Teyrebazen Azadiya Kurdistan (TAK)

Naam organisatie Teyrebazen Azadiya Kurdistan (TAK) (‘Koerdische Vrijheidsvalken’)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Turkije
Operationele gebieden Turkije
Classificatie en ideologie

Seperatistisch en nationalistisch terrorisme.

Doelen

De TAK streeft een onafhankelijke Koerdische Staat na.

Omvang (in personen) 100-1000
Kleur Rood en groen.
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Turkije

Achtergrond

Korte geschiedenis

Er is weinig over de TAK bekend. Deze kleine, militante groep wordt in verband gebracht met de terroristische organisatie PKK. De TAK zou zijn opgericht door Koerden die het niet eens waren met de gematigde houding van de PKK tegenover de Turkse regering. De PKK beweert echter geen invloed te hebben op deze organisatie en zegt dat de TAK volledig onafhankelijk opereert. Hoewel Turkse politici en media beweren dat de TAK een dekmantel is van de PKK, is het waarschijnlijker dat de groep een rivaal en mogelijk opvolger is van de PKK. In 2004 voerde de TAK haar eerste aanslag uit. De eerste aanslagen waren kleinschalig en niet dodelijk. Daar kwam een jaar later verandering in, toen de TAK een aanslag pleegde in Kusadasi. Hierbij kwamen vijf buitenlandse toeristen om het leven. De TAK richt zich met zijn aanslagen op toeristische gebieden, omdat dit één van de belangrijkste inkomstenbronnen van Turkije is. Het in de toeristische industrie verdiende geld wordt volgens de TAK weer gebruikt in de strijd tegen de Koerden. Daarnaast pleegde de groepering in 2011 ook een aanslag in Ankara. Na jarenlang weinig tot niets van zich te hebben laten horen heeft TAK eind 2015 en begin 2016 nieuwe aanslagen gepleegd en gedreigd hiermee door te zullen gaan. 

Literatuur: ‘Turkish blast kills 3 in possible terror attack ‘, CNN, 20/09/2011; ‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009; James Brandon, ‘The Kurdistan Freedom Falcons Emerges as a Rival to the PKK’, Terrorism Focus, 3(40), 17/10/2006.

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De omvang wordt geschat op een paar honderd militante strijders.    

Literatuur: Burak Bekdil, ‘U.S. Applies Terrorist Designation to Kurdistan Freedom Falcons’, Terrorism Focus, 5(3), 22/01/2008.

Leiders

De TAK spreekt met lof over een gevangen leider van de PKK. Het is onduidelijk in hoeverre zijn leiding wordt gevolgd.  

Literatuur: Frank Hyland, ‘Responsibility for Bombings in Western Turkey Disputed by PKK and the Kurdistan Freedom Falcons’, Terrorism Focus, 5(31), 02/09/2008 

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

Geen informatie beschikbaar

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

De tactiek van de TAK kenmerkt zich in de laatste jaren door toenemend op mensenlevens gericht geweld. Diverse bomaanslagen in Turkse steden worden door de Turkse overheid toegeschreven aan de TAK. 

Recente en/of opvallende activiteiten

december 2016

In Kayseri, Turkije, zijn ten minste 13 doden en 50 gewonden gevallen bij een aanslag met een autobom. De aanslag was gericht op een passerende bus met 25 militairen die op weekendverlof gingen. Alle doden zijn militairen. De aanslag is opgeist door de Teyrebazen Azadiya Kurdistan.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag bij het Besiktas-stadion in Istanbul, Turkije, zijn 44 doden en zeker 150 gewonden gevallen. De eerste explosie betrof een zelfmoordaanslag met een auto buiten het stadion. Minder dan een minuut later blies een zelfmoordterrorist te voet zichzelf op in een aangrenzend park. Onder de doden zijn vooral oproerpolitie. De aanslag is opgeist door de Koerdische Vrijheidsvalken (Teyrebazen Azadiya Kurdistan, TAK).

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij een autobomaanslag in Istanbul zijn zeven agenten en vier burgers om het leven gekomen. De aanslag was gericht op een politievoertuig en is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In het centrum van Istanbul is een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Bij de aanslag zouden 11 mensen zijn gedood en zeker 36 mensen gewond zijn geraakt. Een geparkeerde auto werd tot ontploffing gebracht toen de bus met agenten langsreed. TAK heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

Bij een bomaanslag in het centrum van Ankara zijn 37 mensen gedood en minsten 125 verwond. De aanslag werd gepleegd op een druk verkeersknooppunt in een wijk met veel winkels en restaurants. De meeste slachtoffers zijn burgers. De aanslag is opgeëist door de Koerdische TAK. De TAK schrijft dat de aanval gericht was tegen veiligheidstroepen en dat burgerslachtoffers onvermijdelijk waren. Er zouden nog meer aanslagen volgen. Ondanks het bericht van de TAK stelt de Turkse regering dat de PKK achter de aanslag zit.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij een mortieraanval op een vliegveld in Istanbul is een persoon omgekomen en een andere verwond. Hierbij zijn ook vijf vliegtuigen beschadigd. De aanslag is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

In Ankara zijn bij een aanslag 28 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Het Koerdische TAK heeft de aanslag opgeëist. De aanslag is volgens TAK een vergeldingsactie voor de politiek van de Turkse president. De organisatie heeft meer aanslagen aangekondigd. De TAK pleegt veelal aanslagen in toeristische gebieden. Ze geloven dat het geld uit de toeristische sector voornamelijk door de Turkse regering wordt gebruikt om hen en andere Koerdische organisaties te bestrijden.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2012

Drie mensen komen om en meer dan dertig raken gewond bij een bomaanslag in Ankara. TAK eist de aanslag op. 

Type activiteit

Aanslagen

maart 2012

Bomaanslag op een bus in de Turkse badplaats Kusadasi. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

Een serie van verschillende bomaanslagen in badplaatsen aan de Turkse Riviera. In Antalya kwamen drie mensen om, in Marmaris vallen meer dan twintig gewonden, in Istanbul raakten zes mensen gewond en in Adana waren er vier gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

In Mersin, een stad in het zuiden van Turkije aan de Middellandse Zee, ontplofte een autobom. Hierbij raakten twaalf politieagenten gewond. Twee dagen later werd er een tweede autobom tot ontploffing gebracht in Izmir, gericht tegen een politiebus en een militair voertuig. Bij de tweede aanslag raakten zestien mensen gewond. Op de website van de TAK worden beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag met een bermbom op een bus in Istanbul kwamen vier militairen en de 17-jarige dochter van een militair om het leven. TAK eiste de verantwoordelijkheid op en liet in een verklaring weten dat de militairen het doelwit waren geweest.

Type activiteit

Aanslagen

Na een zelfmoordaanslag in Istanbul waarbij 32 gewonden vielen claimt de TAK de verantwoordelijkheid. Het doelwit bestond uit agenten die toezicht hielden bij een monument voor de oprichting van de Turkse staat.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

maart 2012

Turkije arresteert een verdachte voor twee bomaanslagen die zijn opgeëist door TAK.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Michael M. Gunter, The Kurds Ascending: The Evolving Solution to the Kurdish Problem in Iraq and Turkey, New York 2008

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee