Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM)

Naam organisatie Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep
Aliassen Groupe Islamique Combattant Marocain
Land / regio (oorsprong) Morocco
Operationele gebieden Morocco, Spain
Toelichting Operationele Gebieden

De GICM is actief in Marokko en Irak en leden en sympathisanten van de groep werken faciliterend vanuit West-Europa (Spanje, Italië, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Denemarken). In de afgelopen tien jaar is het merendeel van de top in Marokko en Europa gedood of gevangengenomen, waardoor de organisatie sterk is gemarginaliseerd.

Literatuur:

‘Country Reports on Terrorism 2009’ U.S. Department of State, 05/08/2010.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme.

Doelen
 • Het omverwerpen van de huidige Marokkaanse regering en het stichten van een islamitische staat in Marokko, gebaseerd op de sharia.
 • Het ondersteunen van al Qa’ida’s oorlog tegen het westen door te helpen bij de assimilatie van al Qa’ida-strijders in de Marokkaanse en Europese samenleving.
Omvang (in personen) Onduidelijk
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Laatst gewijzigd

Operationele gebieden

Huidige bekende operationele gebieden

Achtergrond

Korte geschiedenis

De Groupe Islamique Combattant Marocain werd in de jaren 1990 opgericht door Marokkaanse strijders met name uit het Afghaanse trainingskamp ‘al-Farouk'. Onder hen waren enkelen die hadden meegevochten in de Sovjet-Afghaanse oorlog. Door de in Afghanistan opgedane contacten heeft de GICM verregaande banden met andere in Noord-Afrika actieve terroristische organisaties. GICM-leden worden verondersteld betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in Casablanca in 2003, hoewel de groep deze aanslagen nooit heeft opgeëist. Daarnaast wordt de GICM ervan verdacht banden te hebben met de daders van de bomaanslagen in Madrid in 2004. GICM-leden waren betrokken bij het werven van strijders voor Irak en ten minste één lid van de GICM voerde een zelfmoordaanslag uit tegen coalitietroepen in Irak. In de afgelopen jaren is de structuur van de organisatie gewijzigd. De organisatie is gedecentraliseerd en opereert nu in losse cellen, waarin de GICM een aansturende rol lijkt te hebben.

Literatuur:

Benjamin Keating, ‘In the Spotlight: Moroccan Combatant Group (GICM)’, Center for Defense Information, 21/05/2004.

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba)

Geen informatie beschikbaar

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

Onduidelijk

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De huidige omvang van de GICM is onbekend. Een groot deel van het GICM-leiderschap is gedood, gevangengezet of in afwachting van zijn proces.

Literatuur:

‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010.

Leiders

Er is weinig bekend over het leiderschap van de GICM. Vermoed wordt dat Mohamed al-Guerbouzi aan het hoofd staat van de groep. Al-Guerbouzi werd bij verstek veroordeeld door de Marokkaanse regering vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca. Saad Hoessaini, militaire chef van de GICM, werd op 6 maart 2007 gearresteerd door de Marokkaanse politie.

Literatuur:

‘Country Reports on Terrorism 2009’, U.S. Department of State, augustus 2010

Bevelstructuur

Volgens analyses van de Marokkaanse politie naar aanleiding van arrestaties in de periode 2003 en 2009 zou de organisatiestructuur van de GICM bestaan uit een centrale leiding, een overlegraad en een uitvoerende raad. De overlegraad bestaat uit de voorzitters van diverse commissies.

 • De leider van de GICM, tevens voorzitter van de overlegraad, is Tayeb Bentizi (alias Hadj Youssef).
 • Zijn plaatsvervanger is Mohammed El Garbouzi (alias Abu Issa), voorzitter van de financiële commissie.
 • De overlegraad bestaat verder uit Younes Chakouri (alias Muhibb Allah), voorzitter van de militaire commissie, Noureddine Nafia, voorzitter van de religieuze commissie, Karim Outah (alias Salem), voorzitter van de commissie voorlichting en Abdelaziz Bassari, voorzitter van de veiligheidscommissie.
 • Als plaatsvervangers van fungeren: Saad El Houssani van de militaire commissie, Lahoucine El Haski (alias Jaber) van de religieuze commissie, Abdallah Chahid (aliasYasser), van de commissie financiën, Mohammed Alouan (aliasJawid) van de commissie voorlichting, en Abdelkader Hakimi (alias Ibrahim) van de veiligheidscommissie.
 • De plaatsvervangers van de voorzitters van de commissies vormen de uitvoerende raad van de GICM.De GICM is georganiseerd als netwerkstructuur bestaande uit zelfstandige cellen, die los van elkaar operen. Cellen worden geleid door een ‘emir’ (leider) en opereren volledig autonoom van de centrale leiding.

Financiële inkomstenbronnen

(Internationale) relaties

 • Met de oprichting van de AQIM eind januari 2007 is vermoedelijk ten minste één vertegenwoordiger uit de GICM toegevoegd aan de overlegraad van de AQIM, naast vertegenwoordigers van de Tunesische ‘Groupe Islamique Combattant Tunisien’ en de Libische ‘Libyan Islamic Fighting Group’. Dit betekent niet dat deze afzonderlijke groepen zijn gefuseerd met de AQIM of daarin zijn opgegaan. Deze werken samen met AQIM maar behouden hun organisatorische autonomie. In de periode van 2004 tot 2007 heeft GICM meer dan 17 strijders geleverd aan al-Qa’ida in Irak.  
 • Salafiya Jihadiya. Er is weinig bewijs dat de Salafiya Jihadiya een operationele groep is. Het kan beter worden beschreven als een radicaal gedachtegoed, geworteld in Marokko en verspreid door een netwerk van lokale predikanten. De Salafiya Jihadiya ideologie wordt gebruikt door lokale militanten om strijders voor de jihad te rekruteren en om het gebruik van politiek geweld te legitimeren. De Marokkaanse overheid suggereert een organisatorisch verband met de GICM. (Thomas Renard, ‘Moroccan Crackdown on Salafiya Jihadiya Recruitment of Fighters for Iraq’, Terrorism Focus, 5(27), 23/07/2008)
 • Al Qa’ida in de Islamitische Maghreb. Een samenwerkingsverband tussen verschillende jihadistische organisaties in Noord-Afrika. Er waren al eerder contacten tussen de verschillende jihadistische organisaties in Noord-Afrika. Deze waren voornamelijk ontstaan eind jaren tachtig, tijdens de oorlog tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan.
 • Al Qa’ida. Verondersteld wordt dat GICM-leden Osama bin Laden als inspirerend leider zien. (Thomas Omestad, ‘The Casbah connection’, U.S. News & World Report, 138(17), 05/01/2005)

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Bij de zelfmoordaanslagen in Madrid in 2004, werd gebruik gemaakt van Goma-2 Ecc explosieven, die werden ontstoken door middel van mobiele telefoons. De GICM wordt ervan verdacht banden te hebben met de daders van deze aanslagen.

Literatuur:

‘Marokkanen spelen hoofdrol in Madrileens proces’, Het Parool, 14/02/2007.

Recente en/of opvallende activiteiten

april 2019

Op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven toen acht terroristen zich in drie verschillende steden, op verschillende plekken opbliezen. Islamitische Staat heeft drie dagen na de aanslagen in Sri Lanka de verantwoordelijkheid opgeëist. Via haar propagandakanaal Amaq liet ISIS weten dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders. In de dagen na de aanslagen lieten experts weten dat zij het vermoeden hadden dat de aanval georganiseerd was vanuit het buitenland omdat dit incident vanwege de coördinatie, complexiteit en het aantal slachtoffers niet overeenkomt met eerdere incidenten in Sri Lanka. De aanslagen in Sri Lanka behoren tot de dodelijkste aanslagen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2019

Op de Filipijnen zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen toen twee explosieven afgingen bij een kathedraal. De aanslag vond plaatst op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Lokale veiligheidsfunctionarissen rapporteren dat de eerste bom ontplofte tijdens de zondagsmis, niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk. Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf aanwezig, een groep die enkele jaren geleden trouw aan Islamitische Staat hebben gezworen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Caïro zijn twee politieagenten om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door een man die gezocht werd in verband met een aanslag op een politiepatrouille gepleegd op vrijdag 15 februari. De man werd in een oude islamitische wijk, vlakbij de Al Azhar moskee, door agenten aangehouden. Een van de explosieven die de man bij zich had explodeerde. Hierbij kwamen de man en de politieagenten om het leven. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

Voor het eerst in bijna een jaar tijd zijn er geluidsopnames van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op de website van IS gepubliceerd. Het blijft echter de vraag of de 46 minuten durende boodschap inderdaad afkomstig is van al-Baghdadi aangezien het onduidelijk is of de leider nog in leven is. Islamitische Staat heeft de dood van al-Baghdadi altijd ontkend. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In de voorstad van Parijs heeft een man zijn moeder en zus doodgestoken. De aanvaller is door de politie gedood. De man was bekend bij de autoriteiten en had ernstige psychische problemen. Islamitsche Staat heeft via een verklaring de aanval opgeëist, maar er is geen bewezen link tussen de dader en IS.

Type activiteit

Aanslagen

Een hooggeplaatste jihadstrijder van de Islamitic State in the Greater Sahara is omgekomen in Mali bij een Franse luchtaanval. De aanval koste ook aan twee burgers het leven. Volgens het Franse leger was de omgekomen jihadstrijder een luitenant direct gelieerd aan de leider van ISGS. Volgens de verklaring van de Franse defensie gaat het om Mohamed Ag Almouner. De leider van ISGS is Adnan Abu Walid Sahrawi, een voormalig lid van de al-Qaeda in the Islamic Maghreb. Het Franse leger heeft ongeveer 4,000 man in de Sahel landen gestationeerd als onderdeel van een anti-terroristische operatie. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Afghanistan zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. De twee mannen hadden zich verkleed als vrouw en waren zo via de vrouweningang de moskee binnengekomen. Het gebedshuis zat vol met mensen voor het vrijdagmiddaggebed. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist is de Afgaanse tak van Islamitische Staat eerder aanslagen gepleegd op sjiitische moskeeën. De Taliban is ook actief in het gebied maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56 jaar oud. De andere twee doden waren een Amerikaan en een Zwitser. Onder de gewonden is een Nederlandse vrouw van 56. Hoewel de lokale overheid wijst naar de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, zou ISIS de aanslag hebben opgeëist. Kort daarna werd er door ISIS een video geplaatst waar te zien is hoe vijf mannen de fietsers aanvallen. Voor zover bekend zijn er geen verdere recente aanslagen in Tadzjikistan opgeëist door Islamitische Staat. 

Type activiteit

Aanslagen

juli 2018

Drie mannen die naar Syrië zijn vertrokken zijn bij verstek veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar. De mannen hadden zich vermoedelijk aangesloten bij Islamitische Staat of Jabath al-Nushra. Van een man acht de rechtbank het bewezen dat hij heeft meegedaan aan de gewapende strijd. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel. De tweede man uit Arhnem moet ook zes jaar de cel in omdat hij zich heeft aangesloten bij Jabat al-Nusra. De derde man, een in Somalië geboren jihadist die zich had aangesloten bij ISIS, kreeg zeven jaar cel opgelegd.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Colombia zijn acht voormalige FARC-leden beëdigd in het partlement. In het vredesakkoord van 2016 is afgesproken dat er tien zetels in het parlement worden gereserveerd voor voormalige FARC-leden. Het is voor het eerst dat voormalig leden zitting nemen in het parlement.

Type activiteit

nieuws organisatie

juni 2018

Na een periode van aanhoudend conflict bij de grens tussen Israël en Gaza, heeft Hamas een wapenstilstand geaccepteerd onder de voorwaarde dat Israël ook zijn wapens neerlegt en afziet van provocaties. De aanleiding voor het conflict waren prostesten die onstonden aan de grens vanwege de opening van een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Deze zijn geescaleerd nadat Israël het vuur zou hebben geopend op de demonstranten. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Nederlandse jihadist die vastzit in Irak op verdenking van terrorisme, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Eerder werd in Baghdad een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap bij een terroristische organisatie. De Iraakse gevangenissen zitten vol met buitenlandse mannen en vrouwen die wachten op een proces. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Nederlander staat in Suriname terecht voor het ronselen van strijders voor IS. De verdachte wordt samen met zijn broer verdacht van betrokkenheid bij het rekruteren voor IS. De broers hebben een Nederlandse identiteit. De zaak wordt behandeld in Paramaribo. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Militanten van Islamitische Staat schoten acht ongewapende burgers dood. Islamitische Staat claimt dat het dodental is opgelopen tot 22 en verklaard dat de slachtoffers allemaal lid waren van een door de overheid gesteunde Soennitische strijdgroep. Hoewel het Iraakse leger claimt dat het Islamitische Staat in december 2017 heeft verslagen, blijft de organisatie aanslagen plegen in Baghdad en andere delen van het land. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker acht mensen komen om het leven toen er een autobom afging. De autobom ging af vlak bij een provinciaal overheidsgebouw. Na een explosie, bestormde vier mensen het gebouw waarna een heftige strijd met de beveiligers losbarste. Alle aanvallers werden gedood na een vijf uur durend vuurgevecht.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Parijs heeft een man op straat mensen aangevallen met een mes. Een persoon kwam hierbij om het leven, vier andere zijn zwaargewond geraakt. De man is door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

De regering van Colombia en de ELN onderhandelen in Cuba verder over vrede. De onderhandelingen werden eerder gehouden in Ecuador maar dat land wil niet meer als gastland optreden. Volgens de president van Ecuador moet de ELN eerst ophouden met terroristische daden. Het doel van de Colombiaanse regering en de ELN is om eerst een wapenstilstand te onderhandelen, omdat deze in januari afliep. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In Indonesië zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen. De aanslagplegers behoren tot dezelfde familie. Het gaat om een vader, moeder en kinderen van 9, 12,16 en 18 jaar oud. De vader reed met een auto volgeladen met explosieven de Surabaya Centre Pentecostal Church binnen, terwijl de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) binnendrong in de Diponegoro Indonesian Christian Church. Tegelijkertijd pleegden de zonen van 16 en 18 jaar oud de derde aanslag op de Santa Maria Catholic Church door hun motoren met explosieven te laten ontploffen. Eerder op de dag hadden agenten in West Java vier vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Later kwamen drie mensen om - een moeder, vader en een van de drie kinderen - bij een explosie in hun appartement in Sidoarjo niet ver gelegen van de kerken. 

Een dag later kwamen tijdens een andere zelfmoordaanslag op een politie hoofdkwartier vier mensen om het leven. Deze aanval werd uitgevoerd door een familie bestaande uit vijf personen, inclusief een kind van acht jaar oud. Volgens de politie waren de drie families bevriend. Alle aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat via hun mediakanaal Amaq.  

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

De vredesonderhandelingen tussen de ELN en de Colombiaanse regering, worden na een stop van zes weken, hervat. De ELN is de laatste overgeleven linkse-guerilla groep nu dat de FARC een vredesakkoord bereikt heeft.  

Type activiteit

nieuws organisatie

Rodrigo Londono, presidentskandidaat van de FARC heeft zich teruggetrokken uit de verkiezingen vanwege zijn slechte gezondheid. De voormalige FARC-commandant heeft een zware hartoperatie achter de rug en is niet op tijd hersteld voor de verkiezingen. De overgebleven linkse-partijen hopen nu op de opelijke steun van de FARC, maar het is niet duidelijk of deze steun gegeven zal worden.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Iraakse rechtbank heeft zestien vrouwen ter dood veroordeeld vanwege hun lidmaatschap van Islamitische Staat. Volgens de rechtbank hebben de vrouwen toegegeven dat ze hebben geholpen met het voorbereiden of uitvoeren van aanslagen. Tevens waren de vrouwen waarschijnlijk allemaal getrouwd met een IS-strijder. De veroordeelden mogen nog in hoger beroep gaan. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een zelfmoordaanslag nabij de Afghaanse geheime dienst vlakbij een NAVO-hoofdkwartier, heeft aan zeker twee militairen het leven gekost. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

27 sjiitische strijders zijn om het leven gekomen door een aanslag van ISIS ten zuidwesten van de stad Kirkuk. De strijders waren onderdeel van de Hashd al-Shaabi, ofwel de Popular Mobilization Forces (PMF). De PMF strijders waren bezig met een nachtoefening toen ze werden overvallen door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

februari 2018

De Rotterdamse jihadist Adil B. is bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij had zich in Syrië aangesloten bij Jabat al-Nusra. Adil B. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, hij heeft zelfs gezegd dat hij nooit meer terug wil naar Nederland. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Nederlandse vrouw is aangehouden door de Turkse politie in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa. De Turkse politie had informatie gekregen over vermoedelijke IS-leden die gesmokkeld zouden worden van Syrië naar Turkije. Veertien mensen zijn aangehouden, waaronder enkele artsen van IS. De Nederlandse vrouw kwam in 2016 al in beeld bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is onduidelijk waar zij berecht gaat worden. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Aleaxanda Amon Kotey en El Shafee Elsheikh zijn gevangengenomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDS). De twee waren onderdeel van de beruchte IS-cel 'The Beatles' en voerden samen 27 executies uit. De meest bekende slachtoffers van de groep waren James Foley en Steven Sotloff. Het bekendste lid van 'The Beatles' was Mohammed Emwazi die de bijnaam Jihadi John kreeg. Hij kwam in 2015 om bij een drone-aanval. Het vierde lid van de groep was Aine Davis, hij was al eerder opgepakt in Turkije. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Per 1 december 2017 zal Hamas het bestuur over Gaza overdragen aan de Palestijnse regering. De leiders van de organizaties Fatah en Hamas bereikten hier, onder leiding van Egyptische functionarissen, een akkoord over. Fatah verloor in 2007 de strijd om Gaza van Hamas waarna de Palestijnse regering alleen nog regeerde over de Westelijke Jordaanoever. De machtsoverdracht maakt een einde aan de geïsoleerde positie en de slechte economische situatie van Gaza binnen de Palestijnse autoriteiten. Ondanks dat Hamas een kleinere organizatie blijft dan Fatah, blijft de groep wel de machtigste gewapende Palestijnse beweging.

Type activiteit

nieuws organisatie

januari 2018

Oud-leider Rodrigo Londoño Echeverri, beter bekend onder de naam Timochenko, stelt zich verkiesbaar als presidentskandidaat. Sinds het vredesakkoord van 2016 probeert hij de FARC om te vormen naar een politieke partij. Volgens het akkoord zou de FARC tien zetels in het parlement moeten krijgen. Hier tegenover staat, dat de voormalige leden hun misdaden moeten opbiechten tegenover een speciaal tribunaal. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In Afghanistan zijn elf militairen gedood bij een aaslag op een eenheid die de Marshal Fahim militare academie in Kabul bewaakt. Daarnaast zijn er zeker zestien militairen gewond geraakt. Via hun eigen persbureau Amaq heeft ISIS de aanslag opgeeïst. Een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Defensie benadruk dat de eenheid het doelwit was en niet de academie. De aanslag werd uitgevoerd door vijf militanten bewapend met automatische wapens. Twee van hen bliezen zichzelf op, twee anderen zijn omgekomen bij het vuurgevecht en de laatste militant is gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

De vredesonderhandelingen tussen de Columbiaanse regering en de ELN zijn stopgezet. Recente aanslagen door de ELN waren de directe aanleiding voor president Santos om zijn hoofdonderhandelaar terug te roepen. De Columbiaanse regering claimt dat de ELN een olie-instalatie en een marinebasis heeft aangevallen. Hierbij raakten twee militairen gewond.

Type activiteit

nieuws organisatie

december 2017

In een open brief aan de Verenigde Naties laat het Columbiaanse ELN weten bereid te zijn om de wapenstilstand te verlengen op de voorwaarde dat de vredesonderhandelingen met de regering van president Juan Manuel Santos voldoende voortgang boekt. Na meer een conflict van 53 jaar lukte het om in oktober 2017 over de eerste wapenstilstand te onderhandelen. Het bestand eindigt op 9 januari. De regering en ELN onderhandelen al zo'n 10 maanden over een vredesakkoord. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Iraakse permier Haider al-Abadi meldt dat na drie jaar alle Isis-troepen uit Iraaks grondgebied zijn verdreven. Al-Abadi noemt het verdrijven van ISIS uit Mosul als belangrijk kantelpunt in de strijd. Twee maanden na de val van Mosul viel ook de Syrische stad Raqqa, ook wel de hoofdstuk van ISIS genoemd, in handen van de coalitie. Het wordt echter niet verwacht dat de strijd tegen ISIS nu voorgoed voorbij is. 

Type activiteit

nieuws organisatie

november 2017

Bij een zelfmoordaanslag in de Jeminitische stad Aden zijn zeven soldaten om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist ramde zijn met explosief geladen wagen tegen een hek van de veiligheidsdienst. Na de explosie volgden een vuurgevecht tussen de veiligheidstroepen en de vermeende terroristen. ISIS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 100 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom van ISIS. De bom ontploften op een weg die gebruikt wordt om voedsel te transporteren naar gebieden die nog bezet worden door ISIS. De weg was waarschijnlijk erg druk omdat mensen de recente gevechten in Deir al-Zor probeerde te ontvluchten. De stad is een van de laatste steden die nog in de handen van ISIS is. Deir al-Zor was sinds 2014 onder controle van ISIS maar is nu bevrijd door het Syrische leger. ISIS bezet echter nog zeker 40% van de provincie Deir al-Zor. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in New York zijn acht mensen om het leven gekomen. Een man reed in een pick-uptruck ongeveer anderhalve kilometer lang over een fiets- en voetgangerspad vlakbij de World Trade Centres. De dader, Sayfullo Saipov, is van Oezbeekse afkomst, 29 jaar oud, en woonde sinds 2010 in de Verenigde Staten. Autoriteiten hebben in zijn auto een briefje gevonden waarin hij claimt dat hij de aanslag pleegde uit naam van ISIS. Ook werden er op zijn twee telefoons ISIS gerelateerde propaganda gevonden, het materiaal bestond uit in totaal 90 video's en bijna 3.800 foto's. Saipov is door politieagenten in zijn buik geschoten en zal terecht gesteld gaan worden voor 'federal terrorism charges'.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

In Duitsland is een Nederlandse man aangeklaagd voor terrorisme. Musa A. is een van de leiders van de extreem-linkse Turkse beweging DHKP-C. Musa A. wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en van terrorismefinanciering, wapensmokkel, het regelen van valse paspoorten en het bieden van onderdak aan gezochte DHKP-C-leden.  

Type activiteit

nieuws organisatie

Tijdens een festival in Las Vegas opende de 64-jarige Stephen Paddock het vuur op het publiek. Vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort schoot hij 59 mensen dood en verwonde hij meer dan 500 personen. Paddock had onder andere meerdere semi-automatische wapens en messen op zijn kamer liggen. Ook had hij buiten zijn kamer camara's geïnstalleerd zodat hij de gang van het hotel in de gaten kon houden. De politie heeft ook volautomatische wapens gevonden waarvan het onduidelijk is hoe Paddock daaraan gekomen is. Over het motief van Paddock is niets bekend. Hoewel Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist, zijn er geen directe aanleidingen gevonden dat de organisatie ook maar iets te maken had met de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Militairen hebben een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes bij station St. Charles. Hierbij vielen twee slachtoffers. De twee vrouwelijke slachtoffers waren 17 en 20 jaar oud. Militairen die het station bewaken, opende meteen het vuur op de aanvaller. De man was eerder in september aangehouden voor winkeldiefstal, maar was verder niet bekend bij de politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een explosie op metrostation Parson Green zijn 29 mensen gewond geraakt nadat een emmer gevuld met explosieven gedeeltelijk ontplofte. Islamitische Staat heeft verklaard dat de aanslag is gepleegd door een aan 'ISIS verwante organisatie'.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met explosieven zijn in Irak minstens zesitg doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen, bij een controlepost en een restaurant langs de snelweg. Een van hen blies zich op in het drukbezochte restaurant. De andere aanvallers openede het vuur op de gasten. Buiten blies een aanvaller zich op in een auto vol met explosieven. Onder de doden zijn politieagenten en sjiitische pelgrims uit Iran en Iraq. De pelgrims maken weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Brussel hebben militairen een man neergeschoten die twee militairen had aangevallen met een mes. Eén militair raakte daarbij gewond. De dader, een 30-jarige Belg van Somalische afkomst, werd in kritieke naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Brusselse burgemeester spreekt van een daad van een “geïsoleerd individu.” ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Barcelona zijn 15 mensen gedood en zeker 130 mensen gewond geraakt toen een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. De aanslag is opgeëist door ISIS. In de daaropvolgende nacht van donderdag (17 augustus) op vrijdag (18 augustus) raakten nog zeven mensen gewond (één agent en zes burgers) toen een auto inreed op voetgangers in Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De Catalaanse politie verklaart dat een groep van twaalf mannen uit Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, verantwoordelijk is voor beide aanslagen, en dat deze volledig is opgerold: Vier van hen zijn opgepakt, de anderen zijn gedood door de politie of omgekomen bij een explosie in de nacht van woensdag (16 augustus) op donderdag (17 augustus) in de vermoedelijke uitvalsbasis van de groep in Alcanar. De politie gaat er vanuit dat de groep in Alcanar al enige tijd bezig was met het maken van explosieven. Omdat door de plotseling ontploffing een bomaanslag niet meer mogelijk was, zou de groep volgens de politie gekozen hebben voor andere middelen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Kabul, Afghanistan. Daarbij werd de Iraakse ambassade aangevallen door vier gewapende mannen. Eén van hen blies zichzelf op bij de poort van de ambassade, waarna de drie anderen de ambassade betraden. Alle drie werden ze gedood tijdens een vier uur durende confrontatie met Afghaanse veiligheidsdiensten. Zeker twee medewerkers van de Afghaanse ambassade werden bij de aanslag gedood. Ook raakten drie politieagenten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Het aan ISIS geleerde persbureau Amaq heeft de dood van twee Chinese gijzelaars bekendgemaakt. Op 24 mei 2017 werd het tweetal ontvoerd door gewapende mannen verkleed als politieagenten in Quetta, in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van de twee Chinese bevestigd. In eerste instantie werd aangenomen dat het om twee taaldocenten ging. Later kwam de Pakistaanse overheid met de verklaring dat het twee Chinese predikers betrof.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 18 doden en 50 gewonden gevallen. Rond 11.00 uur betraden vier gewapende mannen verkleed als vrouw het parlementsgebouw. Eenmaal binnen opende zij het vuur. Eén van de daders blies zichzelf rond 13.00 uur op. De andere drie werden later gedood door de Iraanse Revolutionaire Garde. Min of meer gelijktijdig vond een tweede aanslag plaats bij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, waarbij ook een bomgordel tot ontploffing werd gebracht. De Iraanse overheid verklaarde later een mogelijke derde aanslag te hebben voorkomen. Teheran verklaarde tevens het brein van de aanslagen te hebben gedood. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS. Het is de eerste keer dat ISIS een aanslag in Iran opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gewapende overval op het Resort World Hotel in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. De dader, Jessie Javier Carlos (42), betrad rond middernacht het casino van het toeristenresort. Daar loste hij eerst schoten tegen het plafond met een M4 machinegeweer, waarna hij enkele speeltafels in brand stak. De dodelijke slachtoffers kwamen door verstikking om het leven door de dikke rook die daardoor ontstond. In de ontstane chaos vulde Carlos een tas met fiches ter waarde van zo'n twee miljoen euro. Bewakingspersoneel opende daarna het vuur op de dader, die daarbij een schotwond opliep. De dader vluchtte daarop naar een hotelkamer, waar hij later zelfmoord pleegde. De aanval is opgeëist door ISIS. Volgens de Filipijnse politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het terroristische aanslag betrof. Volgens de politie was de dader een gokker en had hij een ander motief: hij stond ruim vier miljoen Filipijnse peso (70.000 euro) in het rood.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2017

Bij een aanslag in Londen zijn 8 mensen gedood en 48 mensen gewond geraakt. Rond 22.00 uur (lokale tijd) reed een bestelbusje in op voetgangers op de London Bridge. De bestelwagen crashte kort daarop bij de Borough High Street, ter hoogte van het Barrowbow & Banker café. De drie inzittenden – Khuram Shazad Butt (27), Rachid Redouane (30) en Youssef Zeghba (22) – vervolgden daarop hun weg te voet richting de Borough Market. Onderweg vielen zij omstanders aan met keramische messen. Ook droegen de daders vesten die eruit zagen als bomvesten, maar deze bleken nep te zijn. Het drietal werd bij het Wheatsheaf café gedood door de politie. Daarbij werden door de politie 46 kogels afgevuurd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 20 doden en 80 gewonden gevallen. Rond middernacht werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een populaire ijswinkel in het Karrada district. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven en raakten 40 mensen gewond. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom bij een overheidsgebouw in het Karkh district. Daarbij vielen zeker 7 doden en 40 gewonden. ISIS heeft beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Manchester zijn 22 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De dader, de 22-jarige Brit Salman Abedi, blies zichzelf rond 22.30 uur op in de hal die de Manchester Arena verbindt met het Victoria Station. In de Manchester Arena was net een concert van Ariana Grande afgelopen en waren de bezoekers aan het vertrekken. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een aanslag in Tikrit, Irak, zijn zeker 31 doden en 40 gewonden gevallen. De daders, gekleed in politie-uniform, reden de stad binnen in een voertuig van de politie. De aanslag was gericht op een politie checkpoint en de woning van een politie officier. Twee daders bliezen zichzelf op. Drie anderen werden gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Egypte zijn zeker 40 doden en 100 gewonden gevallen. De eerste bom ontplofte 's ochtends bij de koptische Sint George kerk in Tanta, ten noorden van Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De tweede bomaanslag vond enkele uren later plaats bij de koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië. De dader probeerde de kathedraal binnen te stormen, maar werd bij de ingang tegengehouden door de bewaking. Vervolgens blies de dader zichzelf op. Hierbij vielen 17 doden en bijna 50 gewonden. Wegens de viering van Palmzondag was het in beide kerken druk. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij explosies in Sylhet, Bangladesh, zijn zeker 6 doden en 40 gewonden gevallen. De explosieven werden tot ontploffing gebracht toen speciale politie- en militaire eenheden een schuilplaats van een aan ISIS-gelieerde groepering probeerden te overmeesteren. Onder de doden zijn zeker twee politie agenten en twee burgers. ISIS heeft via persbureau Amaq verklaart “een aanslag op Bangladeshische veiligheidsdiensten in Sylhet” gepleegd te hebben. De Bangladeshische overheid ontkent aanwezigheid van ISIS in Bangladesh, en legt de verantwoorlijkheid bij een nieuwe tak van Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Dhaka, Bangladesh, zijn twee agenten gewond geraakt. De aanslag vond rond 13:00 uur plaats bij een barak van speciale politie-eenheden (Rapid Action Battalion). De dader gebruikte een zelfgemaakt explosief. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op het Hazrat Shahjalal International Airport (Dhaka, Bangladesh) liepen enkele omstanders lichte verwondingen op. De aanslag is opgeëist door ISIS. ISIS verklaarde dat de aanslag is uitgevoerd door Abu Muhammad al-Bangali.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Londen zijn vier dodelijke slachtoffers en zeker 50 gewonden gevallen. De dader, de 52-jarige Khalid Masood, reed rond 14:40 in op publiek op de  Westminister Bridge. De auto botste vervolgens tegen het hek van het Palace of Westminister en kwam tot stilstand. De dader vervolgde te voet zijn weg naar het parlementsterrein. Daar stak hij een agent neer. Masood werd daarna door de politie neergeschoten. Kort daarop overleed hij. Naast de  agent en de dader overleefden ook drie omstanders de aanslag niet. De aanslag is opgeëist door ISIS. De Britse politie verklaart echter dat de dader geen banden had met ISIS noch al-Qa'ida.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Eerdere berichten van de Iraakse en Syrische overheden stelden het aantal dodelijke slachtoffers vast op zeker 40. Later sprak het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van 74 doden en 120 gewonden. Onder de slachtoffers zijn voornamelijk Iraakse pelgrims. De aanslag is opgeëist door Hay'at Tahrir al-Sham, die verklaart dat de aanslag was gericht tegen door Iran gesteunde milities die aan de zijde van het Syrische regime strijden. De aanslag was daarmee een boodschap naar Iran.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op het Sardar Mohammad Daud Khan ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen. 50 anderen raakten gewond. De daders waren vermomd als artsen en in het bezit van handgranaten en automatische wapens. Zij werden na een urenlang vuurgevecht gedood door Afghaanse commando's. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de Syrische stad Homs zijn zeker 30 doden en 20 gewonden gevallen bij een reeks zelfmoordaanslagen op twee gebouwen van de Syrische veiligheidsdienst. Onder de dodelijke slachtoffers is het hoofd militaire inlichtingen, Hassan Daabul. Volgens verschillende nieuwsmedia zijn de aanslagen gepleegd door zes daders. De aanslag is in een videoboodschap opgeëist door het nieuw opgerichtte Hay'at Tahrir al-Sham, dat voor een groot deel bestaat uit (het formeel opgeheven) Jabhat Fatah al-Sham. In deze videoboodschap verklaart Abu Muhammad al-Julani dat de aanslagen zijn gepleegd zijn door een vijftal leden van de Hay'at Tahrir al-Sham alliantie.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag in Sousian, Syrië, zijn zeker 60 doden gevallen. De eerste explosie vond plaats bij een checkpoint onder controle van het Vrije Syrische Leger (FSA). Hierbij zouden meer dan 50 doden zijn gevallen waaronder zeker 30 burgers. De tweede explosie, twee kilometer ten zuiden van Sousian, volgde enkele uren later. Hierbij vielen 8 doden . Volgens nieuwsmedium Al Jazeera zijn beide explosies veroorzaakt door een zelfmoordaanslag met een autobom. De aanslag is opgeëist door ISIS, en volgt een dag nadat ISIS werd verdreven uit het nabijgelegen al-Bab. Al-Bab was het laatste belangrijke ISIS bolwerk in noordwest-Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een aanslag in de zuidelijk gelegen Turkse stad Viranşehir zijn 2 doden en 17 gewonden gevallen. Een autobom werd vanaf afstand tot ontploffing gebracht, waarbij een kind van 11 en een beveiliger werden gedood. De PKK heeft de aanslag opgeëist. De organisatie verklaart dat de aanslag een vergeldingsactie is voor drie Koerdische strijders, die eerder door de Turkse overheid zijn gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Sehwan Sharif, Pakistian, zijn zeker 75 doden en 150 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom, circa 180 kilometer ten noordoosten van Pakistan’s grootste stad Karachi. De dader zou een  granaat hebben gegooid naar een menigte die bijeen was gekomen voor een ritueel. Daarna heeft hij zichzelf opgeblazen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Gao, Mali, zijn zeker 60 doden en 100 gewonden gevallen. Een auto met explosieven reed het terrein op van een militair kamp en werd daar tot ontploffing gebracht. De aanslag is opgeëist door Al Mourabitoun, de Malinese tak van al Qai'da in de Islamitische Maghreb (AQIM). In een verklaring van AQIM benoemt de organisatie de dader; Abdul Hadi al-Fulani. Malinese media spraken eerder van vijf daders. De aanslag zou vergelding zijn voor samenwerking met Frankrijk.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 28 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats op een drukke markt. Eén van de explosieven zou vanuit afstand op straat tot ontploffing gebracht zijn, en werd gevolgd door een zelfmoordaanslag. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 13 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De dader reed met een auto naar een groentemarkt in het voornamelijk sjiitische Jamilia district (Sadr-stad), en bracht de auto tot ontploffing. Enkele uren later bracht een tweede dader zijn bomvest tot ontploffing op een markt in het Baladiyat district. Daarbij kwamen 7 personen om en raakten 50 personen gewond. Via Twitter heeft ISIS persbureau Amaq beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de regio Bagdad, Irak, zijn zeker vijf aanslagen gepleegd. In ieder geval een aantal daarvan is opgeëist door ISIS.

ISIS eistte een zelfmoordaanslag in het oosten van Bagdad op. Hierbij kwamen tientallen mensen om het leven en vielen er meer dan 60 gewonden. De aanslag vond plaats op een druk plein in Sadr-stad. 100 kilometer ten noorden van Bagdad, in Samarra, werden twee politiestations aangevallen en tijdelijk overgenomen. Daarbij zouden ten minste zeven politieagenten gedood zijn. ISIS persbureau Amaq verklaarde dat ISIS politieagenten had gedood.

ISIS verklaart dat de aanslagen vergeldingsacties zijn.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval op een politie checkpoint in Najaf, Irak, zijn zeven Iraakse politieagenten gedood. Bij de aanval waren meerdere schutters betrokken. Ten minste één van de daders pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Istanbul, Turkije, zijn 39 mensen gedood. 70 anderen raakten gewond. De dader betrad tijdens de oudjaarsnacht de nachtclub Reina, en zou daar 180 kogels hebben afgevuurd. De aanslag is opgeëist door ISIS, en zou een wraakactie zijn voor Turkse betrokkenheid in Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 49 militairen gedood. Ten minste 60 anderen raakten gewond. De dader, vermomd als militair en zichzelf voordoend als mindervalide, blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Een week eerder werd een soorgelijke zelfmoordaanslag gegepleegd bij dezelfde legerbasis. Ook die werd opgeeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zijn twaalf doden en tientallen gewonden gevallen. De dader reed rond 20.00 uur met een vrachtwagen in op kerstkramen op het plein bij de Gedächtniskirche. De vrachtwagen had hij eerder weten te bemachtingen door de oorspronkelijke Poolse chauffeur te doden. Een etmaal na de aanslag eistte ISIS de aanslag op via ISIS persbureau Amaq. De vermoeddelijke dader, een Tunesiër, is enkele dagen later doodgeschoten bij een routinecontrole in Sesto San Giovann, Italië.

Type activiteit

Aanslagen

In Karak, Jordanië, zijn 10 mensen neergeschoten. Onder de doden zijn zeven politieagenten, twee Jordaanse burgers en een Canadese toerist. Tientallen anderen zouden gewond geraakt zijn. De schietpartij begon in Qatrana, nadat de politie afging op een melding van een buskruitgeur. De daders vertrokken vervolgens naar Karak en bestormden daar het het Karak kruisvaarderskasteel, een belangrijke toeristische trekplijster in Jordanië. Het duurde tot diep in de nacht totdat het Jordaanse leger het kasteel weer onder controle had. De vier daders werden daarbij gedood. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Kayseri, Turkije, zijn ten minste 13 doden en 50 gewonden gevallen bij een aanslag met een autobom. De aanslag was gericht op een passerende bus met 25 militairen die op weekendverlof gingen. Alle doden zijn militairen. De aanslag is opgeist door de Teyrebazen Azadiya Kurdistan.

Type activiteit

Aanslagen

De Syrische stad Palmyra is opnieuw in handen van ISIS. ISIS had Palmyra eerder onder controle tussen mei 2015 en maart 2016, waarna de stad in handen kwam van het Syrische leger. Begin december begon ISIS een offensief om de stad te heroveren. ISIS strijders betraden de stad op 10 december, maar werden op 11 december weer verdreven door het Syrische leger en Russische bombardementen. Later die dag viel ISIS opnieuw aan, trok het Syrische leger zich terug, en kreeg ISIS opnieuw controle over de stad.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag bij de St. Mark kathedraal in Caïro, Egypte, zijn zeker 25 doden gevallen. Zeker 49 anderen raakten gewond. De dader liep met een bomgordel de kathedraal binnen en bracht deze tot ontploffing in een kapel. Volgens de Egyptische autoriteiten was de dader aanhanger van de Moslimbroederschap en zou hij zich hebben aangesloten bij een een aan ISIS gelieerde cel. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag bij het Besiktas-stadion in Istanbul, Turkije, zijn 44 doden en zeker 150 gewonden gevallen. De eerste explosie betrof een zelfmoordaanslag met een auto buiten het stadion. Minder dan een minuut later blies een zelfmoordterrorist te voet zichzelf op in een aangrenzend park. Onder de doden zijn vooral oproerpolitie. De aanslag is opgeist door de Koerdische Vrijheidsvalken (Teyrebazen Azadiya Kurdistan, TAK).

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 45 militairen gedood. Ten minste 50 anderen raakten gewond. De dader blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris bij de ingang van de legerbasis. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomaanslag bij het al-Nakheel winkelcentrum in het oosten van Bagdad zijn ongeveer 40 doden en 60 gewonden gevallen. Twee autobommen werden tot ontploffing gebracht. Eén daarvan zou een geparkeerde auto zijn. De tweede explosie was vermoedelijk een zelfmoordaanslag. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

november 2016

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Hilla, ten zuiden van Bagdad, zijn naar schatting tientallen doden en gewonden gevallen. Schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van ongeveer 50 tot ongeveer 100. De autobom werd tot ontploffing gebracht bij een benzinestation. Onder de slachtoffers zijn veel Iraanse pelgrims. Zij waren op de terugweg van de jaarlijkse bedevaart naar de stad Karbala. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomexplosie in de buurt van Hub, in het zuidwesten van Pakistan, zijn zeker 52 doden en 105 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Shah Noorani heiligdom, waar honderden mensen aanwezig waren in verband met een rituele dans. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee aanslagen in de zuidoostelijke Turkse steden Diyarbakir en Kiziltepe zijn ten minste acht doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens de Turkse autoriteiten zit de PKK achter beide aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Qamishli, een Noord-Syrische stad aan de Turkse grens, zijn minstens veertig mensen gedood en ongeveer 140 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een regeringsgebouw en politiebureau. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In een trein in het Duitse Würzburg heeft Muhammad Riyad passagiers aangevallen met een mes en een bijl. Vijf passagiers raakten gewond. Riyad, een 17 jarige Afghaan die twee jaar geleden naar Duitsland kwam, vluchtte toen iemand aan de noodrem trok. Hij is door agenten gedood. ISIS’s persbureau, Amaq News Agency, heeft een video van Riyad online geplaatst waarop hij beweert een ISIS-strijder te zijn en een aanslag in Duitsland te gaan plegen. Riyad zou regelmatig contact met leden van ISIS in onder meer Saudi-Arabië hebben gehad. In zijn huis werden een zelfgemaakte ISIS-vlag en een brief gevonden waaruit zijn radicalisering blijkt.

Type activiteit

Aanslagen

Op de boulevard van Nice heeft de Tunesische Mohamed Lahouaiej-Bouhlel met een vrachtwagen honderden meters door een grote mensenmassa gereden. De mensen waren samengekomen om op Frankrijks nationale feestdag naar een vuurwerkspektakel te kijken. Bij de aanslag zijn zeker 85 mensen gedood en minstens 256 anderen gewond geraakt. Bouhlel was volgens de openbaar aanklager al maanden bezig met het voorbereiden van de aanslag. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft zeker twintig mensen gedood bij een controlepost in Bagdad. De aanslag werd gepleegd in de overwegende sjiitische wijk Kadhimiya. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 80 mensen gedood en 230 gewond geraakt. De aanslagen werden gepleegd tijdens een demonstratie van Hazaren, een etnische minderheidsgroep in Afghanistan, die eiste dat er hoogspanningsmasten zouden komen in hun provincies. De aanslagen werden opgeëist door de Pakistaans-Afghaanse tak van ISIS. Dit is de eerste aanslag die ISIS in de hoofdstad van Afghanistan opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Op een festival in het Beierse Ansbach heeft Mohammad Daleel, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij vijftien mensen gewond zijn geraakt. Daleel was een afgewezen asielzoeker en stond op het punt uitgezet te worden. Hij zou contact hebben gehad met ISIS-leden. Uit chatberichten op zijn telefoon zou blijken dat Daleel van plan was de explosieven op afstand te laten exploderen en het te filmen. Daleel zou vanwege zijn labiele psychische toestand in een inrichting hebben gezeten. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Saint-Etienne-du-Rouvray is tijdens een gijzelingsactie een priester vermoord door twee mannen, Abdel-Malik Nabil Petitjean en Abdel Kermiche. Kermiche was kort geleden ontslagen uit de gevangenis waar hij tien maanden vast zat voor zijn pogingen zich aan te sluiten bij ISIS in Syrië. Ook Petitjean was bekend bij de veiligheidsdiensten vanwege zijn radicalisering. De twee mannen zijn door de politie doodgeschoten. Ze hadden pistolen en messen en droegen nepexplosieven. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Buyir in het noorden van Syrië hebben strijders van ISIS 24 mensen geëxecuteerd. De stad ligt in de buurt van Manbij, een strategische stad waar al twee maanden wordt gevochten tegen ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn ten minste 292 doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. ’s Nachts blies een zelfmoordterrorist een busje met explosieven op in de buurt van een druk winkelcentrum. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Door een bomaanslag op een bar in Puchong, een stadje in de buurt van Kuala Lumpur in Maleisië, zijn acht mensen verwond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee Maleisische ISIS-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft een reeks aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië. In Jeddah, een kuststad in het westen van Saudi-Arabië, was het VS consulaat het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen beveiligers een verdachte man in de gaten kregen zou hij in een parkeergarage zijn explosieven tot ontploffing hebben gebracht. Elders zijn bij een zelfmoordaanslag op een moskee vier beveiligers gedood en vijf anderen gewond geraakt. In Qatif, een stad in het oosten van Saudi-Arabië waren kort na elkaar twee explosies.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een bakkerij in Hasaka, in het noordoosten van Syrië, zijn minstens zestien mensen gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS. De terreurorganisatie zou de Koerdische YPG militie, die vrijwel de hele Hasaka provincie in handen hebben, hebben willen aanvallen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een sjiitisch heiligdom in Balad, een stad ten noordwesten van Bagdad, zijn minstens 35 mensen omgekomen en meer dan vijftig mensen verwond. Het heiligdom werd bestook met mortiervuur en een zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen bij de ingang van het gebouw. Vervolgens zouden gewapende strijders mensen hebben doodgeschoten in en rondom het heiligdom. Een andere zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen in de vluchtende menigte terwijl een derde zelfmoordterrorist werd gedood voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Op het moment van de aanslag werd het Suikerfeest gevierd.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gijzelingsactie in een restaurant in een de diplomatenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn 20 mensen omgekomen. Het gaat om negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan. Overlevenden vertelden dat de gijzelaars een vers uit de Koran moesten opzeggen. Lukte ze dit niet, dan werden ze vermoord. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Bij de bestorming door de politie zijn ook tientallen agenten gewond geraakt. Alle terroristen die bij de gijzeling betrokken waren, woonden in Bangladesh. Vijf van de zes mannen stonden op een opsporingslijst.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens de Turkse veiligheidsdienst zouden militanten van de PKK een bermbom hebben laten ontploffen op het moment dat er een militair voertuig langs reed. Bij de aanslag zijn twee soldaten gedood en twee andere verwond. Een dag eerder zouden volgens het Turkse leger ook twee soldaten gedood zijn en drie anderen verwond bij aanvallen van de PKK in de Diyarbakir provincie. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de Egyptische Sinaï provincie is een koptische priester doodgeschoten door militanten van ISIS. In Arish pleegde ISIS ook een aanslag waarbij een politieagent om het leven kwam toen zijn konvooi geraakt werd door een bomaanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een autobomaanslag in Istanbul zijn zeven agenten en vier burgers om het leven gekomen. De aanslag was gericht op een politievoertuig en is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

In Jordanië zijn aan de grens met Syrië zes Jordaanse militairen gedood bij een autobomaanslag. Een zevende soldaat overleed een aantal dagen later aan zijn verwondingen. De auto stond geparkeerd bij een vluchtelingenkamp en ontplofte toen een Jordaans konvooi langsreed. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de havenstad Mukalla in het zuidoosten van Jemen, zijn bij drie gecoördineerde bomaanslagen minstens 38 mensen om het leven gekomen en meer dan 20 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een militaire controlepost, een militair hoofdkwartier en een groep militairen. ISIS heeft de aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Magnanville, een dorp ten westen van Parijs, zijn een politiecommandant en zijn vrouw gedood. Hun zoon (3) is ongedeerd gebleven. De dader, Larossi Abballa, stak de man voor diens woning dood en gijzelde zijn vrouw en zoon. Vervolgens vermoorde hij ook de vrouw van de politiecommandant. Bij de bestorming van het huis is Abballa doodgeschoten. Hij had een lijst bij zich met andere mogelijke doelwitten. Abballa zette na de moorden een dreigvideo van 12 minuten op Facebook. De video verscheen later ook op de website van Amaq, ISIS's persbureau. Abballa zou herhaaldelijk gezegd hebben namens ISIS te handelen. In 2013 werd hij al veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de jihad in Pakistan.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Istanbul is een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Bij de aanslag zouden 11 mensen zijn gedood en zeker 36 mensen gewond zijn geraakt. Een geparkeerde auto werd tot ontploffing gebracht toen de bus met agenten langsreed. TAK heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Bagdad zijn twee aanslagen gepleegd, waarbij minstens 25 doden zijn gevallen en meer dan 70 mensen gewond zijn geraakt. In Bagdad al-Jadeeda, een oostelijke wijk van de Iraakse hoofdstad, ontplofte een autobom. In Taji, ten noorden van Bagdad, liet een zelfmoorterrorist zijn auto ontploffen bij een militair checkpoint.

Type activiteit

Aanslagen

Drie mannen die waren veroordeeld voor moord zijn door Hamas in Gaza geëxecuteerd. Een van de mannen is opgehangen, de andere twee zijn door een vuurpeleton gedood. Hamas heeft voor de executies niet de noodzakelijke toestemming gevraagd van president Abbas. 

Type activiteit

Aanslagen

In de Syrische steden Latakia, Jablah en Tartus, aan de Mediteraanse kust, zijn bij minstens zeven bomaanslagen bijna 150 mensen om het leven gekomen en minstens 200 gewond geraakt. De zelfmoord- en autobommenaanslagen vonden plaats onder andere plaats bij een ziekenhuis, busstation en electriciteitsbedrijf. ISIS heeft de aanslagen opgeëist en stelt dat de aanslagen gericht waren op Alawitische minderheid waartoe ook Bashar al-Assad behoort.

Type activiteit

Aanslagen

In juli 2015 heeft JaN de Japanse journalist Jumpei Yasuda in Syrië gegijzeld. Nadat er in maart van 2016 een video op het internet verscheen waarin Yasuda een statement voorleest, is er eind mei een foto van de gijzelaar op internet geplaatst. Op de foto laat Yasuda een vel papier zien waarop hij in het Japans om hulp vraagt.

Type activiteit

Aanslagen

In Aden zijn bij een dubbele zelfmoordaanslag tientallen mensen om het leven gekomen. Een bom werd tot ontploffing gebracht bij een rij wachtende mensen die zich wilden inschrijven voor het Jemenitische leger. Een andere bom werd temidden van een groep nieuwe rekruten tot ontploffin gebracht. Hierbij zijn minstens 40 doden en 60 gewonden gevallen. ISIS heeft op sociale media de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2016

Bij drie bomaanslagen in Bagdad zijn meer dan 100 mensen gedood en zeker 175 mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de sjiitische wijk Sadr City waar een autobom ontplofte op een drukke markt. Een zelfmoordterrorist liet vervolgens zijn bomvest ontploffen bij een checkpoint bij de wijk Kadhimiya. Een derde bom ontplofte bij een checkpoint in een overwegend soennitisch district van West-Bagdad. Alle aanslagen zijn geclaimd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS-strijders hebben tijdens een offensief tegen regeringstroepen in Deir al-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige Syrische provincie bij de grens met Irak, verschillende openbare gebouwen ingenomen. Een van de gebouwen is een ziekenhuis dat in gebruik is. Er is niets bekend over het lot van de staf en de patiënten. In 2012 zou ongeveer 90% van de provincie en 50% van de hoofdstad in handen van rebellen zijn gekomen. Hoewel vervolgens ISIS in 2014 vrijwel de hele provincie innam, heeft het Syrische leger tot op heden een deel van de hoofdstad in handen weten te houden.

Type activiteit

Aanslagen

In al-Mukalla, in het zuiden van Jemen, zijn bij een zelfmoordaanslag 25 doden gevallen en enkele tientallen mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd voor een politiebureau waar een groep rekruten zich had verzameld. Hoewel aanslagen in deze regio meestal worden gepleegd door al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS), is deze aanslag opgeëist door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een Iraakse gasfabriek ten noorden van Bagdad zijn ten minste 11 mensen om het leven gekomen. Een auto met explosieven werd bij de ingang van de fabriek tot ontploffing gebracht waardoor zes mannen het terrein op konden lopen en hun bomgordels lieten ontploffen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Op markten in sjiitische wijken in Bagdad zijn binnen enkele uren drie bomaanslagen gepleegd. Hierbij zijn minstens 69 mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen was in de noordelijke wijk Sha'ab waar eerst een autobom afging. Vervolgens liet een zelfmoordterrorist zijn bomvest temidden van de toegenselde omstanders ontploffen. In de zuidelijke wijk Dora en de noordelijke wijk Sadr City werden kort daarna de twee andere aanslagen gepleegd. Dora is een gemixte sunni-shia wijk en Sadr City is overwegend sjiitisch.  Twee van de aanslagen, waaronder de bloedigste in Sha'ab, zijn opgeëist door ISIS. De andere aanslag is nog niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In het noorden van Irak hebben strijders van ISIS een Amerikaanse Navy SEAL gedood. In een stad in de buurt van Mosul bestromden strijders van ISIS de Koerdische Peshmerga-strijders. Door gebruik te maken van zelfmoordacties en bomauto's kwamen ze door de frontlinie waarachter de Navy SEALs zich bevonden. De ISIS-strijders werden snel verdreven uit de stad, wel kwam hierbij een Navy SEAL om het leven. Navy SEALs zijn de elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Dit is de derde Amerikaan die omkomt in de regio.

Type activiteit

Aanslagen

april 2016

Vrijdag avond hebben naar verluid acht personen in drie gecoördineerde aanvallen in Parijs 130 mensen gedood. Tijdens een voetbalwedstrijd in het Stade de France blazen drie mannen zichzelf in de buurt van het stadium op. Vijf minuten na de eerste explosie openen twee andere mannen het vuur in een uitgaansgebied in het centrum van Parijs. Ze beschieten mensen op straat en in restaurants, bars en cafés, waarna een van de terroristen zichzelf opblaast. Vervolgens dringt een derde groep terroristen het theater Bataclan binnen, waar ze tientallen concertgangers doodschieten. De drie mannen dragen bomgordels. Twee van hen brengen deze in het theater tot ontploffing, de derde wordt doodgeschoten door de politie. ISIS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist. President François Hollande noemt de aanvallen een oorlogsdaad georganiseerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2016

In de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem hebben twee terroristen kort na elkaar zelfmoordaanslagen gepleegd. Een uur later was er ook een explosie bij metrostation Maalbeek. Het station ligt in het centrum van Brussel, dichtbij het centraal station en het EU parlement. Op het vliegveld en het metrostation zijn in totaal 32 doden gevallen en minstens 136 mensen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomaanslag in het centrum van Ankara zijn 37 mensen gedood en minsten 125 verwond. De aanslag werd gepleegd op een druk verkeersknooppunt in een wijk met veel winkels en restaurants. De meeste slachtoffers zijn burgers. De aanslag is opgeëist door de Koerdische TAK. De TAK schrijft dat de aanval gericht was tegen veiligheidstroepen en dat burgerslachtoffers onvermijdelijk waren. Er zouden nog meer aanslagen volgen. Ondanks het bericht van de TAK stelt de Turkse regering dat de PKK achter de aanslag zit.

Type activiteit

Aanslagen

Strijders van ISIS hebben met een mortiergranaat op een controlepost in de buurt van de stad Arish zeker dertien Egyptische agenten gedood. Tevens zijn ambulances die te hulp kwamen onder vuur genomen. Na de aanslag zijn bij een vuurgevecht vijf IS-strijders gedood. Arish is een stad in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn dicht bij de Israëlische grens. Sinds 2011 zitten in de Sinaï-woestijd Islamistische militanten van verschillende groeperingen. In 2014 heeft de Islamistische groep Ansar Bayt al-Maqdis trouw gezworen aan ISIS. Nog dezelfde maand heeft ISIS de organisatie erkend. Sindsdien gebruikt de organisatie de naam ISIS Sinaï Provincie.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens Tunesische premier Habib Essid zijn tientallen militanten van ISIS de Tunisische stad Ben Guerdan aan de Libische grens binnengevallen en hebben ze daar 55 mensen gedood. Ze zouden hiermee hebben geprobeerd het territorium van ISIS uit te breiden naar Tunesië. Tunesische troepen hebben de militanten uiteindelijk kunnen tegenhouden.

Type activiteit

Aanslagen

In Nusaybin, een Turkse stad bij de Syrische grens, zijn twee agenten gedood en 35 mensen gewond geraakt door een aanslag van de PKK. De daders zouden een autobom hebben laten ontploffen. De aanslag is voor zover bekend niet opgeëist maar volgens Turkije zit de PKK er achter.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een controlepost in Hillah, 100 kilometer ten zuiden van Baghdad, zijn zeker zestig doden gevalen. Een zelfmoordterrorist van ISIS reed met een met explosieven volgeladen tankwagen op de controlepost in. Ruim twintig burgers en ongeveer veertig militairen werden hierbij gedood. Ongeveer zestig mensen raakten verwond en minstens twintig voertuigen zijn beschadigd. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van ISIS hebben in Sabratha, in het westen van Libië, elf leden van lokale veiligheidstroepen onthoofd en zes anderen gedood in gevechten. De gevechten in Sabratha zouden zijn uitgebroken nadat Libische militanten ISIS-schuilplaatsen in de buurt van de stad hadden aangevallen.

Type activiteit

Aanslagen

In het noorden van Syrië dichtbij de Turkse grens hebben militanten van ISIS Koerdische steden aangevallen. Zo werden Tel-Abyad, een stad die gecontroleerd wordt door de Syrisch-Koerdische YPG, en Suluk belaagd door ISIS. In reactie hierop heeft de coalitie luchtaanvallen uitgevoerd om de  ISIS-militanten terug te drijven.

Type activiteit

Aanslagen

Bij de begrafenis van een familielid van een regionale bevelhebber van een sjiitische militie is een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij veertig aanwezigen om het leven zijn gekomen. 58 anderen zijn gewond geraakt. De aanslag was in Diyala provincie in het oosten van Irak. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval van vier ISIS-leden op een militair hoofdkwartier in de buurt van Haditha, een stad in de Anbar provincie in het westen van Irak, zijn acht Iraakse officieren gedood. Haditha is een van de weinige plekken in de overwegend soennitiesche Anbar provincie die nog onder controle staat van de Iraakse overheid. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordbomaanslag in Bagdad zijn tientallen mensen gedood en meer dan honderd mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd in een sjiitisch deel van een van de armste wijken van Bagdad. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2016

Bij een mortieraanval op een vliegveld in Istanbul is een persoon omgekomen en een andere verwond. Hierbij zijn ook vijf vliegtuigen beschadigd. De aanslag is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

Bij aanslagen in het centrum van Homs en op een groentemarkt in een sjiitische wijk van Damascus zijn minstens honderd doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

In Ankara zijn bij een aanslag 28 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Het Koerdische TAK heeft de aanslag opgeëist. De aanslag is volgens TAK een vergeldingsactie voor de politiek van de Turkse president. De organisatie heeft meer aanslagen aangekondigd. De TAK pleegt veelal aanslagen in toeristische gebieden. Ze geloven dat het geld uit de toeristische sector voornamelijk door de Turkse regering wordt gebruikt om hen en andere Koerdische organisaties te bestrijden.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens een onderzoek uitgevoerd door de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben ISIS-strijders vorig jaar mostergas gebruikt tegen Koerdische troepen in Irak. Volgens een anonieme bron binnen de OPCW wijzen laboratoriumtesten dit uit.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag op een politiegebouw in Damascus zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten acht officieren gedood en minstens twintig anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Aden, in het zuiden van Jemen, zijn bij een autobomaanslag twee mensen gedood en vijf verwond. Het doel van de aanslag was een politiecheckpoint. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2016

Twee maanden na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 heeft ISIS een video uitgebracht waarin de laatste boodschap van de aanslagplegers te zien zou zijn (De authenticiteit van het filmpje is vooralsnog niet vast te stellen). In de video bedreigen zij de internationale anti-ISIS-coalitie. Er is te zien hoe de aanslagplegers enkele gevangenen doodschieten en onthoofden die vervolgens stellen dat dit ook op de Champs-Élysées zal gebeuren.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een bomaanslag in het centrum van Homs in Syrië zijn minstens 24 doden gevallen en meer dan honderd mensen verwond. Een autobom ontplofte naast een controlepost waarna een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde. De stad Homs staat onder controle van het al-Assad-regime. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens een schatting van de United Nations Assistance Mission for Iraq en het United Nations Human Rights Office houdt ISIS ongeveer 3500 mensen als slaaf gevangen. Het merendeel van de gevangenen betreft vrouwen en kinderen met een jezidi achtergrond.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is een aanslag gepleegd waarbij 27 mensen om het leven zijn gekomen. Vier gewapende daders vielen een hotel en een nabijgelegen café aan. Ze schoten op gasten en staken auto's in brand. Vervolgens hielden ze urenlang 150 mensen van ongeveer 18 verschillende nationaliteiten gegijzeld in het hotel. Veiligheidstroepen hebben uiteindelijk het hotel bestormd en de vier daders gedood. AQIM heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens het Syrische Obseratorium voor de Mensenrechten heeft ISIS zeker 135 mensen geëxecuteerd in Deir al-Zor, een stad in het oosten van Syrië. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA gaat het zelfs om 300 doden. De Verenigde Naties melden dat voor 200.000 inwoners van Deir al-Zor hongersnood dreigt. Inwonders lijden er al maanden aan honger. Het Westen van de stad wordt sinds maart 2015 belegerd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Vijf terroristen hebben in de buurt van een gebouw van de Verenigde Naties in Jakarta een aanslag gepleegd. Twee terroristen pleegden zelfmoordaanslagen bij een politiepost waarna drie anderen het vuur openden op omstanders. De drie zijn door de politie gedood toen ze een Starbucks inrenden. Bij de aanslag stierven de vijf terroristen. Daarnaast kwamen twee anderen om het leven en raakten 19 mensen, waaronder een Nederlandse VN mederwerker, gewond. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft Salvator Mancuso vrijgesproken. De paramilitaire leider van AUC wordt beschuldigd van drugshandel, maar is vrijgepleit omdat er niet genoeg bewijs is. Hoewel de aanklagers algemene informatie over drugshandel in het gebied hadden, bleek dit onvoldoende om Mancuso te veroordelen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een aanval van ELN op veiligheidstroepen zijn twaalf soldaten en agenten gedood. ELN overviel het konvooi, dat stemmen van de regionale verkiezingen vervoerde, in de Guican gemeente in het noordoosten van Colombia. Zes mensen worden nog vermist.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens het Iraakse leger is Abu Mohammed al-Adnani verwond tijdens een luchtaanval in Anbar, een provincie in het westen van Irak. Al-Adnani is een woordvoerder van ISIS. Volgens de coalitie, zijn tijdens de luchtaanvallen deze week meer dan 100 ISIS militanten gedood.

Type activiteit

Aanslagen

In de kuststad Zliten in het noordwesten van Lybië is een zelfmoordaanslag gepleegd op een trainingscentrum van de politie. Een autobom explodeerde op het moment dat honderden recruten zich hadden verzameld voor een bijeenkomst. 47 mensen stierven en meer dan honderd anderen raakten gewond. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Jalalabad, een stad in het oosten van Afghanistan, hebben drie mannen met bomgordels een aanslag gepleegd op het Pakistaanse consulaat. Een van de mannen liet zijn bomgordel afgaan waarna de twee anderen in een vuurgevecht met Afghaanse veiligheidstroepen stierven. ISIS heeft de aanslag opgeëist via zijn officiele kanaal van de berichtenservice 'Telegram'.

Type activiteit

Aanslagen

In Muqdadiya, 80 kilometer ten noordoosten van Baghdad, zijn 42 mensen gedood en ongeveer 50 anderen verwond door een aanslag. Nadat een een terrorist een zelfmoordaanslag pleegde in een casino werd een autobom voor het casino tot ontploffing gebracht nadat medisch personeel te hulp was gekomen en burgers waren toegestroomd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In een winkelcentrum in Bagdad hebben een aantal gewapende mannen een aanslag gepleegd. 32 mensen kwamen daarbij om het leven en 58 anderen raakten verwond. De mannen lieten een autobom ontploffen en vielen een winkelcentrum binnen waar ze 50 to 75 mensen gijzelden. Iraakse veiligheidstroepen hebben de gijzelaars bevrijd. Twee terroristen werden daarbij gedood en vier andere gearresteerd. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Istanbul heeft een 28-jarig Syrisch lid van ISIS een zelfmoordaanslag gepleegd. Bij de aanslag in de buurt van de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee zijn elf doden gevallen, onder wie tien Duitsers.

Type activiteit

Aanslagen

Ruqia Hassan (30), een Syrische journaliste die schreef over het dagelijks leven in Raqqa, is door militanten van ISIS geëxecuteerd. Ze werd beschuldigd van spionage en samenwerking met het Vrije Syrische Leger. ISIS zou haar familie kort geleden van haar dood op de hoogte hebben gebracht.

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van ISIS vechten in het noorden van Libië tegen bewakers van de belangrijke oliehaven Es Sider. Om veiligheidsredenen ligt de haven, die in oktober ook al werd aangevallen door ISIS, al een jaar stil. ISIS probeert haar macht in het noorden van Libië uit te breiden om de olievelden in handen te krijgen en zo hun opbrengsten op te schroeven.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens een document opgesteld door ISIS is het aan militanten toegestaan organen van afvalligen te verwijderen. Ook zou in nood kannibalisme mogen worden gepleegd op het lichaam van een afvallige en is het doden van een afvallige niet strafbaar. Reuters heeft het document in handen gekregen maar benadrukt dat niet uit onafhankelijke bron is bevestigd dat het document authentiek is. Amerikaanse eenheden zouden het document hebben gevonden. Volgens Reuters bevestigd het document dat ISIS handelt in organen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Het Iraakse leger meldde op 28 december dat het de stad Ramadi van ISIS heeft bevrijd. Achtergebleven ISIS-strijders hebben in Ramadi tweehonderd gezinnen gegijzeld. Ze dreigen de gijzelaars te doden als het Iraakse leger niet stopt met de jacht op ISIS-strijders en de luchtaanvallen niet stoppen. Ramadi is sinds 28 december grotendeels in handen van het Iraakse leger, maar volgens een Amerikaanse inlichteningenofficier zouden er nog 700 ISIS-strijders in de stad zijn.

Type activiteit

Aanslagen

december 2015

Het Iraakse leger waarschuwt de burgers van Ramadi de stad te verlaten voordat het leger binnenvalt. ISIS verhindert echter dat burgers van de stad Ramadi kunnen vluchten en dreigt degenen die het toch proberen te doden. Iraakse soldaten en soennitische militieleden hebben de stad omsingeld. De aanvoerlijnen naar Ramadi zijn afgesneden in voorbereiding op een belegering die gesteund wordt door Amerikaanse luchtaanvallen. De Amerikaanse inlichtingendienst schat dat er 600 tot 1000 ISIS militanten in Ramadi zijn. Verder zouden er volgens een Irakees raadslid 1200 burgers wonen. Ramadi is sinds mei 2015 in handen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Beirut zijn 43 mensen gedood en 239 verwond. De aanslagen vonden in het grotendeels sjiitische Burj al-Barajneh district plaats. De eerste terrorist blies zichzelf op in een drukke straat. Nadat omstanders zich hadden verzameld blies een tweede terrorist zichzelf ook op in de menigte. De aanslagen zijn via social media opgeëist door ISIS. Volgens ISIS was het doel van de aanslagen sjiitische moslims te doden.

Type activiteit

Aanslagen

In Tunis zijn bij een bomaanslag op een bus twaalf mensen gestorven. In de bus zaten leden van de Tunesische presidentiële garde. Volgens een ISIS statement is de aanslag uitgevoerd door een zelfmoordterrorist van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Een aan ISIS verwante organisatie zou de verantwoordelijkheid voor een aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte’s Sinai woestijn hebben opgeëist. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Het vliegtuig was op weg van de Egyptische luchthaven Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg.  Volgens ISIS is de bom in het vliegtuig geplaatst voordat het van de luchthaven in Sharm el-Sheikh opsteeg. Hoewel de claim van de organisatie in eerste instantie werd afgewezen door de internationale gemeenschap, heeft Russisch onderzoek uitgewezen dat de oorzaak van de neerstorting waarschijnlijk een bom is.

Type activiteit

Aanslagen

november 2015

Samen met enkele andere rebellenorganisaties heeft Jabhat al-Nusra onder de naam het Fatah leger de stad Ariha en de luchtmachtbasis Abu al-Duhur veroverd. Ariha ligt in het noordwesten van de provincie Idlib en is de laatste stad die nog niet door de rebellen was overmeesterd. De provincie is sinds mei al bijna compleet in handen van de rebellen.

Type activiteit

Aanslagen

Het hoofd van Jabhat al-Nusra heeft in een audiobericht drie miljoen euro uitgeloofd voor degende die Bashar al-Assad kan vermoorden. Ook wordt bescherming beloofd aan de uiteindelijke dader en zijn familie. Verder is er twee miljoen euro uitgeloofd voor de dood van Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah.

Type activiteit

nieuws organisatie

Jabhat al-Nusra heeft een dag na de ontvoering van een aantal leden van rebellengroep D30 een grote aanval uitgevoerd op een kamp van de organisatie in de provincie Aleppo. In het rebellenkamp waren Amerikaanse soldaten aanwezig. De aanval was onverwacht. D30 had namelijk eerder duidelijk gemaakt dat het tegen ISIS vecht en niet tegen het al-Nusra front.

Type activiteit

Aanslagen

Jabhat al-Nusra heeft enkele leden van Division 30 (D30) gekidnapt. D30 is een rebellenorganisatie gesteund en getraind door de Verenigde Staten en opgericht uit een aantal kleinere groeperingen. Twee leiders en zes strijders van D30 zijn gevangengenomen. Jabhat al-Nusra claimt dat D30 de V.S. helpt met het bombarderen van mujahideen.

Type activiteit

Aanslagen

Militanten van PKK hebben drie Turkse politieagenten gedood. De agenten reden in een gewapend voertuig over de snelweg toen militanten van de PKK de explosieven lieten ontploffen. 

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2015

Tijdens het vrijdagsgebed in Gaza Stad heeft Ismai Haniyeh, de leider van Hamas in Gaza, de onrust in Jerusalem en de Westelijke Jordaanoever als intifada bestempeld. De oproep kreeg ook op sociale media veel steun.

Type activiteit

nieuws organisatie

september 2015

In een moskee in Sanaa, Jemen, heeft ISIS een zelfmoordaanslag uitgevoerd. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven. De moskee zou zowel door Soennieten als Sjiieten worden bezocht.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft foto’s getoond van de vernietiging van een 2000 jaar oude Romeinse tempel in de Syrische stad Palmyra. Volgens de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) vernietigt ISIS systematisch symbolen die de Syrische culturele diversiteit aantonen. ISIS beheerst sinds eind mei 2015 de stad Palmyra.

Type activiteit

Aanslagen

Een vrouwelijke zelfmoordterrorist heeft zichzelf opgeblazen bij een politiestation in Istanbul. Één officier werd gedood en een andere raakte verwond. Volgens DHKP/C was de aanslag bedoeld om de moordenaars van Berkin Elvan te straffen en om de corrupte ministers ter verantwoording te roepen. Berkin Elvan was een 15 jaar oude Koerdische jongen die in 2013 door toedoen van de politie in coma raakte en stierf.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens de Colombiaanse overheid zit ELN achter twee bomaanslagen in Bogotá. Tien mensen raakten gewond bij de aanslagen. Een van de bommen ging af in het financiële centrum van de stad, een andere ontplofte op een industriegebied. Beide aanslagen waren gericht op gebouwen van Luis Carlos Sarmiento, een Colombiaanse ondernemer en miljardair.

Type activiteit

Aanslagen

FARC guerilla’s hebben een deel van de Tansandino pijpleiding in de Putumayo provincie in het zuiden van Colombia opgeblazen. Volgens de autoriteiten is er weinig olie gelekt omdat de pijpleiding niet werd gebruikt.

Type activiteit

Aanslagen

In de provincie Sirnak hebben leden van PKK een controlepost van de politie opgeblazen met een wagen vol explosieven. De politie reageerde door het vuur te openen. Bij de gevechten zijn twee Turkse agenten omgekomen en zes PKK-strijders. Op dezelfe dag is in de stad Silvan een politieman gedood door PKK-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

Een Turks konvooi van militaire voertuigen is in een hinderlaag van de PKK gereden. De Koerdische strijders hebben hierbij 16 Turkse militairen gedood en veel wapens buitgemaakt. Het bericht is door president Erdogan op tv bevestigd. De aanval gebeurde in de regio Hakkari, dicht bij de grens met Iran en Irak. Sinds juli is het geweld tussen Turkse troepen en de PKK opgelaaid. Ondertussen zijn minstens 70 Turkse agenten en militairen en honderden PKK-strijders om het leven gekomen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2015

PKK militanten hebben geprobeerd de gastoevoer naar Turkije te hinderen door een pijpleiding bij de grens met Georgië op te blazen. Omdat de gastoevoer al was stilgelegd voor werkzaamheden had de aanval geen grote impact.

Type activiteit

Aanslagen

In het oosten van Turkije hebben leden van de PKK een zelfmoordaanslag op een politiestation gepleegd. Volgens de lokale autoriteiten zijn bij de aanslag twee Turkse soldaten om het leven gekomen en zijn 31 anderen verwond. Sinds 20 juli zijn er minstens 21 Turkse militairen gedood door de PKK.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2015

In het centrum van de Syrische stad Hasaka zijn twee gecoördineerde zelfmoordaanslagen gepleegd door ISIS. De aanslagen hebben zeker tien mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond. Één ISIS militant blies zichzelf op bij een politiebureau in het Koerdische gedeelte van de stad. De andere aanslag werd gepleegd op een belangrijk veiligheidsdoel van het Syrische leger.

Type activiteit

Aanslagen

In de Jemenitische hoofdstad Sana'a is een autobom vlakbij een militair ziekenhuis ontploft. Er zijn 28 doden gevallen en twintig mensen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist en beweert dat het een wraakactie tegen de sjiitische Houthi's is.

Type activiteit

Aanslagen

Twee vrouwen die beschuldigd waren van hekserij zijn door ISIS onthoofd in de Syrische provincie Deir Ez-Zor in het oosten van Syrië. Het is de eerste keer dat een onthoofding van vrouwen door ISIS in het nieuws komt. ISIS heeft al eerder beelden naar buiten gebracht van de steniging van vrouwen.

Type activiteit

Aanslagen

Vijf gelijktijdige bomaanslagen in de hoofdstad van Jemen Sana’a kostten 31 mensen het leven. De doelen waren 4 sjiitische moskeeën en het politbureau van de houthi rebellen. De bommen gingen tegelijkertijd af vlak voor gebedstijd. Volgens ISIS was het een wraakactie gericht op sjiitische houthis.

Type activiteit

Aanslagen

150 zwaarbewapende IMU en Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) militanten hebben een aanval op de Bannu gevangenis in de Khyber Pakhtunkhwa provincie in Pakistan uitgevoerd. Ze bevrijdden 384 gevangenen. Volgens de woordvoerder van de TTP was de actie vooral bedoeld om Adnan Rasheed te bevrijden. Rasheed was veroordeeld voor zijn deelname aan de poging in 2003 om Pakistaans president Pervez Musharraf te vermoorden.

Type activiteit

Aanslagen

Tien zwaarbewapende militanten van IMU vielen op 9 juni de Jinnah International Airport in Karachi, Pakistan, aan. Hierbij kwamen 36 mensen om, waaronder de tien militanten en 11 beveiligers. Er raakten 18 mensen verwond. Usman Ghazi, de emir van IMU, eiste de aanval op via de website van IMU. De aanval was een wraakactie in reactie op de bombardementen van het Pakistaanse leger in Waziristan.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens het vrijdaggebed in de Al-Sadiq moskee in Koeweit stad zijn door een bomaanslag 27 mensen om het leven gekomen en 227 anderen verwond. ISIS heeft de aanslag opgeëist via Twitter. Het betrof een Sjiitische moskee. De aanval gebeurde op dezelfde dag als een aanslag in Tunesië.

Type activiteit

Aanslagen

In Port El Kantaoui in het noordoosten van Tunesië heeft een terrorist op het strand en in het hotel Rui Imperial Marhaba 38 toeristen doodgeschoten en 36 anderen verwond. De Tunesische student Seifeddine Rezgui gebruikte een kalashnikov en granaten. Hij kwam met een speedboot of jetski vanuit zee het strand op en verborg zijn wapen in een parasol. Bij zijn vlucht is Rezgui doodgeschoten. Kort na de aanval werd de aanslag via twitter opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2015

36 werknemers van een gas bedrijf zijn korte tijd gekidnapped door rebellen van SL. De gijzelaars werkten aan de Camisea gas pipeline voor het Zweedse bedrijf Skanska en een Peruaanse aannemer. De guerillas werden geleid door de aanvoerders ‘Gabriel’ en ‘Alipio’. De rebellen eisten $10 miljoen losgeld, explosieven en een jaarlijkse betaling van $1,2 miljoen. Nadat de overheid 1500 agenten en militairen inzette, zijn alle werkers vrijgelaten. Er zouden geen betalingen plaats hebben gevonden volgens de overheid.

Type activiteit

Aanslagen

Rebellen van SL verbranden drie helikopters van het particulier gasbedrijf, Transportadora de Gas del Peru. De aanval gebeurde in de centrale regio van Cusco. Er zijn geen gewonden of doden gevallen volgens de autoriteiten. Hoewel SL na de gevangenname van Guzmán ernstig verzwakt is, zijn er restantbewegingen die nog steeds actief zijn in delen van het land en samenwerken met drugshandelaren.

Type activiteit

Aanslagen

Rebellen van SL hebben 20 bouwvoertuigen van het Peruaans bouwbedrijf Consorcio Vial Quinua verbrand. Het bedrijf zou hebben geweigerd om een bedrag ter waarde van $35.000 te betalen aan SL. Bij het aanleggen van een asfaltweg werden de werknemeers door ongeveer vijftig guerrilla’s gedwongen uit hun voertuigen te stappen. Volgens getuigen stelden de rebellen dat de actie niet specifiek gericht was op de werknemers, maar op het bedrijf waarvoor zij werkten. Er is niemand verwond geraakt bij de aanval.

Type activiteit

Aanslagen

Minstens 36 mensen zijn gedood en 110 verwond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in Jalalabad in Afghanistan dicht bij de grens met Pakistan. De terrorist reed op een motor en bracht explosieven tot ontploffing in een menigte burgers en militair personeel. De slachtoffers stonden in de rij om hun salaris op te halen. ISIS heeft de aanslag opgeëist. De Taliban veroordeelde de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Gevangengenomen peshmerga (Koerdische strijders) worden in de Iraakse stad Hawija getoond aan het publiek in zeventien kooien op pick-up trucks. De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh werd in een dergelijke kooi verbrand. Hawija is momenteel een bolwerk van ISIS in de regio Kirkuk in het noorden van Irak.

Type activiteit

Aanslagen

In de Iraakse stad al-Baghdadi zijn 45 Irakezen verbrand door ISIS.  Dit gebeurde nadat de stad door ISIS strijders was veroverd. De stad ligt in de buurt van de Ain al-Asad luchtbasis in het midden van Irak. Op deze luchtbasis leiden Amerikaanse mariniers Iraakse militairen op. Al-Baghdadi lag al maanden onder vuur van ISIS. Het was een van de weinige steden onder controle van de Iraakse overheid in de Anbar provincie die het westen van Irak beslaat.

Type activiteit

Aanslagen

In Qubbah in het oosten van Libië zijn autobommen ontploft bij een tankstation, het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten en het gemeentehuis. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij de aanslagen zijn zeker 45 mensen om het leven gekomen en zijn 70 mensen gewond geraakt. De aanslagen zouden een vergelding zijn in reactie op de Egyptische luchtaanvallen in Derna. Qubbah ligt in het oosten van Libië, niet ver van Derna.

Type activiteit

Aanslagen

IS-strijders hebben dertig dorpen veroverd en ongeveer driehonderd Assyriërs (Syrische christenen) ontvoerd. Onder de slachtoffers zijn dertig kinderen en tientallen vrouwen. Er is niets meer van ze vernomen. IS heeft ook eeuwenoude Assyrische beelden in het museum van Mosul in Noord Irak vernietigd. Leden van de Assyrische diaspora hebben opgeroepen tot een internationale interventie. Naast Assyriërs worden ook Iraakse christenen, Shabak, Turkmenen en Yazidi’s vervolgd. De sjiitische minderheden in Irak en Syrië worden gezien als apostaten (ongelovigen).

Type activiteit

Aanslagen

ISIS militanten hebben negen buitenlanders gekidnapt en elf bewakers vermoord bij een aanval op een olieveld in Libië waar de slachtoffers werkten. De slachtoffers kwamen uit de Filipijnen, Oostenrijk, Bangladesh, Tsjechië en Ghana. Ze werkten voor het bedrijf Value Added Oilfield Services. De bewakers van het terrein werden vermoord tijdens de invasie van het olieveld. Acht van de bewakers zijn onthoofd.

Type activiteit

Aanslagen

Nadat PKK militanten het vuur openden op Turkse soldaten in de Ağrı provincie, dicht bij de Iraanse grens, zijn vijf van de militanten gedood. Een zesde militant is verwond en gevangen genomen. De Turkse overheid zegt dat de PKK probeert het land te destabiliseren voor de parlementaire verkiezingen in juni.

Type activiteit

Aanslagen

In drie berichten op Twitter op 19 april eiste al-Qa’ida op het Arabische Schiereiland aanvallen op Houthi’s in Jemen op. Bij een zelfmoordbomaanslag in het Abyan gouvernement in het zuiden van Jemen, zijn ongeveer zestig Houthi’s omgekomen. Bij de twee andere aanslagen in Lahij en de stad Dhi Na’im in de provincie Al Bayda’, vlak boven Abyan, zijn acht Houthi’s omgekomen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een jihadistische aanval op de stad Nampala in Mali, dicht bij de grens met Mauritanië, zijn zeven Malinese soldaten om het leven gekomen. Na een gevecht dat bijna zeven uur duurde, hebben de leden van al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb (AQIM) zich terug getrokken.

Type activiteit

Aanslagen

In de stad Erbil in het noorden van Irak is bij de ingang van het VS consulaat een auto tot ontploffing gebracht. Het is onduidelijk tot hoeveel doden en gewonden de aanslag leidde. De aanslag is via twitter door IS opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft naar eigen zeggen een bom af laten gaan voor de Spaanse ambassade in Tripoli, Libië. Niemand zou verwond zijn geraakt. De aanslag komt een week nadat er ook op de Marokkaanse ambassade in Tripoli een bomaanslag was gepleegd. Ook hier raakte niemand verwond.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft vijf journalisten gedood. Ze werkten voor een Libisch televisiestation en waren sinds augustus vermist. In Bayda een stad in het noordoosten van Libië zijn de journalisten met doorgesneden kelen aangetroffen. De journalisten waren op weg van de oostelijke stad Tobruk naar Benghazi.

Type activiteit

Aanslagen

Na de verovering van de stad Idlib op het Syrische leger begin april, heeft al-Qa’ida nu in minder dan twee dagen ook de militaire vestingstad Jisr al-Shugour op het Syrische leger veroverd.  Al-Qa’ida en ander jihadistische groeperingen vechten sinds kort onder de vlag van het “Leger van Verovering”. Samen met het Vrije Syrische Leger dat door het Westen wordt gesteund, heeft al-Qa’ida de steden Idlib en Jisr al-Shugour veroverd. Het Syrische leger kiest voor strategische terugtrekking om de havenstad Latakia te verdedigen.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2015

In de stad Yarim in Jemen zijn vijf Houthi-rebellen met een autobom gedood door een ‘groene brigade’ van IS, zo liet de organisatie op Twitter weten. Yarim is een stad in het Zuidwesten van Jemen in de provincie Ibb. Jemen was tot voorkort het domein van al-Qaeda dat regelmatig aanvallen uitvoert op Houthi’s. IS zou sinds maart actief zijn in Jemen.

Type activiteit

Aanslagen

april 2015

De FARC heeft tien soldaten Colombiaanse soldaren gedood. Tijdens gevechten met het leger waarbij ook verschillende soorten explosieven zijn gebruikt raakten tevens 17 soldaten gewond. De beschietingen vonden enkele tientallen kilometers van de grote stad Cali plaats.

Deze gebeurtenis compliceert de onderhandelingen tussen beide partijen. Een maand eerder kondigde de regering nog aan de luchtaanvallen op de FARC te staken ten behoeve van de vredesonderhandelingen met de organisatie. Een dag na de aanval werden, zoals direct na de gevechten aangekondigd door president Santos, de bombardementen op kampen van de FARC weer hervat.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2015

In Libië heeft ISIS 21 koptische christenen geexecuteerd. De organisatie heeft een video gepubliceerd waarin de slachtoffers - Egyptenaren die als gastarbeiders werkzaam waren in Lybië - door gemaskerde mannen worden onthoofd. In de video vertelt een gemaskerde beul dat hij zich bevindt nabij de Libische hoofdstad Tripoli.  


Type activiteit

Aanslagen

In een door ISIS gepubliceerde video is te zien hoe een man in een kooi wordt verbrand. De Jordaanse overheid bevestigt dat het de piloot Moaz al-Kasasbeh betreft. ISIS nam de piloot medio december gevangen toen zijn vliegtuig neerstortte nabij Raqqa.

 

 

Type activiteit

Aanslagen

De Japanse journalist Kenji Goto is door ISIS onthoofd. Een video van de onthoofding is door de terroristische organisatie online gezet. In de video richt de moordenaar van de journalist zich ook direct tot de Japanse premier. De beul stelt onder andere van een 'roekeloze beslissing om deel te nemen aan een oorlog die niet te winnen is'. Goto is de tweede gijzelaar die is onthoofd door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2015

Ten minste zeventien mannen zijn in Syrië geëxecuteerd door ISIS. Zij werden doodgeschoten of onthoofd. Tegelijkertijd worden er vaker ISIS strijders gedood door onbekende groepen, zoals nabij Deir al-Zor. 

 

Type activiteit

Aanslagen

december 2014

Het Contra-Terrorisme Comité van de VN schat dat de Islamitische Staat tussen de 28 en 36 miljoen euro hebben binnengekregen aan losgeld. Dit berichtte Yotsna Lalji 25 november aan de VN Veiligheidsraad. Tevens zouden terroristische groeperingen tussen 2004 en 2012 een geschatte 96 miljoen euro aan losgelden hebben ontvangen.
Ontvoeringen zijn over de laatste jaren de meest winstgevende tactiek geweest voor al Qaïda en zustergroeperingen hiervan. In de laatste paar jaar hebben al Qaïda op het Arabisch Schiereiland en al Qaïda in de Islamitische Maghreb samen zo’n 75 miljoen euro verdiend aan deze werkwijze. Het merendeel van de slachtoffers van deze ontvoeringen komen uit de lokale bevolking. De media rapporteren echter alleen over de internationale ontvoeringen, waarvoor hogere losgelden zijn gevraagd.

Type activiteit

nieuws organisatie

november 2014

Op internet verschijnt een tweede video waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. Dit keer gaat het om Steven Joel Sotloff. Aan het accent te merken lijkt dit dezelfde jihadist als welke te zien is in de video waarin James Foley wordt onthoofd. De onthoofding van Sotloff wordt gezegd een gevolg te zijn van de aanhoudende bombardementen van de V.S. Tevens wordt gedreigd met de executie van de Brit David Cawthorne Haines

Type activiteit

Aanslagen

De derde onthoofding van een westerse gevangene van de Islamitische Staat verschijnt op internet. Het gaat om de Britse hulpverlener David Cawthorne Haines. De executie wordt uitgevoerd door dezelfde jihadist als in de vorige twee videos. Deze heeft ondertussen de bijnaam “Jihad John” gekregen.

Type activiteit

Aanslagen

De in 2012 in Syrië ontvoerde Britse journalist John Cantlie verschijnt in een video van de Islamitische Staat. Dit is deel 1 in de serie “Lend me your ears”. Het gaat om een video welke een belerend karakter heeft over het buitenlands beleid van de V.S. en Groot-Brittannië. Op 22 november is deel 7 van in deze serie verschenen. Cantlie is nog steeds de spreker in de videos. Op 27 oktober heeft Cantlie een rapportage vanuit Kobani gemaakt genaamd “Inside ‘Ayn al-Islam”.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een video waarop de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning te zien is verschijnt op internet. Henning verscheen eerder al in de onthoofdingsvideo van Haines, waarin ook zijn leven werd bedreigd als de VS militaire acties tegen IS zou doorzetten. Ook na de onthoofding van Henning werd gedreigd met een nieuwe executie, ditmaal wederom een Amerikaan.

Type activiteit

Aanslagen

Een nieuwe executievideo laat “Jihadi John” zien met het hoofd van Peter Kassig en de onthoofding van 18 Syrische soldaten door IS militanten. Kassig is een Amerikaan die in 2013 in Syrië gevangen genomen is tijdens zijn werkzaamheden om humanitaire hulp te leveren aan vluchtelingen in het land. De IS militanten welke de onthoofdingen van de Syrische soldaten uitvoerden zijn herkenbaar in beeld gebracht. Onder hen zijn uitreizigers uit o.a. Frankrijk, Tsjetsjenië en de Filipijnen.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2014

50 leiders van Ansar Al Islam aan dat de organisatie onderdeel werd van de Islamitische Staat en daarmee officieel ophield te bestaan.

Type activiteit

nieuws organisatie

Hamas dreigt om de belangrijkste luchthaven van Israël, Ben Gurion, aan te vallen.

Type activiteit

Aanslagen

De badplaats Eilat in Israël wordt bestookt met raketten. Bij de ontploffing van twee raketten in de stad raken een aantal mensen gewond. Het is voor het eerst dat de stad getroffen is door raketten sinds het conflict tussen Israël en Hamas weer oplaaide. 

Type activiteit

Aanslagen

Abu Bakar Bashir heeft vanuit de gevangenis in Indonesië opgeroepen dat zijn volgelingen zich moeten aansluiten bij de IS Zij zouden in Irak en Syrië moeten strijden voor het kalifaat.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Islamtische Staat dreigt met een reeks zelfmoordaanslagen in Istanbul en Ankara als de Turkse regering niet de grenzen heropent bij Bab al-Hawa en Bab al-Salameh. De Turkse regering had deze eerder gesloten nadat de IS de stad Azasz, vlak bij de Turkse grens, had veroverd. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee Spaanse journalisten zijn in september in Raqqa gekidnapped door IS en worden nog steeds vastgehouden. 

Type activiteit

Aanslagen

De leider van het Vrije Syrische leger (FSA) kondigt aan dat hij zich aansluit bij de Islamtische Staat. Hij stelt dat de strijders van FSA afvalligen waren en dat zij zich ook bij de IS moeten aansluiten.

Type activiteit

nieuws organisatie

IS strijders hebben na zware gevechten gebieden in Noord-Syrië herovert van een gematigde rebellengroep. Steeds vaker treedt IS in conflict met andere tegenstanders van het Syrische regime. 

Type activiteit

Aanslagen

Abu Bakr al-Baghdadi roept andere rebellenbewegingen in een audio-boodschap op om gezamenlijk te strijden tegen het regime van Bashar al-Assad.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ten minste 25 mensen worden gedood in een reeks zelfmoordaanslagen in Bagdad. De aanslagen vinden plaats tijdens het drukke spitsuur in en rondom de stad. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

In een trainingskamp in het noorden van Irak blaast een IS commandant zichzelf en 21 andere leden van IS op tijdens een demonstratie over het gebruik van explosieven. Tevens raken 15 personen gewond.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Australisch lid van IS pleegt een zelfmoordaanslag in Baghdad waarbij tientallen mensen gewond raken en drie mensen om het leven komen. De Islamtische Staat heeft de aanslag via Twitter opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

september 2014

Bij gevechten rond een gasveld in Syrië zijn honderden mensen om het leven gekomen. De meesten werden gedood door strijders van ISIS. In totaal zouden 270 mensen zijn omgekomen waarvan 40 strijders van ISIS. De afgelopen weken heeft ISIS terrein gewonnen in zowel Syrië als Irak en heeft de organisatie inmiddels grote delen van de oostelijke provincies Deir al-Zor en Raqqa in handen. In Raqqa heeft ISIS strenge wetten opgelegd aan de bevolking. 

Type activiteit

Aanslagen

19 gedetineerde terroristen zijn uit de gevangenis in Sanaa ontsnapt nadat deze is aangevallen door AQAS. Met een bomauto is het gebouw geramd waarna bewarkers zijn geschoten. in totaal ontsnapten er 29 gevangenen.  De aanval past in een bredere strategie van AQAS waarbij de organisatie actief gevangen sympathisanten uit gevangenissen probeert te bevrijden.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2014

Op internet verschijnt een video waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd door een lid van de Islamitische Staat. De jihadist spreekt met een Brits accent en stelt dat de dood van de journalist de schuld is van de Amerikaanse overheid. In de video wordt aangekondigd dat wanneer de V.S. niet zullen stoppen met luchtaanvallen in Irak zij ook een andere gegijzelde journalist, Steven Joel, zullen doden.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2014

Isis is volgens de Iraakse politie begonnen met de verkoop van ruwe olie uit Noord-Irak. De olie zou afkomstig zijn van een veroverd olieveld ten zuiden van de Iraakse stad Kirkuk.

 

Type activiteit

nieuws organisatie

Er is een videoboodschap verschenen waarin Abu Bakr al-Badhdadi, de leider van ISIS, in een moskee in Mosul een toespraak houdt over het kalifaat en zijn rol als leider van de organisatie. 

Type activiteit

nieuws organisatie

juni 2014

De Islamitische Staat van Irak en al-Sham heeft een islamitisch kalifaat uitgeroepen in de gebieden die zij in handen heeft in Syrië en Irak. ISIS leider Abu Bakr al-Bagdhadi is hierbij de kalief. In een geluidsopname die op internet verscheen wordt tevens aangegeven dat de naam van ISIS wordt veranderd in 'Islamitische Staat'. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft meerdere steden in het Noorden van Irak in handen. Eerder verspreidde ISIS foto's en video's waarop standrechtelijke executies in Irak te zien zijn.

Type activiteit

Aanslagen

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft meerdere steden in het Noorden van Irak in handen. Eerder verspreidde ISIS foto's en video's waarop standrechtelijke executies in Irak te zien zijn. 

 

Type activiteit

Aanslagen

april 2014

In een 15 minuten durende video wordt een groot aantal Al-Qa'ida leden weergeven. Een groot deel hiervan was recent ontsnapt uit een gevangenis in Yemen. In de video is een bijeenkomst te zien van meer dan 40 leden van AQAS.

 

Type activiteit

nieuws organisatie

februari 2014

Nabij de Irakese hoofdstak Bagdad zijn twee gevangenissen bestormd door AQ-I. Honderden gedetineerden hebben hierdoor kunnen ontsnappen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Abu Bakr Al Baghdadi kondigt aan dat Al-Qaida in Irak voortaan 'The Islamic State in Iraq and Al Sham' (ISIS) zal heten. Deze organisatie zal bestaan uit AQ-I en het in Syrië actieve Jahbat al-Nusra. Echter zowel Abu Mohammed Al Jolani, de leider van al-Nusra, en Al-Qaída leider Al Zawahiri stelden dat er geen sprake was van een samenvoeging.

Type activiteit

nieuws organisatie

januari 2014

In het magazine Inspire worden de plegers van de aanslagen bij de Boston marathon geprezen en worden lezers aangemoedigd om soortgelijke aanslagen te plegen.

Type activiteit

nieuws organisatie

De hoeveelheid Engelstalige propaganda van AQQAS is de afgelpoen maanden sterk toegenomen. Na de aanslagen in Woolwich en Boston zijn er verschillende publicaties van de organisatie verschenen. Onder andere in een Engelstalige audioboodschap van een militaire leider van AQAS, Qasim al-Raymi, stelt de organisatie dat de veiligheid van westerse landen onder druk staat.

Type activiteit

nieuws organisatie

AQAS heeft een video gepubliceerd met als boodschap dat drones enkel een stimulus vormen voor hun strijd tegen het Westen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Nasir al Wahayshi, de leider van Al Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS) is door Al Qa'ida leider Ayman al Zawahiri benoemd tot algemeen directeur van de gehele Al Qa'ida organisatie. Het betreft een belangrijke positie die ook ingenomen werd door een aantal van Al Qa'ida's vorige leiders.

Type activiteit

nieuws organisatie

Al Qa'ida leider Ayman al-Zawahiri heeft Al-Qa'ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS) opgedragen om aanslagen te plegen. Dit blijkt uit onderschepte conversaties waarin al Zawahiri duidelijk orders gaf aan Nasir al Wuhayshi, de leider van AQAS, om in de regio aanslagen te plegen op buitenlandse kantoren en organisaties en Jemenitische instellingen. Deze dreiging heeft geleid tot de sluiting van verschillende ambassades, waaronder die van de Verenigde Staten, in Jemen. Ook is de staf van de Nederlandse ambassade in Jemen ingekrompen en zijn Nederlandse burgers opgeroepen te vertrekken uit Jemen.  

Type activiteit

nieuws organisatie

Vier mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval van de FARC. Zij reden in een hinderlaag van de guerrillastrijders in het noorden van Colombia en werden ter plekke gedood. De aanslag vindt plaats tijdens de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse overheid.  

Type activiteit

Aanslagen

De FARC valt een gevangenentransport aan in Colombia waarbij vijf mensen om het leven komen. Deze aanslag vindt plaats tijdens de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering.

Type activiteit

Aanslagen

Bij aanvallen van de FARC zijn vijftien militairen om het leven gekomen in de Collombiaanse deelstaat Arauca. Nog eens vier millitairen sneuvelden in de stad Doncello, in de zuidelijke deelstaat Caqueta. Dit zijn de grootste aanslagen sinds de vredesonderhandelingen die in november zijn gestart.

Type activiteit

Aanslagen

De ELN laat twee Duitse mannen vrij die zij sinds november gegijzeld hielden. In februari hadden zij de mannen bij de grens van Venezuela gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

Nadat een lid van de Islamitische Jihadbeweging in Palestina met een jeep is overreden door een lid van Hamas is de onderlinge relatie tussen beide organisaties onder spanning komen te staan.

Type activiteit

nieuws organisatie

Adel al-Khayat, een voormalig lid van GI is benoemd tot gouverneur van de regio Luxor (Egypte). Dit tot woede van de mensen die werkzaam zijn in deze toeristische regio. Nog geen twee weken later trok hij zich terug na dagen van hevige protesten in Luxor.

Type activiteit

nieuws organisatie

juni 2013

De FARC heeft tijdens gevechten met het Colombiaanse leger zeven militairen gedood en vijf verwond. De gevechten ontstonden toen het leger een operatie lanceerde om een mogelijke aanval van de FARC op een dorp in het midden van Colombia te voorkomen. Ondanks de gevechten wordt een paar maanden later gesteld dat er progressie is geboekt bij de vredesgesprekken tussen de FARC en de Colombiaanse overheid. Met name op het controversiële gebied van agrarische hervormingen lijken beide partijen steeds dichter bij een overeenkomst te komen.  

Type activiteit

Aanslagen

PKK is volgens één van hun leiders begonnen met het terugtrekken van haar strijders van Turks grondgebied. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de vredesbesprekingen tussen de PKK en de Turkse overheid. Verschillende bronnen maakte melding vna vertrekkende strijders richting de Turkse grens met Irak. In totaal zouden zich de komende vijf maanden 2000 rebellen terugtrekken.

Type activiteit

nieuws organisatie

De aan AQIM gerelateerde organisatie van Mokthar Belmokhtar houdt op een fabrieksterrein een groep van bijna 800 personen gegijzeld waaronder een honderdtal buitenlanders. Na vier dagen intervenieert het Algerijnse leger en vallen er ten minste 38 doden onder de gijzelaars. Tevens sneuvelen 29 militanten en worden er drie gearresteerd.

Type activiteit

Aanslagen

Op grote schaal worden nieuwe leden voor AQIM en de strijd in Mali en Syrië gerekruteerd op de Algerijnse-Tunesische grens. Dit zou in opdracht gebeuren van Abdelmalek Droukdal.

Type activiteit

nieuws organisatie

In een brief van Abdelmalek Droukdal, die werd gevonden in een kantoor in Timboektoe, staat dat AQIM-strijders vriendeijker moeten optreden tegen de lokale bevolking. Nadat een gebied is veroverd zouden zij niet meteen de sharia volledig moeten invoeren. Dit zou namelijk leiden tot een gevoel van 'verwerping en haat jegens de mujahedeen'. Hierom stelt Droukbal in het negen pagina's tellende document dat de strijders samenwerking moeten zoeken met lokale islamitische groepen.

Type activiteit

nieuws organisatie

De ELN laat twee Duitse mannen vrij die zij sinds november gegijzeld hielden. In februari kondigde de ELN aan dat zij twee mannen bij de grens van Venezuela gevangen hadden genomen.

Type activiteit

nieuws organisatie

februari 2013

Een woordvoerder van AQIM zegt dat de interventie van Franse en Afrikaanse troepen gevolgen zal hebben voor de personen die AQIM gegijzeld houdt. Tevens stelde diverse media dat AQIM sinds oktober 2012 reeds honderden buitenlandse strijders heeft gerekruteerd.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een aan de DHKP/C gelieerde organisatie, Acilciler, heeft mogelijk twee kampen opgezet in de Syrische kustprovincie Latakia. Er werd vermeld dat de groep operaties uit zou voeren in diezelfde regio en Alawiete jongeren rekruteerde om zo weerstand te kunnen bieden tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Ankara werd een zelfmoordaanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door de DHKP-C en werd gepleegd door Ecevit Sanli, een lid van de DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

In de nacht van 9 op 10 januari is de medeoprichtster van de PKK, Sakine Cansiz, in een kantoor in Parijs doodgeschoten. Daarnaast werden er nog twee andere vrouwen dood gevonden.

Type activiteit

nieuws organisatie

Al Qa'ida leider Ayman al-Zawahiri stelde dat de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi de Amerikaanse zwakte in de regio aantoonde. In een audio-boodschap aan al-Shabaab zei al-Zawahiri dat de macht van de Amerikanen is verdwenen en dat ze geen nieuwe campagnes meer, zoals die in Irak en Afghanistan, durfden te starten.

Type activiteit

nieuws organisatie

november 2012

In een videoboodschap bevestigt Ayman al-Zawahiri dat  de zoon van Osama Bin Laden (Saad) is omgekomen bij een drone-aanval in 2009. De Amerikaanse CIA vermoedde dit al jaren maar dit vermoeden werd vooralsnog niet bevestigd door Al Qa'ida zelf.

Type activiteit

nieuws organisatie

AQAS heeft zich terruggetrokken uit gebieden in Zuid-Jemen. Voordat zij zijn vertrokken hebben zij landmijnen geplaatst in het gebied. Hierdoor kwamen al 73 burgers om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

De ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke verschijnt in een reportage van de tv-zender Al-Jazeera. Samen met de gegijzelde Zweed, Johan Gustafson en de Britse Zuid-Afrikaan, Stephan Malcolm, dringen zij er in de reportage op aan dat hun regeringen er alles aan moeten doen om hen vrij te krijgen.

Type activiteit

nieuws organisatie

AQIM doet een oproep aan moslims om vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid te vermoorden; dit naar aanleiding van een film die in de V.S. verscheen waarin de profeet Mohammed werd beledigd.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Istanbul vindt een aanslag plaats op een politiebureau waarbij 7 mensen gewond raken. Een agent kwam hierbij om het leven. De dader gooide een handgranaat naar binnen en blies zichzelf vervolgens op bij de ingang van het politiebureau. Deze aanslag werd doormiddel van een bericht op internet opgeëist door DHKP-C.

Type activiteit

Aanslagen

juli 2012

Tijdens de onrusten in Eqypte wisten gevangenen te ontsnappen. Hier zaten ook leden van GI bij.

Type activiteit

nieuws organisatie

DHKP/C-leider Dursun Karatas overleed in Etten-Leur. Hij leed aan kanker en hield zich in Nederland schuil voor justitiële autoriteiten en tegenstanders binnen zijn eigen partij. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de Raad van de Europese Unie de tegoeden van de Stichting Al Aqsa niet had mogen bevriezen. In 2010 oordeelde het Hof al dat deze sancties onterecht waren. Na die uitspraak trok Nederland de maatregelen al in, maar ging in beroep. Twee jaar later, herbevestigt de advocaat-generaal van het Hof het vonnis uit 2010. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeerde, door middel van een explosief vastgenaaid in het kruis van zijn onderbroek, een vliegtuig op weg van Amsterdam naar Detroit (NW8588) op te blazen. AQAS eiste de mislukte aanslag op. Het was de eerste keer dat AQAS zich buiten het Golfgebied manifesteerde. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Drie mensen komen om en meer dan dertig raken gewond bij een bomaanslag in Ankara. TAK eist de aanslag op. 

Type activiteit

Aanslagen

mei 2012

In een videoboodschap betuigt Ayman Al-Zawahiri zijn steun aan de Somalische radicaal-islamitische organisatie Al-Shabaab. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Uit door Wikileaks geopenbaarde e-mails van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Stratfor wordt opgemaakt dat wijlen Osama bin Laden routinematig contact had met de Pakistaanse geheime dienst. Een van de e-mails suggereert dat ten minste twaalf werknemers van de Pakistaanse geheime dienst op de hoogte waren van de schuilplaats van Bin Laden. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Uit documenten die de Amerikanen hebben meegenomen uit het huis van Osama bin Laden in Abbottabad blijkt dat Bin Laden een aanslag op de Amerikaanse president Barack Obama wilde laten plegen. De man die de aanslagen moest uitvoeren, de Pakistaanse Ilyas Kashmiri, werd een maand na de dood van Bin Laden gedood door een Amerikaanse drone. 

Type activiteit

nieuws organisatie

AQAS heeft een Engelstalige gids voor westerse rekruten gepubliceerd . De gids, getiteld “Expectations Full” is waarschijnlijk samengesteld door Samir Khan, auteur van het Engelstalige magazine “Inspire”. Vermoedelijk heeft een ander de gids na Khan’s dood in september 2011 afgerond. In de gids worden westerse rekruten aangemoedigd om aanslagen in eigen land en in de Verenigde Staten te plegen, in plaats van deel te nemen aan de gevechten in Jemen. Daarnaast geeft de gids praktische tips en advies voor het plegen van aanslagen en voor deelname aan de jihad in Jemen. De gids verschijnt vlak na het verschijnen van een online en Engelstalig eerbetoon aan Osama bin Laden, waarin zijn laatste uitspraken worden geciteerd.

Type activiteit

nieuws organisatie

Aanhangers van AQIM ontvoeren drie toeristen in Timboektoe. Het betreft een Nederlander (Sjaak Rijke), een Zweed en een Zuid-Afrikaan. Een vierde toerist, een Duitser, verzette zich tegen de ontvoering en werd doodgeschoten.

Type activiteit

Aanslagen

Sympathisanten van AQIM hebben de tombe van de moslimheilige Sidi Mahmoud Ben Amar in Timboektoe verwoest. Zij werden hierbij geholpen door leden van de radicale moslimorganisatie Ansar Dine. Zij wijzen de verering van heiligen af. Timboektoe, dat wegens historische bouwwerken op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zou sinds kort in handen van AQIM en Ansar Dine zijn.

Type activiteit

Aanslagen

De Deense rechtbank besluit dat de Koerdische zender Roj TV mag blijven uitzenden. Het station en het moederbedrijf moeten echter welk elk een boete van 2,6 miljoen kronen betalen wegens aanzet tot terrorisme. Volgens Turkije is TV Roj de spreekbuis van de PKK

Type activiteit

nieuws organisatie

In een verklaring, ondertekend door Timoleon Jimenez (alias Timochenko) meldde de FARC bereid te zijn om te onderhandelen met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Type activiteit

nieuws organisatie

maart 2012

Bij vijf gelijktijdige bomaanslagen in Casablanca komen 45 mensen om het leven. De GICM wordt verondersteld betrokken te zijn geweest, hoewel de groep de aanslagen nooit heeft opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Tien bommen ontploften in verschillende forensentreinen richting Madrid. 191 mensen kwamen om het leven, ruim 1800 raakten gewond. De GICM wordt ervan verdacht banden te hebben met de daders van deze aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

Twee zelfmoordterroristen waren van plan zich ergens in Casablanca op te blazen. Één van hen, Abdelfatah Raidi, bezocht vlak daarvoor een internetcafé waar hij op een jihad-website op zoek was naar de locatie waarop hij zijn bomgordel tot ontploffing zou brengen. Toen hij die niet kon vinden, blies hij zich terplekke op. Drie mensen raakten gewond. Zijn compagnon sloeg vervolgens op de vlucht, maar werd enkele uren later aangehouden.

Type activiteit

Aanslagen

De GIA kaapte een Airbus van Air France met als doel het toestel op te blazen boven Parijs. Dit werd door Franse politie-eenheden verhinderd tijdens een tussenstop in Marseille.

Type activiteit

Aanslagen

Reeks aanslagen in Frankrijk. Op 25 juli ontplofte een bom in het Parijse metrostation Saint-Michel, waarbij zeven doden vielen. Op 17 augustus ontplofte een bom in een afvalbak bij de Arc de Triomphe, gevolgd op 26 augustus door de vondst van een bom langs de spoorbaan van Lyon. 3 september ontplofte een bom maar gedeeltelijk op een markt bij de place de la Bastille, een dag later werd een onontplofte bom gevonden vlakbij het metrostation Convention. 7 september werd er een aanslag gepleegd met een autobom pal voor een joodse school in een voorstad van Lyon. In vijf gevallen ging het om een gasfles, gevuld met springstof, in het zesde geval werd een snelkookpan gebruikt. De politie vermoedde daarom dat alle aanslagen door dezelfde groep werden uitgevoerd: de GIA.

Type activiteit

Aanslagen

Dertig boeren in het Algerijnse dorp Safsaf werden doodgeschoten en doodgehakt in een moskee die werd geleid door een imam van de Algerijnse regering. De GIA eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

In de regio rond de provinciestad Relizane, in het westen van Algerije, werden ruim 1200 mensen vermoord door de GIA.

Type activiteit

Aanslagen

Massaslachting in het dorp Sidi Hamed (dertig kilometer ten zuidoosten van Algiers), waarbij meer dan vierhonderd mensen om het leven kwamen.

Type activiteit

Aanslagen

Als wraak voor de dood van hun leider Antar Zouabri, vermoordde de GIA zes burgers.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

Verschillende aanvallen op Algerijnse militaire en civiele doelen om de verkiezingen te verstoren.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De GIA doodde dertien burgers, leden van twee families, in de stad Blida, ten zuiden van Algiers.

Type activiteit

Aanslagen

Liquidatie van Rehavam Ze’evi (1926 – 2001), de Israëlische minister van Toerisme.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag op een winkelcentrum in Karnei Shomron, Israël (twee doden en dertig gewonden). PFLP eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag in een bus tijdens spitsuur in het Israëlische Tel Aviv (vier doden en dertien gewonden).

Type activiteit

Aanslagen

Een Palestijnse zelfmoordterrorist sloeg toe in een winkelcentrum in Dimona. Één persoon kwam om het leven, negen anderen raakten gewond. De PFLP en de Al Aqsa Martyrs’ Brigades eisten gezamenlijk de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

De PFLP, Hamas en drie andere Palestijnse groeperingen kwamen overeen een interne verzoenende dialoog op te pakken. Daarbij kregen ze Egyptische en Arabische steun.

Type activiteit

nieuws organisatie

De PFLP bedreigde de rechtse Israëlische parlementariër Avigdor Lieberman met de dood.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Abu Ali Mustafa Brigades vuurden een raket af op de stad Ashkelon en twee raketten op Sderot en de westelijke Negev. Op 7 december werden nogmaals 2 raketten afgevuurd op Ashkelon.

Type activiteit

Aanslagen

De PFLP riep op tot het beëindigen van de vredesonderhandelingen met Israël. Een dag later werden meer raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israëlische steden en militaire basissen. (‘PFLP: Our position on the “ceasefire,” “calm” and the weapons of the resistance’, Popular Front for the Liberation of Palestine, 18/01/2009)

Type activiteit

Aanslagen

De PFLP verspreidde pamfletten waarin het voorspelde dat een volksopstand zou uitbreken als het Hamas-bestuur zijn bewind niet zou verzachten. Deze zeldzame openlijke kritiek op de machthebbers van Hamas in de Gazastrook kwam enkele PFLP-leden op een nacht cel te staan.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag op de haven van de Israëlische kuststad Ashdod kwamen zeker elf mensen om het leven. Hamas en de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk op.

Type activiteit

Aanslagen

De PFLP is door Hamas opgeroepen om de wapenstilstand met Israel te respecteren. Hamas zou troepen naar de grensgebieden sturen om dit te controleren.

Type activiteit

nieuws organisatie

Drie Palestijnen voerden een zelfmoordaanslag uit bij de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Zes Israëliërs kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval buiten Gaza werd de Israëlische soldaat Galid Shalit ontvoerd door Hamas-strijders. Hij wordt sindsdien in gijzeling gehouden. De Israëlische regering werkt aan zijn vrijlating.

Type activiteit

nieuws organisatie

Hamas kondigde aan de wapenstilstand met Israël, die eerder voor zes maanden gesloten was en eind december zou aflopen, niet te zullen verlengen. Volgens Hamas hield Israël zich niet aan de voorwaarden van het akkoord. Israël had laten weten het bestand te willen voortzetten.

Type activiteit

nieuws organisatie

Oorlog tussen Hamas in de Gazastrook en Israël. Er kwamen 1400 Palestijnen en 13 Israëliërs om het leven.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Colombiaanse senator en presidentskandidaat Ingrid Betancourt werd door de FARC ontvoerd nadat zij een dialoog met de organisatie probeerde aan te gaan. Na zes jaar gijzeling kwam zij in juli 2008 vrij.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De spanning tussen Hamas en Fatah ontaarde in het heftigste geweld tussen de twee partijen sinds de zomer van 2007. Bij twee schietpartijen in Qalqilya (op de Westelijke Jordaanoever) vielen in totaal 9 doden.

Type activiteit

Aanslagen

De Colombiaanse journalist Herbin Hoyos vluchte noodgedwongen naar Spanje nadat leden van de FARC een mislukte aanslag op zijn leven pleegden. De FARC was al jaren ongelukkig met Hoyos’ radioprogramma, waarin Colombianen elke zaterdagnacht ontvoerde familie en vrienden toespraken.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De ELN en FARC maakten in een gezamenlijke verklaring op de website Anncol bekend dat zij voortaan gingen samenwerken in hun strijd tegen de centrum-rechtse regering van president Alvaro Uribe.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een aanslag van de FARC op de verkiezingskaravaan van gouverneurskandidaat José Alberto Pérez kwamen vier politieagenten en twee burgers om het leven. Vier andere agenten raakten gewond, evenals de politicus.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De FARC liet de 32-jarige gijzelaar Pablo Emilio Moncayo vrij, na twaalf jaar en drie maanden gevangenschap in de jungle.  Moncayo’s vader Gustavo liep sinds 2007 ruim 2668 kilometer door Colombia, Venezuela, Frankrijk en de VS, om op die manier internationale steun voor de vrijlating van zijn zoon te winnen.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

FARC-leider Alfonso Cano riep de nieuwe Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, op tot vredesbesprekingen. In een 36 minuten durende film stuurde Cano aan op een politieke oplossing voor het gewapende conflict met de Colombiaanse regering.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.

Type activiteit

Aanslagen

Ansar Al Islam vermoordde 42 PUK-strijders nadat deze in een hinderlaag waren gelokt.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zelfmoordaanslag op een militair checkpoint bij Sayed Sadiq (Irak). Er vielen 4 doden, waaronder een Australische journalist.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens het islamitische festival Eid al-Adha drongen zelfmoordterroristen van Ansar Al Islam het hoofdkantoor binnen van de Patriotic Union of Kurdistan (PUK) en de Kurdistan Democratic Party (KDP). 109 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder de KDP vice-premier Sami Abdul Rahman.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een serie zelfmoordaanslagen in Kirkuk (Irak) kwamen 20 burgers om het leven en meer dan 50 mensen raakten gewond. De volgende dag claimde Ansar Al Islam verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Na de steniging van een Yazidi-meisje in de stad Shaykan, ten noordoosten van Mosul, vaardigde Ansar Al Islam een fatwa uit waarin de uitroeiing van Yazidi’s werd aangezegd. Tientallen Yazidi’s werden vermoord.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar Al Islam eiste de verantwoordelijkheid op voor de dood van de journaliste Sahar al-Haideri. Haideri schreef onder andere over de snelle opkomst van soennitische extremisten in Mosul.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee ambtenaren van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken worden vermoord door Ansar al Islam.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ansar al Islam publiceerde een video waarin het de VS aanwees als de architect van de onrusten in Egypte en andere Arabische landen. Egyptenaren werden in de video aangemoedigd om te leren van de Iraakse ervaringen in Jihadvoering.

Type activiteit

nieuws organisatie

Mullah Krekar is in Noorwegen aangeklaagd voor het bedreigen van ambtenaren. In 2010 heeft hij tegenover diverse media gezegd dat als hij na gedwongen uitzetting naar Irak wordt vermoord, de verantwoordelijke Noorse ambtenaren hetzelfde lot staat te wachten.

Type activiteit

nieuws organisatie

Vier Israëliërs werden doodgeschoten op een snelweg nabij Hebron. De Ezzedeen al-Qassam Brigades eisten de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op.

Type activiteit

Aanslagen

Hamas maakte bekend dat het, in de strijd tegen Israël, ging samenwerken met twaalf andere radicale groeperingen uit de Gazastrook. Onder hen zijn de Palestijnse Islamitische Jihad, de Volksverzetscomités en een afsplitsing van de Fatah-beweging.

Type activiteit

nieuws organisatie

• Oktober 2000. Zelfmoord aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole, dat zich op dat moment in de haven van Aden (Jemen) bevond. Zeventien Amerikaanse mariniers kwamen om het leven, 39 anderen raakten gewond.

Type activiteit

nieuws organisatie

Aanslag op de Amerikaanse ambassade in Sana’a (Jemen), waarbij achttien mensen om het leven komen. De aanslag werd opgeëist door AQJ, de voorganger van AQAS.

Type activiteit

Aanslagen

PKK-strijders doodden vijftien Turkse soldaten bij de Aktutun grenspost, tussen Turkije en Irak.

Type activiteit

Aanslagen

AQAS publiceert het eerste exemplaar van de Engelstalige glossy ‘ Inspire’. De versie bevatte onder meer een handleiding voor het fabriceren van bommen en een interview met Abu Bashir.

Type activiteit

nieuws organisatie

In vrachtvliegtuigen onderweg van Jemen naar Amerika werden twee bompakketten gevonden die bestemd waren voor Joodse instellingen in Chicago. Op webfora van radicale moslims eiste de AQAS de verantwoordelijkheid op. Daarnaast zei de organisatie ook verantwoordelijk te zijn voor de crash van een vliegtuig van UPS op 3 september in Dubai. Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen was die crash het resultaat van een brand aan boord.

Type activiteit

nieuws organisatie

In het online tijdschrift Inspire dreigde AQAS met een nieuwe golf van aanslagen met bompakketjes.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Jemenitische kuststad Zinjibar viel korte tijd in handen van ongeveer tweehonderd AQAS-strijders. De oppositie beweert dat de president met opzet de stad heeft laten overnemen, om zijn eigen positie veilig te stellen.
Er zijn aanhoudende berichten dat AQAS profiteert van de onrust in Jemen. AQAS en andere jihadisen slagen er ook in controle te krijgen over delen van het grondgebied in het zuiden. Of de jihadisten erin slagen hun successen te consolideren, zal afhangen van het militaire offensief van het Jemenitische leger (in samenwerking met lokale stammen).

Type activiteit

Aanslagen

In een audiotape zweert AQAS-leider Al Wahishi trouw aan de opvolger van Bin Laden, Al Zawahiri.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan overhandigde een zelfgeschreven vredesplan voor het Koerdische conflict, waarvan de inhoud niet publiekelijk werd vrijgegeven door de Turkse overheid. Het document stond later wel op de officiële website van de PKK gepubliceerd.

Type activiteit

nieuws organisatie

De ELN ontvoerde meer dan 800 mensen voor losgeld.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een ontplofte autobom, geplaatst door leden van de ELN bij een politiebureau in Marinilla (Colombia), koste één persoon het leven en twintig andere mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

De ELN vermoordde twee burgemeesters in de provincie Cauca, in het zuidwesten van Colombia.

Type activiteit

nieuws organisatie

De ELN ontvoerde een katholieke aartsbisschop toen hij op reis was in het oosten van Colombia.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Britse en een Nederlandse dokter van Artsen Zonder Grenzen werden ontvoerd. Vijf dagen later werden de twee ongedeerd weer vrijgelaten. Artsen Zonder Grenzen en het Colombiaanse leger vermoedden dat de ELN de dokters ontvoerd had om ze gewonde ELN strijders in de buurt van de Venezolaanse grens te laten behandelen.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

Drie aannemers van de China National Petroleum Corporation werden ontvoerd in the Colombiaanse provincie Choco, in de buurt van de grens met Panama. De ELN wordt verantwoordelijk gehouden voor deze ontvoering.

Type activiteit

Aanslagen

De ELN ontvoerde in de buurt van Dibuya een journalist van Radio Delfin.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

De ELN en FARC maakten in een gezamenlijke verklaring op de website Anncol bekend dat zij voortaan gaan samenwerken in hun strijd tegen de centrum-rechtse Colombiaanse regering van president Alvaro Uribe.
 

Type activiteit

nieuws organisatie

In een gezamenlijke aanval van de ELN en de FARC op een politiebureau bij de stad San Miguel in de zuidelijke provincie Putumayo kwamen zeker zes politiemensen om het leven. Bij eerdere aanvallen van de ELN en de FARC in september vielen al 55 doden. Volgens waarnemers willen beide terroristische groeperingen met hun daden laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen voor de regering in Bogotá.

Type activiteit

Aanslagen

Twee zware zelfmoordaanslagen voor het hoofdkwartier van de Algerijnse premier Belkhadem in Algiers en op een politiebureau in Bab Ezzouar ten oosten van de Algerijnse hoofdstad. Er vielen 33 doden en 222 gewonden. De Algerijnse premier bleef ongedeerd

Type activiteit

Aanslagen

Hamas en Fatah hebben een akkoord bereikt over de vorming van een interim-regering. Israël laat weten dat Fatah moet kiezen tussen vrede met Israël of met Hamas.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zelfmoordaanslag in de Oost-Algerijnse stad Batna kort voordat president Abdelaziz Bouteflika er arriveerde. Een man liet de explosieven die hij in een plastic tas bij zich had ontploffen in de menigte die zich had verzameld om de president te begroeten. (‘Al-Qaeda eist aanslagen in Algerije op’, NRC Handelsblad, 10/09/2007

Type activiteit

Aanslagen

Een bestelauto met explosieven ontplofte bij een kazerne van de kustwacht in de noordelijke kustplaats Dellys (Algerije). Er vielen dertig doden en tientallen gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

Bij de ontploffing van een autobom in de Colombiaanse stad Popayan raken 17 mensen gewond. De bestuurder van de auto verklaart lid te zijn van de ELN. De bom zou een vergelding zijn voor enkele anti-drugs acties van het leger.

Type activiteit

Aanslagen

Twee ongeveer gelijktijdige bomaanslagen op de Algerijnse Constitutionele Raad en twee VN-gebouwen. Er vielen zeker 67 doden.

Aanslag in Algiers (11 december 2007).

Type activiteit

Aanslagen

Vier Franse toeristen werden vermoord in Mauritanië. De Mauritaanse autoriteiten hielden AQIM verantwoordelijk. Als gevolg werd de Parijs-Dakar rally in januari 2008 geannuleerd.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag op politiepost in badplaats Zemmouri (Algerije), waarbij ten minste zes mensen om het leven kwamen. De autoriteiten namen aan dat AQIM verantwoordelijk was.

Type activiteit

Aanslagen

De PKK voerde een raketaanval uit op een Turkse marinebasis, waarbij zes Turkse militairen om het leven kwamen. De aanval volgde op de mededeling van Abdullah Öcalan dat hij niet langer een dialoog met Turkije nastreefde.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist reed met een auto vol explosieven in op een rij rekruten bij een politieacademie in Issers (Algerije). 43 mensen kwamen om het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

De PKK dreigde met aanslagen op toeristengebieden aan de Turkse kust.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee aanslagen met autobommen gericht tegen een militaire commandant en tegen werknemers van een damproject in de buurt van Bouira (Algerije). Elf mensen kwamen om het leven. De aanslagen worden toegeschreven aan AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

De PKK vuurde raketaanvallen af op een legereenheid in de provincie Siirt, in het zuidoosten van Turkije. Daarbij kwamen vijf militairen om het leven. Het leger reageerde een dag later met een aanval met onbemande vliegtuigen, waarbij twaalf PKK-strijders werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Leden van AQIM pleegden een zelfmoordaanslag op de Franse ambassade in Nouakchott (Mauritanië). Drie mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Één Fransman en drie Spanjaarden werden in Mali respectievelijk Mauritanië gegijzeld. Een woordvoerder van AQIM eiste via de Arabische tv-zender Al Jazeera de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

nieuws organisatie

Murat Karayilan, leider van de PKK, zei tegen de BBC dat de PKK bereid is de strijd te staken als Koerden in Turkije meer politieke en culturele rechten krijgen.

Type activiteit

nieuws organisatie

PKK-leider Abdullah Öcalan kondigde een staakt-het-vuren aan en riep alle Koerden op om op 12 september 2010 te gaan stemmen in een belangrijk referendum over grondwetswijzigingen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul raakten 32 mensen gewond. Doelwit zou een politiepatrouille zijn geweest. De PKK liet nog diezelfde dag weten dat zij niet verantwoordelijk waren voor de aanslag. De volgende dag bleek echter dat man die zichzelf had opgeblazen, wel degelijk lid was van de PKK. Leiders van de organisatie wisten niet dat hij de aanslag zou plegen.

Type activiteit

Aanslagen

Op 1 augustus 2010 kondigde de PKK eenzijdig een staakt-het-vuren af. In november werd dit bestand verlengd tot juni 2011 om de Turkse autoriteiten de kans te geven te werken aan een acceptabele oplossing van het Koerdische conflict. Uit onvrede over het uitblijven van Turkse initiatieven op dit vlak werd het bestand echter al met ingang van 1 maart 2011 weer opgezegd. In een verklaring van de PKK hierover werd overigens wel toegevoegd dat geen offensieve acties zullen worden ondernomen, maar dat eventueel geweld alleen defensief zal zijn.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een aanval op een Turkse politiepost kost twee agenten het leven. De gevangen PKK-leider Öcalan dreigt met meer geweld als Turkije niet met de organisatie wilt onderhandelen.

Type activiteit

Aanslagen

Ahmed Shah Massoud, leider van de anti-Taliban opstand in Afghanistan, werd gedood door twee zelfmoordaanslagen. De aanval werd uitgevoerd door Abdesattar Dahmane en Baraoui El Ouaer, twee Tunesiërs die illegaal in België woonden. De organisatoren van de aanval waren Omar Sliti en Tarek Maaroufi. Alle vier de mannen waren lid van de GICT.

Type activiteit

Aanslagen

6 april 2011. Algerije vreest dat AQIM profiteert van het machtsvacuüm in Oost-Libië. Ze zouden toegang kunnen hebben tot de wapendepots bij Benghazi en Ajdabiyah.

Type activiteit

nieuws organisatie

AQIM wil, in ruil voor de vier Fransen die sinds september 2010 gegijzeld zijn, dat Frankrijk verschillende AQIM-leiders vrijlaat. Ook moet het zijn troepen terugtrekken uit Afghanistan.

Type activiteit

nieuws organisatie

Leden van AQIM hebben een legerbasis in Mauritanië aangevallen. Het leger claimt 9 strijders gevangengenomen te hebben en enkelen te hebben gedood. Aan de kant van het leger zijn geen doden gevallen.

Type activiteit

Aanslagen

Aan het einde van de Ramadan komen bij een aanslag op een militaire academie minstens 18 soldaten om het leven. De aanslag wordt opgeeist door AQIM.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee gelijktijdige bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es Salaam (Tanzania) kwamen 301 mensen om het leven en 5000 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoord aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole, dat zich op dat moment in de haven van Aden (Jemen) bevond. Zeventien Amerikaanse mariniers kwamen om het leven, 39 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Al Qaida kaapte een viertal passagiersvliegtuigen waarmee terroristische aanslagen werden uitgevoerd. Twee van de vliegtuigen boorden zich in het World Trade Centre, de derde in het Pentagon en het vierde stortte neer in Shanksville, Pennsylvania. In totaal kwamen bijna 3000 mensen om het leven.

9/11, de aanslagen op de Twin Towers in New York.

Type activiteit

Aanslagen

Aanslag op forenzentrein in Madrid, Spanje, waarbij 191 doden en 1400 gewonden vielen.

Madrid, maart 2004.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag in winkelcentrum in Netanya waarbij zes doden vielen en bijna zestig mensen gewond raakten.

Type activiteit

Aanslagen

Bij zes explosies verspreid over de metro en één stadsbus in Londen kwamen 56 mensen om het leven. Al Qa’ida leider Ayman Al-Zawahiri eiste de aanslagen op.

Type activiteit

Aanslagen

Aanslag op de Deense ambassade in Islamabad, Pakistan waarbij zes doden en tientallen gewonden vallen. De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door al Qa’ida.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag op een restaurant in Tel Aviv. Negen burgers kwamen om het leven en meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

De PIJ claimde in de maand maart meer dan tweehonderd raketten te hebben afgevuurd op Israëlische doelwitten.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Jordaanse dubbelagent voerde een zelfmoordaanslag uit op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Er kwamen zeven CIA-medewerkers om het leven. Mustafa Abu al-Yazid, leider van al Qa’ida in Afghanistan, eiste de aanslag op.

Type activiteit

nieuws organisatie

De PIJ lanceerde via de media een video waarin martelaren van de PIJ worden verheerlijkt.

Type activiteit

nieuws organisatie

In vrachtvliegtuigen onderweg van Jemen naar Amerika werden twee bompakketten gevonden die bestemd waren voor Joodse instellingen in Chicago. Op webfora van radicale moslims eiste de Jemenitische tak van al Qa’ida de verantwoordelijkheid op. Daarnaast zei de organisatie ook verantwoordelijk te zijn voor de crash van een vliegtuig van UPS op 3 september in Dubai. Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen was die crash het resultaat van een brand aan boord.

Type activiteit

nieuws organisatie

In het online tijdschrift Inspire dreigde al Qa’ida met een nieuwe golf van aanslagen met bompakketjes.

Type activiteit

nieuws organisatie

De PIJ is door Hamas opgeroepen om de wapenstilstand met Israel te respecteren. Hamas zou troepen naar de grensgebieden sturen om dit te controleren.

Type activiteit

nieuws organisatie

De aan Al Qa’ida gelieerde website ‘Shumukh al-Islam’ publiceerde een lijst met potentiële doelwitten voor aanslagen. Op deze lijst staan onder andere drie koptische kerken in Nederland en de koptische kerk in Alexandrië waar enkele dagen eerder 21 mensen omkwamen na een aanslag.

Type activiteit

nieuws organisatie

Aanslag op het Rode Fort in Delhi (3 doden).

Type activiteit

Aanslagen

Gewapende aanval op het Indiase parlement waarvoor de Indiase regering LeT en Jaish-e-Mohammed verantwoordelijk hield. Er vielen 9 doden.

Type activiteit

Aanslagen

In twee taxi’s werden explosieven tot ontploffing gebracht bij een toeristische attractie aan het water en bij een druk winkelcentrum in Mumbai. 54 mensen kwamen om het leven en meer dan 240 anderen raakten gewond. Volgens de Indiase politie zou dit het werk zijn van LeT.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslagen op forensentreinen in Mumbai, India, waarbij 187 doden vielen en meer dan 800 gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op een bus in de Turkse badplaats Kusadasi. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

Meervoudige aanslag in Mumbai, India (125 doden). In een gecoördineerde terroristische aanval voerden groepen gewapende mannen in de Indiase stad Mumbai aanvallen uit op vijfsterrenhotels, ziekenhuizen, een station, een restaurant, een bioscoop en een joodse instelling. Schietend met machinegeweren en gooiend met granaten zaaiden zij paniek in India's financiële hoofdstad en gijzelden ze mensen. Meer dan 125 mensen kwamen om en zeker 327 mensen raakten gewond. De aanslagplegers hadden het vooral gemunt op westerlingen. Een onbekende groepering met de naam Deccan Mujahideen had de aanvallen opgeëist maar India houdt LeT verantwoordelijk. LeT ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen, maar werd op grond van bewijsmateriaal wereldwijd wel als verantwoordelijke (betrokkene) gezien.

Type activiteit

Aanslagen

LeT pleegde in Lahore een aanslag op het cricket team van Sri Lanka, waarbij acht mensen werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Het Gerechtshof in Lahore trok het huisarrest van Hafiz Mohammad Saeed in. Saeed is één van de 38 personen die door India verdacht werden van betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai in 2008. 10 dagen na de aanslagen werd Saeed onder huisarrest geplaatst. De Pakistaanse rechtbank oordeelde dat het langdurige huisarrest ongrondwettelijk was.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een serie van verschillende bomaanslagen in badplaatsen aan de Turkse Riviera. In Antalya kwamen drie mensen om, in Marmaris vallen meer dan twintig gewonden, in Istanbul raakten zes mensen gewond en in Adana waren er vier gewonden.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens het ANP dreigt TAK op haar website met nieuwe aanslagen in Turkije, onder meer op toeristische plaatsen. Het dreigement volgde op Turkse aanvallen op Koerdische rebellen in Irak.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Mersin, een stad in het zuiden van Turkije aan de Middellandse Zee, ontplofte een autobom. Hierbij raakten twaalf politieagenten gewond. Twee dagen later werd er een tweede autobom tot ontploffing gebracht in Izmir, gericht tegen een politiebus en een militair voertuig. Bij de tweede aanslag raakten zestien mensen gewond. Op de website van de TAK worden beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag met een bermbom op een bus in Istanbul kwamen vier militairen en de 17-jarige dochter van een militair om het leven. TAK eiste de verantwoordelijkheid op en liet in een verklaring weten dat de militairen het doelwit waren geweest.

Type activiteit

Aanslagen

Aanslagen op twee hotels in Kabul, die gericht leken tegen Indiase ontwikkelingswerkers. De Afghaanse inlichtingendienst verdacht LeT van de aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

Na een zelfmoordaanslag in Istanbul waarbij 32 gewonden vielen claimt de TAK de verantwoordelijkheid. Het doelwit bestond uit agenten die toezicht hielden bij een monument voor de oprichting van de Turkse staat.

Type activiteit

Aanslagen

Hafiz Saeed, oprichter en leider van LeT, uitte kritiek op de voorgenomen boerkaverboden in België en Frankrijk.

Type activiteit

nieuws organisatie

Naar aanleiding van een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bevroor het ministerie van Buitenlandse Zaken alle middelen van Stichting Al Aqsa Nederland. Uit het onderzoek zou blijken dat de stichting geld doorsluisde naar de gewelddadige tak van Hamas. Begin mei 2003 spande Stichting Al Aqsa Nederland een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting eiste dat haar tegoeden onmiddellijk werden vrijgegeven.

Type activiteit

nieuws organisatie

De rechtbank in Den Haag oordeelde in het kort geding dat Stichting Al Aqsa Nederland tegen de Nederlandse staat had aangespannen dat de banktegoeden van stichting terecht waren bevroren.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Europese Unie plaatste de Stichting Al Aqsa Nederland op de ‘EU-bevriezingslijst’. Echter, op 11 juli 2007 oordeelde het Gerecht van Eerste Aanleg, onderdeel van het Europese Hof van Justitie, dat deze plaatsing onrechtmatig was en verklaarde het plaatsingsbesluit nietig. Toch bleef Stichting Al Aqsa Nederland op de ‘EU-bevriezingslijst’ staan. De stichting spande vervolgens opnieuw een procedure aan bij het Europese Hof, waarin zij de Europese Raad aanklaagde en een schadevergoeding van tien miljoen euro eiste voor het onrechtmatig plaatsen van de stichting op de ‘EU-bevriezingslijst’.

Type activiteit

nieuws organisatie

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dat de Stichting Al Aqsa Nederland onterecht op de de ‘EU-bevriezingslijst’ stond. De juridische onderbouwing van het besluit van de Europese raad uit juni 2003 verwees naar het ingetrokken Nederlandse besluit uit april 2003. Omdat eind 2009 opnieuw is besloten dat Al Aqsa Nederland een terroristische organisatie is, bleven de tegoeden bevroren.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zowel Al Aqsa Nederland als het Koninkrijk der Nederlanden hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Europese hof van 9 september 2010. Het Koninkrijk der Nederlanden wil de uitspraak vernietigd hebben omdat het hof een onjuiste uitleg gegeven zou hebben aan de sanctieregeling. Al Aqsa Nederland kan zich vinden in die uitleg, maar protesteert tegen enkele overwegingen van het hof.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee Nederlanders die deelnamen aan een hulpkonvooi voor Gaza werden gearresteerd door de Israëlische marine. Twee dagen later berichtte de Telegraaf dat één van hen, Amin Abu Rashid (42), actief zou zijn voor Al Aqsa Nederland. De voorzitter van Al Aqsa Nederland, Ali Sonlu, ontkent echter dat Rashid verbonden is aan zijn organisatie.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Duitse autoriteiten sloten het kantoor van Al Aqsa in Duitsland.

Type activiteit

nieuws organisatie

Naar aanleiding van een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bevroor het ministerie van Buitenlandse Zaken alle middelen van Stichting Al Aqsa Nederland. Uit het onderzoek zou blijken dat de stichting geld doorsluisde naar de gewelddadige tak van Hamas. Begin mei 2003 spande de Stichting Al Aqsa Nederland een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting eiste dat haar tegoeden onmiddellijk werden vrijgegeven.

Type activiteit

nieuws organisatie

De rechtbank in Den Haag oordeelde in het kort geding dat Stichting Al Aqsa Nederland tegen de Nederlandse staat had aangespannen dat de banktegoeden van stichting terecht waren bevroren.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Europese Unie plaatste de Stichting Al Aqsa Nederland op de ‘EU-bevriezingslijst’. Echter, op 11 juli 2007 oordeelde het Gerecht van Eerste Aanleg, onderdeel van het Europese Hof van Justitie, dat deze plaatsing onrechtmatig was en verklaarde het plaatsingsbesluit nietig. Toch bleef Stichting Al Aqsa Nederland op de ‘EU-bevriezingslijst’ staan. De stichting spande vervolgens opnieuw een procedure aan bij het Europese Hof, waarin zij de Europese Raad aanklaagde en een schadevergoeding van tien miljoen euro eiste voor het onrechtmatig plaatsen van de stichting op de ‘EU-bevriezingslijst’.

Type activiteit

nieuws organisatie

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dat de Stichting Al Aqsa Nederland onterecht op de ‘EU-bevriezingslijst’ stond. De juridische onderbouwing van het besluit van de Europese raad uit juni 2003 verwees naar het ingetrokken Nederlandse besluit uit april 2003. Omdat eind 2009 opnieuw is besloten dat Al Aqsa Nederland een terroristische organisatie is, bleven de tegoeden bevroren.

Type activiteit

nieuws organisatie

Zowel Al Aqsa Nederland als het Koninkrijk der Nederlanden hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Europese hof van 9 september 2010. Het Koninkrijk der Nederlanden wil de uitspraak vernietigd hebben omdat het hof een onjuiste uitleg gegeven zou hebben aan de sanctieregeling. Al Aqsa Nederland kan zich vinden in die uitleg, maar protesteert tegen enkele overwegingen van het hof.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Indonesische antiterreurbrigade Densus 88 overviel een trainingskamp van JI in de bossen van de provincie Atjeh. Van de vijftig zwaarbewapende mannen die zij aantroffen, vluchtten er tientallen de bossen in, maar de brigade slaagde erin enkele mannen levend te vangen. Die leverden kostbare informatie, die leidden naar Dulmatin.

Type activiteit

nieuws organisatie

Aanslag op nachtclub in Bali (Indonesië). Hierbij kwamen 202 mensen om het leven, voornamelijk Australische toeristen.

Aanslag op de nachtclub op Bali, 2002.
 

Type activiteit

Aanslagen

Verdenking van het plegen van een autobomaanslag op het Marriott hotel in Jakarta (12 doden).

Type activiteit

nieuws organisatie

Zelfmoordaanslag met behulp van een voertuig op de Australische ambassade in Jakarta (9 doden).

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslagen op twee restaurants op Bali, vermoedelijk door JI-leden, waarbij 25 doden en meer dan 100 gewonden vielen.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op het Marriot hotel in Jakarta waarbij zeven doden en ruim veertig gewonden vielen, waaronder ook drie Nederlanders.

Type activiteit

Aanslagen

Vier Indonesiërs ontvangen een boek met daarin een explosief. Een agent raakt gewond tijdens de ontmanteling. Hoewel niemand de aanslagen opeist, wijst de regering naar JI.

Type activiteit

nieuws organisatie

In de buurt van een kerk bij Jakarta heeft de Indonesische politie vijf zware bommen gevonden. De bommen die samen 150 kilo wogen lagen bij een gasleiding en konden met een mobiele telefoon worden geactiveerd.

Type activiteit

nieuws organisatie

februari 2012

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag op de haven van de Israëlische kuststad Ashdod kwamen zeker elf mensen om het leven. Hamas en de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk op.

Type activiteit

Aanslagen

Drie Palestijnen voerden een zelfmoordaanslag uit bij de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Zes Israeli’s kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd opgeëist door zowel Hamas als de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Palestijnse schutters doodden bij een schietpartij op een bus op een druk kruispunt op de Westelijke Jordaanoever drie Israëlische mensen en verwondden drie anderen. De daders vluchtten in een auto. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag in een bakkerij in Eilat waarbij vier mensen (inclusief de dader) om het leven kwamen. De aanslag werd gezamenlijk opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades en de Palestinian Islamic Jihad.

Type activiteit

Aanslagen

Samen met Hamas en Palestinian Islamic Jihad werden vanuit de Gazastrook raketbeschietingen uitgevoerd op Israël.

Type activiteit

Aanslagen

Een Palestijnse man pleegde een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in Dimona. Één persoon kwam om het leven, negen andere raakten gewond. De Israëlische politie doodde een tweede zelfmoordterrorist voordat hij zijn bom kon laten ontploffen. De Al Aqsa Martelarenbrigades en de Popular Front for the Liberation of Palestine eisten gezamenlijk de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Een Palestijnse man viel inwoners van de joodse nederzetting Bat Ayin met een bijl aan. Hij doodde een jongen van zestien en verwondde een kind van zeven. De dader ontsnapte, maar de Al Aqsa Martelarenbrigades eisten de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Een Joodse kolonist werd doodgeschoten. Volgens het Palestijnse persbureau Ma’an werd de schietpartij opgeëist door de Al Aqsa Martelarenbrigades.

Type activiteit

Aanslagen

Palestijnse militanten vulden vaten met explosieven die zij vervolgens naar Israëlische stranden lieten drijven. De uitvoering van deze operatie werd geclaimd door de Al Aqsa Martelarenbrigades, de Palestijnse Islamitische Jihad en een organisatie gelieerd aan Hamas. De organisaties wilden wraak nemen voor de moord op Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Israëlisch gezin werd vermoord in hun huis in een nederzetting op de westelijke Jordaanoever. In eerste instantie eiste een cel van de Al Aqsa Martelarenbrigades de aanslag op, maar deze cel zou eerder valse claims hebben gemaakt. De Israëlische regering maakt een dag later bekend dat een andere nederzetting wordt uitgebreid onder het motto ‘They shoot, we build’.

Type activiteit

Aanslagen

Zelfmoordaanslag vlakbij het Jammu & Kashmir State Assembly Building in Srinagar, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Gewapend met explosieven en vuurwapens bestormden vijf aanvallers het Indiase Parlement, waarbij zij negen bewakers en één omstander doodden. De Indiase regering hield JeM samen met Lashkar-e-Tayyiba verantwoordelijk voor de aanval.

Type activiteit

Aanslagen

Januari – febuari 2002. Ontvoering van en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bomaanslag op de Gouden Moskee in Samarra, een van de heiligste symbolen van de sji’itische islam. Aanwijzingen suggereren dat AQ-I verantwoordelijk was. Het sektarische geweld tussen de soennieten en sjiieten in Irak nam na deze aanslag sterk toe.


De Gouden Moskee.         Type activiteit

Aanslagen

Pakistaanse autoriteiten vermoeden dat JeM-leden betrokken waren bij aanslagen in Islamabad, Murree en Taxila, waarbij twee Amerikanen om het leven kwamen.

Type activiteit

Aanslagen

Mislukte moordaanslag op de Pakistaanse president Musharraf.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag in Srinagar kwamen vijf mensen om het leven. Elf anderen raakten gewond. De explosie kwam enkele uren voordat een nieuwe leider van het kabinet in Indiaas Kasjmir werd geïnstalleerd. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een vuurgevecht in Srinagar, India, kwamen zeker vijf mensen om het leven, waarvan twee politieagenten. JeM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

De Tamil Tijgers voerden met twee vliegtuigjes een aanval uit op de hoofdstad Colombo. Eén vliegtuig werd neergeschoten voor het een doel kon raken, het andere zou ook neergehaald zijn, maar een gebouw van de belastingdienst hebben geraakt. Zeker 31 mensen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Via een communiqué lieten de Tamil Tijgers weten bereid te zijn tot een staakt het vuren. Wel weigerden ze de wapens definitief neer te leggen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Ongeveer 100.000 Tamils demonstreerden in Londen uit solidariteit met de Tamil-minderheid in Sri Lanka. Het was de grootste demonstratie in Londen van Tamils tot nu toe. In Groot-Brittannië wonen naar schatting 250.000 tot 300.000 Tamils. Ook in andere Europese steden vonden demonstraties van Tamils plaats.

Type activiteit

nieuws organisatie

Na de dood van de leider van de LTTE, Velupillai Prabhakaran, verklaarde Selvarajah Pathmanathan op de website van de Tamil Tijgers de leiding te hebben overgenomen. Hij zei met vreedzame middelen naar Tamil onafhankelijkheid te streven.

Type activiteit

nieuws organisatie

Twee maanden nadat de Tamil Tijgers militair werden verslagen hergroepeerden zij zich als politieke organisatie. Dit werd bekend gemaakt op de website van de LTTE.

Type activiteit

nieuws organisatie

De Nationale Tamil Alliantie, het politieke verlengstuk van de Tamil Tijgers, zei in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 8 april 2010 genoegen te nemen met regionale autonomie en wilde de eis voor volledige onafhankelijkheid laten vallen.

Type activiteit

nieuws organisatie

Leden van de IMU lieten zes autobommen ontploffen in Tasjkent, in een mislukte poging om de Oezbeekse president Karimov te vermoorden. 13 mensen kwamen om het leven, 128 anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

De IMU ontvoerde vier Amerikaanse bergbeklimmers, die wisten te ontsnappen nadat zij een IMU-bewaker van een klif hadden geduwd.

Type activiteit

nieuws organisatie

2001 – 2009. Sinds het begin van de operatie Enduring Freedom, heeft de IMU zich voornamelijk beziggehouden met het aanvallen van Amerikaanse- en coalitietroepen in Afghanistan.

Type activiteit

nieuws organisatie

De DHKP/C vermoorde drie vooraanstaande zakenmensen, als wraakactie voor de drie doden die een week daarvoor vielen bij het neerslaan van een oproer in een gevangenis in een buitenwijk van Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

Bij aanslagen op de Amerikaanse en Israëlische ambassade en het gebouw van het Openbaar Ministerie in Tasjkent vielen twee doden en zeven gewonden. De IMU eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordenaar van de DHKP/C pleegde een aanslag op een politiebureau in Istanbul. Drie mensen kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Een groep gewapende overvallers viel een grenspost tussen Tadzjikistan en Kirgizië aan. Daarbij werden negen mensen doodgeschoten. Volgens een Tadzjiekse woordvoerder waren de overvallers lid van de IMU.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op een McDonald’s restaurant in Istanbul.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bom die ontplofte in een stadsbus in Istanbul kwamen vier mensen om het leven, waaronder de vrouw die de bom bij zich droeg. De DHKP/C meldde dat de bom te vroeg was afgegaan en dat het echte doelwit de “Turkse staat” was.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Tadzjiekse stad Choejand kwamen twee mensen om het leven. 25 anderen raakten gewond. Volgens lokale autoriteiten zit de IMU achter de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

De DHKP/C doodde een politieman in Istanbul

Type activiteit

Aanslagen

Bij een hinderlaag in de Rasht Vallei komen 25 Tadzjiekse soldaten om het leven. Deze aanval is opgeëist door IMU, dat de actie verantwoordde met een verwijzing naar het sluiten van “duizend moskeeën” door de Tadzjiekse overheid en andere anti-moslimmaatregelen in Tadzjikistan.

Type activiteit

Aanslagen

Het Duitse IMU-lid Bekkay Harrach (Abu Talha al-Almani) zou om het leven zijn gekomen bij gevechten tussen jihadisten en de NAVO in Afghanistan. Harrach had in een videoboodschap in 2009 Duitsland gewaarschuwd voor een reeks aanslagen.

Type activiteit

nieuws organisatie

DHKP/C-leider Dursun Karatas overleed in een rijtjeshuis in het Noord-Brabantse Etten-Leur. Hij leed aan kanker en hield zich in Nederland schuil voor justitiële autoriteiten en tegenstanders binnen zijn eigen partij.

Type activiteit

nieuws organisatie

De PFLP-GC claimde de verantwoordelijkheid voor de dood van twee Israëlische soldaten.

Type activiteit

Aanslagen

Drie Katyusha raketten werden afgeschoten vanuit Zuid-Libanon naar Nahariya in Noord-Israël. Volgens Israël zou de beschieting uitgevoerd zijn door de PFLP-GC. Twee personen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Bomaanslag op de prominente Turkse schrijver Onat Kutlar, waarbij de hij ernstig gewond raakte. Kutlar overleed op 11 januari 1995 aan zijn verwondingen. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

Gewapende mannen schoten twee leden van de alawitische minderheid in een taxi dood. De taxichauffeur kwam eveneens om het leven. Daarna openden de mannen het vuur op vier koffiehuizen en een bakkerij, waarbij vijftien alawieten gewond raakten. De IBDA-C liet aan een lokale Turkse krant weten achter de aanslagen te zitten.

Type activiteit

Aanslagen

Een bomexplosie beschadigde het kantoor van de Partij van Democratisch Links in de wijk Beykoz in Istanbul. De IBDA-C eiste de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Ahmet Taner Kislali, columnist voor de krant Cumhuriyet en hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Ankara, kwam door een bomaanslag om het leven. De Turkse politie ging ervan uit dat de aanslag het werk was van de IBDA-C.

Type activiteit

Aanslagen

De AUC vermoordden meer dan honderd burgers bij een reeks moordpartijen in vijf noordelijke provincies van Colombia. Volgens AUC-leider Carlos Castaño zou het gaan om een wraakactie. De FARC had het kerstbestand namelijk geschonden door een aanval te ondernemen op het hoofdkwartier van de AUC. Hierbij zouden dertig doden zijn gevallen. (‘Doodseskaders vermoorden ruim honderd Colombianen

Type activiteit

Aanslagen

Leden van de IBDA-C in de Metris-gevangenis namen achttien cipiers en een advocaat in gijzeling. Daarbij werd één persoon gedood en drie anderen raakten gewond.

Type activiteit

nieuws organisatie

Uit vergelding voor de moord op een plaatselijke Lichtend Pad-commandant, roeiden leden van Lichtend Pad op gruwelijke wijze 69 mensen uit het dorp Lucanamarca uit, waaronder kinderen en zwangere vrouwen.

Type activiteit

Aanslagen

Leden van de AUC vermoordden 25 boeren in het dorp Ovejas in het noorden van Colombia.

Type activiteit

Aanslagen

Autobomaanslag in Lima op de Amerikaanse ambassade, twee dagen voor het bezoek van de toenmalige Amerikaanse president Bush. Negen mensen kwamen om het leven, dertig anderen raakten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

SL-leden, in samenwerking met drugshandelaren, vermoordden één politieagent. Elf antidrugs patrouilles raakten gewond. De unit werd geleid door Comrade Artemio.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordaanslag in Istanbul met een autobom op twee grote synagogen. Hierbij kwamen vijftien mensen om het leven en meer dan honderd anderen raakten gewond. Zowel de IBDA-C als al Qa’ida eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Bij de strijd tussen de AUC en FARC om controle over cocaïneplantages in de noordelijke bergen van Colombia kwamen 44 mensen om het leven.

Type activiteit

Aanslagen

Tijdens een SL-aanval die door de Peruaanse regering werd omschreven als de bloedigste in tien jaar, kwamen ongeveer veertien militairen en zeven burgers om in een hinderlaag in de provincie Huancavelica. SL gaf aan dat de aanval was bedoeld om de 80e verjaardag van de oprichting van de Peruaanse Communistische Partij te vieren.

Type activiteit

Aanslagen

Er werd een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de AUC en het Colombiaanse leger. Sinds dit staakt-het-vuren zijn er echter door paramilitaire activiteiten nog meer dan 3000 burgers vermoord.

Type activiteit

nieuws organisatie

Uit een rapport dat van Amnesty International blijkt dat leden van de AUC die de wapens hebben neergelegd zich nog altijd schuldig maken aan moorden en andere wreedheden.

Type activiteit

nieuws organisatie

De AUC besloot zich terug te trekken uit het in 2003 met de Colombiaanse regering in gang gezette vredesproces. Aanleiding vormde de overplaatsing van 59 gedetineerde commandanten van de groep naar een maximaal beveiligde gevangenis. De regering besloot hiertoe omdat het gerucht ging dat de AUC-gevangenen een uitbraakpoging hadden voorbereid.

Type activiteit

nieuws organisatie

Vier of vijf politieagenten kwamen om en vier anderen raakten gewond bij een aanval van SL-leden in de Huallagavallei. Twee weken daarvoor raakten twee militairen gewond toen hun helikopter werd aangevallen.

Type activiteit

Aanslagen

De VN-werkgroep van onafhankelijke deskundigen op het gebied van het gebruik van huursoldaten maakte bekend dat “beschikbare informatie” suggereerde dat grondbezitters in Honduras 40 voormalige AUC-leden in dienst hadden genomen om hun eigendommen te beschermen tegen het geweld dat was uitgebroken na de militaire coup in het land.

Type activiteit

nieuws organisatie

In het zuidoosten van Peru vond een aanval plaats op patrouillerende militairen, waar volgens de Peruaanse autoriteiten het Lichtend Pad verantwoordelijk voor moet worden gehouden. Zeker dertien militairen werden gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Drie politieagenten en twee burgers kwamen om het leven tijdens een nachtelijke aanval op een basis van Peruaanse Special Forces in het zuiden van Peru. De regering houdt SL verantwoordelijk.

Type activiteit

Aanslagen

November 2009. De advocaat van Guzmán, Alfredo Crespo, liet weten dat leden van Sendero Luminoso die hun gevangenisstraf erop hebben zitten van plan zijn een politieke partij op te richten. De partij, “Movement for Amnesty and Fundamental Rights”, zal meedoen aan de verkiezingen van 2011.

Type activiteit

nieuws organisatie

Mei 2010, Guzman, de oprichter van Sendero Luminoso, zou felle kritiek geuit hebben op de huidige organisatie. Het zouden huurlingen zijn die het Marxisme-Leninisme-Maoisme bij het vuilnis gezet hebben. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De HM eiste de verantwoordelijkheid op voor verschillende grote aanslagen in Indiaas Kasjmir. Als reden voor het geweld gaf HM-leider Salahuddin op dat de Indiase regering had geweigerd ook Pakistan bij vredesonderhandelingen te betrekken.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij het ontploffen van een autobom bij een school in Pulwama (India), kwamen vier mensen om het leven. Zeker achttien anderen raakten gewond.


 

Type activiteit

Aanslagen

Aanslag met IED op een busstation in Baramulla, India, waarbij zeker 28 mensen gewond raakten.

Type activiteit

Aanslagen

In een legerbusje in Srinagar kwam een bom tot ontploffing, waarbij zestien soldaten gewond raakten. HM eiste de aanslag op.

Type activiteit

Aanslagen

Een voertuig van het Indiase leger raakte een landmijn vlakbij Srinagar. Er kwamen negen soldaten om het leven, zestien anderen raakten gewond. HM eiste de verantwoordelijkheid op.

Type activiteit

Aanslagen

14 januari 2011. HM Commandant Syed Salahuddin gaf aan dat hij bereid is om te praten met de Indiase regering over een oplossing voor het conflict in Kashmir.

Type activiteit

nieuws organisatie

Geen activiteiten gevonden

Contraterroristische maatregelen

april 2019

Op Eerste Paasdag kwamen meer dan 250 mensen om het leven toen acht terroristen zich in drie verschillende steden, op verschillende plekken opbliezen. Islamitische Staat heeft drie dagen na de aanslagen in Sri Lanka de verantwoordelijkheid opgeëist. Via haar propagandakanaal Amaq liet ISIS weten dat de aanval was gericht op christenen en ‘landen van de coalitie’, en was uitgevoerd door haar eigen strijders. In de dagen na de aanslagen lieten experts weten dat zij het vermoeden hadden dat de aanval georganiseerd was vanuit het buitenland omdat dit incident vanwege de coördinatie, complexiteit en het aantal slachtoffers niet overeenkomt met eerdere incidenten in Sri Lanka. De aanslagen in Sri Lanka behoren tot de dodelijkste aanslagen van ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2019

Op de Filipijnen zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen toen twee explosieven afgingen bij een kathedraal. De aanslag vond plaatst op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Lokale veiligheidsfunctionarissen rapporteren dat de eerste bom ontplofte tijdens de zondagsmis, niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk. Op het eiland Jolo zijn al jaren islamitische strijders van Abu Sayyaf aanwezig, een groep die enkele jaren geleden trouw aan Islamitische Staat hebben gezworen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Caïro zijn twee politieagenten om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door een man die gezocht werd in verband met een aanslag op een politiepatrouille gepleegd op vrijdag 15 februari. De man werd in een oude islamitische wijk, vlakbij de Al Azhar moskee, door agenten aangehouden. Een van de explosieven die de man bij zich had explodeerde. Hierbij kwamen de man en de politieagenten om het leven. 

Bron(nen)
Type activiteit

Aanslagen

augustus 2018

Voor het eerst in bijna een jaar tijd zijn er geluidsopnames van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op de website van IS gepubliceerd. Het blijft echter de vraag of de 46 minuten durende boodschap inderdaad afkomstig is van al-Baghdadi aangezien het onduidelijk is of de leider nog in leven is. Islamitische Staat heeft de dood van al-Baghdadi altijd ontkend. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In de voorstad van Parijs heeft een man zijn moeder en zus doodgestoken. De aanvaller is door de politie gedood. De man was bekend bij de autoriteiten en had ernstige psychische problemen. Islamitsche Staat heeft via een verklaring de aanval opgeëist, maar er is geen bewezen link tussen de dader en IS.

Type activiteit

Aanslagen

Een hooggeplaatste jihadstrijder van de Islamitic State in the Greater Sahara is omgekomen in Mali bij een Franse luchtaanval. De aanval koste ook aan twee burgers het leven. Volgens het Franse leger was de omgekomen jihadstrijder een luitenant direct gelieerd aan de leider van ISGS. Volgens de verklaring van de Franse defensie gaat het om Mohamed Ag Almouner. De leider van ISGS is Adnan Abu Walid Sahrawi, een voormalig lid van de al-Qaeda in the Islamic Maghreb. Het Franse leger heeft ongeveer 4,000 man in de Sahel landen gestationeerd als onderdeel van een anti-terroristische operatie. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Afghanistan zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. De twee mannen hadden zich verkleed als vrouw en waren zo via de vrouweningang de moskee binnengekomen. Het gebedshuis zat vol met mensen voor het vrijdagmiddaggebed. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist is de Afgaanse tak van Islamitische Staat eerder aanslagen gepleegd op sjiitische moskeeën. De Taliban is ook actief in het gebied maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56 jaar oud. De andere twee doden waren een Amerikaan en een Zwitser. Onder de gewonden is een Nederlandse vrouw van 56. Hoewel de lokale overheid wijst naar de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, zou ISIS de aanslag hebben opgeëist. Kort daarna werd er door ISIS een video geplaatst waar te zien is hoe vijf mannen de fietsers aanvallen. Voor zover bekend zijn er geen verdere recente aanslagen in Tadzjikistan opgeëist door Islamitische Staat. 

Type activiteit

Aanslagen

juli 2018

Drie mannen die naar Syrië zijn vertrokken zijn bij verstek veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar. De mannen hadden zich vermoedelijk aangesloten bij Islamitische Staat of Jabath al-Nushra. Van een man acht de rechtbank het bewezen dat hij heeft meegedaan aan de gewapende strijd. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel. De tweede man uit Arhnem moet ook zes jaar de cel in omdat hij zich heeft aangesloten bij Jabat al-Nusra. De derde man, een in Somalië geboren jihadist die zich had aangesloten bij ISIS, kreeg zeven jaar cel opgelegd.

Type activiteit

nieuws organisatie

In Colombia zijn acht voormalige FARC-leden beëdigd in het partlement. In het vredesakkoord van 2016 is afgesproken dat er tien zetels in het parlement worden gereserveerd voor voormalige FARC-leden. Het is voor het eerst dat voormalig leden zitting nemen in het parlement.

Type activiteit

nieuws organisatie

juni 2018

Na een periode van aanhoudend conflict bij de grens tussen Israël en Gaza, heeft Hamas een wapenstilstand geaccepteerd onder de voorwaarde dat Israël ook zijn wapens neerlegt en afziet van provocaties. De aanleiding voor het conflict waren prostesten die onstonden aan de grens vanwege de opening van een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Deze zijn geescaleerd nadat Israël het vuur zou hebben geopend op de demonstranten. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Nederlandse jihadist die vastzit in Irak op verdenking van terrorisme, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Eerder werd in Baghdad een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap bij een terroristische organisatie. De Iraakse gevangenissen zitten vol met buitenlandse mannen en vrouwen die wachten op een proces. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Nederlander staat in Suriname terecht voor het ronselen van strijders voor IS. De verdachte wordt samen met zijn broer verdacht van betrokkenheid bij het rekruteren voor IS. De broers hebben een Nederlandse identiteit. De zaak wordt behandeld in Paramaribo. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Militanten van Islamitische Staat schoten acht ongewapende burgers dood. Islamitische Staat claimt dat het dodental is opgelopen tot 22 en verklaard dat de slachtoffers allemaal lid waren van een door de overheid gesteunde Soennitische strijdgroep. Hoewel het Iraakse leger claimt dat het Islamitische Staat in december 2017 heeft verslagen, blijft de organisatie aanslagen plegen in Baghdad en andere delen van het land. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker acht mensen komen om het leven toen er een autobom afging. De autobom ging af vlak bij een provinciaal overheidsgebouw. Na een explosie, bestormde vier mensen het gebouw waarna een heftige strijd met de beveiligers losbarste. Alle aanvallers werden gedood na een vijf uur durend vuurgevecht.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2018

In Parijs heeft een man op straat mensen aangevallen met een mes. Een persoon kwam hierbij om het leven, vier andere zijn zwaargewond geraakt. De man is door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

De regering van Colombia en de ELN onderhandelen in Cuba verder over vrede. De onderhandelingen werden eerder gehouden in Ecuador maar dat land wil niet meer als gastland optreden. Volgens de president van Ecuador moet de ELN eerst ophouden met terroristische daden. Het doel van de Colombiaanse regering en de ELN is om eerst een wapenstilstand te onderhandelen, omdat deze in januari afliep. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In Indonesië zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen. De aanslagplegers behoren tot dezelfde familie. Het gaat om een vader, moeder en kinderen van 9, 12,16 en 18 jaar oud. De vader reed met een auto volgeladen met explosieven de Surabaya Centre Pentecostal Church binnen, terwijl de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) binnendrong in de Diponegoro Indonesian Christian Church. Tegelijkertijd pleegden de zonen van 16 en 18 jaar oud de derde aanslag op de Santa Maria Catholic Church door hun motoren met explosieven te laten ontploffen. Eerder op de dag hadden agenten in West Java vier vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Later kwamen drie mensen om - een moeder, vader en een van de drie kinderen - bij een explosie in hun appartement in Sidoarjo niet ver gelegen van de kerken. 

Een dag later kwamen tijdens een andere zelfmoordaanslag op een politie hoofdkwartier vier mensen om het leven. Deze aanval werd uitgevoerd door een familie bestaande uit vijf personen, inclusief een kind van acht jaar oud. Volgens de politie waren de drie families bevriend. Alle aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat via hun mediakanaal Amaq.  

Type activiteit

Aanslagen

maart 2018

De vredesonderhandelingen tussen de ELN en de Colombiaanse regering, worden na een stop van zes weken, hervat. De ELN is de laatste overgeleven linkse-guerilla groep nu dat de FARC een vredesakkoord bereikt heeft.  

Type activiteit

nieuws organisatie

Rodrigo Londono, presidentskandidaat van de FARC heeft zich teruggetrokken uit de verkiezingen vanwege zijn slechte gezondheid. De voormalige FARC-commandant heeft een zware hartoperatie achter de rug en is niet op tijd hersteld voor de verkiezingen. De overgebleven linkse-partijen hopen nu op de opelijke steun van de FARC, maar het is niet duidelijk of deze steun gegeven zal worden.

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Iraakse rechtbank heeft zestien vrouwen ter dood veroordeeld vanwege hun lidmaatschap van Islamitische Staat. Volgens de rechtbank hebben de vrouwen toegegeven dat ze hebben geholpen met het voorbereiden of uitvoeren van aanslagen. Tevens waren de vrouwen waarschijnlijk allemaal getrouwd met een IS-strijder. De veroordeelden mogen nog in hoger beroep gaan. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een zelfmoordaanslag nabij de Afghaanse geheime dienst vlakbij een NAVO-hoofdkwartier, heeft aan zeker twee militairen het leven gekost. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

27 sjiitische strijders zijn om het leven gekomen door een aanslag van ISIS ten zuidwesten van de stad Kirkuk. De strijders waren onderdeel van de Hashd al-Shaabi, ofwel de Popular Mobilization Forces (PMF). De PMF strijders waren bezig met een nachtoefening toen ze werden overvallen door ISIS. 

Type activiteit

Aanslagen

februari 2018

De Rotterdamse jihadist Adil B. is bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij had zich in Syrië aangesloten bij Jabat al-Nusra. Adil B. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, hij heeft zelfs gezegd dat hij nooit meer terug wil naar Nederland. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Een Nederlandse vrouw is aangehouden door de Turkse politie in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa. De Turkse politie had informatie gekregen over vermoedelijke IS-leden die gesmokkeld zouden worden van Syrië naar Turkije. Veertien mensen zijn aangehouden, waaronder enkele artsen van IS. De Nederlandse vrouw kwam in 2016 al in beeld bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is onduidelijk waar zij berecht gaat worden. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Aleaxanda Amon Kotey en El Shafee Elsheikh zijn gevangengenomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDS). De twee waren onderdeel van de beruchte IS-cel 'The Beatles' en voerden samen 27 executies uit. De meest bekende slachtoffers van de groep waren James Foley en Steven Sotloff. Het bekendste lid van 'The Beatles' was Mohammed Emwazi die de bijnaam Jihadi John kreeg. Hij kwam in 2015 om bij een drone-aanval. Het vierde lid van de groep was Aine Davis, hij was al eerder opgepakt in Turkije. 

Type activiteit

nieuws organisatie

Per 1 december 2017 zal Hamas het bestuur over Gaza overdragen aan de Palestijnse regering. De leiders van de organizaties Fatah en Hamas bereikten hier, onder leiding van Egyptische functionarissen, een akkoord over. Fatah verloor in 2007 de strijd om Gaza van Hamas waarna de Palestijnse regering alleen nog regeerde over de Westelijke Jordaanoever. De machtsoverdracht maakt een einde aan de geïsoleerde positie en de slechte economische situatie van Gaza binnen de Palestijnse autoriteiten. Ondanks dat Hamas een kleinere organizatie blijft dan Fatah, blijft de groep wel de machtigste gewapende Palestijnse beweging.

Type activiteit

nieuws organisatie

januari 2018

Oud-leider Rodrigo Londoño Echeverri, beter bekend onder de naam Timochenko, stelt zich verkiesbaar als presidentskandidaat. Sinds het vredesakkoord van 2016 probeert hij de FARC om te vormen naar een politieke partij. Volgens het akkoord zou de FARC tien zetels in het parlement moeten krijgen. Hier tegenover staat, dat de voormalige leden hun misdaden moeten opbiechten tegenover een speciaal tribunaal. 

Type activiteit

nieuws organisatie

In Afghanistan zijn elf militairen gedood bij een aaslag op een eenheid die de Marshal Fahim militare academie in Kabul bewaakt. Daarnaast zijn er zeker zestien militairen gewond geraakt. Via hun eigen persbureau Amaq heeft ISIS de aanslag opgeeïst. Een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Defensie benadruk dat de eenheid het doelwit was en niet de academie. De aanslag werd uitgevoerd door vijf militanten bewapend met automatische wapens. Twee van hen bliezen zichzelf op, twee anderen zijn omgekomen bij het vuurgevecht en de laatste militant is gevangen genomen.

Type activiteit

Aanslagen

De vredesonderhandelingen tussen de Columbiaanse regering en de ELN zijn stopgezet. Recente aanslagen door de ELN waren de directe aanleiding voor president Santos om zijn hoofdonderhandelaar terug te roepen. De Columbiaanse regering claimt dat de ELN een olie-instalatie en een marinebasis heeft aangevallen. Hierbij raakten twee militairen gewond.

Type activiteit

nieuws organisatie

december 2017

In een open brief aan de Verenigde Naties laat het Columbiaanse ELN weten bereid te zijn om de wapenstilstand te verlengen op de voorwaarde dat de vredesonderhandelingen met de regering van president Juan Manuel Santos voldoende voortgang boekt. Na meer een conflict van 53 jaar lukte het om in oktober 2017 over de eerste wapenstilstand te onderhandelen. Het bestand eindigt op 9 januari. De regering en ELN onderhandelen al zo'n 10 maanden over een vredesakkoord. 

Type activiteit

nieuws organisatie

De Iraakse permier Haider al-Abadi meldt dat na drie jaar alle Isis-troepen uit Iraaks grondgebied zijn verdreven. Al-Abadi noemt het verdrijven van ISIS uit Mosul als belangrijk kantelpunt in de strijd. Twee maanden na de val van Mosul viel ook de Syrische stad Raqqa, ook wel de hoofdstuk van ISIS genoemd, in handen van de coalitie. Het wordt echter niet verwacht dat de strijd tegen ISIS nu voorgoed voorbij is. 

Type activiteit

nieuws organisatie

november 2017

Bij een zelfmoordaanslag in de Jeminitische stad Aden zijn zeven soldaten om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist ramde zijn met explosief geladen wagen tegen een hek van de veiligheidsdienst. Na de explosie volgden een vuurgevecht tussen de veiligheidstroepen en de vermeende terroristen. ISIS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. 

Type activiteit

Aanslagen

Zeker 100 mensen zijn om het leven gekomen door een autobom van ISIS. De bom ontploften op een weg die gebruikt wordt om voedsel te transporteren naar gebieden die nog bezet worden door ISIS. De weg was waarschijnlijk erg druk omdat mensen de recente gevechten in Deir al-Zor probeerde te ontvluchten. De stad is een van de laatste steden die nog in de handen van ISIS is. Deir al-Zor was sinds 2014 onder controle van ISIS maar is nu bevrijd door het Syrische leger. ISIS bezet echter nog zeker 40% van de provincie Deir al-Zor. 

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in New York zijn acht mensen om het leven gekomen. Een man reed in een pick-uptruck ongeveer anderhalve kilometer lang over een fiets- en voetgangerspad vlakbij de World Trade Centres. De dader, Sayfullo Saipov, is van Oezbeekse afkomst, 29 jaar oud, en woonde sinds 2010 in de Verenigde Staten. Autoriteiten hebben in zijn auto een briefje gevonden waarin hij claimt dat hij de aanslag pleegde uit naam van ISIS. Ook werden er op zijn twee telefoons ISIS gerelateerde propaganda gevonden, het materiaal bestond uit in totaal 90 video's en bijna 3.800 foto's. Saipov is door politieagenten in zijn buik geschoten en zal terecht gesteld gaan worden voor 'federal terrorism charges'.

Type activiteit

Aanslagen

oktober 2017

In Duitsland is een Nederlandse man aangeklaagd voor terrorisme. Musa A. is een van de leiders van de extreem-linkse Turkse beweging DHKP-C. Musa A. wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en van terrorismefinanciering, wapensmokkel, het regelen van valse paspoorten en het bieden van onderdak aan gezochte DHKP-C-leden.  

Type activiteit

nieuws organisatie

Tijdens een festival in Las Vegas opende de 64-jarige Stephen Paddock het vuur op het publiek. Vanuit zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort schoot hij 59 mensen dood en verwonde hij meer dan 500 personen. Paddock had onder andere meerdere semi-automatische wapens en messen op zijn kamer liggen. Ook had hij buiten zijn kamer camara's geïnstalleerd zodat hij de gang van het hotel in de gaten kon houden. De politie heeft ook volautomatische wapens gevonden waarvan het onduidelijk is hoe Paddock daaraan gekomen is. Over het motief van Paddock is niets bekend. Hoewel Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist, zijn er geen directe aanleidingen gevonden dat de organisatie ook maar iets te maken had met de aanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Militairen hebben een man doodgeschoten die mensen aanviel met een mes bij station St. Charles. Hierbij vielen twee slachtoffers. De twee vrouwelijke slachtoffers waren 17 en 20 jaar oud. Militairen die het station bewaken, opende meteen het vuur op de aanvaller. De man was eerder in september aangehouden voor winkeldiefstal, maar was verder niet bekend bij de politie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Type activiteit

Aanslagen

september 2017

Bij een explosie op metrostation Parson Green zijn 29 mensen gewond geraakt nadat een emmer gevuld met explosieven gedeeltelijk ontplofte. Islamitische Staat heeft verklaard dat de aanslag is gepleegd door een aan 'ISIS verwante organisatie'.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met explosieven zijn in Irak minstens zesitg doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen, bij een controlepost en een restaurant langs de snelweg. Een van hen blies zich op in het drukbezochte restaurant. De andere aanvallers openede het vuur op de gasten. Buiten blies een aanvaller zich op in een auto vol met explosieven. Onder de doden zijn politieagenten en sjiitische pelgrims uit Iran en Iraq. De pelgrims maken weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

Type activiteit

Aanslagen

Een commandant van de ELN verklaarde in augustus 2017 dat de ELN eerder dat jaar een gijzelaar heeft gedood toen deze probeerde te ontsnappen. De gijzelaar, de Rus Arsen Voskanyan, werd in november 2016 gegijzeld door de beweging. In april zou hij een granaat gepakt hebben in een poging te ontsnappen, waarna hij, volgens de ELN commandant, werd doodgeschoten. Meerdere ELN strijders zouden bij de ontploffing van de handgranaat gewond geraakt zijn.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Brussel hebben militairen een man neergeschoten die twee militairen had aangevallen met een mes. Eén militair raakte daarbij gewond. De dader, een 30-jarige Belg van Somalische afkomst, werd in kritieke naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen. De Brusselse burgemeester spreekt van een daad van een “geïsoleerd individu.” ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Barcelona zijn 15 mensen gedood en zeker 130 mensen gewond geraakt toen een busje inreed op voetgangers op de Ramblas. De aanslag is opgeëist door ISIS. In de daaropvolgende nacht van donderdag (17 augustus) op vrijdag (18 augustus) raakten nog zeven mensen gewond (één agent en zes burgers) toen een auto inreed op voetgangers in Cambrils, 120 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De Catalaanse politie verklaart dat een groep van twaalf mannen uit Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, verantwoordelijk is voor beide aanslagen, en dat deze volledig is opgerold: Vier van hen zijn opgepakt, de anderen zijn gedood door de politie of omgekomen bij een explosie in de nacht van woensdag (16 augustus) op donderdag (17 augustus) in de vermoedelijke uitvalsbasis van de groep in Alcanar. De politie gaat er vanuit dat de groep in Alcanar al enige tijd bezig was met het maken van explosieven. Omdat door de plotseling ontploffing een bomaanslag niet meer mogelijk was, zou de groep volgens de politie gekozen hebben voor andere middelen.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2017

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Kabul, Afghanistan. Daarbij werd de Iraakse ambassade aangevallen door vier gewapende mannen. Eén van hen blies zichzelf op bij de poort van de ambassade, waarna de drie anderen de ambassade betraden. Alle drie werden ze gedood tijdens een vier uur durende confrontatie met Afghaanse veiligheidsdiensten. Zeker twee medewerkers van de Afghaanse ambassade werden bij de aanslag gedood. Ook raakten drie politieagenten gewond.

Type activiteit

Aanslagen

Het aan ISIS geleerde persbureau Amaq heeft de dood van twee Chinese gijzelaars bekendgemaakt. Op 24 mei 2017 werd het tweetal ontvoerd door gewapende mannen verkleed als politieagenten in Quetta, in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van de twee Chinese bevestigd. In eerste instantie werd aangenomen dat het om twee taaldocenten ging. Later kwam de Pakistaanse overheid met de verklaring dat het twee Chinese predikers betrof.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 18 doden en 50 gewonden gevallen. Rond 11.00 uur betraden vier gewapende mannen verkleed als vrouw het parlementsgebouw. Eenmaal binnen opende zij het vuur. Eén van de daders blies zichzelf rond 13.00 uur op. De andere drie werden later gedood door de Iraanse Revolutionaire Garde. Min of meer gelijktijdig vond een tweede aanslag plaats bij het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, waarbij ook een bomgordel tot ontploffing werd gebracht. De Iraanse overheid verklaarde later een mogelijke derde aanslag te hebben voorkomen. Teheran verklaarde tevens het brein van de aanslagen te hebben gedood. De aanslagen zijn opgeëist door ISIS. Het is de eerste keer dat ISIS een aanslag in Iran opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gewapende overval op het Resort World Hotel in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. De dader, Jessie Javier Carlos (42), betrad rond middernacht het casino van het toeristenresort. Daar loste hij eerst schoten tegen het plafond met een M4 machinegeweer, waarna hij enkele speeltafels in brand stak. De dodelijke slachtoffers kwamen door verstikking om het leven door de dikke rook die daardoor ontstond. In de ontstane chaos vulde Carlos een tas met fiches ter waarde van zo'n twee miljoen euro. Bewakingspersoneel opende daarna het vuur op de dader, die daarbij een schotwond opliep. De dader vluchtte daarop naar een hotelkamer, waar hij later zelfmoord pleegde. De aanval is opgeëist door ISIS. Volgens de Filipijnse politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het terroristische aanslag betrof. Volgens de politie was de dader een gokker en had hij een ander motief: hij stond ruim vier miljoen Filipijnse peso (70.000 euro) in het rood.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2017

Bij een aanslag in Londen zijn 8 mensen gedood en 48 mensen gewond geraakt. Rond 22.00 uur (lokale tijd) reed een bestelbusje in op voetgangers op de London Bridge. De bestelwagen crashte kort daarop bij de Borough High Street, ter hoogte van het Barrowbow & Banker café. De drie inzittenden – Khuram Shazad Butt (27), Rachid Redouane (30) en Youssef Zeghba (22) – vervolgden daarop hun weg te voet richting de Borough Market. Onderweg vielen zij omstanders aan met keramische messen. Ook droegen de daders vesten die eruit zagen als bomvesten, maar deze bleken nep te zijn. Het drietal werd bij het Wheatsheaf café gedood door de politie. Daarbij werden door de politie 46 kogels afgevuurd. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

mei 2017

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 20 doden en 80 gewonden gevallen. Rond middernacht werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een populaire ijswinkel in het Karrada district. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven en raakten 40 mensen gewond. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom bij een overheidsgebouw in het Karkh district. Daarbij vielen zeker 7 doden en 40 gewonden. ISIS heeft beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Manchester zijn 22 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. De dader, de 22-jarige Brit Salman Abedi, blies zichzelf rond 22.30 uur op in de hal die de Manchester Arena verbindt met het Victoria Station. In de Manchester Arena was net een concert van Ariana Grande afgelopen en waren de bezoekers aan het vertrekken. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

april 2017

Bij een aanslag in Tikrit, Irak, zijn zeker 31 doden en 40 gewonden gevallen. De daders, gekleed in politie-uniform, reden de stad binnen in een voertuig van de politie. De aanslag was gericht op een politie checkpoint en de woning van een politie officier. Twee daders bliezen zichzelf op. Drie anderen werden gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Egypte zijn zeker 40 doden en 100 gewonden gevallen. De eerste bom ontplofte 's ochtends bij de koptische Sint George kerk in Tanta, ten noorden van Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De tweede bomaanslag vond enkele uren later plaats bij de koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië. De dader probeerde de kathedraal binnen te stormen, maar werd bij de ingang tegengehouden door de bewaking. Vervolgens blies de dader zichzelf op. Hierbij vielen 17 doden en bijna 50 gewonden. Wegens de viering van Palmzondag was het in beide kerken druk. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij explosies in Sylhet, Bangladesh, zijn zeker 6 doden en 40 gewonden gevallen. De explosieven werden tot ontploffing gebracht toen speciale politie- en militaire eenheden een schuilplaats van een aan ISIS-gelieerde groepering probeerden te overmeesteren. Onder de doden zijn zeker twee politie agenten en twee burgers. ISIS heeft via persbureau Amaq verklaart “een aanslag op Bangladeshische veiligheidsdiensten in Sylhet” gepleegd te hebben. De Bangladeshische overheid ontkent aanwezigheid van ISIS in Bangladesh, en legt de verantwoorlijkheid bij een nieuwe tak van Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Dhaka, Bangladesh, zijn twee agenten gewond geraakt. De aanslag vond rond 13:00 uur plaats bij een barak van speciale politie-eenheden (Rapid Action Battalion). De dader gebruikte een zelfgemaakt explosief. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op het Hazrat Shahjalal International Airport (Dhaka, Bangladesh) liepen enkele omstanders lichte verwondingen op. De aanslag is opgeëist door ISIS. ISIS verklaarde dat de aanslag is uitgevoerd door Abu Muhammad al-Bangali.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Londen zijn vier dodelijke slachtoffers en zeker 50 gewonden gevallen. De dader, de 52-jarige Khalid Masood, reed rond 14:40 in op publiek op de  Westminister Bridge. De auto botste vervolgens tegen het hek van het Palace of Westminister en kwam tot stilstand. De dader vervolgde te voet zijn weg naar het parlementsterrein. Daar stak hij een agent neer. Masood werd daarna door de politie neergeschoten. Kort daarop overleed hij. Naast de  agent en de dader overleefden ook drie omstanders de aanslag niet. De aanslag is opgeëist door ISIS. De Britse politie verklaart echter dat de dader geen banden had met ISIS noch al-Qa'ida.

Type activiteit

Aanslagen

maart 2017

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Eerdere berichten van de Iraakse en Syrische overheden stelden het aantal dodelijke slachtoffers vast op zeker 40. Later sprak het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van 74 doden en 120 gewonden. Onder de slachtoffers zijn voornamelijk Iraakse pelgrims. De aanslag is opgeëist door Hay'at Tahrir al-Sham, die verklaart dat de aanslag was gericht tegen door Iran gesteunde milities die aan de zijde van het Syrische regime strijden. De aanslag was daarmee een boodschap naar Iran.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op het Sardar Mohammad Daud Khan ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen. 50 anderen raakten gewond. De daders waren vermomd als artsen en in het bezit van handgranaten en automatische wapens. Zij werden na een urenlang vuurgevecht gedood door Afghaanse commando's. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de Syrische stad Homs zijn zeker 30 doden en 20 gewonden gevallen bij een reeks zelfmoordaanslagen op twee gebouwen van de Syrische veiligheidsdienst. Onder de dodelijke slachtoffers is het hoofd militaire inlichtingen, Hassan Daabul. Volgens verschillende nieuwsmedia zijn de aanslagen gepleegd door zes daders. De aanslag is in een videoboodschap opgeëist door het nieuw opgerichtte Hay'at Tahrir al-Sham, dat voor een groot deel bestaat uit (het formeel opgeheven) Jabhat Fatah al-Sham. In deze videoboodschap verklaart Abu Muhammad al-Julani dat de aanslagen zijn gepleegd zijn door een vijftal leden van de Hay'at Tahrir al-Sham alliantie.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag in Sousian, Syrië, zijn zeker 60 doden gevallen. De eerste explosie vond plaats bij een checkpoint onder controle van het Vrije Syrische Leger (FSA). Hierbij zouden meer dan 50 doden zijn gevallen waaronder zeker 30 burgers. De tweede explosie, twee kilometer ten zuiden van Sousian, volgde enkele uren later. Hierbij vielen 8 doden . Volgens nieuwsmedium Al Jazeera zijn beide explosies veroorzaakt door een zelfmoordaanslag met een autobom. De aanslag is opgeëist door ISIS, en volgt een dag nadat ISIS werd verdreven uit het nabijgelegen al-Bab. Al-Bab was het laatste belangrijke ISIS bolwerk in noordwest-Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

februari 2017

Bij een aanslag in de zuidelijk gelegen Turkse stad Viranşehir zijn 2 doden en 17 gewonden gevallen. Een autobom werd vanaf afstand tot ontploffing gebracht, waarbij een kind van 11 en een beveiliger werden gedood. De PKK heeft de aanslag opgeëist. De organisatie verklaart dat de aanslag een vergeldingsactie is voor drie Koerdische strijders, die eerder door de Turkse overheid zijn gedood.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Sehwan Sharif, Pakistian, zijn zeker 75 doden en 150 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom, circa 180 kilometer ten noordoosten van Pakistan’s grootste stad Karachi. De dader zou een  granaat hebben gegooid naar een menigte die bijeen was gekomen voor een ritueel. Daarna heeft hij zichzelf opgeblazen. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Gao, Mali, zijn zeker 60 doden en 100 gewonden gevallen. Een auto met explosieven reed het terrein op van een militair kamp en werd daar tot ontploffing gebracht. De aanslag is opgeëist door Al Mourabitoun, de Malinese tak van al Qai'da in de Islamitische Maghreb (AQIM). In een verklaring van AQIM benoemt de organisatie de dader; Abdul Hadi al-Fulani. Malinese media spraken eerder van vijf daders. De aanslag zou vergelding zijn voor samenwerking met Frankrijk.

Type activiteit

Aanslagen

januari 2017

Bij een aanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 28 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats op een drukke markt. Eén van de explosieven zou vanuit afstand op straat tot ontploffing gebracht zijn, en werd gevolgd door een zelfmoordaanslag. ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad, Irak, zijn zeker 13 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De dader reed met een auto naar een groentemarkt in het voornamelijk sjiitische Jamilia district (Sadr-stad), en bracht de auto tot ontploffing. Enkele uren later bracht een tweede dader zijn bomvest tot ontploffing op een markt in het Baladiyat district. Daarbij kwamen 7 personen om en raakten 50 personen gewond. Via Twitter heeft ISIS persbureau Amaq beide aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de regio Bagdad, Irak, zijn zeker vijf aanslagen gepleegd. In ieder geval een aantal daarvan is opgeëist door ISIS.

ISIS eistte een zelfmoordaanslag in het oosten van Bagdad op. Hierbij kwamen tientallen mensen om het leven en vielen er meer dan 60 gewonden. De aanslag vond plaats op een druk plein in Sadr-stad. 100 kilometer ten noorden van Bagdad, in Samarra, werden twee politiestations aangevallen en tijdelijk overgenomen. Daarbij zouden ten minste zeven politieagenten gedood zijn. ISIS persbureau Amaq verklaarde dat ISIS politieagenten had gedood.

ISIS verklaart dat de aanslagen vergeldingsacties zijn.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanval op een politie checkpoint in Najaf, Irak, zijn zeven Iraakse politieagenten gedood. Bij de aanval waren meerdere schutters betrokken. Ten minste één van de daders pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag in Istanbul, Turkije, zijn 39 mensen gedood. 70 anderen raakten gewond. De dader betrad tijdens de oudjaarsnacht de nachtclub Reina, en zou daar 180 kogels hebben afgevuurd. De aanslag is opgeëist door ISIS, en zou een wraakactie zijn voor Turkse betrokkenheid in Syrië.

Type activiteit

Aanslagen

december 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 49 militairen gedood. Ten minste 60 anderen raakten gewond. De dader, vermomd als militair en zichzelf voordoend als mindervalide, blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Een week eerder werd een soorgelijke zelfmoordaanslag gegepleegd bij dezelfde legerbasis. Ook die werd opgeeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zijn twaalf doden en tientallen gewonden gevallen. De dader reed rond 20.00 uur met een vrachtwagen in op kerstkramen op het plein bij de Gedächtniskirche. De vrachtwagen had hij eerder weten te bemachtingen door de oorspronkelijke Poolse chauffeur te doden. Een etmaal na de aanslag eistte ISIS de aanslag op via ISIS persbureau Amaq. De vermoeddelijke dader, een Tunesiër, is enkele dagen later doodgeschoten bij een routinecontrole in Sesto San Giovann, Italië.

Type activiteit

Aanslagen

In Karak, Jordanië, zijn 10 mensen neergeschoten. Onder de doden zijn zeven politieagenten, twee Jordaanse burgers en een Canadese toerist. Tientallen anderen zouden gewond geraakt zijn. De schietpartij begon in Qatrana, nadat de politie afging op een melding van een buskruitgeur. De daders vertrokken vervolgens naar Karak en bestormden daar het het Karak kruisvaarderskasteel, een belangrijke toeristische trekplijster in Jordanië. Het duurde tot diep in de nacht totdat het Jordaanse leger het kasteel weer onder controle had. De vier daders werden daarbij gedood. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Kayseri, Turkije, zijn ten minste 13 doden en 50 gewonden gevallen bij een aanslag met een autobom. De aanslag was gericht op een passerende bus met 25 militairen die op weekendverlof gingen. Alle doden zijn militairen. De aanslag is opgeist door de Teyrebazen Azadiya Kurdistan.

Type activiteit

Aanslagen

De Syrische stad Palmyra is opnieuw in handen van ISIS. ISIS had Palmyra eerder onder controle tussen mei 2015 en maart 2016, waarna de stad in handen kwam van het Syrische leger. Begin december begon ISIS een offensief om de stad te heroveren. ISIS strijders betraden de stad op 10 december, maar werden op 11 december weer verdreven door het Syrische leger en Russische bombardementen. Later die dag viel ISIS opnieuw aan, trok het Syrische leger zich terug, en kreeg ISIS opnieuw controle over de stad.

Type activiteit

nieuws organisatie

Bij een zelfmoordaanslag bij de St. Mark kathedraal in Caïro, Egypte, zijn zeker 25 doden gevallen. Zeker 49 anderen raakten gewond. De dader liep met een bomgordel de kathedraal binnen en bracht deze tot ontploffing in een kapel. Volgens de Egyptische autoriteiten was de dader aanhanger van de Moslimbroederschap en zou hij zich hebben aangesloten bij een een aan ISIS gelieerde cel. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een dubbele bomaanslag bij het Besiktas-stadion in Istanbul, Turkije, zijn 44 doden en zeker 150 gewonden gevallen. De eerste explosie betrof een zelfmoordaanslag met een auto buiten het stadion. Minder dan een minuut later blies een zelfmoordterrorist te voet zichzelf op in een aangrenzend park. Onder de doden zijn vooral oproerpolitie. De aanslag is opgeist door de Koerdische Vrijheidsvalken (Teyrebazen Azadiya Kurdistan, TAK).

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag bij de Sawlaban legerbasis in Aden, Jemen, zijn zeker 45 militairen gedood. Ten minste 50 anderen raakten gewond. De dader blies zichzelf op toen militairen stonden te wachten op uitbetaling van hun salaris bij de ingang van de legerbasis. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomaanslag bij het al-Nakheel winkelcentrum in het oosten van Bagdad zijn ongeveer 40 doden en 60 gewonden gevallen. Twee autobommen werden tot ontploffing gebracht. Eén daarvan zou een geparkeerde auto zijn. De tweede explosie was vermoedelijk een zelfmoordaanslag. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

november 2016

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in Hilla, ten zuiden van Bagdad, zijn naar schatting tientallen doden en gewonden gevallen. Schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van ongeveer 50 tot ongeveer 100. De autobom werd tot ontploffing gebracht bij een benzinestation. Onder de slachtoffers zijn veel Iraanse pelgrims. Zij waren op de terugweg van de jaarlijkse bedevaart naar de stad Karbala. De aanslag is opgeist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een bomexplosie in de buurt van Hub, in het zuidwesten van Pakistan, zijn zeker 52 doden en 105 gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij het Shah Noorani heiligdom, waar honderden mensen aanwezig waren in verband met een rituele dans. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

augustus 2016

Bij twee aanslagen in de zuidoostelijke Turkse steden Diyarbakir en Kiziltepe zijn ten minste acht doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens de Turkse autoriteiten zit de PKK achter beide aanslagen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee bomaanslagen in Qamishli, een Noord-Syrische stad aan de Turkse grens, zijn minstens veertig mensen gedood en ongeveer 140 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een regeringsgebouw en politiebureau. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In een trein in het Duitse Würzburg heeft Muhammad Riyad passagiers aangevallen met een mes en een bijl. Vijf passagiers raakten gewond. Riyad, een 17 jarige Afghaan die twee jaar geleden naar Duitsland kwam, vluchtte toen iemand aan de noodrem trok. Hij is door agenten gedood. ISIS’s persbureau, Amaq News Agency, heeft een video van Riyad online geplaatst waarop hij beweert een ISIS-strijder te zijn en een aanslag in Duitsland te gaan plegen. Riyad zou regelmatig contact met leden van ISIS in onder meer Saudi-Arabië hebben gehad. In zijn huis werden een zelfgemaakte ISIS-vlag en een brief gevonden waaruit zijn radicalisering blijkt.

Type activiteit

Aanslagen

Op de boulevard van Nice heeft de Tunesische Mohamed Lahouaiej-Bouhlel met een vrachtwagen honderden meters door een grote mensenmassa gereden. De mensen waren samengekomen om op Frankrijks nationale feestdag naar een vuurwerkspektakel te kijken. Bij de aanslag zijn zeker 85 mensen gedood en minstens 256 anderen gewond geraakt. Bouhlel was volgens de openbaar aanklager al maanden bezig met het voorbereiden van de aanslag. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

Een zelfmoordterrorist heeft zeker twintig mensen gedood bij een controlepost in Bagdad. De aanslag werd gepleegd in de overwegende sjiitische wijk Kadhimiya. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 80 mensen gedood en 230 gewond geraakt. De aanslagen werden gepleegd tijdens een demonstratie van Hazaren, een etnische minderheidsgroep in Afghanistan, die eiste dat er hoogspanningsmasten zouden komen in hun provincies. De aanslagen werden opgeëist door de Pakistaans-Afghaanse tak van ISIS. Dit is de eerste aanslag die ISIS in de hoofdstad van Afghanistan opeist.

Type activiteit

Aanslagen

Op een festival in het Beierse Ansbach heeft Mohammad Daleel, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij vijftien mensen gewond zijn geraakt. Daleel was een afgewezen asielzoeker en stond op het punt uitgezet te worden. Hij zou contact hebben gehad met ISIS-leden. Uit chatberichten op zijn telefoon zou blijken dat Daleel van plan was de explosieven op afstand te laten exploderen en het te filmen. Daleel zou vanwege zijn labiele psychische toestand in een inrichting hebben gezeten. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Saint-Etienne-du-Rouvray is tijdens een gijzelingsactie een priester vermoord door twee mannen, Abdel-Malik Nabil Petitjean en Abdel Kermiche. Kermiche was kort geleden ontslagen uit de gevangenis waar hij tien maanden vast zat voor zijn pogingen zich aan te sluiten bij ISIS in Syrië. Ook Petitjean was bekend bij de veiligheidsdiensten vanwege zijn radicalisering. De twee mannen zijn door de politie doodgeschoten. Ze hadden pistolen en messen en droegen nepexplosieven. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Buyir in het noorden van Syrië hebben strijders van ISIS 24 mensen geëxecuteerd. De stad ligt in de buurt van Manbij, een strategische stad waar al twee maanden wordt gevochten tegen ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad zijn ten minste 292 doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt. ’s Nachts blies een zelfmoordterrorist een busje met explosieven op in de buurt van een druk winkelcentrum. De aanslag is opgeëist door ISIS.

Type activiteit

Aanslagen

Door een bomaanslag op een bar in Puchong, een stadje in de buurt van Kuala Lumpur in Maleisië, zijn acht mensen verwond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee Maleisische ISIS-strijders.

Type activiteit

Aanslagen

ISIS heeft een reeks aanslagen gepleegd in Saudi-Arabië. In Jeddah, een kuststad in het westen van Saudi-Arabië, was het VS consulaat het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen beveiligers een verdachte man in de gaten kregen zou hij in een parkeergarage zijn explosieven tot ontploffing hebben gebracht. Elders zijn bij een zelfmoordaanslag op een moskee vier beveiligers gedood en vijf anderen gewond geraakt. In Qatif, een stad in het oosten van Saudi-Arabië waren kort na elkaar twee explosies.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag op een bakkerij in Hasaka, in het noordoosten van Syrië, zijn minstens zestien mensen gedood. De aanslag is opgeëist door ISIS. De terreurorganisatie zou de Koerdische YPG militie, die vrijwel de hele Hasaka provincie in handen hebben, hebben willen aanvallen.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een aanslag op een sjiitisch heiligdom in Balad, een stad ten noordwesten van Bagdad, zijn minstens 35 mensen omgekomen en meer dan vijftig mensen verwond. Het heiligdom werd bestook met mortiervuur en een zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen bij de ingang van het gebouw. Vervolgens zouden gewapende strijders mensen hebben doodgeschoten in en rondom het heiligdom. Een andere zelfmoordterrorist liet bommen ontploffen in de vluchtende menigte terwijl een derde zelfmoordterrorist werd gedood voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Op het moment van de aanslag werd het Suikerfeest gevierd.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een gijzelingsactie in een restaurant in een de diplomatenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn 20 mensen omgekomen. Het gaat om negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan. Overlevenden vertelden dat de gijzelaars een vers uit de Koran moesten opzeggen. Lukte ze dit niet, dan werden ze vermoord. ISIS heeft de aanslag opgeëist. Bij de bestorming door de politie zijn ook tientallen agenten gewond geraakt. Alle terroristen die bij de gijzeling betrokken waren, woonden in Bangladesh. Vijf van de zes mannen stonden op een opsporingslijst.

Type activiteit

Aanslagen

Volgens de Turkse veiligheidsdienst zouden militanten van de PKK een bermbom hebben laten ontploffen op het moment dat er een militair voertuig langs reed. Bij de aanslag zijn twee soldaten gedood en twee andere verwond. Een dag eerder zouden volgens het Turkse leger ook twee soldaten gedood zijn en drie anderen verwond bij aanvallen van de PKK in de Diyarbakir provincie. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de Egyptische Sinaï provincie is een koptische priester doodgeschoten door militanten van ISIS. In Arish pleegde ISIS ook een aanslag waarbij een politieagent om het leven kwam toen zijn konvooi geraakt werd door een bomaanslag.

Type activiteit

Aanslagen

Bij een autobomaanslag in Istanbul zijn zeven agenten en vier burgers om het leven gekomen. De aanslag was gericht op een politievoertuig en is opgeëist door TAK.

Type activiteit

Aanslagen

In Jordanië zijn aan de grens met Syrië zes Jordaanse militairen gedood bij een autobomaanslag. Een zevende soldaat overleed een aantal dagen later aan zijn verwondingen. De auto stond geparkeerd bij een vluchtelingenkamp en ontplofte toen een Jordaans konvooi langsreed. ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In de havenstad Mukalla in het zuidoosten van Jemen, zijn bij drie gecoördineerde bomaanslagen minstens 38 mensen om het leven gekomen en meer dan 20 gewond geraakt. De aanslagen waren gericht op een militaire controlepost, een militair hoofdkwartier en een groep militairen. ISIS heeft de aanslagen opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

juni 2016

In Magnanville, een dorp ten westen van Parijs, zijn een politiecommandant en zijn vrouw gedood. Hun zoon (3) is ongedeerd gebleven. De dader, Larossi Abballa, stak de man voor diens woning dood en gijzelde zijn vrouw en zoon. Vervolgens vermoorde hij ook de vrouw van de politiecommandant. Bij de bestorming van het huis is Abballa doodgeschoten. Hij had een lijst bij zich met andere mogelijke doelwitten. Abballa zette na de moorden een dreigvideo van 12 minuten op Facebook. De video verscheen later ook op de website van Amaq, ISIS's persbureau. Abballa zou herhaaldelijk gezegd hebben namens ISIS te handelen. In 2013 werd hij al veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de jihad in Pakistan.

Type activiteit

Aanslagen

In het centrum van Istanbul is een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Bij de aanslag zouden 11 mensen zijn gedood en zeker 36 mensen gewond zijn geraakt. Een geparkeerde auto werd tot ontploffing gebracht toen de bus met agenten langsreed. TAK heeft de aanslag opgeëist.

Type activiteit

Aanslagen

In Bagdad zijn twee aanslagen gepleegd, waarbij minstens 25 doden zijn gevallen en meer dan 70 mensen gewond zijn geraakt. In Bagdad al-Jadeeda, een oostelijke wijk van de Iraakse hoofdstad, ontplofte een autobom. In Taji, ten noorden van Bagdad, liet een zelfmoorterrorist zijn auto ontploffen bij een militair checkpoint.

Type activiteit

Aanslagen

Drie mannen die waren veroordeeld voor moord zijn door Hamas in Gaza geëxecuteerd. Een van de mannen is opgehangen, de andere twee zijn door een vuurpeleton gedood. Hamas heeft voor de executies niet de noodzakelijke toestemming gevraagd van president Abbas. 

Type activiteit

Aanslagen

In de Syrische steden Latakia, Jablah en Tartus, aan de Mediteraanse kust, zijn bij minstens zeven bomaanslagen bijna 150 mensen om het leven gekomen en minstens 200 gewond geraakt. De zelfmoord- en autobommenaanslagen vonden plaats onder andere plaats bij een ziekenhuis, busstation en electriciteitsbedrijf. ISIS heeft de aanslagen opgeëist en stelt dat de aanslagen gericht waren op Alawitische minderheid waartoe ook Bashar al-Assad behoort.

Type activiteit

Aanslagen

In juli 2015 heeft JaN de Japanse journalist Jumpei Yasuda in Syrië gegijzeld. Nadat er in maart van 2016 een video op het internet verscheen waarin Yasuda een statement voorleest, is er eind mei een foto van de gijzelaar op internet geplaatst. Op de foto laat Yasuda een vel papier zien waarop hij in het Japans om hulp vraagt.

Type activiteit

Aanslagen