Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C)

Naam en classificatie

Naam organisatie Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C) (Revolutionaire Volksbevrijdingpartij / Front)
Aliassen Revolutionary People’s Liberation Party/Front, Dev-Sol, Devrimci-Sol, Karatas Faction
Land / regio (oorsprong) Turkey
Operationele gebieden Turkey, Netherlands, Belgium, Austria, United Kingdom, Germany
Classificatie en ideologie

Marxistisch-leninistisch geïnspireerd terrorisme.

Doelen
 • Het beëindigen van de westerse invloed in Turkije en het stichten van een socialistische staat door middel van een gewapende revolutionaire strijd.
 • De DHKP/C beschouwt de oorlogen in Afghanistan en Irak als imperialistisch en is tegen het Turkse lidmaatschap van de NAVO.
Omvang (in personen) <100
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting

Propaganda

Geen informatie beschikbaar

Kleuren

Rood

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

De DHKP/C werd in 1978 opgericht als Devrimci Sol, of Dev Sol, een splintergroepring van Dev Genc (Revolutionaire Jeugd). In de naam verwijst het woord “partij” naar de politieke activiteiten van de groep, terwijl “front” een verwijzing is naar de militante activiteiten. Gedurende de jaren 1980 richtte het geweld van Dev Sol zich voornamelijk op Turkse veiligheidstroepen en militaire ambtenaren. Zo werd in juli 1980 de voormalige premier van Turkije, Nihat Erim, vermoord door twee leden van Dev Sol. Vanaf 1990 begon de organisatie ook met het plegen van aanslagen tegen buitenlandse doelwitten. In 1994 werd de organisatie opgesplitst in twee facties: de factie onder leiding van Karatas die de naam DHKP/C is gaan dragen, en de factie onder leiding van Yagan die de naam Dev Sol of THKP/C draagt. De eerste belangrijke terroristische daad als DHKP/C was in 1996, toen de groep een prominente Turkse zakenman en twee anderen vermoordde. In januari en september 2001 voerde de DHKP/C haar eerste twee zelfmoordaanslagen uit, beiden gericht tegen de Turkse politie. Sindsdien hebben militaire operaties en arrestaties de groep verzwakt in haar capaciteiten. Desondanks bleef de DHKP/C aanslagen uitvoeren. Met het overlijden van de leider Dursun Karatas in 2008, kreeg de groep een grote ideologische tegenslag te verduren.

Relevantie voor Nederland


Een demonstratie van de DHKP/C

 • Op een website die is opgezet door Nederlandse geestverwanten van DHKP/C - Halkin Sesi (de Stem van het VOlk) - is een bericht geplaatst waarin het vertrek van NAVO-militairen van Turks grondgebied wordt geëist ('Turkse terreurgroep eist vertrek Patriots Verklaring op wesbite van Nederlandse geestverwanten', de Volkskrant, 04/02/2013)
 • : "In Nederland zijn leden en sympathisanten van DHKP/C met name actief binnen sociaal-culturele verenigingen. Het onderzoek van de AIVD heeft zich gericht op activiteiten van de DHKP/C in Nederland die terrorisme ondersteunen in Turkije. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn drie DHKP/C leden, die in Amsterdam actief waren, door de IND en de Vreemdelingenpolitie tot ongewenst vreemdeling verklaard en Nederland uitgezet."
 • Op 11 augustus 2008 overleed DHKP/C-leider Dursun Karatas in Etten-Leur. Hij leed aan kanker en hield zich schuil voor justitiële autoriteiten en tegenstanders binnen zijn eigen partij.
 • : “De DHKP/C is in Nederland actief door middel van verenigingen en stichtingen. Deze zijn met name actief op het culturele en sociale vlak. Hoewel de organisatie in omvang in Nederland beperkt is (waarschijnlijk enige tientallen actieve aanhangers), blijft de Nederlandse afdeling een rol spelen in het functioneren van de DHKP/C in Turkije.”
 • : “In Nederland blijven de sympathisanten van de DHKP/C een geweldloze koers handhaven.”
 • Leden van de DHKP/C in Nederland houden zich mogelijk bezig met voorbereidende activiteiten voor terroristische aanslagen in Turkije. Zo is er op verzoek van buitenlandse opsporingsdiensten al een aantal keer huiszoekingen verricht door de Nationale Recherche, in verband met mogelijke betrokkenheid bij aanslagen in Turkije.
 • In het verleden zijn er kleine aanslagen met brandbommen gepleegd op het Turkse consulaat in Rotterdam en op een aantal Turkse doelen in Amsterdam.

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

<100

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Waarschijnlijk enkele tientallen personen in Turkije, met een beperkt ondersteunend netwerk verspreid over Europa.

Leiders

 • In België werden Musa Asoglu en Bahar Kimyongür tijdens het proces tegen DHKP/C-verdachten vervolgd voor het leiden van een terroristische groepering (DHKP/C). Strafrechtelijk kon dit niet worden bewezen.
 • Dursun Karatas (1953-2008). Karatas stierf op 11 augustus 2008 een natuurlijke dood in Nederland, waar hij zich schuilhield. Het is vooralsnog niet bekend wie zijn opvolger wordt. Sinds de arrestatie van Abdullah Öcalan was hij de meest gezochte terrorist van Turkije. Karatas was de oprichter van Dev-Sol, die in 1993 is doorgestart onder de naam DHKP/C. Karatas was Turkije ontvlucht en heeft een periode vastgezeten in Frankrijk. Na in 2006 tweemaal bij verstek te zijn veroordeeld door de Belgische rechtbank vanwege deelname aan een terroristische organisatie, is Karatas in februari 2008 hiervan vrijgesproken. Tot zijn overlijden op 11 augustus 2008 was zijn verblijfsplaats onbekend. Op 19 augustus 2008 heeft Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verblijf van Karatas in Nederland.


  Dursun Karatas


   
 • Bedri Yagan. Overleden op 6 maart 1993. Yagan was leider van de groepering die zich afgesplitst had van de DHKP/C van Karatas.

Bevelstructuur

Hiërarchische bevelstructuur.

Financiële inkomstenbronnen

De DHKP/C werft fondsen in Europa.

(Internationale) relaties

Aangenomen wordt dat de DHKP/C trainingskampen of kantoren heeft in Libanon en Syrië. 

Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Tot de modus operandi van DHKP/C behoren zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en raketaanvallen. Sinds 2000 leggen DHKP/C-gevangenen door middel van hongerstakingen en opstanden in de gevangenis de nadruk op het in hun ogen onmenselijke gevangenisregime waaraan zij in Turkije zijn onderworpen. 

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen informatie beschikbaar

Contraterroristische maatregelen

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

Geen informatie beschikbaar