Islami Büyük Doçu Akincilar – Cephesi (IBDA-C)

Naam organisatie Islami Büyük Doçu Akincilar – Cephesi (IBDA-C) (De strijders van het Islamitische Grote Oosten – Front)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Turkije
Operationele gebieden Turkije
Toelichting Operationele Gebieden

Turkije, veelal in/rond Istanbul en Ankara.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme. Er zitten tevens trotskistische (communistische) elementen binnen de denkbeelden van de leden van de IBDA-C. Ideologisch wordt de IBDA-C daardoor ook wel ‘links wahhabistisch’ genoemd.

Doelen

Het omverwerpen van de seculiere regering in Turkije en het stichten van een islamitische staat, waar de sharia leidend zal zijn. (‘In the Spotlight: The Great East Islamic Raiders Front (IBDA-C)’, Center for Defense Information, 08/10/2004)

Omvang (in personen) Onduidelijk
Kleur Blauw, zie logo
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

De Islami Büyük Dogu Akincilar – Cephesi werd in het midden van de jaren zeventig opgericht door een deel van de jongerenorganisatie van de toenmalige “National Salvation Party”. Salih Izzet Erdis, alias Salih Mirzabeyoglu (“de commandant”), was de leider van de IBDA-C. Erdis werd geïnspireerd doord de ideologie van de Turkse dichter en historicus Necip Fazil Kisakürek (1905-1983), genaamd Büyük Dogu (Grote Oosten). Kisakürek pleitte voor een terugkeer naar de “zuivere islamitische waarden” en de heroprichting van een universeel islamitisch kalifaat in de islamitische wereld. Daarnaast achtte hij het seculiere karakter van Turkije verantwoordelijk voor het onvermogen van de Turkse staat om westerse invloeden af te weren. De IBDA-C begon in de jaren zeventig met vreedzame protesten tegen de seculiere Turkse staat. Pas in de jaren negentig begon de groep met het plegen van terroristische aanslagen. Op 31 december 1998 werd Erdis opgepakt door de Turkse politie en sindsdien zit hij in de gevangenis. De aanslagen in Istanbul in november 2003 werden door zowel de IBDA-C als al Qa’ida opgeëist, wat er mogelijk op duidt dat er een verband bestaat tussen beide organisaties. Na deze aanslagen is de IBDA-C niet meer gewelddadig actief geweest, waarschijnlijk door het gevangschap van haar leider het ontbreken van een duidelijke structuur in de organisatie. (‘In the Spotlight: The Great East Islamic Raiders Front (IBDA-C)’, Center for Defense Information, 08/10/2004; Yoni Fighel, ‘East Islamic Raiders Front (IBDA-C). A Profile’, International Institute for Counter Terrorism, 01/12/2003)

Aanslag op het Britse consulaat, november 2003. Bron: www.dailytimes.com

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

Onduidelijk

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Geen informatie beschikbaar

Leiders

Salih Izzet Erdis (1950), alias Salih Mirzabeyoĝlu, was in de jaren zeventig één van de oprichters van de IBDA-C. Erdis werd op 31 december 1998 door de Turkse politie gearresteerd en in 2001 werd hij ter dood veroordeeld. Toen Turkije in 2002 de doodstraf afschafte, werd zijn straf omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Salih Izzet Erdis. Bron: www.yenisafak.com.tr

Bevelstructuur

Celstructuur, waarbij de cellen veelal onafhankelijk van elkaar opereren.

Financiële inkomstenbronnen

Geen informatie beschikbaar

(Internationale) relaties

De aanslagen in Istanbul in november 2003 zijn de grootste aanwijzing dat er een verband bestaat tussen de IBDA-C en al Qa’ida. Beide groepen delen dezelfde ideologie en willen het seculiere Turkije vervangen door een islamitische staat, maar de precieze aard van hun samenwerking blijft tot op heden onduidelijk. (‘In the Spotlight: The Great East Islamic Raiders Front (IBDA-C)’, Center for Defense Information, 08/10/2004)

Activiteiten

Wapens en werkwijze

  • Bomaanslagen op “soft-targets” zoals krantenredacties, synagogen, cafés en kerken. De IBDA-C heeft beperkte beschikking over vuurwapens en explosieven.
  • Vernieling van standbeelden van Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), de stichter van het seculiere Turkse staatsbestel.
  • Mogelijk zelfmoordaanslagen. Deze methode zou te herleiden zijn tot de alliantie met al Qa’ida.

Recente en/of opvallende activiteiten

februari 2012

Bomaanslag op de prominente Turkse schrijver Onat Kutlar, waarbij de hij ernstig gewond raakte. Kutlar overleed op 11 januari 1995 aan zijn verwondingen. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Gewapende mannen schoten twee leden van de alawitische minderheid in een taxi dood. De taxichauffeur kwam eveneens om het leven. Daarna openden de mannen het vuur op vier koffiehuizen en een bakkerij, waarbij vijftien alawieten gewond raakten. De IBDA-C liet aan een lokale Turkse krant weten achter de aanslagen te zitten.

Type activiteit

Aanslagen

Een bomexplosie beschadigde het kantoor van de Partij van Democratisch Links in de wijk Beykoz in Istanbul. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Ahmet Taner Kislali, columnist voor de krant Cumhuriyet en hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Ankara, kwam door een bomaanslag om het leven. De Turkse politie ging ervan uit dat de aanslag het werk was van de IBDA-C.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag in Istanbul met een autobom op twee grote synagogen. Hierbij kwamen vijftien mensen om het leven en meer dan honderd anderen raakten gewond. Zowel de IBDA-C als al Qa’ida eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

februari 2012

De leider van de IBDA-C, Salih Izzet Erdis, werd ter dood veroordeeld. Twee anderen kregen achttien jaar vanwege hun lidmaatschap van de IBDA-C.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Arrestatie in Izmir (Turkije) van een vermoedelijke IBDA-C cel van zes leden die verdacht werden van het voorbereiden van aanslagen in samenwerking met al Qa’ida.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Yonah Alexander, Turkey: Terrorism, Civil Rights and the European Union, Londen 2008
  • Erik Jan Zürcher & Heleen van der Linden, De Europese Unie, Turkije en de islam, Amsterdam 2004
  • Stephen F. Larrabee & Ian O. Lesser, Turkish foreign Policy in an Age of Uncertainty, Santa Monica 2003

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee