The Base

Naam organisatie The Base
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Verenigde Staten
Operationele gebieden Australië, Canada, Zuid-Afrika, Verenigde Staten,
Toelichting Operationele Gebieden

The Base is vooral actief in afgelegen gebieden van de Verenigde Staten, zoals in de staten Washington, Idaho, en Virginia. Deze plekken geven hen de ruimte om in het geheim paramilitaire trainingen te houden. Naast hun activiteiten in de VS, probeert The Base ook in andere landen invloed te krijgen, zoals in Canada, Australië en sommige Europese landen. 

Classificatie en ideologie

Rechtsextremisme, neonazisme, witte suprematie en accelerationisme.

(Noot: het accelerationisme is een rechts-extremistische ideologie waarbij het creëren of versnellen van chaos wordt nagestreefd, met als doel een rassenoorlog te veroorzaken, waarna de democratie vervangen zal worden door een witte etnostaat)

Doelen

The Base heeft als doel een gewelddadige revolutie te ontketenen om uiteindelijk witte etnostaten op te richten (dat wil zeggen: landen of gebieden waar alleen witte mensen mogen wonen). Ze willen het bestaande politieke systeem omverwerpen en zien geweld als een noodzakelijk middel om hun racistische en antisemitische ideologie te verspreiden en hun doelstellingen te realiseren. 

Omvang (in personen) <100
Kleur Zwart en wit
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

The Base is in 2018 opgericht door een Amerikaanse witte supremacist en voormalig FBI-analist. Tot 2020 was het echter onbekend wie er precies achter de organisatie schuilging, aangezien de oprichter verschillende pseudoniemen gebruikte. 

The Base ziet zichzelf als "zelfverdedigingsnetwerk" dat zich richt op het behoud van witte bevolkingsgoepen. Vanaf het begin heeft The Base echter al geprobeerd om leden te werven door online propaganda, om hen via geheime trainingskampen terroristische vaardigheden bij te brengen. Dit doen zij veelal in de afgelegen gebieden in de Verenigde Staten. Het doel is zo de leden van de organisatie voor te bereiden op een rassenoorlog, wat volgens de accelerationistische ideologie van The Base zou moeten leiden tot de oprichting van witte etnostaten. In deze denkbeelden baseert de groep zich op het boek Siege (1992) van neonazi James Mason. De groep ziet onder meer bewegingen als Antifa en Black Lives Matter als zijn tegenstanders. 

Sinds 2019 zijn er enkele arrestaties geweest van vooraanstaande leden van The Base. In 2020 werd kortstondig zelfs beweerd dat de organisatie in zijn geheel ontmanteld zou zijn. Dit bleek niet het geval, en de organisatie heeft zich sindsdien opnieuw georganiseerd in kleine cellen verspreid over de VS, die internationale relaties onderhouden met cellen in onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en (vermoedelijk) Europa. 

Relevantie voor Nederland

In 2021 zijn in Nederland twee leden van The Base veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie en opruiing tot een terroristisch misdrijf. Eén van hen, een toen 20-jarige man, had in chatgroepen gezegd dat Joden, zwarte mensen, homo's en pedoseksuelen moesten worden "neergemaaid". Ook wilde hij dat nazi's politieke partijen zouden infiltreren en die dan zouden overnemen. Hij kreeg een celstraf van 24 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur.

Bron: NOS (27 juli 2024).

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

<100

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Op 2021 liet de oprichter van The Base via Telegram weten dat de organisatie 70 leden had. Sindsdien is het ledenaantal vermoedelijk toegenomen, maar doordat de groep veelal ondergronds opereert, zijn er geen accurate schattingen van de huidige omvang. 

Leiders

  • The Base is naar eigen zeggen een leiderloze groep, maar in de praktijk lijkt de oprichter van de groep wel degelijk aan het hoofd van de organisatie te staan. The Base is in 2018 opgericht door een Amerikaanse witte supremacist en voormalig FBI-analist. Zijn identiteit bleef echter lange tijd onbekend, aangezien betreffende persoon verschillende pseudoniemen gebruikte. De oprichter van The Base beweert ook in Irak en Afghanistan te hebben gediend, maar er zijn geen bronnen die dit kunnen bevestigen. Samen met zijn partner woont hij in Sint-Petersburg, Rusland. Een video die in mei 2019 online verscheen, toont hem met een t-shirt waarop een afbeelding van een Russische president staat en de tekst "Rusland, absolute macht". Er zijn ook meldingen dat hij in 2019 als gast aanwezig was op een Russische overheidsbijeenkomst in Moskou. Sommige leden van de organisatie vermoeden dat hij verbonden is met Russische inlichtingendiensten, hoewel hij dit zelf ontkent. In november 2020 werd een lang interview met hem uitgezonden op de Russische staats-tv.
  • Tussen 2020 en 2021 had The Base tijdelijk een andere leider, eveneens een Amerikaanse wit supremacist. In oktober 2020 werd deze persoon aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij een incident in december 2019, waarbij hij andere leden van The Base via berichten aanmoedigde om het huis van een gezin aan te vallen. Hij pleitte schuldig, en zit sinds 2024 een gevangenisstraf van meerdere jaren uit. In april 2021 nam de oprichter van The Base het leiderschap opnieuw van hem over. 

Bevelstructuur

The Base is naar eigen zeggen een leiderloze groep, maar in de praktijk lijkt de oprichter van de groep wel degelijk aan het hoofd van de organisatie te staan. De organisatie is sinds 2021 georganiseerd in kleine onhafhankelijke cellen, die zich richten op het rekruteren en trainen van nieuwe leden. Sommige van deze cellen bestaan uit slechts twee of drie personen. De groep maakte eerder al bekend haar cellenstructuur te willen uitbreiden naar Europa, Zuid-Afrika en Australië. 

Financiële inkomstenbronnen

Er is weinig bekend over de manier waarop The Base haar activiteiten financiert. Vermoedelijk zijn donaties vanuit leden en sympathisanten een belangrijke bron van inkomsten. 

(Internationale) relaties

The Base onderhoudt internationale relaties met andere rechtsextremistische groeperingen, waaronder de Atomwaffen Division en de Feuerkrieg Division. Ook worden banden verondersteld met meer occulte neonazi netwerken zoals de Order of Nine Angels (ONA). 

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Op enkele incidenten van opruiing, antisemitistisch vandalisme en gewelddadige intimidatie na, heeft The Base voor zover bekend geen aanslagen gepleegd of gepland. Desondanks speelt het gebruik van wapens onder de noemer van "zelfverdediging" een centrale rol in de ideologie van The Base. Rekruten worden op geheime trainingskampen gestuurd waar zij leren over survival en "bushcraft", maar ook over het gebruik van vuurwapens in voorbereiding op de rassenoorlog die de organisatie voorziet. 

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Geen informatie beschikbaar

Literatuur

  • Beirich, H. (2021). Antisemitism Rising Among American Right-Wing Extremists. The Institute for National Security Studies.
  • Blazak, R. (2022). Understanding extremism: Frames of analysis of the far right. In Right-wing extremism in Canada and the United States (pp. 21-47). Cham: Springer International Publishing.
  • Miller, C. (2022). Social Media and System Collapse: How Extremists Built an International Neo-Nazi Network. In Antisemitism on Social Media (pp. 93-113). Routledge.
  • Newhouse, A. (2021). The threat is the network: The multi-node structure of neo-fascist accelerationism. CTC Sentinel14(5), 17-25.
  • MacFarquhar, N., & Goldman, A. (2020). A New Face of White Supremacy: Plots Expose Danger of the'Base'. International New York Times.
  • Verini, J. (2023). Before It Happens. The New York Times Magazine, 32-L.
  • Young, H., & Boucher, G. (2022). Digital conspiracies and accelerationist fictions. Arena, (11), 69-74.

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee