Jaish-e-Mohammed (JeM)

Naam en classificatie

Naam organisatie Jaish-e-Mohammed (JeM) (Het leger van Mohammed)
Aliassen Mujahideen-e-Tanzeen, Jesh-e-Muhammadi, Khudamul Islam, Khuddam ul-Islam, Tehrik al-Furgan
Land / regio (oorsprong) Pakistan
Operationele gebieden Pakistan, India, Afghanistan
Classificatie en ideologie

Jihadistisch en nationalistisch terrorisme.

Doelen
 • Terugtrekking van de Indiase troepen uit Jammu & Kashmir en de aansluiting van deze provincie bij Pakistan.
 • Het invoeren van de sharia in Pakistan.
 • Het beëindigen van de westerse invloed in de islamitische wereld en het stichten van een wereldwijd kalifaat.
Omvang (in personen) 100-1000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Jaish-e-Mohammed (JeM)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

Geen afbeelding beschikbaar.

Propaganda

Geen informatie beschikbaar

Kleuren

Zwart-wit

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

Jaish-e-Mohammed (JeM) werd in maart 2000 opgericht door Maulana Masood Azhar, de voormalige leider van de Harakat ul-Mujahideen (HUM). Azhar zat sinds 1994 een gevangenisstraf uit, maar was één van de vier gevangenen die in 1999 werden vrijgelaten in ruil voor de 155 passagiers van een gekaapt vliegtuig van Indian Airlines dat was geland in Kandahar (Afghanistan). Kort na Azhar’s vrijlating werd JeM opgericht, met het uitdrukkelijke doel om de aanval te openen op Indiase doelen en om de Indiase provincie Jammu en Kasjmir bij Pakistan aan te sluiten. Leden van de groep zijn voornamelijk afkomstig uit Pakistan en Kasjmir, maar er zijn ook Afghaanse en Arabische strijders binnen JeM actief. JeM is gelieerd aan de radicale Pakistaanse politieke partij Jamiat Ulema-i-Islam. De groep eiste de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag vlakbij het Jammu & Kashmir State Assembly Building in Srinagar op 1 oktober 2001, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. Daarnaast heeft de Indiase regering JeM ervan beschuldigd samen met Lashkar-e-Tayyiba een dodelijke aanval te hebben uitgevoerd op het Indiase Parlement op 13 december 2001. Gewapend met explosieven en vuurwapens bestormden vijf aanvallers het toen Parlement, waarbij zij negen bewakers en één omstander doodden. De Pakistaanse president Musharraf verbood JeM in januari 2002 en Azhar werd onder huisarrest geplaatst. In 2003 viel JeM uiteen in Khuddam ul-Islam (KuI), onder leiding van Azhar, en Jamaat ul-Furqan (JuF), onder leiding van Abdul Jabbar. Pakistan verbood beide organisaties in november 2003. In augustus 2006 werd JeM in verband gebracht met plannen om maximaal tien vliegtuigen op weg van Groot-Brittannië op weg naar Amerika te laten ontploffen met behulp van vloeibare explosieven. Deze plannen werden verijdeld en één van de arrestanten in het complot, Rashid Rauf, is de zwager van Azhar. Hoewel het niet geheel duidelijk is wat de verbanden tussen de verschillende organisaties zijn, geeft dit wel aan dat er contacten bestaan tussen de Aziatische organisaties en de celgroeperingen in Europa.

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Naar schatting enkele honderden gewapende leden.

Leiders

 • Maulana Masood Azhar richtte in maart 2000 de Jaish-e-Mohammed op. Azhar zat sinds 1994 een gevangenisstraf uit, maar was één van de vier gevangenen die in 1999 werden vrijgelaten in ruil voor de 155 passagiers van een gekaapt vliegtuig van Indian Airlines dat was geland in Kandahar (Afghanistan). Azhar had naar verluidt contact met Osama bin Laden en rekruteerde strijders om in Kasjmir te vechten. Toen de Pakistaanse president Musharraf in januari 2002 de JeM verbood, werd Azhar onder huisarrest geplaatst.

  Masood Azhar.
   
 • Sjeik Omar Saeed (1973) werd samen met Azhar in 1999 bevrijd. Saeed werd geboren en groeide op in Groot-Brittannië en studeerde aan de London School of Economics. In juli 2002 werd Saeed in Pakistan ter dood veroordeeld omdat hij het brein zou zijn achter de ontvoering van en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.


  Sjeik Saeed.


  Daniel Pearl.

Bevelstructuur

Er is bij JeM sprake van een hiërarchische organisatie. Masood Azhar is de leider en de oprichter van de organisatie. Het valt echter niet uit te sluiten dat in Europa ook nog zelfstandig opererende cellen bestaan.

Financiële inkomstenbronnen

 • Zakelijke inkomsten zoals inkomsten uit handel en bezit.
 • Charitatieve giften van individuen uit Pakistan.
 • Vermoedelijke ondersteuning door al Qa’ida.

(Internationale) relaties

 • JeM heeft gezamenlijk met Lashkar-e-Taiba verschillende aanslagen uitgevoerd, waarbij de aanval op het Indiase Parlement in 2001 de meest opvallende was.
 • Hezb-ul-Mujahedeen. Deze organisatie streeft hetzelfde doel na als JeM, namelijk de aansluiting van Jammu & Kasjmir bij Pakistan.
 • Al Qa’ida. Masood Azhar en Sjeik Saeed werden door India vrijgelaten nadat in 1999 een vliegtuig gekaapt was door strijders die banden hadden met al Qa’ida en de Taliban. Al Qa’ida strijders werden en worden vermoedelijk nog steeds getraind in kampen in Pakistan van onder andere JeM.
Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Het doel van de aanslagen is het doden van zoveel mogelijk mensen. 
 • De belangrijkste doelwitten zijn militaire doelen, zoals kampen, bases en konvooien.
 • Bij de aanslagen wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wapens zoals machinegeweren, mortieren, raketwerpers en geïmproviseerde explosieven (IED).
 • JeM staat er om bekend dat het aanslagplegers op pad stuurt die al vechtend veel schade aanrichten en doorgaan totdat ze zelf worden gedood (“fidayeen” genaamd).

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen informatie beschikbaar

Contraterroristische maatregelen

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Sumantra Bose, Kashmir: Roots of Conflict, Paths to Peace, Cambridge 2003
 • Robert G. Wirsing, India, Pakistan and the Kashmir Dispute: On Regional Conflict and Its Resolution, New York 1994