Partiya Karkerên Kurdistan (PKK)
Naam organisatie | Partiya Karkarên Kurdistan (Koerdische Arbeiderspartij) |
Aliassen | |
Land / regio (oorsprong) | Turkije |
Operationele gebieden | Irak, Libanon, Syrië, Turkije, |
Toelichting Operationele Gebieden | Hoofdzakelijk Turkije en Irak, waarnaast ook Syrië en Libanon als operationele gebieden worden genoemd. (‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004) |
Classificatie en ideologie | Marxistisch-leninistische nationalistisch separatistisch terrorisme. |
Doelen | De PKK heeft in de loop van de tijd verschillende doelen gehad:
|
Omvang (in personen) | 1000-5000 |
Kleur | Rood. |
Laatste activiteit | Geen informatie beschikbaar |
Laatst gewijzigd |
Operationele gebieden
Huidige bekende operationele gebieden
Verschijningsvormen
Logo('s)
Beeldmateriaal
Geen beeldmateriaal beschikbaar.
Propaganda
Geen informatie beschikbaar
Achtergrond
Korte geschiedenis
De Partiya Karkeren Kurdistan (PKK) werd in 1974 opgericht als marxistisch-leninistische beweging die streefde naar het vestigen van een marxistische Koerdische staat in zuidoost-Turkije. In 1984 begon de groep een guerrilla-oorlog tegen de Turkse regering, waarbij meer dan 35.000 mensen om het leven kwamen. Na hardhandig optreden van het Turkse leger in het begin van de jaren negentig, was de PKK grotendeels verslagen. De groep veranderde vervolgens haar strategie van een landelijke opstand naar stedelijk terrorisme. Naar aanleiding van een tip van de Amerikaanse inlichtingendienst arresteerden Turkse autoriteiten in 1999 de toenamalige PKK-leider in Kenia. Deze werd veroordeeld tot levenlange gevangenisstraf. Hoewel hij de symbolische leider van de groep bleef, was zijn arrestatie een grote tegenslag voor de PKK. Om een doodvonnis te vermijden, adviseerde hij zijn volgelingen vanuit de gevangenis om zich te onthouden van geweld en zich voortaan op vreedzame wijze in te zetten voor Koerdische rechten. De PKK kondigde vervolgens een staakt-het-vuren aan dat doorliep tot juni 2004, toen een groep hardliners de controle van de groep overnam. In de daaropvolgende jaren pleegde de PKK verschillende aanslagen in zowel het oosten als het westen van Turkije, vaak vanuit bases in noord-Irak. In juli 2009 kwam de Turkse premier met een ‘democratische opening’, een initiatief voor het vergroten van de politieke en culturele rechten van de Turkse Koerden. Het verbod op de belangrijkste pro-Koerdische partij DTP en een juridisch offensief tegen Koerdische activisten betekenden echter het einde van de opening. Uit woede over het mislukken van de onderhandelingen, voerde de PKK in 2010 het geweld weer op. (‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004; ‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010; ‘Botsing Turken en PKK: 17 doden’, De Volkskrant, 02/07/2010)
Relevantie voor Nederland
- Trouw, 2012: "In Zeeland werden 55 personen opgepakt vanwege vermeende banden met de PKK. De Nationale Recherche maakte een einde aan een geheime bijeenkomst waarvoor deelnemers uit verschillende landen naar een recreatiepark op Schouwen-Duiveland waren gekomen. Aan de actie namen 150 politiemensen deel en werd er een helikopter ingezet. Van de 55 gearresteerden werden 37 personen een dag later vrijgelaten en 9 personen zijn voor de onderzoeksrechter geleid".
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2011, p. 12: “De PKK rekruteert in Europa jonge Koerden voor de gewapende strijd tegen het Turkse leger in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. Ook in Nederland vinden deze rekruteringsactiviteiten plaats. Ze zijn structureel van aard en goed georganiseerd (…) Sinds juli 2011 is de gewapende strijd van de PKK tegen het Turkse leger toegenomen. Tegelijk is onrust ontstaan binnen de Koerdische gemeenschap over het lot van de leider van de PKK die een gevangenisstraf uitzit in Turkije. Deze ontwikkelingen zorgen voor frustratie en een verhoogd activisme binnen de Koerdische gemeenschap in Nederland. Dat heeft in 2011 geleid tot enkele verstoringen van de openbare orde.”
