Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa)
Naam organisatie | Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) |
Aliassen | |
Land / regio (oorsprong) | Netherlands |
Operationele gebieden | Netherlands |
Toelichting Operationele Gebieden | [Dit betreft een historische organisatie, die momenteel niet meer actief is]. RaRa was alleen actief in Nederland maar richtte in haar idealen de pijlen op gebieden die leden onder het imperialisme, bijvoorbeeld Zuid-Afrika. |
Classificatie en ideologie | Anti-imperialisme, anti-racisme, socialisme |
Doelen | Volgens hun eigen documenten richtte RaRa zich op “een wereld (…) zonder onderdrukking, uitbuiting en vergiftiging, zonder racisme en sexisme” [sic]. Zij presenteerden dit denkbeeld als hun interpretatie van het socialistische gedachtegoed. (Kommunikee van RaRa, 17 maart 1990 in: Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) (1993) Revolutionaire Anti Racistiese Aktie. De Anti-Imperialistische Stroming in Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 november 1993, p. 24) |
Omvang (in personen) | Onduidelijk |
Laatste activiteit | Geen informatie beschikbaar |
Laatst gewijzigd |
Operationele gebieden
Huidige bekende operationele gebieden
Verschijningsvormen
Logo('s)
Geen afbeelding beschikbaar.
Beeldmateriaal
Geen beeldmateriaal beschikbaar.
Propaganda
RaRa was diep geworteld in de zogenoemde anti-imperialistische stroming die in Nederland in de jaren ’80 opkomt. Het hierbij gepaard gaande gedachtegoed werd verspreid via zogeheten ‘Info-laden’, die gezamenlijk een internationaal netwerk vormden waarin winkels en activisten uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Denemarken vertegenwoordigd waren. Een voorbeeld van zo’n Info-laden is het Frontline Info-Buro/Boekhandel Slagerzicht, waar magazines zoals Clash, Konfrontatie en De Zwarte werden verspreid. Andere ontmoetingsplekken waren Vrouweninfocentrum De Wilde Roos in Amsterdam, het Revolutionair Initiatief Amsterdam (RIA) en het Solidariteitscentrum Amsterdam, specifiek gericht op Latijns-Amerika. Latijns-Amerika en de daar gevoerde strijd staan ook centraal in Stichting World Com in Amsterdam en Steungroep Radio Faramundo Marti in Den Bosch. Tot slot was Fix Telematics in Den Bosch de leverancier van benodigde technische expertise voor RaRa.
(Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) (1993) Revolutionaire Anti Racistiese Aktie. De Anti-Imperialistische Stroming in Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 november 1993, pp. 13-21)
Achtergrond
Korte geschiedenis
Geen informatie beschikbaar
Relevantie voor Nederland
Geen informatie beschikbaar
Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)
Geen informatie beschikbaar
Organisatiestructuur
Omvang organisatie/groepering
Onduidelijk
Omvang organisatie/groepering - toelichting
Onbekend. Het is nooit duidelijk geworden hoeveel mensen betrokken zijn geweest bij RaRa. Alleen de naam van René Roemersma is bekend geworden na zijn veroordeling.
Leiders
Geen informatie beschikbaar
Bevelstructuur
Geen informatie beschikbaar
Financiële inkomstenbronnen
Ook over de inkomstenbronnen van RaRa is nog steeds onduidelijkheid. Er wordt gesproken van zowel legale als illegale financieringsmechanismen door de inlichtingendienst BVD maar concreter dan dat wordt de beschrijving niet. Wel zijn er vermoedens dat er geld werd ingezameld om steun te bieden aan Zuid Amerikaanse strijdgroepen.
(Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) (1993) Revolutionaire Anti Racistiese Aktie. De Anti-Imperialistische Stroming in Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 november 1993)
(Internationale) relaties
Geen informatie beschikbaar
Activiteiten
Wapens en werkwijze
De eerste aanslag in 1984 op het Van Heutsz-monument in Amsterdam vond plaats met een bom gebaseerd op springstof. Dit is tevens de enige aanslag waarbij ooit een gewonde is gevallen. Daarna stapte RaRa over op brandbommen, waarbij geen explosie ontstond maar wel rook en brand. Voor de aanslagen in de jaren ’90 stapte RaRa weer over naar explosieven, mogelijk omdat de impact van deze brandbommen niet altijd de gewenste omvang had en afhankelijk was van voldoende brandbaar materiaal in de nabije omgeving.
(Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) (1993) Revolutionaire Anti Racistiese Aktie. De Anti-Imperialistische Stroming in Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 november 1993)
Recente en/of opvallende activiteiten
Contraterroristische maatregelen
Verwijzingen
Links
- https://anderetijden.nl/aflevering/222/De-explosieve-idealen-van-RaRa
Literatuur
- Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) (1993) Revolutionaire Anti Racistiese Aktie. De Anti-Imperialistische Stroming in Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken, 25 november 1993
- Bakker, E. (2009) Terrorisme en Politiek Gewelddadig Activisme in Nederland. In: Boomert, Van den Hoogen & Wessel (eds) Jaarboek Vrede en Veiligheid 2008. Internationale Veiligheidsvraagstukken en het Nederlands Perspectief. Rozenberg Publishers: Amsterdam, pp. 221-236