Boko Haram

Naam organisatie Boko Haram
Aliassen Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad (vertaald: Zij die Zijn Toegewijd aan de Verbreiding van de Leer van de Profeet en de Jihad) , Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie (ISWAP)
Land / regio (oorsprong) Nigeria
Operationele gebieden Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger, Centraal-Afrikaanse Republiek,
Toelichting Operationele Gebieden

De basis en oorsprong van Boko Haram is Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke Nigeriaanse staat Borno. De organisatie ies echter ook actief in omringende landen, zoals Kameroen en Tsjaad. De poreuze grenzen tussen deze landen maken het voor Boko Haram gemakkelijk om wapens en mensen te smokkelen.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme

Doelen

Boko Haram heeft als doel het stichten van een islamitische staat onder de sharia in Nigeria.

Omvang (in personen) 100-1000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger, Centraal-Afrikaanse Republiek,

Achtergrond

Korte geschiedenis

De oorsprong van Boko Haram (grofweg vertaald als 'Westerse invloed is verboden') ligt in een lange geschiedenis van conflicten en religieus geweld in Nigeria. Boko Haram is een islamitische groepering die in Nigeria een ‘pure’ islamitische staat wil stichten, op basis van strenge islamtische wetgeving (de sharia). De groepering ziet het als haar doel om Westerse invloeden te beperken en pleegt daarom regelmatig aanslagen op locaties die als 'buitenlandse inmenging' worden beschouwd.

Boko Haram komt voort uit een radicale Islamitische jeugdbeweging in de stad Maiduguri, in de Nigeriaanse staat Borno. Deze beweging riep onder leiding van Mohammed Yusuf op tot meer islamitische manier van leven en protesteerde tegen corruptie en ongelijkheid in het land. In juli 2009 werd Yusuf gedood door Nigeriaanse troepen, samen met honderden van zijn volgelingen. Degenen die overbleven, herenigden zich onder de naam van Jama'atu Ahl al-Sunna li-l-Da'wa wa-lJihad (JASDJ) - beter bekend als Boko Haram.

Boko Haram verkreeg wereldwijde aandacht in augustus 2011 toen het een compound van de Verenigde Naties in Abuja aanviel waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. In 2012 splitste een deel van Boko Haram (genaamd ‘Ansaru’) zich af na onenigheid over het vermoorden van moslims door Boko Haram. Ansaru presenteerde zichzelf als een ‘humaan’ alternatief voor Boko Haram door enkel christenen aan te vallen.

Boko Haram wil een einde maken aan scholen waarin niet de ‘ware’ islamitische leer onderwezen wordt. Hierdoor zijn scholen een belangrijk doelwit voor de groepering. In de beginperiode van Boko Haram werden aanvallen beperkt tot lokale rooftochten, overvallen en aanslagen. Sinds 2013 wordt echter niet alleen het noorden van Nigeria, maar ook buurlanden zoals Tsjaad en Kameroen geterroriseerd door Boko Haram. Hierbij zijn al duizenden doden gevallen en honderden kinderen gekidnapt. In 2014 ontvoerden strijders van Boko Haram 276 Nigeriaanse meisjes in Chibok. Dit leidde tot de internationale campagne ‘Bring Back Our Girls’, gesteund door filmsterren, muzikanten en – meest in het oog springend – de toenmalige first lady van de V.S.

Op 24 augustus 2014 riep Boko Haram in Gwoza een islamitische kalifaat uit. Door de gezamenlijke inzet van Nigeria, Tsjaad en Niger heeft Boko Haram verloor Boko Haram echter al snel weer veel van hun terrein. In 2015 zwoer Boko Haram leider Abubakar Shekau trouw aan Islamitische Staat en Boko Haram nam de naam ‘Islamitische Staat in West-Afrika’ (ISWAP) aan. Islamitische Staat benoemde echter Abu Musab al-Barnawi als leider, resulterende in een splitsing tussen twee rivaliserende groeperingen: de ene loyaal aan Shekau en actief als Boko Haram, en de andere groepering (ISWAP) geleid door Abu Abdullah Ibn Umar al-Barnawi. Een van de redenen voor de splitsing was Shekau's willekeurige gebruik van geweld, dat ook moslims trof, en waar IS fundamenteeltegen was. Beide afsplitsingen worden over het algemeen echter als Boko Haram aangeduid. 

Al-Barnawi wist met zijn IS-gelieerde organisatie echter snel een sterke groepering op te bouwen, en ISWAP werd al snel gezien als de sterkere partij. In 2019 had Shekau ongeveer 1000 strijders onder zijn bevel, voor Al-Barnawi waren dat er ruim 5000. ISWAP wist rap veel gebied rondom het Lake Chad Bassin te veroveren en trainingskampen op te zetten, met steun van Islamitische Staat. Vanuit daar voert ISWAP aanslagen uit op Niger, Nigeria en Tsjaad. Ook kent de organisatie veel steun van de lokale bevolking, in tegenstellig tot Shekau's factie. 

In april 2021 veroverde ISWAP een Nigeriaanse legerbasis rond Mainok en bemachtigde het gevechtstanks en ander militair materieel. ISWAP viel hiermee vervolgens de bases van Boko Haram in het Sambisa-woud aan en veroverde deze. Abubakar Shekau pleegde in mei 2021 zelfmoord, vermoedelijk met een bomgordel. Als gevolg hiervan liepen veel Boko Haram-strijders over naar ISWAP. In augustus 2021 werd Abu Musab Al-Barnawi naar verluidt gedood - hetzij in een gevecht met het Nigeriaanse leger of tijdens een conflict met ISWAP-strijders. Hij werd opgevolgd door Malam Bako, maar ook die werd slechts twee maanden later gedood door Nigeriaanse strijdkrachten.

Een 24-jarige strijder is de vermeende opvolger van Shekau en huidige leider van Boko Haram. Hij verscheen één maand na de dood van Shekau in een propagandafilmpje, waarin hij verklaarde open te staan voor samenwerking met Islamitische Staat. Voor zover bekend is hij anno 2024 nogsteeds de leider van de organisatie.

Bronnen: Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324.; ‘What is Boko Haram’United States Institute of Peace, 30/05/2012; Marc-Antoine Pérouse de Montclos, ‘Boko Haram : Islamism, politics, security and the state in Nigeria’, 2014; ‘Ansaru: Boko Haram Splinter Group Sows Terror in Nigeria’NBC, 08/03/2015; Jacob Zenn, ‘Making sense of Boko Haram’s different factions: Who, how and why?’, 20/09/2016; Philip Obaji Jr., ‘ISIS’s West African Offshoot Is Following al Qaeda’s Rules for Success’, 02/04/2019; ‘Suspected Leadership Changes to IS-Backed Boko Haram Faction Continue’, Council on Foreign Relations, 12/03/2019; ‘Boko Haram in Nigeria: Split emerges over leadership’, BBC, 16/07/2018; ‘Currently Listed Entities’, Public Safety Canada, 21/11/2018. 

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

In 2019 bestond Boko Haram nog uit ongeveer 1000 strijders. Dat aantal is vermoedelijk verder teruggelopen na de dood van voormalig voorman Abubakar Shekau. Veel strijders hebben de overstap naar ISWAP gemaakt, die ongeveer 5000 leden omslaat. 

Leiders

  • Ustaz Mohammed Yusuf (1970-2009) richtte in 2002 Boko Haram op. Hij was de spirituele leider van de beweging. Hij studeerde theologie en geloofde in de strikte regels van Islamitische wetgeving. Naar aanleiding van het Boko Haram-conflict in juli 2009 nam het Nigeriaanse leger Yusuf gevangen in het huis van zijn schoonouders. Ze droegen hem vervolgens over aan de Nigeriaanse politie. De politie executeerde Yusuf standrechtelijk buiten het hoofdbureau van politie in Maiduguri. Politiefunctionarissen beweerden aanvankelijk dat Yusuf werd neergeschoten terwijl hij probeerde te ontsnappen, of dat hij was gestorven aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens een vuurgevecht met het leger.
  • Abubakar Shekau was de opvolger van Yusuf. Hij heeft een opleiding genoten in Borno in islamitische religie. Hij sloot zich aan bij Boko Haram en werkte zich op in de hiërarchie. Toen Yusuf in 2009 werd gedood en Shekau werd vastgezet, nam Nur het leiderschap over totdat Shekau weer werd vrijgelaten. Onder Shekau voerde Boko Haram bomaanslagen, ontvoeringen en gevangenisuitbraken in de hele regio uit. En vanaf 2014 begon de organisatie steden te overrompelen in een poging een kalifaat te creëren onder de sharia. Shekau zette bovendien een bloedige jihadistische propagandacampagne op touw. Hij was vermoedelijk eind veertig toen hij zichzelf in mei 2021 opblies met een bomgordel. 
  • Mamman Nur stond net als Shekau dicht bij Yusuf in de bevelstructuur. Nur leidde een factie van Boko Haram die zich in 2014 afscheidde van de militante groepering onder leiding van Abubakar Shekau. Deze factie van Nur, die Abubakar al-Barnawi als emir koos, noemt zichzelf Islamic State West-African Province (ISWAP), en vestigde zijn operationele basis rond het Tsjaadmeer ten noorden van de Nigeriaanse staat Borno. ISWAP is loyaal aan Islamitische Staat, in tegenstelling tot de Boko Haram-factie van Shekau. Nur is vermoedelijk in 2018 om het leven gekomen bij een intern conflict met medestrijders. 
  • Een 24-jarige strijder is de opvolger van Shekau en huidige leider van Boko Haram. Hij verscheen één maand na de dood van Shekau in een propagandafilmpje, waarin hij verklaarde open te staan voor samenwerking met Islamitische Staat. 

Bevelstructuur

Boko Haram staat bekend als een gefragmenteerde organisatie, bestaande uit verschillende facties en aftakkingen (waaronder Boko Haram, de Islamitische Staat in West-Afrika (ISWAP) en Ansaru). De kernfactie van Boko Haram heeft een gedecentraliseerde organisatiestructuur met Bakura Modu aan het roer. Onder de leider staat de shura (raad), een besluitvormingsorgaan bestaande uit dertig leden dat de regionale Boko Haram cellen aanstuurt. Deze regionale cellen verschillen niet alleen qua locatie van elkaar, maar elke cel heeft ook een unieke specialisatie, bijvoorbeeld gericht op ontvoeringen, explosieven, inlichtingen, rekruteren, of zelfmoordaanslagen. 

Bronnen: Maza, K. D., Koldas, U., & Aksit, S. (2020). Challenges of countering terrorist recruitment in the Lake Chad region: The case of Boko Haram. Religions, 11(2), p. 96; Timofte, C. (2021). In The Shadows: The Threat Of an Islamic State On The Brink in the Middle East and Africa. Geraadpleegd via: https://ine.org.pl/wp-content/uploads/2021/05/In-The-Shadows-The-Threat-Of-an-Islamic-State-On-The-Brink-in-the-Middle-East-and-Africa.pdf; ‘Nigeria: Examining Boko Haram’, Stratfor, 15/07/2014; ‘Boko Haram’, Counter Extremism Project, 2019.

Financiële inkomstenbronnen

Naar verluidt ontving Boko Haram in 2003 financiering van Al Qa’ida, toen Osama Bin Laden destijds drie miljoen dollar verdeelde over verschillende Nigeriaanse salafistische groepen. Tegenwoordig is Boko Haram grotendeels zelfvoorzienend, en haalt zij haar inkomsten vooral uit criminele activiteiten zoals plunderingen, afpersingen, ontvoeringen voor losgeld, bankovervallen, veediefstal, illegale handel in goederen en huurmoorden. De organisatie verkrijgt voertuigen, wapens en munitie door deze van Nigeriaanse en Nigerese militairen in beslag te nemen. Haar overige wapens zijn van de regionale zwarte markt afkomstig. In sommige gevallen heeft Boko Haram "belastingen" kunnen opleggen aan de lokale bevolking.

De terrorismestrategie van Boko Haram is echter overwegend goedkoop. De organisatie heeft daarom niet de financieringen nodig die kenmerkend zijn voor terroristische organisaties die actief zijn in het Midden-Oosten. Het is dan ook opmerkelijk dat het Federale Gerechtshof van de Verenigde Arabische Emiraten in 2020 zes Nigerianen tot gevangenisstraf heeft veroordeeld voor het overmaken van $782.000 van Dubai naar Boko Haram. Twee werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, vier tot tien jaar - allen wegens schending van de antiterrorismewetgeving van de VAE.

Bronnen: Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324; ‘Curbing Violence in Nigeria (II): The Boko Haram Insurgency’, International Crisis Group, 03/04/2014; Robin Simcox, ‘Boko Haram and defining the ‘al-Qaeda network’, 06/06/2014; ‘Boko Haram’, Counter Extremism Project, 2019. 

(Internationale) relaties

  • Al Qa'ida. Veel van de ideologische overtuigingen en doelstellingen van Boko Haram waren in eerste instantie geïnspireerd op die van Al Qa'ida. Daarnaast bood Al Qa'ida in haar beginjaren materiële, technische en financiële steun aan Boko Haram. Desondanks zijn de groepen de afgelopen jaren uit elkaar gegroeid - vooral nadat Shekau als leider aantrad - en gaan ze steeds meer van elkaar verschillen in hun tactiek en aanpak.
  • Islamitische Staat. De banden tussen IS en Boko Haram variëren per factie. In 2015 zwoer Boko Haram leider Abubakar Shekau trouw aan Islamitische Staat. Van directe invloed of centrale aansturing was echter nauwelijks sprake. Islamitische Staat benoemde wel Abu Musab al-Barnawi als leider, resulterende in een splitsing tussen twee rivaliserende groeperingen: de ene loyaal aan Shekau en actief als Boko Haram, en de andere groepering (ISWAP) geleid door Abu Abdullah Ibn Umar al-Barnawi. Een van de redenen voor de splitsing was Shekau's willekeurige gebruik van geweld, dat ook moslims trof, en waar IS fundamenteel tegen was. In 2021, na de dood van Shekau, heeft Boko Haram een video naar buiten gebracht waarin haar nieuwe leider, Bakura Modu, aangeeft de samenwerking tussen IS en Boko Haram te willen verstevigen. 

Bronnen: Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324; Maza, K. D., Koldas, U., & Aksit, S. (2020). Challenges of countering terrorist recruitment in the Lake Chad region: The case of Boko Haram. Religions, 11(2), p. 96; Timofte, C. (2021). In The Shadows: The Threat Of an Islamic State On The Brink in the Middle East and Africa. Geraadpleegd via: https://ine.org.pl/wp-content/uploads/2021/05/In-The-Shadows-The-Threat-Of-an-Islamic-State-On-The-Brink-in-the-Middle-East-and-Africa.pdf. 

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Boko Haram pleegt geweldadige aanslagen; smokkelt mensen, wapens en drugs; en ontvoert (met name) schoolgaande kinderen in ruil voor losgeld. Verder plegen zij gewapende aanvallen op christelijke kerken, kerkgangers, regeringsgebouwen, politieposten en bovenal scholen. Een methode die Boko Haram vaak toepast, is vanaf rijdende motoren of auto’s op hun doelwitten te schieten. Daarnaast zet Boko Haram vaak vrouwen en kinderen in als zelfmoordterroristen. De organisatie verkrijgt voertuigen, wapens en munitie door deze van Nigeriaanse en Nigerese militairen in beslag te nemen. Haar overige wapens zijn van de regionale zwarte markt afkomstig.

Bronnen: Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324; Albert, I. O. (2021). Decapitation strategies and the significance of Abubakar Shekau's death in Nigeria's Boko Haram crisis. International Affairs, 97(6), p. 1691-1708. Bello, M. M. (2021). The Terror Campaign of Boko Haram: Its Transformation and Challenges to Nigeria’s Security. Golden Ratio of Social Science and Education, 1(2), p. 85-94. 

Recente en/of opvallende activiteiten

november 2024

Leden van Boko Haram hebben een militaire basis in Tsjaad aangevallen, waarbij minstens 15 soldaten, waaronder vermoedelijk meerdere hooggeplaatste officieren, om het leven kwamen. Tijdens de aanval werden 96 leden van Boko Haram gedood en werden wapens van de terroristische groep in beslag genomen.

oktober 2024

Ongeveer 40 soldaten van het leger van Tsjaad zijn gedood door leden van Boko Haram. De aanval vond plaats bij de grens tussen Nigeria en Tsjaad, waar de terroristische groep een militaire basis met 200 soldaten aanviel. Na de aanval plunderden de aanvallers wapens, staken militaire voertuigen in brand en vluchtten.