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2010, p. 9: “ De AIVD heeft in 2010 zeven gemeenten en samenwerkingspartnerspartners als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Douane ingelicht over de financierings- en faciliteringsactiviteiten van de PKK in Nederland. Hiermee helpt de AIVD om weerstand op te bouwen tegen de invloed van de PKK.” Tevens hebben in februari en maart 2010 in Europa verstoringsacties tegen de PKK plaatsgevonden, waarbij in Belgie vijftien personen zijn aangehouden. “De AIVD heeft deze acties ondersteund door relevante informatie te delen met de Belgische autoriteiten. In reactie op de justitiële actie in België hebben zeker 5000 Koerden in Brussel gedemonstreerd. De AIVD heeft geconstateerd dat ook PKK-sympathisanten uit Nederland zich bij dit protest hebben aangesloten.”
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2009, p. 16: “De PKK is in Nederland actief met financierings- en faciliteringsactiviteiten en zamelt op heimelijke wijze geld in onder de Koerdische gemeenschap. Het ingezamelde geld komt ten goede aan de media-activiteiten en instandhouding van deze organisatie in Nederland en Europa. Daarnaast vervoert de PKK vanuit Nederland goederen naar de gewapende eenheden in Noord-Irak. Deze goederen ondersteunen de strijd tegen het Turkse leger. De activiteiten van de PKK zijn omvangrijk, structureel en goed georganiseerd.”
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2008, p. 25: “De AIVD heeft geconstateerd dat politieke en militaire ontwikkelingen in Turkije, die in verband staan met de PKK, soms voor onrust zorgen binnen de Koerdische gemeenschappen in Europa en in Nederland.”
- De in 2001 naar Nederland gevluchte topfunctionaris van de PKK, werd in 2005 gearresteerd, maar mocht in 2006 op last van de Hoge Raad niet worden uitgeleverd aan Turkije.
- Ook de destijds tweede man van de PKK, heeft in 1999 asiel aangevraagd in Nederland. Na de afwijzing van zijn aanvraag is hij teruggekeerd naar Iran.
- PKK-leide trachtte in 1999 tevergeefs te landen op de luchthaven Rotterdam, waar hij asiel wilde aanvragen.
- In 1995 werd in Den Haag het Koerdisch Nationaal Congres opgericht, het Koerdisch parlement in Ballingschap. Dit Congres wordt sterk gedomineerd door de PKK.
Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)
Geen informatie beschikbaar
Organisatiestructuur
Omvang organisatie/groepering
1000-5000
Omvang organisatie/groepering - toelichting
Circa 4.000 tot 5.000 leden, waarvan 3.000 tot 3.500 zich in Noord-Irak bevinden. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)
Leiders
Sinds de oprichting van de PKK heeft de groepering maar 3 leiders gehad, met altijd een speciale plek voor de oprichter. De huidige leider heeft zijn voorganger in 2002 overgenomen na zijn arrestatie.
Bevelstructuur
De PKK is een strikt hiërarchische organisatie volgens het principe van het democratisch centralisme met de oprichter als leider. Ondanks zijn gevangenschap wordt hij door zijn aanhangers nog steeds beschouwd als de leider van de PKK.
Financiële inkomstenbronnen
- Uit documenten die eind november 2010 op de website Wikileaks verschenen, bleek dat de Verenigde Staten de PKK hebben gesteund. (‘‘WikiLeaks: VS steunen PKK’’, NRC Handelsblad, 26/11/2010)
- Forse bijdragen van de eigen leden.
- De PKK zou aanzienlijke financiële steun ontvangen vanuit de grote Koerdische diaspora in Europa. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)
(Internationale) relaties
In het verleden hebben Syrië, Irak en Iran de PKK bescheiden steun en onderdak geboden. Syrië beëindigde deze steun in 1999 en werkt sindsdien samen met Turkije tegen de PKK. Ook Iran heeft sinds 1999 in beperkte mate bijgedragen aan de Turkse strijd tegen de PKK. In 2008 gingen Turkije en Irak de PKK gezamenlijk bestrijden. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010)
Activiteiten
Wapens en werkwijze
- Amerikaanse wapens die vanuit Irak Turkije binnengesmokkeld worden, zoals M-16 machinegeweren.
- Verschillende explosieven zoals A-4 explosieven, TNT, ammoniumnitraat. De PKK gebruikt deze explosieven voornamelijk voor bom- en zelfmoordaanslagen in de financiële- en toeristische centra van Turkije.
- AK-47 Kalashnikovs.
- Landmijnen. Deze mijnen worden gebruikt als bermbommen tegen het Turkse leger.
- RPG-7 raketwerpers.
In beslag genomen PKK-wapens.
Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/4430220.stm
RPG-7 raketwerpers
Bron: www.motionpicturearmourer.com/rpg.jpg
Recente en/of opvallende activiteiten
De Taliban krijgen in Afghanistan steeds meer grondgebied in handen. In een week tijd veroverden de Taliban gebieden aan de grens met Tadzjikistan, Turkmenistan, China en Pakistan, en een belangrijk district aan de grens met Iran. Een woordvoerder van de Taliban beweert dat de organisatie nu 85 procent van het Afghaanse grondgebied onder controle heeft. Of die bewering klopt is niet helemaal duidelijk, aangezien onafhankelijke bevestiging van deze claim ontbreekt.
Bij een aanslag in de zuidelijk gelegen Turkse stad Viranşehir zijn 2 doden en 17 gewonden gevallen. Een autobom werd vanaf afstand tot ontploffing gebracht, waarbij een kind van 11 en een beveiliger werden gedood. De PKK heeft de aanslag opgeëist. De organisatie verklaart dat de aanslag een vergeldingsactie is voor drie Koerdische strijders, die eerder door de Turkse overheid zijn gedood.
Bij twee aanslagen in de zuidoostelijke Turkse steden Diyarbakir en Kiziltepe zijn ten minste acht doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens de Turkse autoriteiten zit de PKK achter beide aanslagen.
Volgens de Turkse veiligheidsdienst zouden militanten van de PKK een bermbom hebben laten ontploffen op het moment dat er een militair voertuig langs reed. Bij de aanslag zijn twee soldaten gedood en twee andere verwond. Een dag eerder zouden volgens het Turkse leger ook twee soldaten gedood zijn en drie anderen verwond bij aanvallen van de PKK in de Diyarbakir provincie. De aanslagen zijn niet opgeëist.
In Nusaybin, een Turkse stad bij de Syrische grens, zijn twee agenten gedood en 35 mensen gewond geraakt door een aanslag van de PKK. De daders zouden een autobom hebben laten ontploffen. De aanslag is voor zover bekend niet opgeëist maar volgens Turkije zit de PKK er achter.
Militanten van PKK hebben drie Turkse politieagenten gedood. De agenten reden in een gewapend voertuig over de snelweg toen militanten van de PKK de explosieven lieten ontploffen.
In de provincie Sirnak hebben leden van PKK een controlepost van de politie opgeblazen met een wagen vol explosieven. De politie reageerde door het vuur te openen. Bij de gevechten zijn twee Turkse agenten omgekomen en zes PKK-strijders. Op dezelfe dag is in de stad Silvan een politieman gedood door PKK-strijders.
Een Turks konvooi van militaire voertuigen is in een hinderlaag van de PKK gereden. De Koerdische strijders hebben hierbij 16 Turkse militairen gedood en veel wapens buitgemaakt. Het bericht is door president Erdogan op tv bevestigd. De aanval gebeurde in de regio Hakkari, dicht bij de grens met Iran en Irak. Sinds juli is het geweld tussen Turkse troepen en de PKK opgelaaid. Ondertussen zijn minstens 70 Turkse agenten en militairen en honderden PKK-strijders om het leven gekomen.
PKK militanten hebben geprobeerd de gastoevoer naar Turkije te hinderen door een pijpleiding bij de grens met Georgië op te blazen. Omdat de gastoevoer al was stilgelegd voor werkzaamheden had de aanval geen grote impact.
In het oosten van Turkije hebben leden van de PKK een zelfmoordaanslag op een politiestation gepleegd. Volgens de lokale autoriteiten zijn bij de aanslag twee Turkse soldaten om het leven gekomen en zijn 31 anderen verwond. Sinds 20 juli zijn er minstens 21 Turkse militairen gedood door de PKK.
Nadat PKK militanten het vuur openden op Turkse soldaten in de Ağrı provincie, dicht bij de Iraanse grens, zijn vijf van de militanten gedood. Een zesde militant is verwond en gevangen genomen. De Turkse overheid zegt dat de PKK probeert het land te destabiliseren voor de parlementaire verkiezingen in juni.
PKK-strijders doodden vijftien Turkse soldaten bij de Aktutun grenspost, tussen Turkije en Irak.
De PKK voerde een raketaanval uit op een Turkse marinebasis, waarbij zes Turkse militairen om het leven kwamen. De aanval volgde op de mededeling van de gevangen PKK-leider dat hij niet langer een dialoog met Turkije nastreefde.
De PKK vuurde raketaanvallen af op een legereenheid in de provincie Siirt, in het zuidoosten van Turkije. Daarbij kwamen vijf militairen om het leven. Het leger reageerde een dag later met een aanval met onbemande vliegtuigen, waarbij twaalf PKK-strijders werden gedood.
Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul raakten 32 mensen gewond. Doelwit zou een politiepatrouille zijn geweest. De PKK liet nog diezelfde dag weten dat zij niet verantwoordelijk waren voor de aanslag. De volgende dag bleek echter dat man die zichzelf had opgeblazen, wel degelijk lid was van de PKK. Leiders van de organisatie wisten niet dat hij de aanslag zou plegen.
Een aanval op een Turkse politiepost kost twee agenten het leven. De gevangen PKK-leider Öcalan dreigt met meer geweld als Turkije niet met de organisatie wilt onderhandelen.
Contraterroristische maatregelen
Turkse veiligheidstroepen hebben verklaard in twee weken (24 augustus -7 september) 99 PKK strijders te hebben gedood. De veiligheidstroepen voerden operaties uit in de Turkse provincies Şırnak en Hakkâri, vlakbij de grens met Irak. Daarbij werden tevens explosieven, wapens en 420 kilo ammoniumnitraat in beslag genomen.
Volgens het Turkse leger zijn er in de provincie Hakkari, in het zuidoosten van Turkije, 35 PKK-strijders gedood. Bij de confrontatie zouden ook acht Turkse militairen om het leven zijn gekomen.
In Semdinli, een Turkse stad dicht bij de Iraakse en Iraanse grens, heeft het Turkse leger bij lucht- en grondaanvallen 27 PKK strijders gedood. Bij luchtaanvallen in de Turkse Sirnak provincie en het Iraakse Gara gebied en Lice district zijn stellingen en schuilplaatsen van PKK vernietigd. Ook zijn er mogelijk enkele PKK-strijders gedood.
In het oosten van Turkije hebben Turkse strijdkrachten in een reeks van aanvallen 23 leden van de PKK gedood. Drie van de militanten zouden door luchtaanvallen zijn gestorven in de oostelijke provincie Tunceli nadat ze waren opgemerkt door militaire drones.
Turkije heeft 18 doelen van PKK in Noord Irak gebombardeerd. Bij de aanval zijn 45 PKK-strijders gedood. Ook zouden er munitiedepots en schuilpaatsen zijn geraakt. Het zou gaan om een reactie op de zelfmoordaanslag in Ankara. Hoewel deze aanslag is opgeëist door TAK houdt de Turkse regering de PKK verantwoordelijk.
Tijdens operaties in Cizre en Silopi in het zuiden van Turkije aan de grens met Syrië en Irak heeft de Tukse veiligheidsdienst naar schatting 68 PKK militanten gedood. De Turkse overheid besloot in september om een avondklok in Cizre in te stellen omdat het een 'broeinest van PKK activiteiten' zou zijn. De afgelopen weken zijn tienduizend agenten en militairen ingezet in de twee steden. Bewoners werden aangeraden de steden te verlaten. Volgens het Turkse leger gaan de operaties door tot de openbare veiligheid is hersteld.
Als reactie op PKK's aanslag van een dag eerder, hebben Turkse gevechtsvliegtuigen ’s nachts dertien bases van de PKK aangevallen. Tientallen PKK-strijders zouden bij deze aanval de dood hebben gevonden. De volgende ochtend zijn Turkse grondtroepen Noord-Irak binnengetrokken voor een ‘korte-termijn operatie’ tegen de PKK.
Na maanden van internationale druk op Turkije om actie te ondernemen tegen ISIS, is Turkije een offensief begonnen. Vanaf luchtmachtbases in het zuidoosten van het land valt Turkije ISIS in Syrië en de PKK in een semiautonome regio in noord Irak aan. ISIS maakt gebruik van de slecht bewaakte Turkse grenzen door over de grens te rekruteren en wapens te smokkelen. De PKK vecht samen met de Koerdische strijders tegen ISIS. Tegelijkertijd heeft Turkije toestemming gegeven aan de Verenigde Staten om gebruik te maken van Turkse luchtmachtbases dichtbij de Syrische grens.
In Denemarken is er een rechtszaak gestart tegen 11 mannen die worden verdacht van het inzamelen van geld (zo'n 17 miljoen Euro) voor de PKK.
Turkije startte vredesonderhandelingen met de gevangen leider van de PKK, Abdullah Oclun. Er werd onderhandeld over de ontwapening van de groepering. De gesprekken verliepen volgens de Turkse overheid voorspoedig. Later werd er naar buiten gebracht dat er overeenstemming was bereikt over een vierstappenplan. Als eerste moet het geweld gestaakt worden tussen regeringsmilitairen en Koerdische strijders. Vervolgens zouden de rebellen zich moeten terugtrekken van Turks grondgebied, waarna ontwapeningsgesprekken zouden kunnen beginnen. Dit ozu uiteindelijk moeten uitmonden in een ontwapeningsproces.
In één maand zouden Turkse veiligheidstroepen ongeveer 500 PKK-leden in het zuidoosten van Turkije hebben gedood. Dat stelt de Turkse premier Erdogan. Tijdens een actie in Hakkari werden in anderhalve week alleen al 123 Koerden gedood. Een maand eerder liet het Turkse leger ook al weten dat tussen februari en augustus 500 mensen tijdens gevechten om het leven zijn gekomen.
Arrestatie en veroordeling van PKK-leider en oprichter.
Verscheidene invallen door het Turkse leger in Noord-Irak om gevluchte Turkse PKK-leden uit te schakelen.
In Parijs werden elf mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de PKK en hun verantwoordelijkheid voor de serie aanslagen van 2007 in het zuidwesten van Frankrijk.
Het Turkse leger voerde militaire acties uit tegen Koerdische terroristen in het oosten van Turkije en het noorden van Irak.
De Turkse premier Tayyip Erdogan kondigde een ‘democratische opening’ aan, een initiatief voor het vergroten van de politieke en culturele rechten van de Turkse Koerden.
Turkije beëindigde de geïsoleerde status van de gevangen PKK-leider.
Bij een grenscontrole in Venlo werd een kopstuk van de PKK (Hasan Adir) aangehouden. De in Duitsland woonachtige Koerd stond op de internationale opsporingslijst. Turkije had om uitlevering gevraagd. Vanwege de kans op een tweede berechting voor eenzelfde zaak en de martelingen die Adir eerder in Turkije had ondergaan, verbood de rechtbank de uitlevering.
In België werden 16 mensen aangehouden, waaronder twee PKK-leiders in Europa. De PKK zou in West-Europa jongeren rekruteren voor de gewapende strijd tegen de Turken.
Honderden speciale eenheden van het Turkse leger vielen korte tijd Noord-Irak binnen tijdens een achtervolging van PKK-strijders. De Turkse luchtmacht voerde gelijktijdig zware bombardementen uit in de grensstreek met Irak.
Turkse media meldden dat Turkije extra veiligheidsmaatregelen ging nemen in toeristengebieden om aanslagen van de PKK te voorkomen.
Het Turkse leger heeft met een operatie in het grensgebied van Irak 12 vermeende PKK-strijders gedood. Er kwam 1 Turks soldaat om het leven.
Verwijzingen
Links
- ‘Nuriya Kesbir: 'Turkse leger en regering krijgen PKK niet kapot'’, Wereldjournalisten, 19/12/2009
- Wladimir van Wilgenburg, ‘PKK Forces Await Orders from Imprisoned Leader Abdullah Ocalan’, Terrorism Monitor, 7(25), 13/04/2009
- Wladimir van Wilgenburg, ‘Assyrian Nationalists Cooperate with Kurdish PKK Insurgents’, Terrorism Monitor, 7(8), 03/04/2009
- David Romano, ‘Turkey Addresses PKK Challenge with Kurdish Language Reforms’, Terrorism Focus, 6(1), 15/01/2009
- Greg Bruno, ‘Inside the Kurdistan Workers Party (PKK)’, Council on Foreign Relations, 19/10/2007
- Frank Hyland, ‘The Many Faces of the PKK’, Terrorism Focus, 4(25), 31/07/2007
- James Branden, ‘The PKK and Syria’s Kurds’, Terrorism Monitor, 5(3), 21/02/2007
- James Brandon, ‘The Evolution of the PKK: New Faces, New Challenges’, Terrorism Monitor, 4(23), 04/12/2006
- Mark Burgess, ‘In the Spotlight: PKK (A.k.a. KADEK) – Kurdish Worker’s Party (A.k.a. Kurdish Freedom and Democracy Congress)’, Center for Defense Information, 21/05/2002
- www.pkk-info.com
Literatuur
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2009, Leidschendam 2010
- Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2008, Leidschendam 2009
- Ali Kemal Özcan, Turkey's Kurds: A Theoretical Analysis of the PKK and Abdullah Ocalan, Londen 2006
- Walter Laqueur, The New Terrorism: Fanaticism and the arms of mass destruction, New York 1999