Over kennisbank
In de ‘Kennisbank Terroristische Oganisaties’ (bekijk website) zijn organisaties opgenomen waarvan de financiële tegoeden door de Europese Unie (EU) en/of de Verenigde Naties (VN) zijn bevroren, omdat de organisaties in verband worden gebracht met terroristische activiteiten. Naast de VN en EU terrorismelijsten, hanteren lidstaten zelf ook nationale sanctielijsten terrorisme. Zo ook Nederland. De kennisbank is een product van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in samenwerking met het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit van Leiden. De informatie in de kennisbank is aan wijzigingen onderhevig, wanneer actuele ontwikkelingen daartoe noodzaken.
Voor wie is deze kennisbank bedoeld?
Verschillende doelgroepen, zoals politiemensen, gemeenteambtenaren, jongerenwerkers, wijkagenten worden steeds vaker geconfronteerd met uitingen of activiteiten die kunnen duiden op mogelijke betrokkenheid van terroristische groeperingen. Deze kennisbank is bedoeld om deze professionals in staat te stellen dergelijke uitingen of signalen vroegtijdig te onderkennen en hier conform eigen afspraken of procedures op te acteren.
Opzet kennisbank
De Kennisbank terrorisme bevat de volgende inhoudelijke functionaliteiten en informatie:
- Organisaties zijn alfabetisch weergegeven met daarbij op de kaart geografische informatie over land van oorsprong en operationele gebieden.
- Per organisatie is een uitgebreide factsheet beschikbaar met logo’s, oorsprong, doelen, achtergrondinformatie, organisatiestructuur en (recente) activiteiten.
- Er is een overzicht met recente aanslagen en interventies per organisatie, die ook weergegeven wordt op de kaart.
- Overzicht met logo’s.
- Begrippenlijst met toelichting.
- Verdieping op onderwerpen als het gebruik van internet door terroristen, terrorismefinanciering, modus operandi door terroristen.
De inhoud van de kennisbank is herijkt naar gelang wet- en regelgeving. Mocht je informatie missen dan kan dat hiervan het gevolg zijn.
Trends: Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN)
Nederland werkt met een systeem van dreigingsniveaus die aangeven hoe groot de kans is op een terroristische aanslag. De NCTV publiceert hiertoe twee- tot driemaal per jaar het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), een globale analyse van de nationale en internationale terroristische dreiging tegen Nederland. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijke voorfases van terrorisme (zoals extremisme of radicalisering) of factoren die een voedingsbodem kunnen vormen voor terrorisme, zoals negatieve vormen van polarisatie. Het DTN is gebaseerd op informatie van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de politie, openbronneninformatie, informatie van buitenlandse partners en analyses van ambassadepersoneel. Het actuele dreigingsbeeld is hier terug te vinden.
Rechtsextremisme: Symbolenbank
Binnen rechtsextremistische kringen wordt veel gebruik gemaakt van symboliek. Ook de (online) verspreiding van zulke symbolen kan bijdragen aan het normaliseren van rechtsextremistisch gedachtegoed. In de Symbolenbank is relevante informatie opgenomen bij symbolen en uitdrukkingen die op straat of online te vinden zijn. De Symbolenbank is ontwikkeld om medewerkers van de politie en andere professionals, die in hun werk met rechtsextremistische symboliek te maken krijgen, te ondersteunen bij hun taakuitoefening. De symbolenbank is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Nationale Politie (NP). Toegang gaat via het aanvragen van inlog.