september 2024
Tientallen mensen zijn omgekomen nadat strijders van Boko Haram een dorp in het noordoosten van Nigeria hebben aangevallen en winkels en huizen in brand hebben gestoken. De aanval vond in de middag van 1 september plaats. Volgens een politiewoordvoerder in de staat Yobe vielen ongeveer 150 vermoedelijke Boko Haram-leden met vuurwapens het dorp Mafa aan op meer dan 50 motorfietsen. Het exacte aantal doden is nog niet vastgesteld.
november 2022
Ten minste 10 Tsjadische soldaten zijn gedood bij een Boko Haram aanslag in het westen van Tsjaad. Een onbekend aantal anderen raakte gewond. De aanslag vond plaats op een militaire basis in Tsjaad, en is opgeëist door Boko Haram. 
juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo'n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

maart 2021
Boko Haram heeft de aanslag in Maiduguri, Nigeria, van eind febrari 2021 opgeeist. Tijdens de aanslag vuurden aanslagplegers raket-gestuurde granaten op inwoners van de stad af. Tien mensen kwamen om het leven.
  • Al Jazeera
    2 maart 2021 | Al Jazeera
  • BBC
    24 februari 2021 | BBC
december 2020
Bij een aanslag op het dorp Toumour in de regio Diffa in Niger zijn 27 mensen om het leven gekomen. Honderd anderen zijn gewond geraakt - en een klein aantal inwoners als vermist opgegeven. De aanslag vond plaats op zaterdag 11 december, enkele uren voor de regionale verkiezingen in het gebied. Volgens lokale autoriteiten zouden de tientallen aanslagplegers een brand hebben gesticht, welke een groot deel van het dorp - tussen de 800 en 1000 woningen - zou hebben verwoest. De aanslag werd niet veel later opgeeist door Boko Haram, in een video ontvangen door de nieuwsorganisatie AFP. 

In de noordwestelijke provincie van Katsina zijn op vrijdagavond 11 december honderden schoolkinderen vermist geraakt, na een gewapende aanval op hun kostschool. De aanval werd in eerste instantie toegeschreven aan criminele bendes, maar deze is dinsdag middels een spraakbericht door Boko Haram opgeëist. Boko Haram is berucht om haar grootschalige ontvoeringen van kinderen. De organisatie zat achter de ontvoering van 276 schoolmeisjes in 2014. Sommige van hen zaten jarenlang gevangen, anderen zijn nogsteeds niet teruggevonden. 

Update: Op 18 december 2020, een week na de ontvoering, zijn alle schoolkinderen vrijgelaten. De details van de vrijlating, waaronder eventuele onderhandelingen met Boko Haram of de betaling van losgeld, blijven echter onbekend. 

Minstens 110 mensen zijn omgekomen bij een aanval op het dorp Koshobe, in het noordoosten van Nigeria. De aanslag is toegeschreven aan de jihadistische groepering Boko Haram. Gewapende mannen reden het dorp binnen, waarna zij de aanval inzetten tegen de landarbeiders en boeren die op dat moment aan het werk waren. De aanvallers hielden hun slachtoffers gevangen, bonden hen vast, en sneden hun keel door. Tientallen zouden geheel zijn onthooofd. Boko Haram en ISWAP (Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie) zijn beide actief in het noordoosten van Nigeria. De groeperingen richten zich in hun aanslagen veelal op houthakkers, boeren en vissers - zij worden beschuldigd van spionage en het doorsluizen van informatie aan militairen die tegen deze groepen strijden. 
juni 2020
Op 9 juni heeft Boko Haram een aanval uitgevoerd in het dorp Faduma Koloram, in het noordoosten van Nigeria, waarbij tientallen mensen op brute wijze zijn gedood. Rond het middaguur kwamen strijders van Boko Haram het dorp binnen, doodden meer dan 80 dorpsbewoners, ontvoerden het dorpshoofd en namen 1.200 stuks vee mee. De aanval is mogelijk een vergelding voor eerdere mislukte aanvallen, waarbij enkele Boko Haram-strijders omkwamen. Na de aanval is het dorp in brand gezet.
  • NOS
    10 juni 2020 | NOS
  • Reuters
    9 juni 2020 | Reuters
april 2020

Het Tsjadische leger heeft 100 manschappen verloren tijdens een aanval van Boko Haram in een dorp vlakbij het Tsjaadmeer. Boko Haram had een hinderlaag opgezet. Tsjaad is een belangrijke partner in Operatie Barkhane, de militaire operatie geïnitieerd door Frankrijk, gericht op het terugdringen van terroristische groeperingen in de Sahelregio.

  • Reuters
    25 maart 2020 | Reuters
  • BBC
    25 maart 2020 | BBC
juli 2019
Op 27 juli 2019 viel Boko Haram een Nigeriaans dorp aan in de deelstaat Borno. Boko Haram strijders arriveerden per motor en schoten op een groep dorpelingen die terugkeerde van een begrafenis. Hierbij vielen 21 doden. 44 anderen kwamen om het leven bij de achtervolging op de aanslagplegers. Naar verluid was de aanslag een vergelding voor het doden van elf Boko Haram strijders twee weken geleden.
juni 2019
Op 17 juni 2019 bliezen drie Boko-Haram terroristen zich op in Konduga waar een menigte zich had verzameld om een wedstrijd in de Africa Cup te kijken. Bij deze aanslagen vielen zeker 30 doden en minstens 40 gewonden.  
Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo'n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

mei 2022

Troepen van de West-Afrikaanse gezamenlijke strijdmacht Multinational Joint Task Force (MJTF, een coalitie van Kameroen, Tsjaad, Nigeria en Niger) hebben naar schatting 20 strijders gedood in het stroomgebied van het Tsjaadmeer. Tussen 27 en 29 april 2022 zou de MJTF minstens 20 terroristen hebben geneutaliseerd. De strijders zouden deel uit hebben gemaakt van Boko Haram. 

maart 2022

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties opgelegd aan personen die banden hebben met de gewapende groepering Boko Haram in Nigeria. Zes Nigeriaanse staatsburgers die schuldig zijn bevonden aan het opzetten van een Boko Haram-cel in de Verenigde Arabische Emiraten om geld in te zamelen voor strijders in Nigeria, zijn op de sanctielijst geplaatst. De zes mannen werden eerder al veroordeeld in de VAE, voor een poging om $782.000 van Dubai naar Nigeria te sturen.

mei 2021
Abubakar Shekau, de leider Boko Haram is volgens verschillende bronnen omgekomen. Eerder werd gemeld dat de leider van de terroristische organisatie ernstig gewond was geraakt bij een zelfmoordpoging die moest voorkomen dat rivaliserende jihadisten hem gevangen zouden nemen. Hij zou hier uiteindelijk aan zijn overleden. Shekau was het brein achter de kidnapping van 300 schoolmeisjes uit de Nigeriaanse stad Chibok. 
Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Adesoji, A. (2010). The Boko Haram Uprising and Islamic Revivalism in Nigeria. Africa Spectrum, 45(2), p. 95-108.
  • Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324.
  • Albert, I. O. (2021). Decapitation strategies and the significance of Abubakar Shekau's death in Nigeria's Boko Haram crisis. International Affairs, 97(6), p. 1691-1708.
  • Bello, M. M. (2021). The Terror Campaign of Boko Haram: Its Transformation and Challenges to Nigeria’s Security. Golden Ratio of Social Science and Education, 1(2), p. 85-94.
  • Comolli, V. (2015). Boko Haram: Nigeria’s Islamist Insurgency. London: Hurst & Company.
  • Ishaku, B., Aksit, S., & Maza, K. D. (2021). The Role of Faith-Based Organizations in Counter-Radicalization in Nigeria: The Case of Boko Haram. Religions, 12(11), p. 1003.
  • Loimeier, R. (2012). Boko Haram: The Development of a Militant Religious Movement in Nigeria. Africa Spectrum, 47(2-3), 137-155.
  • Maza, K. D., Koldas, U., & Aksit, S. (2020). Challenges of countering terrorist recruitment in the Lake Chad region: The case of Boko Haram. Religions, 11(2), p. 96.
  • Timofte, C. (2021). In The Shadows: The Threat Of an Islamic State On The Brink in the Middle East and Africa. Geraadpleegd via: https://ine.org.pl/wp-content/uploads/2021/05/In-The-Shadows-The-Threat-Of-an-Islamic-State-On-The-Brink-in-the-Middle-East-and-Africa.pdf 
  • Onuoha, F.C. (2010). The Islamist challenge: Nigeria’s Boko Haram crisis explained. African Security Review, 19(2), p. 54-67.
  • Omenma, J. T., Onyishi, I. E., & Okolie, A. M. (2020). A decade of Boko Haram activities: the attacks, responses and challenges ahead. Security Journal, p. 1-20.
  • Zenn, J. & Pearson, E. (2014). Women, Gender and the evolving tactics of Boko Haram. Journal of Terrorism Research, 5(1), p. 45-57.

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee