Al-Shabaab
Naam organisatie | Al-Shabaab |
Aliassen | Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab (Arabisch voor ‘Jongerenpartij’) , ‘Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations’ (PRM), of de ‘Volksverzetsbeweging in het Land van de Twee Migraties’, al-Shabab |
Land / regio (oorsprong) | Somalië |
Operationele gebieden | Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië, |
Toelichting Operationele Gebieden | Al-Shabaab is een terroristische organisatie in Somalië. Al-Shabaab heeft grote delen van het platteland van Centraal en Zuid-Somalië in handen, en voert voornamelijk operaties uit in Somalië, Ethiopië en Kenia, hoewel de groep ook aanslagen pleegt in Oeganda. |
Classificatie en ideologie | Jihadistisch terrorisme |
Doelen | Al-Shabaab streeft naar de stichting van een islamitische staat onder de sharia in Somalië. Daarnaast heeft de groep als doel het beëindigen van Westerse invloeden in de Hoorn van Afrika, en voert ze naar eigen zeggen een strijd tegen 'de vijanden van de islam’. |
Omvang (in personen) | 5000+ |
Laatste activiteit | Geen informatie beschikbaar |
Laatst gewijzigd |
Operationele gebieden
Huidige bekende operationele gebieden
Verschijningsvormen
Logo('s)
Geen afbeelding beschikbaar.
Beeldmateriaal
Geen beeldmateriaal beschikbaar.
Propaganda
Al-Shabaab maakt veelvuldig gebruik van propaganda, voornamelijk in de vorm van beeldmateriaal, radio (via haar radiokanaal Radio Andulus), Twitter en Facebook. Hiermee poogt Al-Shabaab niet alleen in Somalië, maar ook in het buitenland jonge, westerse moslims te rekruteren, uit onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Europa.
Bronnen: Badurdeen, F. A. (2021). How Do Individuals Join the Al-Shabaab? An Ethnographic Insight into Recruitment Models for the Al-Shabaab Network in Kenya. African Security, p. 1-23; Ibrahim Shire, M. (2021). Provocation and Attrition Strategies in Transnational Terrorism: The Case of Al-Shabaab. Terrorism and Political Violence, p. 1-26; Kellar, K. R. (2024). Examining the Factors that Contribute to the Survival and Resilience of the Al-Shabaab Terrorist Organization.
Achtergrond
Korte geschiedenis
Al-Shabaab werd in 2004 in Somalië opgericht als jeugdorganisatie van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR). Al-Shabaab betekent ook ‘De Jeugd’ in het Arabisch. De UIR was een groep van shariarechtbanken die het probeerden op te nemen tegen de Somalische krijgsheren en de in Baidoa gevestigde Somalische overgangsregering. Hun doel was om in Somalië een islamitische staat onder de sharia te stichten. De overgangsperiode bracht veel onrust met zich mee en de UIR wilde de rust terugbrengen en de orde herstellen in Somalië door een streng islamitische staat te stichten. In 2006 begon de UIR een strijd met de overgangsregering in Somalië en tegen het Ethiopisch leger dat het land was binnengevallen. Toen het ernaar uitzag dat de UIR deze strijd niet ging winnen, splitste Al-Shabaab zich af om zo de strijd voort te zetten. Leden van al-Shabaab vormden een rebellenleger en begonnen een guerrillastrijd. In 2006 begon de organisatie met zelfmoordaanslagen en gewapende overvallen. Toen de UIR in 2009 vrede sloot met de Somalische regering zette al-Shabaab zich hiertegen af.
Door de aanwas van nieuwe rekruten uit het buitenland wist Al-Shabaab tussen 2006 en 2008 uit te breiden, van ongeveer vierhonderd tot duizenden strijders. De banden van de groep met Al-Qa'ida werden in deze periode verstevigd. De leiders van Al-Shabaab prezen het terroristische netwerk van Al-Qa'ida en veroordeelden wat zij typeerden als Amerikaanse misdaden tegen moslims over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees Al-Shabaab in februari 2008 aan als een buitenlandse terroristische organisatie. De leiding van Al-Shabaab verklaarde in 2012 trouw aan Al-Qa'ida. Schattingen van de omvang van Al-Shabab lopen anno 2023 uiteen van 7000 tot 12000. De groepering dwingt regelmatig burgers, waaronder vrouwen en kinderen, om tot de organisatie toe te treden. Andere rekruten sluiten zich vrijwillig aan, vaak vanuit financiële redenen.
Anno 2024 is Al-Shabaab nog steeds een actieve en gevaarlijke terroristische organisatie, vooral in Somalië en de omliggende regio's. De groep blijft verantwoordelijk voor een groot aantal dodelijke aanslagen, waaronder bomaanslagen, schietpartijen en ontvoeringen. Ondanks militaire campagnes tegen hen door de Somalische regering, Afrikaanse Unie-troepen en internationale partners, blijft Al-Shabaab controle uitoefenen over delen van zuid- en centraal-Somalië. Ze blijven een significante dreiging vormen voor de veiligheid en stabiliteit in de regio.
Bronnen: Stig Jarle Hansen, 'Al-Shabaab in Somalia: The History and Ideology of a Militant Islamist Group', 2013; Felter, C., Masters, J. & Sergie, M.A. (2021). Backgrounder: Al-Shabaab. Council on Foreign Relations; Ibrahim Shire, M. (2023). Provocation and attrition strategies in transnational terrorism: The case of Al-Shabaab. Terrorism and political violence, 35(4), 945-970; Mwangi, O. G. (2023). Al-Shabaab and the Regional Security Dilemma. In The Palgrave Handbook of Contemporary Kenya(pp. 381-390). Cham: Springer International Publishing.
Relevantie voor Nederland
- De AIVD maakte in 2012 bekend dat er cellen van Al-Shabaab actief waren in Nederland. In 2014 arresteerde de Amerikaanse politie drie vrouwen, waarvan er een woonachtig was in Nederland. Zij werd ervan verdacht geld in te zamelen voor aA-Shabaab. De vrouwen zouden de leiding hebben gehad over een netwerk waarin vrouwen zogenaamd geld in zamelden voor weeskinderen. In werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar Al-Shabaab gesluisd. In 2014 pleegde een Nederlands-Somalische vrouw in Somalië een zelfmoordaanslag in een hotel.
- In 2022 kwam de Nederlands-Somalische journalist Abdullahi Jama om het leven bij een aanslag van Al-Shabaab in Mogadishu. De aanslag werd gepleegd met twee autobommen op een druk kruispunt in de hoofdstad.
Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)
Geen informatie beschikbaar
Organisatiestructuur
Omvang organisatie/groepering
5000+
Omvang organisatie/groepering - toelichting
De Verenigde Naties schatte de omvang van Al-Shabaab in 2023 op 7000-12000 leden.
Leiders
- Aden Ayro (1976-2008): Was de militaire commandant van de Hizbul Shabaab, de gewapende tak van de Islamic Courts Union (ICU). In de jaren voor 2001 zat Ayro in Afghanistan om daar te trainen met Al-Qa'ida. Ayro is op 1 mei 2008 omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval.
- Ahmed Abdi Godane (1977-2014): Ook wel bekend als Mukhtar Abu Zubair, was de leider van Al-Shabaab. Godane was opgeleid in Afghanistan. In 2009 verscheen er een videoboodschap van Godane waarin hij de diensten van Al-Shabaab ter beschikking stelde aan Osama Bin Laden. Niet lang daarna volgde er een officieel statement van Godane waarin hij namens al-Shabaab instemde “om zich aan te sluiten bij de internationale jihad van Al-Qa'ida”. In navolging van deze boodschap zette de Amerikaanse regering een premie van $7 miljoen dollar op het hoofd van Godane. Op 1 september 2014 voerden de Amerikanen een drone-aanval uit in Zuid-Somalië en op 2 september 2014 verklaarde Al-Shabaab dat Godane hierbij om het leven was gekomen.
- De huidige leider van Al-Shabaab is dat geworden nadat hij in september 2014 aangewezen werd als opvolger van Godane. Voordat hij Godane opvolgde, vervulde hij verschillende hoogbeklede functies binnen Al-Shabaab waarvan de laatste functie senior adviseur van Godane was. Hij deelt de visie van Godane in dat Al-Shabaabs terroristische activiteiten in Somalië een onderdeel zijn van de internationale aspiraties van Al Qa'ida. De Amerikaanse overheid heeft sinds 2019 een beloning van maximaal 10 miljoen dollar uitstaan voor informatie over zijn verblijfsplaats.
Bevelstructuur
Al-Shabaab is een hiërarchische organisatie geleid door de emir. Onder de emir bevinden zich regionale commandanten die de activiteiten van Al-Shabaab aansturen in de zuidelijke regio en Mogadishu, de regio’s Bay en Bokool, Puntland en Somaliland in het noorden, en de Juba Vallei. Een tienkoppige shura (raad) houdt toezicht op Al-Shabaab’s regionale commandanten en stelt het beleid vast dat gevolgd dient te worden door de lokale raden het door Al-Shabaab’s gecontroleerde grondgebied. Jonge Al-Shabaab leiders staan het hoofd van drie aparte organisatiestructuren die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk: Al-Shabaab’s media (Al-Kataib, of De Brigade), rechtshandhaving en militaire operaties. De militaire tak van Al-Shabaab is onderverdeeld in twee structuren: het door regionale commandanten aangestuurde externe militaire apparaat dat verantwoordelijk is voor het plegen van aanslagen (‘Jaysh Al-Usr’) en de religieuze politie dat zicht bezighoudt met het in stand houden van de sharia in de gebieden dat al-Shabaab in handen heeft.
Bronnen: ‘Research: Al-shabaab’s Leadership Hierarchy and its Ideology’, Horn Affairs, 07/05/2012; ‘Al Shabaab Leadership Profiles’, Critical Threats, 14/11/2011; ‘Al-Shabab’, Counter Extremism Project, 2019; Pamela G. Faber, ‘Al-Shebab: An Al-Qaeda Affiliate Case Study’, 27/10/2017; Ibrahim Shire, M. (2023). Provocation and attrition strategies in transnational terrorism: The case of Al-Shabaab. Terrorism and political violence, 35(4), 945-970; Mwangi, O. G. (2023). Al-Shabaab and the Regional Security Dilemma. In The Palgrave Handbook of Contemporary Kenya(pp. 381-390). Cham: Springer International Publishing.
Financiële inkomstenbronnen
Al-Shabaab heeft verscheidene bronnen van inkomen. Zo financiert de terroristische groepering haar activiteiten met de illegale uitvoer van houtskool en de smokkel van suiker naar Kenia, dat naar schatting tientallen miljoenen per jaar oplevert. Hoewel de Verenigde Naties in 2012 een verbod instelde op de export van houtskool uit Somalië, slaagt al-Shabaab er nog altijd in om houtskool te blijven produceren en exporteren vanuit de gebieden die onder controle staan van de terroristische groepering. Naar verluidt wendt al-Shabaab de inkomsten uit de export van houtskool aan om suiker te importeren en te smokkelen naar Kenia. Naast deze cyclische handel in houtskool en suiker verkrijgt al-Shabaab financiering uit piraterij, ontvoeringen, afpersing van lokale ondernemers, boeren en corrupte hulpverleningsorganisaties en ontvangt het financiering van andere terroristische organisaties.
Bronnen: Levy, I., & Yusuf, A. (2019). How do terrorist organizations make money? Terrorist funding and innovation in the case of Al-Shabaab. Studies in Conflict & Terrorism, p. 1-23; ‘The Kenyan army is accused of running a sugar-smuggling racket with Somali terrorists’, The Economist, 23/11/2015; ‘Funding al-Shabaab: How aid money ends up in terror group’s hands’, CNN, 12/02/2018; Ibrahim Shire, M. (2023). Provocation and attrition strategies in transnational terrorism: The case of Al-Shabaab. Terrorism and political violence, 35(4), 945-970; Mwangi, O. G. (2023). Al-Shabaab and the Regional Security Dilemma. In The Palgrave Handbook of Contemporary Kenya (pp. 381-390). Cham: Springer International Publishing.
(Internationale) relaties
- Al Qa'ida. De leiding van Al-Shabaab verklaarde zich in 2012 trouw aan Al Qa'ida. In hoeverre er daadwerkelijk operationele of strategische samenwerking tussen beide groepen plaatsvindt, is echter onbekend.
Activiteiten
Wapens en werkwijze
De wapens van Al-Shabaab worden onder meer geleverd vanuit Eritrea, hoewel dit door de Somalische regering ontkend wordt. Al-Shabaab maakt in haar terroristisch geweld gebruik van bomaanslagen, en gebruikt hiervoor veelal geïmproviseerde explosieven in autovoertuigen of bomgordels.
Recente en/of opvallende activiteiten
Bij een terroristische aanslag op het populaire Lido Beach Hotel en het bijbehorende strand in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 32 doden gevallen en meer dan zestig mensen gewond geraakt. De aanval begon toen een terrorist zichzelf opblies bij de ingang van het hotel. De overige vijf aanvallers probeerden het hotel binnen te komen, maar schoten ook in de richting van het strand, waar op dat tijdstip veel lokale bewoners wandelden en groepjes mensen in het zand zaten. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist via haar eigen radiozender.
Een autobom is ontploft buiten een café in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij minstens negen mensen omkwamen en verschillende anderen gewond raakten. De aanwezigen waren in het café om naar de finale van het 2024 EK voetbal te kijken. Al-Shabaab heeft via haar radiostation de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanval.
Somalische veiligheidstroepen melden dat ze de 12 uur durende belegering van een hotel in de hoofdstad Mogadishu hebben beëindigd door alle vijf de betrokken schutters van Al-Shabaab te doden. Bij de belegering zijn drie soldaten omgekomen en 27 mensen raakten gewond, waaronder drie parlementsleden en de regeringswoordvoerder. De Somalische regering heeft nog geen commentaar gegeven op het incident.
De Oegandese president heeft de dood aangekondigd van 54 Oegandese soldaten bij een aanval van Al-Shabab op een militaire basis in Somalië. In eerste instantie zou geen sprake zijn van dodelijke gewonden, maar later bleek dit wel het geval. Details over de aanslag zijn niet vrijgegeven.
Leden van de groepering Al-Shabaab hebben een militaire basis aan de rand van een stad in centraal Somalië aangevallen, met minstens 17 doden tot gevolg. Autoriteiten bevestigden de aanval en zeiden dat bij de aanval ook enkele Somalische militairen er waren omgekomen. Het is onduidelijk om hoeveel doden het precies gaat.
Leden van Al-Shabaab hebben een militaire basis aan de rand van een stad in centraal Somalië aangevallen, met minstens 17 doden tot gevolg. De basis behoorde toe aan de African Union (AU) die in Somalië een vredesmissie uitvoert. De aanval vond plaats in Masagawa, ongeveer 300 km ten noorden van Mogadishu.
Al-Shabaab-leden hebben een militaire basis in Centraal-Somalië aangevallen, welke de regering vorig jaar op hen had heroverd. Bij de aaval kwamen ten minste zeven soldaten om het leven, onder wie de commandant van de legerbasis, aldus Somalische autoriteiten. De aanval zou zijn begonnen met een autobom, waarna Al-Shabaab-leden het vuur openden. Al-Shabab eiste in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanval op, en verklaarde "veel afvallige soldaten en hun commandant" te hebben gedood.
Al-Shabaab-strijders hebben een politievoertuig aangevallen in het oosten van Kenia, waarbij twee agenten en een burger om het leven zijn gekomen. Dat hebben lokale bronnen bevestigd. Het voertuig was op weg van het Hayley Lapsset-kamp naar de stad Garissa, ongeveer 120 km (75 mijl) van de Somalische grens, toen deze op een bermbom inreed. Al-shabaab-leden vuurden vervolgens een raketgranaat af op het voertuig en verwikkelden zich in een zwaar vuurgevecht waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. De aanslag werd door Al-Shabaab opgeëist via haar kanaal Radio Andalus.
Bij twee autobomaanslagen in de regio Hiraan in Centraal-Somalië zijn volgens functionarissen en getuigen minstens 15 mensen om het leven gekomen. De gewapende groep al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanslag. Volgens lokale bronnen waren twee militaire bases het doelwit van de aanslag.
Leden van Al-Shabaab hebben een hotel aangevallen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het hotel genaamd Villa Rose, dat dicht bij het presidentieel paleis ligt en dat dat door regeringsfunctionarissen wordt gebruikt, werd belegerd met explosieven en geweren. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab. Vermoedelijk zijn 8 mensen bij de aanval omgekomen, het exacte aantal slachtoffers is voorslanog onbekend.
Een zelfmoordterrorist heeft zijn heeft explosieven tot ontploffing gebracht in de buurt van een militair trainingskamp in Somalië. Minstend vijf mensen zijn omgekomen en elf anderen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door de gewapende groepering Al-Shabab. De aanval komt een week na twee grootschalige aanslagen in de hoofdstad, waarbij minstens 116 doden vielen.
Leden van Al-Shabab hebben een Somalische militaire basis in de centrale regio Galgaduud aangevallen, zo verklaart het Somalische het ministerie van Defensie.
De aanval begon met twee zelfmoordautobommen om ongeveer 5 uur lokale tijd, gevolgd door urenlange hevige gevechten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er bij de aanval zijn omgekomen. De aanslag is vermoedelijk een reactie op recente operaties van het Somalische leger om Al-Shabaab terug te dringen en haar gebieden te heroveren.
In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn op een druk kruispunt kort na elkaar twee autobommen afgegaan. Daarbij zijn minstens 29 doden gevallen, onder wie vier aanslagplegers. Zeker zeventig mensen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door Al-Shabaab.
De aanslag vond plaats op hetzelfde kruispunt waar vijf jaar geleden meer dan 500 mensen omkwamen als gevolg van een terroristische aanslag. Bovendien kwamen op de dag van de aanslag de belangrijkste leden van de Somalische regering samen, om te bespreken hoe ze een eind kunnen maken aan het terroristisch geweld in het land.
Al-Shabaab-strijders hebben maandag het hoofdkwartier van de lokale Somalische regering in de regio Hiran aangevallen, waarbij 20 doden en 36 gewonden vielen. Al-Shabaab eiste de verantwoordelijkheid op. De aanslag vond plaats in Beledweyne, een stad meer dan 300 kilometer ten noorden van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië.
Bij een aanval in de centrale regio van Somalië hebben Al-Shabaab-strijders minstens 19 burgers gedood en vrachtwagens met voedselhulp vernietigd. De gewapende groep lanceerde de nachtelijke aanval in het Hiran-gebied in de semi-autonome staat Hirshabelle in centraal Somalië. De vrachtwagens vervoerden voedselvoorraden van de stad Baladweyne naar de stad Mahas. Het precieze aantal gewonden is niet bekend.
Bij een aanslag en gijzeling van een hotel in Somalië zijn 21 doden gevallen. Daar naast zijn 117 gewond geraakt, volgens de authoriteiten. De aanslagplegers lieten meerdere bommen afgaan in de buurt van het hotel en hebben daarna tientallen hotelgasten 30 uur gegijzeld. Vier aanslagplegers zijn omgekomen bij de bevrijdingsactie.
De Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Al-Shabaab is al langere tijd actief in het Afrikaanse land, waar deze groepering een eigen jihadistische staat willen stichten. Dit was de eerste aanslag na maanden van rust.
Minstens vijf mensen, onder wie twee van de aanslagplegers, zijn omgekomen bij een aanslag op een legerbasis in de buurt van de internationale luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een getuige zei dat gewapende mannen naar binnen waren gedrongen en begonnen te schieten. Veiligheidstroepen hebben twee gewapende terroristen vervolgens doodgeschoten, aldus de Somalische Nationale Televisie. Bij de aanslag zouden twee bewakers, vermoedelijk Keniaanse staatsburgers, en een Somalische politieagent zijn gedood. Vier anderen raakten gewond. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.
Al-Shabaab heeft verschillende politiebureaus en veiligheidscontroleposten in de Somalische hoofdstad Mogadishu aangevallen. De Somalische staatstelevisie meldde dat vijf mensen, onder wie twee kinderen, zijn omgekomen bij twee aanslagen: een op een politiebureau in het Kahda-district en een ander op een doelwit in het Darusalam-district. Volgens analisten gelden de aanslagen als machtsvertoon door Al-Shabaab, aangezien het land zich momenteel voorbereidt op lang uitgestelde presidentsverkiezingen.
Een zelfmoordaanslag in Mogadishu heeft zeker zes mensen gedood. De aanval was gericht op een minibus vol afgevaardigden die betrokken waren bij de parlementsverkiezingen in Somalië. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De ontploffing vond 's ochtends plaats, toen de minibus een druk kruispunt passeerde op een weg die naar het kantoor van de president in de hoofdstad van Somalië leidde.
Al-Shabaab pleegt de laatste tijd vaker terroristische aanslagen in Somalië - vermoedelijk vanwege de verkiezingen die binnenkort in Somalië worden gehouden.
In Centraal-Somalië zijn zaterdag zeker 13 mensen om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist explosieven tot ontploffing bracht in een restaurant vol met lokale functionarissen en politici. De doden waren voornamelijk burgers - twintig andere mensen raakten gewond. De aanslag, die plaatsvomd in de stad Beledweyne, veroorzaakte een enorme schade, zo melden ooggetuigen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabab.
Volgens de Somalische pers zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker vier doden gevallen bij een zelfmoordaanslag in een theewinkel in de buurt van een militaire basis. Tien anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd met een geïmproviseerde bomgordel. De terroristische groepering Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.
Een woordvoerder van de Somalische regering is gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag. De explosie vond plaats op een kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu, aldus de lokale politie. Al-Shabaab heeft via haar kanaal Radio Andalus de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op de woordvoerder. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeert naar verluidt in stabiele toestand.
Gewapende leden van Al-Shabaab hebben op 30 december 2021 een stad 30 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, genaamd Balad, aangevallen. Hierbij kwamen ten minste zeven mensen om het leven. De aanslag vond plaats te midden van een politiek geschil tussen de president en de premier van Somalië. Vermoed wordt dat dit geschil de regering heeft afgeleid van de strijd tegen terroristische groepen, waardoor Al-Shabaab kon toeslaan.
Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadisu zijn zeker acht doden en zeventien gewonden gevallen, onder wie schoolkinderen. De bomaanslag werd in de vroege ochtend van donderdag 25 november opgeëist door de terroristische groepering Al-Shabaab. Deze verklaarde dat de aanslag gemunt was op een veiligheidskonvooi van de Verenigde Naties, die langs de basisschool zou rijden.
Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Onder de slachtoffers waren zowel burgers als militairen. De aanslag vond plaats in een theezaak nabij een Somalische legerbasis. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.
Minstens twee mensen zijn omgekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij een zelfmoord aanslag in een café in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag, die werd gepleegd met een explosief, vond plaats in een theewinkel in de buurt van een druk kruispunt in het noorden van Mogadishu. Het cafe werd naar verluidt bezocht door leden van de Somalische veiligheidstroepen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Een Somalische politiecommissaris heeft een autobomaanslag in Mogadishu overleefd. De aanslagpleger, die een voertuig beladen met explosieven gebruikte, raakte de colonne van de regionale politiecommissaris op een druk kruispunt in de hoofdstad. Vijf mensen kwamen om het leven, negen anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 10 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing in de buurt van een café in de buurt van het bekende Juba Hotel, gelegen in een wijk waar ook verschillende Somalische ministeries en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst is gevestigd. Vermoedelijk hangt de aanslag samen met de aanstaande verkiezingen.
Zeker 15 mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslag zou zijn gericht op Somalische rekruten die buiten een legerbasis stonden opgesteld. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist via haar radiokanaal Al Andalus.
Minstens dertig mensen zijn omgekomen bij een aanslag door Al-Shabaab in Somalië. Al-Shabaab-militanten gebruikten autobommen bij de aanval op een militaire basis in de stad Wisil in Galmudug, in het centrum van Somalië, wat leidde tot een gevecht met regeringstroepen en gewapende lokale bevolking. Zeker 17 soldaten en 13 burgers kwamen bij de aanslag om het leven.
Zeker zes personen zijn zondagavond 9 mei om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Zes anderen raakten gewond. Doelwit was een politiebureau in Waberi, een wijk in het zuiden van de stad. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Een lokale gouverneur van de Bay-regio in Somalië is ontkomen aan een zelfmoordaanslag waarbij ten minste drie mensen zijn omgekomen, waaronder ook twee van zijn beveiligers. Nog vijf anderen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies buiten een hotel in de stad Baidoa. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op een plek in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar verschillende vrouwen eet- en drinkwaren verkochten. Zeker tien personen zijn omgekomen bij de aanslag, en onbekend aantal is gewond geraakt. De aanslag vond slechts enkele uren plaats na de Al-Shabaab-aanslag op twee Somailische legerbases.
Militanten van Al-Shabaab hebben twee militaire bases van het Somalische Nationale Leger aangevallen. Hierbij zijn naar verluidt tientallen doden en gewonden gevallen. Volgens getuigen werden de bases honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu getroffen door twee explosies. Een derde explosie was gericht op een konvooi troepen dat na de aanval vanuit de hoofdstad naar de bases snelde.
Minstens vier burgers zijn omgekomen, en zeker negen zijn gewond geraakt, nadat een spervuur van mortieren op het hoofdkwartier van de VN en de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd gericht. Een vader en zijn kind zouden onder de burgerslachtoffers zijn. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
Ten minste zeven soldaten zijn om het leven gekomen, toen leden van Al-Shabaab een gevangenis bestormden in de semi-autonome staat Puntland. Al-Shabaab zei dat het minstens 400 gevangenen had vrijgelaten, waaronder Al-Shabaab-leden, bij de aanval op de hoofdgevangenis in Bosaso, de grootste stad van Puntland. De autoriteiten hebben dat cijfer niet bevestigd.
Turkije ondersteunt Somalië op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en onderwijs, en Al-Shabaab heeft zich in het verleden reeds vaker op Turks personeel en haar activiteiten gericht.
Contraterroristische maatregelen
De regering van Somalië probeert de passagiers van een door Al-Shabaab gevangengenomen helikopter van de Verenigde Naties te redden, zo is bekend gemaakt. Militaire functionarissen zeiden echter dat het moeilijk zou zijn om toegang te krijgen tot het gebied waar ze werden meegenomen. De helikopter steeg op vanuit de stad Beledweyne en maakte een noodlanding nabij het dorp Gadoon in de regio Galgaduud vanwege een technisch probleem. Tenminste zes van de negen inzittenden zouden door Al-Shabaab gevangen zijn genomen.
Keniaanse speciale eenheden hebben 23 Al Shabaab-leden gedood. De operatie vond plaats in reactie op de aanhoudende dreiging van de terroristische groep in het grensgebied tussen Kenia en Somalië. De Keniaanse strijdkrachten hebben met succes een aanval uitgevoerd op een Al-Shabaab-basis, waarbij de militanten werden uitgeschakeld.
Een Amerikaanse militaire aanval heeft ongeveer 30 islamitische Al-Shabab-militanten gedood in de buurt van de centraal-Somalische stad Galcad. De operatie, die het Amerikaanse leger omschreef als een "collectieve zelfverdedigingsaanval", vond plaats ongeveer 260 km ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, waar het Somalische leger werd aangevallen door meer dan honderd Al-Shabaab-strijders. Bij de aanval raakten geen burgers gewond.
Keniaanse veiligheidstroepen hebben tien leden van Al-Shabaab gedood in het noorden van Kenia. Ook zouden er diverse raketgranaten en geïmproviseerde explosieven van de groepering in beslag genomen zijn, aldus Keniaanse autoriteiten.
