Jaish-e-Mohammed (JeM)

Naam organisatie Jaish-e-Mohammed (JeM) (Het leger van Mohammed)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Pakistan
Operationele gebieden Pakistan, India, Afghanistan,
Classificatie en ideologie

Jihadistisch en nationalistisch terrorisme.

Doelen
  • Terugtrekking van de Indiase troepen uit Jammu & Kashmir en de aansluiting van deze provincie bij Pakistan.
  • Het invoeren van de sharia in Pakistan.
  • Het beëindigen van de westerse invloed in de islamitische wereld en het stichten van een wereldwijd kalifaat.
Omvang (in personen) 100-1000
Kleur Zwart-wit
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Pakistan, India, Afghanistan,

Achtergrond

Korte geschiedenis

Jaish-e-Mohammed (JeM) werd in maart 2000 opgericht door de voormalige leider van de Harakat ul-Mujahideen (HUM). Deze zat sinds 1994 een gevangenisstraf uit, maar was één van de vier gevangenen die in 1999 werden vrijgelaten in ruil voor de 155 passagiers van een gekaapt vliegtuig van Indian Airlines dat was geland in Kandahar (Afghanistan). Kort na zijn vrijlating werd JeM opgericht, met het uitdrukkelijke doel om de aanval te openen op Indiase doelen en om de Indiase provincie Jammu en Kasjmir bij Pakistan aan te sluiten. Leden van de groep zijn voornamelijk afkomstig uit Pakistan en Kasjmir, maar er zijn ook Afghaanse en Arabische strijders binnen JeM actief. JeM is gelieerd aan de radicale Pakistaanse politieke partij Jamiat Ulema-i-Islam. De groep eiste de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag vlakbij het Jammu & Kashmir State Assembly Building in Srinagar op 1 oktober 2001, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. Daarnaast heeft de Indiase regering JeM ervan beschuldigd samen met Lashkar-e-Tayyiba een dodelijke aanval te hebben uitgevoerd op het Indiase Parlement op 13 december 2001. Gewapend met explosieven en vuurwapens bestormden vijf aanvallers het toen Parlement, waarbij zij negen bewakers en één omstander doodden. De Pakistaanse president verbood JeM in januari 2002 en werd de oprichter onder huisarrest geplaatst. In 2003 viel JeM uiteen in Khuddam ul-Islam (KuI), en Jamaat ul-Furqan (JuF). Pakistan verbood beide organisaties in november 2003. In augustus 2006 werd JeM in verband gebracht met plannen om maximaal tien vliegtuigen op weg van Groot-Brittannië op weg naar Amerika te laten ontploffen met behulp van vloeibare explosieven. Deze plannen werden verijdeld en één van de arrestanten in het complot de zwager van de oprichter van JeM. Hoewel het niet geheel duidelijk is wat de verbanden tussen de verschillende organisaties zijn, geeft dit wel aan dat er contacten bestaan tussen de Aziatische organisaties en de celgroeperingen in Europa. (‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010; Jessica Ashooh & Mark Burgess, ‘In the Spotlight: Jaish-e-Mohammed (JEM)’, Center for Defense Information, 22/08/2006; ‘Foreign Terrorist Organizations’, Congressional Research Service, 06/02/2004)

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Naar schatting enkele honderden gewapende leden. (‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009)

Leiders

De oprichter van Jaish-e-Mohammed was één van de vier gevangenen die in 1999 werden vrijgelaten in ruil voor de 155 passagiers van een gekaapt vliegtuig van Indian Airlines dat was geland in Kandahar (Afghanistan). Naar verluidt had deze oprichter contact met Osame bin Laden en rekrutreerde hij strijders om in Kasjmir te vechten. Hij werd onder huisarrest geplaatst toen de Pakistaanse president Masharraf in januari 2002 de JeM verbood. (Jessica Ashooh & Mark Burgess, ‘In the Spotlight: Jaish-e-Mohammed (JEM)’, Center for Defense Information, 22/08/2006)  www.cooperativeresearch.org/events images/162_maulana_azhar2050081722-8909.jpg
 

Een tweede leider werd samen met de oprichter in 1999 bevrijd bij de gevangenruil. Deze leider zat naar verluidt achter de ontvoering en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.(Jessica Ashooh & Mark Burgess, ‘In the Spotlight: Jaish-e-Mohammed (JEM)’, Center for Defense Information, 22/08/2006)

Bevelstructuur

Er is bij JeM sprake van een hiërarchische organisatie. Hoofd van de organisatie is de leider en  oprichter. Het valt echter niet uit te sluiten dat in Europa ook nog zelfstandig opererende cellen bestaan.

Financiële inkomstenbronnen

  • Zakelijke inkomsten zoals inkomsten uit handel en bezit.
  • Charitatieve giften van individuen uit Pakistan.
  • Vermoedelijke ondersteuning door al Qa’ida.

(Internationale) relaties

  • JeM heeft gezamenlijk met Lashkar-e-Taiba verschillende aanslagen uitgevoerd, waarbij de aanval op het Indiase Parlement in 2001 de meest opvallende was.
  • Hezb-ul-Mujahedeen. Deze organisatie streeft hetzelfde doel na als JeM, namelijk de aansluiting van Jammu & Kasjmir bij Pakistan.
  • Al Qa’ida. Masood Azhar en Sjeik Saeed werden door India vrijgelaten nadat in 1999 een vliegtuig gekaapt was door strijders die banden hadden met al Qa’ida en de Taliban. Al Qa’ida strijders werden en worden vermoedelijk nog steeds getraind in kampen in Pakistan van onder andere JeM.

Activiteiten

Wapens en werkwijze

  • Het doel van de aanslagen is het doden van zoveel mogelijk mensen. 
  • De belangrijkste doelwitten zijn militaire doelen, zoals kampen, bases en konvooien.
  • Bij de aanslagen wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wapens zoals machinegeweren, mortieren, raketwerpers en geïmproviseerde explosieven (IED).
  • JeM staat er om bekend dat het aanslagplegers op pad stuurt die al vechtend veel schade aanrichten en doorgaan totdat ze zelf worden gedood (“fidayeen” genaamd).

Recente en/of opvallende activiteiten

februari 2012

Zelfmoordaanslag vlakbij het Jammu & Kashmir State Assembly Building in Srinagar, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Gewapend met explosieven en vuurwapens bestormden vijf aanvallers het Indiase Parlement, waarbij zij negen bewakers en één omstander doodden. De Indiase regering hield JeM samen met Lashkar-e-Tayyiba verantwoordelijk voor de aanval.

Pakistaanse autoriteiten vermoeden dat JeM-leden betrokken waren bij aanslagen in Islamabad, Murree en Taxila, waarbij twee Amerikanen om het leven kwamen.

Bij een zelfmoordaanslag in Srinagar kwamen vijf mensen om het leven. Elf anderen raakten gewond. De explosie kwam enkele uren voordat een nieuwe leider van het kabinet in Indiaas Kasjmir werd geïnstalleerd. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Bij een vuurgevecht in Srinagar, India, kwamen zeker vijf mensen om het leven, waarvan twee politieagenten. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

januari 2016

Na een aanslag op een Indiase luchtmachbasis in Pathankot, India, heeft de Pakistaanse overheid veertien leden van Jaish-e-Mohammed gearresteerd en zijn een aantal religieuze scholen gesloten die gerund werden door deze terroristische organisatie. Een van de gearresteerden zou de leider van Jaish-e-Mohammed zijn.

oktober 2015

Twee Pakistaanse leden van Jaish-e-Mohammad zijn door een team van agenten en militairen gedood. De veiligheidstroepen hadden aanwijzingen over de aanwezigheid van terroristen in Awantipur. Bij de operatie kwamen de troepen onder vuur en doodden ze de twee terroristen.

februari 2012

Verbod op de organisatie door Pakistan.

Een rechtbank in Hyderabad (Pakistan) veroordeelde Sjeik Omar Saeed ter dood voor de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Drie handlangers kregen levenslang.

Vijf Amerikanen werden opgepakt in de Pakistaanse stad Sargodha. De vijf waren op weg naar Afghanistan om samen met de Taliban tegen Amerikaanse militairen te vechten. In Sargodha hadden zij contact met Jaish-e-Mohammed.

Vijf JeM-leden die in 2003 zijn opgepakt werden door een Indiase rechter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Sumantra Bose, Kashmir: Roots of Conflict, Paths to Peace, Cambridge 2003
  • Robert G. Wirsing, India, Pakistan and the Kashmir Dispute: On Regional Conflict and Its Resolution, New York 1994

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee