Lashkar-e-Tayyiba (LeT)

Naam organisatie Lashkar-e-Tayyiba (Leger der Zuiveren)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Pakistan
Operationele gebieden India, Pakistan,
Toelichting Operationele Gebieden

Vooral Pakistan en India, maar sympathisanten zijn ook in West-Europa en de VS actief.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch nationalistisch terrorisme.

Doelen
  • Terugtrekking van de Indiase troepen uit Jammu & Kashmir en de aansluiting van deze provincie bij Pakistan.
  • Het stichten van één centrale islamitische staat van Pakistan en alle landen rondom Pakistan.
  • Het beëindigen van de westerse invloed in de islamitische wereld en het stichten van een wereldwijd kalifaat.
Omvang (in personen) 1000-5000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

Lashkar-e-Tayyiba ontstond tijdens de Afghaanse oorlog tegen de Sovjet Unie als militaire tak van de Pakistaanse Islamitische organisatie Markaz-ad-Dawa-wal-Irshad (MDI). Later werd de naam van deze organisatie veranderd in Jama’at-ud-Da’wa. Na de oorlog in Afghanistan trokken de meeste LeT militanten naar Kashmir, met als voornaamste doel de strijd voor de bijvoeging van het Indiase deel van Kashmir door Pakistan. Andere militanten vochten mee in de burgeroorlog in Tajikistan en de strijd in Bosnië-Herzegovina. Hoewel het zwaartepunt vanaf de tweede helft van de jaren negentig steeds meer op militaire operaties in Kashmir kwam te liggen, bleef LeT een internationaal ondersteunend netwerk ontwikkelen. Zo zijn er leden en sympathisanten van LeT te vinden in verschillende landen in de Perzische Golf en in enkele westerse landen. De voornaamste vijand van LeT blijft vooralsnog India, maar er zijn recentelijk ook dreigingen geuit richting het westen. LeT heeft sinds haar oprichting sterke banden gehad met al Qa’ida. Een van de oprichters van Markaz-ad-Dawa-wal-Irshad was Abdullah Azzam, raadgever van Osama bin Laden. Hoewel LeT haar eigen trainingskampen had in Afghanistan in de jaren negentig, werden sommige LeT militanten ook getraind in kampen van al Qa’ida. Na de aanslagen van 11 september 2001 konden al Qa’ida leden terecht in een aantal LeT “safehouses”. Samenwerking tussen beide groepen werd versterkt toen LeT zich in 2006 in de strijd in Afghanistan ging mengen. (Stephen Tankel, ‘The Long Arm of Lashkar-e-Taiba’, The Washington Institute for Near East Policy, 17/02/2010)

Relevantie voor Nederland

Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2008, (p. 19): “Het Pakistaans-Afghaanse grensgebied is een belangrijke basis voor internationaal opererende netwerken die ook een bedreiging vormen voor Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland. Het afgelopen jaar zijn enkele Nederlanders of personen vanuit Nederland naar de grensregio vertrokken om faciliteringsactiviteiten te ontplooien. De AIVD heeft waar mogelijk verstorende maatregelen getroffen. In deze grensregio opereren behalve kern-Al Qa’ida onder meer de Taliban, de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU), de Islamitische Jihad Uni (IJU) en Lashkar-e-Taiba (LeT).”

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De precieze omvang van de groep is onbekend, maar geschat wordt dat zij uit enkele duizenden leden bestaat. De meeste leden van LeT zijn van Pakistaanse of Afghaanse afkomst en/of veteranen van de Afghaanse oorlogen. De kracht van LeT wordt vergroot door samenwerking met andere terroristische organisaties in de regio. (‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009)

Leiders

De organisatie bestaat uit o.a. een militaire afdeling, gestart door een voormalig professor Islamitische Studies en een andere, Palestijnse, academicus. (‘Profile: Hafiz Saeed – Pakistan’s $10m ‘ bounty man’’, BBC, 04/04/2012)

Verder zijn ook de woordvoerder en 1 van de seniors binnen de organisatie bekend.

Bevelstructuur

LeT is een hiërarchische organisatie met een amir als hoofd van de groep. Er is een politieke tak met politieke functies en een militaire tak, die gebruikmaakt van militaire structuren.
Daarnaast heeft LeT kaders ingedeeld in verschillende districten, waar trainingskampen zijn en kantoren vanwaar de financiering en rekrutering van nieuwe leden wordt geleid. Het hoofdkantoor bevindt zich in Muridke, bij Lahore.

Financiële inkomstenbronnen

  • Donaties van charitatieve, islamitische, non-gouvernementele organisaties.
  • Donaties van Pakistani uit Pakistan en de Pakistaanse diaspora in ondermeer West-Europa.
  • Donaties van Pakistaanse ondernemingen. (‘Country Reports on Terrorism 2008’, U.S. Department of State, april 2009)

(Internationale) relaties

  • Jamaat –ul-Dawa (JuD). JuD is door een academicus opgericht in 1985 en fungeert als frontorganisatie voor LeT.
  • De Afghaanse Taliban. Dit contact is ontstaan tijdens gezamenlijke trainingen in Pakistan en tijdens de oprichting van de LeT in Afghanistan.
  • Al Qa’ida. LeT steunt al Qa’ida in de internationale jihad. Al Qa’ida zou onder andere gebruikmaken van de madrassa’s, islamitische scholen, van LeT in Pakistan.
  • LeT heeft een aantal operaties gezamenlijk uitgevoerd met Jaish-e-Mohammed (JeM). (‘Laskhar-e-Toiba (Army of the Pure)’, South Asia Terrorism Portal; Stephen Tankel, ‘The Long Arm of Lashkar-e-Taiba’, The Washington Institute for Near East Policy, 17/02/2010)

Activiteiten

Wapens en werkwijze

  • LeT maakt gebruik van geimproviseerde explosieven (IEDs) en diverse vuurwapens, zoals raketwerpers, AK-74’s, pistolen en lichte machinegeweren.
  • LeT staat erom bekend dat het een team van aanslagplegers op pad stuurt, die al vechtend veel schade aanrichten en doorgaan totdat ze zelf worden gedood (“fidayeen” genaamd).

Recente en/of opvallende activiteiten

maart 2012

Aanslag op het Rode Fort in Delhi (3 doden).

Gewapende aanval op het Indiase parlement waarvoor de Indiase regering LeT en Jaish-e-Mohammed verantwoordelijk hield. Er vielen 9 doden.

In twee taxi’s werden explosieven tot ontploffing gebracht bij een toeristische attractie aan het water en bij een druk winkelcentrum in Mumbai. 54 mensen kwamen om het leven en meer dan 240 anderen raakten gewond. Volgens de Indiase politie zou dit het werk zijn van LeT.

Bomaanslagen op forensentreinen in Mumbai, India, waarbij 187 doden vielen en meer dan 800 gewonden.

Meervoudige aanslag in Mumbai, India (125 doden). In een gecoördineerde terroristische aanval voerden groepen gewapende mannen in de Indiase stad Mumbai aanvallen uit op vijfsterrenhotels, ziekenhuizen, een station, een restaurant, een bioscoop en een joodse instelling. Schietend met machinegeweren en gooiend met granaten zaaiden zij paniek in India's financiële hoofdstad en gijzelden ze mensen. Meer dan 125 mensen kwamen om en zeker 327 mensen raakten gewond. De aanslagplegers hadden het vooral gemunt op westerlingen. Een onbekende groepering met de naam Deccan Mujahideen had de aanvallen opgeëist maar India houdt LeT verantwoordelijk. LeT ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen, maar werd op grond van bewijsmateriaal wereldwijd wel als verantwoordelijke (betrokkene) gezien.

LeT pleegde in Lahore een aanslag op het cricket team van Sri Lanka, waarbij acht mensen werden gedood.

Aanslagen op twee hotels in Kabul, die gericht leken tegen Indiase ontwikkelingswerkers. De Afghaanse inlichtingendienst verdacht LeT van de aanslagen.

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

april 2022
De oprichter van de Pakistaanse terreurorganisatie Lashkar-e-Taiba is veroordeeld tot 31 jaar cel. Hij werd eerder al opgepakt in relatie tot de aanslagen van 2008 in Mumbai, waarover hij destijds alle betrokkenheid ontkende. 
januari 2021
Het Pakistaanse gerechtshof heeft een vooraanstaand lid van Laskhar-e-Tayyiba, veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorismefinanciering. Hij wordt door de VS gezien als het vermeende brein achter de aanslagen in Mumbai van 2008. Bij deze aanslag vielen LeT-leden onder andere twee hotels, een ziekenhuis, een treinstation, en een Joods cultureel centrum aan, en kwamen in totaal 175 mensen om het leven. 
  • Reuters
    8 januari 2021 | Reuters
  • BBC
    8 januari 2021 | BBC
november 2020
Het Pakistaans gerechtshof heeft op 19 november 2020 nogmaals tweemaal vijf jaar celstraf opgelegd aan het hoofd van LeT voor het financieren van terrorisme. Eerder dit jaar hij al een celstraf van 11 jaar opgelegd voor terrorismefinanciering. Hij is de mede-oprichter van de islamitische terroristische organisatie Lashkar-e-Tayyiba (LeT), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootschalige aanslagen in Mumbai, India in 2008, waarbij 166 mensen om het leven kwamen. 
februari 2013

Het Indiase Hooggerechtshof oordeelde, in navolging van twee lagere rechtsbanken, dat de enige terrorist die de aanslagen in de Indase stad Mumbai in 2008 heeft overleefd de doodstraf verdiend. In november 2012 meldde het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken dat Kasab was opgehangen in een Indiase gevangenis.

juli 2012

Het brein achter de meervoudige aanslagen in Mumbai in 2008, Sayed Zabiuddin, is opgepakt in India. 

maart 2012

De LeT werd officieel verboden door de toenmalige Pakistaanse president Musharraf.

Het VN-Sanctiecomité zette vier leiders van LeT op de ‘VN-sanctielijst’, op grond van banden met de Taliban en al Qa’ida, met als doel het tegengaan van terrorisme(financiering). Zie VN-VR resolutie 1267. 

Naar aanleiding van de aanslagen in het Indiase Mumbai werd Zakiur Rehman Lakhvi aangehouden, één van de kopstukken binnen LeT.

Pakistan verbood Jama’at-ud-Da’wa, een groep die werd beschouwd als frontorganisatie van LeT.

Het proces begon tegen Mohammad Ajmal Amir Kasab, de enige verdachte van de aanvallen in Mumbai in november 2008 die levend in handen van de politie viel. De overige 9 aanvallers kwamen om tijdens de aanslag.

Twee mannen (Ashrat Shafiq Mohammed Ansari en Syed Mohammed Haneef Abdul Rahim) en één vrouw (Fahmeeda Syed Mohammed Raneef) werden ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai van 2003. Hun advocaten gingen nog in beroep tegen het vonnis. (‘Drie maal doodstraf voor aanslagen Mumbai in 2003’, Trouw, 07/08/2009)

Pakistan klaagde zeven mannen aan voor hun betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai in 2008. Zij zouden de schutters hebben getraind en van wapens hebben voorzien. De zeven verdachten behoorden tot LeT.

De Amerikaan David Headly werd in Chicago aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai in november 2008. Headly (opgegroeid in Pakistan) zou doelwitten en de haven waar de terroristen aan land kwamen hebben verkend voor LeT. Daarnaast werd Headly ervan beschuldigd een aanslag te willen plegen tegen de Deense krant die in 2005 twaalf spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde.

De enige overlevende dader van de aanslagen in Mumbai in 2008, Pakistaan Mohammad Ajmal Amir Kasab, werd door een speciale rechtbank in Mumbai ter dood veroordeeld.

Geen activiteiten gevonden

Verwijzingen

Links

Literatuur

  • Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2007, Leidschendam 2008
  • Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2006, Leidschendam 2007
  • Sumit Ganguly, ‘Explaining the Kashmir Insurgency: Political Mobilization and Institutional Decay’, International Security, 21(2), Autumn 1996, pp. 76-107

Wat vindt u van de kennisbank?
Doe mee met ons gebruikersonderzoek en help ons mee de kennisbank verder te verbeteren.

Ja, ik doe mee