Palestinian Islamic Jihad (PIJ)

Naam organisatie Palestinian Islamic Jihad (PIJ) (Palestijnse Islamitische Jihad)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Palestijnse gebieden
Operationele gebieden Palestijnse gebieden, Syrië, Israël, Libanon
Toelichting Operationele Gebieden

Israël, Libanon, Syrië, Westelijke Jordaanoever, Gazastrook.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch en nationalistisch terrorisme.

Doelen

De vernietiging van Israël en de oprichting van een islamitische staat Palestina, inclusief Jeruzalem. Dit zal volgens de ideologen van de PIJ leiden tot vereniging van de islamitische gemeenschap in het Midden-Oosten. (Holly Fletcher, ‘Palestinian Islamic Jihad’, Council on Foreign Relations, 10/04/2008)

Omvang (in personen) 100-1000
Kleur De combinatie van zwart en geel.
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) werd in 1979 opgericht door Palestijnse studenten in Egypte. De studenten waren afkomstig uit de geledingen van de Moslim Broederschap, die naar hun mening te gematigd was geworden. Tevens werden deze soennitische jongeren geïnspireerd door de Iraanse, sjiitische revolutie in 1979. Doel van de PIJ is de vernietiging van de staat Israël, waarbij terroristisch geweld wordt gebruikt tegen Israëlische burgers en militairen. De oprichter van de PIJ, Fathi Shaqaqi, was van mening dat de ‘bevrijding van Palestina’ zou leiden tot de eenwording van een groot islamitisch rijk in het Midden-Oosten. Anders dan bijvoorbeeld Hamas legde de PIJ zich niet toe op liefdadigheidsactiviteiten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De eerste PIJ-aanslag in Israël werd uitgevoerd in 1986. De PIJ verzette zich hevig tegen de Israëlisch-Palestijnse vredesakkoorden van 1993 (Oslo-akkoorden). In 1995 werd Fathi Shaquqi op Malta geliquideerd, vermoedelijk door de Israëlische geheime dienst Mossad. Na het begin van de Tweede Intifada in 2000 nam het aantal aanslagen van de PIJ sterk toe. De door de Israëlische autoriteiten aangelegde Westoeverbarrière zorgde ervoor dat het geweld van de PIJ vanaf 2003 weer afnam. In de jaren 2007-2009 was PIJ betrokken bij het voorbereiden en uitvoeren van een groot aantal gewelddadige terroristische activiteiten. Zo claimt de PIJ verantwoordelijk te zijn voor het afvuren van meer dan 200 raketten in de maand maart 2008. (‘Palestinian Islamic Jihad’, Australian Government, 15/09/2009; ‘In the Spotlight: Palestinian Islamic Jihad (PIJ)’, Center for Defense Information, 19/04/2002)

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Schattingen liggen tussen de 50 en 1.000 leden. (‘Palestinian Islamic Jihad’, Australian Government, 15/09/2009)

Leiders

Ramadan Shallah (1958 - 2020) alias Dr. Ramadan was tot voorkort de leider van PIJ. Hij gaf van 1990 tot 1995 les over het Midden Oosten aan de University of South Florida. In 1995 werd Shallah de opvolger van PIJ’s oprichter Fathi Shaqaqi (1951–1995), die dat jaar werd geliquideerd, vermoedelijk door de Mossad (de Israëlische geheime dienst). Shallah stond sinds 2006 op de FBI’s lijst van Most wanted Terrorists. Hij overleed in 2020 aan een onbekende ziekte. (Holly Fletcher, ‘Palestinian Islamic Jihad’, Council on Foreign Relations, 10/04/2008; Reuters, 'Former Palestinian Islamic Jihad leader dies after battle with illness', 06/06/2020). 

Ramadan Shallah
Bron: www.answers.com

Fathi Shaqaqi
Bron: www.answers.com

Bevelstructuur

De leiding van de PIJ bevindt zich in de Syrische hoofdstad Damascus en geeft vanuit daar leiding aan het militaire onderdeel: de Al-Quds brigades in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook (voorheen Sayf al-Islam Brigades geheten). Bevelen worden door de regionaal opererende cellen in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook uitgevoerd. (Holly Fletcher, ‘Palestinian Islamic Jihad’, Council on Foreign Relations, 10/04/2008)

Financiële inkomstenbronnen

Donaties aan de PIJ worden geschat op 2 miljoen dollar per jaar. Iran wordt ervan beschuldigd een belangrijke financierder te zijn. (‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009)

(Internationale) relaties

 • Iran biedt politieke- , militaire- en financiële steun vanaf eind jaren tachtig. In Teheran heeft de PIJ onder andere een kantoor. Daarnaast zijn er trainingen voor de PIJ aangeboden door de Revolutionaire Garde, het leger van Iran. Het is het achterliggende doel van Iran om de ‘islamitische revolutie’ te exporteren.
 • Hezbollah werkt vanuit Libanon samen met de PIJ.
 • Hamas. In de jaren tachtig een rivaal van de PIJ. Na de Oslo-akkoorden van 1993 voerden de organisaties gemeenschappelijk aanslagen uit.
 • Al-Aqsa Martelarenbrigades. Diverse aanslagen in de periode 2005-2007 werden samen uitgevoerd. (‘In the Spotlight: Palestinian Islamic Jihad (PIJ)’, Center for Defense Information, 19/04/2002)

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Zelfmoordaanslagen met zware explosieven op bussen, eetcafés en bakkerijen.
 • Het afvuren van Al-Quds raketten vanuit de Gazastrook op Israëlische dorpen. Deze raketten lijken sterk op de Al-Qassam raketten die voornamelijk door Hamas worden gebruikt.

Al-Quds raketten. Bron: www.weaponsurvey.com

Recente en/of opvallende activiteiten

maart 2012

Zelfmoordaanslag in winkelcentrum in Netanya waarbij zes doden vielen en bijna zestig mensen gewond raakten.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag op een restaurant in Tel Aviv. Negen burgers kwamen om het leven en meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

augustus 2022
Een hooggeplaatste leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (IJ), genaamd Khaled Mansour, is gedood tijdens een Israëlische luchtaanval. Het was al dagen onrustig in de regio, met aanvallen over en weer. Er worden meerdere gewonden en doden gemeld. 
Bron(nen)
 • CNN
  16-augustus-2022 | CNN
 • Reuters
  16-augustus-2022 | Reuters
Type activiteit

Interventies

maart 2012

De militaire leider van de Al-Quds brigades, Abu al-Walid al-Dahdouh, werd door het Israëlische leger geliquideerd.

Type activiteit

Interventies

Het Israëlische leger doodde door middel van een luchtaanval drie leden van de PIJ. De drie zouden van plan zijn geweest om raketten naar Israël te schieten.

Type activiteit

Interventies

Na een Israëlische luchtaanval sterven vijf Palestijnen die op het punt zouden staan om raketten af te schieten. Militante palestijnen bevestigen dat de vijf verbonden waren aan de PIJ.

Type activiteit

Interventies

Israël arresteert vier advocaten omdat ze brieven zouden hebben overgebracht van gevangenen naar een aan PIJ verbonden organisatie. Ze worden verdacht van corruptie en links met een terroristische organisatie.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Samuel M. Katz, Jerusalem or death: Palestinian Terrorism, Minneapolis 2004
 • Aaron Mannes, Profiles In Terror: The Guide To Middle East Terrorist Organizations, Lanham 2004
 • Yonah Alexander, Palestinian religious terrorism: Hamas and Islamic Jihad, New York 2002
 • Joe Stork, Erased in a moment: Suicide bombing attacks against Israeli civilians, New York 2002

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee