdere gewonden gevallen. Verschillende gezinnen in de regio zijn op de vlucht geslagen. 

Bron(nen)
 • Reuters
  3-januari-2022 | Reuters
 • CNN
  3-januari-2022 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

januari 2019

Op 17 januari 2019 pleegde het Nationaal Bevrijdingsleger een aanslag op een politieschool in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Een autobom van de guerrillabeweging werd tot ontploffing gebracht op het terrein van de politieschool waarbij 21 doden vielen en 68 mensen gewond raakten. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Bij een aanval van ELN op veiligheidstroepen zijn twaalf soldaten en agenten gedood. ELN overviel het konvooi, dat stemmen van de regionale verkiezingen vervoerde, in de Guican gemeente in het noordoosten van Colombia. Zes mensen worden nog vermist.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

Volgens de Colombiaanse overheid zit ELN achter twee bomaanslagen in Bogotá. Tien mensen raakten gewond bij de aanslagen. Een van de bommen ging af in het financiële centrum van de stad, een andere ontplofte op een industriegebied. Beide aanslagen waren gericht op gebouwen van Luis Carlos Sarmiento, een Colombiaanse ondernemer en miljardair.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2014

De ELN laat twee Duitse mannen vrij die zij sinds november gegijzeld hielden. In februari hadden zij de mannen bij de grens van Venezuela gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Een ontplofte autobom, geplaatst door leden van de ELN bij een politiebureau in Marinilla (Colombia), koste één persoon het leven en twintig andere mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Drie aannemers van de China National Petroleum Corporation werden ontvoerd in the Colombiaanse provincie Choco, in de buurt van de grens met Panama. De ELN wordt verantwoordelijk gehouden voor deze ontvoering.

Type activiteit

Aanslagen

In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.

Type activiteit

Aanslagen

Bij de ontploffing van een autobom in de Colombiaanse stad Popayan raken 17 mensen gewond. De bestuurder van de auto verklaart lid te zijn van de ELN. De bom zou een vergelding zijn voor enkele anti-drugs acties van het leger.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Angel M. Rabasa (ed.), Beyond al-Qaeda. Part 2: The outer rings of the terrorist universe, Santa Monica 2006
 • Nazih Richani, ‘Colombia at the crossroads: The future of the peace accords’, NACLA Report on the Americas, 35(4), 2002, pp. 17-20

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee