Al-Shabaab

Naam organisatie Al-Shabaab
Aliassen Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab (Arabisch voor ‘Jongerenpartij’) , ‘Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations’ (PRM), of de ‘Volksverzetsbeweging in het Land van de Twee Migraties’, al-Shabab
Land / regio (oorsprong) Somalia
Operationele gebieden Somalia, Ethiopia, Kenya, Uganda
Toelichting Operationele Gebieden

Al-Shabaab is een terroristische organisatie in Somalië. Al-Shabaab heeft grote delen van het platteland van Centraal en Zuid-Somalië in handen, en voert voornamelijk operaties uit in Somalië, Ethiopië en Kenia, hoewel de groep ook aanslagen pleegt in Oeganda.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme

Doelen

Al-Shabaab streeft naar de stichting van een islamitische staat onder de sharia in Somalië. Daarnaast heeft de groep als doel het beëindigen van Westerse invloeden in de Hoorn van Afrika, en voert ze naar eigen zeggen een strijd tegen 'de vijanden van de islam’.

Omvang (in personen) 5000+
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

5000+

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie schatte de omvang van Al-Shabaab in 2020 op circa 5000 tot 10.000 strijders. 

Home Office of the Government of Australia. (2020). 'Country Policy and Information Note Somalia: Al Shabaab'.

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

Al-Shabaab heeft verscheidene bronnen van inkomen. Zo financiert de terroristische groepering haar activiteiten met de illegale uitvoer van houtskool en de smokkel van suiker naar Kenia, dat naar schatting tientallen miljoenen per jaar oplevert. Hoewel de Verenigde Naties in 2012 een verbod instelde op de export van houtskool uit Somalië, slaagt al-Shabaab er nog altijd in om houtskool te blijven produceren en exporteren vanuit de gebieden die onder controle staan van de terroristische groepering. Naar verluidt wendt al-Shabaab de inkomsten uit de export van houtskool aan om suiker te importeren en te smokkelen naar Kenia. Naast deze cyclische handel in houtskool en suiker verkrijgt al-Shabaab financiering uit piraterij, ontvoeringen, afpersing van lokale ondernemers, boeren en corrupte hulpverleningsorganisaties en ontvangt het financiering van andere terroristische organisaties.

(Levy, I., & Yusuf, A. (2019). How do terrorist organizations make money? Terrorist funding and innovation in the case of Al-Shabaab. Studies in Conflict & Terrorism, p. 1-23; Felter, C., Masters, J. & Sergie, M.A. (2021). Backgrounder: Al-Shabaab. Council on Foreign Relations; ‘Letter dated 12 July 2013 from the Chair of the Security Council Committee pursuant to resolutions 751 (1992) and 1907 (2009) concerning Somalia and Eritrea addressed to the President of the Security Council’, United Nations Security Council, 12/07/2013; ‘Iran is new transit point for Somali charcoal in illicit trade taxed by militants: U.N report’, Reuters, 09/10/2018; ‘The Kenyan army is accused of running a sugar-smuggling racket with Somali terrorists’, The Economist, 23/11/2015; ‘Funding al-Shabaab: How aid money ends up in terror group’s hands’, CNN, 12/02/2018)

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

De wapens van Al-Shabaab worden onder meer geleverd vanuit Eritrea, hoewel dit door de Somalische regering ontkend wordt. Al-Shabaab maakt in haar terroristisch geweld gebruik van bomaanslagen, en gebruikt hiervoor veelal geïmproviseerde explosieven in autovoertuigen of bomgordels

Recente en/of opvallende activiteiten

maart 2022

Minstens vijf mensen, onder wie twee van de aanslagplegers, zijn omgekomen bij een aanslag op een legerbasis in de buurt van de internationale luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een getuige zei dat gewapende mannen naar binnen waren gedrongen en begonnen te schieten. Veiligheidstroepen hebben twee gewapende terroristen vervolgens doodgeschoten, aldus de Somalische Nationale Televisie. Bij de aanslag zouden twee bewakers, vermoedelijk Keniaanse staatsburgers, en een Somalische politieagent zijn gedood. Vier anderen raakten gewond. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Al-Shabaab heeft verschillende politiebureaus en veiligheidscontroleposten in de Somalische hoofdstad Mogadishu aangevallen. De Somalische staatstelevisie meldde dat vijf mensen, onder wie twee kinderen, zijn omgekomen bij twee aanslagen: een op een politiebureau in het Kahda-district en een ander op een doelwit in het Darusalam-district. Volgens analisten gelden de aanslagen als machtsvertoon door Al-Shabaab, aangezien het land zich momenteel voorbereidt op lang uitgestelde presidentsverkiezingen.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag in Mogadishu heeft zeker zes mensen gedood. De aanval was gericht op een minibus vol afgevaardigden die betrokken waren bij de parlementsverkiezingen in Somalië. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De ontploffing vond 's ochtends plaats, toen de minibus een druk kruispunt passeerde op een weg die naar het kantoor van de president in de hoofdstad van Somalië leidde.

Al-Shabaab pleegt de laatste tijd vaker terroristische aanslagen in Somalië - vermoedelijk vanwege de verkiezingen die binnenkort in Somalië worden gehouden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

In Centraal-Somalië zijn zaterdag zeker 13 mensen om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist explosieven tot ontploffing bracht in een restaurant vol met lokale functionarissen en politici. De doden waren voornamelijk burgers - twintig andere mensen raakten gewond. De aanslag, die plaatsvomd in de stad Beledweyne, veroorzaakte een enorme schade, zo melden ooggetuigen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Volgens de Somalische pers zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker vier doden gevallen bij een zelfmoordaanslag in een theewinkel in de buurt van een militaire basis. Tien anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd met een geïmproviseerde bomgordel. De terroristische groepering Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Een woordvoerder van de Somalische regering, Mohamed Ibrahim Moalimuu, is gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag. De explosie vond plaats op een kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu, aldus de lokale politie. Al-Shabaab heeft via haar kanaal Radio Andalus de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op Moalimuu. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeert naar verluidt in stabiele toestand. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Gewapende leden van Al-Shabaab hebben op 30 december 2021 een stad 30 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, genaamd Balad, aangevallen. Hierbij kwamen ten minste zeven mensen om het leven. De aanslag vond plaats te midden van een politiek geschil tussen de president en de premier van Somalië. Vermoed wordt dat dit geschil de regering heeft afgeleid van de strijd tegen terroristische groepen, waardoor Al-Shabaab kon toeslaan.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Bij een aanslag van Al-Shabaab zijn op dinsdag 7 december twee Somalische burgers om het leven gekomen. Eén ander persoon raakte zwaar gewond. De aanslag vond plaats in het dorp Kamloma in het westen van Kenia. De aanslagpleger, die lid was van de organisatie Al-Shabaab, liet zijn bomgordel afgaan tijdens een bezoek aan zijn buren. De buurman en zijn vrouw werden door de ontploffing gedood. Hun dochter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadisu zijn zeker acht doden en zeventien gewonden gevallen, onder wie schoolkinderen. De bomaanslag werd in de vroege ochtend van donderdag 25 november opgeëist door de terroristische groepering Al-Shabaab. Deze verklaarde dat de aanslag gemunt was op een veiligheidskonvooi van de Verenigde Naties, die langs de basisschool zou rijden.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

september 2021

Een zelfmoordaanslag nabij het presidentiële paleis in Mogadishu heeft aan minstens acht personen het leven gekost. Acht anderen raakten gewond. Een auto werd tot ontploffing gebracht toen deze door politieagenten stilgehouden werd voor een veiligheidscontrole. Onder de doden is Hibaq Abukar, de vrouwelijke mensenrechtenadviseur van de Somalische president. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Onder de slachtoffers waren zowel burgers als militairen. De aanslag vond plaats in een theezaak nabij een Somalische legerbasis. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Minstens twee mensen zijn omgekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij een zelfmoord aanslag in een café in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag, die werd gepleegd met een explosief, vond plaats in een theewinkel in de buurt van een druk kruispunt in het noorden van Mogadishu. Het cafe werd naar verluidt bezocht door leden van de Somalische veiligheidstroepen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juli 2021

Een Somalische politiecommissaris heeft een autobomaanslag in Mogadishu overleefd. De aanslagpleger, die een voertuig beladen met explosieven gebruikte, raakte de colonne van de regionale politiecommissaris Farhan Mohamud op een druk kruispunt in de hoofdstad. Vijf mensen kwamen om het leven, negen anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.  

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 10 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing in de buurt van een café in de buurt van het bekende Juba Hotel, gelegen in een wijk waar ook verschillende Somalische ministeries en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst is gevestigd. Vermoedelijk hangt de aanslag samen met de aanstaande verkiezingen.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Zeker 15 mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag zou zijn gericht op Somalische rekruten die buiten een legerbasis stonden opgesteld. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist via haar radiokanaal Al Andalus. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Minstens dertig mensen zijn omgekomen bij een aanslag door Al-Shabaab in Somalië. Al-Shabaab-militanten gebruikten autobommen bij de aanval op een militaire basis in de stad Wisil in Galmudug, in het centrum van Somalië, wat leidde tot een gevecht met regeringstroepen en gewapende lokale bevolking. Zeker 17 soldaten en 13 burgers kwamen bij de aanslag om het leven. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Zeker zes personen zijn zondagavond 9 mei om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Zes anderen raakten gewond.  Doelwit was een politiebureau in Waberi, een wijk in het zuiden van de stad. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Een lokale gouverneur van de Bay-regio in Somalië is ontkomen aan een zelfmoordaanslag waarbij ten minste drie mensen zijn omgekomen, waaronder ook twee van zijn beveiligers. Nog vijf anderen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies buiten een hotel in de stad Baidoa. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op een plek in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar verschillende vrouwen eet- en drinkwaren verkochten. Zeker tien personen zijn omgekomen bij de aanslag, en onbekend aantal is gewond geraakt. De aanslag vond slechts enkele uren plaats na de Al-Shabaab-aanslag op twee Somailische legerbases.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Militanten van Al-Shabaab hebben twee militaire bases van het Somalische Nationale Leger aangevallen. Hierbij zijn naar verluidt tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens getuigen werden de bases honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu getroffen door twee explosies. Een derde explosie was gericht op een konvooi troepen dat na de aanval vanuit de hoofdstad naar de bases snelde. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Minstens vier burgers zijn omgekomen, en zeker negen zijn gewond geraakt, nadat een spervuur ​​van mortieren op het hoofdkwartier van de VN en de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd gericht. Een vader en zijn kind zouden onder de burgerslachtoffers zijn. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

Ten minste 20 mensen zijn omgekomen en 30 zijn gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag met een autobom net buiten het Luul Yemeni restaurant in de hoofdstad van Somalië. De aanslag is opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Ten minste zeven soldaten zijn om het leven gekomen, toen leden van Al-Shabaab een gevangenis bestormden in de semi-autonome staat Puntland. Al-Shabaab zei dat het minstens 400 gevangenen had vrijgelaten, waaronder Al-Shabaab-leden, bij de aanval op de hoofdgevangenis in Bosaso, de grootste stad van Puntland. De autoriteiten hebben dat cijfer niet bevestigd.

Bron(nen)
 • Reuters
  5-maart-2021 | Reuters
 • SITE
  5-maart-2021 | SITE
Type activiteit

Aanslagen

In Somalië zijn twaalf leden van de veiligheidstroepen omgekomen nadat het voertuig waarin ze zaten werd getroffen door een bermbom. De bom lag net buiten een stad in de regio Galgadud, waar politici samenkwamen om te praten over de verkiezingen. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  7-februari-2021 | Al Jazeera
 • NOS
  7-februari-2021 | NOS
Type activiteit

Aanslagen

februari 2021

Bij een aanslag op een hotel in Mogadishu zijn zeker 17 doden gevallen, onder wie een Somalisch oud-minister van Defensie. De aanslag begon toen een zelfmoordterrorist een autobom tot ontbloffing liet komen vlak voor hotel Afrik. Vervolgens openden de militanten het vuur op het personeel en de gasten van het hotel. Een urenlang vuurgevecht met Somalische veiligheidstroepen volgde, waarbij drie terroristen zijn gedood. De aanslag is niet veel later opgeeist door Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zelfmoordaanslag in Mogadishu, Somalië. Tijdens de aanslag, waarbij zeker vijf mensen om het leven kwamen, blies een zelfmoordterrorist op een motorfiets zichzelf op in een Turkse bouw- en constructieonderneming. De aanslag is opgeëist via het Al-Shabaab-nieuwskanaal Shahada. 

Turkije ondersteunt Somalië op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en onderwijs, en Al-Shabaab heeft zich in het verleden reeds vaker op Turks personeel en haar activiteiten gericht.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

december 2020

Op dinsdag 17 november zijn vijf mensen omgekomen en vele anderen gewond geraakt bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een restaurant nabij een politieacademie. Onder de slachtoffers waren twee politieagenten. Al-Shabaab heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeeist. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in een gelaterie in Mogadishu, Somalië, zijn vrijdag 27 november zeker zeven mensen om het leven gekomen. Tien anderen raakten zwaar gewond. De aanslag is opgeeist door de terroristische organisatie Al-Shabaab. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

oktober 2020

Zeker 13 Somalische militairen zijn omgekomen tijdens een confrontatie tussen het Somalische leger en de terroristische groepering Al-Shabaab. De confrontatie vond plaats in de jungle ter noordwesten van de hoofdstad Mogadishu. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de dood van de militairen opgeëist, maar beweert dat het dodental hoger ligt - namelijk rond de 24 slachtoffers.

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2020

In de avond van 16 augustus 2020 zijn 17 mensen, onder wie enkele Somalische regeringsleiders, omgekomen na een belegering van een hotel in Mogadishu. Hierbij kwamen ook vijf aanslagplegers om. De aanval begon toen een auto met explosieven voor het bekende Elite Hotel tot ontploffen werd gebracht. Vervolgens bestormden gewapende mannen het gebouw, en werd het vuur op het personeel en de gasten van het hotel geopend. Het Elite Hotel is eigendom van de Somalische parlementariër en zakenman Abdullahi Mohamed Nur en is populair bij politici en journalisten. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via het radiostation van de organisatie, Radio Andalus. 

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  16-augustus-2020 | Al Jazeera
 • Trouw
  16-augustus-2020 | Trouw
 • CNN
  16-augustus-2020 | CNN
Type activiteit

Aanslagen

In Mogadishu is op 8 augustus 2020 een autobom tot ontploffing gebracht, nabij een Somalische legerbasis. Acht militairen kwamen om het leven, veertien raakten gewond. De aanslag is door Al-Shabaab opgeeist via Radio Andalus, de radiozender van de organisatie. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

januari 2020

Op woensdag 8 januari zijn drie doden gevallen bij een aanslag in Mogadishu, Somalië. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab en vond plaats vlakbij het presidentiële paleis in de hoofdstad. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Al-Shabaab heeft op 28 december 2019 een aanslag gepleegd in Mogadishu, Somalië. Tijdens de ochtendspits ontplofte een vrachtautobom bij een controlepost, waar op dat moment ook veel studenten en scholieren aanwezig waren die met de bus naar school reisden. De aanslag is op 30 december opgeëist door Al-Shabaab. Al-Shabaab meende dat de aanslag was gericht op twee Turkse wegwerkers en hun bodyguards, om een statement te maken tegen Turkse inmening in Somalië. De twee Turken zijn overleden door de aanslag.

Bron(nen)
 • Reuters
  29-december-2019 |
 • NOS
  30-december-2019 |
Type activiteit

Aanslagen

Terreurorganisatie Al-Shabaab heeft in een week tijd drie aanslagen gepleegd in Kenia. Op zondag 5 januari doodden Al-Shabaabstrijders drie Amerikaanse militairen op de Amerikaanse legerbasis in Lamu county, dichtbij de Somalische grens. Op dezelfde dag probeerden Al-Shabaab strijders een Britse legerbasis in Laikipia binnen te dringen. Dit mislukte en de daders zijn gearresteerd. Op dinsdag 7 januari vonden vier kinderen de dood in een vuurgevecht dat volgde op een aanslag op een telecommast in Garissa county, tevens dichtbij de Somalische grens. De drie aanslagen worden gezien als intensivering van de gewelddadige campagne van Al-Shabaab in Kenia, die sinds 2008 aan de gang is. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

september 2019

Al-Shabaab heeft op twee plaatsen in Somalië aanslagen gepleegd, waaronder een aanslag bij een Amerikaanse basis bij het vliegveld van Baledogle. Tevens pleegde al-Shabaab een aanslag in Mogadishu gericht op een konvooi met Italiaanse VN-militairen. 

Type activiteit

Aanslagen

juli 2019

In de Somalische havenstad Kismayo zijn 26 mensen gedood bij een aanslag van al-Shabaab op een hotel waar op dat moment een bijeenkomst van politici aan de gang was in het kader van de komende regionale verkiezingen. Voor het hotel ging een autobom af alvorens terroristen het hotel binnengingen. 

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Felter, C., Masters, J. & Sergie, M.A. (2021). Backgrounder: Al-Shabaab. Council on Foreign Relations. 
 • Vidino, L., Pantucci, R. & Kohlmann, E. (2010) Bringing Global Jihad to the Horn of Africa: al Shabaab, Western Fighters, and the Sacralization of the Somali Conflict. African Security, 3(4), p. 216-238.
 • De Brouwer, A. M., de Volder, E., & Paulussen, C. (2020). Prosecuting the Nexus between Terrorism, Conflict-related Sexual Violence and Trafficking in Human Beings Before National Legal Mechanisms: Case Studies of Boko Haram and Al-Shabaab. Journal of International Criminal Justice, 18(2), p. 499-516.
 • Gakuo Mwangi, O. (2012) State Collapse, Al-Shabaab, Islamism, and Legitimacy in Somalia, Politics, Religion & Ideology, 13(4), p. 513-527.
 • Levy, I., & Yusuf, A. (2019). How do terrorist organizations make money? Terrorist funding and innovation in the case of Al-Shabaab. Studies in Conflict & Terrorism, p. 1-23.
 • Anderson, D.M. & McKnight, J. (2015) Understanding al-Shabaab: clan, Islam and insurgency in Kenya. Journal of Eastern African Studies, 9(3), p. 536-557.
 • Hansen, S.J. (2013). Al-Shabaab in Somalia: The history and ideology of a Militant Islamist group. Oxford: Oxford University Press.
 • Anderson, D.M. & McKnight, J. (2014). Kenya at war: Al-Shabaab and its enemies in Eastern Africa. African Affairs 114(454), p. 1-27.
 • Home Office of the Government of Australia. (2020). Country Policy and Information Note Somalia: Al Shabaab. Geraadpleegd via: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/933800/Somalia-_Al_Shabaab_-_CPIN_-_V3.0e.pdf
 • Badurdeen, F. A. (2021). How Do Individuals Join the Al-Shabaab? An Ethnographic Insight into Recruitment Models for the Al-Shabaab Network in Kenya. African Security, p. 1-23.
 • Ibrahim Shire, M. (2021). Provocation and Attrition Strategies in Transnational Terrorism: The Case of Al-Shabaab. Terrorism and Political Violence, p. 1-26.

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee