Ejército de Liberacion Nacional (ELN)

Naam en classificatie

Naam organisatie Ejercito de Liberacion Nacional (Nationaal Bevrijdingsleger)
Aliassen National Liberation Army
Land / regio (oorsprong) Colombia
Operationele gebieden Colombia
Toelichting Operationele gebieden

Vooral in de landelijke en bergachtige gebieden van noord-, noordoost- en zuidwest-Colombia, evenals de grensgebieden met Venezuela.

Classificatie en ideologie

Revolutionair terrorisme, gebaseerd op het gedachtegoed van de Cubaanse leider Fidel Castro en Che Guevara, en op de bevrijdingstheologie van de Peruaanse katholieke priester Gustavo Gutiérrez Merino.

Doelen
 • De oprichters van de ELN wilden het Cubaanse voorbeeld volgen en een Marxistische revolutie in Colombia ontketenen.
 • Het omverwerpen van de Colombiaanse regering en het vervangen van de kapitalistische economie door een socialistisch systeem.
 • Verzet bieden tegen privatisering en Amerikaanse invloed in Colombia.
Omvang (in personen) 1000-5000
Laatste activiteit Bomaanslag bij een politieacademie in Colombia - 17 januari 2019
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Ejército de Liberacion Nacional (ELN)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

 • Klik voor een vergroting

Propaganda

De ELN heeft een eigen website: www.eln-voces.com

Kleuren

Rood/zwart.

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

De ELN werd in 1963 opgericht door een groep studenten onder leiding van Fabio Vásquez Castaño, die terugkeerden naar Colombia van hun opleiding in Cuba. Zij waren geïnspireerd door Fidel Castro en Che Guevara en wilden het Cubaanse voorbeeld volgen door een Marxistische revolutie in Colombia ontketenen. In de loop der jaren groeide de ELN uit tot een bijzondere combinatie van radicale katholieken en linkse intellectuelen die een einde wilden maken aan het grote verschil tussen arm en rijk. Na de dood van Vásquez werd de ELN geleid door een reeks priesters tot de opkomst van de huidige leider, Nicolas Rodriguez Bautista. De ELN en de FARC hebben vergelijkbare programma’s. Zo zeggen beide groepen de armen op het platteland te vertegenwoordigen tegenover de rijke burgers en ondernemingen, en zowel de ELN als de FARC is tegen Amerikaanse invloed in Colombia en tegen de privatisering van natuurlijke hulpbronnen. De twee groepen hebben historisch gezien een dubbelzinnige relatie; in sommige delen van het land werkten ze samen, terwijl ze in andere delen botsten. Eind 2009 maakten de ELN en de FARC via een gezamenlijke verklaring op de website Anncol bekend dat ze gaan samenwerken in hun strijd tegen de regering. De Colombiaanse regering onder leiding van Alvaro Uribe voerde in de periode 2002-2010 een repressief beleid tegenover zowel de linkse als rechtse terroristische groeperingen in Colombia. De harde aanpak van Uribe werd door een groot deel van de Colombianen geapprecieerd en even was er sprake van een referendum dat zijn herverkiezing voor een derde termijn mogelijk moest maken. Dit werd echter door het Colombiaanse Constitutionele Hof verboden. In augustus 2010 werd een nieuwe Colombiaanse president, Juan Manuel Santos (oud-minister van Defensie), geïnaugureerd. Een maand na de inauguratie voerden de ELN en de FARC gezamenlijk een serie aanslagen uit, volgens waarnemers om aan de nieuwe regering te laten zien dat zij nog altijd een dreiging vormen. In 2014 begonnen de Colombiaanse overheid en de ELN met oriënterende gesprekken die zouden uitmonden in vredesbesprekingen. Hoewel de ELN in april 2015 bevestigde klaar te zijn voor werkelijke vredesbesprekingen, zou het volgens de overheid nog niet genoeg concrete initiatieven hebben genomen om hier daadwerkelijk aan te beginnen. Aangezien de besprekingen tussen de overheid en de FARC al vergevorderd zijn, zouden besprekingen met de ELN onafhankelijk van die met de FARC plaatsvinden. De ELN zou alleen met vredesbesprekingen willen beginnen als gevangenisstraffen uitgesloten zouden worden. Na een jaar van informeel voorbereidend overleg heeft Colombia eind maart 2016 aangegeven formele vredesonderhandelingen te gaan houden met de ELN.

Colombia Government in Preliminary Peace Talks with ELN Rebels.” Reuters, 10/06/2014; “Colombia Says Time Running out for Peace Talks with ELN Rebels.” Reuters, 02/02/2016. “Exclusive: Colombia’s ELN Rebels Say Peace Talks Near, Rule out Jail.” Reuters, 24/04/2015; 'Colombia begint vredesoverleg met rebellengroep ELN', NOS, 30/03/2016)

Relevantie voor Nederland

Op 17 juli werden de presentator en de cameraman van het programma Spoorloos ontvoerd door de ELN. Het tweetal werd meegenomen in Norte de Santander, in noordoost Colombia. Op 20 juli bevestigde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het tweetal weer was vrijgelaten. De ELN verklaarde later het duo "voor hun eigen veiligheid" te hebben meegenomen en dat "hetzelfde zou zijn gebeurd als de onbekende personen een ander beroep hadden gehad." De Spoorloos presentator verklaarde dat de ELN hen had ontvoerd omdat ze dachten het het CIA-agenten waren.

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

1000-5000

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Jaarlijkse schattingen door de Amerikaanse overheid laten een constante omvang zien van 2.000 gewapende strijders en een onbekend aantal actieve aanhangers. Andere recente bronnen geven met schattingen tusen de 2.000 en 2.500 personen een vergelijkbare indicatie.

Leiders

 • Nicolas Rodriguez Bautista (1950) is de huidige leider van de ELN. Hij beheert de financiën, heeft contacten met de pers en doet de politieke onderhandelingen met de Colombiaanse regering. Hij wordt verondersteld direct contact te hebben gehad met voormalig Cubaanse leider Fidel Castro.


  Nicolas Bautista


   
 • Manuel Perez, alias Poliarco. (1943 – 1998). Spaanse priester die in 1968 naar Colombia kwam en in 1969 lid werd van de ELN. Was tot aan zijn dood in 1998 een van de belangrijkste leiders van de ELN.


  Manuel Perez

   
 • Herlington Chavier Chamorro (1956), alias Antonio Garcia Lopez. Tweede man van de ELN. Is een hardliner maar onderhandelt over vrede met de Colombiaanse regering.


  Herlington Javier Chamorro

Bevelstructuur

De hoogste hierarchische kring binnen het Nationaal Bevrijdingsleger wordt gevormd door het COCE (Comando Central). Het COCE wordt in ieder geval gevormd door de nummers één (Nicolas Rodriguez Bautista), twee (Ramiro Vargas) en drie (Pablo Beltrán) van de organisatie. Dit orgaan overziet alle ELN activiteiten; elke commandant een ander thema. Onder het COCE opereert het Nationale Directoraat (Dirección Nacional). Het Nationale Directoraat vormt de koppeling tussen het COCE de zogenaamde 'oorlogsfronten'. Dit zijn de naast elkaar opererende strijdgroepen die zich naast hun guerrilla-activiteiten ook bezighouden met sociale hulpprojecten.

Financiële inkomstenbronnen

 • Het grootste deel van de inkomsten van de ELN was afkomstig van ontvoering en afpersing van rijke Colombianen, ambtenaren en medewerkers van multinationals, met name oliemaatschappijen.
 • Tegenwoordig heeft de ELN zich ook toegelegd op de drugshandel, maar deze speelt een beduidend kleinere rol dan bijvoorbeeld bij de FARC of de AUC het geval is. Volgens experts is deze relatief kleine rol toe te schrijven aan de invloed van de katholieke priesters die de ELN gedurende vele jaren leidden en die drugs en drugshandel op morele gronden afkeurden.

(Internationale) relaties

 • 16 december 2009. De ELN en FARC maakten in een gezamenlijke verklaring op de website Anncol bekend dat zij voortaan gaan samenwerken in hun strijd tegen de centrum-rechtse Colombiaanse regering van president Alvaro Uribe. (‘Rebellen Colombia werken samen’, NRC Handelsblad, 17/12/2009). Deze samenwerking kwam snel onder druk te staan nadat halverwege 2010 gewapende confrontaties plaatsvonden tussen ELN en FARC over territorium-controle en de verdeling van opbrengsten.
 • Cuba biedt de ELN enige medische zorg en politieke raadpleging. Toch heeft Cuba de Colombiaanse regering en de ELN ook aangemoedigd een akkoord te bereiken.
Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Het ontvoeren en gijzelen van burgers ten behoeve van losgeld.
 • Het opzetten van wegversperringen en het kapen van (school-)bussen om gijzelaars te nemen.
 • Oliemaatschappijen zijn vaak het doelwit van acties van ELN. De olie-infrastructuur in het noorden van Colombia is regelmatig het doelwit van aanvallen met explosieven en landmijnen.
 • Voor ontvoeringen wordt meestal gebruik gemaakt van AK-47’s en andere handvuurwapens.


  Gewapende ELN-strijders

Recente en/of opvallende activiteiten

Contraterroristische maatregelen

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Angel M. Rabasa (ed.), Beyond al-Qaeda. Part 2: The outer rings of the terrorist universe, Santa Monica 2006
 • Nazih Richani, ‘Colombia at the crossroads: The future of the peace accords’, NACLA Report on the Americas, 35(4), 2002, pp. 17-20