Lashkar-e-Tayyiba (LeT)

Naam en classificatie

Naam organisatie Lashkar-e-Tayyiba (Leger der Zuiveren)
Aliassen Lashkar-e-Toiba, Lashkar-e-Taiba, Lashkar-e-Tayyba, Lashkar-e-Taba, Jama’at-ud-Da’wa (de charitatieve tak van Lashkar), Army of the pure, al-Mansurin , al-Mansoreen, al-Nasirin, Paasban-e-Ahl-e-Hadith, Paasban-e-Kashmir
Land / regio (oorsprong) Pakistan
Operationele gebieden Pakistan, India
Toelichting Operationele gebieden

Vooral Pakistan en India, maar sympathisanten zijn ook in West-Europa en de VS actief.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch nationalistisch terrorisme.

Doelen
 • Terugtrekking van de Indiase troepen uit Jammu & Kashmir en de aansluiting van deze provincie bij Pakistan.
 • Het stichten van één centrale islamitische staat van Pakistan en alle landen rondom Pakistan.
 • Het beëindigen van de westerse invloed in de islamitische wereld en het stichten van een wereldwijd kalifaat.
Omvang (in personen) 1000-5000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Lashkar-e-Tayyiba (LeT)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting

Propaganda

Geen informatie beschikbaar

Kleuren

Geen informatie beschikbaar

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

Lashkar-e-Tayyiba ontstond tijdens de Afghaanse oorlog tegen de Sovjet Unie als militaire tak van de Pakistaanse Islamitische organisatie Markaz-ad-Dawa-wal-Irshad (MDI). Later werd de naam van deze organisatie veranderd in Jama’at-ud-Da’wa. Na de oorlog in Afghanistan trokken de meeste LeT militanten naar Kashmir, met als voornaamste doel de strijd voor de bijvoeging van het Indiase deel van Kashmir door Pakistan. Andere militanten vochten mee in de burgeroorlog in Tajikistan en de strijd in Bosnië-Herzegovina. Hoewel het zwaartepunt vanaf de tweede helft van de jaren negentig steeds meer op militaire operaties in Kashmir kwam te liggen, bleef LeT een internationaal ondersteunend netwerk ontwikkelen. Zo zijn er leden en sympathisanten van LeT te vinden in verschillende landen in de Perzische Golf en in enkele westerse landen. De voornaamste vijand van LeT blijft vooralsnog India, maar er zijn recentelijk ook dreigingen geuit richting het westen. LeT heeft sinds haar oprichting sterke banden gehad met al Qa’ida. Een van de oprichters van Markaz-ad-Dawa-wal-Irshad was Abdullah Azzam, raadgever van Osama bin Laden. Hoewel LeT haar eigen trainingskampen had in Afghanistan in de jaren negentig, werden sommige LeT militanten ook getraind in kampen van al Qa’ida. Na de aanslagen van 11 september 2001 konden al Qa’ida leden terecht in een aantal LeT “safehouses”. Samenwerking tussen beide groepen werd versterkt toen LeT zich in 2006 in de strijd in Afghanistan ging mengen.

Relevantie voor Nederland

“Het Pakistaans-Afghaanse grensgebied is een belangrijke basis voor internationaal opererende netwerken die ook een bedreiging vormen voor Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland. Het afgelopen jaar zijn enkele Nederlanders of personen vanuit Nederland naar de grensregio vertrokken om faciliteringsactiviteiten te ontplooien. De AIVD heeft waar mogelijk verstorende maatregelen getroffen. In deze grensregio opereren behalve kern-Al Qa’ida onder meer de Taliban, de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU), de Islamitische Jihad Uni (IJU) en Lashkar-e-Taiba (LeT).”

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

De precieze omvang van de groep is onbekend, maar geschat wordt dat zij uit enkele duizenden leden bestaat. De meeste leden van LeT zijn van Pakistaanse of Afghaanse afkomst en/of veteranen van de Afghaanse oorlogen. De kracht van LeT wordt vergroot door samenwerking met andere terroristische organisaties in de regio.

Leiders

 • Hafiz Saeed, oprichter van LeT als de militante afdeling van de organisatie Jamaat-ud-Dawa wal-Irshaden. Abdullah Uzzam, een Palestijnse academicus wordt beschouwd als mede-oprichter. Saeed is voormalig professor Islamitische studies.
 • Yahiya Mujahid, woordvoerder van LeT.
 • Maulana Abdul Wahid, één van de vertrouwelingen van Saeed en senior van de organisatie.


Hafiz Mohammed Saeed

Bevelstructuur

LeT is een hiërarchische organisatie met Hafiz Saeed als amir van de groep. Er is een politieke tak met politieke functies en een militaire tak, die gebruikmaakt van militaire structuren.
Daarnaast heeft LeT kaders ingedeeld in verschillende districten, waar trainingskampen zijn en kantoren vanwaar de financiering en rekrutering van nieuwe leden wordt geleid. Het hoofdkantoor bevindt zich in Muridke, bij Lahore.

Financiële inkomstenbronnen

 • Donaties van charitatieve, islamitische, non-gouvernementele organisaties.
 • Donaties van Pakistani uit Pakistan en de Pakistaanse diaspora in ondermeer West-Europa.
 • Donaties van Pakistaanse ondernemingen.

(Internationale) relaties

 • Jamaat –ul-Dawa (JuD). JuD is door Hafiz Saeed opgericht in 1985 en fungeert als frontorganisatie voor LeT.
 • De Afghaanse Taliban. Dit contact is ontstaan tijdens gezamenlijke trainingen in Pakistan en tijdens de oprichting van de LeT in Afghanistan.
 • Al Qa’ida. LeT steunt al Qa’ida in de internationale jihad. Al Qa’ida zou onder andere gebruikmaken van de madrassa’s, islamitische scholen, van LeT in Pakistan.
 • LeT heeft een aantal operaties gezamenlijk uitgevoerd met Jaish-e-Mohammed (JeM).
Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • LeT maakt gebruik van geimproviseerde explosieven (IEDs) en diverse vuurwapens, zoals raketwerpers, AK-74’s, pistolen en lichte machinegeweren.
 • LeT staat erom bekend dat het een team van aanslagplegers op pad stuurt, die al vechtend veel schade aanrichten en doorgaan totdat ze zelf worden gedood (“fidayeen” genaamd).

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen informatie beschikbaar

Contraterroristische maatregelen

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2007, Leidschendam 2008
 • Jaarverslag Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 2006, Leidschendam 2007
 • Sumit Ganguly, ‘Explaining the Kashmir Insurgency: Political Mobilization and Institutional Decay’, International Security, 21(2), Autumn 1996, pp. 76-107