Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC)

Naam en classificatie

Naam organisatie Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando)
Aliassen
Land / regio (oorsprong) Palestine
Operationele gebieden Palestine, Israel, Lebanon, Syria
Toelichting Operationele gebieden

Israël, Libanon, Syrië en de Palestijnse gebieden.

Classificatie en ideologie

Nationalistisch terrorisme.

Doelen
 • Vernietiging van de staat Israël.
 • Oprichting van een Palestijnse staat.
 • De PFLP-GC is tegen elke vorm van onderhandeling met Israël en gelooft alleen in een militaire oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Omvang (in personen) 100-1000
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

Geen afbeelding beschikbaar.

Propaganda

 • De PFLP-GC heeft een eigen radiostation, de Sawt al-Quds (‘Stem van Jeruzalem’).
 • Daarnaast heeft de PFLP-GC ook een eigen tijdschrift: Ila al-Amam (‘Vooruit’).

Kleuren

Rood, groen en zwart: de kleuren van de Palestijnse vlag.

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

In 1959 richtte Ahmed Jibril, voormalig hoofdingenieur in het Syrische leger, het Palestine Liberation Front op. In 1967 voegde Jibril zijn groep samen met het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) van George Habash. Een jaar later splitste Jibril zich echter weer af van de PFLP, omdat hij het oneens was met de “intellectueel-marxistische” koers van Habash, en vormde het Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC) met een hoofdkantoor in Damascus. Jibril legde de nadruk op de gewelddadige actie tegen Israël, in plaats van theoretische debatten. In de jaren zeventig manifesteerde de PFLP-GC zich met vliegtuigkapingen en guerrilla-oorlogvoering. Opvallend was dat de organisatie ook in West-Europa aanslagen pleegde op Amerikaanse doelwitten, zoals op een Amerikaanse militair terrein in het voormalige West-Duitsland in 1988. Aanvankelijk werd de PFLP-GC onder andere verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op het Pan Am-vliegtuig, vlucht 103, boven het Schotse Lockerbie. De PFLP-GC maakte vanaf de jaren zeventig onderdeel uit van het Palestijnse ‘Rejections Front’, de verzamelnaam voor de Palestijnse organisaties die vredesbesprekingen met Israël afkeurden. De relaties met de overkoepelende PLO en de Fatah-partij van Yasser Arafat bleven daarom gespannen. Sinds de opkomst van jihadistische organisaties in de Palestijnse gebieden gedurende de jaren tachtig is de PFLP-GC met deze organisaties gaan samenwerken.

Relevantie voor Nederland

“Ondanks een sterk geëscaleerd conflict in het Midden-Oosten hebben de aan terrorisme gerelateerde activiteiten van Palestijnse en Libanese radicaal-islamitische groeperingen zich in 2001 vrijwel geheel tot het conflictgebied beperkt.” Na 2001 wordt er in jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst niet meer gesproken over de mogelijke dreiging van Palestijnse terrorisme in Nederland. Dit sluit geenszins de mogelijkheid uit van (onbedoelde) financiële steun vanuit Nederland.

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

100-1000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Geschat op vijfhonderd tot duizend leden.

Leiders

Ahmed Jibril (1938), alias Abu Jihad, was oprichter van de PFLP-GC in 1968 en sindsdien ook de leider.

Ahmed Jihril

Bevelstructuur

Militaire bevelstructuur vanuit het hoofdkwartier in Syrië. De PFLP-GC heeft slechts een gering aantal strijders in de Palestijnse gebieden maar veel aanhangers.

Financiële inkomstenbronnen

(Internationale) relaties

 • Syrië. De top van de organisatie is gevestigd in Damascus (Syrië). Wapens, waaronder tanks, zouden eveneens vanuit Syrië worden geleverd.
 • Libanon. De PFLP-GC heeft een aantal militaire bases in dit land. Het Libanese leger viel deze bases in 2005 aan omdat er vanuit Syrië wapens gesmokkeld zou worden.
 • Hezbollah. De PFLP-GC opereerden samen met deze sji’itische organisatie in het zuiden van Libanon, met als doel de Israëlische strijdkrachten aan te vallen.
 • Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad. De PFLP-GC leverde tijdens de Tweede Intifada vanuit Libanon wapens aan deze jihadistische organisaties.
Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen informatie beschikbaar

Contraterroristische maatregelen

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Aaron Mannes, Profiles in Terror: The Guide to the Middle East Terrorist Organizations, Lanham 2004
 • Rashid Khalidi, Palestinian Identity: The Construction of Modern National Consciousness, New York 1997
 • Helena Cobban, The Palestinian Liberation Organisation: People, power and Politics, Cambridge 1984
 • Yonah Alexander, Palestinian secular terrorism: profiles of Fatah, Popular Front for the Liberation of Palestine, Popular Front for the Liberation of Palestine-General Command and Democratic Front for the Liberation of Palestine, Ardsley (NY), 2003