Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)

Naam organisatie Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Sri Lanka
Operationele gebieden India, Sri Lanka
Toelichting Operationele Gebieden

Voornamelijk in het noorden van Sri Lanka & India.
 

Classificatie en ideologie

Nationalistisch separatistisch terrorisme.

Doelen

Het creëren van een eigen onafhankelijke Tamil-staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. De LTTE zou in 2007 toegezegd hebben ook genoegen te nemen met vergaande autonomie.

Omvang (in personen) Onduidelijk
Kleur Rood.
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

India, Sri Lanka

Achtergrond

Korte geschiedenis

Hoewel de Tamil Tijgers al vanaf 1960 actief zijn als politieke beweging, begon de burgeroorlog in Sri Lanka pas in 1983 toen de Tamil Tijgers dertien Sri Lankaanse soldaten ombrachten. De daaropvolgende rellen kostten meer dan vierhonderd mensen het leven en zijn de aanleiding geweest voor de Tamils om een eigen militante groep op te richten: de Tamil Tijgers. Tussen 1987 en 1990 stationeerde India een vredesmacht in Sri Lanka maar na het vertrek van de Indiërs pakten de Tamils de wapens weer op. In 2000 begonnen de strijdende partijen onder leiding van Noorwegen aan vredesonderhandelingen en in februari 2002 werd een wapenstilstand overeengekomen. Dit bestand werd overigens regelmatig geschonden en de situatie verslechterde in 2006. Eind 2008 kondigde de Sri Lankaanse president een nieuw offensief aan tegen de rebellenbeweging. Door het legeroffensief werd het gebied dat in handen was gekomen van de Tamil Tijgers heroverd door de regering. Bij de gevechten kwamen honderden burgers om het leven en duizenden burgers werden uit hun huizen verdreven. In mei 2009 werd de leider van de Tamil Tijgers gedood, wat het einde betekende van de Tamil Tijgers als strijdmacht. In de laatste vier maanden van de oorlog kwamen zeker 7.000 burgers om het leven, zo melden bronnen binnen de VN. Er werd echter geen onderzoek ingesteld door de VN Mensenrechtenraad, die de strijd beschreef als “een binnenlandse kwestie die geen buitenlandse inmenging rechtvaardigt”. Nadat het Sri Lankaanse leger de overwinning had uitgeroepen, belandden 300.000 Tamil vluchtelingen in vluchtelingenkampen. Veel van hen werden tot begin december 2009 tegen hun wil vastgehouden in die kampen en de toegang van buitenlandse hulpverleners was beperkt. Mahinda Rajapaksa werd op 26 januari 2010 herkozen als president van Sri Lanka. Hij beloofde zijn tweede ambtstermijn te gebruiken voor verzoening met de Tamil minderheid om zo te voorkomen dat de onvrede van de Tamils opnieuw uitloopt op een hevige opstand. In lijn daarmee stelde Rajapaksa in mei 2010 een ‘verzoeningscommissie’ in, die in kaart moet brengen welke lessen er moeten worden getrokken uit het gewapende conflict tussen februari 2002 en mei 2009. (Jayshree Bajoria, ‘The Sri Lankan Conflict’, Council on Foreign Relations, 18/05/2009; ‘Verkiezingen Sri Lanka leggen verdeeldheid bloot’, De Volkskrant, 29/01/2010; ‘Sri Lanka wil eigen les uit oorlog trekken’, NRC Handelsblad, 21/06/2010)

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

Onduidelijk

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Sinds het Sri Lankaanse leger de Tamil Tijgers versloeg in mei 2009, is het zicht op de omvang van de organisatie weg.

Leiders

 • Velupillai Prabhakaran (1954). De onbetwiste leider van de LTTE heeft veel van zijn rivalen laten vermoorden. Prabhakaran is zelf de president en premier van Tamil Eelan (het Tamil Moederland). In mei 2009 berichtte de Sri Lankaanse regering dat Prabhakaran zou zijn omgekomen in de strijd met de regeringstroepen. Zijn dood werd op 22 mei door de LTTE bevestigd. (‘Onbetwiste leider van de Tamiltijgers: Velupillai Prabhakaran 1954-2009’, Trouw, 25/05/2009)
 • Na de dood van van Prabhakaran nam een ander hooggeplaatst de leiding van de LTTE over. Hij was één van de weinige overlevenden uit de hogere LTTE-kringen aan het einde van de burgeroorlog. Dit lid was jarenlang verantwoordelijk voor de internationale relaties van de Tamil Tijgers en regelde de wapensmokkel voor de groep. Begin augustus 2009 werd hij in Maleisië opgepakt en naar Colombo gebracht, waar hij verhoord werd. In oktober 2012 is dit lid vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs tegen hem zouden zijn. Er zouden ook geen nieuwe plannen zijn voor verdere vervolging. Wel blijft hij op Interpol's lijst van gezochte personen omdat hij in India nog steeds wordt beschuldigd van terrorisme en gewapende misdrijven. (‘‘Tamil Tijgers willen verder als geweldloze beweging’’, De Volkskrant, 18/06/2009; "Tamil Tiger leader Selvarasa Pathmanathan a 'free man'", BBC News, 17/10/2012)


  Bron: http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/40374000/jpg/_40374947_tigerbody_afp.jpg

Bevelstructuur

De LTTE bestaat uit twee verschillende onderdelen:

 • Een politieke tak.
 • Een militaire tak. Deze is weer onderverdeeld in vier verschillende afdelingen: de Sea Tigers (marine), de Black Tigers (elitecommando, verantwoordelijk voor de meeste zelfmoordaanslagen), de Air Tigers (luchtmacht), een inlichtingendienst en een publieke dienst (waarvan de leden zitting hebben in gemeenten).

Financiële inkomstenbronnen

(Internationale) relaties

De LTTE wordt gesteund door de Tamil-diaspora in bijvoorbeeld Canada, de VS en West-Europa.

Activiteiten

Wapens en werkwijze

De Tamil Tijgers maken gebruik van twee verschillende gevechtstechnieken. Enerzijds voeren ze een:

 • Conventionele oorlog tegen het Sri Lankaanse leger waarbij gebruik wordt gemaakt van conventioneel wapenarsenaal, zoals luchtafweergeschut, pantserwagens, tanks, patrouilleboten en sinds kort ook vliegtuigen en helikopters met geïmproviseerde bommendragers.

Anderzijds wordt er in de onafhankelijkheidsstrijd gebruik gemaakt van terroristische technieken zoals:

 • Zelfmoordaanslagen door middel van bomgordels gevuld met C4-TNT. De LTTE maakt vaak gebruik van zelfmoordaanslagen op willekeurige doelen. In de periode tussen 1980-2000 hebben de Tijgers meer dan 168 zelfmoordaanslagen gepleegd. Ook is er sprake van aanslagen op specifieke doelen. Slachtoffer van deze aanslagen waren onder andere de Indiase premier Rajiv Gandhi (1991) en de president van Sri Lanka Ranasinghe Premadasa (1993).
 • Zelfmoordaanslagen met behulp van met explosieven volgeladen boten. Hiermee worden passerende boten, veelal Sri Lankaanse marineboten, geramd en opgeblazen.

  Een LTTE bomgordel.
  Bron: www.tamiltigers.net

Recente en/of opvallende activiteiten

februari 2012

De Tamil Tijgers voerden met twee vliegtuigjes een aanval uit op de hoofdstad Colombo. Eén vliegtuig werd neergeschoten voor het een doel kon raken, het andere zou ook neergehaald zijn, maar een gebouw van de belastingdienst hebben geraakt. Zeker 31 mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

mei 2016

President Maithripala Sirisena van Sri Lanka heeft gratie verleend aan de Tamil tijger die hem tien jaar geleden van plan was hem te vermoorden. Een Tamil Tijger werd in januari 2015 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Sisirena's tegenstanders zeggen dat hij hiermee een gevaar creëert voor de nationale veiligheid.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

januari 2016

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep celstraffen van tien tot zestien jaar geëist tegen vijf leden van de LTTE. Volgens het OM zijn de vijf leiders van de Tamil Tijgers in Nederland. De verdachten zouden bijeenkomsten hebben georganiseerd waarbij ze het geweld van de LTTE verheerlijkten. Ook maakten ze propaganda voor de gewapende strijd  voor een eigen staat. De vijf zijn al eerder tot celstraffen van twee tot zes jaar veroordeeld.

Type activiteit

Interventies

januari 2014

De overheid van Sri Lanka waarschuwt voor een nieuwe opleving van terrorisme in het land. Tamil rebellen zouden in het buitenland weer actief campagne voeren voor een aparte staat wat uiiteindelijk zou kunnen overslaan op extremistische groepen in het land zelf.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

juli 2012

In oktober 2011 zijn Tamils woonachtig in Nederland veroordeeld tot straffen van twee tot zes jaar voor deelname aan een criminele organisatie. [Feitelijk onjuist!]

Type activiteit

Overig nieuws interventies

februari 2012

Het regeringsleger in Sri Lanka heroverde de stad Kilinochchi op de Tamil Tijgers. De stad werd tien jaar eerder ingenomen door de rebellen en gold sindsdien als het hoofdkwartier van de LTTE. In de week voor de inname werden al nabijgelegen gebieden heroverd, aldus het leger. De operatie wordt gezien als een van de zwaarste klappen voor de Tamil Tijgers tot nu toe.

Type activiteit

Interventies

De Sri Lankaanse legertop zei dat de oorlog tegen de Tamil Tijgers bijna voorbij is, en dat de overheid nu meer dan 95 procent van het Tamil-gebied in handen heeft. De organisatie zou nog maar een klein gebied van driehonderd vierkante kilometer controleren.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Tamil Tijgers zouden volgens het Sri Lankaanse ministerie van Defensie bijna zijn verslagen. Het leger viel het laatste bolwerk van de terroristische groepering in het land, de plaats Puthukkudiyiruppu in het noordoosten van Sri Lanka, binnen.

Type activiteit

Interventies

In een persverklaring maakte de Sri Lankaanse regering de dood van de leider van de LTTE, Velupillai Prabhakaran, bekend. Op 22 mei bevestigden de Tamil Tijgers zelf de dood van hun leider. Het Sri Lankaanse leger claimde de overwinning na een 26 jaar durende burgeroorlog.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

De arrestatie van Selvarajah Pathmanathan werd bekendgemaakt. Hij nam na de dood van Prabhakaran de leiding van de LTTE op zich en zou decennialang verantwoordelijk zijn geweest voor de wapensmokkel vanuit het buitenland naar Sri Lanka.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Amerikaanse immigratieautoriteiten hadden het plan om generaal Sarath Fonseka te ondervragen over mogelijke schendingen van de mensenrechten tijdens het legeroffensief in mei 2009. Fonseka leidde dit offensief. De Sri Lankaanse regering maakte ernstig bezwaar tegen het Amerikaanse plan.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Een VN-rapporteur maakte bekend dat de in augustus 2009 door Channel 4 uitgezonden videobeelden waarop geblinddoekte en naakte Tamil Tijgers geëxecuteerd worden door Sri Lankaanse militairen waarschijnlijk authentiek zijn. De opnamen zouden zijn gemaakt in januari 2009.

Type activiteit

Overig nieuws interventiesInterventies

Na verschillende huiszoekingen in Noordrijn-Westfalen, hielden Duitse autoriteiten zes personen aan die ervan verdacht worden Tamils in Duitsland gedwongen te hebben geld te doneren aan de LTTE. De zes waren lid van het Tamil Coördinatie Comité, een Duitse tak van de Tamil Tijgers.

Type activiteit

Interventies

De nationale recherche arresteerde zeven Tamils op verdenking van het werven van fondsen voor de LTTE. Volgens het openbaar ministerie hielden de verdachten waarschijnlijk collectes, inzamelingsacties, dvd-verkopen en organiseerden ze illegale loterijen.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

VN-onderzoeker Christof Heyns wil dat een gerechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar oorlogsmisdaden begaan door het Sri Lankaanse leger in de strijd tegen de LTTE in mei 2009. Sri Lanka weigert de VN om onderzoek te doen.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Vredesonderhandelingen tussen de Sri Lankaanse regering en de LTTE.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

De Sri Lankaanse luchtmacht haalde een vliegtuig van de Tamil Tijgers neer. Het kleine toestel had kort daarvoor een militaire basis in het noorden van het eiland gebombardeerd. De beweging voert sinds maart vorig jaar luchtaanvallen uit met toestellen van Tsjechische makelij.

Type activiteit

Interventies

Voor de kust van Sri Lanka bij de havenstad Nachikkudah vond een zware zeeslag plaats tussen de Sri Lankaanse marine en de Tamil Tijgers. Zeker tien boten werden tot zinken gebracht en er zouden meer dan vijfentwintig rebellen om het leven zijn gekomen.

Type activiteit

Interventies

Het Sri Lankaanse leger staakte zijn offensief tegen de Tamil Tijgers in het noordoosten van het land voor twee dagen in verband met het Sri Lankaanse nieuwjaar. Het leger riep burgers in de gevechtszone op het gebied te verlaten. Of dat door de Tamil Tijgers ook werd toegelaten is niet duidelijk; bekend is dat zij burgers als menselijk schild in de strijd met de regeringstroepen gebruikten.

Type activiteit

Overig nieuws interventies

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • R. Ramasubramanian, ‘Suicide terrorism in Sri Lanka’, Institute of Peace and Conflict Studies, New Delhi 2004
 • Alfred Jeyaratnam Wilson, Sri Lankan Tamil nationalism: its origins and development in the nineteenth and twentieth centuries, Londen 2000

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee