Islamitische Staat (IS)

Naam organisatie Islamitische Staat
Aliassen al-Dawla al-Islamiya, Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS), Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), Da'esh
Land / regio (oorsprong) Irak
Operationele gebieden Libië, Afghanistan, Syrië, Irak, Filipijnen, Nigeria, Jemen, Pakistan, Mozambique, Somalië, Algerije, Mali, Burkina Faso, Niger, Tunesië, Egypte
Toelichting Operationele Gebieden

IS bezette tussen 2014 en 2017 gebieden in Irak, Syrië, Afghanistan, Nigeria, Libië en de Filippijnen. Daarnaast zijn in naam van de groep diverse aanslagen gepleegd, overal ter wereld. In 2014 richtte IS een kalifaat op gelegen in Irak en Syrië. In 2017 werd IS in Irak verslagen verklaard, en in 2019 werd het laatste territorium van IS in Syrië overmeesterd. Sindsdien is de groep met name actief in Syrië en Irak als zogeheten 'sleeper cells' en plegen zij terroristische aanslagen. In recente jaren heeft IS haar aanwezigheid uitgebreid naar Noord- en West-Afrika, maar ook naar Mozambique, Jemen, Pakistan, en de Kaukasus. In 2023 constateerden de Verenigde Naties dat IS specfiek in de Sahel-regio steeds actiever wordt: de organisatie zou binnen één jaar tijd haar territorium in Mali hebben verdubbeld. 

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme

Doelen

IS heeft een aantal belangrijke doelen, een deel daarvan is (tijdelijk) bereikt:

 • Het oprichten van een islamistische staat in Irak en de Levant waar de sharia leidend zal zijn
 • Het verdedigen van het kalifaat in Irak en de Levant.
 • Het beëindigen van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en de macht van sjiitische organisaties.
Omvang (in personen) 5000+
Kleur Zwart en wit, de kleuren van Al Qa'ida
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Libië, Afghanistan, Syrië, Irak, Filipijnen, Nigeria, Jemen, Pakistan, Mozambique, Somalië, Algerije, Mali, Burkina Faso, Niger, Tunesië, Egypte

Achtergrond

Korte geschiedenis

In de jaren 1990 richtte Abu Musab al-Zarqawi de organisatie Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (‘Groep van goddelijke eenheid en de heilige oorlog’, JTJ) op, met als doel om verzet te bieden tegen de aanwezigheid van Amerikaanse en Westerse militairen in de islamitische wereld en het bestaan van Israël. Na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 reisde al-Zarqawi met zijn groep naar Irak om tegen de Amerikaanse en coalitietroepen te vechten. Eind 2004 sloot al-Zarqawi’s organisatie zich aan bij al Qa'ida, waarna de naam van de groep werd veranderd in al Qa’ida in het land van twee rivieren, beter bekend als al Qa'ida in Irak (AQI). Doelwitten van AQI waren de in Irak gestationeerde Amerikaanse legermacht, sjiitische burgers, westerse journalisten en ondernemers, en Irakees overheidspersoneel. In een poging om de verschillende soennitische extremistische groepen in Irak te verenigen, verenigde AQI zich in januari 2006 met vijf andere groeperingen onder de naam Majlis Shura al Mujahideen (MSM of Mujahideen Shura Council).

In juni 2006 wordt al-Zarqawi gedood, wat een grote klap lijkt voor zowel MSM als AQI. Echter, binnen vijf dagen wordt Abu Hamza al-Muhajir (Abu Ayyub al-Masri) als nieuwe leider van AQI aangesteld. Ook wordt in oktober van datzelfde jaar een nieuwe organisatie opgericht: al-Dawla al-Islamyia fi Iraq, oftewel de Islamitische Staat in Irak (ISI). De ISI staat onder leiding van Hamid Dawud Muhammad Khalil al-Zawi (Abu Omar al-Baghdadi). MSM belooft vervolgens trouw aan ISI, wat feitelijk een scheiding betekent tussen Al Qa'ida en ISI. Van 2007 tot 2009 lukt het AQI, MSM noch ISI om een stevige voet aan de grond te krijgen in Irak. De tactiek in deze periode lijkt vooral gericht op het verkrijgen van lokale legitimiteit, wat veelal mislukt mede door enkele bloedige aanslagen.

Wanneer de Amerikaanse troepen in Irak zich rond 2009 beginnen terug te trekken, winnen AQI, MSM en ISI weer aan krachten. Het Irakese leger bleek niet in staat hen terug te dringen, en ISI slaagt erin een nieuw hoofdkwartier op te zetten in de Irakese stad Mosul. Hier kon het profiteren van de bestaande spanningen tussen Koerdische en Arabische gemeenschappen. Ondertussen verloor de regering van Irak populariteit, zowel onder burgers als onder ambtenaren. ISI was in staat hogere lonen uit te geven en in de zware tijden van vlak na de Amerikaanse invasie en de daarop volgende burgeroorlog bleek dit een grote aantrekkingskracht te vormen.

In 2011 ontstaat vervolgens een situatie waarin ISI zich verder kan ontwikkelen. In buurland Syrië vinden protesten plaats die later tot de Arabische Lente gerekend zullen worden. Echter, in Syrië vindt niet de verwachte machtsoverdracht plaats. De Syrische president blijft aan de macht. Diverse rebellengroepen mengen zich in de strijd en ook ISI ziet de kans schoon. Inmiddels is Abu Omar al-Baghdadi ook gedood. Zijn opvolger is Abu Bakr al-Baghdadi en hij stuurt één van zijn regionale chefs binnen ISI naar Syrië om hier voet aan de grond te krijgen. Dat lukt: deze regionale leider is zo succesvol dat hij besluit zijn eigen groep op te richten. Dit wordt Jabhat al-Nusra, een jihadistische groepering die een belangrijke rol zou gaan spelen in het Syrische conflict. Wanneer al-Baghdadi het succes van zijn 'compagnon' ziet, probeert al-Baghdadi de band tussen ISI en Jabhat al-Nusra te benadrukken. De, dan onafhankelijke, regionale leider weigert en slaagt erin Jabhat al-Nusra onafhankelijk te houden. Dit betekent dat al-Baghdadi een nieuwe poging moet wagen om ook in Syrië gevestigd te raken. Oud-strijders van Jabhat al-Nusra sluiten zich bij ISI aan in Syrië. Ondertussen is ISI in Irak een succesvolle campagne begonnen waarbij gevangengenomen strijders uit gevangenissen worden bevrijd. Ook de Abu Ghraib gevangenis wordt aangevallen: 500 gevangenen kunnen hierdoor ontsnappen. Een volgende stap in het destabiliseren van de Irakese staat is het doelbewust aanvallen van legereenheden, politiemensen en andere veiligheidsdiensten. Zij worden niet alleen tijdens het werk maar ook in hun huizen aangevallen. De angst onder veiligheids- en overheidspersoneel wordt hierdoor vergroot en de slagkracht van ISI wordt verder versterkt.

Het doel achter dit geweld wordt duidelijk in de zomer van 2014. Aan het begin van de heilige maand Ramadan roept Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit, waarmee hij doelt op een gebied in noordwest Irak en oost Syrië. De hoofdstad van het kalifaat is Raqqa in Syrië, waar ISI, inmiddels bekend als ISIS of ISIL, zich tijdens de Syrische burgeroorlog diep heeft kunnen wortelen. Vanaf dit jaar lukt het IS om ook in een aantal andere landen territorium te bemachtigen, zoals in Afghanistan, de Filippijnen, Nigeria, Egypte en Libië. Dit gebeurt voornamelijk doordat lokale radicale groeperingen trouw zweren aan IS, waaronder Boko Haram in Nigeria en Abu Sayyaf op de Filippijnen. Het gebied in Irak en Syrië blijft echter de centrale uitvalsbasis, met Raqqa en Mosul als belangrijkste steden. In de herfst van 2014 bezet IS 13% van het territorium van Irak en 25% van Syrië, waar respectievelijk 6,3 miljoen Irakezen en 3,3 miljoen Syriërs wonen.

Vanaf 2015 worden er uit naam van IS tevens aanslagen gepleegd. Zo vindt er in november 2015 een zestal aanslagen plaats in Parijs en in maart 2016 volgen aanslagen in Brussel. Ook in Tunis, Sousse, Berlijn, Malmö, Istanboel, Ankara, Barcelona, Manchester, Nice, San Bernardino en Orlando vinden aanslagen plaats gedurende 2015, 2016 en 2017. Reeds in 2014 is een Internationale Coalitie opgericht, waarin 82 landen zich gezamenlijk inzetten voor de strijd tegen IS middels luchtaanvallen en het bieden van materiële en financiële hulp aan grondtroepen. Deze grondtroepen bestaan met name uit Koerdische strijders (onder andere de Peshmerga en Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF)), Sjiitische milities (gegroepeerd onder de noemer al-Hashed al-Shaabi, ook wel de Popular Mobilization Forces (PMF) genoemd) en het Irakese leger.

In 2016 worden belangrijke successen behaald door de coalitie en grondtroepen. Zowel in Syrië als in Irak lukt het om aanvoerroutes te blokkeren en gebied te heroveren op IS. In 2017 worden zowel Raqqa in Syrië als Mosul in Irak op IS heroverd. Eind 2017 heeft IS nog een klein gebied in noordoost Syrië bezet maar dit gebied wordt hardhandig verdedigd. Uiteindelijk wordt het laatste stukje IS-territorium terugveroverd op 23 maart 2019. Dit betekent echter niet dat IS definitief verslagen is. De groep opereert nu vanuit cellen die zo nu en dan aanslagen plegen, en die zowel lokaal als internationaal nog steun genieten. Ook wist de groep de afgelopen jaren haar aanwezigheid verder uit te breiden naar Noord-, en West-Afrika en Centraal-Azië. In 2023 constateerde de Verenigde Naties dat IS specfiek in de Sahel-regio steeds actiever wordt: de organisatie zou binnen één jaar tijd haar territorium in Mali hebben verdubbeld. 


(Centre for International Security and Cooperation (CISAC) (2019) Mapping Militants: The Islamic State. Stanford University, via https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/islamic-state#text_block_18356; Lister, C. (2014) Profiling the Islamic State. Brooking Doha Center Analysis Paper Number 13, November 2014; Jones, S.G., J. Dobbins, D. Byman, C.S. Chivvis, B. Connable, J. Martini, E. Robinson, N. Chandler (2017) Rolling Back the Islamic State. RAND Corporation, via https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1912.html)

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

5000+

Omvang organisatie/groepering - toelichting

IS omvatte in 2014 ongeveer 31.000 strijders. In 2014 was de organisatie op z'n hoogtepunt. In juni 2019 wordt geschat dat er 14.000-18.000 supporters zijn. Daarmee worden zowel niet-strijdende supporters als strijders bedoeld. Schattingen stellen dat er duizenden buitenlandse strijders naar Irak en Syrië zijn gereisd. Zij hebben niet allemaal gevochten

(Centre for International Security and Cooperation (CISAC) (2019) Mapping Militants: The Islamic State. Stanford University, via https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/islamic-state#text_block_18356; Lister, C. (2014) Profiling the Islamic State. Brooking Doha Center Analysis Paper Number 13, November 2014)

Leiders

Sinds maart 2022 heeft Islamitische Staat een nieuwe leider. Hij is de opvolger van Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi. Over deze nieuwe kalief is weinig bekend - zo is onduidelijk wat zijn afkomst is en welke rol hij eerder binnen IS vervulde.

Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi was de vierde kalif van Islamitische Staat. Hij stond aan het hoofd van de organisatie van 30 november 2022 tot 29 april 2023. Op 30 April 2023 maakte president Erdogan bekend dat Al-Qurashi door het Turkse leger zou zijn uitgeschakeld. Zijn dood is in augustus 2023 door Islamitische Staat bevestigd.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi (Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, afkomstig uit Tel Afar, Irak) – werd daags na de dood van Baghdadi tot nieuwe leider van IS uitgeroepen. Quraishi heeft Baghdadi ontmoet in de beruchte Bucca Camp gevangenis. Deze gevangenis wordt opgericht door de Amerikanen na de invasie in 2003. Veel gevangenen uit Camp Bucca zijn later belangrijke jihadistische leiders geworden. Sindsdien klom Al-Quraishi gestaag in aanzien binnen jihadistische organisaties. Hij werd gezien als één van de grondleggers en ideologen achter IS en zou onder andere hebben bedacht dat jezidivrouwen niet vermoord moesten worden. In plaats daarvan zouden deze vrouwen tot seksslavinnen worden gemaakt, die door IS-mannen systematisch verkracht en verhandeld werden. Op 3 februari 2022 bracht de president van de V.S. het bericht naar buiten dat Al-Quaraishi om zou zijn gekomen bij een VS-operatie in Syrië. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen tijdens de Amerikaanse interventie. Dit bericht werd enkele weken later ook door IS bevestigd. Zijn opvolger werd kort daarna benoemd.

Abu Bakr al-Baghdadi (Ibrahim Awwad Ali al-Badri al-Samarrai, afkomstig uit Baghdad, Irak) – stond aan het hoofd van IS tot zijn dood in 2019. Na de invasie in Irak door de Amerikanen is Baghdadi actief in het gewelddadige verzet tegen de Amerikaanse troepen. In 2004 wordt hij gearresteerd en gevangengezet in het beruchte Camp Bucca. In 2004 wordt Baghdadi ook weer vrijgelaten. Vanaf 2007 is Baghdadi betrokken bij Majlis Shura al Mujahideen (MSM). Baghdadi nam in 2010 het leiderschap binnen IS op zich, na de dood van zijn voorganger. In 2014 is het Baghdadi zelf die het kalifaat uitroept vanuit de al Nurimoskee in Mosul, Irak. Baghdadi overlijdt in oktober 2019, wanneer hij zichzelf opblaast met een bomvest tijdens een Amerikaanse aanval op het huis waar hij zich schuilhoudt in Idlib, Syrië.

Abu Mus'ab al-Zarqawi (Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh, afkomstig uit Zarqa, Jordanië) - richtte de organisatie JTJ op, die later onderdeel werd van Al Qa'ida in Irak. Omdat al-Zarqawi doelbewust burgers probeerde te raken in zijn tactieken, groeide de onvrede over zijn persoon en organisatie al snel binnen Irak. Al-Zarqawi negeerde de boze berichten van Al Qa'ida, die absoluut geen (islamitische) burgers wilden raken. In 2006 kwam al-Zarqawi om door een Amerikaanse luchtaanval.

(NRC (2020) ‘Nieuwe IS-leider gaf leiding aan ontvoeringen en verkrachtingen van jezidivrouwen'. 21 januari 2020 via https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/21/nieuwe-is-leider-leidde-het-ontvoeren-en-verkrachten-van-yezidi-vrouwen-a3987587; Centre for International Security and Cooperation (CISAC) (2019) Mapping Militants: The Islamic State. Stanford University, via https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/islamic-state#text_block_18356)

Bevelstructuur

Tot aan het moment dat IS erin slaagt territorium te veroveren in Syrië en Irak kent IS eenzelfde soort structuur als de tot dan toe bekende terroristische organisaties, met Al Qa'ida als bekendste voorbeeld. IS bestaat dan uit een cellenstructuur, met aan het hoofd een leider met enkele vertrouwelingen. Echter, vanaf het moment dat IS territorium bezet en het kalifaat wordt gesticht, ontstaat er een nieuw soort bevelstructuur. Waar Al Qa'ida kon rekenen op enkele honderden of duizenden volgelingen beschikt IS over 30.000 manschappen op het hoogtepunt in 2014. Daarnaast wonen er miljoenen burgers in het gebied dat tot het kalifaat wordt gerekend vanaf 2014.

Uit onderzoek van een journalist van The New York Times blijkt dat IS een zeer goed georganiseerde bevelstructuur en bestuur had ten tijde van het kalifaat. Uit documenten blijkt dat er minstens veertien ministeries bestonden. Deze ministeries draaiden grotendeels op ambtenaren die voorheen in dienst waren van de Irakese equivalenten van deze ministeries. Nadat alle niet-Soennitische medewerkers van hun posities waren verwijderd, drong IS erop aan dat het systeem bleef draaien zoals voorheen. Via dit omvangrijke ambtelijke apparaat was IS in staat om niet alleen op militair vlak iets te betekenen, maar ook om een daadwerkelijk functionerende staat neer te zetten. Naast de overname van het ambtelijk apparaat verving IS ook gehele bestuurslagen: provinciale gouverneurs en lokale burgemeesters werden vervangen door IS-gezinde bestuurders. Ook werd een politiemacht opgezet, genaamd hisba, die erop toezag dat shariawetten werden nageleefd zoals de hoogste leiders van IS dat graag zagen. Met deze verschillende elementen wist IS een omvangrijk gebied en de mensen die hier woonden lange tijd onder controle te houden.

(Foreign Affairs (2015) ISIS Is Not a Terrorist Group. Why Counterterrorism Won’t Stop the Latest Jihadist Threat, via https://www.foreignaffairs.com/articles/middle-east/2015-02-18/isis-not-terrorist-group; The New York Times (2018) The ISIS Files, via https://www.nytimes.com/interactive/2018/04/04/world/middleeast/isis-documents-mosul-iraq.html)

Financiële inkomstenbronnen

In het najaar van 2015 wordt geschat dat IS ongeveer $2,2 miljard aan bezittingen had. Deze schatting is gebaseerd op het bezit van IS aan oli- en gasreserves, cash bezittingen, mineralen en landbezit. De inkomsten van IS kenden verschillende bronnen. Tot 2014 voorzag IS zichzelf van inkomsten door het smokkelen van olie en gas en schenkingen van rijke volgelingen uit andere landen. Na het stichten van het kalifaat verandert dit: vanaf dit moment kon IS veel geld verdienen met het heffen van belasting binnen het kalifaat. De inkomsten door belasting zijn rond 2015 geschat op $360 miljoen, waarmee belastingen het overgrote deel van de inkomsten van IS blijken te vormen. IS hief onder andere belasting op handel, het opzetten van bedrijven en het gebruik van vastgoed. Ook moesten niet-Moslims, zoals Christenen, extra hoge belasting betalen om te voorkomen dat zij werden gearresteerd of vermoord. Christenen vormden (soms) een macabere uitzodnering op de moordpraktijken die andere niet-Soennitische gemeenschappen ten deel viel. Dit soort afpersingspraktijken kwamen vaker voor, waarbij bijvoorbeeld ook losgeld voor ontvoerde buitenladners een rol speelde. Daarnaast vormden olie en gas tevens een bron van inkomsten. Het kalifaat was immers gesticht in een olierijk gebied. Tijdens de opmars van IS in 2014 werd gedacht dat olie de grootste inkomstenbron van de organisatie was. Echter, deze bron droogde snel op vanwege de gerichte bombardementen van onder andere de VS op de olievelden binnen het kalifaat. Naast olie, belastingen en afpersing vormden ook individuele giften en schenkingen van buitenlandse donoren en de verkoop van antieke voorwerpen inkomstenbronnen.

(Centre for International Security and Cooperation (CISAC) (2019) Mapping Militants: The Islamic State. Stanford University, via https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/islamic-state#text_block_18356)

(Internationale) relaties

 • Al Qa'ida - IS komt voort vanuit Al Qa'ida en stond voorheen bekend als Al Qai'da in Irak (AQI). Echter, de twee organisaties kennen sinds 2007 geen goede relatie meer. Waar Al Qa'ida de organisatie wil zijn die vóór moslims strijdt en tegen niet-moslims, richt IS zich specifiek op Soennitische moslims als aanhang en treden zij zeer gewelddadig op tegen niet-Soennieten. De gerichte aanvallen op moslims strookt niet met de ideologie van Al Qa'ida. De band met Al Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS) is wisselvalliger. Waar AQAS in 2014 eerst trouw zweert aan IS, wordt die belofte enkele maanden later weer ingetrokken.
 • Jabhat al-Nusra/Hayat Tahrir al-Sham - In 2011 stuurt ISI-leider al-Baghdadi één van zijn vertrouwelingen vooruit om voet aan de grond te krijgen in de chaos die is ontstaan na de start van de Syrische burgeroorlog. Deze vertrouweling is zeer succesvol en al-Baghdadi roept prompt de Islamitische Staat in Irak en Syrië uit. Echter, daar is deze vertrouweling het niet mee eens. Hij wendt zich af van ISI en al-Baghdadi en hergroepeert onder Al Qa'ida bewind. Al-Baghdadi slaagt er later in om zelf territorium te winnen in Syrië en het dan (opnieuw) ontstane ISIS komt regelmatig in conflict met Jabhat al-Nusra, dat later Hayat Tahrir al-Sham zal gaan heten.
 • Abu Sayyaf - deze organisatie is actief op de Filippijnen, alwaar ze strijden voor een separate Islamistische staat. Abu Sayyaf heeft trouw gezworen aan IS. Echter, diverse onderzoeken lijken een daadwerkelijke samenwerking uit te sluiten. Behalve de eed van trouw is er geen bewijs voor concrete samenwerking.
 • Ansar Beit al-Maqdis/Sinai Province - deze organisatie is gevestigd in Egypte en zwoer tevens trouw aan IS. Al-Baghdadi accepteerde deze eed, waarna de naam werd veranderd in 'Sinai Province'.
 • Boko Haram - in 2015 sprak al-Baghdadi uit Boko Haram als bondgenoot te zien. Boko Haram was toen al langere tijd actief in Nigeria. De precieze relatie is lastig te duiden. Er lijkt wel degelijk sprake te zijn van concrete samenwerking. Aan de andere kant wordt gesproken over discriminatie jegens groepen die niet Arabisch geworteld zijn.

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Sinds het conflict in Syrië en Irak is ISIS voornamelijk actief in gewapende gevechten.

Daarnaast voer(d)en zij het volgende uit:

 • Zelfmoordaanslagen door met explosieven beladen auto’s in te rijden op sjiieten, Koerden, Irakese en Amerikaanse legereenheden en overheidspersoneel.
 • Bomaanslagen op Amerikaanse tanks en konvooien door middel van improvised explosive device (IED) veelal langs de weg, ook wel roadside bombs genoemd.
 • Het ontvoeren van buitenlandse ondernemers en journalisten, die vervolgens vaak worden onthoofd.
 • Een onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van AQ-I (de voorloper van ISIS) van juni 2005 tot mei 2006 liet zien dat ruim de helft van de inkomsten werd verkregen door de verkoop van gestolen goederen. 21% kwam van lokale groeperingen. Autoverkoop en buit zorgden beiden voor 10% en donaties voor 5% van de inkomsten
 • Gevangenen bevrijden (Campagne 'Breaking the walls').
 • Het gevangennemen van vijandige strijders en ze publiekelijk verbranden, executeren of onthoofden.
 • Het publiekelijk vermoorden van homo's door ze bijvoorbeeld van hoge gebouwen te gooien.
 • Het kidnappen, tot (seks)slaaf maken van vrouwen en kinderen. Zij worden tevens ingezet als strijders.

Recente en/of opvallende activiteiten

mei 2024

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval in de centrale provincie Bamiyan in Afghanistan, waarbij op 17 mei drie Spaanse toeristen zijn omgekomen. De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Taliban zei dat vier personen zijn gearresteerd in verband met de aanval. Ook een Afghaanse burger kwam om het leven en vier buitenlanders en drie Afghanen raakten gewond bij de aanval.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Het leger van Mozambique vecht sinds 10 mei 2024 opnieuw tegen gewapende groepen die een grote aanval hebben gelanceerd op de noordelijke stad Macomia. De stad ligt in de provincie Cabo Delgado, waar sinds 2017 groepen die gelinkt zijn aan Islamitische Staat (IS) een gewapende aanval zijn gestart. Ondanks een grote veiligheidsrespons zijn er sinds januari van dit jaar meer aanvallen geweest. De recente aanval op vrijdagochtend wordt beschouwd als een van de ernstigste in de regio in lange tijd. De regionale troepenmacht van de Southern African Development Community (SADC), die in 2021 in Mozambique werd ingezet, is begonnen met terugtrekken omdat hun mandaat eindigt in juli.


 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2024

Op vrijdag 22 maart drongen meerdere gewapende mannen een concertgebouw in Moskou binnen. Hier opende ze het vuur op bezoekers en staken het gebouw in brand. Er vielen meer dan honderd doden en gewonden. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • NOS
  23 maart 2024 | NOS
 • BBC
  26 maart 2024 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

januari 2024

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanslag op de katholieke Italiaanse kerk Santa Maria in het district Sariyer in Istanbul. Op Telegram verklaart IS de aanval te hebben uitgevoerd in reactie op een oproep van IS-leiders om joden en christenen aan te vallen. Bij de aanslag is ten minste één kerkbezoeker omgekomen. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat (IS) heeft op donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele bomaanslag in de Iraanse stad Kerman, waarbij volgens cijfers van Iraanse autoriteiten 84 mensen omkwamen. De aanslag vond plaats bij de begraafplaats van generaal Qassem Soleimani, waar mensen zich hadden verzameld voor een herdenking op zijn sterfdag. Soleimani werd op 3 januari 2020 gedood door een Amerikaanse droneaanval in Irak. Hoewel aanvankelijk werd gesproken van meer dan honderd doden, is dit later bijgesteld naar 84, met meer dan tweehonderd gewonden. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2023

Miinstens 20 Syrische soldaten zijn omgekomen bij een hinderlaag die door autoriteiten wordt toegeschreven aan Islamitische Staat. Het incident vond plaats in Syrië en wordt gezien als een zorgwekkende escalatie van het conflict in de regio. De soldaten bevonden zich in een bus die op een groep gewapende IS-strijders stuitte. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Zondag 30 juli vond een terroristische aanslag plaats tijdens een politieke bijeenkomst in het noordwesten van Pakistan. Het incident resulteerde zeker 54 doden en naar schatting 200 gewonden. De explosie vond plaats tijdens een politieke rally, waardoor de veiligheidssituatie en de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd opnieuw werden benadrukt. De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat heeft explosieven tot ontploffing gebracht tijdens een politieke bijeenkomst in het noordwesten van Pakistan, waarbij volgens functionarissen ten minste 44 mensen zijn gedood en bijna 200 anderen gewond zijn geraakt. De explosie vond plaats op zondag tijdens een bijeenkomst van de conservatieve Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) partij aan de rand van Khar in het noordwestelijke Bajaur-district van Pakistan, dat grenst aan Afghanistan. De aanslag is opgeëist door Islamitischt Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

juni 2023

Op 9 juni 2023 heeft de Somalische terreurgroep Al-Shabaab een hotel in Mogadishu aangevallen, resulterend in meerdere dodelijke slachtoffers onder burgers en veiligheidspersoneel. De aanval gepaard ging gepaard met explosies en vuurgevechten. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2023

Taliban-strijders hebben een hoge leider van IS omgebracht die verantwoordelijk was voor de aanslag in Kaboel in augustus 2021. 
Bij de zelfmoordaanslag bij de ingang van Abbey Gate van de internationale luchthaven Hamid Karzai kwamen ongeveer 170 Afghanen en 13 Amerikaanse militairen om het leven tijdens de chaotische terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. 

De leider van IS, wiens identiteit nog niet is vrijgegeven, werd begin april gedood in het zuiden van Afghanistan toen de Taliban een reeks tegenoperaties tegen de groep uitvoerden, aldus een van de functionarissen.

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenInterventies

maart 2023

Bij een explosie tijdens een prijsuitreiking voor journalisten in de noordelijke provincie Balkh in Afghanistan minstens één persoon om het leven gekomen en acht anderen gewond geraakt. Onder de gewonden bevonden zich ook kinderen. De aanslag vond plaats in het Tabian Farhang-centrum in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de provincie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een gouverneur van de Taliban is in het noorden van Afghanistan omgekomen bij een aanslag door Islamitische Staat. Volgens bronnen gaat het om de hoogste gedode functionaris van de organisatie sinds de machtsovername door de Taliban in 2021. Mohammad Dawood Muzammil was gouverneur van de noordelijke provincie Balkh. Hij overleed bij een explosie in zijn kantoor. Daarbij kwam ook iemand anders om het leven en raakten meerdere anderen gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval in de Homs in Syrië zijn minstens 53 mensen om het leven gekomen. Volgens bronnen waren de slachtoffers woestijntruffels aan het verzamelen toen ze werden aangevallen door schutters. Onder de doden bevonden zich 7 soldaten. De aanslag is opgeëist door Islamtische Staat. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  18 februari 2023 | Islamitische Staat
 • AP News
  18 februari 2023 | AP News

Type activiteit

Aanslagen

februari 2023

Minstens 11 mensen zijn omgekomen bij een aanslag van Islamitische Staat in Centraal-Syrië. Enkele anderen raakten gewond. De aanslag was gericht tegen een groep paddenstoelenplukkers in de Palmyra regio. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  12 februari 2023 | BBC
 • VOA News
  12 februari 2021 | VOA News

Type activiteit

Aanslagen

januari 2023

Islamitische Staat heeft verklaard verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag die plaatsvond nabij de militaire luchthaven in Kabul. Bij de bomaanslag vielen verschillende doden en gewonden - vermoedelijk hebben ten minste acht slachtoffers de aanval niet overleefd. Dat aantal is niet officieel bevestigd. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

De Taliban in Afghanistan hebben acht ISIS-strijders gedood, aldus een woordvoerder van de Taliban. Enkele anderen zijn gearresteerd bij verschillende operaties gericht op sleutelfiguren van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenInterventies

december 2022

Bij een bomaanslag in Noord-Centraal Irak zijn zeker negen agenten van de federale politie om het leven gekomen. Het explosief raakte het konvooi van de politie in de buurt van het dorp Safra, ongeveer 30 km ten zuidwesten van de olierijke stad Kirkuk. Twee andere agenten raakten zwaargewond. Islamitische Staat verklaarde op haar Telegram-kanaal de aanval te hebben uitgevoerd.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  18 december 2022 | Al Jazeera
 • VOA News
  18 december | https://www.voanews.com/a/iraqi-policemen-killed-in-suspected-is-attack/6881636.html

Type activiteit

Aanslagen

september 2022

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gewelddadige aanslagen in de provincie Nampula in Mozambique, waarbij ten minste zes mensen werden onthoofd. Ook werd een 83-jarige Italiaanse door aanvallers doodgeschoten. Enkele anderen werden ontvoerd en tientallen huizen werden in brand gestoken. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de ingang van de Russische ambassade in Kabul zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. 
Onder de doden zijn twee medewerkers van de ambassade en enkele Afghaanse burgers. De explosieven van de aanvaller kwamen tot ontploffing toen politiebeambten de man beschoten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  5 september 2022 | Al Jazeera
 • NOS
  5 september 2022 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Aanslagplegers geliëerd aan Islamitische Staat (IS) hebben in Mali ongeveer 30 burgers gedood. De aanval vond plaats in Talataye, een stad in het gebied grensend aan Burkina Faso en Niger, dat al langere tijd geteisterd wordt door geweld. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een afsplitsing van de gewapende groepering Islamitische Staat (IS) in Afghanistan neemt Hazara's – een overwegend sjiitische moslimetnische groep – en andere minderheden als doelwit  in een golf van aanslagen op moskeeën en scholen, meldt Human Rights Watch dinsdag in een rapport. De Islamitische Staat van de provincie Khorasan (ISK-P) heeft herhaaldelijk religieuze minderheden aangevallen, aldus het rapport. De Taliban zou te weinig doen om hen te beschermen, zegt Human Rights Watch. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2022

Bij een aanval op het plaatsje Tessit in Centraal-Mali zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Volgens de autoriteiten gaat het om een aanval van een subgroepering van Islamitische Staat. Volgens berichten zouden er vier burgers en tientallen militairen zijn omgekomen. Zeventien IS-strijders zouden tijdens de aanval om het leven zijn gebracht. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo'n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

Bron(nen)

Type activiteit

AanslagenOverig nieuws interventies

juni 2022

Islamitische Staat heeft een aanslag gepleegd op een Sikh tempel in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij 2 doden zijn gevallen. Volgens de Taliban gaat het om een burger en een Taliban -strijder. IS heeft laten weten dat het zou gaan om een wraak-actie voor beledigingen tegen de profeet Mohammed. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft een bus aangevallen in de Syrische provincie Raqqa. Bij de aanslag zijn tenminste 13 doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers waren 11 Syrische soldaten. IS heeft later de aanslag opgeëist via haar Telegram-kanaal. Volgens sommigen zou de aanslag zijn gepleegd door een zogenoemde "sleeper-cell" van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2022

Bij een aanslag in de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn negen mensen om het leven gekomen. Een tweede explosie in een moskee in de hoofdstad Kabul heeft het leven heeft gekost aan minstens twee gelovigen. Minstens tien anderen zouden gewond zijn geraakt. Beide aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat, via haar mediakanaal Aamaq. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens elf Egyptische militairen, waaronder één officier, zijn omgekomen bij een gewapende aanval op het Sinaï-schiereiland. Bij de aanval raakten ook vijf veiligheidsmensen gewond. De aanval vond plaats in de stad Qantara in de provincie Ismailia. De aanslagplegers vielen troepen aan bij een controlepost die de pompinstallatie bewaakte en vluchtten vervolgens weg. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 16 mensen zijn omgekomen bij bomaanslagen in twee Afghaanse steden, waaronder 12 mensen in een sjiitische moskee in Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond – van wie 32 ernstig – door de ontploffing in de Seh Dokan-moskee in Mazar-i-Sharif. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Twee explosies, die enkele minuten na elkaar plaatsvonden in het noorden van Afghanistan, hebben tenminste negen mensen het leven gekost. Dertien anderen raakten gewond. De explosies op donderdag waren gericht op twee afzonderlijke voertuigen in Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh. De inzittenden waren vermoedelijk sjiitische moslims. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeeist via haar Telegramkanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

april 2022

Drie politieagenten zijn omgekomen bij een aanslag waarbij gewapende mannen een politiebureau bestormdenin Kogi, Nigeria. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een explosie waarbij 30 mensen om het leven kwamen of gewond raakten. De aanslag werd gepleegd op een markt in de staat Taraba in Nigeria. De explosie vond plaats in het stadje Iware en de lokale politie zei aanvankelijk dat drie mensen werden gedood en 19 gewond. Inmiddels wordt ervanuit gegaan dat er minstens 30 mensen gewond zijn geraakt - het aantal doden is onbekend. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 16 mensen zijn om het leven gekomen bij een serie aanslagen in Afghnaistan. Enkele tientallen anderen raakten gewond. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijheid opgeëist voor de aanslag op een sjiitische moskee in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif, waarbij ten minste 11 mensen omkwamen. Bij een aanval in de stad Kunduz zijn volgens lokale autoriteiten vier mensen om het leven gekomen en 18 anderen gewond geraakt. De explosies vonden plaats tijdens de Ramadan - twee dagen na een aanslag op een sjiitische middelbare school in Kabul, waarbij minstens zes doden vielen.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Drie mensen, waaronder een kind, zijn omgekomen bij gevechten tussen de Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) en lokale IS-cellen. De gevechten vonden plaats in het Al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. Een ISIL-lid werd naar verluidt ook gedood bij de confrontaties. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2022

Twee gewapende mannen hebben twee Israëlische politieagenten gedood in Hadera, een stad ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv. De aanslagplegers zijn vervolgens uitgeschakeld door lokale terrorismebestrijdingsofficiers. De aanslag vond plaats toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en drie Arabische ministers van Buitenlandse Zaken het land bezochten voor een top. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een verklaring op haar Telegram-account. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval op een sjiitische moskee in de noordwestelijke stad Peshawar in Pakistan zijn ten minste 62 mensen om het leven. Tientallen anderen zijn gewond geraakt, van wie velen ernstig. De explosie vond plaats toen gelovigen zich hadden verzameld in de Kucha Risaldar-moskee in het oude stadsgedeelte van Peshawar voor het vrijdaggebed. Meer dan 190 mensen raakten gewond door de ontploffing. IS eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Peshawar politiechef Muhammed Ejaz Khan zei dat het geweld begon toen twee gewapende aanvallers het vuur openden op de politie buiten de moskee. Eén aanvaller ging vervolgens de moskee binnen en bracht een bom tot ontploffing.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

februari 2022

Ondanks eerdere meldingen dat de IS-aanval was beëindigd, zijn er aanhoudende gevechten tussen Koerdische troepen en IS-strijders. De gevechten ontstonden nadat IS op 20 januari een gevangeniscomplex in het noordoosten van Syrië aanviel. Daarbij kwamen in totaal 270 mensen om. Eind januari braken in de buurt van de gevangenis opnieuw gevechten uit tussen de Syrische Democratische Krachten (SDF) en IS-leden die zich in het gebied verstopten. Volgens verschillende bronnen hebben vier IS-strijders een lokale Syrische ambtenaar en drie burgers urenlang gegijzeld en vastgehouden in een woongebouw in de buurt van de gevangenis. Koerdische troepen bevrijdden later de gijzelaars en doodden drie IS-schutters.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

januari 2022

Islamitische Staat heeft via Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanslag in West-Afghaanse stad Herat. Bij een explosie in een minibusje kwamen zeker zes mensen om het leven. Sinds de Taliban in Afghanistan aan de macht is, wordt het land geteisterd door aanslagen, waarvan sommige opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een raketaanval op een militaire transportbus in het oosten van Syrië zijn vijf Syrische soldaten gedood. Twintig anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

december 2021

Bij een explosie in het centrum van de zuidelijke stad Basra in Irak zijn zeker vier doden gevallen. Vier anderen zijn gewond geraakt. De aanslag zou zijn gepleegd met een motorfiets die was opgetuigd met explosieven. Er zijn aanwijzingen dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een aanval door strijders van Islamitische Staat op een dorp in Noord-Irak heeft volgens verschillende bronnen meerdere dodelijke slachtoffers gemaakt. Tijdens de aanval zou IS verschillende huizen in het dorp Khidir Jija in de Iraakse regio Makhmour hebben aangevallen. Er zouden in totaal 13 mensen om zijn gekomen, waaronder 10 leden van de Koerdische veiligheidstroepen die bekend staan ​​als de Peshmerga. Ook drie burgers zouden bij de aanval zijn gedood. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

november 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee afzonderlijke zelfmoordaanslagen waarbij drie mensen omkwamen en 36 gewonden.vielen. De aanslagen vonden plaats in de Oegandese hoofdstad Kampala, nabij het centrale politiebureau en het parlementsgebouw van Kampala. Bij de explosies kwamen twee burgers en een politieagent om het leven. IS heeft de aanslagen via haar Telegram-kanaal opgeëist.

Bron(nen)

 • BBC
  17 november 2021 | BBC
 • CNN
  17 november 2021 | CNN

Type activiteit

Aanslagen

Vijf Peshmerga-strijders zijn omgekomen bij een aanval door IS in Noord-Irak. Vier anderen raakten gewond. Enkele Peshmerga-strijders zouden zijn geraakt door IS-sluipschutters. Het konvooi dat de gewonden kwam verzorgen, werd vervolgens door een bermbom geraakt die door IS was geplaatst. Dergelijke dubbele hinderlagen zijn een veelgebruikte techniek van IS.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op politiebarakken in de Pakistaanse provincie Banjaur. Bij de aanslag kwamen twee politieagenten om het leven. 

Bron(nen)

 • Reuters
  14 november 2021 | Reuters
 • US News
  14 november 2021 | US News

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een Nigeriaanse legerofficier, genaamd Dzarma Zirkusu. Naast Zirkusu kwamen ook drie militairen om het leven. De aanval vond plaats in de provincie Borno, waar de vier slachtoffers in een hinderlaag liepen. 

Bron(nen)

 • Reuters
  14 november 2021 | Reuters
 • BBC
  13 november 2021 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoorlijkheid opgeëist voor een aanslag op een dorp in Oost-Irak. Bij de aanslag kwamen 11 mensen om het leven en raakten 13 anderen gewond. De aanslag zou zijn gepleegd met vuurwapens. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij een aanslag op een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Er wordt uitgegaan van tientallen gewonden. De aanslag werd gepleegd door meerdere schutters en minstens één zelfmoordterrorist. Ook werd een auto vol explosieven tot ontploffing gebracht nabij de ingang van het ziekenhuis. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Eén dode en meerdere gewonden na een bomaanslag op een bus in Oeganda, die op weg was van de hoofdstad Kampala naar West-Oeganda. Over de aanslag zijn geen verdere details bekend gemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag door Islamitische Staat in de Oegandese hoofdstad Kampala is één dode gevallen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt. De aanslag vond plaats in een restaurant waar op dat moment meerdere mensen aan het eten waren. Een bom van spijkers en granaatschreven werd tot ontploffing gebracht, waardoor een 20-jarige serveerster om het leven kwam. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2021

De Afghaanse tak van Islamitische Staat, ISK-P, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar. Daarbij vielen tussen de 40 en 50 doden, en tientallen gewonden. Voorafgaand aan de aanslag zouden twee terroristen de bewakers van de moskee hebben doodgeschoten. Vervolgens zijn zij de moskee binnendrongen, waar zij zichzelf opbliezen. Op het moment van de aanslag zouden zo'n 300 sjiitische moslims in de moskee zijn geweest.

Bron(nen)

 • NOS
  16 oktober 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  16 oktober 2021 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in Kunduz, Afghanistan, zijn zeker 46 doden gevallen. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt. Monstens 143 personen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn vooral sjiitische moslims. Op het moment van de ontploffing was het vanwege het vrijdaggebed erg druk in de moskee. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • NOS
  8 oktober 2021 | NOS
 • Reuters
  8 oktober 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

september 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de belangrijke Deir Ali gasleiding in Syrië. De aanslag werd uitgevoerd met explosieven, en zorgde ervoor dat grote delen van Damascus zonder stroom kwamen te zitten.  

Bron(nen)

 • VOA News
  18 september 2021 | VOA News
 • Reuters
  19 september 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

Leden van Islamitische Staat hebben zeker 12 Iraakse politieagenten gedood tijdens een aanval op een wachtpost in de buurt van de Iraakse stad Kirkuk. De confrontatie tussen de politie en de aanvallers zou ruim twee uur geduurd hebben. Om te voorkomen dat politieversterkingen de post bereikten, gebruikten de IS-militanten bermbommen, waardoor drie politievoertuigen werden geraakt.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2021

Het Amerikaanse leger heeft 29 augustus een drone-aanval uitgevoerd op een voertuig in Kabul. Het zou gaan om een auto met zelfmoordterroristen van ISKP, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), die op weg was naar de luchthaven van Kabul. Met het uitschakelen van de terroristen in de auto zou de dreiging van een ophanden zijnde aanslag op het vliegveld zijn afgewend.

Bron(nen)

 • Al Jazeera
  29 augustus 2021 | Al Jazeera
 • NRC
  29 augustus 2021 | NRC

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee zelfmoordaanslagen in de buurt van het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn tientallen mensen omgekomen. Onder de slachtoffers zijn zeker dertien Amerikaanse militairen die het vliegveld bewaakten. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van IS.

Al eerder waarschuwde president Biden voor mogelijke aanslagen in aanloop naar de evacuaties van Amerikaanse burgers uit Afghanistan. Die vrees bleek gegrond. De dreiging van nieuwe aanslagen is voor verschillende landen, waaronder ook Nederland, reden om per direct te stoppen met evacuatievluchten. 

Bron(nen)

 • CBS News
  29 augustus 2021 | CBS News
 • Al Jazeera
  27 augustus 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  26 augustus 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op het Egyptische Sinaï-schiereiland zijn acht leden van Egyptische veiligheidstroepen omgekomen, waaronder een officier. Zes anderen raakten gewond. De troepen reden in een gepantserd voertuig toen zij op een bermbom stuitten in New Rafah, een stad aan de grens met de Gazastrook,. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft maandag 19 juli 2021 minstens 35 mensen gedood op een drukke markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tientallen burgers raakten gewond. De aanslag, welke werd gepleegd met een geïmproviseerd explosief, is opgeëist door Islamitische Staat via haar Telegram-kanaal. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

juli 2021

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een elektriciteitscentrale in Irak. De Salah al-Din centrale in de stad Samarra werd 27 juni het doelwit van een raketaanval die zware schade teweegbracht. Er vielen zover bekend geen gewonden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

juni 2021

In Afghanistan zijn tien medewerkers van de Brits-Amerikaanse ontmijningsdienst HALO omgekomen bij een aanslag. Zeker zestien anderen raakten gewond. Dinsdagavond bestormde een "onbekende gewapende groep" een kamp van HALO Trust en opende het vuur. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Minstens zeven mensen zijn omgekomen en zes zijn gewond geraakt toen twee afzonderlijke autobommen afgingen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De explosies op zaterdag vonden op dezelfde weg plaats, ongeveer 2 kilometer uit elkaar, in een westelijke wijk van Kabul, grotendeels bevolkt door leden van de etnische Hazara-minderheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

mei 2021

Bij een aanslag op een doopfeest in het noorden van Burkina Faso zijn tenminste 15 mensen om het leven gekomen. Volgens een intern veiligheidsrapport in handen van persbureau AP zou de aanslag zijn gepleegd door militanten van Islamitische Staat. De aanval vond plaats nabij de stad Tin-Akoff - een regio die de afgelopen tijd vaker wordt getroffen door extremistisch geweld. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft via haar Telegram-kanaal de aanslag opgeëist op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Bij de ontploffing tijdens het vrijdaggebed kwamen zeker twaalf mensen om, waaronder de imam. Vijftien mensen raakten gewond.

Bron(nen)

 • Reuters
  15 mei 2021 | Reuters
 • NOS
  16 mei 2021 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

april 2021

Militanten vielen zaterdag 17 april twee oliebronnen ten noordwesten van Kirkuk in Noord-Irak aan met explosieven. Er ontstond geen significante schade en de olieproductie werd niet beïnvloed, verklaarde de Irakese overheid. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.  

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een autobomaanslag een dag eerder in de sjiitische wijk Sadr City in Baghdad, Irak. In een officiële verklaring liet de groep weten dat bij de aanval twintig mensen om het leven zouden zijn gekomen. Iraakse politie en medische bronnen vermoeden dat vier mensen zijn omgekomen, en dat 17 anderen gewond zijn geraakt. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een aan Islamitische Staat gelieerde groep heeft de executie opgeëist van één Koptische christen en twee lokale stamleden in de onrustige Sinaï-regio in Egypte. De aanslag is opgeëist via een video die op het Telegram-kanaal van de groep is gepost. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Twaalf mensen, mogelijk buitenlanders, zijn onthoofd teruggevonden na de recente aanval van Islamitische Staat op de stad Palma in het noorden van Mozambique. Het is onduidelijk wat de nationaliteit van de slachtoffers is - mogelijk zou het gaan om buitenlandse journalisten die zich voor een aardgasproject in het gebied bevonden. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

maart 2021

IS heeft de verantwoordelijkheid op voor de inname van de stad Palma in Mozambique opgeeist middels een geschreven verklaring. IS-militanten hebben de controle over de kuststad overgenomen en meer dan 55 Mozambikaanse militairen gedood, zo meldt de groepering. IS is al langere tijd bezig met een opmars in Mozambique, sinds het bloederige conflict in 2017 losbarstte in de deelstaat Cabo Delgado.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de dood van 33 Malinese soldaten. De militatiren kwamen om het leven toen zij op een hinderlaag stuitten in de provincie Gao. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

IS-militanten hebben ongeveer 30 regeringssoldaten gedood tijdens een reeks confrontaties in het noordoosten van Nigeria. De veiligheid in het noordoosten van Nigeria is de afgelopen maanden verslechterd.

Bron(nen)

 • Reuters
  15 maart 2021 | Reuters
 • SITE
  15 maart 2021 | SITE

Type activiteit

Aanslagen

Een vrouwelijke Afgaanse dokter is om het leven gekomen toen het voertuig waarin zij zat op een bermbom stuitte. De aanslag, welke is opgeëist door IS, vond plaats in Jalalabad, waar één dag eerder reeds drie vrouwelijke mediawerkers door IS werden omgebracht.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de aanslag op drie Afghaanse media-medewerkers opgeeist. De vrouwen werkten in Jalalabad voor de omroepzender Enikas TV, en waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Ze werden onderweg naar hun werk neergeschoten. Een vierde vrouw heeft de aanslag overleefd en ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

februari 2021

Een Afghaanse rechter, Hafizullah, is om het leven gekomen bij een hinderlaag in Jalalabad. De rechter zou onderweg zijn naar zijn werk, toen hij werd neergeschoten. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hafizullah is de derde rechter in een paar weken tijd die in Afghanistan door IS is omgebracht, na de aanslag op twee vrouwelijke rechters op 17 januari 2021. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

januari 2021

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee dodelijke zelfmoordaanslagen op een grote markt in Bagdad, Irak, op 21 januari 2021. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om het leven, en meer dan honderd mensen raakten gewond. De aanslag is door IS opgeëist via het communicatiekanaal Telegram. Het is de eerste zelfmoordaanslag in Bagdad sinds drie jaar. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Een groep gewapende militanten heeft een legerbasis in het noordoosten van Nigeria overgenomen. De honderden inwoners van het dorp Marte, waar de basis gevestigd is, zijn op de vlucht geslagen. Vermoedelijk zijn zeven mensen om het leven gebracht. De aanslag is door Islamitische Staat opgeëist via haar nieuwskanaal Amaq. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Twee aanslagplegers hebben maandag 28 december in Grozny, Tsjetsjenië, een politieagent gedood in een mesaanval. Een andere ragent raakte gewond. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat in een verkalring in haar dagblad Al-Naba. Tsjetsjenië, een achtergestelde en voornamelijk islamitische autnonome regio in Rusland, heeft eerder aanvallen op veiligheidsfunctionarissen meegemaakt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Bron(nen)

 • SITE
  31 december 2020 | SITE
 • Reuters
  1 januari 2021 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

december 2020

Islamitische Staat heeft de aanslag in Wenen, Oostenrijk, van 2 november 2020 officieel opgeeist in een verklaring, gepubliceerd via haar mediakanaal genaamd Amaq. Tijdens deze aanval opende een twintigjarige man, die bekendstond als een IS-sympathisant. het vuur in de binnenstad van Wenen. Vier burgers kwamen om het leven, twintig anderen raakten gewond. De dader is doodgeschoten door de Weense politie. D

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Islamitische Staat heeft de aanslag op de Afghaanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Malalai Maiwand opgeeist. Maiwand werd op donderdag 10 december neergeschoten in haar auto, in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar. Ook haar chauffeur kwam daarbij om het leven. De aanslag werd kort daarna opgeëist door Islamitische Staat. In Afghanistan zijn dit jaar in totaal tien journalisten door aanslagen omgebracht. 

Bron(nen)

 • Reuters
  11 december 2020 | Reuters
 • BBC
  11 december 2020 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

Op zondag 29 november is de Siniya olieraffinaderij in Irak het doelwit geworden van een raketaanval. De raketten, twee in totaal, veroorzaakten een grote brand, welke binnen een paar uur kon worden geblust. De Iraakse overheid meldt geen gewonden of slachtoffers. De aanslag is niet veel later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

november 2020

Raketaanvallen op verschillende wijken in Kabul hebben aan 8 mensen het leven gekost. Daarnaast raakten 31 personen gewond. Minstens een dozijn raketten zou tijdens het ochtendspitsuur zijn afgevuurd door twee voertuigen in de binnenstad van Kabul. De raketten sloegen vervolgens in in kleine bedrijfspanden, een school, woonhuizen en een ambassadegebouw. De raketaanval is een van de grootsten die Kabul in recente jaren heeft meegemaakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

Op maandag 2 november zijn zeker 22 mensen omgekomen bij een aanslag op de Universiteit van Kabul; 22 anderen raakten gewond. Een tweetal gewapende aanslagplegers zouden 's ochtends het gebouw hebben bestormd, terwijl er binnen in het complex een boekenbeurs gaande was. Aan deze beurs zou de ambassadeur van Iran, evenals een tiental uitgevers van Iraanse afkomst hebben deelgenomen. Duizenden studenten en docenten wisten te ontkomen; maar enkelen zaten vast in het gebouw en werden urenlang gegijzeld. De aanslagplegers zijn uiteindelijk in een vuurgevecht met de politie gedood. Maandagavond liet Islamitische Staat via haar mediakanalen weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2020

Op 24 oktober 2020 zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een onderwijscentrum in Kabul. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, waaronder waarschijnlijk ook schoolkinderen. De aanslagpleger blies zichzelf op in de buurt van het gebouw, tijdens een bijeenkomst van shi'itische moslims. Islamitische Staat eiste de aanslag op via Telegram, zonder verder bewijs te leveren. De shi'itische gemeenschap in Afghanistan is vaker het doelwit van aanslagen door sunnitische extremisten. 

Bron(nen)

 • NOS
  24 oktober 2020 | NOS
 • BBC
  24 oktober 2020 | BBC

Type activiteit

Aanslagen

september 2020

Op 6 september reed een auto in op een politiecheckpoint nabij de haven van Sousse, Tunesië, waarna drie met messen bewapende mannen enkele politieagenten neerstaken. Eén agent kwam om het leven, een ander raakte zwaargewond. Alle drie de daders zijn doodgeschoten, na een vuurgevecht met de Tunesische politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  6 september 2020 | BBC
 • Al Jazeera
  7 september 2020 | Al Jazeera

Type activiteit

Aanslagen

Op 9 augustus hebben gewapende mannen op motoren zes Franse hulpverleners, hun gids en hun chauffeur in Niger omgebracht. De groep werkte voor een internationale hulporganisatie en bevond zich op het moment van de aanslag in een natuurreservaat ten zuidwesten van Niamey. De aanslag is enkele weken later opgeëist door Islamitische Staat. 

Bron(nen)

 • BBC
  9 augustus 2020 | BBC
 • NOS
  17 september 2020 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2020

Op 2 augustus 2020 zijn drie explosies, één autobom en twee kleinere bommen, afgegaan bij een gevangenis in Jalalabad, Afganistan. Ook openden enkele schutters het vuur op de gevangenis. Zeker 39 mensen, waaronder 10 terroristen, kwamen om het leven. In de gevangenis zaten ongeveer 1.800 gedetineerden, waaronder leden van Islamitische Staat, de Taliban en veroordeelde moordenaars. In de chaos die na de aanslagen ontstond, wisten ongeveer 300 gedetineerden te ontsnappen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Bron(nen)

 • Reuters
  2 augustus 2020 | Reuters
 • NOS
  3 augustus 2020 | NOS

Type activiteit

Aanslagen

juni 2020

Op 12 mei zijn bij een dubbele aanslag door Islamitische Staat (IS) in Afghanistan enkele tientallen slachtoffers gevallen. 's Ochtends vroeg is een kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Hier vielen zeker zestien doden, waaronder twee pasgeboren baby's. Later op de ochtend vond een zelfmoordaanslag plaats bij een begrafenis in Nangahar, in het oosten van Afghanistan. Bij deze aanval waren 24 doden te betreuren. Meer dan zestig mensen raakten gewond, waarvan enkele dusdanig ernstig dat ook voor hun leven wordt gevreesd.

Bron(nen)

 • NOS
  12 mei 2020 | NOS
 • Reuters
  12 mei 2020 | Reuters

Type activiteit

Aanslagen

april 2019

Op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven toen acht terroristen zich in drie verschillende steden, op verschillende plekken opbliezen. Islamitische Staat heeft drie dagen na de aanslagen in Sri Lanka de verantwoordelijkheid opgeëist. Via haar propagandakanaal Amaq liet ISIS weten dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders. In de dagen na de aanslagen lieten experts weten dat zij het vermoeden hadden dat de aanval georganiseerd was vanuit het buitenland omdat dit incident vanwege de coördinatie, complexiteit en het aantal slachtoffers niet overeenkomt met eerdere incidenten in Sri Lanka. De aanslagen in Sri Lanka behoren tot de dodelijkste aanslagen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2019

Op de Filipijnen zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen toen twee explosieven afgingen bij een kathedraal. De aanslag vond plaatst op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Lokale veiligheidsfunctionarissen rapporteren dat de eerste bom ontplofte tijdens de zondagsmis, niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk. Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf aanwezig, een groep die enkele jaren geleden trouw aan Islamitische Staat hebben gezworen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Caïro zijn twee politieagenten om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door een man die gezocht werd in verband met een aanslag op een politiepatrouille gepleegd op vrijdag 15 februari. De man werd in een oude islamitische wijk, vlakbij de Al Azhar moskee, door agenten aangehouden. Een van de explosieven die de man bij zich had explodeerde. Hierbij kwamen de man en de politieagenten om het leven. 

Bron(nen)

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

In de voorstad van Parijs heeft een man zijn moeder en zus doodgestoken. De aanvaller is door de politie gedood. De man was bekend bij de autoriteiten en had ernstige psychische problemen. Islamitsche Staat heeft via een verklaring de aanval opgeëist, maar er is geen bewezen link tussen de dader en IS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Afghanistan zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. De twee mannen hadden zich verkleed als vrouw en waren zo via de vrouweningang de moskee binnengekomen. Het gebedshuis zat vol met mensen voor het vrijdagmiddaggebed. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist is de Afgaanse tak van Islamitische Staat eerder aanslagen gepleegd op sjiitische moskeeën. De Taliban is ook actief in het gebied maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56 jaar oud. De andere twee doden waren een Amerikaan en een Zwitser. Onder de gewonden is een Nederlandse vrouw van 56. Hoewel de lokale overheid wijst naar de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, zou ISIS de aanslag hebben opgeëist. Kort daarna werd er door ISIS een video geplaatst waar te zien is hoe vijf mannen de fietsers aanvallen. Voor zover bekend zijn er geen verdere recente aanslagen in Tadzjikistan opgeëist door Islamitische Staat. 

Type activiteit

Aanslagen

juni 2018

Militanten van Islamitische Staat schoten acht ongewapende burgers dood. Islamitische Staat claimt dat het dodental is opgelopen tot 22 en verklaard dat de slachtoffers allemaal lid waren van een door de overheid gesteunde Soennitische strijdgroep. Hoewel het Iraakse leger claimt dat het Islamitische Staat in december 2017 heeft verslagen, blijft de organisatie aanslagen plegen in Baghdad en andere delen van het land. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker acht mensen komen om het leven toen er een autobom afging. De autobom ging af vlak bij een provinciaal overheidsgebouw. Na een explosie, bestormde vier mensen het gebouw waarna een heftige strijd met de beveiligers losbarste. Alle aanvallers werden gedood na een vijf uur durend vuurgevecht.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Parijs heeft een man op straat mensen aangevallen met een mes. Een persoon kwam hierbij om het leven, vier andere zijn zwaargewond geraakt. De man is door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

In Indonesië zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen. De aanslagplegers behoren tot dezelfde familie. Het gaat om een vader, moeder en kinderen van 9, 12,16 en 18 jaar oud. De vader reed met een auto volgeladen met explosieven de Surabaya Centre Pentecostal Church binnen, terwijl de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) binnendrong in de Diponegoro Indonesian Christian Church. Tegelijkertijd pleegden de zonen van 16 en 18 jaar oud de derde aanslag op de Santa Maria Catholic Church door hun motoren met explosieven te laten ontploffen. Eerder op de dag hadden agenten in West Java vier vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Later kwamen drie mensen om - een moeder, vader en een van de drie kinderen - bij een explosie in hun appartement in Sidoarjo niet ver gelegen van de kerken. 

Een dag later kwamen tijdens een andere zelfmoordaanslag op een politie hoofdkwartier vier mensen om het leven. Deze aanval werd uitgevoerd door een familie bestaande uit vijf personen, inclusief een kind van acht jaar oud. Volgens de politie waren de drie families bevriend. Alle aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat via hun mediakanaal Amaq.  

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

Een zelfmoordaanslag nabij de Afghaanse geheime dienst vlakbij een NAVO-hoofdkwartier, heeft aan zeker twee militairen het leven gekost. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

27 sjiitische strijders zijn om het leven gekomen door een aanslag van ISIS ten zuidwesten van de stad Kirkuk. De strijders waren onderdeel van de Hashd al-Shaabi, ofwel de Popular Mobilization Forces (PMF). De PMF strijders waren bezig met een nachtoefening toen ze werden overvallen door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

januari 2018

In Afghanistan zijn elf militairen gedood bij een aaslag op een eenheid die de Marshal Fahim militare academie in Kabul bewaakt. Daarnaast zijn er zeker zestien militairen gewond geraakt. Via hun eigen persbureau Amaq heeft ISIS de aanslag opgeeïst. Een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Defensie benadruk dat de eenheid het doelwit was en niet de academie. De aanslag werd uitgevoerd door vijf militanten bewapend met automatische wapens. Twee van hen bliezen zichzelf op, twee anderen zijn omgekomen bij het vuurgevecht en de laatste militant is gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

november 2017

Bij een zelfmoordaanslag in de Jeminitische stad Aden zijn zeven soldaten om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist ramde zijn met explosief geladen wagen tegen een hek van de veiligheidsdienst. Na de explosie volgden een vuurgevecht tussen de veiligheidstroepen en de vermeende terroristen. ISIS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 100 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom van ISIS. De bom ontploften op een weg die gebruikt wordt om voedsel te transporteren naar gebieden die nog bezet worden door ISIS. De weg was waarschijnlijk erg druk omdat mensen de recente gevechten in Deir al-Zor probeerde te ontvluchten. De stad is een van de laatste steden die nog in de handen van ISIS is. Deir al-Zor was sinds 2014 onder controle van ISIS maar is nu bevrijd door het Syrische leger. ISIS bezet echter nog zeker 40% van de provincie Deir al-Zor. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in New York zijn acht mensen om het leven gekomen. Een man reed in een pick-uptruck ongeveer anderhalve kilometer lang over een fiets- en voetgangerspad vlakbij de World Trade Centres. De dader, Sayfullo Saipov, is van Oezbeekse afkomst, 29 jaar oud, en woonde sinds 2010 in de Verenigde Staten. Autoriteiten hebben in zijn auto een briefje gevonden waarin hij claimt dat hij de aanslag pleegde uit naam van ISIS. Ook werden er op zijn twee telefoons ISIS gerelateerde propaganda gevonden, het materiaal bestond uit in totaal 90 video's en bijna 3.800 foto's. Saipov is door politieagenten in zijn buik geschoten en zal terecht gesteld gaan worden voor 'federal terrorism charges'.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

Tijdens een festival in Las Vegas opende de 64-jarige Stephen Paddock het vuur op het publiek. Vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort schoot hij 59 mensen dood en verwonde hij meer dan 500 personen. Paddock had onder andere meerdere semi-automatische wapens en messen op zijn kamer liggen. Ook had hij buiten zijn kamer camara's geïnstalleerd zodat hij de gang van het hotel in de gaten kon houden. De politie heeft ook volautomatische wapens gevonden waarvan het onduidelijk is hoe Paddock daaraan gekomen is. Over het motief van Paddock is niets bekend. Hoewel Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist, zijn er geen directe aanleidingen gevonden dat de organisatie ook maar iets te maken had met de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Militairen hebben een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes bij station St. Charles. Hierbij vielen twee slachtoffers. De twee vrouwelijke slachtoffers waren 17 en 20 jaar oud. Militairen die het station bewaken, opende meteen het vuur op de aanvaller. De man was eerder in september aangehouden voor winkeldiefstal, maar was verder niet bekend bij de politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een explosie op metrostation Parson Green zijn 29 mensen gewond geraakt nadat een emmer gevuld met explosieven gedeeltelijk ontplofte. Islamitische Staat heeft verklaard dat de aanslag is gepleegd door een aan 'ISIS verwante organisatie'.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met explosieven zijn in Irak minstens zesitg doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen, bij een controlepost en een restaurant langs de snelweg. Een van hen blies zich op in het drukbezochte restaurant. De andere aanvallers openede het vuur op de gasten. Buiten blies een aanvaller zich op in een auto vol met explosieven. Onder de doden zijn politieagenten en sjiitische pelgrims uit Iran en Iraq. De pelgrims maken weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Brussel hebben militairen een man neergeschoten die twee militairen had aangevallen met een mes. Eén militair raakte daarbij gewond. De dader, een 30-jarige Belg van Somalische afkomst, werd in kritieke naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Brusselse burgemeester spreekt van een daad van een “geïsoleerd individu.” ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Barcelona zijn 15 mensen gedood en zeker 130 mensen gewond geraakt toen een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. De aanslag is opgeëist door ISIS. In de daaropvolgende nacht van donderdag (17 augustus) op vrijdag (18 augustus) raakten nog zeven mensen gewond (één agent en zes burgers) toen een auto inreed op voetgangers in Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De Catalaanse politie verklaart dat een groep van twaalf mannen uit Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, verantwoordelijk is voor beide aanslagen, en dat deze volledig is opgerold: Vier van hen zijn opgepakt, de anderen zijn gedood door de politie of omgekomen bij een explosie in de nacht van woensdag (16 augustus) op donderdag (17 augustus) in de vermoedelijke uitvalsbasis van de groep in Alcanar. De politie gaat er vanuit dat de groep in Alcanar al enige tijd bezig was met het maken van explosieven. Omdat door de plotseling ontploffing een bomaanslag niet meer mogelijk was, zou de groep volgens de politie gekozen hebben voor andere middelen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Kabul, Afghanistan. Daarbij werd de Iraakse ambassade aangevallen door vier gewapende mannen. Eén van hen blies zichzelf op bij de poort van de ambassade, waarna de drie anderen de ambassade betraden. Alle drie werden ze gedood tijdens een vier uur durende confrontatie met Afghaanse veiligheidsdiensten. Zeker twee medewerkers van de Afghaanse ambassade werden bij de aanslag gedood. Ook raakten drie politieagenten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Het aan ISIS geleerde persbureau Amaq heeft de dood van twee Chinese gijzelaars bekendgemaakt. Op 24 mei 2017 werd het tweetal ontvoerd door gewapende mannen verkleed als politieagenten in Quetta, in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van de twee Chinese bevestigd. In eerste instantie werd aangenomen dat het om twee taaldocenten ging. Later kwam de Pakistaanse overheid met de verklaring dat het twee Chinese predikers betrof.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 18 doden en 50 gewonden gevallen. Rond 11.00 uur betraden vier gewapende mannen verkleed als vrouw het parlementsgebouw. Eenmaal binnen opende zij het vuur. Eén van de daders blies zichzelf rond 13.00 uur op. De andere drie werden later gedood door de Iraanse Revolutionaire Garde. Min of meer gelijktijdig vond een tweede aanslag plaats bij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, waarbij ook een bomgordel tot ontploffing werd gebracht. De Iraanse overheid verklaarde later een mogelijke derde aanslag te hebben voorkomen. Teheran verklaarde tevens het brein van de aanslagen te hebben gedood. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS. Het is de eerste keer dat ISIS een aanslag in Iran opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gewapende overval op het Resort World Hotel in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. De dader, Jessie Javier Carlos (42), betrad rond middernacht het casino van het toeristenresort. Daar loste hij eerst schoten tegen het plafond met een M4 machinegeweer, waarna hij enkele speeltafels in brand stak. De dodelijke slachtoffers kwamen door verstikking om het leven door de dikke rook die daardoor ontstond. In de ontstane chaos vulde Carlos een tas met fiches ter waarde van zo'n twee miljoen euro. Bewakingspersoneel opende daarna het vuur op de dader, die daarbij een schotwond opliep. De dader vluchtte daarop naar een hotelkamer, waar hij later zelfmoord pleegde. De aanval is opgeëist door ISIS. Volgens de Filipijnse politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het terroristische aanslag betrof. Volgens de politie was de dader een gokker en had hij een ander motief: hij stond ruim vier miljoen Filipijnse peso (70.000 euro) in het rood.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2017

Bij een aanslag in Londen zijn 8 mensen gedood en 48 mensen gewond geraakt. Rond 22.00 uur (lokale tijd) reed een bestelbusje in op voetgangers op de London Bridge. De bestelwagen crashte kort daarop bij de Borough High Street, ter hoogte van het Barrowbow & Banker café. De drie inzittenden – Khuram Shazad Butt (27), Rachid Redouane (30) en Youssef Zeghba (22) – vervolgden daarop hun weg te voet richting de Borough Market. Onderweg vielen zij omstanders aan met keramische messen. Ook droegen de daders vesten die eruit zagen als bomvesten, maar deze bleken nep te zijn. Het drietal werd bij het Wheatsheaf café gedood door de politie. Daarbij werden door de politie 46 kogels afgevuurd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 20 doden en 80 gewonden gevallen. Rond middernacht werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een populaire ijswinkel in het Karrada district. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven en raakten 40 mensen gewond. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom bij een overheidsgebouw in het Karkh district. Daarbij vielen zeker 7 doden en 40 gewonden. ISIS heeft beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Manchester zijn 22 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De dader, de 22-jarige Brit Salman Abedi, blies zichzelf rond 22.30 uur op in de hal die de Manchester Arena verbindt met het Victoria Station. In de Manchester Arena was net een concert van Ariana Grande afgelopen en waren de bezoekers aan het vertrekken. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een aanslag in Tikrit, Irak, zijn zeker 31 doden en 40 gewonden gevallen. De daders, gekleed in politie-uniform, reden de stad binnen in een voertuig van de politie. De aanslag was gericht op een politie checkpoint en de woning van een politie officier. Twee daders bliezen zichzelf op. Drie anderen werden gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Egypte zijn zeker 40 doden en 100 gewonden gevallen. De eerste bom ontplofte 's ochtends bij de koptische Sint George kerk in Tanta, ten noorden van Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De tweede bomaanslag vond enkele uren later plaats bij de koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië. De dader probeerde de kathedraal binnen te stormen, maar werd bij de ingang tegengehouden door de bewaking. Vervolgens blies de dader zichzelf op. Hierbij vielen 17 doden en bijna 50 gewonden. Wegens de viering van Palmzondag was het in beide kerken druk. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij explosies in Sylhet, Bangladesh, zijn zeker 6 doden en 40 gewonden gevallen. De explosieven werden tot ontploffing gebracht toen speciale politie- en militaire eenheden een schuilplaats van een aan ISIS-gelieerde groepering probeerden te overmeesteren. Onder de doden zijn zeker twee politie agenten en twee burgers. ISIS heeft via persbureau Amaq verklaart "een aanslag op Bangladeshische veiligheidsdiensten in Sylhet" gepleegd te hebben. De Bangladeshische overheid ontkent aanwezigheid van ISIS in Bangladesh, en legt de verantwoorlijkheid bij een nieuwe tak van Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Dhaka, Bangladesh, zijn twee agenten gewond geraakt. De aanslag vond rond 13:00 uur plaats bij een barak van speciale politie-eenheden (Rapid Action Battalion). De dader gebruikte een zelfgemaakt explosief. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op het Hazrat Shahjalal International Airport (Dhaka, Bangladesh) liepen enkele omstanders lichte verwondingen op. De aanslag is opgeëist door ISIS. ISIS verklaarde dat de aanslag is uitgevoerd door Abu Muhammad al-Bangali.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Londen zijn vier dodelijke slachtoffers en zeker 50 gewonden gevallen. De dader, de 52-jarige Khalid Masood, reed rond 14:40 in op publiek op de  Westminister Bridge. De auto botste vervolgens tegen het hek van het Palace of Westminister en kwam tot stilstand. De dader vervolgde te voet zijn weg naar het parlementsterrein. Daar stak hij een agent neer. Masood werd daarna door de politie neergeschoten. Kort daarop overleed hij. Naast de  agent en de dader overleefden ook drie omstanders de aanslag niet. De aanslag is opgeëist door ISIS. De Britse politie verklaart echter dat de dader geen banden had met ISIS noch al-Qa'ida.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een aanslag op het Sardar Mohammad Daud Khan ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen. 50 anderen raakten gewond. De daders waren vermomd als artsen en in het bezit van handgranaten en automatische wapens. Zij werden na een urenlang vuurgevecht gedood door Afghaanse commando's. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag in Sousian, Syrië, zijn zeker 60 doden gevallen. De eerste explosie vond plaats bij een checkpoint onder controle van het Vrije Syrische Leger (FSA). Hierbij zouden meer dan 50 doden zijn gevallen waaronder zeker 30 burgers. De tweede explosie, twee kilometer ten zuiden van Sousian, volgde enkele uren later. Hierbij vielen 8 doden . Volgens nieuwsmedium Al Jazeera zijn beide explosies veroorzaakt door een zelfmoordaanslag met een autobom. De aanslag is opgeëist door ISIS, en volgt een dag nadat ISIS werd verdreven uit het nabijgelegen al-Bab. Al-Bab was het laatste belangrijke ISIS bolwerk in noordwest-Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een zelfmoordaanslag in Sehwan Sharif, Pakistian, zijn zeker 75 doden en 150 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom, circa 180 kilometer ten noordoosten van Pakistan’s grootste stad Karachi. De dader zou een  granaat hebben gegooid naar een menigte die bijeen was gekomen voor een ritueel. Daarna heeft hij zichzelf opgeblazen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 28 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats op een drukke markt. Eén van de explosieven zou vanuit afstand op straat tot ontploffing gebracht zijn, en werd gevolgd door een zelfmoordaanslag. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 13 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De dader reed met een auto naar een groentemarkt in het voornamelijk sjiitische Jamilia district (Sadr-stad), en bracht de auto tot ontploffing. Enkele uren later bracht een tweede dader zijn bomvest tot ontploffing op een markt in het Baladiyat district. Daarbij kwamen 7 personen om en raakten 50 personen gewond. Via Twitter heeft ISIS persbureau Amaq beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de regio Bagdad, Irak, zijn zeker vijf aanslagen gepleegd. In ieder geval een aantal daarvan is opgeëist door ISIS.

ISIS eistte een zelfmoordaanslag in het oosten van Bagdad op. Hierbij kwamen tientallen mensen om het leven en vielen er meer dan 60 gewonden. De aanslag vond plaats op een druk plein in Sadr-stad. 100 kilometer ten noorden van Bagdad, in Samarra, werden twee politiestations aangevallen en tijdelijk overgenomen. Daarbij zouden ten minste zeven politieagenten gedood zijn. ISIS persbureau Amaq verklaarde dat ISIS politieagenten had gedood.

ISIS verklaart dat de aanslagen vergeldingsacties zijn.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval op een politie checkpoint in Najaf, Irak, zijn zeven Iraakse politieagenten gedood. Bij de aanval waren meerdere schutters betrokken. Ten minste één van de daders pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Istanbul, Turkije, zijn 39 mensen gedood. 70 anderen raakten gewond. De dader betrad tijdens de oudjaarsnacht de nachtclub Reina, en zou daar 180 kogels hebben afgevuurd. De aanslag is opgeëist door ISIS, en zou een wraakactie zijn voor Turkse betrokkenheid in Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 49 militairen gedood. Ten minste 60 anderen raakten gewond. De dader, vermomd als militair en zichzelf voordoend als mindervalide, blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Een week eerder werd een soorgelijke zelfmoordaanslag gegepleegd bij dezelfde legerbasis. Ook die werd opgeeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zijn twaalf doden en tientallen gewonden gevallen. De dader reed rond 20.00 uur met een vrachtwagen in op kerstkramen op het plein bij de Gedächtniskirche. De vrachtwagen had hij eerder weten te bemachtingen door de oorspronkelijke Poolse chauffeur te doden. Een etmaal na de aanslag eistte ISIS de aanslag op via ISIS persbureau Amaq. De vermoeddelijke dader, een Tunesiër, is enkele dagen later doodgeschoten bij een routinecontrole in Sesto San Giovann, Italië.

Type activiteit

Aanslagen

In Karak, Jordanië, zijn 10 mensen neergeschoten. Onder de doden zijn zeven politieagenten, twee Jordaanse burgers en een Canadese toerist. Tientallen anderen zouden gewond geraakt zijn. De schietpartij begon in Qatrana, nadat de politie afging op een melding van een buskruitgeur. De daders vertrokken vervolgens naar Karak en bestormden daar het het Karak kruisvaarderskasteel, een belangrijke toeristische trekplijster in Jordanië. Het duurde tot diep in de nacht totdat het Jordaanse leger het kasteel weer onder controle had. De vier daders werden daarbij gedood. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de St. Mark kathedraal in Caïro, Egypte, zijn zeker 25 doden gevallen. Zeker 49 anderen raakten gewond. De dader liep met een bomgordel de kathedraal binnen en bracht deze tot ontploffing in een kapel. Volgens de Egyptische autoriteiten was de dader aanhanger van de Moslimbroederschap en zou hij zich hebben aangesloten bij een een aan ISIS gelieerde cel. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 45 militairen gedood. Ten minste 50 anderen raakten gewond. De dader blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris bij de ingang van de legerbasis. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomaanslag bij het al-Nakheel winkelcentrum in het oosten van Bagdad zijn ongeveer 40 doden en 60 gewonden gevallen. Twee autobommen werden tot ontploffing gebracht. Eén daarvan zou een geparkeerde auto zijn. De tweede explosie was vermoedelijk een zelfmoordaanslag. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

november 2016

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Hilla, ten zuiden van Bagdad, zijn naar schatting tientallen doden en gewonden gevallen. Schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van ongeveer 50 tot ongeveer 100. De autobom werd tot ontploffing gebracht bij een benzinestation. Onder de slachtoffers zijn veel Iraanse pelgrims. Zij waren op de terugweg van de jaarlijkse bedevaart naar de stad Karbala. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomexplosie in de buurt van Hub, in het zuidwesten van Pakistan, zijn zeker 52 doden en 105 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Shah Noorani heiligdom, waar honderden mensen aanwezig waren in verband met een rituele dans. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee bomaanslagen in Qamishli, een Noord-Syrische stad aan de Turkse grens, zijn minstens veertig mensen gedood en ongeveer 140 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een regeringsgebouw en politiebureau. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In een trein in het Duitse Würzburg heeft Muhammad Riyad passagiers aangevallen met een mes en een bijl. Vijf passagiers raakten gewond. Riyad, een 17 jarige Afghaan die twee jaar geleden naar Duitsland kwam, vluchtte toen iemand aan de noodrem trok. Hij is door agenten gedood. ISIS’s persbureau, Amaq News Agency, heeft een video van Riyad online geplaatst waarop hij beweert een ISIS-strijder te zijn en een aanslag in Duitsland te gaan plegen. Riyad zou regelmatig contact met leden van ISIS in onder meer Saudi-Arabië hebben gehad. In zijn huis werden een zelfgemaakte ISIS-vlag en een brief gevonden waaruit zijn radicalisering blijkt.

Type activiteit

Aanslagen

Op de boulevard van Nice heeft de Tunesische Mohamed Lahouaiej-Bouhlel met een vrachtwagen honderden meters door een grote mensenmassa gereden. De mensen waren samengekomen om op Frankrijks nationale feestdag naar een vuurwerkspektakel te kijken. Bij de aanslag zijn zeker 85 mensen gedood en minstens 256 anderen gewond geraakt. Bouhlel was volgens de openbaar aanklager al maanden bezig met het voorbereiden van de aanslag. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft zeker twintig mensen gedood bij een controlepost in Bagdad. De aanslag werd gepleegd in de overwegende sjiitische wijk Kadhimiya. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 80 mensen gedood en 230 gewond geraakt. De aanslagen werden gepleegd tijdens een demonstratie van Hazaren, een etnische minderheidsgroep in Afghanistan, die eiste dat er hoogspanningsmasten zouden komen in hun provincies. De aanslagen werden opgeëist door de Pakistaans-Afghaanse tak van ISIS. Dit is de eerste aanslag die ISIS in de hoofdstad van Afghanistan opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Op een festival in het Beierse Ansbach heeft Mohammad Daleel, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij vijftien mensen gewond zijn geraakt. Daleel was een afgewezen asielzoeker en stond op het punt uitgezet te worden. Hij zou contact hebben gehad met ISIS-leden. Uit chatberichten op zijn telefoon zou blijken dat Daleel van plan was de explosieven op afstand te laten exploderen en het te filmen. Daleel zou vanwege zijn labiele psychische toestand in een inrichting hebben gezeten. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Saint-Etienne-du-Rouvray is tijdens een gijzelingsactie een priester vermoord door twee mannen, Abdel-Malik Nabil Petitjean en Abdel Kermiche. Kermiche was kort geleden ontslagen uit de gevangenis waar hij tien maanden vast zat voor zijn pogingen zich aan te sluiten bij ISIS in Syrië. Ook Petitjean was bekend bij de veiligheidsdiensten vanwege zijn radicalisering. De twee mannen zijn door de politie doodgeschoten. Ze hadden pistolen en messen en droegen nepexplosieven. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Buyir in het noorden van Syrië hebben strijders van ISIS 24 mensen geëxecuteerd. De stad ligt in de buurt van Manbij, een strategische stad waar al twee maanden wordt gevochten tegen ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn ten minste 292 doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. ’s Nachts blies een zelfmoordterrorist een busje met explosieven op in de buurt van een druk winkelcentrum. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Door een bomaanslag op een bar in Puchong, een stadje in de buurt van Kuala Lumpur in Maleisië, zijn acht mensen verwond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee Maleisische ISIS-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft een reeks aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië. In Jeddah, een kuststad in het westen van Saudi-Arabië, was het VS consulaat het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen beveiligers een verdachte man in de gaten kregen zou hij in een parkeergarage zijn explosieven tot ontploffing hebben gebracht. Elders zijn bij een zelfmoordaanslag op een moskee vier beveiligers gedood en vijf anderen gewond geraakt. In Qatif, een stad in het oosten van Saudi-Arabië waren kort na elkaar twee explosies.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een bakkerij in Hasaka, in het noordoosten van Syrië, zijn minstens zestien mensen gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS. De terreurorganisatie zou de Koerdische YPG militie, die vrijwel de hele Hasaka provincie in handen hebben, hebben willen aanvallen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een sjiitisch heiligdom in Balad, een stad ten noordwesten van Bagdad, zijn minstens 35 mensen omgekomen en meer dan vijftig mensen verwond. Het heiligdom werd bestook met mortiervuur en een zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen bij de ingang van het gebouw. Vervolgens zouden gewapende strijders mensen hebben doodgeschoten in en rondom het heiligdom. Een andere zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen in de vluchtende menigte terwijl een derde zelfmoordterrorist werd gedood voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Op het moment van de aanslag werd het Suikerfeest gevierd.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gijzelingsactie in een restaurant in een de diplomatenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn 20 mensen omgekomen. Het gaat om negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan. Overlevenden vertelden dat de gijzelaars een vers uit de Koran moesten opzeggen. Lukte ze dit niet, dan werden ze vermoord. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Bij de bestorming door de politie zijn ook tientallen agenten gewond geraakt. Alle terroristen die bij de gijzeling betrokken waren, woonden in Bangladesh. Vijf van de zes mannen stonden op een opsporingslijst.

Type activiteit

Aanslagen

In de Egyptische Sinaï provincie is een koptische priester doodgeschoten door militanten van ISIS. In Arish pleegde ISIS ook een aanslag waarbij een politieagent om het leven kwam toen zijn konvooi geraakt werd door een bomaanslag.

Type activiteit

Aanslagen

In Jordanië zijn aan de grens met Syrië zes Jordaanse militairen gedood bij een autobomaanslag. Een zevende soldaat overleed een aantal dagen later aan zijn verwondingen. De auto stond geparkeerd bij een vluchtelingenkamp en ontplofte toen een Jordaans konvooi langsreed. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de havenstad Mukalla in het zuidoosten van Jemen, zijn bij drie gecoördineerde bomaanslagen minstens 38 mensen om het leven gekomen en meer dan 20 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een militaire controlepost, een militair hoofdkwartier en een groep militairen. ISIS heeft de aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Magnanville, een dorp ten westen van Parijs, zijn een politiecommandant en zijn vrouw gedood. Hun zoon (3) is ongedeerd gebleven. De dader, Larossi Abballa, stak de man voor diens woning dood en gijzelde zijn vrouw en zoon. Vervolgens vermoorde hij ook de vrouw van de politiecommandant. Bij de bestorming van het huis is Abballa doodgeschoten. Hij had een lijst bij zich met andere mogelijke doelwitten. Abballa zette na de moorden een dreigvideo van 12 minuten op Facebook. De video verscheen later ook op de website van Amaq, ISIS's persbureau. Abballa zou herhaaldelijk gezegd hebben namens ISIS te handelen. In 2013 werd hij al veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de jihad in Pakistan.

Type activiteit

Aanslagen

In Bagdad zijn twee aanslagen gepleegd, waarbij minstens 25 doden zijn gevallen en meer dan 70 mensen gewond zijn geraakt. In Bagdad al-Jadeeda, een oostelijke wijk van de Iraakse hoofdstad, ontplofte een autobom. In Taji, ten noorden van Bagdad, liet een zelfmoorterrorist zijn auto ontploffen bij een militair checkpoint.

Type activiteit

Aanslagen

In de Syrische steden Latakia, Jablah en Tartus, aan de Mediteraanse kust, zijn bij minstens zeven bomaanslagen bijna 150 mensen om het leven gekomen en minstens 200 gewond geraakt. De zelfmoord- en autobommenaanslagen vonden plaats onder andere plaats bij een ziekenhuis, busstation en electriciteitsbedrijf. ISIS heeft de aanslagen opgeëist en stelt dat de aanslagen gericht waren op Alawitische minderheid waartoe ook Bashar al-Assad behoort.

Type activiteit

Aanslagen

In Aden zijn bij een dubbele zelfmoordaanslag tientallen mensen om het leven gekomen. Een bom werd tot ontploffing gebracht bij een rij wachtende mensen die zich wilden inschrijven voor het Jemenitische leger. Een andere bom werd temidden van een groep nieuwe rekruten tot ontploffin gebracht. Hierbij zijn minstens 40 doden en 60 gewonden gevallen. ISIS heeft op sociale media de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

Bij drie bomaanslagen in Bagdad zijn meer dan 100 mensen gedood en zeker 175 mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de sjiitische wijk Sadr City waar een autobom ontplofte op een drukke markt. Een zelfmoordterrorist liet vervolgens zijn bomvest ontploffen bij een checkpoint bij de wijk Kadhimiya. Een derde bom ontplofte bij een checkpoint in een overwegend soennitisch district van West-Bagdad. Alle aanslagen zijn geclaimd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS-strijders hebben tijdens een offensief tegen regeringstroepen in Deir al-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige Syrische provincie bij de grens met Irak, verschillende openbare gebouwen ingenomen. Een van de gebouwen is een ziekenhuis dat in gebruik is. Er is niets bekend over het lot van de staf en de patiënten. In 2012 zou ongeveer 90% van de provincie en 50% van de hoofdstad in handen van rebellen zijn gekomen. Hoewel vervolgens ISIS in 2014 vrijwel de hele provincie innam, heeft het Syrische leger tot op heden een deel van de hoofdstad in handen weten te houden.

Type activiteit

Aanslagen

In al-Mukalla, in het zuiden van Jemen, zijn bij een zelfmoordaanslag 25 doden gevallen en enkele tientallen mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd voor een politiebureau waar een groep rekruten zich had verzameld. Hoewel aanslagen in deze regio meestal worden gepleegd door al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS), is deze aanslag opgeëist door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een Iraakse gasfabriek ten noorden van Bagdad zijn ten minste 11 mensen om het leven gekomen. Een auto met explosieven werd bij de ingang van de fabriek tot ontploffing gebracht waardoor zes mannen het terrein op konden lopen en hun bomgordels lieten ontploffen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Op markten in sjiitische wijken in Bagdad zijn binnen enkele uren drie bomaanslagen gepleegd. Hierbij zijn minstens 69 mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de noordelijke wijk Sha'ab waar eerst een autobom afging. Vervolgens liet een zelfmoordterrorist zijn bomvest temidden van de toegenselde omstanders ontploffen. In de zuidelijke wijk Dora en de noordelijke wijk Sadr City werden kort daarna de twee andere aanslagen gepleegd. Dora is een gemixte sunni-shia wijk en Sadr City is overwegend sjiitisch.  Twee van de aanslagen, waaronder de bloedigste in Sha'ab, zijn opgeëist door ISIS. De andere aanslag is nog niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In het noorden van Irak hebben strijders van ISIS een Amerikaanse Navy SEAL gedood. In een stad in de buurt van Mosul bestromden strijders van ISIS de Koerdische Peshmerga-strijders. Door gebruik te maken van zelfmoordacties en bomauto's kwamen ze door de frontlinie waarachter de Navy SEALs zich bevonden. De ISIS-strijders werden snel verdreven uit de stad, wel kwam hierbij een Navy SEAL om het leven. Navy SEALs zijn de elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Dit is de derde Amerikaan die omkomt in de regio.

Type activiteit

Aanslagen

april 2016

Vrijdag avond hebben naar verluid acht personen in drie gecoördineerde aanvallen in Parijs 130 mensen gedood. Tijdens een voetbalwedstrijd in het Stade de France blazen drie mannen zichzelf in de buurt van het stadium op. Vijf minuten na de eerste explosie openen twee andere mannen het vuur in een uitgaansgebied in het centrum van Parijs. Ze beschieten mensen op straat en in restaurants, bars en cafés, waarna een van de terroristen zichzelf opblaast. Vervolgens dringt een derde groep terroristen het theater Bataclan binnen, waar ze tientallen concertgangers doodschieten. De drie mannen dragen bomgordels. Twee van hen brengen deze in het theater tot ontploffing, de derde wordt doodgeschoten door de politie. ISIS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist. President François Hollande noemt de aanvallen een oorlogsdaad georganiseerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

In de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem hebben twee terroristen kort na elkaar zelfmoordaanslagen gepleegd. Een uur later was er ook een explosie bij metrostation Maalbeek. Het station ligt in het centrum van Brussel, dichtbij het centraal station en het EU parlement. Op het vliegveld en het metrostation zijn in totaal 32 doden gevallen en minstens 136 mensen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Strijders van ISIS hebben met een mortiergranaat op een controlepost in de buurt van de stad Arish zeker dertien Egyptische agenten gedood. Tevens zijn ambulances die te hulp kwamen onder vuur genomen. Na de aanslag zijn bij een vuurgevecht vijf IS-strijders gedood. Arish is een stad in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn dicht bij de Israëlische grens. Sinds 2011 zitten in de Sinaï-woestijd Islamistische militanten van verschillende groeperingen. In 2014 heeft de Islamistische groep Ansar Bayt al-Maqdis trouw gezworen aan ISIS. Nog dezelfde maand heeft ISIS de organisatie erkend. Sindsdien gebruikt de organisatie de naam ISIS Sinaï Provincie.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens Tunesische premier Habib Essid zijn tientallen militanten van ISIS de Tunisische stad Ben Guerdan aan de Libische grens binnengevallen en hebben ze daar 55 mensen gedood. Ze zouden hiermee hebben geprobeerd het territorium van ISIS uit te breiden naar Tunesië. Tunesische troepen hebben de militanten uiteindelijk kunnen tegenhouden.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een controlepost in Hillah, 100 kilometer ten zuiden van Baghdad, zijn zeker zestig doden gevalen. Een zelfmoordterrorist van ISIS reed met een met explosieven volgeladen tankwagen op de controlepost in. Ruim twintig burgers en ongeveer veertig militairen werden hierbij gedood. Ongeveer zestig mensen raakten verwond en minstens twintig voertuigen zijn beschadigd. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van ISIS hebben in Sabratha, in het westen van Libië, elf leden van lokale veiligheidstroepen onthoofd en zes anderen gedood in gevechten. De gevechten in Sabratha zouden zijn uitgebroken nadat Libische militanten ISIS-schuilplaatsen in de buurt van de stad hadden aangevallen.

Type activiteit

Aanslagen

In het noorden van Syrië dichtbij de Turkse grens hebben militanten van ISIS Koerdische steden aangevallen. Zo werden Tel-Abyad, een stad die gecontroleerd wordt door de Syrisch-Koerdische YPG, en Suluk belaagd door ISIS. In reactie hierop heeft de coalitie luchtaanvallen uitgevoerd om de  ISIS-militanten terug te drijven.

Type activiteit

Aanslagen

Bij de begrafenis van een familielid van een regionale bevelhebber van een sjiitische militie is een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij veertig aanwezigen om het leven zijn gekomen. 58 anderen zijn gewond geraakt. De aanslag was in Diyala provincie in het oosten van Irak. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval van vier ISIS-leden op een militair hoofdkwartier in de buurt van Haditha, een stad in de Anbar provincie in het westen van Irak, zijn acht Iraakse officieren gedood. Haditha is een van de weinige plekken in de overwegend soennitiesche Anbar provincie die nog onder controle staat van de Iraakse overheid. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordbomaanslag in Bagdad zijn tientallen mensen gedood en meer dan honderd mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd in een sjiitisch deel van een van de armste wijken van Bagdad. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij aanslagen in het centrum van Homs en op een groentemarkt in een sjiitische wijk van Damascus zijn minstens honderd doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een politiegebouw in Damascus zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten acht officieren gedood en minstens twintig anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Aden, in het zuiden van Jemen, zijn bij een autobomaanslag twee mensen gedood en vijf verwond. Het doel van de aanslag was een politiecheckpoint. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Bij een bomaanslag in het centrum van Homs in Syrië zijn minstens 24 doden gevallen en meer dan honderd mensen verwond. Een autobom ontplofte naast een controlepost waarna een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde. De stad Homs staat onder controle van het al-Assad-regime. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens het Syrische Obseratorium voor de Mensenrechten heeft ISIS zeker 135 mensen geëxecuteerd in Deir al-Zor, een stad in het oosten van Syrië. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA gaat het zelfs om 300 doden. De Verenigde Naties melden dat voor 200.000 inwoners van Deir al-Zor hongersnood dreigt. Inwonders lijden er al maanden aan honger. Het Westen van de stad wordt sinds maart 2015 belegerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Vijf terroristen hebben in de buurt van een gebouw van de Verenigde Naties in Jakarta een aanslag gepleegd. Twee terroristen pleegden zelfmoordaanslagen bij een politiepost waarna drie anderen het vuur openden op omstanders. De drie zijn door de politie gedood toen ze een Starbucks inrenden. Bij de aanslag stierven de vijf terroristen. Daarnaast kwamen twee anderen om het leven en raakten 19 mensen, waaronder een Nederlandse VN mederwerker, gewond. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens het Iraakse leger is Abu Mohammed al-Adnani verwond tijdens een luchtaanval in Anbar, een provincie in het westen van Irak. Al-Adnani is een woordvoerder van ISIS. Volgens de coalitie, zijn tijdens de luchtaanvallen deze week meer dan 100 ISIS militanten gedood.

Type activiteit

Aanslagen

In de kuststad Zliten in het noordwesten van Lybië is een zelfmoordaanslag gepleegd op een trainingscentrum van de politie. Een autobom explodeerde op het moment dat honderden recruten zich hadden verzameld voor een bijeenkomst. 47 mensen stierven en meer dan honderd anderen raakten gewond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Jalalabad, een stad in het oosten van Afghanistan, hebben drie mannen met bomgordels een aanslag gepleegd op het Pakistaanse consulaat. Een van de mannen liet zijn bomgordel afgaan waarna de twee anderen in een vuurgevecht met Afghaanse veiligheidstroepen stierven. ISIS heeft de aanslag opgeëist via zijn officiele kanaal van de berichtenservice 'Telegram'.

Type activiteit

Aanslagen

In Muqdadiya, 80 kilometer ten noordoosten van Baghdad, zijn 42 mensen gedood en ongeveer 50 anderen verwond door een aanslag. Nadat een een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde in een casino werd een autobom voor het casino tot ontploffing gebracht nadat medisch personeel te hulp was gekomen en burgers waren toegestroomd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In een winkelcentrum in Bagdad hebben een aantal gewapende mannen een aanslag gepleegd. 32 mensen kwamen daarbij om het leven en 58 anderen raakten verwond. De mannen lieten een autobom ontploffen en vielen een winkelcentrum binnen waar ze 50 to 75 mensen gijzelden. Iraakse veiligheidstroepen hebben de gijzelaars bevrijd. Twee terroristen werden daarbij gedood en vier andere gearresteerd. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Istanbul heeft een 28-jarig Syrisch lid van ISIS een zelfmoordaanslag gepleegd. Bij de aanslag in de buurt van de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee zijn elf doden gevallen, onder wie tien Duitsers.

Type activiteit

Aanslagen

Ruqia Hassan (30), een Syrische journaliste die schreef over het dagelijks leven in Raqqa, is door militanten van ISIS geëxecuteerd. Ze werd beschuldigd van spionage en samenwerking met het Vrije Syrische Leger. ISIS zou haar familie kort geleden van haar dood op de hoogte hebben gebracht.

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van ISIS vechten in het noorden van Libië tegen bewakers van de belangrijke oliehaven Es Sider. Om veiligheidsredenen ligt de haven, die in oktober ook al werd aangevallen door ISIS, al een jaar stil. ISIS probeert haar macht in het noorden van Libië uit te breiden om de olievelden in handen te krijgen en zo hun opbrengsten op te schroeven.

Type activiteit

Aanslagen

Het Iraakse leger meldde op 28 december dat het de stad Ramadi van ISIS heeft bevrijd. Achtergebleven ISIS-strijders hebben in Ramadi tweehonderd gezinnen gegijzeld. Ze dreigen de gijzelaars te doden als het Iraakse leger niet stopt met de jacht op ISIS-strijders en de luchtaanvallen niet stoppen. Ramadi is sinds 28 december grotendeels in handen van het Iraakse leger, maar volgens een Amerikaanse inlichteningenofficier zouden er nog 700 ISIS-strijders in de stad zijn.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

Het Iraakse leger waarschuwt de burgers van Ramadi de stad te verlaten voordat het leger binnenvalt. ISIS verhindert echter dat burgers van de stad Ramadi kunnen vluchten en dreigt degenen die het toch proberen te doden. Iraakse soldaten en soennitische militieleden hebben de stad omsingeld. De aanvoerlijnen naar Ramadi zijn afgesneden in voorbereiding op een belegering die gesteund wordt door Amerikaanse luchtaanvallen. De Amerikaanse inlichtingendienst schat dat er 600 tot 1000 ISIS militanten in Ramadi zijn. Verder zouden er volgens een Irakees raadslid 1200 burgers wonen. Ramadi is sinds mei 2015 in handen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Beirut zijn 43 mensen gedood en 239 verwond. De aanslagen vonden in het grotendeels sjiitische Burj al-Barajneh district plaats. De eerste terrorist blies zichzelf op in een drukke straat. Nadat omstanders zich hadden verzameld blies een tweede terrorist zichzelf ook op in de menigte. De aanslagen zijn via social media opgeëist door ISIS. Volgens ISIS was het doel van de aanslagen sjiitische moslims te doden.

Type activiteit

Aanslagen

In Tunis zijn bij een bomaanslag op een bus twaalf mensen gestorven. In de bus zaten leden van de Tunesische presidentiële garde. Volgens een ISIS statement is de aanslag uitgevoerd door een zelfmoordterrorist van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Een aan ISIS verwante organisatie zou de verantwoordelijkheid voor een aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte’s Sinai woestijn hebben opgeëist. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Het vliegtuig was op weg van de Egyptische luchthaven Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg.  Volgens ISIS is de bom in het vliegtuig geplaatst voordat het van de luchthaven in Sharm el-Sheikh opsteeg. Hoewel de claim van de organisatie in eerste instantie werd afgewezen door de internationale gemeenschap, heeft Russisch onderzoek uitgewezen dat de oorzaak van de neerstorting waarschijnlijk een bom is.

Type activiteit

Aanslagen

september 2015

In een moskee in Sanaa, Jemen, heeft ISIS een zelfmoordaanslag uitgevoerd. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven. De moskee zou zowel door Soennieten als Sjiieten worden bezocht.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft foto’s getoond van de vernietiging van een 2000 jaar oude Romeinse tempel in de Syrische stad Palmyra. Volgens de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) vernietigt ISIS systematisch symbolen die de Syrische culturele diversiteit aantonen. ISIS beheerst sinds eind mei 2015 de stad Palmyra.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

In het centrum van de Syrische stad Hasaka zijn twee gecoördineerde zelfmoordaanslagen gepleegd door ISIS. De aanslagen hebben zeker tien mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond. Één ISIS militant blies zichzelf op bij een politiebureau in het Koerdische gedeelte van de stad. De andere aanslag werd gepleegd op een belangrijk veiligheidsdoel van het Syrische leger.

Type activiteit

Aanslagen

In de Jemenitische hoofdstad Sana'a is een autobom vlakbij een militair ziekenhuis ontploft. Er zijn 28 doden gevallen en twintig mensen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist en beweert dat het een wraakactie tegen de sjiitische Houthi's is.

Type activiteit

Aanslagen

Twee vrouwen die beschuldigd waren van hekserij zijn door ISIS onthoofd in de Syrische provincie Deir Ez-Zor in het oosten van Syrië. Het is de eerste keer dat een onthoofding van vrouwen door ISIS in het nieuws komt. ISIS heeft al eerder beelden naar buiten gebracht van de steniging van vrouwen.

Type activiteit

Aanslagen

Vijf gelijktijdige bomaanslagen in de hoofdstad van Jemen Sana’a kostten 31 mensen het leven. De doelen waren 4 sjiitische moskeeën en het politbureau van de houthi rebellen. De bommen gingen tegelijkertijd af vlak voor gebedstijd. Volgens ISIS was het een wraakactie gericht op sjiitische houthis.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens het vrijdaggebed in de Al-Sadiq moskee in Koeweit stad zijn door een bomaanslag 27 mensen om het leven gekomen en 227 anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist via Twitter. Het betrof een Sjiitische moskee. De aanval gebeurde op dezelfde dag als een aanslag in Tunesië.

Type activiteit

Aanslagen

In Port El Kantaoui in het noordoosten van Tunesië heeft een terrorist op het strand en in het hotel Rui Imperial Marhaba 38 toeristen doodgeschoten en 36 anderen verwond. De Tunesische student Seifeddine Rezgui gebruikte een kalashnikov en granaten. Hij kwam met een speedboot of jetski vanuit zee het strand op en verborg zijn wapen in een parasol. Bij zijn vlucht is Rezgui doodgeschoten. Kort na de aanval werd de aanslag via twitter opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

Minstens 36 mensen zijn gedood en 110 verwond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in Jalalabad in Afghanistan dicht bij de grens met Pakistan. De terrorist reed op een motor en bracht explosieven tot ontploffing in een menigte burgers en militair personeel. De slachtoffers stonden in de rij om hun salaris op te halen. ISIS heeft de aanslag opgeëist. De Taliban veroordeelde de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Gevangengenomen peshmerga (Koerdische strijders) worden in de Iraakse stad Hawija getoond aan het publiek in zeventien kooien op pick-up trucks. De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh werd in een dergelijke kooi verbrand. Hawija is momenteel een bolwerk van ISIS in de regio Kirkuk in het noorden van Irak.

Type activiteit

Aanslagen

In de Iraakse stad al-Baghdadi zijn 45 Irakezen verbrand door ISIS.  Dit gebeurde nadat de stad door ISIS strijders was veroverd. De stad ligt in de buurt van de Ain al-Asad luchtbasis in het midden van Irak. Op deze luchtbasis leiden Amerikaanse mariniers Iraakse militairen op. Al-Baghdadi lag al maanden onder vuur van ISIS. Het was een van de weinige steden onder controle van de Iraakse overheid in de Anbar provincie die het westen van Irak beslaat.

Type activiteit

Aanslagen

In Qubbah in het oosten van Libië zijn autobommen ontploft bij een tankstation, het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten en het gemeentehuis. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij de aanslagen zijn zeker 45 mensen om het leven gekomen en zijn 70 mensen gewond geraakt. De aanslagen zouden een vergelding zijn in reactie op de Egyptische luchtaanvallen in Derna. Qubbah ligt in het oosten van Libië, niet ver van Derna.

Type activiteit

Aanslagen

IS-strijders hebben dertig dorpen veroverd en ongeveer driehonderd Assyriërs (Syrische christenen) ontvoerd. Onder de slachtoffers zijn dertig kinderen en tientallen vrouwen. Er is niets meer van ze vernomen. IS heeft ook eeuwenoude Assyrische beelden in het museum van Mosul in Noord Irak vernietigd. Leden van de Assyrische diaspora hebben opgeroepen tot een internationale interventie. Naast Assyriërs worden ook Iraakse christenen, Shabak, Turkmenen en Yazidi’s vervolgd. De sjiitische minderheden in Irak en Syrië worden gezien als apostaten (ongelovigen).

Type activiteit

Aanslagen

ISIS militanten hebben negen buitenlanders gekidnapt en elf bewakers vermoord bij een aanval op een olieveld in Libië waar de slachtoffers werkten. De slachtoffers kwamen uit de Filipijnen, Oostenrijk, Bangladesh, Tsjechië en Ghana. Ze werkten voor het bedrijf Value Added Oilfield Services. De bewakers van het terrein werden vermoord tijdens de invasie van het olieveld. Acht van de bewakers zijn onthoofd.

Type activiteit

Aanslagen

In de stad Erbil in het noorden van Irak is bij de ingang van het VS consulaat een auto tot ontploffing gebracht. Het is onduidelijk tot hoeveel doden en gewonden de aanslag leidde. De aanslag is via twitter door IS opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft naar eigen zeggen een bom af laten gaan voor de Spaanse ambassade in Tripoli, Libië. Niemand zou verwond zijn geraakt. De aanslag komt een week nadat er ook op de Marokkaanse ambassade in Tripoli een bomaanslag was gepleegd. Ook hier raakte niemand verwond.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft vijf journalisten gedood. Ze werkten voor een Libisch televisiestation en waren sinds augustus vermist. In Bayda een stad in het noordoosten van Libië zijn de journalisten met doorgesneden kelen aangetroffen. De journalisten waren op weg van de oostelijke stad Tobruk naar Benghazi.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2015

In de stad Yarim in Jemen zijn vijf Houthi-rebellen met een autobom gedood door een ‘groene brigade’ van IS, zo liet de organisatie op Twitter weten. Yarim is een stad in het Zuidwesten van Jemen in de provincie Ibb. Jemen was tot voorkort het domein van al-Qaeda dat regelmatig aanvallen uitvoert op Houthi’s. IS zou sinds maart actief zijn in Jemen.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2015

In Libië heeft ISIS 21 koptische christenen geexecuteerd. De organisatie heeft een video gepubliceerd waarin de slachtoffers - Egyptenaren die als gastarbeiders werkzaam waren in Lybië - door gemaskerde mannen worden onthoofd. In de video vertelt een gemaskerde beul dat hij zich bevindt nabij de Libische hoofdstad Tripoli.  


Type activiteit

Aanslagen

In een door ISIS gepubliceerde video is te zien hoe een man in een kooi wordt verbrand. De Jordaanse overheid bevestigt dat het de piloot Moaz al-Kasasbeh betreft. ISIS nam de piloot medio december gevangen toen zijn vliegtuig neerstortte nabij Raqqa.

 

 

Type activiteit

Aanslagen

De Japanse journalist Kenji Goto is door ISIS onthoofd. Een video van de onthoofding is door de terroristische organisatie online gezet. In de video richt de moordenaar van de journalist zich ook direct tot de Japanse premier. De beul stelt onder andere van een 'roekeloze beslissing om deel te nemen aan een oorlog die niet te winnen is'. Goto is de tweede gijzelaar die is onthoofd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2015

Ten minste zeventien mannen zijn in Syrië geëxecuteerd door ISIS. Zij werden doodgeschoten of onthoofd. Tegelijkertijd worden er vaker ISIS strijders gedood door onbekende groepen, zoals nabij Deir al-Zor. 

 

Type activiteit

Aanslagen

november 2014

Op internet verschijnt een tweede video waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. Dit keer gaat het om Steven Joel Sotloff. Aan het accent te merken lijkt dit dezelfde jihadist als welke te zien is in de video waarin James Foley wordt onthoofd. De onthoofding van Sotloff wordt gezegd een gevolg te zijn van de aanhoudende bombardementen van de V.S. Tevens wordt gedreigd met de executie van de Brit David Cawthorne Haines

Type activiteit

Aanslagen

De derde onthoofding van een westerse gevangene van de Islamitische Staat verschijnt op internet. Het gaat om de Britse hulpverlener David Cawthorne Haines. De executie wordt uitgevoerd door dezelfde jihadist als in de vorige twee videos. Deze heeft ondertussen de bijnaam “Jihad John” gekregen.

Type activiteit

Aanslagen

Een video waarop de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning te zien is verschijnt op internet. Henning verscheen eerder al in de onthoofdingsvideo van Haines, waarin ook zijn leven werd bedreigd als de VS militaire acties tegen IS zou doorzetten. Ook na de onthoofding van Henning werd gedreigd met een nieuwe executie, ditmaal wederom een Amerikaan.

Type activiteit

Aanslagen

Een nieuwe executievideo laat “Jihadi John” zien met het hoofd van Peter Kassig en de onthoofding van 18 Syrische soldaten door IS militanten. Kassig is een Amerikaan die in 2013 in Syrië gevangen genomen is tijdens zijn werkzaamheden om humanitaire hulp te leveren aan vluchtelingen in het land. De IS militanten welke de onthoofdingen van de Syrische soldaten uitvoerden zijn herkenbaar in beeld gebracht. Onder hen zijn uitreizigers uit o.a. Frankrijk, Tsjetsjenië en de Filipijnen.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

Twee Spaanse journalisten zijn in september in Raqqa gekidnapped door IS en worden nog steeds vastgehouden. 

Type activiteit

Aanslagen

IS strijders hebben na zware gevechten gebieden in Noord-Syrië herovert van een gematigde rebellengroep. Steeds vaker treedt IS in conflict met andere tegenstanders van het Syrische regime. 

Type activiteit

Aanslagen

Ten minste 25 mensen worden gedood in een reeks zelfmoordaanslagen in Bagdad. De aanslagen vinden plaats tijdens het drukke spitsuur in en rondom de stad. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

Een Australisch lid van IS pleegt een zelfmoordaanslag in Baghdad waarbij tientallen mensen gewond raken en drie mensen om het leven komen. De Islamtische Staat heeft de aanslag via Twitter opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2014

Bij gevechten rond een gasveld in Syrië zijn honderden mensen om het leven gekomen. De meesten werden gedood door strijders van ISIS. In totaal zouden 270 mensen zijn omgekomen waarvan 40 strijders van ISIS. De afgelopen weken heeft ISIS terrein gewonnen in zowel Syrië als Irak en heeft de organisatie inmiddels grote delen van de oostelijke provincies Deir al-Zor en Raqqa in handen. In Raqqa heeft ISIS strenge wetten opgelegd aan de bevolking. 

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2014

Op internet verschijnt een video waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. De jihadist spreekt met een Brits accent en stelt dat de dood van de journalist de schuld is van de Amerikaanse overheid. In de video wordt aangekondigd dat wanneer de V.S. niet zullen stoppen met luchtaanvallen in Irak zij ook een andere gegijzelde journalist, Steven Joel, zullen doden.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2014

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft meerdere steden in het Noorden van Irak in handen. Eerder verspreidde ISIS foto's en video's waarop standrechtelijke executies in Irak te zien zijn.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

mei 2024

Rusland heeft meer dan 20 mensen gearresteerd in verband met een aanval waarbij meer dan 140 mensen omkwamen in een concertzaal nabij Moskou in maart, aldus het hoofd van de FSB-veiligheidsdienst. IS heeft meerdere keren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval van 22 maart.

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Verenigde Staten bereiden zich voor om meer dan 1.000 militair personeel terug te trekken uit Niger, ooit een frontliniepartner in hun oorlog tegen Islamitische Staat en al-Qa'ida-gelieerde groepen in de Sahel-regio.Niger kondigde in maart 2024 al aan dat het zijn defensieovereenkomst met de VS "met onmiddellijke ingang" zou vebreken. De breuk komt niet als een verrassing. Het militaire regime van Niger, geïnstalleerd tijdens een staatsgreep vorig jaar, en de VS zouden volgens experts altijd ongemakkelijke partners zijn geweest.

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

maart 2024
De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die de aanval in de concerthal opeiste. Eerder pakte Rusland al elf verdachten op die bij de aanslag betrokken zouden zijn.
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Turkse autoriteiten hebben 147 personen gearresteerd op verdenking van banden met Islamitische Staat. Gelijktijdige politieacties zijn uitgevoerd in het hele land, waarbij meer dan dertig provincies betrokken waren. Naast de arrestaties zijn aanzienlijke hoeveelheden buitenlandse valuta, documenten en apparatuur in beslag genomen. De 147 verdachten worden beschuldigd van betrokkenheid bij een terroristische organisatie, het uitvoeren van terroristische activiteiten en het financieren van terrorisme.
Bron(nen)
 • NOS
  26 maart 2024 | NOS
 • NU.nl
  26 maart 2024 | NU.nl
Type activiteit

Overig nieuws interventies

In de buurt van Gera heeft de Duitse politie twee Afghanen gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij het plannen van een aanslag op het parlement van Zweden. De oudste van de twee (30 jaar oud), zou aanvankelijk geld hebben ingezameld voor de Afghaanse tak van IS, bestemd voor strijders in Syrië. De tweede verdachte, van 23 jaar oud, heeft hem hierbij geholpen. In augustus ontving de oudste naar verluidt de opdracht van IS om bij het Zweedse parlement in Stockholm agenten en aanwezigen neer te schieten.
Bron(nen)
 • NOS
  19 maart 2024 | NOS
 • AP News
  19 maart 2024 | AP News
Type activiteit

Interventies

februari 2024

De Verenigde Staten en Irak hebben formele gesprekken gevoerd over de toekomst van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Irak, met het oog op het verminderen van hun aanwezigheid. Het doel van de gesprekken is om een tijdlijn vast te stellen voor het beëindigen van de militaire missie van de coalitie tegen Islamitische Staat (IS), die in samenwerking met Iraakse troepen opereert. Momenteel zijn er ongeveer 2500 Amerikaanse troepen nog steeds aanwezig in Irak, als onderdeel van de internationale coalitie die in 2014 werd gevormd om de Iraakse regering te helpen IS te verslaan.

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

januari 2024
De Verenigde Staten en Irak zullen binnenkort gesprekken beginnen om het door de VS geleide internationale militaire bondgenootschap in Irak te beëindigen en over te stappen naar een bilateraal partnerschap. Dit proces, dat eerder werd vertraagd door de oorlog tussen Israël en Hamas, komt voort uit de inzet om voort te bouwen op het succes van de Irakese militaire campagne tegen Islamitische Staat. Amerikaanse troepen, momenteel ongeveer 2500 in totaal, blijven in Irak op uitnodiging van de Iraakse regering om advies en assistentie te verlenen aan de Iraakse veiligheidstroepen in hun strijd tegen IS.
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Turkije heeft 189 mensen gearresteerd die verdacht worden van lidmaatschap van Islamitische Staat. De aanhoudingen, verspreid over 37 provincies, kwamen voorafgaand aan nieuwjaarsfestiviteiten en worden ook gezien als een politieke zet voor de lokale verkiezingen in maart. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken meldde dat met de arrestaties diverse plannen voor aanvallen op kerken, synagogen en de Iraakse ambassade in Ankara zijn verijdeld.
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

augustus 2023
Islamitische Staat (IS) heeft de dood bevestigd van zijn leider, Abu Hussein al-Qurashi, en heeft een opvolger aangewezen. De organisatie kondigde aan dat Al-Qurashi is overleden en dat een nieuwe leider binnenkort zijn plaats zal innemen. Dit nieuws komt op een moment van voortdurende spanning en instabiliteit in de regio, aangezien IS in het verleden verantwoordelijk was voor talloze gewelddadige en terroristische acties. De dood van Al-Qurashi kan mogelijk de dynamiek binnen de groep en haar activiteiten beïnvloeden, en zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de bredere situatie in het Midden-Oosten.
Bron(nen)
 • Al Jazeera
  4 augustus 2023 | Al Jazeera
 • NRC
  4 augustus 2023 | NRC
Type activiteit

Overig nieuws interventies

juli 2023
De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze een vooraanstaande leider van IS hebben gedood in een drone-aanval. Betreffende persoon wordt beschouwd als een belangrijke figuur binnen ISIL en zijn dood wordt gezien als een aanzienlijke klap voor de groep. De droneaanval vond plaats in Syrië, als onderdeel van een bredere actie om IS in de regio terug te dringen. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

juni 2023
De VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA) wordt na 10 jaar tot een einde gebracht. De reden hiervoor is dat de Malinese regering heeft besloten om de diensten van het Russische huurlingenleger Wagner in te schakelen. Deze stap wordt genomen te midden van toenemende onrust in het land, waaronder terroristische aanvallen en etnisch geweld. De beslissing om Wagner in te zetten wordt gezien als een poging om de veiligheidssituatie te verbeteren en de stabiliteit te herstellen. Er wordt uit verschillende hoeken echter ook bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen, gezien de controversiële reputatie van Wagner. De ontwikkelingen in Mali worden nauwlettend gevolgd, aangezien de overgang van de VN-vredesmissie naar Wagner nieuwe dynamieken in het conflict kan introduceren.
Bron(nen)
 • NOS
  30 juni 2023 | NOS
 • Reuters
  30 2023 | Reuters
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Een belangrijke regionale leider van ISIS, die actief was in de Filipijnen, is gedood tijdens een aanval in de verwoeste stad Marawi. De leider, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, werd gedood door de Filipijnse veiligheidstroepen tijdens een gevecht. Marawi, dat in 2017 werd verwoest tijdens een langdurige strijd tussen regeringstroepen en militanten, is nog steeds bezig met de wederopbouw. De aanwezigheid van ISIS in de regio is de afgelopen jaren toegenomen, en de dood van deze leider wordt beschouwd als een belangrijke overwinning in de strijd tegen terrorisme in de Filipijnen.
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

Een Libische rechtbank heeft 23 mensen ter dood veroordeeld voor hun deelname aan Islamitische Staat, waaronder het onthoofden van een groep Egyptische christenen en het innemen van de stad Sirte in 2015. Nog eens 14 IS-leden werden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. 
Libië zou een van ISIL's laatste bolwerken buiten Irak en Syrië zijn. De groepering profiteerde van de chaos en oorlogvoering in het Noord-Afrikaanse land die volgde op een door de NAVO gesteunde opstand in 2011.

 
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

mei 2023
Een New Yorkse rechter heeft een IS-aanhanger veroordeeld tot een levenslange celstraf. In 2017 reed de geradicaliseerde Oezbeek acht mensen dood. Het was de dodelijkste aanslag in New York sinds 11 september 2001.
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Turkse inlichtingendiensten hebben de vermeemde leider van IS gedood, zo heeft de Turkse president Erdogan bekendgemaakt. Erdogan zei dat de Turkse inlichtingendienst de persoon in kwestie al lange tijd in de gaten had gehouden voordat ze hun operatie lanceerden. IS heeft niet op de bekendmaking gereageerd. 
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Taliban-strijders hebben een hoge leider van IS omgebracht die verantwoordelijk was voor de aanslag in Kaboel in augustus 2021. 
Bij de zelfmoordaanslag bij de ingang van Abbey Gate van de internationale luchthaven Hamid Karzai kwamen ongeveer 170 Afghanen en 13 Amerikaanse militairen om het leven tijdens de chaotische terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. 

De leider van IS, wiens identiteit nog niet is vrijgegeven, werd begin april gedood in het zuiden van Afghanistan toen de Taliban een reeks tegenoperaties tegen de groep uitvoerden, aldus een van de functionarissen.
Bron(nen)
Type activiteit

AanslagenInterventies

Amerikaanse troepen hebben een hoge leider van IS gedood tijdens een helikopteroperatie, zegt het Amerikaanse leger.
De US Central Command (CENTCOM) zei in een verklaring dat Abd-al-Hadi Mahmud al-Haji Ali het primaire doelwit was van een "eenzijdige helikopteraanval" die in Syrië werd uitgevoerd. Het zou gaan om een hoogeplaatst lid dat verantwoordelijk was voor het plannen van diverse aanslagem in het Midden-Oosten en Europa. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

april 2023
De Verenigde Staten verklaren dat hun leger een hoge leider van IS in Syrië hebben gedood in een "unilaterale aanval".De US Central Command (CENTCOM) identificeerde dinsdag in een verklaring de man als Khalid Aydd Ahmad al-Jabouri.CENTCOM zei dat al-Jabouri "verantwoordelijk was voor het plannen van IS-aanslagen in Europa en het ontwikkelen van de leiderschapsstructuur" voor IS.CENTCOM zei dat er geen burgers zijn gedood of gewond zijn geraakt bij de inval.
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

maart 2023
Het Amerikaanse leger heeft bekend gemaakt dat het een IS-leider heeft gedood tijdens een operatie in het noordoosten van Syrië. Vier soldaten raakten gewond bij de inval, die werd uitgevoerd in samenwerking met de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten (SDF). De dood van de IS-leider is later bevestigd door Amerikaanse autoriteiten. 
Bron(nen)
 • Al Jazeera
  17 februari 2023 | Al Jazeera
 • NOS
  17 februari 2023 | NOS
Type activiteit

Interventies

februari 2023
Bij een Amerikaanse militaire operatie op 25 januari zijn een hoge IS-leider en tien IS-leden in Noord-Somalië omgebracht. Dat hebben Amerikaanse functionarissen bekendgemaakt. Er zijn geen burgers gewond geraakt bij de operatie. 
Bron(nen)
 • CNN
  25 januari 2023 | CNN
 • BBC
  25 januari 2023 | BBC
Type activiteit

Interventies

januari 2023
Een 37-jarige Syriër is in het Zuid-Hollandse Arkel aangehouden op verdenking van het bijdragen aan oorlogsmisdrijven gepleegd door Islamitische Staat (IS). Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man tussen 2015 en 2018 ‘een leidinggevende functie vervulde bij de veiligheidsdienst van IS’. In de twee jaar daarvoor zou hij dezelfde functie hebben bekleed bij Jabhat al-Nusra. 

 
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Verenigde Staten en Turkije hebben sancties aangekondigd tegen een netwerk dat volgens hen steun heeft verleend aan Islamitische Staat. Het zou gaan om beperkingen tegen vier personen en twee bedrijven, die allemaal worden beschuldigd van deelname aan het beheer, de overdracht en de distributie van fondsen voor Islamitische Staat. 
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Taliban in Afghanistan hebben acht ISIS-strijders gedood, aldus een woordvoerder van de Taliban. Enkele anderen zijn gearresteerd bij verschillende operaties gericht op sleutelfiguren van IS.
Bron(nen)
Type activiteit

AanslagenInterventies

december 2022
Het Franse gerechtshof heeft gevangenisstraffen opgelegd aan acht mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor de terroristische aanslag in Nice in 2016. Bij de aanslag reed een man met zijn vrachtwagen in op een menigte die de nationale feestdag van 14 juli vierde. Bij de aanslag, die later werd opgeëist door Islamitische Staat, kwamen 86 personen om het leven, meer dan 450 anderen raakten gewond. Van de acht verdachten kregen er twee de langst mogelijke gevangenisstraf van 18 jaar. 
Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Amerikaanse troepen hebben twee leden van Islamitische Staat in Oost-Syrië gedood tijdens een helikopteraanval. Dit maakte het Amerikaanse leger in een verklaring bekend. Bij de aanval vonden geen burgerslachtoffers plaats. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

In België is het proces tegen tien mannen die terechtstaan voor de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 begonnen. Bij twee explosies op Brussels Airport (luchthaven Zaventem) en een in de metro bij station Maalbeek in het centrum van de stad kwamen 32 mensen om het leven en vielen honderden gewonden. In België wordt gesproken van "het proces van de eeuw". De aanslagen werden destijds opgeeëist door Islamitische Staat. 

De verdachten staan terecht voor het plegen van 32 moorden en 687 pogingen tot moord met een terroristisch motief. Ook worden ze beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De mannen riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Bron(nen)
 • NOS
  5 december 2022 | NOS
 • Al Jazeera
  5 december 2022 | Al Jazeera
Type activiteit

Overig nieuws interventies

De leider van Islamitische Staat (IS)is in Syrië gedood. Zijn dood is bevestigd door een woordvoerder van IS in een audioboodschap. Abu al-Hassan al-Qurayshi werd eerder dit jaar aangesteld als de hoogste leider van IS. Volgens het Amerikaanse leger is het Vrije Syrische Leger (VSL) verantwoordelijk voor zijn dood. VSL zou de IS-leider in oktober in de Syrische provincie Daraa om het leven hebben gebracht.

Bron(nen)
 • NOS
  30 november 2022 | NOS
 • Al Jazeera
  30 november 2022 | Al Jazeera
Type activiteit

Interventies

november 2022
De VS hebben sancties uitgevaardigd tegen Islamitische Staat in Somalië, waar ook het aan IS-gelieerde Al-Shabaab onder wordt geschaard. Het gaat om verschillende leden van de groep die worden verdracht van deelname aan een "wapensmokkel met terroristisch oogmerk" in Oost-Afrika. De sancties zijn een reactie op de aanslag met twee autobommen die op zaterdag 29 oktober in de Somalische hoofdstad Mogadishu ontploften, waarbij ten minste 120 mensen omkwamen. 

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  1 november 2022 | Al Jazeera
 • CNN
  1 november 2022 | CNN
Type activiteit

Interventies

oktober 2022
Bij twee Amerikaanse aanvallen zijn in Syrië verschillende leden van Islamitische Staat (IS) gedood, onder wie twee leiders van de terroristische groep. Dat melden het Amerikaanse leger en de Syrische staatstelevisie. De aanval vond in de ochtend van 6 oktober plaats, later die dag vond een tweede luchtaanval plaats. Er zouden geen Amerikaanse of burgerslachtoffers zijn gemaakt.
Bron(nen)
 • NOS
  7 oktober 2022 | NOS
 • CNN
  7 oktober 2022 | CNN
Type activiteit

Interventies

september 2022

Turkse veiligheidstroepen hebben een hoge leider van Islamitische Staat (IS) gearresteerd, heeft president Erdogan bekend gemaakt. De commandant werd in Turkije gevangengenomen tijdens een operatie uitgevoerd door de politie en de Turkse inlichtingendienst. De betreffende leider stond al langer op de zwarte lijst van de Verenigde Naties. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Frankrijk heeft gezegd dat de laatste Franse troepen Mali hebben verlaten, waarmee een terugtrekking is voltooid die een einde maakt aan een negenjarige operatie in het land. In een verklaring zei het Franse leger dat de militaire terugtrekking succesvol is verlopen. De troepen waren in Mali in het kader van Operatie Barkhane (2014) en Operatie Serval (2013), welke beide tot doel hadden de terroristische groeperingen in de Sahelregio terug te dringen. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

augustus 2022
Een Brit is gearresteerd bij terugkeer op Britse bodem van een vlucht uit Turkije. De 38-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij IS. Hij wordt ervan verdacht onderdeel te zijn geweest van een IS-cell die meerdere buitenlanders gijzelde in Syrië tussen 2012 en 2015. Deze cel staat ook wel bekend als 'The Beatles' vanwege hun accent. 
Bron(nen)
 • Al Jazeera
  16 augustus 2022 | Al Jazeera
 • BBC
  16 augustus 2022 | BBC
Type activiteit

Overig nieuws interventies

juli 2022

Islamitische Staat heeft een aanval op een gevangenis in Nigeria opgeëist. Bij deze aanval zijn er zo'n 879 gevangen ontsnapt. Het doel lijkt te zijn geweest om gevangenen die aangesloten zijn bij de terreurgroep Boko Haram te bevrijden. 

Een groot deel van de gevangenen waren binnen enkele dagen weer opgepakt. Vier van hen zijn overleden als gevolg van de aanval, 16 anderen zijn gewond. 

Bron(nen)
Type activiteit

AanslagenOverig nieuws interventies

De Verenigde Staten melden een hooggeplaatste leider te hebben gedood bij een luchtaanval in Syrië. Het zou gaan om Maher al-Agal, die verantwoordelijk was voor het netwerk van IS buiten Syrië en Irak. De aanval zou zijn gepleegd met een drone, en vond plaats in het Noord-Oosten van Syrië.
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

De hoofdverdachte van de aanslag in Parijs in 2015 is door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot levenslang voor zijn rol in de aanslag. Hij was de enige overlevende aanslagpleger. Eerder verklaarde de man een 'soldaat van IS' te zijn. Negentien medeverdachten zijn ook schuldig bevonden voor hun rol bij de voorbereiding van de aanslag. 

Op 13 november 2015 concertgebouw Bataclan het doelwit van één van de terroristische aanslagen in Parijs, terwijl er een concert aan de gang was van de Palm Desert Scene-band Eagles of Death Metal. Bij de aanslag kwamen 89 bezoekers om het leven.

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

juni 2022

Drie rechters van het gerechtshof in Dublin hebben een 40-jarige vrouw schuldig bevonden aan deelname aan IS in Syrië van 2015 tot 2019. Het proces tegen de vrouw nam ruim 9 weken in beslag. De precieze straf die haar te wachten staat, is nog niet bekend. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

mei 2022

Het bewind van de kersverse nieuwe leider van de terreurgroep Islamitische Staat is al na drie maanden ten einde gekomen. De Turkse website OdaTV maakte donderdag 26 mei voor het eerst melding van de arrestatie van deze leider. Vermeld werd dat de Turkse politie hem had opgepakt zonder ook maar één kogel af te vuren tijdens een inval in een huis in Istanbul vorige week. De aanhouding is nog niet door andere landen bevestigd.

IS beoemde hem in maart tot leider van de groepering. Hij nam het roer over kort na de dood van zijn voorganger tijdens een inval door Amerikaanse speciale troepen in het noordwesten van Syrië in februari 2022. 

Bron(nen)
 • NOS
  26 mei 2022 | NOS
 • VOA News
  26 mei 2022 | VOA News
Type activiteit

Interventies

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan wat volgens hen een netwerk was van vijf financiële facilitators van Islamitische Staat. De vijf mannen waren in Indonesië, Syrië en Turkije actief en ondersteunden de activiteiten van IS. Zij zouden onder meer een rol hebben gespeeld bij het vergemakkelijken van reizen naar Syrië en andere gebieden waar de groep actief is. Ook zouden zij financiële transacties voor leden van Islamitische Staat hebben gefaciliteerd. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Een Amerikaanse rechter heeft een in Groot-Brittannië geboren ex-lid van IS veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De man maakte deel uit van IS-cel die ook wel "The Beatles" genoemd. De uitspraak vond plaats enkele maanden nadat de beklaagde schuld had bekend aan gijzeling met dodelijke afloop, en enkele andere aanklachten. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

april 2022

De Israëlische autoriteiten hebben vijf verdachten gearresteerd na een aanslag die is opgeëist door Islamitische Staat, waarbij twee politieagenten zijn omgekomen. De agenten werden doodgeschoten in de Noord-Israëlische stad Hadera, tijdens een bijeenkomst voor Amerikaanse en Arabische topdiplomaten. De schutters openden het vuur op de politie en voorbijgangers in Hadera, waarbij meerdere mensen gewond raakten. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

maart 2022

Islamitische Staat heeft voor het eerst bevestigd dat haar voormalig leider vorige maand is gedood bij een aanval van de Verenigde Staten in het noordwesten van Syrië. De dood van Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi werd al eerder bekend gemaakt door de Amerikaanse regering, toen bleek dat Al-Qurayshi zichzelf had opgeblazen tijdens de militaire interventie. Een reactie van IS zelf bleef echter lang uit. IS heeft meteen nieuwe leider aangewezen. Over deze nieuwe kalief is weinig bekend - zo is onduidelijk wat zijn afkomst is, en welke rol hij eerder binnen IS vervulde. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

februari 2022

De Verenigde Staten reikt tot $10 miljoen uit voor informatie die leidt tot de locatie of identificatie van Sanaullah Ghafari, de leider van het Afghanistan-filiaal IS. De beloning, die maandag door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd bekendgemaakt, omvat ook alle informatie die zou kunnen leiden tot de arrestatie van personen die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke bomaanslag van vorig jaar op de luchthaven van Kabul, die werd opgeëist door de IS-tak in de provincie Khorasan (ISKP).

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Amerikaanse president heeft verklaard dat de leider van Islamitische Staat omgebracht zou zijn tijdens een nachtelijke militaire operatie in Syrië. Bij de aanval zouden ook zes Syrische kinderen en vier vrouwen om zijn gekomen. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat IS-leider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi bij de operatie zou zijn omgekomen. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen. Bij de aanval vielen aan Amerikaanse zijde geen gewonden. 

Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

oktober 2021
De Nigeriaancse veiligheidsdienst heeft de dood van een vooraanstaand IS-leider bekend gemaakt. De leider, genaamd Malam Bako, was de voorman van Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie (ISWAP), een zijtak van IS. De organisatie heeft nog niet bevestigd dat Bako inderdaad is uitgeschakeld. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

Irakese autoriteiten hebben verkaard één van de hoogste leiders van Islamitische Staat te hebben gearresteerd, genaamd Sami Jasim. Jasim was hij een van de belangrijkste plaatsvervangers van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, die in 2019 werd gedood bij een Amerikaanse militaire operatie in het noordwesten van Syrië. Jasim zou verantwoordelijk zijn geweest voor de financiering van aanslagen die door IS zijn gepleegd.
Bron(nen)
 • NOS
  11 oktober 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  11 oktober 2021 | Al Jazeera
Type activiteit

Interventies

Een hoge leider van de West-Afrikaanse tak van Islamitische staat is gedood door het Nigeriaanse leger. Dat hebben de autoriteit van Nigeria verklaard aan internationale media. De commandant, genaamd Abu Musab al-Barnawi, was de zoon van de oprichter van Boko Haram, een andere terroristische organisatie die in de regio actief is. De dood van Abu Musab al-Barnawi is nog niet bevestigd door de organisatie zelf. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

Vier vermeende leden van een terroristische cel van Islamitische Staat zijn omgebracht in Khartoum, Soedan. Dat hebben de Soedanese inlichtingendiensten bekend gemaakt. Bij de inval kwam ook een militair om het leven. Drie anderen raakten gewond. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

september 2021

Franse troepen hebben de leider van Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS) gedood. Dat heeft de Franse president Macron op Twitter bekend gemaakt. ISGS is een terroristische organisatie geliëerd aan Islamitische Staat. 

Macron geeft geen details over de operatie. Het is niet duidelijk hoe en waar al-Sahraoui zou zijn uitgeschakeld. Zijn dood is bovendien niet bevestigd door ISGS. 

Bron(nen)
 • Al Jazeera
  16 september 2021 | Al Jazeera
 • NOS
  16 september 2021 | NOS
Type activiteit

Interventies

In Frankrijk staan vanaf 8 september 2021 twintig verdachten terecht wegens de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015. Terroristen richtten toen een bloedbad aan dat het leven kostte aan 130 mensen, onder meer in de Parijse concertzaal Bataclan. De aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat.

De hoofdverdachte in het megaproces is Salah Abdeslam, de enige overlevende van de negen schutters. Het proces zal vermoedelijk meer dan negen maanden in beslag nemen door zijn ongekende omvang. Er hebben zich ongeveer 1800 overlevenden en nabestaanden aangemeld als civiele partij. Zij worden vertegenwoordigd door zo'n 300 advocaten.

Bron(nen)
 • NOS
  7 september 2021 | NOS
 • Al Jazeera
  8 september 2021 | Al Jazeera
Type activiteit

Overig nieuws interventies

juni 2021

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio heeft gezegd dat hij een internationale taskforce wil opzetten om de dreiging van de verspreiding van IS en gelieerde groepen over het Afrikaanse continent tegen te gaan. Andere Europese landen en de VS steunden zijn oproep. Er zijn al langere tijd zorgen over de verspreiding van IS gelieerde groepen naar Afrikaanse landen zoals Mozambique. 

Bron(nen)
Type activiteit

Overig nieuws interventies

Een 32-jarige vrouw uit Uithoorn is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor terrorisme- en oorlogsmisdaden. De vrouw verspreidde in 2019 op grote schaal propagandamateriaal van Islamitische Staat via het platform Telegram. Ook trainde de vrouw zichzelf en anderen om bomgordels te maken en heeft ze geld overgemaakt aan twee Nederlandse Syriëgangers. Het OM had drie jaar cel tegen de vrouw geëist, maar dat was naar mening van de rechtbank in Den Haag te laag. 
Bron(nen)
 • NOS
  29 juni 2021 | NOS
 • NOS
  7 juni 2021 | NOS
Type activiteit

Overig nieuws interventies

februari 2021
Een vooraanstaand leider van Islamitische Staat is omgebracht bij een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Irakese troepen. De IS-voorman, de 43-jarige Jabbar Salman Ali Farhan al-Issawi, kwam samen met tien andere IS-leden om bij een luchtaanval vlakbij de Noord-Irakese stad Kirkuk. De operatie was een vergeldingsactie voor de dubbele zelfmoordaanslag die vorige week in Bagdad werd gepleegd. 
Bron(nen)
Type activiteit

Interventies

november 2019

Rasmiya Awad, de zus van de omgekomen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, is volgens bronnen binnen de Turkse autoriteiten in de Syrische provincie Aleppo opgepakt. Naast Awad zijn ook haar echtgenoot en schoondochter opgepakt. 

Type activiteit

Interventies

oktober 2019
Op 26 oktober 2019 is de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, gedood tijdens een Amerikaanse actie. Al-Baghdadi hield zich schuil in een gebouw ten noorden van Idlib, Syrië, en werd hier door Amerikaanse elitetroepen aangetroffen.Al-Baghdadi vluchtte een tunnel in, waar hij zichzelf uitieindelijk opblies.
Bron(nen)
 • NOS
  27 oktober 2019 | NOS
 • NRC
  31 oktober 2019 | NRC
Type activiteit

Interventies

De Amerikaanse president Trump heeft bevestigd dat op 27 oktober 2019 de woordvoerder van IS, Abu al-Hassan al-Muhajir, is gedood tijdens een Amerikaanse militaire operatie. Deze aanval vond plaats in hetzelfde weekend dat IS-leider Al-Baghdadi om het leven kwam. 

Type activiteit

Interventies

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van Islamitische Staat, is op 27 oktober 2019 omgekomen tijdens een Amerikaanse aanval in Syrië. Dit bevestigde de Amerikaanse Donald Trump op zondag 28 oktober 2019. Volgens de president blies al-Baghdadi zich op met een bomvest waarbij ook drie van zijn kinderen om het leven kwamen. 

Type activiteit

Interventies

april 2019

In zijn eerste video-boodschap in vijf jaar werden de daders van de aanslagen in Sri Lanka geprezen door Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Volgens Baghdadi waren de aanslagen in Sri Lanka een vergelding voor het verliezen van Baghuz, het laatste bolwerk van de terreurgroep, dat onlangs is ingenomen door een coalitie onder leiding van de Syrische democratische strijdkrachten. Daarmee is een einde gekomen aan wat de groep tot het "kalifaat" heeft uitgeroepen.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

februari 2019
In een tweet roept President Trump Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten op om 800 IS-strijders, die gevangen zijn genomen in Syrië, op te nemen en te berechten. Volgens Trump is de Verenigde Staten anders genoodzaakt om de strijders vrij te laten. Het terughalen van IS-strijders blijft een dilemma waarmee Europese landen al jaren worstelen.
Type activiteit

Overig nieuws interventies

juli 2018

Drie mannen die naar Syrië zijn vertrokken zijn bij verstek veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar. De mannen hadden zich vermoedelijk aangesloten bij Islamitische Staat of Jabath al-Nushra. Van een man acht de rechtbank het bewezen dat hij heeft meegedaan aan de gewapende strijd. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel. De tweede man uit Arhnem moet ook zes jaar de cel in omdat hij zich heeft aangesloten bij Jabat al-Nusra. De derde man, een in Somalië geboren jihadist die zich had aangesloten bij ISIS, kreeg zeven jaar cel opgelegd.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

juni 2018

De Nederlandse jihadist die vastzit in Irak op verdenking van terrorisme, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Eerder werd in Baghdad een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap bij een terroristische organisatie. De Iraakse gevangenissen zitten vol met buitenlandse mannen en vrouwen die wachten op een proces. 

Type activiteit

Interventies

augustus 2017

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt de dood van Abu Sayed.  Sayed stond aan het hoofd van ISIS in Afghanistan. Hij werd gedood bij een bombardement op het ISIS hoofdkwartier in de Afghaanse provincie Kunar. Sayed volgde Abdul Hasib op, die in april 2017 werd gedood in de provincie Nangahar.

Type activiteit

Interventies

Het Amerikaanse Central Command (CENTCOM) heeft de dood van Turki al-Binali bevestigd. Al-Binali was de hoogste religieuze adviseur binnen de rangen van ISIS. Al-Binali droeg daarnaast bij aan de propaganda van ISIS door onder andere essays te schrijven, video-opnames te maken en lesmateriaal voor in trainingskampen te verzorgen. Ook rekruteerde hij nieuwe aanwas uit de Golfregio. Al-Binali is gedood bij een bombardement in Mayadin (Deir-el-Zor provincie, Syrië) door de internationale coalitie tegen ISIS.

Type activiteit

Interventies

mei 2017

Bij een militaire operatie in de Afghaanse provincie Nangahar, uitgevoerd door Afghaanse en Amerikaanse special forces, is Abdul Hasib gedood. Hasib stond aan het hoofd van ISIS in Afghanistan. Hij zou opdracht gegeven hebben tot verschillende aanslagen, waaronder de aanslag op het militaire ziekenhuis in Kabul op 8 maart 2017. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zijn bij de militaire operatie tevens enkele andere ISIS kopstukken en ongeveer 35 ISIS strijders gedood.

Type activiteit

Interventies

De Amerikaanse legerleiding bevestigt de dood van ISIS kopstuk Abdurakhmon Uzbeki. Uzbeki werd gedood door Amerikaanse special forces in de buurt van de Syrische stad Mayadin. Uzbeki zou meermaals direct contact met al-Baghdadi gehad hebben en verantwoordelijk zijn geweest voor het faciliteren van aanslagen. Hij wordt onder andere in verband gebracht met de aanslag in Istanbul tijdens Nieuwjaarsnacht.

Type activiteit

Interventies

februari 2017

Bij een precisiebombardement in Raqqa, Syrië, is Mahmud al-Isawi gedood. Al-Isawi hield zich onder andere bezig met instructies tussen ISIS gebieden en ISIS kopstukken, geldstomen, propaganda, inlichtingen en het faciliteren van internationale reisbewegingen. 

Type activiteit

Interventies

december 2016

Bij een coalitiebombardement in Raqqa, Syrië, is Boubaker al-Hakim (ook wel Abu Muqatel) gedood. Al-Hakim zou bij ISIS aan het hoofd staan van een netwerk dat aanslagen tegen het Western faciliteerd. Hij wordt onder andere gelinkt aan de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

Type activiteit

Interventies

Bij een coalitiebombardement in Raqqa, Syrië, zijn drie ISIS sleutelfiguren gedood die volgens de Verenigde Staten direct betrokken waren bij het faciliteren van aanslagen en het rekruteren van strijders. Twee van de doelwitten, de Fransman Salah Gourmant en de Belg Sammy Djedou, zouden nauwe banden onderhouden met de in augustus 2016 gedode ISIS woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani. Het derde doelwit, de Fransman Walid Hamman, zou zelfmoordaanslagen faciliteren. Volgens de Verenigde Staten, die het drietal als ISIS leiders beschouwd, waren ze op het moment van het coalitiebombardement alledrie bezig met het voorbereiden van aanslagen tegen het Westen. Het drietal maakte ze onderdeel uit van een netwerk geleid door Boubaker Al-Hakim, die eind november werd gedood bij een coalitiebombardement.

Type activiteit

Interventies

Aan de Libische eenheidsregering gelieerde brigades hebben ISIS verdreven uit de Stad Sirte, gelegen in het noorden van Libië. ISIS veroverde de stad in mei 2015. Nadien verlieten bijna alle 80.000 inwoners de stad. In september begon een groot offensief om Sirte terug in handen te krijgen. Eén wijk bleef toen in handen van ISIS. Met steun van de Amerikaanse luchtmacht hebben troepen onder leiding van brigades uit de stad Misrata, Sirte terug in handen gekregen. Deze herovering betekent de val van het belangrijkste ISIS bolwerk in Libië.

Type activiteit

Interventies

De Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) verklaart Rustam Asildarov te hebben gedood in de buurt van Machatsjkala, Dagestan. Asildarov, ook wel Abu Muhammad Kadarsky of Abu Muhammad al-Qadari, zwoer in 2014 trouw aan ISIS-leider Abu Bakr al-Badhdadi. In juni 2015 werd hij aangewezen als leider van de ISIS provincie 'Vilayat Kavkaz' ('Wilayat Qawqaz') in het noorden van de Kaukasus. 

Type activiteit

Interventies

november 2016

In Raqqa, Syrië, is Abd al-Basit al-Iraqi gedood bij bombardementen door de internationale coalitie. Al-Basit al-Iraqi werd door de Verenigde Staten omschreven als leider van de 'Midden-Oosten externe netwerken' van ISIS. Hij zou een sleutelfiguur zijn geweest bij het faciliteren van routes door Turkije voor externe operaties. Ook was hij verantwoordelijk voor verschillende aanslagen in het Midden-Oosten.

Type activiteit

Interventies

oktober 2016

Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) hebben met steun van Turkije en de internationale coalitie de stad Dabiq veroverd op ISIS, die de stad sinds augustus 2014 in handen had. Dabiq heeft vooral een symbolische waarde voor ISIS. In een oude soennitische hadith (islamitische overlevering) wordt de stad genoemd als plaats waar het einde der tijden zal plaatsvinden; de apocalyptische eindstrijd tussen christenen en moslims. Het Engelstalige tijdschrift van ISIS is daarom naar de stad vernoemd.

Type activiteit

Interventies

Het presbureau van ISIS (Amaq) meldt eind augustus 2016 dat Abu Muhammad al-Adnani (Taha Sobhi Fahla) is omgekomen in de provincie Aleppo. Al-Adnani werd gezien als de nummer twee van ISIS en trad op als woordvoerder. In die rol riep hij in juni 2014 het kalifaat uit in een ruim dertig minuten durende toespraak. Ook zou hij aan het hoofd van eenheid hebben gestaan die aanslagen in het buitenland voorbereid. Waardoor al-Adnani om het leven kwam is niet geheel duidelijk. De Verengde Staten verklaren dat hij om het leven kwam door een Amerikaans precisiebombardement. Rusland geeft aan dat al-Adnani gedood zou zijn toen zijn auto onder vuur werd genomen door Russische gevechtsvliegtuigen.

Type activiteit

Interventies

augustus 2016

In Shirqat, in het noorden van Irak, zou ISIS’s minister van Oorlog, Omar al-Shishani, gedood zijn, zo meldt ISIS’s persbureau Amaq. Vier maanden eerder werd Shishani ook al doodverklaard door het Pentagon. Dit werd toen echter tegengesproken door Amaq.

Type activiteit

Interventies

Bij een Amerikaanse luchtaanval zijn volgens het Amerikaanse leger twee ISIS-commandanten gedood. Het zou gaan om de militaire commandant van ISIS in Mosul en de onderminister van oorlog van ISIS.

Type activiteit

Interventies

Bij bombardementen van de coalitie zijn ten zuiden van het Iraakse Fallujah zeker 250 ISIS-strijders gedood. Er zijn ook ongeveer 40 voertuigen vernietigd. Het zou gaan om een van de grootste luchtaanvallen van de coalitie op ISIS tot nu toe.

Type activiteit

Interventies

juni 2016

Ten noorden van Aleppo heeft het Turkse leger 58 doelen van ISIS geraakt met raketaanvallen. Bij de aanvallen kwamen 28 strijders van ISIS om het leven.

Type activiteit

Interventies

Bij bombardementen op de grens met Turkije en Syrië, uitgevoerd door het Turkse leger en de coalitie, zouden veertien ISIS-strijders omgekomen zijn. De luchtaanvallen waren gericht op gebieden in de buurt van het Syrische stadje Azaz en ten zuiden van de Turkse stad Kilis.

Type activiteit

Interventies

Libische veiligheidstroepen hebben ISIS verdreven uit de kleine steden al-Nawfaliyah en Ben Jawad, 130 kilometer ten oosten van Sirte. Bij de strijd om Ben Jawad zouden vijf militairen zijn gedood. De veiligheidstroepen, genaamd Petroleum Facilities Guard (PFG), zijn opgezet om Libische oliecentrales te verdedigen en probeert Sirte, het belangrijkste bolwerk van ISIS in Libië, te omsingelen. De PFG zegt namens de door de V.N. gesteunde Libische regering te vechten.

Type activiteit

Interventies

Sinds het Iraakse leger op 23 mei is begonnen met de aanval op Fallujah, heeft de internationale coalitie al twintig luchtaanvallen uitgevoerd op de stad. Fallujah ligt op ongeveer vijftig kilomter ten westen van Baghdad en wordt al bijna twee jaar bezet door ISIS. Bij een van de luchtaanvallen is onder andere Maher al-Bilawi, de commandant van de ISIS-strijders in Fallujah, gedood.

Type activiteit

Interventies

mei 2016

Iraakse regeringstroepen hebben Ramadi heroverd op ISIS. In mei 2015 versloeg ISIS de regeringstroepen en nam het de hoofdstad van de Anbar provincie in. De regeringstroepen werden bij de herrovering, die meerdere weken heeft geduurd, geholpen door luchtaanvallen van de internationale coalitie en Arabische milities. In de stad zijn vervolgens massagraven gevonden. Door de grote hoeveelheid mijnen (IEDs, oftewel Improvised Explosive Devices), die ISIS in de stad heeft achter gelaten, blijft de stad gevaarlijk voor de tienduizenden burgers die sinds februari naar de stad zijn teruggekeerd. Zo zouden er sinds februari al minstens 49 doden zijn gevallen en 79 mensen gewond zijn geraakt. In april is besloten dat een Amerikaans bedrijf de honderden IEDs in de stad gaat ontmantelen.

Type activiteit

Interventies

Shaker Wahib al-Fahdawi, een commandant van ISIS en de emir van de Anbar provincie in Irak, zou bij een Amerikaanse luchtaanval in het westen van Irak zijn gedood. Bij de aanval zouden ook drie andere militanten zijn gedood. Al-Fahdawi werd in 2006 als student verdacht lid te zijn van al-Qaeda. Gedurende zijn detentie is al-Fahdawi onstnapt en heeft zich aangesloten bij ISIS.

Type activiteit

Interventies

In het noorden van Syrië hebben Turkse militairen elf militanten van ISIS gedood. De militairen werden in de buurt van Karkamis beschoten door de ISIS-strijders. Karkamis ligt op de grens met Syrië, 100 kilometer van Kilis, een stad die regelmatig wordt gebombardeerd vanuit ISIS-gebied.

Type activiteit

Interventies

april 2016

Een 23-jarige Brit die ongeveer 8000 pro-ISIS tweets verstuurde, heeft een celstraf van vijf jaar gekregen. In de tweets loofde hij de onder andere ISIS en verschillende terreurdaden. 250 van de tweets zouden volgens de rechtbank te extreem zijn. Hij is schuldig bevonden aan het steunen van een terroristische organisatie, het aanmoedigen van terrorisme en het verspreiden van een terroristsche uitgave.

Type activiteit

Interventies

Als reactie op een reeks raketaanvallen uit Syrië die de zuidoostelijke stad Kilis in Turkije geraakt hebben, heeft het Turkse leger doelen van ISIS in Noord-Syrië beschoten. Kilis huist naar schatting 110.000 Syrische vluchtelingen.

Type activiteit

Interventies

Nadat de VS in januari 2016 een uitgebreidere bevoegdheid kreeg om aanvallen uit te voeren op ISIS in Afghanistan, heeft het tijdens de afgelopen drie maanden in de regio 70 tot 80 luchtaanvallen uitgevoerd. 70 tot 80% van de luchtaanvallen waren in de oostelijke Nangarhar provincie. Volgens Amerikaanse Brigadegeneraal Charles Cleveland zijn er naar schatting meer dan 1000 ISIS-militanten in Afghanistan.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

In de buurt van Mosul, Irak, is Suleiman Abd Shabib al-Jabouri gedood bij een luchtaanval. Al-Jabouri was een lid van ISIS' oorlogsraad. De aanval zou zijn uitgevoerd door Amerikaanse elitetroepen en een Koerdische anti-terreureenheid. Bij de aanval kwamen ook twee van Al-Jabouri's assistenten om.

Type activiteit

Interventies

maart 2016

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn in Syrië bombardementen uitgevoerd op de steden Raqqa en Palmyra. Er zouden tientallen doden zijn gevallen. De Syrische luchtmacht zou de aanvallen op Raqqa hebben uitgevoerd. Volgens weblog Raqqa is Being Slaughtered Silently zijn er ongeveer veertig doden gevallen, waarvan het merendeel burgers. Palmyra zou gebombardeerd zijn door Russische vliegtuigen. Het is niet bekend hoeveel mensen daarbij om het leven kwamen.

Type activiteit

Interventies

Volgens het Pentagon is Abu Omar al-Shishani, ISIS' minister van oorlog, in Syrië gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Eerder meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al dat al-Shishani klinisch dood was. All-Shishani werd getroffen in de stad al-Shadadi, tijdens een aantal golven van bemande en onbemande luchtaanvallen gericht op al-Shishani in de buurt van al-Shadadi. Het Pentagon gelooft dat al-Shishani naar Syrië was gestuurd om ISIS-troepen te ondersteunen. Al-Shishani is ook bekend als De Tsjetjseen maar heette eigenlijk Tarkhan Batirsahvili en kwam uit Georgië.

Type activiteit

Interventies

Twee Italiaanse gijzelaars zijn in Libië uit handen van ISIS bevrijd. De Italianen werden in juli 2015 samen met twee andere Italianen ontvoerd in het westen van Libië. Ze werkten daar voor een Italiaans constructiebedrijf. De twee andere Italianen zijn naar verluid gedood.

Type activiteit

Interventies

In Irak is een commandant van ISIS gevangengenomen door Amerikaanse commando's. Hij wordt verhoord in Erbil, in Koerdisch Irak. De commandant is opgepakt door een speciale commando-eenheid van 200 manschappen opgericht om ISIS te bestrijden.

Type activiteit

Interventies

februari 2016

Koerdische troepen hebben in Irak een 16-jarig Zweeds meisje bevrijd uit ISIS-gebied. Ze zou vorig jaar geronseld zijn door een ISIS-lid en maandenlang gevangen gehouden zijn. De Koerdische troepen zouden handelden op verzoek van haar familien en de Zweedse autoriteiten. 

Type activiteit

Interventies

Een ISIS kamp in Libië, dicht bij de grens met Tunesië, is gebombardeerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Bij de bombardementen zijn meer dan 30 doden gevallen waarvan de meesten Tunesische rekruten van ISIS zouden zijn.

Type activiteit

Interventies

In het noordoosten van Syrië hebben strijders van de Syrische oppositie de stad al-Shadadi en tientallen dorpen in de omgeving op ISIS veroverd. De door Koerden geleidde oppositie kreeg daarbij luchtsteun van de Amerikanen. De verovering van al-Shadadi is van strategisch belang omdat het op de verbindingsweg tussen Raqqa, de hoofdstad van ISIS, en het door ISIS beheerste Mosul ligt.

Type activiteit

Interventies

Canada stopt met het bombarderen van doelen in Irak en Syrië. Ze beëindigen daarmee een missie die ze in November 2014 zijn begonnen. Er zullen twee Canadese vliegtuigen in de regio blijven om toezicht te houden. Daarnaast zullen ze Koerdische troepen blijven trainen. Vrijdag en zaterdag meldden Bahrein en Saudi Arabië juist bereid te zijn om grondtroepen in te zetten tegen ISIS. Ook de Verenigde Arabische Emiraten zijn bereid de anti-ISIS coalitie te steunen met troepen mits de coalitie wordt geleid door de VS.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Nisreen Bahar vervolgen vanwege haar rol bij de dood van de Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller. Bahar zit in Irak in hechtenis. Mueller werd in 2013 in Syrië ontvoerd en gedwongen te trouwen met Abu Bakr al-Baghdadi. Ze zou gevangen zijn gehouden door Bahar en dier echtgenoot Abu Sayyaf. Mueller is in 2015 om het leven gekomen, vermoedelijk bij een bombardement. Sayyaf is vorig jaar gedood door Amerikaanse troepen.

Type activiteit

Interventies

Zeven ISIS-leden, die aanslagen zouden hebben willen plegen in Moskou en Sint-Petersburg, zijn gearresteerd door de Russische geheime dienst in Jekaterinenburg, 1400 kilometer ten oosten van Moskou. Een van de leden van de groep is een ISIS-strijder die vanuit Turkije naar Rusland was gereisd. Andere leden kwamen onder andere uit Rusland en Centraal-Aziatische landen.

Type activiteit

Interventies

januari 2016

Een bankgebouw van ISIS in Mosul, Irak, is geraakt bij een luchtaanval van de internationale coalitie. Volgens Amerikaanse functionarissen is hierdoor een aantal miljoen dollars vernietigd. De aanval past bij de strategie om ISIS financieel te verzwakken.

Type activiteit

Interventies

Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, is gedood bij een droneaanval in Raqqa. De vermoedens werden in het online magazine van ISIS bevestigd. Het Pentagon had al eerder laten weten Emwazi te hebben gedood, maar het Ministerie van Defensie wilde dat tot op heden niet bevestigen. Emwazi is bekend van video's waarin hij westerse gijzelaars onthoofdde.

Type activiteit

Interventies

Bij een Russische luchtaanval in Syrië zijn 57 doden gevallen, waaronder 23 strijders van Jabhat al-Nusra. Het doelwit van de aanval was een rechtbank van Jabhat al-Nusra in Maarat al-Numan, in het noordwesten van Syrië. Rusland heeft al eerder luchtaanvallen uitgevoerd op de stad.

Type activiteit

Interventies

In het noorden van Syrië hebben Koerdische strijders en Arabische milities een dam op ISIS heroverd. De Tishreen-dam was voor ISIS een belangrijke aanvoerroute naar Raqqa, de door ISIS uitgeroepen hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat. De door de VS geleidde coalitie heeft de overname van de dam met luchtaanvallen gesteund.

Type activiteit

Interventies

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, zijn in december zeker tien ISIS-kopstukken gedood door de internationale coalitie. Zo werd op 24 december Charaffe al-Mouadan gedood. Hij onderhield banden met het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. Abdul Qader Hakim werd op 26 december gedood. Hij zou hebben geholpen bij het plannen van aanslagen in het buitenland.

Type activiteit

Interventies

september 2015

Zeven verdachten van een aanslag op een moskee in Koeweit zijn ter dood veroordeeld door een rechtbank in Koeweit. Bij de aanslag in juni kwamen 27 mensen om het leven. Acht andere verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 15 jaar. Veertien andere verdachten zijn vrijgesproken. ISIS eiste de aanslag die gericht was tegen sjiieten op. De moskee in Koeweit zou volgens een ISIS een ‘tempel van afvalligen’ zijn.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

juni 2015

Als reactie op een door IS uitgebrachte video van de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte die als gastarbeiders in Libië werkten, heeft Egypte luchtaanvallen uitgevoerd in de stad Derna in Libië.

Type activiteit

Interventies

Het Iraakse leger is met 30.000 manschappen een offensief begonnen om IS te verdrijven uit Tikrit. Het offensief wordt openlijk gesteund door Iran. De V.S. zijn niet gevraagd luchtsteun te bieden. Voor Iran zijn naast de regionale invloed en veiligheid van hun eigen land ook de sjiitische heiligdommen in Irak redenen om deel te nemen aan het offensief. Het offensief wordt ondersteund door soennitische en sjiitische strijders.

Type activiteit

Interventies

Een olieraffinaderij in handen van ISIS in Syrië is bij een door de V.S.-geleide luchtaanval getroffen. Dertig mensen zijn gedood. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn de slachtoffers zowel werknemers van de raffinaderij als IS militanten. De raffinaderij bevindt zich vlakbij de Turkse grens in de buurt van de stad Tel Abyad.

Type activiteit

Interventies

Tijdens een luchtaanval van de VS-geleide coalitie in het al-Baaj district van de Nineveh provincie in het noordwesten van Irak is de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, verwond.

Type activiteit

Interventies

januari 2015

Amerikaanse militairen gaan Syrische rebellen trainen ten behoeve van de strijd tegen ISIS. Deze trainingsmissie, waarbij ruim 400 Amerikaanse militairen betrokken zullen zijn, start vanaf de lente 2015. Zodoende wordt er verwacht dat er in het eerste jaar zo'n 5000 rebellen worden opgeleid.  Daarnaast trainen de Amerikanen Koerdische en Iraakse troepen. 


 

Type activiteit

Interventies

november 2014

IS wordt onder druk gezet door een coalitie geleid door de Verenigde Staten. De campagne richt zich voornamelijk op luchtaanvallen. Wel zijn er enkele landen in de directe omgeving welke grondaanvallen uitvoeren. Deze soldaten hebben echter geen gevechtstaken. Op dit moment telt de coalitie 62 landen, aldus het State Department van de VS, welke op verschillende niveaus bijdragen aan de acties tegen de terreurbeweging. Deze bijdrages kunnen verschillen van nationale bijdrages door middel van nieuwe wetgeving en scherpere controles tot het uitvoeren van aanvallen in Irak en Syrië op IS doelwitten

Type activiteit

Interventies

oktober 2014

Iraakse regeringstroepen doden 25 strijders van de Islamtische Staat bij Ramadi.

Type activiteit

Interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

The Iraq-ISIS conflict in Maps, Photos and Video, The New York Times, 18/06/2014.

How Zawahiri Lost Al Qaeda, Foreign Affairs, 19/11/2013.

Literatuur

 • Centre for International Security and Cooperation (CISAC) (2019) Mapping Militants: The Islamic State. Stanford University, via https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/islamic-state#text_block_18356

 • Farwell, J.P. (2014) The Media Strategy of ISIS. Survival 56[6] pp. 49-55

 • Foreign Affairs (2015) ISIS Is Not a Terrorist Group. Why Counterterrorism Won’t Stop the Latest Jihadist Threat, via https://www.foreignaffairs.com/articles/middle-east/2015-02-18/isis-not-terrorist-group

 • Jones, S.G., J. Dobbins, D. Byman, C.S. Chivvis, B. Connable, J. Martini, E. Robinson, N. Chandler (2017) Rolling Back the Islamic State. RAND Corporation, via https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1912.html)

 • Lister, C. (2014) Profiling the Islamic State. Brooking Doha Center Analysis Paper Number 13, November 2014.

 • NRC (2020) ‘Nieuwe IS-leider gaf leiding aan ontvoeringen en verkrachtingen van jezidivrouwen'. 21 januari 2020 via https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/21/nieuwe-is-leider-leidde-het-ontvoeren-en-verkrachten-van-yezidi-vrouwen-a3987587
 • The New York Times (2018) The ISIS Files, via https://www.nytimes.com/interactive/2018/04/04/world/middleeast/isis-documents-mosul-iraq.html

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee