Al Aqsa Martelarenbrigades

Naam organisatie Al Aqsa Martelarenbrigades
Aliassen Brigades of Shadid Yasser Arafat
Land / regio (oorsprong)
Operationele gebieden , Israel
Classificatie en ideologie

Seculier nationalistisch terrorisme.

Doelen
  • Het uitzetten van de Israëlische strijdkrachten en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en het stichten van een seculiere Palestijnse staat.

Literatuur: Dan Rothem, ‘In the Spotlight: Al-Aqsa Martyrs Brigades’, Center for Defense Information, 10/06/2002.

Omvang (in personen) 100-1000
Kleur Zwart, wit, groen en rood: de kleuren van Palestijnse vlag.
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De precieze omvang van Al Aqsa Martyrs’ Brigades is onbekend, maar wordt geschat op een paar honderd.

Literatuur: ‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009.

Leiders

Geen informatie beschikbaar

Bevelstructuur

Geen informatie beschikbaar

Financiële inkomstenbronnen

Sinds de oprichting van de Al Aqsa Martelarenbrigades zijn er banden met de Fatah-partij, de seculiere Palestijnse partij van wijlen Yasser Arafat (1929- 2004). Yasser Arafat heeft de Al Aqsa echter nooit officieel erkend of openlijk gesteund. De precieze omvang van de financiële steun is onbekend.

Literatuur: ‘Profile: al-Aqsa Martyrs’ Brigades’, BBC News, 01/07/2003; ‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004.

(Internationale) relaties

Geen informatie beschikbaar

Activiteiten

Wapens en werkwijze

  • Zelfmoordaanslagen op Israëlische militaire controleposten (‘checkpoints’) en burgerdoelen (bussen, cafés). Opvallend zijn de vele zelfmoordaanslagen (‘Isshatadad’ in het Arabisch) die worden uitgevoerd door vrouwen van de Al Aqsa Martelarenbrigades. (Dan Rothem, ‘In the Spotlight: Al-Aqsa Martyrs Brigades’, Center for Defense Information, 10/06/2002)
  • Guerrillatechnieken ten aanzien van het Israëlische leger. Wapens: mortieren, antitankwapens, M16-geweren en kalashnikovs. Met behulp van o.a. Google Earth worden de Israëlische doelen getraceerd.

Recente en/of opvallende activiteiten

februari 2012

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag op de haven van de Israëlische kuststad Ashdod kwamen zeker elf mensen om het leven. Hamas en de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk op.

Type activiteit

Aanslagen

Drie Palestijnen voerden een zelfmoordaanslag uit bij de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Zes Israeli’s kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Palestijnse schutters doodden bij een schietpartij op een bus op een druk kruispunt op de Westelijke Jordaanoever drie Israëlische mensen en verwondden drie anderen. De daders vluchtten in een auto. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag in een bakkerij in Eilat waarbij vier mensen (inclusief de dader) om het leven kwamen. De aanslag werd gezamenlijk opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades en de Palestinian Islamic Jihad.

Type activiteit

Aanslagen

Samen met Hamas en Palestinian Islamic Jihad werden vanuit de Gazastrook raketbeschietingen uitgevoerd op Israël.

Type activiteit

Aanslagen

Een Palestijnse man pleegde een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in Dimona. Één persoon kwam om het leven, negen andere raakten gewond. De Israëlische politie doodde een tweede zelfmoordterrorist voordat hij zijn bom kon laten ontploffen. De Al Aqsa Martelarenbrigades en de Popular Front for the Liberation of Palestine eisten gezamenlijk de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Een Palestijnse man viel inwoners van de joodse nederzetting Bat Ayin met een bijl aan. Hij doodde een jongen van zestien en verwondde een kind van zeven. De dader ontsnapte, maar de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Een Joodse kolonist werd doodgeschoten. Volgens het Palestijnse persbureau Ma’an werd de schietpartij opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Een Israëlisch gezin werd vermoord in hun huis in een nederzetting op de westelijke Jordaanoever. In eerste instantie eiste een cel van de Al Aqsa Martelarenbrigades de aanslag op, maar deze cel zou eerder valse claims hebben gemaakt. De Israëlische regering maakt een dag later bekend dat een andere nederzetting wordt uitgebreid onder het motto ‘They shoot, we build’.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Anthony H. Cordesman, The Israeli-Palestinian war: Escalating to nowhere, Wesport 2005
  • Nigel Parsons, The politics of the Palestinian Authority: From Oslo to Al Aqsa, New York 2005
  • Yael Shahar, ‘The al-Aqsa Martyrs Brigade: A political tool with an edge’, International Policy Institute for Counter Terrorism, 24/03/2002

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee