Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C)

Naam en classificatie

Naam organisatie Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C) (Revolutionaire Volksbevrijdingpartij / Front)
Aliassen Revolutionary People’s Liberation Party/Front, Dev-Sol, Devrimci-Sol, Karatas Faction
Land / regio (oorsprong) Turkey
Operationele gebieden Turkey, Netherlands, Belgium, Austria, United Kingdom, Germany
Classificatie en ideologie

Marxistisch-leninistisch geïnspireerd terrorisme.

Doelen
 • Het beëindigen van de westerse invloed in Turkije en het stichten van een socialistische staat door middel van een gewapende revolutionaire strijd.
 • De DHKP/C beschouwt de oorlogen in Afghanistan en Irak als imperialistisch en is tegen het Turkse lidmaatschap van de NAVO.
Omvang (in personen) <100
Laatste activiteit Nederlander aangehouden in Duitsland op verdenking van terrorisme - 14 oktober 2017
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephe (DHKP/C)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting
 • Klik voor een vergroting

Propaganda

Geen informatie beschikbaar

Kleuren

Rood

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

De DHKP/C werd in 1978 opgericht als Devrimci Sol, of Dev Sol, een splintergroepring van Dev Genc (Revolutionaire Jeugd). In de naam verwijst het woord “partij” naar de politieke activiteiten van de groep, terwijl “front” een verwijzing is naar de militante activiteiten. Gedurende de jaren 1980 richtte het geweld van Dev Sol zich voornamelijk op Turkse veiligheidstroepen en militaire ambtenaren. Zo werd in juli 1980 de voormalige premier van Turkije, Nihat Erim, vermoord door twee leden van Dev Sol. Vanaf 1990 begon de organisatie ook met het plegen van aanslagen tegen buitenlandse doelwitten. In 1994 werd de organisatie opgesplitst in twee facties: de factie onder leiding van Karatas die de naam DHKP/C is gaan dragen, en de factie onder leiding van Yagan die de naam Dev Sol of THKP/C draagt. De eerste belangrijke terroristische daad als DHKP/C was in 1996, toen de groep een prominente Turkse zakenman en twee anderen vermoordde. In januari en september 2001 voerde de DHKP/C haar eerste twee zelfmoordaanslagen uit, beiden gericht tegen de Turkse politie. Sindsdien hebben militaire operaties en arrestaties de groep verzwakt in haar capaciteiten. Desondanks bleef de DHKP/C aanslagen uitvoeren. Met het overlijden van de leider Dursun Karatas in 2008, kreeg de groep een grote ideologische tegenslag te verduren.

Relevantie voor Nederland


Een demonstratie van de DHKP/C

 • Op een website die is opgezet door Nederlandse geestverwanten van DHKP/C - Halkin Sesi (de Stem van het VOlk) - is een bericht geplaatst waarin het vertrek van NAVO-militairen van Turks grondgebied wordt geëist ('Turkse terreurgroep eist vertrek Patriots Verklaring op wesbite van Nederlandse geestverwanten', de Volkskrant, 04/02/2013)
 • : "In Nederland zijn leden en sympathisanten van DHKP/C met name actief binnen sociaal-culturele verenigingen. Het onderzoek van de AIVD heeft zich gericht op activiteiten van de DHKP/C in Nederland die terrorisme ondersteunen in Turkije. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn drie DHKP/C leden, die in Amsterdam actief waren, door de IND en de Vreemdelingenpolitie tot ongewenst vreemdeling verklaard en Nederland uitgezet."
 • Op 11 augustus 2008 overleed DHKP/C-leider Dursun Karatas in Etten-Leur. Hij leed aan kanker en hield zich schuil voor justitiële autoriteiten en tegenstanders binnen zijn eigen partij.
 • : “De DHKP/C is in Nederland actief door middel van verenigingen en stichtingen. Deze zijn met name actief op het culturele en sociale vlak. Hoewel de organisatie in omvang in Nederland beperkt is (waarschijnlijk enige tientallen actieve aanhangers), blijft de Nederlandse afdeling een rol spelen in het functioneren van de DHKP/C in Turkije.”
 • : “In Nederland blijven de sympathisanten van de DHKP/C een geweldloze koers handhaven.”
 • Leden van de DHKP/C in Nederland houden zich mogelijk bezig met voorbereidende activiteiten voor terroristische aanslagen in Turkije. Zo is er op verzoek van buitenlandse opsporingsdiensten al een aantal keer huiszoekingen verricht door de Nationale Recherche, in verband met mogelijke betrokkenheid bij aanslagen in Turkije.
 • In het verleden zijn er kleine aanslagen met brandbommen gepleegd op het Turkse consulaat in Rotterdam en op een aantal Turkse doelen in Amsterdam.

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

<100

Omvang organisatie/groepering - toelichting

Waarschijnlijk enkele tientallen personen in Turkije, met een beperkt ondersteunend netwerk verspreid over Europa.

Leiders

 • In België werden Musa Asoglu en Bahar Kimyongür tijdens het proces tegen DHKP/C-verdachten vervolgd voor het leiden van een terroristische groepering (DHKP/C). Strafrechtelijk kon dit niet worden bewezen.
 • Dursun Karatas (1953-2008). Karatas stierf op 11 augustus 2008 een natuurlijke dood in Nederland, waar hij zich schuilhield. Het is vooralsnog niet bekend wie zijn opvolger wordt. Sinds de arrestatie van Abdullah Öcalan was hij de meest gezochte terrorist van Turkije. Karatas was de oprichter van Dev-Sol, die in 1993 is doorgestart onder de naam DHKP/C. Karatas was Turkije ontvlucht en heeft een periode vastgezeten in Frankrijk. Na in 2006 tweemaal bij verstek te zijn veroordeeld door de Belgische rechtbank vanwege deelname aan een terroristische organisatie, is Karatas in februari 2008 hiervan vrijgesproken. Tot zijn overlijden op 11 augustus 2008 was zijn verblijfsplaats onbekend. Op 19 augustus 2008 heeft Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verblijf van Karatas in Nederland.


  Dursun Karatas


   
 • Bedri Yagan. Overleden op 6 maart 1993. Yagan was leider van de groepering die zich afgesplitst had van de DHKP/C van Karatas.

Bevelstructuur

Hiërarchische bevelstructuur.

Financiële inkomstenbronnen

De DHKP/C werft fondsen in Europa.

(Internationale) relaties

Aangenomen wordt dat de DHKP/C trainingskampen of kantoren heeft in Libanon en Syrië. 

Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

Tot de modus operandi van DHKP/C behoren zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en raketaanvallen. Sinds 2000 leggen DHKP/C-gevangenen door middel van hongerstakingen en opstanden in de gevangenis de nadruk op het in hun ogen onmenselijke gevangenisregime waaraan zij in Turkije zijn onderworpen. 

Recente en/of opvallende activiteiten

Contraterroristische maatregelen

 • juni 2013

  • Huiszoekingsactie politie als onderdeel onderzoek tegen DHKP-C.

   In Amsterdam is een huiszoeking gedaan als een onderdeel van een actie van de Duitse politie tegen de DHKP-C.  Eerder werden al huiszoekingen gedaan in België en Oostenrijk.

  februari 2013

  september 2012

  juli 2011

  • Duitsland arresteert een man op verdenking van financiering van DHKP-C

   Duitsland arresteert een man op verdenking van financiering van DHKP-C

  juli 2011

  • Griekse politie arresteert twee mensen voor financiering DHKP-C

   De Griekse politie arresteert twee mensen die in Duitsland gezocht worden voor financiering van DHKP-C.

  december 2010

  • Drie turken veroordeeld door Duitse rechtbank

   Een Duitse rechtbank veroordeelde drie Turken omdat ze zouden rekruteren en geld inzamelden voor DHKP-C.

  juni 2010

  • Het Europese hof oordeelde dat DHKP/C in 2002 onterecht op de EU bevriezingslijst was geplaatst

   Het Europese hof oordeelde dat DHKP/C in 2002 onterecht op de EU bevriezingslijst was geplaatst. De EU had de organisatie niet geïnformeerd. Deze procedurefout werd in 2007 hersteld. Geldinzamelingsacties die in de tussentijd hadden plaatsgevonden waren hierdoor niet strafbaar.

  augustus 2009

  • Vijf jaar gevangenisstraf voor mannen van DHKP/C

   Het Higher Regional Court in Stuttgart veroordeelde één Duitse en twee Turkse mannen tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf, omdat zij in Duitsland geld en wapens hadden verzameld voor de DHKP/C.

  april 2009

  • Aanslag in Ankara mislukt

   De lijfwachten van de Turkse oud-minister Hikmet Sami Türk verijdelden een zelfmoordaanslag door een vrouw. De vrouw, die drie keer eerder werd gearresteerd wegens lidmaatschap van de DHKP/C, werd overmeesterd voordat zij alle explosieven op haar lichaam tot ontploffing kon brengen. Een tweede terrorist, die ook een zelfmoordaanslag wilde plegen, werd opgepakt.
    

  juli 2006

  • Vier leden van de DHKP/C gearresteerd voor het doden van een politieman in Istanbul

   Vier leden van de DHKP/C werden gearresteerd voor het doden van een politieman in Istanbul in juni 2006.

  februari 2006

  • Erdal ontsnapt op dag van uitspraak rechtbank

   DHKP/C-lid Fehriye Erdal werd door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot vier jaar cel. De dag voor de uitspraak verdween Erdal echter uit haar huis, hoewel ze al jaren door de Belgische politie werd geobserveerd.

  januari 2006

  juli 2005

  • Turkse politie schiet zelfmoordterrorist dood’

   De Turkse politie onderschepte en doodde een zelfmoordenaar van de DHKP/C die probeerde het ministerie van Justitie aan te vallen.

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

Geen informatie beschikbaar