Regeringstroepen en geallieerde milities in Somalië hebben een strategische stad heroverd die Al-Shabaab zes jaar lang in handen had. De regeringstroepen trokken de stad Adan Yabal in Hirshabelle binnen, ongeveer 220 km ten noordoosten van de hoofdstad Mogadishu, nadat Al-Shabaab zich zonder weerstand had teruggetrokken. De herovering van de stad wordt gezien als een belangrijke stap in het conflict, gezien haar strategische ligging.
De VS hebben sancties uitgevaardigd tegen Islamitische Staat in Somalië, waar ook het aan IS-gelieerde Al-Shabaab onder wordt geschaard. Het gaat om verschillende leden van de groep die worden verdracht van deelname aan een "wapensmokkel met terroristisch oogmerk" in Oost-Afrika. De sancties zijn een reactie op de aanslag met twee autobommen die op zaterdag 29 oktober in de Somalische hoofdstad Mogadishu ontploften, waarbij ten minste 120 mensen omkwamen.
Het Keniaanse gerechtshof heeft twee leden van Al Shabaab schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de aanslag op het Westgate winkelcentrum in Nairobi, zeven jaar geleden. Beide mannen zijn veroordeeld tot 18 en 33 jaar cel. Een derde verdachte is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Het Westgate winkelcentrum in september 2013 door vier militanten bestormd, die vervolgens het vuur op bezoekers en winkelpersoneel openden. Ook hielden de aanslagplegers honderden mensen vier dagen lang gegijzeld. In totaal kwamen 67 mensen om het leven, inclusief een Nederlandse vrouw. De vier aanslagplegers overleefden de actie niet.
Bij een aanval van al-Shabaab op een hotel in Mogadishu, Somalië, zijn vijf doden en elf gewonden gevallen. Alle vijf de terroristen zijn omgekomen.
Verwijzingen
Links
Geen informatie beschikbaar
Literatuur
- Anderson, D.M. & McKnight, J. (2014). Kenya at war: Al-Shabaab and its enemies in Eastern Africa. African Affairs 114(454), p. 1-27.
- Anderson, D.M. & McKnight, J. (2015) Understanding al-Shabaab: clan, Islam and insurgency in Kenya. Journal of Eastern African Studies, 9(3), p. 536-557.
- Badurdeen, F. A. (2021). How Do Individuals Join the Al-Shabaab? An Ethnographic Insight into Recruitment Models for the Al-Shabaab Network in Kenya. African Security, p. 1-23.
- De Brouwer, A. M., de Volder, E., & Paulussen, C. (2020). Prosecuting the Nexus between Terrorism, Conflict-related Sexual Violence and Trafficking in Human Beings Before National Legal Mechanisms: Case Studies of Boko Haram and Al-Shabaab. Journal of International Criminal Justice, 18(2), p. 499-516.
- Felter, C., Masters, J. & Sergie, M.A. (2021). Backgrounder: Al-Shabaab. Council on Foreign Relations.
- Gakuo Mwangi, O. (2012) State Collapse, Al-Shabaab, Islamism, and Legitimacy in Somalia, Politics, Religion & Ideology, 13(4), p. 513-527.
- Hansen, S.J. (2013). Al-Shabaab in Somalia: The history and ideology of a Militant Islamist group. Oxford: Oxford University Press.
- Home Office of the Government of Australia. (2020). Country Policy and Information Note Somalia: Al Shabaab. Geraadpleegd via: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/933800/Somalia-_Al_Shabaab_-_CPIN_-_V3.0e.pdf
- Ibrahim Shire, M. (2023). Provocation and attrition strategies in transnational terrorism: The case of Al-Shabaab. Terrorism and political violence, 35(4), 945-970;
- Levy, I., & Yusuf, A. (2019). How do terrorist organizations make money? Terrorist funding and innovation in the case of Al-Shabaab. Studies in Conflict & Terrorism, p. 1-23.
- Mwangi, O. G. (2023). Al-Shabaab and the Regional Security Dilemma. In The Palgrave Handbook of Contemporary Kenya(pp. 381-390). Cham: Springer International Publishing.
- Vidino, L., Pantucci, R. & Kohlmann, E. (2010) Bringing Global Jihad to the Horn of Africa: al Shabaab, Western Fighters, and the Sacralization of the Somali Conflict. African Security, 3(4), p. 216-238.