Al Qa’ida in Irak (AQ-I)

Naam en classificatie

Naam organisatie Al Qa’ida in Irak
Aliassen Al Qa’ida in Mesopotamia, The Al Qa’ida organisation in the land of the two rivers, Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn (QJBR), Jama’at al-Tawhid wal-Jihad, Islamic State of Iraq and the Levant of Islamic State of Iraq and Al-Sham (ISIS)., Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL)
Land / regio (oorsprong) Iraq
Operationele gebieden Iraq, Jordan, Iran
Toelichting Operationele gebieden

ISIL activiteiten vinden voornamelijk plaats in Irak en Syrië, hoewel de groep ook aanslagen pleegde in Jordanië. ISIL onderhoudt een logistiek netwerk in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Iran, Zuid-Azië en Europa.

Classificatie en ideologie

Jihadistisch terrorisme.

Doelen
 • Het belangrijkste doel van ISIS (voormalig AQ-I) is het beëindigen van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak.
 • Het oprichten van een islamitische staat in Irak en de Levant , waar de sharia leidend zal zijn.
 • Het stichten van een kalifaat in het Midden-Oosten is eveneens een vaak aangehaald doel.
Omvang (in personen) 5000+
Laatste activiteit Geen informatie beschikbaar
Terug naar boven

Operationele gebieden

Illustratie huidige bekende operationele gebieden Al Qa’ida in Irak (AQ-I)
Huidige bekende operationele gebieden
Terug naar boven

Verschijningsvormen

Logo(s)

 • Klik voor een vergroting

Symbolen en posters

 • Klik voor een vergroting

Propaganda

Veel propaganda (in de vorm van videotoespraken) van de voormalige AQ-I leider, Abu Ayyub al-Masri, over de stichting van een islamitische Irakese staat, bereikt de Arabische wereld en het Westen via het internet of de Arabische tv-zender Al Jazeera. 

Kleuren

Zwart en wit, de kleuren van al Qa’ida.

Slogans en citaten

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Achtergrond

Korte geschiedenis

In de jaren 1990 richtte Abu Musab al-Zarqawi de organisatie Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (‘Groep van goddelijke eenheid en de heilige oorlog’) op, met als doel om verzet te bieden tegen de aanwezigheid van Amerikaanse en Westerse militairen in de islamitische wereld en het bestaan van Israël. Na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 reisde al-Zarqawi met zijn groep naar Irak om tegen de Amerikaanse en coalitietroepen te vechten. Eind 2004 sloot al-Zarqawi’s organisatie zich aan bij al Qa’ida, waarna de naam van de groep werd veranderd in al Qa’ida in Irak. Doelwitten van AQ-I waren de in Irak gestationeerde Amerikaanse legermacht, sji’itische burgers, westerse journalisten en ondernemers, en Irakees overheidspersoneel. In een poging om de verschillende soennitische extremistische groepen in Irak te verenigen, schiep AQ-I in januari 2006 de overkoepelende Mujahedeen Shura Council. Tot en met oktober 2006 eiste AQ-I vervolgens de verantwoordelijkheid voor aanslagen op onder deze naam. In juni 2006 was de leider van AQ-I, al-Zarqawi, bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven gekomen. Zijn opvolger, Abu Ayyub al-Masri, riep in oktober 2006 de Islamitische Staat Irak (ISI) uit, de naam waaronder de organisatie sindsdien haar aanslagen heeft opgeëist. Hoewel ten minste negentig procent van AQ-I uit Irakezen bestaat, is een onevenredig percentage van de hogere leidinggevenden in het buitenland geboren. In een poging om AQ-I meer een Irakees karakter te geven, werd de Irakees Abu Omar al-Baghdadi de leider van de ISI. De Amerikaanse troepenverhoging in en om Bagdad in 2007, “The Surge”, lijkt het aantal aanslagen in AQ-I enigszins te hebben gereduceerd. Na een scherpe daling in 2008 en 2009 nam het geweld in Irak sinds begin 2010 weer gestaag toe. In april 2010 kwamen de twee belangrijkste leider van AQ-I, Abu Ayyub al-Masri en Abu Omar al-Baghdadi, bij een Amerikaans-Irakese lucht- en grondaanval om het leven. Op 1 september 2010 sloot het Amerikaanse leger formeel zijn gevechtsmissie af. In 2012 kreeg de groep een nieuwe naam: ISIS (Islamic State of Iraq and the Levant of Islamic State of Iraq and Al-Sham of Al-Qa'ida in de Islamitische Levant).Dit geeft de bredere amibities weer van de organisatie aangezien steeds meer strijders de grens naar buurland Syrië oversteken om daar het regime van Assad en enkele seculiere groepen te bestrijden. De organisatie wordt op dit moment geleid door Abu Bakr al-Baghdadi.

Relevantie voor Nederland

Geen informatie beschikbaar

Relevantie voor het Caribisch koninkrijksdeel (Aruba, Curaçao, St Maarten, St Eustatius, Bonaire en Saba):

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Organisatiestructuur

Omvang organisatie/groepering

5000+

Omvang organisatie/groepering - toelichting

ISIS is op dit moment de grootste en machtigste soennitische extremistische groepering in Irak en Syrië. Het huidige conflict in Syrië trekt echter mensen aan uit de hele wereld die zich ook, deels, aansluiten bij ISIS. De totale huidige omvang is daarmee op dit moment moeilijk vast te stellen. 

Leiders

 • Abu Musab al-Zarqawi (eigenlijke naam: Ahmed Fadheel al-Khalayleh), afkomstig uit Jordanië, was de oprichter van al Qa’ida in Irak. Ondanks de beloning van $25 miljoen die op zijn hoofd stond en de sterk toegenomen media-aandacht in de jaren na 2001, bestaan er weinig harde feiten over het verleden van al-Zarqawi. Hij werd op 7 juni 2006 gedood bij een Amerikaanse luchtaanval.
 • Abu Ayyub al-Masri (alias Abu Hamza al-Muhajir), afkomstig uit Egypte, waar hij ook lid was van de Egyptische Islamitische Jihad (EIJ). Al-Masri werd opgeleid in de Afghaanse trainingskampen van de Taliban en was sinds 2006 de opvolger van de door Amerikanen omgebrachte Al-Zarqawi. Hij werd in april 2010 gedood tijdens een Amerikaans-Irakese lucht- en grondaanval in de buurt van Tikrit.
 • Abu Omar al-Baghadadi was het hoofd van de Islamitische Staat Irak. Ook hij kwam om het leven tijdens de Amerikaans-Irakese lucht- en grondaanval in april 2010.
 • Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri, beter bekend als Abu Bakr al-Badhdadi, is sinds 2010 die leider van Al-Qa'ida in Irak.


  Abu Ayyub al-Masri.
  Abu Musab Al-Zarqawi.

Bevelstructuur

Celstructuur waarbij de bevelstructuur gefragmenteerd is en de cellen lokaal opereren.

Financiële inkomstenbronnen

De Islamitische Staat van Irak en de Levant ontvangt waarschijnlijk de meeste van haar inkomsten uit diverse bedrijven en criminele activiteiten in Irak, hoewel het vermoedelijk ook financiële steun van andere internationale extremisten krijgt. 

(Internationale) relaties

 • Al Qa’ida. ISIS is onderdeel van het wereldwijd opererende al Qa’ida-netwerk. Buitenlandse (veelal uit Saoedi-Arabië) al Qa’ida-strijders gaan nog met enige regelmaat naar Irak en Syrië om daar te vechten.
 • Ansar al Islam. Een vertakking van ISIL, die voornamelijk opereert in het noorden van Irak. AQ-I en Ansar al Islam hebben gezamenlijk aanvallen uitgevoerd. Ideologische verschillen tussen beiden groepen verhinderen een fusie.
 • Jahbat al-Nusra. Abu Bakr al-Baghdadi kondigde in april 2013 aan dat Jabhat al-Nusra gefinancierd en gesteund wordt door de Islamitische Staat van Irak en de Levant.
 • Mujahedeen Shura. In januari 2006 opgericht door AQ-I. Het betreft zes soennitische terroristische organisaties, die zijn samengevoegd met als gemeenschappelijke doel om het geweld tegen het Irakese bewind en Amerikaanse leger beter te coördineren. Naast de AQ-I zijn dat: Jeish al-Taiifa al-Mansoura, Katbiyan Ansar Al-Tawhid wal Sunnah, Saray al-Jihad Group, al-Ghuraba Brigades, en de al-Ahwal Brigades. De gepleegde aanslagen in Irak worden sinds 2006 (tot aan de oprichting van de Islamitische Staat in Irak in 2007) opgeëist uit naam van deze Mujahedeen Shura.


  Logo van de Mujahedeen Shura.

   
Terug naar boven

Activiteiten

Wapens en werkwijze

 • Zelfmoordaanslagen door met explosieven beladen auto’s in te rijden op sjiieten, Koerden, Irakese en Amerikaanse legereenheden en overheidspersoneel.
 • Het plegen van bomaanslagen op Amerikaanse tanks en konvooien door middel van improvised explosive device (IED) veelal langs de weg, ook wel roadside bombs genoemd.
 • Het ontvoeren van buitenlandse ondernemers en journalisten, die vervolgens vaak werden onthoofd. Deze tactiek wordt tegenwoordig minder toegepast.
 • Een onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van AQ-I van juni 2005 tot mei 2006 liet zien dat ruim de helft van de inkomsten werd verkregen door de verkoop van gestolen goederen. 21% kwam van lokale groeperingen. Autoverkoop en buit zorgden beiden voor 10% en donaties voor 5% van de inkomsten.
 • Gevangenen bevrijden (Campagne 'Breaking the walls').


  Improvised explosive device,  Ontvoering van Turkse ondernemers door AQ-I in 2004.

Recente en/of opvallende activiteiten

Geen informatie beschikbaar

Contraterroristische maatregelen

Geen informatie beschikbaar

Terug naar boven

Verwijzingen

Links

Literatuur

 • Loretta Napoleoni, Insurgent Iraq: Al Zarqawi and the new generation, New York, 2005