Boko Haram

Naam organisatie Boko Haram
Aliassen Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad (Zij die Zijn Toegewijd aan de Verbreiding van de Leer van de Profeet en de Jihad) , Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie (ISWAP)
Land / regio (oorsprong) Nigeria
Operationele gebieden Nigeria, Cameroon, Chad, Niger, Central African Republic
Toelichting Operationele Gebieden

De basis en oorsprong van Boko Haram is Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke Nigeriaanse staat Borno. De organisatie ies echter ook actief in omringende landen, zoals Kameroen en Tsjaad. De poreuze grenzen tussen deze landen maken het voor Boko Haram gemakkelijk om wapens en mensen te smokkelen.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme

Doelen

Boko Haram heeft als doel het stichten van een islamitische staat onder de sharia in Nigeria.

Omvang (in personen) 1000-5000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

In 2019 bestond Boko Haram nog uit ongeveer 1000 strijders. Dat aantal is vermoedelijk verder teruggelopen na de dood van voormalig voorman Abubakar Shekau. Veel strijders hebben de overstap naar ISWAP gemaakt, die ongeveer 5000 leden omslaat. 

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

Naar verluidt ontving Boko Haram in 2003 financiering van Al Qa’ida, toen Osama Bin Laden destijds drie miljoen dollar verdeelde over verschillende Nigeriaanse salafistische groepen. Tegenwoordig is Boko Haram grotendeels zelfvoorzienend, en haalt zij haar inkomsten vooral uit criminele activiteiten zoals plunderingen, afpersingen, ontvoeringen voor losgeld, bankovervallen, veediefstal, illegale handel in goederen en huurmoorden. De organisatie verkrijgt voertuigen, wapens en munitie door deze van Nigeriaanse en Nigerese militairen in beslag te nemen. Haar overige wapens zijn van de regionale zwarte markt afkomstig. In sommige gevallen heeft Boko Haram “belastingen” kunnen opleggen aan de lokale bevolking.

De terrorismestrategie van Boko Haram is echter overwegend goedkoop. De organisatie heeft daarom niet de financieringen nodig die kenmerkend zijn voor terroristische organisaties die actief zijn in het Midden-Oosten. Het is dan ook opmerkelijk dat het Federale Gerechtshof van de Verenigde Arabische Emiraten in 2020 zes Nigerianen tot gevangenisstraf heeft veroordeeld voor het overmaken van $782.000 van Dubai naar Boko Haram. Twee werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, vier tot tien jaar - allen wegens schending van de antiterrorismewetgeving van de VAE.

(Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324; ‘Curbing Violence in Nigeria (II): The Boko Haram Insurgency’, International Crisis Group, 03/04/2014; Robin Simcox, ‘Boko Haram and defining the ‘al-Qaeda network’, 06/06/2014; ‘Boko Haram’, Counter Extremism Project, 2019).

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Boko Haram pleegt geweldadige aanslagen; smokkelt mensen, wapens en drugs; en ontvoert (met name) schoolgaande kinderen in ruil voor losgeld. Verder plegen zij gewapende aanvallen op christelijke kerken, kerkgangers, regeringsgebouwen, politieposten en bovenal scholen. Een methode die Boko Haram vaak toepast, is vanaf rijdende motoren of auto’s op hun doelwitten te schieten. Daarnaast zet Boko Haram vaak vrouwen en kinderen in als zelfmoordterroristen. De organisatie verkrijgt voertuigen, wapens en munitie door deze van Nigeriaanse en Nigerese militairen in beslag te nemen. Haar overige wapens zijn van de regionale zwarte markt afkomstig.

(Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324; Albert, I. O. (2021). Decapitation strategies and the significance of Abubakar Shekau's death in Nigeria's Boko Haram crisis. International Affairs, 97(6), p. 1691-1708. Bello, M. M. (2021). The Terror Campaign of Boko Haram: Its Transformation and Challenges to Nigeria’s Security. Golden Ratio of Social Science and Education, 1(2), p. 85-94)

Recente en/of opvallende activiteiten

juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo’n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

Bron(nen)
Type activiteit

AanslagenOverig nieuws interventies

maart 2021

Boko Haram heeft de aanslag in Maiduguri, Nigeria, van eind febrari 2021 opgeeist. Tijdens de aanslag vuurden aanslagplegers raket-gestuurde granaten op inwoners van de stad af. Tien mensen kwamen om het leven.

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  2-maart-2021 | Al Jazeera
 • BBC
  24-februari-2021 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

december 2020

Bij een aanslag op het dorp Toumour in de regio Diffa in Niger zijn 27 mensen om het leven gekomen. Honderd anderen zijn gewond geraakt - en een klein aantal inwoners als vermist opgegeven. De aanslag vond plaats op zaterdag 11 december, enkele uren voor de regionale verkiezingen in het gebied. Volgens lokale autoriteiten zouden de tientallen aanslagplegers een brand hebben gesticht, welke een groot deel van het dorp - tussen de 800 en 1000 woningen - zou hebben verwoest. De aanslag werd niet veel later opgeeist door Boko Haram, in een video ontvangen door de nieuwsorganisatie AFP. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

In de noordwestelijke provincie van Katsina zijn op vrijdagavond 11 december honderden schoolkinderen vermist geraakt, na een gewapende aanval op hun kostschool. De aanval werd in eerste instantie toegeschreven aan criminele bendes, maar deze is dinsdag middels een spraakbericht door Boko Haram opgeëist. Boko Haram is berucht om haar grootschalige ontvoeringen van kinderen. De organisatie zat achter de ontvoering van 276 schoolmeisjes in 2014. Sommige van hen zaten jarenlang gevangen, anderen zijn nogsteeds niet teruggevonden. 

Update: Op 18 december 2020, een week na de ontvoering, zijn alle schoolkinderen vrijgelaten. De details van de vrijlating, waaronder eventuele onderhandelingen met Boko Haram of de betaling van losgeld, blijven echter onbekend. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

Minstens 110 mensen zijn omgekomen bij een aanval op het dorp Koshobe, in het noordoosten van Nigeria. De aanslag is toegeschreven aan de jihadistische groepering Boko Haram. Gewapende mannen reden het dorp binnen, waarna zij de aanval inzetten tegen de landarbeiders en boeren die op dat moment aan het werk waren. De aanvallers hielden hun slachtoffers gevangen, bonden hen vast, en sneden hun keel door. Tientallen zouden geheel zijn onthooofd. Boko Haram en ISWAP (Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie) zijn beide actief in het noordoosten van Nigeria. De groeperingen richten zich in hun aanslagen veelal op houthakkers, boeren en vissers - zij worden beschuldigd van spionage en het doorsluizen van informatie aan militairen die tegen deze groepen strijden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

juni 2020

Op 9 juni heeft Boko Haram een aanval uitgevoerd in het dorp Faduma Koloram, in het noordoosten van Nigeria, waarbij tientallen mensen op brute wijze zijn gedood. Rond het middaguur kwamen strijders van Boko Haram het dorp binnen, doodden meer dan 80 dorpsbewoners, ontvoerden het dorpshoofd en namen 1.200 stuks vee mee. De aanval is mogelijk een vergelding voor eerdere mislukte aanvallen, waarbij enkele Boko Haram-strijders omkwamen. Na de aanval is het dorp in brand gezet.

Bron(nen)
 • NOS
  10-juni-2020 | NOS
 • Reuters
  9-juni-2020 | Reuters
Type activiteit

Aanslagen

april 2020

Het Tsjadische leger heeft 100 manschappen verloren tijdens een aanval van Boko Haram in een dorp vlakbij het Tsjaadmeer. Boko Haram had een hinderlaag opgezet. Tsjaad is een belangrijke partner in Operatie Barkhane, de militaire operatie geïnitieerd door Frankrijk, gericht op het terugdringen van terroristische groeperingen in de Sahelregio.

Bron(nen)
 • Reuters
  25-maart-2020 | Reuters
 • BBC
  25-maart-2020 | BBC
Type activiteit

Aanslagen

juli 2019

Op 27 juli 2019 viel Boko Haram een Nigeriaans dorp aan in de deelstaat Borno. Boko Haram strijders arriveerden per motor en schoten op een groep dorpelingen die terugkeerde van een begrafenis. Hierbij vielen 21 doden. 44 anderen kwamen om het leven bij de achtervolging op de aanslagplegers. Naar verluid was de aanslag een vergelding voor het doden van elf Boko Haram strijders twee weken geleden.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2019

Op 17 juni 2019 bliezen drie Boko-Haram terroristen zich op in Konduga waar een menigte zich had verzameld om een wedstrijd in de Africa Cup te kijken. Bij deze aanslagen vielen zeker 30 doden en minstens 40 gewonden.  

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Adesoji, A. (2010). The Boko Haram Uprising and Islamic Revivalism in Nigeria. Africa Spectrum, 45(2), p. 95-108.
 • Ajah, B. O., Dinne, C. E., & Salami, K. K. (2020). Terrorism in contemporary Nigerian society: Conquest of Boko-Haram, myth or reality. International Journal of Criminal Justice Sciences, 15(2), p. 312-324.
 • Albert, I. O. (2021). Decapitation strategies and the significance of Abubakar Shekau's death in Nigeria's Boko Haram crisis. International Affairs, 97(6), p. 1691-1708.
 • Bello, M. M. (2021). The Terror Campaign of Boko Haram: Its Transformation and Challenges to Nigeria’s Security. Golden Ratio of Social Science and Education, 1(2), p. 85-94.
 • Comolli, V. (2015). Boko Haram: Nigeria’s Islamist Insurgency. London: Hurst & Company.
 • Ishaku, B., Aksit, S., & Maza, K. D. (2021). The Role of Faith-Based Organizations in Counter-Radicalization in Nigeria: The Case of Boko Haram. Religions, 12(11), p. 1003.
 • Loimeier, R. (2012). Boko Haram: The Development of a Militant Religious Movement in Nigeria. Africa Spectrum, 47(2-3), 137-155.
 • Maza, K. D., Koldas, U., & Aksit, S. (2020). Challenges of countering terrorist recruitment in the Lake Chad region: The case of Boko Haram. Religions, 11(2), p. 96.
 • Timofte, C. (2021). In The Shadows: The Threat Of an Islamic State On The Brink in the Middle East and Africa. Geraadpleegd via: https://ine.org.pl/wp-content/uploads/2021/05/In-The-Shadows-The-Threat-Of-an-Islamic-State-On-The-Brink-in-the-Middle-East-and-Africa.pdf 
 • Onuoha, F.C. (2010). The Islamist challenge: Nigeria’s Boko Haram crisis explained. African Security Review, 19(2), p. 54-67.
 • Omenma, J. T., Onyishi, I. E., & Okolie, A. M. (2020). A decade of Boko Haram activities: the attacks, responses and challenges ahead. Security Journal, p. 1-20.
 • Zenn, J. & Pearson, E. (2014). Women, Gender and the evolving tactics of Boko Haram. Journal of Terrorism Research, 5(1), p. 45-57.

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee